VN duben 2022


Čas a počasí ve Wenatchee

ČAS  |  POČASÍ  |

 Jiné měsíce | Eseje | Poutě | Plachtění | Práce | Veslování | Videa | Evan | Karla | KarmaPodzimka |Právníček | Jídla | Pošli mi email

Klikni na obrázek a otevře se zvětšenina. A když je v textu něco podtrhnutého, tak je to odkaz na něco dalšího.

Nazpět do domovské stránky VN 

Z letiště na západ

Z Missie na východ

Hezký den přeji z Křivoklátu. Co ty?
sobota 30. dubna

Čarodejnice - Amalín a pak u Kolečka

Hledal jsem na obvyklé pláni na jih od Amalína povyk a hořící vatru. Ale nic! Ticho. Naštěstí díky upomínky od Milana jsem to zkusil dole U Kolečka. Tam bylo veselo až do dvou rána. Sešlo se také plno hudebníků s kytarami. Někteří zahráli své výtvory, jiní interpretace od jiných, jako třeba mé oblíbené skupiny Pink Floyd. I když tam bylo povícero váhově lehčích žen, žádnou se nepodařilo upálit.


sobota 30. dubna

Setkání jednoho klubu v Restauraci Nad Hradem

Náhodně jsme byli s bratrem přítomni veselí a zpěvu, když jsme si zašli na pivo.


sobota 30. dubna

Vycházka do jarní přírody východního Křivoklátska

Křivoklátští ochranáři přírody podnikli výšlap. Trasa Skalka-Jenčov-Benešák-Tuchonín-Vysoký vrch-Bratronice. Max. varianta 17,7 km.


pátek 29. dubna

Cesta z Friedrichshafenu do Prahy

Přetáhl jsem kufr dva kilometry podél úchvatného nábřeží s výhledem na Alpy a nádherné květiny. Přes nádraží proletěl Boeing 737-800 Slovenské cestovky. Vlaky se začly zpožďovat. Jedna paní přijela na koloběžce. V Aalenu si jiná sedla na zem. Vlak už měl skoro hodinu zpoždění. Výpravčí rozdával omluvné výtisky. Ten z Norimberku mi ujel. Bez problému mi vytiskli tam náhradní spojení. Jestli to dorazí? Jsou ještě před Chebem ostatné dráty ??? Vzpomínky na minulé přechody mě strašily ... V Neuhaus přisedl Skinhead s tatováním .. a v Schirdingu ožralá parta mladších Skopčáků .. co mě čeká dále ??????


pátek 29. dubna

VIDEA z veletrhu AERO 2022

Zde můžeš odkliknout jednotlivá videa, která jsem natočil na veletrhu.

HALA A7

HALA A6

HALA A5

HALA A4

HALA A3

STŘEDNÍ HALA

HALA B1

HALA B2

HALA B3

HALA B4

HALA B5

IDAFLIEG VEČÍREK

VŠECHNY FOTKY A DALŠÍ VIDEA Z VEČÍRKU IDAFLIEG
čtvrtek 28. dubna

Na veletrhu AERO 2022

Zvolna jsem obcházel exponáty a mluvil se známými distributory letecké techniky. Natočil jsem asi patnáct videí pro umístění na You Tube. Po skončení dne jsem se zúčastnil večírku pořádaného německým studentským leteckým sdružením Idaflieg, povídal s plno proslavenými letci a s některými pak šel na večeři v restauraci s rybími specialitami.


čtvrtek 28. dubna

Spojení

E-majly. Zas mi zablokovali přístup. Ale zdá se, že ode dnes mi ho odblokovali. Zatím jsem se ani nepodíval na padesát přišlých emajlů. Snad večer se k nim dostanu. Mezitím mám napilno na výstavě. Zdravím!
Obnovení VN .. bohužel zablokované.

středa 27.
dubna

Labutě

Omlouvám se za odmlku a (zatím) žádná fotoalba. Zde se dělím o labuť z Friedrichshafenu v jižním Německu. Jsem tu na leteckém veletrhu. Zdravím všechny !

