VN květen 2023




Čas a počasí ve Wenatchee

ČAS  |  POČASÍ  |

 Jiné měsíce Eseje | Poutě | Plachtění | Práce | Veslování | Videa | Evan | Karla | Karma |Jídla | Pošli mi email

Klikni na obrázek a otevře se zvětšenina. A když je v textu něco podtrhnutého, tak je to odkaz na něco dalšího.

Nazpět do domovské stránky VN 

Z letiště na západ

Z Missie na východ

               Jaký byl květen tvůj ? DNES   středa 31. května 2023
13°C Jasno a větrno. Veslování odloženo. Práce. 
středa 31. května 2023

Poslední květnová večeře


Po větrném dni naplněném službou zákazníkům jsem si s radostí připravil grilované kuřecí plátky s quinoou, citronem, petrželkou a pažitkou. Pak jsem uzavřel tyto květnové noviny. Co nám červen přinese?
středa 31. května 2023

Ze života dovozce kluzáků z České Republiky


Telefonát od opravny: Máte ty kornouty ocasu skladem?
středa 31. května 2023

Výživa


Pro pozdější grilování jsem ráno namarinoval kuřecí a namazal česnekem. Hladem tedy neumřu.
úterý 30. května 2023

Odpolední povyražení


Ráno jsem napsal, že po práci přijde odpočinek. Tím jsem mínil posekat trávu na zahradě a dát si šlofíka. Vyvinulo se to jinak.
Naše sekačka je temperamentí. Nemá ráda, když jí někdo zastaví (třeba pro vyprázdnění koše). Aby člověk mohl pokračovat, musí být sakra rychlý s nutným vyprázdněním, aby naštvaná sekačka zas nastartovala. Změnil jsem plán.
Bylo nádherné slunné odpoledne, 28°C. Co lepšího by nebylo, než skočit do bazénu? Bohužel, patřil sousedům. Rozhodl jsem se vylézt na střechu našeho domu a (přes výslovný zákaz, abych to nedělal, když jsem sám) jsem tam zaútočil na rozbujelý mech. Bylo ho hodně. Ocelovým koštětem jsem ho odškrabával ze spár mezi kompozitovými taškami a následně ho smetal dolů.
Pro technomily mezi námi je zde pár statistik: Spár bylo celkem (změřil jsem) 740 délkových metrů a plocha, která musela být zametená, měla 107 m2. Pro čtenáře VN anglofily jsou zde míry v jim srozumitelných jednotkách: 2430 délkových stop (to je skoro půl míle!) a 1148 čtverečních stop respektive.
Po odpoledních radovánkách jsem si připravil skvělé jídlo s přísadami, které v poslední době vzhledem k přednostem ostatních jedlíků přidávat nemohu. Poté jsem jel nakoupit další potraviny. Cestou domů jsem vyfotil západ slunce.
... víc fotek
pondělí 29. května 2023

Líto vyhodit


Technologie kvapí kupředu tak rychlým tempem, že plno domácích zařízení se stane zastaralými předtím, než přestanou fungovat. Nabízím perfektní počítačovou obrazovku a televizor. Na obrázcích se zdají být nakřáplí, ale to je jen odraz na skle. Kdo chce? Co s tím? Asi dám do vetešnictví - jestli to vůbec vezmou. Když ne, tak vyhodím. Ale kam? Zelení zakazují cokoli má v sobě nějaké baterie, či co. Máš nějaký nápad?
... víc fotek
pondělí 29. května 2023

Sestřenice:  Bobbi a
Emily

Profesorka Bobbi bydlí v Monterey. Tam je plno historie. A v současnosti střed kultury, vzdělávání a golfu. Strávily spolu prima tři dny. Na fotce jsou před obrovským artyčokem, které se tam v okolí pěstují na velkých lánech.

foto kredit Bobbi (a Emily)

foto kredit Mark Adams
pondělí 29. května 2023

K Mojžíšově hoře a nazpět

Vůbec nebyly předpovězeny kumuly. A hle !!! Byly. Jak jsem se k nim po hodině snah dostal, plachtění byla pohádka. Jen jak jsem byl severně od Kolumbie, ještě 30 km před cílem jsem se musel překonávat, abych nezpanikařil a neotočil předčasně. Povedlo se. Vznášeli jsme se ve výšinách :). Bylo nádherně. Tady je mapa .. a
... víc fotek
pondělí 29. května 2023

