Vítkovy noviny
listopad 2006


Tentokrát jsem se rozhodl udělat své noviny formou diáře. V souhrnu charakterizovaly tento listopad změny počasí, události od velmi uspokojících až po tragické, hodně cestování, srazy s rodinou a přáteli, sportování a koníčky.


1
Španělština.

V práci velký úspěch – uzavřel jsem prodejní smlouvu na dodání dalších dvou kluzáků.
2 Než začlo pořádně sněžit, sklidil jsem roští u nájemního domu. Španělština. Odpoledne už byl trávník u našeho domu zasypaný sněhem.
3 Španělština. Dnes se velmi těžce zranil můj spolužák ze třídy Michael Carlos a zabila se jeho přítelkyně Jennifer Reese. Na ledu jim uklouzlo auto a plnou rychlostí vletěli do nákladního auta přijíždějícího z protisměru. Carlos řídil.
4 Sobota. Vzali jsme Violet Martin do Tacomy podívat se za Karly. Cestou mi pomáhala s překladem mých novin z angličtiny do španělštiny. V Takomě silně pršelo. Karla nám ukázala, co je nového u ní, a šli jsme obědvat v azijské restauraci. Violet zůstala s Karlou, Emily a já jeli do Seattlu.

Večerní program byl výroční banket plachtařského svazu, a pak setkání s Evanem. Na srazu jsem dostal trofej za nejdelší let v regionu tento rok. Přítomným plachtařům jsem ukázal krátké video z toho letu. S Evanem jsme strávili hodinu a půl, akorát večeřel před svou noční směnou, která mu začla v půl dvanácté. Podělil se s námi o své nápady programovat propojení jízdních řádů různých osobních přepravců pomocí Google.

5 Přespali jsme u Sandy, která byla pryč, a šli jsme na snídani u Funstonů, kam se sešlo asi dvacet dalších plachtařů. Pak jsme si vyšli na procházku v Bellevue s Mardi a nakoupili zásobu vína a jídla v Trader Joe. V půli odpoledne jsme se ještě krátce viděli s Karlou, a pak se vrátili přes hory s Violet zpět do Wenatchee. Krátce jsme navštívili její rodiče a já pocvičoval na nich španělštinu.
6 Dnes nebyla žádná španělština. Celý den pršelo. V práci jsem dělal účetnictví.
7 Den voleb. Prší. Mraky visí až k zemi.
8 Euforie. Demokrati vyhráli volby, a získali většinu v obou komorách federálního parlamentu USA.
9 Zkouška ve španělštině.
10 Přes zasněžený průsmyk na den rodičů na univerzitě PLU.




Setkání s Judsonem, MJ a Karly. Večer na koleji.

11 Sobota. Přednášky rodičům na PLU, jaké možnosti poskytuje tato škola našim dětem. Exkurze po učebnách. Nákupy a thajské jídlo s Karlou, pak do Takomy a prohlídka uměleckých galerií. Večer do Auburn na státní soutěž pochodových kapel, z Bellinghamu přijel Kjel, vedl svou kapelu coby Zoro. Celá jeho rodina a příbuzní se také dostavili.
Poprvé z nemocnice se zúčastnil Corky, bez paže, kterou mu nedávno amputovali po dopravní nehodě. Několikrát visel jeho život na vlásku, tak jsme ho rádi viděli a ujistili se, že neztratil humor a zájmy. Z Australie přijel Brian, který celou společnost hostoval u své rodiny v červnu.
12 Snídaně s Judsonem a jízda zpět přes Kaskády. Silnice jen mokrá.
13 Španělština. Minulý týden jsem dostal A-, což je skoro jednotka. Ve svém zaměstnání jsem měl znovu pracovní úspěch, prodal jsem další kluzák, a vybral zálohy na všechny tři v listopadu prodané.
14 Španělština. Emily do knižního klubu, po diskuzi knížky, “Přečetl jsem Bibli znovu poprvé” se pustili do polemice o knížce “Budoucnost svobody” od Fareeda Zakaria. Mimochodem, dokončil jsem knížku o geologii okolí Wenatchee a pustil se do čtení “Nejhorších drsných časů” od Timothy Egana, o životě amerických farmářů v době hospodářské deprese v třicátých létech 20tého století.
15




Na narozeniny Marka jsme mu přišli pogratulovat. Elisabeth mu upekla brusinkový koláč. O těchto našich nových přátelích z ulice jsem se zmínil minule, on je Američan a ona Holanďanka.

