VN leden 2023




Čas a počasí ve Wenatchee

ČAS  |  POČASÍ  |

 Jiné měsíce Eseje | Poutě | Plachtění | Práce | Veslování | Videa | Evan | Karla | Karma |Jídla | Pošli mi email

Klikni na obrázek a otevře se zvětšenina. A když je v textu něco podtrhnutého, tak je to odkaz na něco dalšího.

Nazpět do domovské stránky VN 

Z letiště na západ

Z Missie na východ

                                     Jaký byl leden tvůj ? DNES úterý 31. ledna
-8°C  Polojasno. Služba zákazníkům. Měsíční uzávěrka.
úterý 31. ledna 2023

Poslední večeře

Jestlipak Ježíš měl něco takového, co já jsem si ukuchtil v poslední večer ledna 2023 ?
úterý 31. ledna 2023

Tisíce větviček

Pohled na javor z kanceláře BA. Tento záběr je pokračováním reportáže o dřevorubectví. Chystal jsem se trigonometricky změřit, jak vysoko ty nejvyšší větve sahají od země do oblohy. Po obědě jsem měření provedl a vyšly tyto překvapivé údaje:  19,6 metrů výška a 16,9 metrů šířka koruny Javoru. Kdyby byla koruna koule (jako jí docela připomíná), měla by objem 2527,3 kubických metrů, a 897,3  čtverečních metrů by byl povrch té koule.
Už slyším, jak paliči dřeva v různých krbech a kamínkách se v duchu ptají otázku: Kolik by se dalo z toho Javoru asi vytěžit dřeva ? Odpověď je snadná: HODNĚ.
... víc fotek


Práce

Sloužil jsem zákazníkům a dělal měsíční uzávěrku.
pondělí 30. ledna 2023

Stravovací hazard (Veganské čorizo)

Měl jsem hlad. Raboval jsem ledničku. Objevil jsem něco ve tvaru párku. Veganské čorizo. Vytlačil jsem půlku, na lhůtu zda je prošlá jsem se nepodíval. Smíchal jsem čorizo s cibulí, pastinákem, cuketami, mrkví, červenou řípou, čerstvým zázvorem, bazalkou, oreganem a solí. Chutnalo překvapivě dobře. Snědl jsem všechno.
pondělí 30. ledna 2023

Práce

Nachystal jsem dokumentaci a faktury pro dlouho očekávanou zásilku náhradních dílů z ČR. Ta měla dorazit minulou středu, ale celníky v USA byla zadržena kvůli "nedostatečným údajům pro proclení". V sobotu mi avizoval FedEx, že byla uvolněna a má být doručena v pondělí. Když sem konečně dorazila, okamžitě jsem zaslal ty díly zákazníkům, kteří je netrpělivě očekávali, prostřednictvím americké pošty a zásilkové služby FedEx. Překvapila mě nová služba: FedEx dělá i fotku kam balíček při doručení umístili, když tam nebyla osoba ale papírek pro ně, aby tam balíček nechali. Zajímavé, že? Okamžitě jsem zaslal ty díly zákazníkům, kteří je netrpělivě očekávali, prostřednictvím americké pošty a zásilkové služby FedEx. ... víc fotek

Běžkaření jak na ledovci

Zásilka skutečně došla. Po doručení roztříděných zásilek na FedEx a na poštu jsem vyrazil na Jezevčí hřeben. Pláně na něm byly zpracované sluníčkem a mrazem: přes den otávaly, přes noc zamrzaly. Dnes byl povrch zas tak tuhý, že se dalo běžkařit všude; dalo by se i bruslit. Bylo sedm pod nulou. Dal jsem si jen jeden okruh; pamětliv na huntování svého těla při včerejším dřevorubectví. Původně jsem si chtěl dát odpočinkový den. Odložený oběd nazpět v autě chutnal dvojnásobně dobře.  
... víc fotek
neděle 29. ledna 2023

Další dřevorubectví

Pokračoval jsem v průklestu. Pokácel jsem čtyři větve. Jejich zpracování mi zabralo čtyři hodiny. Plusy byly zlepšený výhled na jihozápad, zas větší zásoba dřeva do krbu a snad radost sousedky. Mínusy žádné. Příště však jestli se do toho zas pustím pokácím jen jednu větev a tu úplně zpracuji, než bych se pustil do další. Je neuvěřitelné, kolik větviček ten javor má. Do statisíců snad. Tuto činnost doporučuji všem, kteří hledají duševní léčbu.
neděle 29. ledna 2023

Ve stejném měřítku - Křivoklátsko a Wenatchee 

Když už jsem byl tolik zabraný do kartografie, napadlo mě ještě vytvořit obrázek, kde jsem spojil mapu Křivoklátska a Wenatchee, ve stejném měřítku, tak orientované, že se v obrázku překrývají moje bydliště ve Wenatchee s bydlištěm na Křivoklátě. Byl jsem ze srovnání v úžasu. Klikni na obrázek a zvětší se ti.
neděle 29. ledna 2023

Ve stejném měřítku - Praha a Wenatchee 

Zde >
 vidíš obě mapy tak, že mapa Prahy je průsvitná. Je umístěna tak, aby pod Karlovým mostem v Praze byl Odabašianův most přes Kolumbii ve Wenatchee. Ten most ve Wenatchee je tam, kde státní silnice č. 2 překračuje řeku Kolumbii. Klikni na obrázek a zvětší se ti.
 
Při této orientaci map jsem zjistil tu zajímavost, že kdybych bydlel v Praze, místo mého bydliště z mapy Wenatchee by se v Praze překrývalo s okolím stanice metra Budějovická v Krči.