Na vodě

Bylo jasno tudíž žádné červánky nebyly. Na doku po mě začínali žluťáskové. Uvesloval jsem jim deltami. Na protějším břehu nějaký vlastenec vyzdvihl vlajku. V dolním morušovníku se objevily první bobule. Ještě musí chvíli víc uzrát. Na vodě bylo báječně.
... víc fotek
neděle 28. května 2023

Emily a Bobbi na pobřeží Tichého Oceánu

Emily psala: Bobbi a já jsme měly dobrý den, když jsme prozkoumaly údolí Carmel  a pak pobřeží jižně od Monterey.
... víc fotek
neděle 28. května 2023

Plachtění

Po měsíc a půl pauze jsme se konečně zas dostali do výšin. Odměna byla úměrná. Tady je mapa.
... víc fotek a videjko
neděle 28. května 2023

Prasklo zas potrubí zavlažování

A naprotivu, zrovna pod náklaďáčkem velitele naší dobrovolné údržbářské čety.
sobota 27. května 2023

Přiblížení na přistání v Monterey v Kalifornii

Emily poslala fotku s podtitulkem, "Nad polemi s artyčoky".
sobota 27. května 2023

Stepní požár nad Wenatchee

Už z velké dálky jsem rozpoznal znaky požáru. Ukázalo se, že od města (našeho domu) byl 5 km, ale pouhou polovinu od nejnovejších multimilionových data farem Microsoftu severně od letiště ve Wenatchee. Pustili se do něj tradičními pozemními stříkačkami a helikoptéry s vaky na vodu. Dokonce i byly vysílané nouzové zprávy na místních radiových stanicích a obyvatelé s mobily dostali varovné smsky.
... víc fotek
sobota 27. května 2023

Nálezová zpráva miniLAKu v.č. 013 

Kluzák se při přistání do terénu do měkkého zoraného pole překotil na nos zatímco se vrtule ještě točily.
... víc fotek
sobota 27. května 2023

Sestavení miniLAKu a návštěva v Efratě

Po sestavení mého kluzáku jsem odjel na otočku do 80 km vzdálené Efraty zkontrolovat stav miniLAKu mých zákazníků - po přistání do pole - a zúčastnit se společenského večírku právě probíhajícího plachtařského soustředění, ve kterém se školilo asi padesát pilotů.
... víc fotek
sobota 27. května 2023

Studio Roura zase tvoří

U loďárny hastrmánek vyhlížel svou oběť. Červánkům se moc nechtělo. Nad soutokem se slunil orlovec. A nad mostem vlašťovka protřepávala svá křidýlka. Roura vykukovala a ozvěna v ní byla profesionálně studiová. U doku jsem se pozdravil s kamarády vodáky. JoeM právě končil, Jaxton čekal na nováčky veslaře.
... víc fotek
pátek 26. května 2023

Večeře na balkoně

Emily připravila grilované vepřové se sladkými pečenými bramborami a kapustou. Chutnalo výborně.
... víc fotek


Plachtění

Dnes se několika pilotům povedly znamenité lety. Byly však náročné povětrnostní podmínky. Pro jednu plachtařku znamenaly přistání do terénu, v miniLAKu, který poškodila. Bylo mi to líto. Asi coby dealer, který kluzák doručil, pojedu udělat nález.

pátek 26. května 2023

Hovor s Milanem

Po devíti dnech snah marných telefonátů se povedlo. Milan zvedl. Měl jsem velkou radost. Zněl jako obvykle. Hodně se mi ulevilo. Promluvili jsme si ve čtvrt na jednu odpoledne u něj, asi deset minut. Bylo mi líto, že zmeškal dát si v Restauraci nad hradem stejné jídlo, jako jsem včera připravil zde. A také, že ze tří kachen na rybníku jsou tam nyní jen dvě. Pozdravoval. A že se koukne na emajly. Naposledy prý před týdnem. Snad ti neujdou nějaká třídní setkání?