16

S Emilí jsme si během jednoho slunečného dne vyšlápli po polní cestě do kopců na východ od města, kde je uprostřed polí hřbitov několika rodin starousedlíků.
17 Na druhý den jsme vytáhli naše nové společníky v pochodování, Monte a Judy, na výšlap okolo dolů na zlato, s převýšením přes tři sta metrů. Viděli jsme několikrát stádo srn i parožáka. Začalo se rapidně ochlazovat. Večer jsme se zúčastnili přednášky o spotřebě benzínu a alternatívních zdrojích energie, při večeři předtím s přáteli Kathy a Drew nám on ukazoval fotky z devastace v národním parku Rainier způsobené nedávnými povodněmi.
18 Sobota. Pracoval jsem na střihání videa z Edových narozenin.
19 Tuto neděli měla Karla první veřejný koncert se svým souborem dechových nástrojů univerzity, který doprovází na klavír. Vzali jsme s sebou její přítelkyni Violet, má rodiče z Mexika, tak jsem si s ní během jízdy pocvičoval španělštinu. Na koncertu byla předvedena premiera symfonie jednoho z dřívějších žáků PLU. Já na žádost Karly koncert nafilmoval, a pak předal její bývalé učitelce piana. Koncertu se zúčastnila i jiná rodina z Wenatchee, jejíchž syn je také členem toho sboru. Společně jsme se navečeřeli v italské restauraci.
20 Španělština. Střihání videa.
21


Španělština. Produkce DVD. Rozbila se mi videokamera (nejde ven páska). Ohromně mi to zkazilo náladu. Akorát před velkým rodinným srazem. Balení na 800 km dlouhou cestu do Oregonu.
22 Celý den jsme jeli přes Tacomu, tam vyzvedli Karlu a Kjela, dále okolo sopky Hood u Portlandu, chumelenicí přes Kaskády do Sunriver ve středním Oregonu, kde naše tři rodiny společně pronajmuly dům za účelem slavení Díkůvzdání, a užívání vzájemné přítomnosti. Jak jsme dorazili, děti hned skočily do teplého bazénku.
23 Den Díkůvzdání. Příprava pokrmů, pečení krocana, dortů, koláčů, pití a pak navečer obřadní požívání toho všeho za dobré nálady při světle svíček a ohně v krbu a kamnech. Pak promítání videa z oslav Edových 85tin, které jsem sestřihal a převedl na DVD. Líbilo se.
24




Procházky po lesních stezkách v okolí domu, společenské hry, čtení knih, učení se, odpoledne děti s rodiči na sáňky, já s Emily letos poprvé na běžky, poblíž sopky Samotář. Večer na kino o extrémním lyžování.
25 Sobota. Procházky po lese se psem, pak do Bendu nakupovat a podívat se na nejnovější bondovku Casino Royal. Příjemně mě překvapilo, že z velké části byla natočená v České republice, dokonce v místě mého rodiště. Byla skvěle provedená, o několik úrovní výše, než ty předešlé. Odpoledne hráli Karla s Kjelem tenis na venkovních kurtech, v Bendu zatím ještě sníh nebyl. Večer jsme si šli v Sunriver zabruslit; po pár otočkách ani nebylo znát, že jsem na ledu nebyl několik let.





Zpět v domě jsme pak komunikovali; byl tam bezdrátový internet, tak si každý postupně vyzvedl poštu a poslal odpovědi. Taky jsme vyhledali předpověď počasí pro trasy do našich domovů pro příští den, hrozili vánicemi.