Pro veslaře mezi námi ještě tato noticka: Z mého domu k loďárně ve Wenatchee to mám autem 7,4 km. V Praze by to odpovídalo trase autem od parkoviště
metra Budějovická po Sokolovské k Žitné ulici, pak po Masarykově nábřeží k Mánesovu mostu, ten přejet na Malou Stranu, na Klárově odbočit doleva a zaparkovat v Cihelné ulici hned vedle Vltavy. Mám už to odzkoušené. Podívej se, kde jsem tam zaparkoval a vesloval loni     ... klikni sem

A ještě další zajímavost jsem zjistil z těch překrytých map. Pro lyžaře mezi námi: Často s zmiňuji o Misii. Ta by byla poblíž Prahy na severním začátku Brd, kde je rozhledna Korunka poblíž Všenor.
neděle 29. ledna 2023

Ve stejném měřítku - Praha a Wenatchee (pod Prahou)

< Zde vidíš obě mapy tak, že jsou nad sebou. Na tomto obrázku je mapa Prahy neprůsvitná.
neděle 29. ledna 2023

Ve stejném měřítku - Wenatchee nalevo, Praha napravo

Už delší dobu mě zajímalo, jestli by se Praha vešla do zdejšího údolí. Udělal jsem spojenou mapu. Nalevo je Wenatchee, napravo Praha. Zatím se mi povedlo dát je vedle sebe. Klikni na mapu a zvětší se ti.
Příště se pokusím dát obě mapy nad sebe, s Karlovým mostem přes Vltavu překrývajícím jeden z mostů přes Kolumbii. Těš se!
Možná by se Praha vešla do zdejšího údolí - fyzicky. Co však se svými obyvateli? Ha ha - to asi těžko. Dle Českého úřadu pro statistiku žije v Praze zhruba 1,3 milionu obyvatel ( v 3. kvartálu 2022   1 281 219 ), zatímco ve Wenatchee na obou stranách řeky Kolumbie žije něco přes 50 tisíc obyvatel ( v 2021  49 641 ). 
neděle 29. ledna 2023

Starý Rakovník 

Nostalgie. Příspěvek od spolužáka.
... víc fotek


Emily na cestách

Po snídani jsme se rozloučili a Emily vyrazila sama na devítidenní cestu. Rozdělila jí na dvě části. Nejprve v Oregonu navštívit svou maminku a sestru v Růžohradu. Poté letět dále na jih, do Kalifornie za vnoučaty.
sobota 28. ledna 2023

Javor byl trochu přebujelý...

Měla přijet Karla. Chystali jsme se do hrabání listí. Chce si založit kompost. A chtěla taky nějaké dřevo. Myslel jsem, že na pálení. Vskutku.. javor byl trochu přebujelý. Vypravil jsem se na něj s malou elektrickou pilkou. Docházelo nám dřevo na pálení v krbu. K radosti sousedky za plotem jsem zlikvidoval jednu velkou větev na její straně plotu. Byla by nadšená, kdybych celý strom porazil (pro představu, všimni si na fotce mohutnosti jeho kmenů). Nebaví jí hrabat z něho listí, které padají na její zahradu. Před řadou let si najmula firmu, která ořezala všechny větve přečnívající na její pozemek. Je Polka. Ještě jsem se její řeč nenaučil. Mezitím si javor roste vesele na všechny strany. Říkám mu humorně, "náš les".
... víc fotek a videjko
sobota 28. ledna 2023

Ranní veslování

Bylo trochu zamračeno a mělo začít sněžit. Ze zvířat byly k vidění jen divoké husy, tryskáči morkáči a bělohlavý orel. Pátral jsem bezvýsledně po labutích. Objel jsem svůj obvyklý okruh včetně nakouknutí do peřejí. Na vodě bylo báječně.
... víc fotek


Příspěvek od čtenářky VN

Aerodynamika.
Sokolí přesnost - v křivoklátských lesích se objevuje.
Sokol je jediný dravec, který může létat mezi křovím. Je to dáno jednak jeho bystrostí, ale hlavně "proměnlivou geometrií křídel" podobně jako u některých bojových letadel. Ostatní dravci bohužel možnost složení křídel za letu nemají. Sokol připaží a  křídla přesune podél trupu, tak že stále poskytují nejen vztlak, ale i možnost manévrování.
... videjko
sobota 28. ledna 2023

Počasí

Pohled v sobotu ve čtyři odpoledne z vyhlídky nad Zbečnem k Velké Bukové. Na Babě a na Bukové ještě ležel sníh, bylo zamračeno a -1°C.
pátek 27. ledna 2023

Zádrhel

Strávil jsem většinu času na telefonu a přes sdělovadla snahou vydolovat zaseklou expresní zásilku. Zaplatil jsem prémii, aby z Česka sem dorazila co nejdříve. Místo toho se zadřela v Memphisu kvůli "nedostatečným údajům pro proclení".
sobota 28. ledna 2023

Volby

Dnes se rozhoduje o novém českém prezidentovi. Zatímco se očekává výsledek, vyposlechl jsem Pohádku, příspěvek od jedné čtenářky VN.

... Pohádka o zemi bez paměti


Našel jsem další verze...

... Ukolébavka pro Andreje
(Hezké letecké záběry české krajiny)
čtvrtek 26. ledna 2023

Služba zákazníkům

Často se ve VN zmiňuji, když píši "Práce" o tom, že jsem sloužil zákazníkům. Pro ozřejmění co ta práce obsahuje je zde příklad, jak taková práce může být piplavá. Zapojeno v současném případě mimo mě je více lidí: Zákazník je americká domobrana na Aljašce. Těm se viklají křídla na jejich kluzáku L23 Super Blaník. Rozhodli se opatřit si přes mou firmu nadrozměrné spojovací čepy. Než je však objednají, potřebují napevno zajistit, že také budou moci správně zvětšit otvory v závěsech křídel na odpovídající míru. Továrnu v Praze - která Blaníky vyrábí - popoháním, aby nabídla jak ty větší čepy, tak i výstružníky. Jde to pomalu a sem a tam, s několikerým korigování mylně dodaných informací od pražských inženýrů a urgováním nabídky dodávky náhradních dílů. Mezitím jsem našel na východním pobřeží USA specialisty na výstružníky. Ti jsou 5300 km od zákazníka, 3500 km ode mne. Já jsem 2400 km od zákazníka a 8300 km od továrny v Praze. Zákazník je 7600 km od Prahy. Točila by se z toho člověku hlava - ze sečtení celkové vzdálenosti, kterou procestovaly informace mezi námi nacházejícími se na čtyřech různých místech zeměkoule.
... víc fotek
středa 25. ledna 2023