čtvrtek 25. května 2023

Chřest s ahi tuňákem

Připravil jsem pro nás toto jídlo, nechal Emily ohřát si rybu k její libosti. Jedli jsme uvnitř; venku bylo docela chladno. Už bez Luny, tu odvezl Eric odpoledne k němu.
čtvrtek 25. května 2023

Emily, Eric a Luna na zahradě

Sledovali jsme závěrečný obřad z New Yorku, kde mezi dalšími asi 400 účastníky školení u světoznámé firmy Goldman Sachs maturovala i Karla.
... víc fotek
čtvrtek 25. května 2023

Veslování v přítmí

Sluníčko bylo ještě schované za obzorem, když jsem začal. Byla zas vysoká voda a silný protiproud. Povedlo se mi však vyveslovat až nad akvadukt. Cestou jsem pozdravil ještě odpočívající srnu, orlovce, volavku a měl jsem závody se skupinkou morčátek následujících v těsném sledu svou maminku. Jedno se jí svezlo na zádech. Na vodě byla docela zima. Teplo jsem nasál pak doma při snídani ve vaně. Bylo mi báječně.
... víc fotek a videjko
středa 24. května 2023

Večeře s Margie

Sestřenice Emily, Margie ze Spokane, je učitelkou hry na klavír. Také vystupuje v roli rozhodčí při hudebních soutěžích a vyhodnocování žáků jiných učitelů. Do Wenatchee přijela posuzovat na čtyři dny. Sešli jsme se v pivnici u řeky Kolumbie na večeři. Tam smí i zvířata, tak jsme vzali i Lunu s sebou. Pivnice je zajímavá také tím, že štamgasti mají svoje korbele. Na dvou fotkách je najdeš na seznamu a zavěšené u stropu výčepu.
... víc fotek
úterý 23. května 2023

Utrpění

Webkamera na místním letišti zas začla fungovat. Z jediného letu za den vystupovali z letadla Embraer E75L poslední cestující ze Seattlu. Co mě zaujalo byly nádherné kumuly za nimi. Zařekl jsem se, že sám lítat začnu, až se
zas budu cítit zdravotně úplně fit. Tak aspoň lítám v duchu, zatímco se pracovně věnuji letecké tematice. 
úterý 23. května 2023

Příprava na vývoz Blaníků do USA

Protože už uplynulo sedmnáct (!) let od vývozu
posledního nového kluzáku značky Blaník z ČR do USA, rozhodl jsem se připravit sady vzorků pro přípravu nových vývozních dokumentů. To v předstihu na dovoz samotný, aby pak vše administratívně klapalo jako "na drátkách" a noví provozovatelé mohli začít létat okamžitě po doručení kluzáku - ne až za tři měsíce, jak se často stává při nedostatečně připravených dovozech.

... vzorky pro kluzák L13AC Blaník

... vzorky pro kluzák L23 Super Blaník
úterý 23. května 2023

Veslování

Další pokus zachytit červánky, které se moc nekonaly. Záhy po východu slunce se orlovci znovu a znovu pouštěli do docílení úspěšného umístění klacků na stožár osvětlení. Voda v řece Wenatchee byla tak silná, že nad silniční most jsem se nedostal. Díky silnému protiproudu v obou řekách jsem si odhadem zavesloval v tom okamžiku již třikrát tolik, co jindy na tom úseku. Když slunce vyšlo, bylo vítané. Začátek byl jen v 9°C a neměl jsem ponožky. Opět, na vodě mi bylo báječně.
... víc fotek

Práce

Zatímco Emily s Lunou a dvěma kamarádkami vyrazily na půldenní výšlap do hor, já jsem se zas věnoval zákazníkům. Je plná sezona.
pondělí 22. května 2023

Práce

Věnoval jsem se zákazníkům. Rozeslal náhradní díly. Účtovnictví. Připravil tofu k večeři.
neděle 21. května 2023

Obláčky a nádechy

Vesloval jsem na 35% abych se svými pocitově 45% plícemi měl rezervu. Sunul jsem se jak šnek proti silnému proudu a proti větru. To ale nevadilo. Času jsem měl habaděj. Na vodě bylo báječně.
... víc fotek
neděle 21. května 2023

