VN červenec 2023




Čas a počasí ve Wenatchee

ČAS  |  POČASÍ  |

 Jiné měsíce Eseje | Poutě | Plachtění | Práce | Veslování | Videa | Evan | Karla | Karma |Jídla | Pošli mi email

Klikni na obrázek a otevře se zvětšenina. A když je v textu něco podtrhnutého, tak je to odkaz na něco dalšího.

Nazpět do domovské stránky VN 

Z letiště na západ

Z Missie na východ

Jaký byl červenec tvůj ? DNES  úterý 1. srpna 2023
Ráno 16°C. Jasno. Práce.
pondělí 31. července 2023

Reorganizace

Karly uvedla do provozu novou matraci ve svém Havranovi. Pomohl jsem jí s úpravou.

... víc fotek
pondělí 31. července 2023

Slovní hra po tofu tahini

Připravil jsem naše oblíbené jídlo: Smažené tofu na špenátové podestýlce s omáčkou z burských a sesame semínek, se zázvorem a zelenou cibulkou, pro mě také česnekem a houbičkami. Pak jsme hráli třírozměrovou slovní hru UpWords.

... víc fotek
pondělí 31. července 2023

Veslování trochu jinak

Dnes byl den přizůsobování se změnám. Ráno auto nenastartovalo. U doku
jsem postrádal svou obvyklou hučku. SD karta na foťáku nebyla přístupná. Nápravy se našly. Baterie do startovního dálkače. Náhradní kšiltovka v loďárně. Reformátování SD karty a tím ztráta všech předešlých fotek i záznamů letů na ní. Neva. Vše jsem měl předtím zazálohované. Vycházející slunce opatřilo jiskřivou svatozáří borovici devět kilometrů vzdálenou. Dokonce i dráty elektrického vedení. K peřejím a do horní delty. Morušové orgie. Bez komárů !! Skif na břehu mezi rostlinami lythrum, krásného plevele. Dělím se o radost.
... víc fotek
neděle 30. července 2023

Strava

Emily připravila pečené zeleniny s grilovaným lososem. Já vyměnil propanovou bombu.
neděle 30. července 2023

Gruntování

Pomáhal jsem Karle s reorganizací jejích věcí. Rozhodování jsem nechal na ní.

Kino

Šli jsme se kouknout na film Barbie.
neděle 30. července 2023

Vzpomínky

V tento den před 29 lety se narodil Erik Brown.
A před šestnácti lety jsme se chystali do Oregonu, kdy jsme společně vyrazili k Tichému Oceánu. Viz fotoalbum ze srpna 2007.

Sny


Z ústředí CAP mi volali, vypadalo to na to, že objednají více kluzáků. Ale mě se nevedlo ani jeden hovor na mém mobilu přijmout. Až při posledním hovoru jsem slyšel je říkat, “tak když by byl takovýhle servis, že nám ani neodpoví, tak to rozhodnutí padá”. Dále ve snu jsem ztratil také svůj laptop a foťák odložený v recepci nějaké konferenční haly. Do toho se mi míchalo plno lidí, nebyli nápomocní, tak jsem radši vstal.


sobota 29. července 2023

Kruhová večeře unitářů u Nancy a Chucka


Asi dvacet lidí se sešlo na společné povídání a hodování za příjemného počasí.
... víc fotek
sobota 29. července 2023

Sobotní veslování


Pár růžových závojů vítalo rybáře a mě s nimi. Po čase jsem zas zavítal k "Zářivé Koupeli", kmenu u soutoku. Vycházející slunce se tetelilo na zvlněné hladině Kolumbie. Na ostrově si morčáci napřimovali křídla. Pláže podél řeky byly pokryté zádumčivými vrásky. Pochutnal jsem si na moruších a komáři na mě. Mlsání nebylo zdarma. Za zpěvu jsem vyvesloval k Haldě a pak si nádherně zaplaval podél písčité východní pláže nazývané místními Bimbo Beach.
... víc fotek a videjek
pátek 28. července 2023

Na koncertu v moštovně


Poblíž letiště ve Wenatchee je nad řekou Kolumbií výrobna alkoholických moštů, kde se tento pátek pořádal venkovní koncert. Jeli jsme tam, jako i snad pět set jiných lidí. Také s hodně psy. Tříčlenná kapela interpretů podávala vskutku vynikající výkon.
... víc fotek a videjko
pátek 28. července 2023

Aby nebyla nuda


Přistávací světlo se připletlo do cesty kluzáku L23 Super Blaníku, výrobní číslo 029016, pravé křídlo.
pátek 28. července 2023

Pracovní pauza


Požádal jsem svého šéfa, zda by mě na pár hodin neuvolnil z práce. S Emilí a Lunou jsme vyjeli do lesa poblíž Misie. Procházka se moc nevyvedla, ale do přírody jsme se na chvíli dostali.
... víc fotek
čtvrtek 27. července 2023