Měsíc a Jupiter téměř v dotyku zapadají nad Wenatchee

Díky kameře v mobilu se mi podařily zachytit světelné podmínky, které mým prostým okem byly skoro neviditelné. Poučil jsem se: Kde mohu vidět konjunkci Měsíce a Jupiteru? Měsíc a Jupiter se setkají na jihozápadní obloze 25. ledna. Dorůstající srpek bude osvětlen méně než z poloviny; to znamená, že Jupiter bude vypadat ještě živěji (i když pouhým okem stále vypadá jako velká bílá tečka).
... víc fotek
středa 25. ledna 2023

Byla zas na mě řada

Červené zelí, mrkev, cibule a klobásky, bazalka tymián sůl pepř hořčice. Chutnalo výborně.
... víc fotek


Radost

Dostal jsem několik osobních zpráv od přátel. Nejvíc mě potěšilo, že jsme si s Milanem zas mohli promluvit. Bylo mu po stíženém období zase lépe. Měl jsem také radost slyšet, jak mu ze školy přinesli jeho oblíbené jídlo: smažené brambory se šunkou a vejci, s hráškem.
středa 25. ledna 2023

Sjezdování na Misii s Emily

Vyčkali jsme, až se trochu oteplí a zledovatělý sníh změkne. Použili jsme všechny vleky až na začátečnický. Ani jeden jsme sebou nešvihli.
... víc fotek a videjek


Pracovní nabídka

Litevci oznámili svým celosvětovým distributorům, včetně mě, že je od nich k dispozici k dřívějšímu doručení jeden kluzák LAK-17CFES, na který zrušil objednávku nějaký jejich zákazník. Znamenalo by to, že bych mohl doručit nový kluzák za šest, místo obvyklých šestnácti měsíců. Rozeslal jsem urgentní bleskové oznámení asi dvaceti svým zájemcům. Od prvního už přišla odpověď: Bohužel, ještě se nemohu upsat. Je to velké rozhodnutí - takový kluzák se vším příslušenstvím, doručením a oprávněním k letu přijde na dvěstě tisíc euro.
úterý 24. ledna 2023

Losos

Emily upekla divokého lososa s polevou, brokolici a tence nakrájené brambory.
úterý 24. ledna 2023

Půlhodinová rozcvička

Jak jsem byl oblečený do zimy pro opravu skifu, odměnil jsem se při návratu domů odbočkou na Jezevčí pláně. Od předvčera se tam příroda zase proměnila a dalo by se jezdit i na úzkých dráhových běžkách. Krásně jsem si provětral plíce; při sjezdu do údolí bylo znatelně vidět (poslední fotka) jak se tam dole začal tvořit smog.
... víc fotek
úterý 24. ledna 2023

Skif C8 u doktora

Včera jsem u horních peřejí málem urazil kýl. Dnes jsem spěchal do loďárny, abych ho opravil, než by nějaký jiný vodák kýl ztratil. Byl jak vyviklaný zub. Stačilo za něj zatáhnout směrem kolmo od skifu a byl vytrhnut. Vzpomenul jsem si na své mládí a jak mi pan doktor Konečný tahal mlíčňáky... V loďárně bylo na nule a venku pod; ale krásné sluníčko. Naorientoval jsem skif, aby vyčníval do světla a tepla. Nejprve jsem pečlivě odstranil původní plastový tmel až byla drážka pro kýl úplně obnažená. Pak jsem udělal okolo ní ochrannou bariéru z papírové pásky, než jsem drážku vyplnil speciálním silikonovým tmelem. Vtlačil jsem do drážky očištěný kýl až na její dno. Pak jsem přidal do rohu mezi kýlem a skifem dvě podélné vrstvy tmelu. Kýl jsem ukotvil dvěma plastovými páskami ke skifu, aby tmel vytvrdil přesně v té poloze. Připevnil jsem varování pro ostatní členy klubu (C8 je klubový skif) do kdy mají nechat skif vytvrzovat. Pak jsem ještě zatímco tmel byl mokvavý zas odlepil papírovou ochranu okolo kýlu. Skif jsem dal stále v poloze dnem nahoru na nejdolnější foch a přidal další varování, oranžovou rybku. Hotovo.
... víc fotek
úterý 24. ledna 2023

Práce

Mí zákazníci začli mít obavy, že se s Litvou něco stalo. Nedostávali ode mě odpovědi na opakované dotazy, jak to vypadá s jejich objednávkami kluzáků LAK-17Cfes, na které přes mou firmu loni v únoru poslali tučné zálohy. Konečně se včera výrobce ozval s konkrétními údaji a já mohl zákazníky upokojovat srozumitelným a přijatelným sdělením. Jedno z nich bylo, že díky válce na Ukrajině se výrobci poplatky za elektřinu zosminásobily. V továrně omezili topení a tudíž dočasně zastavili výrobu. V březnu budou s výrobou pokračovat (teplo zas zapnou aby byla správná teplota pro tvrzení kompozitových konstrukcí - křídel, trupu, atd.). Rovněž mi vedení továrny konečně sdělilo, jaké mají dodací termíny podle výrobních čísel a typu. Noví zákazníci - budou-li - si nyní budou muset počkat do června roku 2024, než by jim jejich miláček přišel. 
pondělí 23. ledna 2023

Plamínek

Večer měla Emily schůzi své skupiny Covenant. Zúčastnila se virtuálně, kvůli své karanténě, před počítačem v domácí kanceláři. Já jsem rozjímal před krbem. Moc často nepálím. Už nám dochází dřevo. Domluvil jsem se s Karlou, že pokácíme spolu pár tlustých větví z rozbujelého javora na zadní zahradě. Kdy se k tomu odhodláme je otázka. Rozhodně však předtím, než strom zas začne přicházet k životu. Tedy ještě nyní v zimě. Karla má horolezeckou průpravu. Javor je nyní třikrát tak vysoký, co náš dům.
pondělí 23. ledna 2023