Z doby zrodu Blaníků do přítomnosti

Spolužák IvoH mi udělal velikou radost zasláním documentu XL-13M Blaník OK-6202. S velkým zájmem jsem ho nyní pomalu a podrobně začal pročítat. Dostal jsem pocity, jako bych se dozvídal o historii svých předků. Když jsem se profesionálně 
od roku 1988 začal o Blaníky zajímat, myslel jsem tehdy, že to bude jen krátkodobě. Kdo by to řekl, že můj vážný zájem bude trvat do dneška, už 35 let a zdá se, že bude pokračovat.
V roce 2006 byl vyroben poslední seriový nový Blaník, L23. Kunovická továrna je přestala vyrábět. Avšak od tohoto čtvrtka nastává významná změna. Zas se mi povedlo prodat Blaník do Ameriky (po sedmnácti letech odmlky). Je to renovovavaný L-13 Blaník. Ne nově vyrobený, ale
dle mě nastal průlom.
Mezitím se novému výrobci Blaníků (sídlí v Praze v Letňanech) povedlo vloni prodat první jimi vyrobený nový kluzák L23 Super Blaník - do Rakouska a já měl poptávky na dva nové od letecké školy z Floridy.
Tomu poslednímu případu jsem dával velkou šanci.
Rovněž jsem nabízel jiné letecké škole toho žluťáska vpravo. Zákazník byl však nedočkavý. Uspokojil svou okamžitou potřebu nákupem dvou ojetých L23 od jiného amerického provozovatele. A do toho, letňanským se povedlo prodat žluťáska a na prodej zbyl už jen jeden starší, s delší dodací lhůtou. Tak zklamání, ale uvidíme. 
sobota 20. května 2023

Grilované krevety

Dnes zas po delší době jsem mohl připravit společné jídlo. Krevety z Antarktidy, papriky, cukety, cibuli (jen pro mě); máčené před grilováním v olivovém oleji a posypané středozemským kořením. Až se krevety zabarví do růžova, bude pokrm připraven k požívání.
... víc fotek
sobota 20. května 2023

S Lunou na hřiště

Než začlo být opravdu horko, vzal jsem fenku-vnučku Lunu na hřiště. Víc než katapultované tenisové míčky jí zajímaly rozličné vůně ze značkování od jiných psů. Těch na hřišti bylo pět. Ty se zajímaly o Lunu. A také o velkou jámu plnou vody a bahna, ohrazenou oranžovými stuhami. Povedlo se mi zabránit Luně, aby se bahnem obalila. To se nezdařilo třem jiným pejskařům. Pak začlo být teplo a Luna sama od sebe začla pochod nazpět k autu. Fenka je u nás na týden, zatímco její panička Karla je v New Yorku na školení.
... víc fotek
pátek 19. května 2023

Inspirující přednáška

Nositelka zlaté olympijské medajle Kikkan Randall předala velmi inspirující dojmy z toho všeho co obnáší dostat se na vrchol světové sportovní slávy. Pak odpovídala na otázky, podepisovala autogramy a nechala se fotografovat s mladou i starší generací lyžařů běžkařů.
... víc fotek a videí
reklama na přednášku
odkaz na Kikkan Randall
pátek 19. května 2023

Výšlap u lyžařského kopce v Leavenworthu

Naše parta skládající se z šesti lidí a jedné fenky vyrazila za teploty 33°C na procházku po pěší a cyklistické stezce. Obklopovaly nás borovice, javory a spousta horských květin. Dokonce i divoké orchideje. Po vycházce jsme usedli na terase klubové chaty místního lyžařského spolku popít a povečeřet. Hrozivé mraky byly jen hrozivé. Nepršelo.
... víc fotek

foto kredit Emily
pátek 19. května 2023

Veslování

Někdo pohodil nájemní elektrickou koloběžku u loďárny. Červánky se nekonaly. Orlovec se nadále snažil vybudovat hnízdo z klacků na vrcholu stožáru osvětlení sportovišť. U soutoku se slunce vyhouplo nad východní obzor. Modř oblohy nám už čtvrtý den blokují oficiální paliči podrostů lesů v horách; preventiva proti katastrofickým požárům. Voda v řekách byla svižná. Bylo báječně být venku.
... víc fotek
čtvrtek 18. května 2023