Veslování s rodinkou mývalů


Kousek proti proudu od doku, ještě před východem slunce, jsem měl setkání se zvědavou rodinkou pěti - šesti mývalů. Viz video na YouTube. Později jsem si pochutnal na moruších u silničního mostu a pak také v horní deltě. Na vodě bylo nádherně.
... víc fotek a videjko
středa 26. července 2023

Objevný den


Už v poledne jsem byl hotov se svou osmihodinovou pracovní šichtou. Karla připravovala pokrm čile rejeno pro večeři. Rád jsem po ní uklidil nádobí. Pak jsem shlédl ve svém volném čase její fascinující podání Fantasie Impromptu od Chopina, před víc jak šestnácti lety.
Klikni na VIDEO. 
Slzy mi vstoupily do očí. Sám jsem se nyní cítil inspirován. Vykročil jsem ven před svou kancelář a zachytil scenérii hned před dveřmi - jak se tam jak skály nade mnou tyčil smrk a túje ... videjko.
úterý 25. července 2023

Večeře


Upekl jsem k večeři pastinák, sladké brambory, mrkve, červenou řepu, červenou papriku, klobásky. Ochutil solí, pepřem, koriandrem a citronem.
... víc fotek
úterý 25. července 2023

Plamenné veslování


Byl rumělkový východ slunce. Oranžové skály ho odrážely. Po severní obloze se tvořily cirovité mraky, některé povlávaly jak svatební závoje. Zahalekal jsem do roury, díky vyšší vodě jsem mohl. Na vodě bylo opět ohromně. Jen jsem trochu vystydl.
... víc fotek a videjko
úterý 25. července 2023

Žabička


Byl čas na procitnutí ...
pondělí 24. července 2023

Sovička


Byl čas jít na kutě ...
pondělí 24. července 2023

Výživa


Večeře ...
pondělí 24. července 2023

Mezinárodní spojení


... mezi japonským okrasným javorem a americkou korouhví ... našli se
... víc fotek
pondělí 24. července 2023

Výživa


Oběd...
pondělí 24. července 2023

Procházka a návštěva


Když mi řekli, že prověření pneumatik zabere dvě hodiny, sebral jsem se a šel pěšky domů. Vzal jsem to okolo nejbližší "řeky" - zavlažovacího kanálu tři metry napříč. V jednom místě si se mnou přes plot a vodní příkop povídali dva urputní psi. Co by jim Pepa řekl? Dále po cestě jsem se pozdravil s kamarády ze šlapání, M+J. Udělali si pauzu a sedli jsme si do stínu na jejich terase, s pravou limonádou. Těsně pak před naším domem jsem sledoval urputný boj mužů a strojů s taji nově vyměňované kanalizační sítě v naší čtvrti. Točila se mi hlava také v pomyšlení na co mě čeká na Křivoklátě.
... víc fotek
pondělí 24. července 2023

Práce


Využil jsem vyšetřeného času k tomu, abych zajel do autoservisu nechat zkontrolovat vyvážení pneumatik. V čekárně na mě shlížely místní krásky - královny a princezny.
pondělí 24. července 2023

Plachtění


V rámci proměn místního letiště tam vytvořili val, který se mi nechce překonávat. Po hojném polétání v červnu mi však plachtění zrovna moc neschází.
pondělí 24. července 2023

Medvědi na Slovensku


Jedna čtenářka VN poslala příspěvek, bez vysvětlení. Může mi někdo objasnit, o co jde?  ... videjko, pusť si zvuk
neděle 23. července 2023

Večeře ve třech


Uvařil jsem bramb chřest tuňák s bazal živoč kvasink sůl pepř citr pažit.
... víc fotek
neděle 23. července 2023

Kočka Uhlík


Kočka od sousedů na západ si přivlastnila naší zahradu. Je skoro černá, dal jsem jí jméno Uhlík. Vysedává ráda zamaskovaná v roští vedle javoru, pod tújemi, a číhá na veverky, které žijí v tom javoru.
... víc fotek
neděle 23. července 2023

Veslování se zvěří a rybami


Dnešní ráno se povedlo. Popovídal jsem si s přáteli. Byla skoro tma, když jsem začal. Až při zkoumání fotky bobra jsem si všiml mláděte ve stejné fotce. Na pláži ostrohu laguny ležela snad ještě nezdechlá ryba. Hodil jsem jí nazpět. Možná jí bylo moc teplo? U moruší jsem nalezl další. Ta ještě byla zjevně naživu /viz video/. Na řece to hodně foukalo. U peřejí. U soutoku se přišla napít srna. Jak báječné je žít, kde mi je dopřáno. Tak moc jsem tomu vděčný.
... víc fotek a videjka
sobota 22. července 2023