Musaka z bizona

V obchodě neměli jehněčí, tak Emily zakoupila mletého bizona. A jeden baklažán a plechovku nakouskovaných rajčat. Já bizona usmažil na malé kousky, nakrájel baklažán a uložil do skleněné mísy na pečení tři vrstvy. Na svou půlku jsem přidal také plno cibule a ne dost česneku. Pak posypal vše strouhankou. Pekl na 400°F  (204°C) asi půl hodiny, nakonec si Emily promíchala svou půlku a dala méně parmazánu, než co já. Proč to tak rozepisuji je z důvodu, že Emily dodržuje nyní striktní dietu a já, když vařím (což dělám již delší dobu každý druhý den), připravuji vlastně dvě různá jídla. Pomalu bych mohl začít menší restauraci pro gurmány, s jídly na objednávku.
pondělí 23. ledna 2023

Polední veslování

Můj šéf mě pustil z kanceláře, abych si mohl přes poledne jít zaveslovat. To už jsem stejně dokončil hlavní pracovní úkoly dne. Byl 1°C a než jsem dorazil k soutoku postranní řeky s Kolumbií, na té se zvedly docela bujné vlny (viz foto 3 v albu). Byl jsem rád, že jsem měl kam zabočit a hle - na mělčině uprostřed byly čtyři labutě, které jsem potají doufal, že uvidím. Pilně načechrávaly svá peříčka. Udělal jsem okolo nich okruh, abych je nerušil a pokračoval proti proudu až k peřejím. Voda stále zamrzala. Cestou nazpět jsem zas pozdravil labutě. Ty se pak vypravily proti proudu směrem k pěšímu a železničnímu mostu. Na Kolumbii byly ještě divoké vlny, ale ty se postupně zkrotily a závěr byla krásná pohoda. Jaká výborná polední přestávka!
... víc fotek
neděle 22. ledna 2023

Labutě trubači tu ještě jsou !

Zatímco jsem běžkařil na hřebenu v pozadí, kamarádi vodáci zase uviděli na Kolumbii labutě trubače. Byli v zátoce parku Walla Walla poblíž sochy Kojota s lososy. Autor fotky a videjek je ChuckF. Díky za příspěvek!
... víc fotek a videjek
neděle 22. ledna 2023

Běžkařská modlitebna

Zatímco Emily se virtuálně doma zúčastňovala bohoslužby unitářů (drží karanténu před cestou), já jsem vstoupil do své modlitebny běžkařů. Dnes byla na pláních Jezevčího hřebenu. Odminula tam byla sotva znatelná běžkařská stopa, skoro duchovní. Bylo -1°C a mírný vánek od západu. Včerejší čerstvý sníh se střídal z dřívější zmrzlou vrstvou a tak na rozdíl od mého předešlého běžkaření tam byl můj postup pomalejší. Objel jsem dva okruhy a po vzdání díků místním možnostem jsem za hodinu a půl "bohoslužby" zamířil nazpět domů.
... víc fotek
neděle 22. ledna 2023

Ranní probuzení na Misii

Tentokrát i v údolí je vymeteno! Klikni na obrázek ...
sobota 21. ledna 2023

Rozměry

Hlavní údržbář americké domobrany na Aljašce chce dát do jejich L23 Super Blaníku nadrozměrné čepy, které bych mu dodal. Nejprve však spolu organizujeme, jak stávající díry v čepech vyfrézovat. To bude na delší povídání příště..
... víc fotek

sobota 21. ledna 2023

Pocukrovaný skif

Bylo zataženo, -2°C a klid když jsem se u doku setkal s třemi kamarády vodáky. Akorát končili. Pomohli mi sundat z nejvyššího fochu skif, který se tam zatoulal. Zeptal jsem se, zdali zažili na řece něco neobvyklého. Prý ne. Skutečně zprvu bylo velmi málo námětů k fotografování. Udělal jsem fotku sebe a myslel jsem, že to bude konec focení. Vzpomněl jsem si na emajl z klubu, kde varovali před potopenými kabely pod železničním mostem. Tak jsem tam zabočil. Nakonec těch fotek jsem udělal 40. Po káblech a řetězu kotvy jsem vyvesloval až do půli peřejí. Byly stále lemované spoustou ledových ker. Při sjezdu jsem si všiml jak dva orlové budovali své nové hnízdo u soutoku postranní řeky s Kolubmií. Nad hlavou přeletěly letky divokých hus. U pláže si lebedily v +2°C vřelé vodě tři divoké plavkyně. To už se pořádně rozchumelilo. V loďárně jsem zachytil, jak skif vločky sněhu ozdobily jak nějakou polevou dortu.
... víc fotek
pátek 20. ledna 2023

Kompostování v kbelících

Karla nám ukázala svou metodu kompostování za pomoci červíků a štosu do sebe vložených kbelíků. Používá ve své kuchyni. Luna se zájmem přihlížela, pak si hrála se svou hračkou, opatrně, aby jí nerozkousala.
... víc fotek
pátek 20. ledna 2023

Běžkaření v Plain

Vyjeli jsme asi sedmdesát km od domu na severozápad do městečka Plain, kde jsou upravené běžkařské tratě. Nadýchali jsme se čerstvého horského vzduchu a protáhli si svaly.
... víc fotek a videjko
čtvrtek 19. ledna 2023

Chlupaté boty

Mé běžkařské boty, které jsem si pořídil speciálně pro velmi lehké lyže Fischer Superlight před asi deseti (?) lety, začly jevit znaky stárnutí. Pouze estetické. Ale abych předešel i mechanickým následkům, dnes jsem je vyztužil laminátem.
... víc fotek
čtvrtek 19. ledna 2023

Po pláních na Jezevčím hřebenu

Kojot přeběhl přes silnici a hnal se do příkrého kopce, když jsem se přibližoval vrcholu Jezevčího hřebene. Čekalo mě velké překvapení: Rozsáhlé pláně byly pokryté zmrzlou vrstvou krystalového sněhu, která byla tak tvrdá, že se mé stopy lyží sotva do něho otiskly. Dalo se běžkařit všude bez jakékoli námahy a nutnosti tvořit novou stopu. Vydal jsem se kamkoli. Využil jsem toho donasyta.
... víc fotek
středa 18. ledna 2023