Posílení

Spal jsem v pracovním kostelu. Pojedl chutnou tresku. Spal dál na terase. Zachytil západ slunce, když se kouřmo trochu zvedlo.
... víc fotek
čtvrtek 18. května 2023

Zdraví

Zkouška na covid tentokrát dopadla negativně. Lapám však stále po dechu a bude asi trvat trochu déle, než zas budu plně fit.
čtvrtek 18. května 2023

OK-2820

Jestli vše dobře vyjde, tento kluzák půjde vbrzku do Ameriky. Dnes konečný zákazník (letecká škola v Oregonu) zaplatil mé firmě zálohu.
... víc fotek
středa 17. května 2023

Výbuch sopky Sedlová skála / ha ha

Vydal jsem se na dobrodružnou plavbu zataraseným ramenem v jižní deltě. V jednom okamžiku jsem se musel na skifu proplazit pod padlým kmenem, který nechával jen 40 cm mezi hladinou a spodkem kmenu. Přitom jsem musel ve skifu ležet a v té poloze i veslovat. Krásně jsem si pocvičil. V horní deltě jsem si povídal s orlovcem. Po otočce jsem si všiml, proč ráno bylo slunce tak oranžové: Ze Sedlové skály vystupoval velký sloupec čmoudu. Usmyslel jsem si udělat z toho pro naše šlapače legrácku: Ti ví, že nahoře na té skále je průduch, kterým i v zimě stoupá teplý vzduch a i za sněhu tam rostou horské květiny. Říkáme mu Vulkán Judy (podle jedné z nás). Napsal jsem všem s fotkou i podtitulek, " V ranních hodinách 17. května 2023 vybuchla na vrcholu hory Sedlová skála Judyina sopka. ;)".
... víc fotek
úterý 16. května 2023

Karanténa

Když večeříme, tak vzdáleně venku. Emily vždy proti větru. Foukalo od východu. Dnes upekla toto znamenité jídlo.
... víc fotek
pondělí 15. května 2023

Veslování

Byla velmi vysoká voda. Orlivci se snažili postavit si hnízdo na vrcholu stožáru osvětlení sportovišť. V deltě jsem si povídal se srnkou. Nad vorem jsem udělal otočku pod mosty. Na vodě bylo báječně.
... víc fotek

Práce

Dohonil jsem všechny úkoly. Zaslal jsem další letecké náhradní díly zákazníkům. Podal jsem novou objednávku výrobci Blaníků.

Havárie L23 OK-4212 u Straškova

Nejméně jeden pilot se v sobotu zabil. Je mi všech moc líto. I sebe, mám rozpracovanou objednávku na dva nové L23. Snad tato událost kupce neodradí a koupi nezruší.

Zdraví

Dýchám stále jen tak na čtvrtinu, občas kašlu, potím se. Vyskytuji se v přísné domácí karanténě ve sklepě a venku jen na volných prostorách.
pondělí 15. května 2023

Náš "les"

Javor na zahradě.
pondělí 15. května 2023

Veslování v květnu 2023 v Česku a na Moravě

Poštěstilo se mi během šesti různých dní veslovat na rozličných místech v Česku a na Moravě od 30.4. do 7.5.2023. Fialová čára označuje trasy.
... víc map
neděle 14. května 2023

Vyhnanství

Na přání Emily, která rozhodně ode mě nechtěla chytnout kovid, jsem se umístil do izolace. Ještě, že jsem měl kam. Jedna z výhod, že jsem ještě neodešel do důchodu: Šel jsem do práce.

Co dělat v exilu?