Večeře


Emily připravila keri kuř rajč cuk cel mrk divok rýž rozink mlet kokos ..
sobota 22. července 2023

Túje u holiče


Než začlo být opravdu horko jsem se pustil do role holiče tújí. Obklopují náš západní plot. Než jsem šel do sprchy, ostříhal jsem i sebe. Něco jsem opomněl, no nic.
... víc fotek a videjko

foto kredit  Emily
pátek 21. července 2023

Výšlap po Pacifické stezce


Na zpáteční cestě jsme si v průsmyku Snoqualmie prošli úsek proslavené stezky, která vede od Kanady do Mexika. Potkali jsme řadu turistů. Mezi nimi ty opravdu seriozní, kteří byli na cestě od Kanady do Mexika, či naopak - 4.254 kilometrů. Po ukončení úseku jsem jim připil na úspěch pivem, které se vaří přímo v tom průsmyku.
... víc fotek
pátek 2!. července 2023

Pietní oslava Mary Ruth


S Emily jsme s zúčastnili vzpomínky na její tetu. Při té příležitosti jsme se zase uviděli s mnohými dalšími příbuznými, které známe již přes padesát let. Oslava se konala v domě jedné ze sestřenic, obklopeném přírodou, poblíž Seattlu.
... víc fotek
pátek 2!. července 2023

Veslování


Začal jsem půl hodiny před východem slunce, jakož i "žluťásci". Volavka přeletěla. Husa se zlomeným křídlem přihlížela. Zaradoval jsem se. Voda byla vyšší akorát na proplutí dolní deltou. První rudavé paprsky osvětlily Sedlovou horu. U horní pláže jsem si krásně zaplaval a během splutí nazpět k doku nechal slunce mě osušit a opálit. Zas báječný čas na vodě.
... víc fotek
čtvrtek 20. července 2023

Požár nad městem


Ve tři odpoledne snad z okna auta odhozené cigarety vypukl velký stepní požár, skoro 3 km2 v rozloze. Bylo přivoláno pět vodních letadel a dvě helikoptéry, které nabíraly v řece Kolumbii vodu a přímo přes náš dům jí vozily na místo požáru. To bylo od našeho domu 5 km na severovýchod vzdušnou čarou. Nouzová varování přes mobily. I na mé oblíbené rozhlasové stanici.
... víc fotek
čtvrtek 20. července 2023

Tara


Se zatajeným dechem čtu další knížku, kterou Pepa napsal, Zloděj psů. Dnes mi Pepa poslal fotku Tary, o které píše v prvních třech kapitolách knihy, se slovy " ... Tara s bílým písmenem na prsou. V jako Vítězství... ".
Taru jsem viděl a slyšel letos, na prvního máje, u Liblínského jezu

Tara   foto kredit   JosefU
čtvrtek 20. července 2023

Křídlo


Do Mississippi jsem nabízel z Letňan zbrusu nové křídlo pro kluzák L23 Super Blaník.


Počasí

Vycházelo oranžové slunce.
středa 19. července 2023

Vedro


Bylo vedro, ani list se nehnul. Třídili jsme v dílně a ve spíži. Byl den dát kontejnery s odpadem na ulici. Týdně. Zprvu to šlo. Pak jsme naráželi na rozdíl názorů, co si ponechat, co dočasně skladovat pro odvoz někomu na příští použití, a co ještě do kontejneru přidat. Shodli jsme se v tom, že naší příští generaci nechceme zanechat dům plný harampádí.
středa 19. července 2023

Černá kachna


Jako Milan obdivuje černou kachnu na amalínském rybníku, tak já dnes zíral na tuto na Kolumbii. Byla skoro celá černá, až na úplně bílou hruď, a zelenavý zobák. Její rodinka se skládala z čtyř kachňátek zřejmě samiček (ty vypadaly jako běžné kachny) ale páté kachně bylo také černé. Měli napilno najít snídani mezi balvany ostrohu. O kus dál od nich byla další maminka, morčák, s dvěma morčátky. Ty zaučovala jak nalézt ryby ve volném toku Kolumbie. Vyvesloval jsem co nejvýše jak to dnes šlo na řece Wenatchee, poslal zdravici ve videjcích, jedno se zasekávalo. Tak radši dvě. Dnes byly morušové hody na dvou místech. Ke konci jsem se křižoval s dvěma veslařkami. Na vodě bylo nádherně.
... víc fotek a videjka
úterý 18. července 2023

Na projížďce s kamarády


Kamarádi vodáci LT a P nás pozvali na projížďku po Kolumbii. P upekla bublaninu, já přinesl piva. Byl klidný letní večer. Projížďka se vydařila. Díky, LT+P !
... víc fotek a videjka
úterý 18. července 2023