Procházka Friedrichshafenem. Paměť hraběti Zeppelinovi. Veslařský klub. Západ slunce, labutě  fotky, videa. Pak hovor s žáky třídy ze Stuttgartu, kteří byli na třídenním školním výletu. Jejich učitel, Turek, který se narodil v Německu a učitelka (ta nevím kde) oba mluvili velmi dobře anglicky. Děti ve třídě byli ze všech různých možných utečeneckých zemí. Poučné.

... víc fotek

 
úterý 26. dubna

Za kamarády

Přes noc z pondělí na úterý mě letadlo A330-300 přepravilo ze Seattlu do Frankfurtu v Německu, a pak menší Bombardier do Baselu ve Švýcarsku. S kamarády jsme prošli okolí, kde bydlí. V tomto zámečku. Ne, ha ha, dělám si legraci. Dle krokoměru Vavky jsme ušli 11700 kroků. Pěkně jsme si popovídali o vnoučatech a jiných tematech. Jsem na cestě na letecký veletrh na jihu Německa, kde se asi budu vyskytovat do konce dubna, než doufám budu pokračovat do ČR.


pondělí 25. dubna

Veslování žluťásků za rozbřesku

Zatímco jsem čekal na autobusík do Seattlu, náhodně jsem zachytil kamarády vodáky.

... víc fotek

foto kredit   Mark Adams
neděle 24. dubna

Rozkládání kluzáku přípravkem pro jednu osobu

S tímto přípravkem měli zákazníci problémy. Díky reklamaci jsem se stal vlastníkem jednoho exempláře. Navrhl jsem kamarádovi Markovi řešení zlepšení stability přimontováním dřevěného břevna k přípravku.
Mark se ujal výzvy na jedničku.

... víc fotek
neděle 24. dubna

První housátka !

Moc jsem se potěšil spolu s hrdými rodiči... během veslování. Žluťáskové na skifech právě končili, když jsem o osmé začínal. V deltě řeky Wenatchee jsem uviděl první housátka sezony. Pak orlovce, a zas další housátko (na obr.)

... víc fotek  
sobota 23. dubna

Pětihodinovka

Trvalo déle, než se termika vyvinula. Po vystoupání do odletové výšky jsem se vypravil zprvu na sever. U Watervillu jsem kufroval a tak jsem to vzal zas na jih. Okolo proletělo dopravní letadlo. Jižně od letiště jsem nakonec nastoupal a mohl dělat detajlní fotky, co vlastně ve velkém někdo pálí v lese poblíž Misie. Po vystoupání nad Misii bylo možné pak létat všude. To se již připojili i Mark v LS3A a Alex v ASW20. S ním jsem se setkal nad horou Burch. Záhy na to i létal ve formaci s dravcem. Před přistáním jsem sledoval, jak Mark a krátce po něm Alex přistávali. Tento let mi zůstane dlouho v paměti. Jsem vděčný za vše. Také Emily za toleranci. Právě se se svými dvěmi kamarádkami vrátila z Nevady.

sobota 23. dubna

Ptáci v letu

Ve výšce dva a půl kilometru nad zemí jsem byl pět minut v euforii, kdy orlovec či sup se mnou létal ve formaci; škoda, že se mi nepovedlo udělat snímek, kdy byl nejblíže, jen pár metrů od a za křídlem mého větroně. Na zemi pak jsme sledovali stovky na sever táhnoucích divokých hus. Za posledních několik dní jich přeletělo tisíce.

... víc fotek
sobota 23. dubna

Ze života v aeroklubu

Na letišti si Alex a MikeL připravovali své větroně, ASW20 a Cirrus. Za chvíli přišli i RonF s Danielem (na obr.), DaveG a nakonec vlekař DonF. S Davem jsme pomohli R a D se startem v Larku. Na závěr, po přistání v podvečer, jsme odstrkali ručně tři kluzáky nazpět k hangáru a radovali se z letových prožitků dne.

foto kredit   Karly
pátek 22. dubna

Večeře s Karlou v McGlinn

Pěkně jsme si popovídali na venkovní terase pivnice. Jídlo bylo také výborné. 
pátek 22. dubna

Dvouroční přezkoušení Marka

Aby mohl pilot legálně létat v Americe, musí prodělat každé dva roky pozemní a letové přezkoušení podle regulí FAA, úřadu pro civilní letectví (konkrétně, podle článku 51.65). Protože jsem jedním z tím úřadem oprávněných instruktorů v našem aeroklubu, Marka jsem přezkoušel a udělil mu letové osvědčení na další dva roky. Přitom jsem do zkoušky vpašoval i ověření jeho schopnosti přistát do terénu. Vyhlásili jsme radiem nouzi a přistáli na trávu, nyní vyschlý plevel, poblíž našeho plachtařského hangáru.

pátek 22. dubna

K lanovce a nazpátek

Vynechal jsem tentokrát postranní řeku a zamířil dále proti proudu Kolumbie.