Po práci, když jsem nesměl mezi lidi, tak kam jinam? Do přírody. Zvolil jsem další úsek svého putování po horizontu, jak je vidět z balkonu, kde jsem ještě nešlapal. Ale snad už tisíckrát přes ten úsek plachtil, jen stovky metrů nad ním. Z domu jsem byl šest hodin. Z toho přiblížení k místu výšlapu a pak zas návrat autem domů - zabralo celkem dvě hodiny, takže chůzí jsem strávil čtyři hodiny. Kolik jsem ušel a vystoupal? Na základě map, které jsem připojil na konci alba, jsem odvodil, že na otočku jsem ušel skoro 10 km a vystoupal zhruba 380 m. V mém současném stavu, kdy mi plíce dávaly tak čtvrtinu normální energie, se toho stoupání zdálo mnohem více. Z domu k začátku výšlapu to bylo 27,5 km a musel jsem vyjet do výšky jako je Boží Dar v Krušných horách, 1050 m. To se docela hodilo, protože v údolí dnes vylezla rtuť teploměru na +32°C. Na hřebenu však bylo pohodových 24 a foukal vánek. A dovětek - i když okolo bylo plno zákazů a omezení, celou trasu jsem mohl uskutečnit na veřejných pozemcích.
... víc fotek a videí
sobota 13. května 2023

Večeře - vepřová panenka

Emily namarinovala maso a nastříhala pažitku. Já dokončil grilováním s krájenými bramborami a cuketami. Chutnalo výborně.


Kovid

V přípravě na nedělní službu v pospolitosti unitářů mě Emily požádala, abych podstoupil další test na kovid. Tak jsem se mu podrobil. Zprvu jsem usoudil, že dopadl negativně. Emily avšak a pak i já jsme uzřeli na vzorku další velmi tenkou čárku - znak pozitivního kovidu. Bylo mi líto pro všechny.

sobota 13. května 2023

Veslování. Kamarád JoeM. Čtyřka.

Červánky nebyly. Řeky vzduté ano. K běžným peřejím mi trvalo vydrat se za čtyřnásobek normální doby. Cestou jsem se potkal s JoeM. Obhlídli jsme uvízlý vor rybozpytatelů. U doku probíhala fotografická seance pro publicitu zdejšího vodáckého klubu. Na vodě bylo nádherně.

Gruntování v domě

Vysvobozoval jsem uvízlé šoupací dveře na balkon.

Sklad potravin

Zel skoro prázdnotou. Tak jsem vyrazil na nákupy.

... víc fotek
pátek 12. května 2023

Práce

Stačil jsem vše vyřídit už v sedm ráno. Pomohlo, že jsem začal o půl páté.

Výšlap s Emily, Debbie a Mikem

Setkali jsme se s našimi přáteli (od 1977) na prima výšlap poblíž městečka Cashmere. Počasí přálo nejen nám, ale i šesti nadšencům do závěsného padákového plachtění. Po výšlapu jsme si dali chutné jídlo a pití v restauraci pod kopcem, Mile 101. Nad námi přihlížel bělohlavý orel. Odpoledne teplota vystoupala na 30°C. Nastal čas začít chodit bosý.
... víc fotek a videjek
čtvrtek 11. května 2023

Práce


Pokračoval jsem v uspokojování požadavků zákazníků. Venku byly fantastické plachtařské podmínky. Koukal jsem se na zem.


středa 10. května 2023

Práce

Odeslal jsem čtyři urgentní zásilky náhradních dílů.


Vyšetření na Covid


Při setkávání v Česku jsem se zmiňoval, že jsem trochu nachlazený; aby si lidi dali přede mnou pozor. Dnes zkouška vyloučila možnost nakazení Covidem: Neměl jsem a nemám ho.
... víc fotek
středa 10. května 2023

Veslování na vzdutých řekách, ve Wenatchee


Doufal jsem v zářivé červánky. Na vodě jsem byl už před východem slunce. To, jak se vylouplo nad obzor ihned začlo obdarovávat přírodu teplem a barvami. Vody v řekách bylo plno. Ramena v deltě byla každá jak Berounka. Vody bylo tolik, že Roura téměř zmizela. Předávám dojmy.
... víc fotek
úterý 9. května 2023

