Vítkovy noviny

květen 2008

Den: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31

Rubriky: Index novin | Plachtění | Práce | Veslování | Videa

Nápověda: Klikni na obrázek a otevře se zvětšenina. Klikni na den v řadě a otevře se okénko toho určitého dne v měsíci. Klikni na Index vydaných novin pro jiné měsíce a roky. Klikni na podtrhnutý text pro spojku na další odkaz.

... fotoalbum květen 2008Koncem července 2023 jsem vytvořil souhrnné fotoalbum, ve kterém jsou všechny fotky z tohoto měsíce, května 2008.

Předělat starou webovou stránku tak, aby se jednotlivé fotky promítaly vedle textu o příslušném dnu v měsíci by mi zabralo přespříliš času.

(Toto opatření jsem učinil proto, že původní odkazy z 2008 nefungují. Od té doby jsem byl nucen změnit internetového poskytovatele).
1. čtvrtek V první den měsíce máje, lásky čas, jsem šel radostně veslovat, měl jsem důvod proč. Po předešlých několika tmavých dních bylo opět svěže a vzduch pročištěný.
2. pátek

Dodecatheon meadia

Jako sochy na portálu brány se postavili členové našeho pátečního šlapacího klubu, tentokrát jsme si vyrazili nad Sedlovou skálu, od tenisových kurtů. Cestou jsme obdivovali jarní horskou květenu.
3. sobota

Tři ukázky jsou k vidění a slyšení, viz Videa z koncertu vpravo...

Vstal jsem velmi brzy ráno, ještě před pátou a vyrazil veslovat, protože již o půl osmé jsme plánovali s Emilí přejet hory do Tacomy. Při veslování jsem viděl dva bobry, a při příjezdu nazpět uviděl Larryho na doku, jak dává pokyny začátečníkovi Erikovi. Později jsem se dozvěděl, že se Erik výše na řece překotil a musel doplavat ke břehu. Naštěstí už bylo tepleji, okolo 10° C.

Hlavní důvod naší cesty přes hory bylo zúčastnit se solo recitálu mé dcery Karly na univerzitě PLU, hodinového programu, který předvedla z velké části zpaměti: Kusy od Bacha, Beethovena, Gottschalka, Turina, Chopina a Leese. Zúčastnilo se okolo padesáti hostů, mezi nimi nynější soukromá učitelka Karly na PLU, mladistvě vyhlížející Amy; rodiče, prarodiče, rodina přítele Karly, příbuzní, spolužáci a přátelé. Pro mě byl koncert Karly mimořádně emocionálním zážitkem, kdy mi většinou tekly slzy po tvářích, měl jsem problémy vykonávat svou přisouzenou roli zvukového a videového technika. Naštěstí tu jsem vykonal přesto na jedničku. Karla předvedla svůj nádherný talent ještě lépe.

VIDEA Z KONCERTU

Tři ukázky z deseti kusů, které Karly předvedla (klikni na podtržené)

Moonlight-Beethoven

Souvenir de Porto Rico - Gottschalk

Revolutionary - Chopin

Po koncertě si krásně oddychla, vypětí mnohaměsíčních příprav z ní spadlo, a zářila jak hvězda, kterou (přinejmenším pro mě) je. Po koncertě následovala recepce a později společná večeře s našimi rozšířenými rodinami.

Po rozloučení s rodinou Kjela a s rodiči Emily jsme přenocovali s rodinou Emilyné sestry Nancy v hotelu poblíž PLU, kde měli krytý bazén. Šplouchal jsem se s adoptovanými syny Nancy a Larryho - Erikem a Antonym, vyhazoval jsem je nad vodu katapultováním.

4. neděle

V neděli vzal můj syn Evan Nancy a Larryho do svého kostela v Seattlu, zatímco Emily a já vzali Erika a Antonyho (vlevo na obr.) do Zoo v Tacomě. Tam se k nám později připojili i Karla s Kjelem, a spolužáci Amara s Corym. Byl krásný den, a zážitků ze zvířat i z povídání si bylo plno.

Odpoledne jsme se během přejezdu přes hory Kaskády stavili s Emily na procházku v nově budovaném lesním středisku na styl našeho oblíbeného Sun River, které se jmenuje Suncadia. Dvě plná golfová hřiště začínají být obklopovaná luxusními domy zasazených mezi stromy uprostřed čisté přírody. Obdivoval jsem ledovcové lilie, které se šplhaly mezi borovicovými šiškami.