... víc fotek
pátek 22. dubna

Kontakt

Zas po čase se mi podařilo promluvit si s Milanem.

Larry zaučoval Gilian, novou veslařku

Po brzkém ránu v práci jsem zamířil na vodu. Tam jsem během přinášení skifu na dok uviděl, jak kamarád vodák LT zaučoval G. Podívej se na ...


čtvrtek 21. dubna

V údolí ohňů

Emily raportovala.
Měly jsme další skvělý den pěší turistiky mezi barevnými skalními útvary, tentokrát ve Valley of Fire State Park. Bylo horko a vítr, ale skalní vzory byly neuvěřitelné! Aby toho nebylo málo, viděli jsme podél silnice malou rodinku ovcí Bighorn.
Zítra se uklidníme a připravíme se na cestu domů.

... víc fotek
čtvrtek 21. dubna

Vyšívaná kabela pro Rezka

Odeslal jsem dnes v ní FedExem originální doklady pro ten kluzák do Bogoty v Kolumbii. 
čtvrtek 21. dubna

Pozemní přípravky

Uložil jsem zatoulané přípravky do skladovací bedny. Jeden z nich jsem dal do kufru auta, pro vyzkoušení na letišti.
čtvrtek 21. dubna

Zasněžení Blaníci

Náčelník letky americké domobrany na severovýchodě USA (ve Vermontu, asi 300 km na sever od New Yorku), které jsem se letos trochu víc věnoval, napsal:
Nazdar Vítku: Opravdu si vážím veškeré pomoci a podpory, kterou jste nám v této sezóně poskytli. Ještě ne všechno létá, ale mělo by to být do týdne nebo dvou. Tento snímek byl pořízen dnes ráno. Měli jsme jen tři centimetry sněhu, kousek na silnici jsou ho deset.

foto kredit   Emily
středa 20. dubna

Kaktusy na výšlapu

Emily poslala zprávu z jejich čtvrtého dne:
Dnes jsme se vrátili do Red Rock Kaňonu na pěší túru a spoustu úžasných květin! Viděli jsme také jedno místo, kde několik skupin lidí lezlo po skalách. Počasí bylo skvělé: nebylo příliš horko a velmi slabý vítr.  Zítra pojedeme pro změnu na východ, do Státního parku Ohňové Údolí.

... víc fotek
středa 20. dubna

Zrcadlové veslování

Byl krásný nehybný den na vodě, zpočátku s úplně vymydlenou oblohou. A také s trochu vyšší vodou, umožňující zas průjezd stokami delty. Obvesloval jsem svůj obvyklý dvanáctikilometrový okruh. Povídal jsem si s husami, vlnami v peřejích, pahýly dávných stromů, svišti a orlovcem. U Roury jsem nahrál zurčení z ní vytékajího potůčku.


foto kredit   Emily
středa 20. dubna

Práce a sport

Od pěti rána jsem pracoval a o půl osmé jsem vyrazil na vodu. Později mělo pršet ...


úterý 19. dubna

Benátky v Las Vegas

Emily poslala reportáž z třetího dne:
"Počkat! Myslela jsem, že jsem v Nevadě, ne v Itálii! Ha ha, tohle jsou Falešné Benátky v hotelu Venetian na bulváru Las Vegas Strip! Také jsme „navštívili“ New York, Egypt a Disneyland během pěti mil chůze nahoru a dolů po Stripu! Zítra zpět na turistiku!" 
úterý 19. dubna