Klimatizace II


S patnáctiminutovým PŘEDSTIHEM na domluvenou schůzku dorazil instalatér Phil k našemu domu. To už z výměníku odstranil mnou volně položený pokojový větrák a měl situaci ohledanou. Za pár minut jsme se dohodli na způsobu opravy a ceně. Skutečně, problém byl se zaseknutým motorem ventilátoru výměníku. Ukázalo se, že ty motory použité různými výrobci klimatizačních zařízení v mnoha modelech jsou stejné, a Phil měl jeden ve svém služebním vozidlu. Za půl hodiny byl hotov s výměnou (s trochou pomoci ode mě s držením motoru při vložení do výměníku). Vyzkoušel, změřil, omakal trubici s chladící kapalinou, vše fungovalo jak mělo. Když jsem mu chtěl zaplatit, říkal, teď mi neplaťte. Posílám faktury, nebude to víc než čtyři stovky včetně práce, motoru a daní. Dal mi ještě několik vítaných rad na používání zařízení. Děkoval jsem mu a hlavou mi běželo, "...Kdyby takový Phil bydlel v místě mého dětství !!! "
... víc fotek a videjko
úterý 18. července 2023

Boj veverky o přežití


Veverka z javoru se přiblížila na dva metry, když jsme s Emilí obědvali. Až za chvilku jsme porozuměli, proč byla tak blízko. Pod terasou na ní totiž číhala černá kočka. Úprk do bezpečí vyšel nachlup. Jak veverka seskočila na zem, kočka jí byla v patách. Veverka však sprint vyhrála a vyšlplhala se na vrchol plotu, než jí kočka chytla. V tyto dny to veverky nemají snadné. Černá kočka se spolčila s kolegyní, hnědočernou kočkou. Vyčkávají na veverky v křoví v pozadí. Kdo boje o přežití vyhraje déle?
... víc fotek
pondělí 17. července 2023

Potopa v dílně


Neopatrností nedovřený kohoutek venkovního zavlažování způsobil během jednoho dne prosáknutí vody do sklepa, kde jsem v chladu skladoval na podlaze baterie do kluzáku. Jestlipak jsou zničené? Nalezl jsem je v louži jeden centimetr hluboké.
... víc fotek
pondělí 17. července 2023

400 km na otočku


Díky zdravotním okolnostem jsme operativně změnili program návštěvy L+N u nás. Místo jejich odjezdu z Wenatchee jsme dnes zvolili projížďku k Washingtonovu průsmyku v severních Kaskádách a nazpět do Wenatchee. Cestou jsme zažili plno příhod. V Orondo jsme utrhli při čepování benzinu hadici čerpadla. Benzinka s tou možností počítala. Výbuch nenastal. Před Chelan jsme v odpočívadle Ojedinělá borovice načerpali zásoby kávy. Já odeslal nabídku zákazníkovi. V Pateros jsme u řeky Kolumbie poobědvali. V Twispu jsme obhlédli středisko umělecké tvorby Twisp Works. Projeli jsme podél letiště Methow, přes Winthrop a vystoupali do průsmyku s úchvatnými výhledy do výšky 1670 metrů nad mořem. Horské velikány se tyčily dalších 700+ metrů nad námi. Dělali jsme plno fotek. Na parkovišti jsem fotil příklad, co se stane při parkování příliš blízko k obrubníku chodníků (ne nám). V Mazama jsme si prohlídli staveniště horské chaty našich kamarádů Mike a Debbie. Přemluvil jsem účastníky zajet až na severozápadní konec údolí Mazama, prohlédnout ze země nouzové letiště Ztracená Řeka. Povečeřeli jsme ve Winthropu v moštovnici Údolí Methow. Pak jsme se navrátili nazpět ke Kolumbii a podél té až zas do Wenatchee. Výletní projížďka, 400 km na otočku, ha ha. 10 hodin se zastávkami.
... víc fotek

foto kredit   LarryB

foto kredit Emily
pondělí 17. července 2023

Improvizace


Nancy si pohmoždila koleno a z jejich dalších cestovních plánů sešlo. Místo toho jsme se rozhodli podniknout okružní jízdu k severním Kaskádám a nazpět. Protože byl pro mě pracovní den, pokračoval jsem v práci. Z odpočívadla Ojedinělá borovice jsem poslal nabídku na dodávku jednoho modelu kluzáku L23. Má firma jich má ještě dvacet skladem.
pondělí 17. července 2023