Cesta Amsterdam - Seattle - Wenatchee


Jediné drama v Amsterdamu bylo hořící letadlo (atrapa, pro cvičení požárníků). Po nástupu do letadla jsem nic z něho ven neviděl. V letadle jsem napůl prospal, a sledoval celý film bondovku Casino Royale, které částečně bylo natočené v Karlových Varech. Mám teď před očima plno akce a násilnictví. Při pasovém a celním odbavení v Seattlu jsem na ten proces pak koukal očima Bonda. Až na dlouhou frontu prošlo vše hladce. Déle mi trvalo vpravit mini sim kartu do mobilu, abych s ní zas běžně v Americe mohl telefonovat. I to se nakonec povedlo bez zádrhelů. V autobusíku ze Seattlu do Wenatchee (tři a půl hodinová jízda přes hory) bylo s řidičem 15 lidí. V průsmyku bylo ještě plno sněhu.
... víc fotek
úterý 9. května 2023

Cesta Křivoklát - Wenatchee Díl I (do AMS)


03:00 budíček, toaleta, nakládání zavazadel do auta
03:30 zvolna lesem plným zvěře
04:15 nafta Globus
04:35 odevzdání auta na Ruzyni
05:00 odbavení letenky
05:15 první latté
05:25 za bezpečnostní kontrolou, červánky
05:40 kdo dnes řídí letadlo
05:45 na palubě letadla KLM
06:04 vzlet na východ .
06:07 letiště Vodochody
06:08 střed Prahy
06:09 letiště Ruzyně
06:09 Bílá Hora, Stodůlky
06:09 Kladno
06:10 Slaný
06:11 Beroun
06:11 Rakovník
06:15 Karlovy Vary, Klínovec
06:16 Boží Dar
07:03 Ijsselmeer, Holland
07:04 přístav Amsterdam
07:09 přiblížení na letiště Schiphol, od severu, Zwanenburg
07:11 přistání v Amsterdamu
....
08:15 příprava na nástup do letadla do Seattlu
... víc fotek
pondělí 8. května 2023

Předci, filmování, oběd v RnHr s O+Z, procházka lesem


Šli jsme s Milanem na hřbitov dát tam novou květinu, uklidit a zavzpomínat. Před polednem se k nám dostavila dvojice filmařů, kteří tvoří dokumentární filmy - Tomáš a Milan B. Udělali s námi pohovor a natočili naše postřehy pro film, Amální Hora; proměny v pohledu času, nebo tak nějak. Na jejich přání jsem jim trochu pomohl s dietou (fotograficky .. ha ha.) Pak přišli kamarádi Zuzana a Oto, poobědvali jsme. Dopřál jsem si srnčí "medajlonky". Šli jsme se projít k Zábradlíčku, Glorietu, Eustachu, na Polínka, Plantáže a nazpět. Byl nádherný den.
... víc fotek
neděle 7. května 2023

Zvíkov - veslování


Ráno jsem obhlédl místo, kde jsem přenocoval. Plno středověku. Když jsem dorazil k Vltavě, zkoumal jsem, kde by bylo nejvhodnější zaparkovat poblíž vody. Nakonec jsem zvolil přístupovou cestu od severozápadu naproti hradu Zvíkov. Ta byla neskutečně strmá a plná rygolů a balvanů. I jiní jí však používali; to byla posila. Veslování okolo hradu Zvíkova byl krásný zážitek. Snímky a videjka snad hovoří samy za sebe.
... víc fotek
sobota 6. května 2023

Veslování po Dyji pod Vranovskou přehradou


S Ivanovou zdatnou pomocí jsme spolu naložili v jeho hangáru dočasně tam uložený můj skif na auto na letiši v Kroměříži. Jeho čekala rodinná setkání. Srdečně jsme se rozloučili a já vyrazil na jih. Bylo pošmourné počasí. Ve Vranné jsem stačil najít vhodné místo pro zaparkování hned vedle vody a po půl hodině jsem za deště vesloval. Zprvu k přehradní hrázi, pak až k jezu přímo pod na vysoké skále postaveném zámku Vranná. Vždycky mě zajímalo, jaká krajina asi byla okolo něho. Dnes jsem to mohl poznat. Dvě labutě mě překvapily, že dokázaly poměrně rychle vystoupat až nad přehradní hráz a letět do rozloh nad přehradou. Místo spaní v autě jsem se rozhodl přenocovat v jednom hotýlku dále na cestě směrem k Vltavě.
... víc fotek
pártek 5. května 2023