Pomoc Ukrajincům

Napsal jsem další krátkou Esej  ... přečti si


Džez na KOHO

Mám radost! 98-letá miliardářka Harriet Bullitt, sponzorkyně kultury, udělala dohodu s NWPB, že od nyní bude její radiová stanice KOHO vysílat jen jazz, dodávaný od mé oblíbené stanice NWPB včetně programování. A skutečně, od dnešního rána jsem si ho mohl pustit na svém rádiu v práci. Vítaná změna od poslouchání depresívních zpráv o válce v Evropě. ZDE si tu stanici můžeš pustit i přes svůj mobil nebo PC.

foto kredit   Emily
pondělí 18. dubna

Den Dva v Las Vegas

Zpravodajství od Emily. "Dnes byl nejteplejší den v týdnu, takže jsme zamířili do Spring Mtns, severozápadně od Vegas. Vyšli jsme po této strmé, skalnaté stezce k vodopádu (spíše jako kapání vody!). Bylo to obtížné, protože jsme byli v nadmořské výšce 2.600 m a nebyli jsme v nejlepší formě. Nazpět ve městě jsme se odměnili večeří, kterou jsme si vyzvedli v mexické restauraci."
pondělí 18. dubna

Se zvířátky na Kolumbii

Po doručení z auta vyčnívajícího zboží jsem již tolik nespěchal (přicházel déšť). Povídal jsem si se srnkou, která skotačila podél břehu. Průběžně jsem sledoval orlovce i orla, jakož i spárované divoké husy. Čí mláďata se předvedou dřív? Hus, či kachen? Na ty od orlovců si nejspíš ještě déle počkáme.

pondělí 18. dubna

Práce

Byl tu běžný pracovní den. Vybavoval jsem nachystané zásilky dokumentací a doručil jsem je k přepravcům pro odeslání leteckým opravnám. Zde jsou dvě z mých dnešních pěti. Při tom jsem vyzkoušel přepravní kapacitu našeho osobního auta. Možná pozornějšího čtenáře-ku zaujmou pestrobarevné lepicí pásky na krabici. Byly přidány během nařízené vývozní celní kontroly ještě v České republice.
 

foto kredit   Emily



neděle 17. dubna

Krajina u Las Vegas

Emily poslala reportáž z jejich prvního plného dne v Las Vegas. Odpoledne si zajeli asi 20 km na západ od středu města, kde se nachází přírodní rezervace se jménem Kaňon červených skal. Zatím si jí prohlídli z turistického střediska a objeli autem. Za pár dní se tam chystají na výšlapy. Klikni SEM a otevře se ti interaktivní mapa.
neděle 17. dubna

Odpoledne

Povedlo se počasí. Na zemi byla zima a ve vzduchu ještě studeněji. Nabalil jsem se a až na děravé tenisky vše posloužilo. Asi si budu muset koupit nové. První delší přelet sezony 2022. Pokochej se výhledy. Vznášeli jsme se ve výšinách !

neděle 17. dubna

Ráno

Zde ve Wenatchee o šesté ráno zapadal Měsíc v úplňku (na fotce se  schovával už pod obzorem (byl i tak za stromem). Vyhodnotil jsem dnešní předpověď počasí. Vypadala slibně, byť velká zima. Ve výšce mezi - 7 až -14°C. Začal jsem nabíjet baterie do kluzáku. Mezitím jsem dobaloval zásilky náhradních dílů.
neděle 17. dubna

Americké Velikonoce

Zde se netradují pondělní velikonoční zvyky jako ve střední Evropě. Katolíci i protestanti chodí na velikonoční neděli do kostela (a pondělí je běžný, pracovní den). Komunity pořádají v neděli bohoslužby se zvláštními tradicemi, jako je recitace velikonočních básní dětmi. Obvykle se rodiny scházejí brzy ráno, oblečené ve svátečním jarním úboru, a pak společně jdou do kostela.
Tam oslavují vzkříšení Ježíše Krista po jeho ukřižování. Mnoho lidí také zdobí vajíčka. Mohou to být vajíčka vařená natvrdo, která se dají sníst později, ale mohou to být i modelová vajíčka z plastu, čokolády a cukroví.

Konkrétně v mém domě je dnes trochu odchylka od běžných zvyků. Sám podniknu lov na vajíčka (čokoládová). Ta po domě skryla Emily, která se mezitím na týden uchýlila se dvěma kamarádkami do 1700 km od Wenatchee vzdálených Las Vegas v Nevadě. Tam dorazily v jednu hodinu ráno v tuto neděli.