Foukalo to


Byl lichoběžníkový východ slunce. David také začínal. Uprostřed Kolumbie startovala volavka. Do Roury jsem zahalekal AHOOOOJ. U pláže jsem se vykoupal, za přihlížení dvou psů. Vítr tvořil bílé krajky na vlnách. Skif se se mnou docela pohupoval. Na vodě bylo báječně.
... víc fotek a videjko


neděle 16. července 2023

Vzpomínka na Zdenku Vanišku  
* 7.2.1942  † 16.7.2023
Fandů VN ubývá ...
AHOOOOJ
Parte


neděle 16. července 2023

Provizorní oprava klimatizace


Zkusil jsem uplatnit svou teorii, že by výměník, kterému přestal fungovat větrák, přece jen mohl běžet při odsávání horkého vzduchu pokojovým větrákem. Kompresor mu ještě šel. Nejprve jsem se snažil odpojit dráty k motoru původního větráku, ten vytáhnul, ale pak ho nazpět namontoval a dráty zas zastrčil, kde byly předtím. Jak se výměník rozběhl, dal jsem navrch bedny velkou krabici s přenosným větrákem, a spustil ho. Zchladil jsem také žebra radiátorů vepředu i vzadu hadicí s vodou. Následně jsem pak i překryl celou bednu plachtou, aby na něj nesálalo dnešní žhavé slunce. Motor nechám odborně vyměnit, až přijde nový od distributora. Ještě je mají. Výměník je z roku 1980. Má naběháno 43 roků služby. Předloni ho instalatér prověřil, s podivem, a zapsal zprávu, že je nadále provozuschopný.
... víc fotek
neděle 16. července 2023

Zásobování chudých


L+N se zúčastnili mše unitářů. Po ní jsme pomohli Emily vybavit volně přístupnou skříň v průčelí svatosvánku novými zásobami jídel a základních životních potřeb, aby si je chudí mohli vzít, když by měli nouzi. Zásoby byly ve skladu uvnitř budovy, věnované dobrovolnými přispěvovateli.
... víc fotek

Luna
sobota 15. července 2023

Do Leavenworthu


Po ranním veslování jsem se připojil k našemu houfu. Dvěma auty jsme přejeli na severozápad, do 40 km od Wenatchee vzdáleného městečka Leavenworthu. Vyznačuje se svou přeměnou z ospalé dřevorubecké osady v turistickou meku ve stylu bavorské vesničky. Obešli jsme obchody, s Lunou zašli k řece kde si dosyta zaplavala za tenisovým míčkem, koukali jsme se na hochy skákající do řeky z  mostu, poobědvali ve stínu a navrátili se do Wenatchee. Tam nás čekalo opravdové vedro, když klimatizace v našem domě vypověděla službu.
... víc fotek

sobota 15. července 2023

Veslování


Dělím se o jedinou dnešní fotku z vody.




pátek 14. července 2023

Turistika okolo Chelan


Ráno jsem četl knížku od Pepy. Po poledním koncertu jsme poobědvali ve Vin de Lac, s vyhlídkou na jezero Chelan. Pak jsme se jeli podívat na kaňon výtoku z jezera Chelan, RV park Beebe, vyjeli na východní okraj Kolumbie McNeilovým kaňonem přes plató dojeli až 8 mílí před Mansfieldem. Po návratu do Chelan jsme odpočívali u jezera. Já jsem se dvakrát vykoupal. Voda byla docela vlažná. Vzduch měl ke čtyřicítce °C. Po večerním koncertu jsme se vrátili do Wenatchee, o půl jedenácté.
... víc fotek
pátek 14. července 2023

Hudební festival v Chelan a okolí


Shlédli jsme a vyslechli jak polední, tak večerní koncerty. Úchvatné zážitky.
... víc fotek a videjek
čtvrtek 13. července 2023

Hudební festival v Chelan a okolí


S Emilí, Nancy a Larrym. V poledne v metodickém kostele, večer venku ve vinici Rio Vista.

... víc fotek a videjek
čtvrtek 13. července 2023

Bungalow u soutoku Methow s Kolumbií


Seděl jsem venku na terase. Pode mnou neslyšně plynula řeka Methow, půl kilometru před svým ústím do Kolumbie. Vzhlédl jsem, když jsem pojednou blízko uslyšel zabzučení. V úžasu vidím na dosah ruky od mého obličeje malinkého kolibříka. Visel nehybně - až na rozmazaná křidélka- jak helikoptéra. Dívám se na něj a on na mě. Oblečený jsem byl v šedé flísovce a džínách. Říkal jsem si, kde on vidí červenou? Že ke mně přiletěl? Pak mi to došlo. I jemu se zalíbila Pepova knížka. S červenými písmeny titulku i hřbetem.