Mana

Přítel Karly Eric pracuje coby šef v gurmánské restauraci Mana v Leavenworthu. Ta na 18.1. vyhlásila večeři pro členy obce, které jsme se s Emilí zúčastnili. Přišla i Karla s kamarádkou Laurou. Ty dvě večeřeli v jakémsi skleníku, zatímco Emily a já v uzavřené kóji u vchodu restaurace (to na výslovné přání abychom E+já mohli držet karanténu, vzhledem k nadcházejícímu cestování). Restaurace Mana se specializuje v nejexluzívnějším kulinářském umění a podávání výtvorů v co dojmy nejvíc ovlivňujícím uvedení. Tomu odpovídají ceny. Hosté si neobjednávají, dostanou hostinu; někdy až sedmichodou. Vyrozuměl jsem, že tu restauraci založila jedna rodina před osmi lety; nyní po velkém úspěchu se kompletně odstěhovala do Costa Riky a nechala nástupce pokračovat v jejich šlépějích. Hlavní šéf je mladý muž Lucas, syn restauratérů z jiného podniku, Warm Springs Inn & Winery poblíž Wenatchee. Na něm bylo zajímavé mimo jiné, že jeho žena Rosío je z Argentiny, Florida BA. Etienne, možná jste se potkali!!
... víc fotek
středa 18. ledna 2023

Dušičkové veslování v mrholení a sněhu

Na Kolumbii byla pro změnu trochu vyšší voda, která umožnila propláchnutí delty a vyzvednutí zbývajících ledů blokujících průjezdy. Škoda, že nevyzvedla padlý strom v dolní stoce. Povedlo se mi vyzvednout jednu větev a pod stromem se i se skifem a zavázejícími vesly přece jen proplazit. Měl jsem radost, že jsem znovu uviděl zdejší vzácnost, dva páry divokých labutí trubačů. Pod železničním mostem byl stále uvázlý vor výzkumníků. Pozdravil jsem peřeje. Jak dlouho bude trvat, než všechny kry roztají?
... víc fotek


Práce

Dnes jsem zažil velké zklamání. Když už jsme měli vše nachystané ke koupi a zajištění přepravy nadšeným vodákům v Berouně, nám americký distributor veslařského vybavení pro bazénové trenažéry odmítl prodat čtyři sady. Jako důvod uvedli, že jsou to náhradní díly pro kompletní zařízení, která již dodali zákazníkům, že nyní jich mají nedostatek, a obnovení skladu prý jim bude trvat minimálně dva, tři měsíce. Nerozloučili jsme se hádkou, snad se přece jen povede.

úterý 17. ledna 2023

Bylo hodně práce

Atmosféra v mé večerní pracovně. Zde jsem přijímal a odtud odesílal depeše zákazníkům v USA, Kanadě a i ČR. Rovněž jsem ve spolupráci se speditéry domlouval konečné úpravy přepravních dokladů pro nadcházející vývozní i dovozní zásilky. Také jsem zadával nové objednávky svým dodavatelům a organizoval účast na nadcházejícím leteckém veletrhu. V krátkosti - nenudil jsem se. Jako pamlsek sobě a čtenářům VN jsem pak na závěr večera obnovil tyto noviny, než jsem šel spát. Nakonec jsem ještě dal hádanku pro čitatele - cestovatele. Z které části světa je fotka na obrazovce?
úterý 17. ledna 2023

Veganské "masové" knedlíčky

Nejsou dle balení ze soji, ale z bílkoviny odloupaných hrachů. Emily připravila toto jídlo. Chutnalo dobře.

foto kredit   Emily
úterý 17. ledna 2023

Běžkaření u Líhně

V jedenáct dopoledne jsem měl již sedm pracovních hodin za sebou a pro den dořešeno - tak hurá na běžky. Původně jsme chtěli zajet až do Plain, ale mraky byly nejisté a tak jsme zvolili osvědčené místo. Bylo krásně.
... víc fotek a videjek
pondělí 16. ledna 2023

Ne zrovna veganské jídlo

Dnes byla na mě řada vařit. Ještě v lyžařském oblečení jsem se po pozdravení s Emily ihned vrhl do grilování už předem namarinovaných řezů masa. Netrvalo dlouho a podával jsem grilovaná kuřecí stehna na česneku a rozmarýnu s brokolicí a rýží (tu Em dala vařit jak ode mě slyšela, že sjíždím od Misie). 
pondělí 16. ledna 2023

Sjezdování na Missii

Dnes byl svátek. I tak jsem pracoval až do dvou odpoledne; zákazníci mi nenechali napokoji. Pak jsem uviděl, že se na Missii vyjasnilo. Zas jsem počítal, kolik minut mi trvalo z domu do okamžiku, kdy jsem byl unášen do sněžného nebe na výtahu. Tentokrát 33 minut. Stálo to za to. Sice slunce se už schovávalo za hřebeny, ale z vrcholu hřebenu jsem ještě stačil zachytit plno krásných záběrů. Dělím se ...
... víc fotek
neděle 15. ledna 2023

Klavírní koncert mladých talentů

Třináct vynikajících mladých klavíristů předvedlo díla Schuberta, Scriabina, Beethovena, Chopina, Debussyho, Hydna, Liszta, Mozarta, Schumana a jiných. Koncertní síň je v horské přírodě hned vedle našich běžkařských tras u Líhně, ve středisku Spící Dámy. Dnes byla mlha, ale jindy jsou nádherně vidět horské štíty okolo celou prosklenou stěnou jeviště. Náhodně jsme se sešli na koncertu s několika známými, včetně pianistky, se kterou naše dcera Karla hrávala, a s matkou jejího současného partnera a jejím synem. Po koncertu jsme s naším autem zapadli do sněhu a jedině díky jednomu divákovi, který nás pomohl vytlačit, jsme se mohli dostat nazpět domů. Podívej se a poslechni si krátké úryvky z některých vystoupení.
... víc fotek a videjek
neděle 15. ledna 2023