Žlutou barvou jsou označeny státy, kde se slaví velikonoční pondělí jako svátek a nebo jako den pracovního klidu.



sobota 16. dubna

Veslování s kanoisty Johnem a Paulem ..

.. a také se psy a kanadskými husami. Navštívil jsem peřeje, zamával orlovi. Na Kolumbii byla nízká voda a tak jsem se zas po čase pozdravil i s Nymfou.

... víc fotek
pátek 15. dubna

Ze života dovozce leteckých náhradních dílů

S mnoha odklady a zdrženími dorazila krabice na mezinárodní letiště v Seattlu, 250 km vzdáleného od provozovny dovozce. Jel jsem jí na otočku vyzvednout a po vybalení zkontrolovat. Na velikonoční pondělí jednotlivé části zásilky rozešlu opravnám ve Washingtonu, Koloradu, v Alabamě a na Floridě.

... víc fotek
pondělí 11. - čtvrtek 14. dubna

Sněžná nadílka

Každé dopoledne jsme dostali velký příděl sněhu. Ve čtvrtek byl zvlášť štědrý. Možná na to doplatí některé stromy. Sníh byl velmi hojný a hlavně těžký. Vpravo je pohled na zahradu sousedů se slepicemi. Mezitím za posledních 48 hodin nasněžilo na Missii přes osmdesát centimetrů nového sněhu. Možná ještě na víkend spustí vleky.

středa 13. dubna

Myčka na nádobí je nad hrobem

(je jí pouhých 42 let).
úterý 12. dubna

Lynnovi je 75 let !

Sešli jsme se na oslavu u Lanna a Rany (L+R) v počtu šesti šlapačů (dva zůstali doma kvůli karanténě),  jedné sousedky a kočky. M+J a Em pak šli na přednáškou o geologii, zatímco já jsem zůstal s L+R ještě na delší povídání.

úterý 12. dubna

Jarní krása

Emily zachytila, jak se kvetoucí stromy a rostliny vyrovnávají se sněžnou nadílkou.

... víc fotek
úterý 12. dubna

Veslování s vlašťovkami, orly a orlovci

Odpoledne za sychravého počasí jsem vyrazil na Kolumbii. Pozdravil jsem se s orlem. Seděl ve hnízdě. U americké vlajky seděl orlovec. Ten se mi vzápětí předvedl, jak chytá ryby. Neměl jsem foťák bohužel nachystaný a tak se dělím jen slovně o úžasný zážitek, kdy se orlovec jen asi deset metrů ode mě úpně potopil pod hladinu a zvedl se s menší rybou v pařátech. Za letu střásal ze svých křídel vodu, rybu neupustil. Výše na Kolumbii jsem obdivoval mrštnou akrobatickou schopnost desítek zelených vlašťovek. Pusť si zelené VIDEO. O těch vlašťovkách:
Vlaštovka zelená je druh ptáka rodu Tachycineta. Žije v severní Americe v rozsahu od Mexika po Aljašku. Má rozpětí křídel 27 cm, délku těla 13 cm a váhu 14 gramů. Létá rychlostí letu 45 km/hod a dožije se až devíti let. Je schopná hibernace, když je přechlazená. Živí se hmyzem, který chytá za letu.


foto kredit   Emily
pondělí 11. dubna

Záclony

Namontoval jsem zavěšení pro tmavou verzi záclon.
neděle 10. dubna

Poslední sjezdování sezóny 2021-2022

Na přilehlých kopcích zase stoupal dým z pálení pasek pro možnou novou výstavbu. Či jen orubaných větví z pokácených stromů. Pisty na Misii byly zastíněné a pokryté čerstvým sněhem, na rozloučku. Provozovatelé střediska ukryli někde růžové plameňáky a kdo určitý označený najde, získá zdarma permanentku na příští sezonu. Nehledal jsem. Už jsem jí měl zakoupenou. Před posledním sjezdem jsem se pozdravil se sněžným mužem a dal si oběd dole v chatě. Prostor venku se začal rozplývat do chumelenice.