... víc fotek
středa 12. července 2023

Dlouhá vlna ve Wenatchee


Pohled od našeho domu. Čočkovitý mrak se táhl od Wenatchee na sever asi patnáct kilometrů. To by bylo žúžo, Ivane, co?
středa 12. července 2023

Plachtění a myši   


Klíčoví členové aeroklubu předvedli řediteli letiště, jak obtížně se kvůli jeho rozsáhlé rekonstrukci dostaneme na vzletovou dráhu. Ubývá nám členů.. Po rozchodu jsem uložil miniLAK do svého úložiště v uzavřeném vlečném voze. Nejdřív však jsme prozkoumali s Markem rozličné neduhy miniLAKu, jako například kudy se vloupaly dovnitř na soustředění v Methow - myši. Fotka ukazuje prostor, kam se zatahuje hlavní podvozkové kolo. Světlý bod poblíž podpěry podvozku je díra - vchod, kterým se jim to povedlo - konkrétně šesti myším - které jsem za velkého veselí přítomných plachtařů v Methow z kluzáku vyhostil. (Víc je ve VN červen.)
... víc fotek
středa 12. července 2023

Kanalizace á la Amerika


Jestli mám zlé sny, tak se točí okolo toho, jak připojím dům na Křivoklátě na obecní kanalizaci.
... víc fotek
středa 12. července 2023

LT a jeho harém ...


(ehm..   výcvikový veslařský tábor ). Závidím mu - proč tak úspěšně nenaverbujeme nové plachtaře do našeho aeroklubu? Kamarád LT byl před lety naším vlekařem..
... víc fotek
středa 12. července 2023

Veslování za Karlou a Lunou, a nazpět

Dcera Karla si volí jako já rozličná pracoviště. Dnes to byl park u řeky Kolumbie, na otočku 18 km vzdálený o loďárny. Vyrazil jsem za nimi. Podívej se na příhody během plavby.
... víc fotek a videjko
úterý 11. července 2023

Anděl

Co vidíš ty?
úterý 11. července 2023

První červencové plachtění


Po přehršli plachtění v červnu jsem jím byl přesycen. Až dnes, jedenáctý den v červenci, jsem se do něho doslova přinutil. Předpověď byla nic moc, skutečnost ji předčila. Nakonec byly podmínky skvělé. Býval bych mohl plachtit až do západu slunce. Tentokrát jsem se avšak dostavil domů civilizovaně v normální době večeře. Díky Markovi za pomoc po přistání a Emily za vaření.
... víc fotek
úterý 11. července 2023

Sardinky


Už od soboty jsem měl plně nabité baterie. Dnes a zítra jsou poslední dny, kdy se nebudu muset věnovat návštěvě. Ráno jsem zajel na letiště smontovat svůj kluzák. Bez pomoci kohokoli, jen s přípravkem. Protože venku foukalo nad mé bezpečnostní meze, montáž jsem provedl v bezvětří uvnitř 
hangáru. Pak jsem vyzkoušel, zda tam ještě zbylo místo pro sestavený miniLAK. Zbylo. Všechny manipulace mi zabraly necelé dvě hodiny. Rád bych ty přípravné práce zkrátil. Snad příště se povede.
pondělí 10. července 2023

Kniha

Četl jsem na balkoně zády k západu knihu Návrat do Valbone od Josefa Urbana, kterou mi Josef nedávno poslal. Do knihy jsem byl nenávratně vtáhlý. Emily a Karla mě přišly upozornit na barvy západu slunce. Kniha mi byla strašidelná a tak jsem jí dnes radši dočetl až úplně do konce, stále ještě na balkoně, před půlnocí. Nyní se bez obav můžu vracet k určitým pasážím a také studovat zeměpisné zajímavosti v ní obsažené.

Spalo se mi pak dobře a beze snů.
pondělí 10. července 2023

Bachův festival v Chelan, 2 koncerty

V kostele episkopálů jsme shlédli zkoušku kvarteta, plný koncert pak v kostele metodistů. Popovídali jsme si se sadařem Stevem.
... víc fotek
pondělí 10. července 2023

Veslování ve vysokých vlnách a dešti

U horního doku jsem náhodně objevil tři plavidla jedné expedice. Možná prožívali to co David Thompson na řece Kolumbii začátkem devatenáctého století.
... víc fotek
neděle 9. července 2023

Tofu s mrkví na burské tahini omáčce; západ slunce

Byla na mě řada vařit.
... víc fotek
neděle 9. července 2023

Zhacené létání

Byl jsem nachystaný pokusit se o 500 km; předpověď byla slibná. Nabil jsem baterie a v deset jsem byl připraven na letišti začít skládat kluzák dohromady. Pohled na celou oblohu mě začal čím dál tím víc však odrazovat. Pustil jsem se proto do náhradní činnosti, udělat aspoň něco plodného. Soustředil jsem se na venku zaparkovaný vlečný vůz s kluzákem uvnitř. Nandal jsem na pneumatiku na jižní straně hliníkovou folii a upevnil ji popruhem. Také jsem obložil oj vozu další folií. Elektrický kabel tam začínal jevit rozklad kvůli vystavení ultrafialovému záření slunce. Chodil jsem pak po hangáru a uvědomil jsem si, že je tam ještě místo zastrčit bez pohybování ostatními letadly (až na vlečnou) i sestavený miniLAK. Když jsem dorazil nazpět domů, má předtucha o vývinu počasí se splnila. Nad hlavou hřmělo a začlo krápat.
... víc fotek
sobota 8. července 2023