5. pondělí Ráno jsem se střetl na doku s přítelem Larrym a veslovali jsme spolu, zde jsem ho zachytil před horním mostem na Kolumbii.
6. úterý Protože Larry odjel na třídenní výroční konferenci pro osvěžení jeho znalostí práv na ochranu dětí, pozvali jsme k nám na večeři jeho ženu Penny.
7. středa Brzy zrána jsem zas byl na Kolumbii veslovat. Tentokrát jsem zažil nečekaný střet, se skupinou srn přímo na pláži. Byly stejně zvědavé, jako já, a tak jsem se jim mohl přiblížit téměř na dosah (můj stín je vidět na písku). Udělal jsem přes dvacet fotek. Veslování bylo zas fantastické.

Navečer jsem pokácel dva z řady jalovcových keřů podél plotu, vytvořit místo pro kompost, který Emily začala budovat.

8. čtvrtek Dnes jsem v úřadě měl první interview s Tami, možnou mou budoucí asistentkou. Pohovor dopadl příznivě, nebyla odrazena, tak se mi snad povede ji zacvičit a udržet.

Při západu slunce jsem si všiml plných barev, a udělal z terasy domu tento záběr.

9. pátek Dnešní nádherné ráno na vodě bylo ve znamení svišťů, kterých jsem nakonec viděl přes deset, podél pobřeží řeky Kolumbie.

Odpoledne jsem si vyrazil s Emily s naším pátečním klubem na výšlap na hřeben osm kilometrů na západ od Wenatchee, odkud byl nádherný výhled na ledovci pokryté štíty.

Povečeřeli jsme v taverně U Havrana, připojiili se i Virginia (ta byla na výšlapu, udělala horní fotku), se svým mužem Craigem. Na těch dvou je zajímavé, že pracují spolu v nemocnici coby zdravotní sestry (nevím, jak se překládá mužská role).

10. sobota Šel jsem veslovat na Kolumbii druhý den po sobě, tentokrát Larry (v pozadí) se svým žákem Erikem a já jsme vyrazili ve trojici, dostali jsme se až k prvnímu mostu přes prudce tekoucí řeku Wenatchee.

Odpoledne jsem kopal jámu pod smrkem, odkud přišel gejzír vody z prasklého zavlažovacího potrubí.

Večer jsme strávili v pohodě v domě Larryho a Penny, kteří připravili jehněčí pečeni, přesto, že je jejich kuchyně až na troubu úplně vyprázdněná, než si nechají nainstalovat novou. Pozvaný byl i Erik se svým synem Haakonem.

Cestou domů jsem se kochal pohledem na Měsíc.

11. neděle Editoval jsem videa z recitálu Karly, tento projekt byl značně náročný na čas. Karla mě požádala o publikování tří kusů na YouTube, zatím ve formě přístupné jen pozvaným posluchačům.  
12. pondělí

Voda na Kolumbii i Wenatchee byla na nejvyšším bodu, co jsem doposud zažil. Využil jsem toho k veslování po jinak nedostupných částech delty malebými kanály, a srdce mi poskočilo, když jsem uviděl první mláďátka sezony. Při svých rodičích, kanadských divokých husách, plavala čtyři rozkošná housátka.

13. úterý Ráno jsem si vyrazil na rocvičku na procházku v okolí našeho domu, mluvil se sousedem ob dva domy Larrym. Ten předělává podlahy ve svém domě. Pak jsem strávil prakticky celý den v úřadě. Před večeří jsem zaučoval Tami v rozpoznávání a nalézání leteckých náhradních dílů.  
14. středa Pozpíval jsem si na vodě a viděl zas něco nového, družinu dvou párků hus, jak se staraly společně o svých osm housátek.

15. čtvrtek Pracoval jsem celý den v úřadě, pak sekal trávu a uklízel.  
16. pátek Viděl jsem zas housátka, trochu z dálky, ale ano.Také bobřík se potopil, a volavka vyletěla z hnízda. Voda na Kolumbii byla velmi nízká, zato z Wenatchee proudilo hodně vody ve které bylo plno klacků a malých kmenů, tak jsem se jim vyhnul. Bylo to poprvé, co jsem letos vesloval v šortkách a v košili s krátkým rukávem. I tak mi bylo ke konci už pěkně horko, a to bylo jen okolo půl osmé ráno. Slavil jsem výročí. Teplota se později vyšplhala vysoko, ke třiceti stupňům. V těch podmínkách jsme vyrazili na výšlap s naším klubem odpoledne do vrchů na západ od Wenatchee, poslechnout si zpěv a uvidět vzácného ptáčka passerina amonea. Krásně kvetly horské kytky, a také se přes cestu plazil had, tentokrát ne chrystýš. Zde je VIDEO z výšlapu. Večer přijela z Tacomy Karla se svým přítelem Kjelem a s její budoucí spolubydlící Amarou.
17. sobota