... víc fotek
sobota 9. dubna

Hej hej povstaň  
(Pink Floyd s Andrejem Chlivňukem)

Můj oblíbený hudebník, kytarista David Gilmour natočil protestní píseň na podporu Ukrajině. Hudební fanoušci mezi námi možná ocení tuto novou skladbu skupiny Pink Floyd. Obsahuje i v ukrajinštině zpívanou část od AndrejeCh,
zpěváka úspěšné ukrajinské kapely Boombox ..
Ach, na louce se skláněla kalina červená
Naše slavná Ukrajina je kvůli něčemu rozrušená...
  • Pusť si VIDEO
  • A zde je, co Jihoafričan David Scott vytvořil
  • z původně bez doprovodu písně, 
  • klikni SEM.
sobota 9. dubna

Z ranního klidu do bouře

Měl jsem velkou radost! Orlovci přitáhli. Hned se pustili do obnovy svého hnízda. Později mě překvapili kroužením nad Kolumbií. Napočítal jsem jich tři. Za mnou se mezitím zdvihala větrná bouře. Nahnala všude okolo ostré vlny a do mě se opřela silnými poryvy. Zkušenosti z veslování peřejemi mi přišly vhod.

... víc fotek
pátek 8. dubna

Barvení vajíček a odlet Evana s Podzimkou

Díky organizaci Emily si Podzimka mohla zabarvit velikonoční vajíčka, a vzít si s sebou. Odpoledne jsme se s Evanem a Podzimkou rozloučili na letišti ve Wenatchee. To jsme ještě netušili, že domů do Kalifornie nedorazí ...
pátek 8. dubna

Práce

Pustil jsem ven slepice, dal poslední odpadky do kontejneru na ulici a likvidoval zatrhlé úkoly, než ostatní procitli.


čtvrtek 7. dubna

V parku a na večeři v Leavenworthu

Setkali jsme se s Karlou, Lunou a Ericem na procházku, skotačení v přírodě a pak chutnou večeři v restauraci s vyhlídkou na hory a řeku.

... víc fotek
čtvrtek 7. dubna

Zas po čase na vodě

Na Kolumbii byl klid, postranní řeka Wenatchee byla rozvodněná. Shlížel na ní bělohlavý orel. Pozdravil jsem peřeje. Při návratu k loďárně jsem viděl známou vodačku LizD. Na vodě bylo báječně.

středa 6. dubna

Nácvik lovu na velikonoční vajíčka

Emily rozmístila po zahradě plastová vajíčka a bylo na Podzimce je najít. Příležitosti se chopila bezodkladně. Rovněž i kočka Mňoukí, ta se krmila trávou. Odpoledne se Podzimka vyřádila v místním parku.

středa 6. dubna

Práce

Snažil jsem se dokončit federální daňové přiznání. Dokonce jsem odkládal veslování. Na daních jsem dělal celý den a před devátou večer jsem je měl nahrubo zpracované.



úterý 5. dubna

Podzimka posílá pozdravy mamince

Měli jsme hezký den spolu; všichni pracovní. Podzimka a Emily naplnily venkovní skříň potravinami pro chudé. Podzimka a já jsme pak plnili obálky náhradními díly. Evan i já jsme celý den pracovali. Večer jsem uvařil klobásy se zelím.
pondělí 4. dubna

Pozdrav z kolchozu

Staráme se našim sousedům o jejich dvě slepice, zatímco oni jsou na cestách. Už v tom máme praxi, toto není poprvé. Za odměnu si můžeme nechávat vejce.

... víc fotek
neděle 3. dubna

Podzimka - její první sjezd z Misiie
Koukni se na    ... VIDEO


sobota 2. dubna

Evan s Podzimkou

Přiletěli odpoledne z Kalifornie, na týden, přímo do Wenatchee.

...víc fotek

pátek 1. dubna

Aprílové veslařky

Na prvního apríla se na Kolumbii vyrojily veslařky. Nejprve LizD a pak LaurieR. Tu poslední zaučoval kamarád vodák LT.

... víc fotek
|
|
|
V
|
|
|
V
|
|
|
|
V
|
|
|
|
|
V
|
|
|
|
V
|
|
V
|
|
|
V|
|
|
|
V|
|
|
|
V
pátek 1. dubna

Pozdravy od začínajícího Karla Gotta

ze Studia Roura

A P R Í L   !