Letecký den ve Wenatchee

Parkoviště aut bylo přeplněné. Pokračoval jsem až k našemu hangáru. Na krk jsem pověsil visačku opravňující ke vstupu do oploceného prostoru. Zvolna jsem se navrátil k nacpanému výstavišti. Letadel tam bylo víc, než kdykoli předtím. A lidí jako much; od nemluvňat po staroušky, letecké veterány. Z filmu Devotion byly na stojánce dvě námořní stíhačky z doby Korejské války. Okolo proletělo legendární letadlo, replika Miss Veedol. To s posádkou Pangborn a Herndon po čtyřicetihodinovém non-stop letu, prvním přes Tichý oceán z Japonska, přistálo v roce 1931 právě v tomto městě, ve Wenatchee v USA. Dnes oknem z repliky letadla vytáhli starostku Východního Wenatchee, paní Jerrileu Crawfordovou. Usmívat se zas začla na pevné zemi. Mezitím od hangáru místního plachtařského klubu vyrazil na delší pěší pouť pilot AlexM, k místu vzletu z hlavní, jediné současně povolené dráhy. Musel vyčkat, až přejde větrná prašná smršť. Tu způsobil záchranný vrtulník spouštící do vřavy požární parašutisty. Další odklad bylo přistání jediné denní linky, tryskového letadla společnosti Alaska ze Seattlu. Pak už odletu kluzáku nic nebránilo. Alex si údajně dal za úkol let ke kanadským hranicím a nazpět. S prodlouženími, aby to vyšlo na pětistovku. Kilometrů. Krátce poté přeletěl nad scénou vyhládlý sup. Že by nějaké znamení?
... víc fotek a videjek
sobota 8. července 2023

Veslování s bobříky

Oranžový východ slunce. Plác! Aha, kdo to? Bobr mrsknul ocasem a ponořil se. Vzápětí se vynořil. Nejen sám. I s kamarádem. Pozdravil jsem je. Byli zvědaví. Připluli velmi blízko. Slunce se stále ještě schovávalo za východním okrajem kaňonu řeky Kolumbie. Z topolu slétl po krásné árii zpěvný pták s červenými boky. Díky extrémně nízké vodě se vynořil kmen v nové podobě. Jak tonoucí, vzpínající paže k obloze. Na ostrohu číhala na rybky volavka. Po koupeli do šedesáti podél pláže ve skalnaté zátoce jsem se jak mě pánbůh stvořil krásně opaloval při veslování nazpět k doku. Tam kachna zaučovala dorost. Ze skifu jsem vyložil jeho dnešní náklad. Na vodě bylo neskutečně krásně. Co chybělo?
... víc fotek a videjko
pátek 7. července 2023

U jezera Bonaparte

V pět ráno jsem vystoupal na opačnou stranu jezera, spolu s Lunou. Docela byla z výšlapu utahaná. Po snídani jsme sbalili tábor. Objeli jsme horu Bonaparte obloukem na sever. V Tonasket jsme si dali oběd, já hltal knihu od Pepy, Luně to vyhovovalo. Odpoledne jsme dorazili domů, následovala všeobecná očista. Já také dohonění v práci.
... víc fotek
čtvrtek 6. července 2023

Oslavy narozenin Emily u jezera Bonaparte

Prošli jsme se podél jezera, společně posnídali, než začlo být velké horko jsme vystoupali skoro 300 výškových metrů nad jezero na úchvatnou vyhlídku. Zajezdili jsme si pak po jezeře na plavidlech, které jsme si přivezli. Večer po večeři jsme se prošli podél jezera a pak Emily sfoukla improvizovanou svíčku a pochutnali jsme si na dortu. Komáři byli shovívaví.
... víc fotek a videí
středa 5. července 2023

K jezeru Bonaparte

Vyrazili jsme k hranicím s Kanadou, k jezeru Bonaparte, na třídenní pobyt ve stanech.
... víc fotek a videí
středa 5. července 2023