Kjel, Karla a Amara - spolužáci z PLU

Zatímco Karla šla pomoci Emily s výrobou školních novin, Amara fotografovala a později závodila v cyklistickém přeboru okolo Wenatchee, Kjel se rekreoval. Já celý den pracoval v úřadě a navečer se šel podívat na závod, kde Amara soutěžila. Jela mezi asi třiceti děvčaty a ženami, bylo to perné. (I když bylo šest večer, ještě bylo 34°C). Karla převzala dočasně výdělečnou činnost Amary, která si vydělává na univerzitní studium fotografováním sportovních akcí. Své fotky prodává přes Internet. Zde jsou její Stránky Amary.

18. neděle Ráno plavalo po Kolumbii plno kmenů, jak se rozvodnila řeka Wenatchee. Sněhy na horách rapidně tekly, jak se rychle oteplilo. Pak jsem pracoval většinu dne v úřadě, bosý a v šortkách. Odpoledne odjeli naši hosté zpět do Tacomy.
19. pondělí   Emily trápila hlava, vrátila se z práce předčasně. Odpoledne sestavovala se svými studenty školní noviny. Já měl plno práce v zaměstnání.
20. úterý Ráno byla extrémně vysoká voda na Kolumbii, vzal jsem to tentokrát po proudu. Poštěstilo se mi uvidět vzácný druh kachen Mergus merganser americanus, starostlivou mateř s osmi kachňátky. Byli ohromně rychlí po vodě, neskutečné. Odpoledne jsem vyráběl bednu pro zásilku na Floridu.

21. středa Přišly další objednávky na velké díly, a tak jsem zajel nakoupit zásoby překližky a prken na budování dalších beden. Odpoledne jsem dále zapracovával Tami do odesílání náhradních dílů. Ochladilo se.
22. čtvrtek Dnes, na Evanovy třiadvacáté narozeniny to foukalo a místo veslování jsem vylezl na vrch na západ od města Wenatchee, byl jsem tam předtím jen dvakrát.

V práci jsem vyráběl řadu beden na odesílání velkých náhradních dílů. Emily zasadila venku rajčata, do té doby vypiplávaná za oknem.

Večer explodoval ohřívač vody v našem domě. Tentokrát byla voda po půl přízemí, do hloubky několika centimetrů. Museli jsme objednat specialisty, odsát vodu a vysušovat koberce, izolaci ve zdích, a konstrukci domu.

23. pátek Vyráběl jsem další bedny na odesílání velkých náhradních dílů, jednal s pojišťovnou domu, instalatérem a zajišťoval výměnu bojleru. Celý den pršelo. Byli jsme celý den bez vody. Koupili jsme nový ohřívač a ten instalatér navečer zprovoznil. Před večeří našeho pátečního klubu jsem se už mohl osprchovat. Předtím jsme prožívali připomínku podmínek života mého mládí, bez tekoucí vody v domě.  
24. sobota

V práci jsem zaškoloval dále Tami, stále jsem jí neodradil. Odbavila čtyři zásilky náhradních dílů a vybrala poplatky. Dělal jsem pak překlady návodek. Mezitím již třetí den v domě bzučela baterie ventilátorů firmy na vysušování domů po potopách, dům se otřásal. Odpoledne jsme šli na oslavy padesátin Laurie, známé z pospolitosti Unitariánů, část nás také vylezla kus na Sedlovou skálu nad jejím domem.
25. neděle Byla zas vysoká voda, která zpřístupnila meandry delty. Housátka už docela povyrostla. Bobr plásknul ocasem, pak přeplaval jen kousek přede mnou. Pak jsem pracoval až do jedné odpoledne v úřadě, kdy jsme s Emilí vyrazili přes hory za 300 km vzdálenou Karlou, pomoci jí se stěhováním z jedné budovy internátu do druhé. Naštěstí na těžké věci, jako dva kauče tam zůstal přítel Karly Kjel, i tak jsme přemístili nesmyslně mnoho krabic, ledničku, počítač, tiskárnu, velké zrcadlo, lampy, oblečení, atd. Karlu jsem k dočasné úvaze přivedl podělením se o zkušenosti z mých studentských let, kdy moje veškeré tehdejší državy se vešly do dvou kufrů, které jsem současně mohl odnést. S Karlou jsme stěhovali přes čtyři hodiny, pak se natáhli (s přimhouření očí dozírajících činitelů) a my dva dospělí jsme mohli u Karly přespat v jejím dívčím křídle budovy. Já se několikrát v noci třískl hlavou o strop, spal jsem na vysoko položené matraci.