Poklidné veslování

Byla nízká voda v Kolumbii a tudíž na postranní řece Wenatchee se vytvořily peřeje pod železničním mostem. Tak silné, že jsem se jimi dál proti proudu nevydral. Prodloužil jsem si proto svou trasu náležitě dál proti proudu na Kolumbii skoro až k lanovce. Stříleli tam nedělní lovci. U doku jsem se setkal s vodáky GlennF, ChuckF a MackY.
... víc fotek
sobota 14. ledna 2023

Plamínky

Po delším čase jsem si zas dopřál labužení před krbem. Po odstranění listí, sněhu a ledu z terasy jsem ještě přinesl nůši dřeva z pod balkonu, kde už skoro žádné dřevo není naskladované. Po večeři jsem v krbu zapálil jedno velké poleno.
... plameny ve zpomaleném filmu
sobota 14. ledna 2023

Prosté jídlo

S Emily jsme společně uvařili jídlo, které její máti ráda dělala. Bylo obsažené v seznamu receptů babičky Dory, kterou sestřenice Emily LauraE nechala knižně vydat: Natenko krájené brambory, pastinák a mrkve  (vynechali cibuli z receptu), vrstvené mleté smažené (původně maso) nyní sojová náhražka, vrstva zelenin, maso, zeleniny, maso, zeleniny. Přisypali mletou předsmaženou slaninu, tak coby veganské jídlo tím bylo diskvalifikované. Chutnalo dobře.
... víc fotek
sobota 14. ledna 2023

Zkušební jízda

Emily si domluvila s KathyJ, že vyrazí u líhně lososů na běžky. Pro Kathy to byla její první jízda sezony, na běžkách. A pro mě také - na mých oblíbeních Fišerkách Superlight, u kterých jsem právě dokončil opravu. Se zatajeným dechem jsme se pustili na trasu. Jak Kathy, tak já s lyžemi jsme obstáli na jedničku. A Emily také.
... víc fotek
sobota 14. ledna 2023

Správka zlomené lyže a hůlky

V březnu 2022 při běžkaření s rodinou Evana jsem spadl do jámy. Stalo se to, když jsem ze suché borovice odlamoval větve, abych z nich tvořil lyžařské hůlky pro Podzimku. Vtom mi pod nohami podklouzly lyže a já se zřítil do jámy. Upadl jsem zády na kameru. Oba jsme pád přežili. Ale jedna lyže a hůlka ne. Záda se mi pak déle připomínala a v hlavě se mi točilo roztrpčení ze ztráty oblíbených lyží. Ty pak byly odložené po zbytek roku a až v lednu 2023 jsem se odhodlal do správky. Přiložené fotky jsou z 1.3.2022 a pak z 6., 8., a 14.1.2023., kdy jsem na lyži přimontoval vázání a vyrazil na zkušební jízdu u líhně lososů poblíž Leavenworthu. Lyže i hůlka obstály na jedničku!
... víc fotek
sobota 14. ledna 2023

Vážení jak za faraonů

Nikdy jsem si nemyslel, že se pustím do numismatiky. Napadlo mě, používat americké mince pro jemné vážení. Měl jsem důvod. Proč? Má jemná stolní mechanická váha s rozsahem od nuly do 250 gramů mi po mnoha létech spolehlivé služby vypověděla službu a hledal jsem její náhradu. Před pár dny jsem koupil jinou váhu. Ta sice měla hrubší rozsah až do 500 gramů, ale zdálo se mi, že bude vyhovovat. Pustil jsem se do poslední fáze laminování své lyže. Potřeboval jsem namíchat 15 gramů pryskyřice a pak do ní nakapat pět kapek tužidla. Jaké bylo moje zklamání, když při nalití těch co jsem odhadoval coby 15 gramů se ručička váhy ani nehla !!! Naštvaný, zabalil jsem váhu pro její vrácení do obchodu a do té odhadnuté tekutiny nakapal kapky, zamíchal. Ukázalo se, že odhad byl nachlup: Za asi 15 min byl nátěr uschlý. Nechal jsem lyži vytvrdit přes noc. Ráno mě napadlo, že bych si jednodušše mohl postavit mechanickou váhu jako za faraonů,  sledovat tento geniálně jednoduchý postup, viz VIDEO. Anebo si postavit něco ještě jednoduššího a k vyvažování používat americké mince, u kterých je známa jejich váha (Weight) - viz:
... víc fotek
pátek 13. ledna 2023

Sedm (!) trubačů labutí

Chvíli po setkání s polárními plavci jsem zažil další, pro mě ohromující zážitek: Uviděl jsem, že u břehu byly nejen dva páry labutí od minula (tedy už čtyři dny), ale že se k nim přidaly další tři - pár s mladou labutí (ještě šedou). Obesloval jsem svých oblíbených 12 km a při návratu jsem skupinu ještě uviděl, z ohleduplné vzdálenosti 500 m, odkud jsem uzřel, že se nový pár s mláďatem zvedl a odletěl po proudu nejméně až k černému mostu. (To je zachyceno na videjku - uvidíš, jak ladně létají.)
... víc fotek a dvě videjka
pátek 13. ledna 2023

Divocí plavci

Náhodou mi dnes vyšlo zase být svědkem, jak několik nováčků z rozrůstajícího se klubu Divocí plavci z Wenatchee lezlo do 3°C teplé vody. Klub starý dva roky rychle roste. Dle odkazu výše už má 295 členů.
... víc fotek
čtvrtek 12. ledna 2023

Srovnání teplot

Ha ha! Miluji to! (Příspěvek od čtenářky VN, která žije tam, kde pro měření používají Fahrenheity místo Celsia.)
středa 11. ledna 2023

S Lunou a modrým míčkem

Nechal jsem Lunu proběhnout se na prostranství vedle kostela církve Adventistů Sedmého Dne. Luna odolala jejich působení, aby obrátila svou víru. (Víc o té církvi je v češtině ZDE.) 
středa 11. ledna 2023

Labutě trubači tu ještě jsou !