Veslování

Byla velmi nízká voda. Pěkně jsem si zavesloval.
... víc fotek


Práce

Doručil jsem dva balíky zákazníkům.
úterý 4. července 2023

Oslavy nezávislosti


Večírek s přáteli u Olsonů. Pak ohňostroj.
pondělí 3. července 2023

Přišly dva dychtivě očekávané balíčky


Jeden dlouhý s můstkem řízení kluzáku a druhý s dvěma knížkami, které napsal a poslal kamarád vodák Pepa. Děkuji moc !!!
... víc fotek
pondělí 3. července 2023

Veslování - chození po hladině


U soutoku Wenatchee s Kolumbií někdo zas umístil příšerku na prkně do stromu vysoko nad hladinou řeky. Ta byla dnes extrémně nízká. K normálním prvním peřejím jsem se musel prodrat dvěmi dalšími, nově se vytvořícími. Po pozdravení peřejek jsem se procházel daleko od břehu na mělčině u soutoku. Kdyby mě někdo pozoroval z dálky, myslel by si, že jsem Mojžíš překračující Nil, kráčíc po hladině. Byl jsem u své oblíbené sochy Nymfy. Tamtéž jsem také sledoval, jak maminka morčák vezla dvě svá morčátka na zádech a zaučovala je.. šups - pod hladinu pro rybky na snídani -- pusť si krátké videjko, uvidíš. Výše na břehu Kolumbie seděla u vody perfektně kamuflovaná kočka. Ještě výše, nad mostem se státní silnicí č. 2 vyčnívala Roura vysoko nad hladinu. A Halda měla společnost, přibliž si, v pravém rohu napravo si volavka vyhlížela svou snídani. Na východním břehu na vysokém sloupu je hnízdo orlovců. Přeplul jsem k nim a pozdravil je. Po proudu pak poblíž ostrohu, kde zítra budou odpalovat ohňostroj, zaučoval kamarád LT jednu vodačku. Nazpět u doku mě zvědavě zkoumali dva vlčáci. Na vodě bylo dnes fantasticky.
... víc fotek
neděle 2. července 2023

Večeře


Upekl jsem musaku.
sobota 1. července 2023

Dlouhá vlna nad údolím


V pauzách mezi písničkami jsem zachycoval vývoj oblačnosti během západu slunce.
... víc fotek
sobota 1. července 2023

Kruhová večeře u ChrisR


Ukázali jsme BettyR, kde Chris bydlí. Ti, kteří jí BR znali a dokonce i před třiceti lety s ní pracovali, byli ohromně překvapeni se s ní zas vidět. Přítomní byli také překvapení vidět mě. Od pandemie do bohoslužeb nedocházím. Hezky jsme si popovídali, pojedli, popili a při západu slunce také zazpívali písničky s kytarou. Hlavně bítlsovky, zazpíval jsem také pár svých. Kočka Chris přihlížela.
... víc fotek (kočky)
sobota 1. července 2023

Komorní koncert


Od čtyř odpoledne hrálo kvarteto mladých hudebníků jedno z děl od Šostachoviče ve vinohradu Silavra v Peshastinu.
Náhodně jsme se tam setkali s dlohodobou členkou pospolitosti unitářů z doby před třiceti lety, v té době také první houslistky symfonického orchestru, BettyR. Přesvědčili jsme jí, aby jela za námi
33 km do Wenatchee, zúčastnit se večeře unitářů. Těch se mělo účastnit asi 30 lidí. Udělat překvapení.
... víc fotek a videjek
sobota 1. července 2023

První červencové veslování


Jakmile jsem přinesl skif na dok, bylo mi jasné: Dnes bylo prvního července. Začátek povolené rybářské sezony. Jak na nějaké rejdě byla hladina řeky Kolumbie poseta čluny nedočkavých rybářů. V co doufali? V plné sítě lososů. Napočítal jsem 17 člunů. Víc však kachňátek morčáčků s maminkou. Nacvičovali pádění a potápění se za rybkami. Bylo to hned vedle ostrohu parku Walla Walla, odkud v úterý na oslavy nezávisloti USA budou odpalovat velkolepý ohňostroj. Odpalovač už tam začínal chystat roury a spouštěče. Rybářské čluny jsou ok, když se přemísťují rychle. Ale jak jedou pomalu, vytvářejí pro veslaře dost nepříjemné vlny. Jak se v nich pohybovat jsem nacvičoval na řece Wenatchee. V peřejích pod železničním mostem. Na závěr jsem se osvěžil prvním letošním vykoupáním se v Kolumbii. Voda byla stále ještě hezky studená. Měla 15°C dle měření správy přehrad.
... víc fotek
pátek 30. června 2023

Plachtění z Efraty II


Moje snaha uletět stanovenou disciplínu. Málem jsem skončil v hlíně. .... (viz víc textů ve VN červen)
... víc fotek


Plachtění v Efratě, na zemi

Fotky závodníků.
... víc fotek

 

Předletový brífink

.... (viz víc textů ve VN červen)
... víc fotek