26. pondělí Po snídani ve studentském bufetu jsme vytírali původní místnost, šli nakupovat, a na odpoledne vyrazili 70 km na sever do Seattlu navštívit Evana. Překvapil nás svým vzezřením, bujnou bradou a natupírovanými tmavými vlasy.

Po chvíli zjišťování se ukázalo, že všechny jeho oblíbené italské byly v pondělí (tento den státní svátek vzpomínky na zesnulé), tak jsme vyrazili pět bloků od jeho domu do restaurace mexické. Po několika příjemných hodinách jsme se rozloučili s Evanem, ten se ponořil do studia na zkoušky, které ho čekají v průběhu příštích tří týdnů, Karlu jsme vyklopili uprostřed centra Seattlu kde čirou náhodou chytla právě odjíždějící autobus do Tacomy, rozloučili jsme se až když jsme nebyli spolu, mobilem. Její i naše cesta proběhla bez zádrhelů, dorazili jsme do svých domovů ještě za světla.

U něj jsme oslavili jeho narozeniny, malým dortem se svíčkami, Karla mu věnovala pětidílný soubor keramických obdélníkových talířů, které sama vytvořila ve škole, a my dva s Emilí dali Evanovi šek obsahující číslice 23 odrážející jeho věk, a možnost výběru restaurace, kam bychom zašli na večeři.

27. úterý Na Kolumbii byla ještě vyšší voda, můj drak byl úplně pod ní, až na vyčnívající jeho křídlo, na které jsem umístil kameru a vyfotil se samospouští. O kus dále jsem uviděl dvě černé oči, ležící srnka mě sledovala přes stébla trávy. Park nad ústím Wenatchee byl vyplaven, stolečky vyčnívaly z vody.

Během dne jsem zabalil a odeslal drahou zásilku aparatury pro vojenskou leteckou akademii, a navečer zaškoloval dále pomocnici Tami do dalších fází fungování úřadu, přijímání zboží, inventury, srovnávání se zadáním objednávek, třídění pro jednotlivé zákazníky, probírání pošty, co se šeky, a příprava na rozesílání náhradních dílů. Karla raportovala o svém prvním pracovním dni na plný úvazek v životě, byla nadšená, v novém prostředí se jí zalíbilo, spolupracovníci byli vstřícní, domluvila se, že nadále bude dělat od devíti do půl šesté. Je to zaměstnání v grafickém oddělení podniku hromadné přepravy osob okresu okolo Tacomy.

28. středa Konečně v domě ztichlo, když vysušovací firma odvezla poslední odvhlčovač a ventilátor pryč. Zanechali odhad nákladů, ze kterého se zatočila hlava, tudíž naše domovní pojištění bude muset vypomoci. Emily se těší, že když pojišťovna pokryje náklady přes naše vlastní riziko (tedy prvních několik tisíc půjde z naší kapsy) tak z těch nadnákladů snad bude uhraženo položení nového koberce v přízemí. Pracoval jsem celý den mimo úřad, bylo velmi příjemně, mohl jsem být jen v šortkách, tričku a bos. Oznámil jsem svým největším zákazníkům, USAFu, že v červnu budu mimo, kupodivu je to moc nerozhodilo, tak jsem si oddychl. Neuvědomil jsem si předtím, že mě stresovalo, jak se asi postaví. Večer jsme se dívali s Emilí na film o písničkáři Dylanovi, zauzlený jako jeho život, zatím jsme shlédli jen půlku.  
29. čtvrtek Na vodě jsem se setkal s flotilou žen veslařek, pytel se s nimi roztrhl. Celkem toto ráno jich veslovalo pět! Na obrázku jsou vlevo Tina (71 let) a Sharon (50).
30. pátek Náš páteční klub se rozprchl, Drew, Monty a Judy lezli po čedičových skalách, Lynn obdivoval horskou květenu, Cathy a Rana byly na setkání žen, a Emily a já jsme si vyšlápli na pláně a hřbitov starousedlíků nad naším domem.

31. sobota

Šel jsem brzy ráno znovu veslovat, viděl se s Larrym a Terrym, proplouval kanály delty. Zbytek dopoledne jsem zaškoloval Tami. Po celkem patnácti hodinách zaučování jsem získal dobrý pocit, že se se základním fungováním mé firmy vypořádá i sama. Její manžel David prozradil, že Tami je ráda za změnu od stálého opatrování dcer Amandy a Sáry.

    Květen, měsíc lásky, uběhl jak voda. Co přinese ten příští?