Ráno jsem měl napilno v práci a tak jsem se dostal na vodu až po jedenácté. Potěšilo mě, když u soutoku jsem se na dálku mohl pozdravit s dvěma páry zde vzácných labutí. Obvesloval jsem zase po delší době celý svůj 12ti kilometrový okruh, počítal si a zpíval. Děkoval jsem přírodě za mě dnes nabídnuté dary prostoru a klidu.
... víc fotek


Radost

Zas se nám povedlo si s Milanem promluvit. Snad se ti škytání povede zastavit !


Práce

Jednání s možným kupcem nového kluzáku proběhlo příznivě. Snad své rozhodnutí uspíší, než se zvýší ceny.
úterý 10. ledna 2023

Film o posledních 3 letech života Shakespeara

Pustili jsme si film z roku 2018. Snímek Vše je pravdivé se věnuje temnému a málo známému životnímu období Williama Shakespeara (Kenneth Branagh). Píše se rok 1613 a Shakespeare je největším autorem své doby. Když jeho milované divadlo Globe do základů vyhoří, rozhodne se vrátit do svého rodného města Stratfordu, kde...
( I jsem nakonec uronil slzičky. )
úterý 10. ledna 2023

Tilapia

Byla na mě řada vařit. Pečená tilapia s polevou z majonézy, hořčice, oříšky pekany; quinoa a salát, já do salátu i ředkvičky. Vzpomněl jsem na Juraje, jak on je měl rád.
úterý 10. ledna 2023


Služba zákazníkům

Zajišťování účasti na výročním plachtařském veletrhu v únoru v nevadském Reno pro vedení litevské továrny a sebe. Řešení podmínek vystavování kluzáku.


Sjezdování na Missii s Emily a KathyJ

Vyrazil jsem na hřeben dříve, než ten začal vrhat stín na sjezdovky. Fotky a videjka mluví za sebe, jaké byly podmínky: nádherné počasí i sníh, stromy jak v pohádce.
... víc fotek a videjka, jedno delší
pondělí 9. ledna 2023

Náklady na trénink ve veslování

Fascinuje mě, jak se v Berouně tamní vodáci věnují mládeži. Mají 70  (!!)  dětí v různých stupních od začátečníků po účast na celostátních soutěžích. Pro ně budují v jejich kasárencké posilce veslařský bazén. Potřebují vybavení. Jako například je k vidění ZDE . Na obrázku vlevo je kolik by takové vybavení stálo, kdybych ho objednal včetně doručení sem do Wenatchee. K tomu se musí připočítat ještě ocelová konstrukce, kterou by si klub mohl svépomocí vyrobit. Plus doručení odtud do Berouna. Možná bych to vybavení mohl vzít s sebou při své příští cestě do ČR. Záleží, jak velké by to příruční zavazadlo bylo, a jak těžké. To nyní upřesňuji.
pondělí 9. ledna 2023

Vzácné labutě ve Wenatchee

Bylo na nule. Mrholilo a pršelo. Na doku ležela hlava ryby. Okolo mě proletěl bělohlavý orel. Nesl těžký náklad v drápech: KACHNU ! (Omluv kvalitu mých fotek.) O kus dále na Kolumbii jsem zaslechl charakteristický zvuk trumpety: Párku dvou labutí. Za rohem, už na postranní řece, Wenatchee, jsem našel orla ve svém hnízdě, kde si pochutnával na svém úlovku. Další záběry ukazují stav ledových ker na Wenatchee dnes, 9.ledna 2023, v úseku 1.5 km od soutoku. Nazpět na řece Kolumbii jsem u horní delty uviděl DVA páry labutí trubačů. Ty se od těch na českých řekách liší barvou zobáku (černým místo oranžovým); a svým voláním .  Zajímavé je, že trubači byli před sto lety v Americe a Kanadě na vymření. V 1933 jich napočítali jen 70. Pak díky leteckému výzkumu jich objevili několik tisíc, na Aljašce na řece Cooper. Pak se různé ochranářské organizace zapojily do zabránění vymření. Okolo roku 2010 labutí trubačů žilo v severní Americe podle jejich údajů přes 46.000. Na řece Kolumbii jsou však stále velmi zřídka k vidění. Ale zřejmě jsou. Měl jsem radost strávit s nimi delší dobu na řece. | Labuť trubač  | Cygnus buccinator |
... víc fotek a videjek
neděle 8. ledna 2023

Laminování lyže a hůlky

Po dlouhé přípravě a odkladech způsobených mým vnitřním soubojem mezi ctižádostí docílit perfektního výsledku a mou trpělivostí jsem nechal volný průběh své výzvě docílit ručně toho, co kofr na videu předvedl. Přeskočil jsem sedm mezikroků a uspíšil proces o tři dny, neopatřil jsem si drahé nástroje, přípravky, nevyrobil jsem formu. I bez formy se mi povedlo nanést laminát na lyži; snad tam bublin nebude moc a pryskyřice vytrvdí jak má. Jsem ohromně zvědavý, zda oprava vytvoří okolo zlomeniny dostatečnou výztuhu a lyže se nepřelomí. Vyčkej na reportáž ze zkušební jízdy!
... víc fotek
sobota 7. ledna 2023

Setkání unitářů

Po delší době jsme uspořádali u nás doma menší Kruhovou večeři pro osm lidí včetně nás dvou. Mimo Emily a mě přišli ChipB, EliotS, LindaH, DianeG, BenK a SandyK. Pěkně jsme si popovídali, pojedli a popili. Pak jsme v pracovní části setkání probrali otázku zda by naše pospolitost měla mít duchovní vedení zaměstnané na plný či částečný úvazek, a s jakými kvalifikacemi. Několik přítomných, včetně mě, se shodlo na tom, že by hlavně mělo být inspirující.
... víc fotek
sobota 7. ledna 2023