26 Sice tentokrát to bylo pro nás blíž, 580 km, ale stejně jsme vyrazili brzy, před devátou, protože jsme museli dorazit s rezervou do Ellensburgu, odkud Karla s Kjelem jeli zpět do Seattlu autobusem. Naštěstí vánice, ledovka a sníh pro nás přestaly po padesáti kilometrech, a pak už se muselo jet velmi opatrně jen přes tři hodiny vzdálený zasněžený průsmyk Satus. Na autobusovém nádraží v Ellensburgu to bylo jak v mraveništi, místo běžného jednoho museli autobusů přistavit pět. Průsmykem Snoqualmie pouštěli jen s řetězy, ale autobusy se do Seattlu přece jen dostaly, byť s několika hodinami zpoždění. Kjel ale tam “skejsnul”, protože v jeho bydlišti v Bellinghamu napadlo během dne přes čtyřicet (!) centimetrů, a jezdit bylo hazardní. Přespal tedy u Evana, který mezitím dělal na své noční směně.
27 Školy v Bellinghamu příští den zavřeli pro dopravní kalamitu (a po zbytek týdne neotevřeli). Já vyhrabal ráno minibus ze sněhového hábitu, naložil pneumatiky s hřeby a běžky, a vzal ho do autodílny. Odtamtud jsem jel oklikama na běžkách zpět domů. Příjemné tento den velmi bylo, že k nám do Wenatchee přijel ze Seattlu autobusem během svého výjímečního dvoudenního volna Evan, a tak jsme mohli mít s ním “prodloužené Díkůvzdání” (protože během svátků samotných musel pracovat). Bylo to nezvyklé, protože díky svému zaměstnání, kde dělá noční směny, má hodiny otočené - v noci bdí, a ve dne spí. Tak jak v poledne přijel, šel spát a vzbudili jsme ho až k sedmé večer. Emily mezitím připravila výborné italské carbonara, které Evan má moc rád. Nezvyklé bylo, že jsme si nyní oba s Evanem připíjeli červeným vínem… je mu přes jednadvacet, zákonný věk zde pro pití alkoholických nápojů, ještě jsem si na tuto skutečnost nezvykl. Povídali jsme až do jedenácté, kdy jsme si šli s Emilí lehnout, zatímco Evan zůstal celou noc vzhůru, až do ...
28 ... snídaně, kterou jsme měli okolo sedmé, v půl osmé jela Emily do práce a já po půlhodině hovoru s Evanem do své, Evan šel spát a měli jsme ho vzbudit o páté odpoledne… Tento den mi do práce zavolal obchodní náměstek letecké továrny z Kunovic, že se mnou chce příští den mluvit jejich generální ředitel. Začal jsem mít obavy, že půjde o něco nepříjemného. – Během přípravy večeře ukázala Emily Evanovi přípravu výborného lososa s brokolicí a francouzkým chlebem a olivovým olejem. Evan se podivoval, jak jednoduše se to dá provést, a řekl, že si to zkusí udělat taky doma. Večer jsme hráli společenské hry a ukazovali si na počítači naše výtvory – já videa, a Evan své programy pro dopravní spojení spřažené s Google Earth. Rád by ulehčil cestujícím snadněji používat veřejnou dopravu, a nabízí přepravním podnikům program, který by mohli používat cestující přes své mobilní telefony - s pohyblivou mapou ukazující, kde jsou, a s auktuálními autobusovými a vlakovými spojeními občerstvenými o nejnovější polohy těch přepravních prostředků, aby měl cestující úplný přehled o tom, jaká spojení jsou k dispozici. Zatím je toto jen hudbou budoucnosti, narážející o nezájem vedení veřejných přepravních podniků, přesto to Evana ale neodrazuje. Na vánoce chce zkusit zmapovat trasy v Roseburgu v Oregonu, kde se hodláme zas sejít s celou rodinou. Koncem listopadu volal tamnímu přepravnímu podniku. Je zajímavé, že se Evan tolik pustil do řešení dopravy … přestože jeho otec je dopravák … (Děti obvykle odvrhnou zájmy svých rodičů a pustí se svými novými cestami.) Evan zas byl celou noc vzhůru, neobvyklé…
29 Dnes uhodila kosa mého podnikání na balvan… Generální ředitel Kunovické továrny spolu s obchodním náměstkem mi sdělili, že nejsou schopni splnit podmínky naší dlouhodobé obchodní smlouvy. To znamená, že budu muset stornovat dodávky sedmi kluzáků, vrátit zálohy, a víceméně pohřbít příští možnosti dodávek českých kluzáků značky Blaník. Měsíc listopad mé firmě zprvu probíhal velmi úspěšně ohledně prodejů, nyní však zmíněným sdělením nastal tragický pád a funus. Slovo rozčarování jen velmi málo vystihuje moje pocity. Ani jsem to Evanovi nesdělil (zatím), aby neměl zkažený pocit z pěkné návštěvy u nás. Vzal jsem ho na autobus. Překvapil mě, když jsme se loučili, že by chtěl podniknout nějakou cestu, s námi, až bude mít v únoru volno. Objali jsme se a on se vzdálil přes hory. Já se zotavoval z událostí dne na hodině španělštiny, která byla v rámci okolností pro mě jak balzám. (Vždy se na ní těším i bez speciálních událostí.) Během posledních tří dnů tu začlo pořádně mrznout, teploty pod deset a míň pod nulou, předpověděli pokles snad ke dvaceti. Večer jsme šli do čínského bufetu s novými přáteli Elisabeth a Markem. Odlétli pak na týden do Kalifornie a mezitím jsme se jim starali o kočku.
30




S listopadem jsme se rozloučili s Emily na běžkách, vzali jsme to podél zavlažovacího kanálu, přes golfové hřiště.

 

Tolik pro tento znovu událostmi napěchovaný měsíc.

Těším se na tvé nové zprávy a moc tě a tvé blízké zdravím,

 

Vítek