Přesun do KM


Na začátku jsme řešili s Igorem kauzu ztracených klíčů. U OMV v Půchově jsme je našli zapadlé do sedadla a předali paní Ance. Ta je dala do trezoru pro Igora, aby si je příští den vyzvedl. V Kroměříži při západu slunce ještě po obloze poletovala Mája. Jarka nás pohostila vídeňskými párky a Ivan vínem. Děkuji všem moc za všechnu přízeň!
... víc fotek

foto kredit Marika
pártek 5. května 2023

Sraz VŠD v Žilině


Pěkně jsme si dlouho popovídali v Tratorce ve středu Žiliny.
... víc fotek
čtvrtek 4. května 2023

Veslování na řece Moravě, v Kroměříži


Měl jsem radost, že bylo možné veslovat hned vedle Ivanova letiště. Po skončení jsme sundali skif z auta a uložili ho do bezpečí v hangáru za Ivanovým Stemme.
... víc fotek

foto kredit IvanB
čtvrtek 4. května 2023

Návštěva v továrně na Blaníky, přesun na Moravu


Vrátil jsem jednu součástku a vyzvednul dvě jiné. Návštěva proběhla bleskově a tak jsem již před polednem mohl vyrazit na Moravu.
... víc fotek
středa 3. května 2023

Západ slunce nad Berounkou


Zlatavé paprsky rozzářily krajinu a vybavovaly mnohé vzpomínky.
... víc fotek
středa 3. května 2023

Sraz Fandů VN


Už prořídáme. Ale účastníci byli šťastní za možnost zase se uvidět a popovídat si.
... víc fotek
středa 3. května 2023

Penzion U Kočiček a Městský úřad


Hosté vřele doporučovali. Na úřadě jsem podepsal žádost o povolení ke stavbě přípojky na obecní vodovodní síť a kanalizaci na našem pozemku.
... víc fotek
úterý 2. května 2023

S příbuznými na Křivoklátě


Zas po čase jsme si pěkně spolu popovídali.
... víc fotek
úterý 2. května 2023

Za kaktusy


Emily s kamarády vyrazili na každoroční pouti za místními kaktusy.
Napsala, že fialové květy hořkých kořenů (Lewisia rediviva)  byly letos obzvláště krásné a hojnější než kdy jindy!
... víc fotek

foto kredit Emily
úterý 2. května 2023

Od Roztockého Jezzu k Nezabudickému, a nazpět

Doufal jsem, že zahlédnu ruď svítání, když jsem vyrazil v 05:25 se skifem na střeše do Roztok. Žádné červánky se bohužel nekonaly. Jen začalo postupně být míň šedo. Když jsem dával skif do vody, vedle mě plaval někým uvitý žlutý věneček; asi z pampelišek. Co bylo velmi nečekané, že za celou plavbu jsem neuviděl ani živáčka, člověka, na vodě či na břehu. Tam bylo plno chat a kamperů. Asi že dnes už zas byl pracovní den. Dovesloval jsem k mělčině pod nezabudickým jezem, pozdravil jsem tam lovící volavku, a otočil nazpět. Doma jsem byl dle plánu. Okolo deváté dopoledne jsem už odklidil skif a vše v autě, aby se tam vešlo pět osob -  příbuzných. Mají přijet vlakem z Prahy, v 11:24. Nabídl jsem odvoz nazpět na Zličín. Je plno vlakových výluk, tak to snad ocení.
... víc fotek
pondělí 1. května 2023

Veslování mezi Krašovskými a Liblínskými jezy

Pokračoval jsem proti proudu Berounky, od místa, kde jsem naposledy skončil. Překvapilo mě, jak přes prodloužený svátek se v údolí vyskytovalo víc zvířat, než lidí. Těsně pod jezem v Liblíně jsem se náhodně seznámil se symptatickým JosefemU. Byl na kajaku pro divokou vodu. Podivoval se, co že já jsem tam dělal na skifu.
... víc fotek a videjka