Rampouchy lámají rekordy

Ze střechy nad naším balkonem už asi týden splývají krásné rampouchy. Požádal jsem Emily, aby jejich délku změřila. Žlutá páska má míry v coulech. Naměřila 34 a půl. Pro čtenáře zvyklé na metrické rozměry, to je téměř 88 cm.
... víc fotek
sobota 7. ledna 2023

Emily umístila svého horolezce na Štít Manzanal

Vyrobila ho z ponožky či rukavice a dnes jej umístila na vrchol hromady sněhu před naším domem, aby tam zasadil americkou vlajku. Vlastenkyně, co?
... víc fotek
sobota 7. ledna 2023

Ani Blaníkovská páska a dřevěný kolík neobstály

Hustá chumelenice a pak předpovězený déšť mě odradily od původního plánu jít veslovat. I když jsem neměl dokončenou opravu lyžařské hůlky, vyrazil jsem s ní pěšky z domu na půl kilometru vzdálené školní hřiště. Vydržela až do posledního půlkola. Pak v ní zalepený dřevěný kolík praskl. Jak ho nyní z hůlky dostanu???
... víc fotek
pátek 6. ledna 2023

Další thajské jídlo

Snad z pudu sebezáchovy jsem přistoupil na návrh Emily, abych udělal večeři ve stylu thajských jídel. Co kdybychom se tam náhodou někdy vypravili? A abychom byli předem připravení na jinou kuchyni? Tentokrát jsem nedělal tofu, ale pouze smažil následující přísady jídla: (pro sebe .. cibuli, houby, česnek) a společně uvařil půl šálku zrní quinoa, a usmažil krájené čínské zelí bak čoj a červenou papriku s vodními kaštany. Vše jsem na závěr zalil omáčkou (viz fotka přísad s kolik lžící je v omáčce čeho:.. zleva nesojové koření: nektar z kokosových květů a jablečný ocet; sezamové máslo tahini; bílý destilovaný ocet; škrob z kukuřice; a voda).
Chutnalo vše výborně - nezbyly zbytky.
... víc fotek


Nedostupné sjezdování

Během opravy lyží mi mezitím Emily volala. Byla s dvěma kamarádkami sjezdovat na Missii. Dělila se, jaké tam byly skvělé podmínky a že bych rozhodně měl přijet.
Ha ha .. aby se člověk rozkrájel, stihnout všechno !!!
pátek 6. ledna 2023

Oprava lyže a hůlky

Tento dvouprojekt je dobrá zkouška mé trpělivosti: ...  když méně trpělivý, odbýt to a dokončit brzy, funkčně a neesteticky - ale záhy zas vyrazit na sníh, než ten zmizí; anebo být trpělivější - opravit pečlivě a dle těch nejkvalitnějších postupů - avšak mezitím ztratit možnost dokončené dílo vyzkoušet, protože sníh mezitím roztaje. Pozadí: Hůlku jsem zlomil již několikrát; vždy stačilo jí obmotat tenkou, ale pevnou samolepící páskou. Tentokrát se hůlka zchroumala úplně s tak jsem se rozhodl jí vyztužit uvnitř dřevěnou tyčkou, a zvenku jí obalit skelným laminátem.. Nevím, zdali pokročím k té druhé fázi, hůlku olaminovat.
Tu druhou fázi správky ale rozhodně nechci přeskočit při opravě svých perfektních běžeckých lyží. Loni jsem při pojíždění v terénu zapadl do sněžné jámy (které se tvoří okolo kmenů stromů). Při vyhrabávání se odtamtud ven jsem lyži přetížil a ta při páčení pod mou botou praskla. Nezlomila se však úplně, jen s ohla a ztratila vypětí pod botou směrem nahoru. Na skluznici se vytvořila boule, a lyže přestala pružit. Našel jsem na internetu skvělé opravářské video které mě nainspirovalo k opravě. Snad nepřeskočím mezifázi tvorby pomocného kopyta, kterým se ještě tekutý laminát přitlačí, aby dokončené zalaminování bylo perfektně ve tvaru, jako byla lyže předtím. A ještě vysvětlení fotky číslo 3262. Tam předvádím, jak jsem lyži naschvál dnes ještě víc nalomil .. páčením v opačném smyslu. V lyži ruplo, ale úplně se neodlomila. A bonus! Vrátila se do původního tvaru, s vypětím pod botou směrem nahoru, jak má být. Nyní chci vše osmirkovat, skluznici ochránit lepicí páskou a vazelínou, a dřevěnou část obalit dvěma vrstvami skelného laminátu. Zatím jsem vyplnil dřevěnou výplní z překližky tam, kde jsem při ostraňování hladkého přelepu ulomil horní vrstvu až na vlnitý karton.

Drž mi palce!  ... víc fotek
pátek 6. ledna 2023

Počasí

Ráno byla hustá mlha. Nebylo vidět přes ulici. Bude ale asi hezký východ slunce, jak naznačovala webkamera z vrcholu Misie. Mlha v údolí je rozzařována odspodu pouličními světly ve Wenatchee. Je dobře vidět rozloha městské oblasti.
... víc fotek
čtvrtek 5. ledna 2023

Práce

Stačil jsem odbavit zásilku do Michiganu pro tamní plachtařský klub.

Večeře s Karlou a Ericem

Emily pro nás nachystala směs zelenin a těstovin. Eric si přivezl svou kytaru a zesilovač. Zpívali jsme před krbem. Eric si doma v garáži postavil hudební studio. Zval mě tam.  ... víc fotek

Hříčky se sněhem u domu

U příjezdu domu za poslední měsíc vyrostla docela vysoká hora sněhu. Dnes navečer na jejím vrcholu Emily umístila vlajku. Chystá se tam ještě přidat nějaké horolezce.
... víc fotek
čtvrtek 5. ledna 2023

Běžkaření s Chris a Em u EJHS

Po obědě a dalším odhrabání sněhu z příjezdu k domu jsme si zas prošlápli stopu na blízkých školních hřištích. Vylezl jsme na vrchol skokanského můstku, který si tam vybudovali školáci a rozhlédl se do kraje. Holky snad čekaly, že skočím nejméně pět metrů. Odnesla to hůlka.
... víc fotek a videjek

foto kredit Emily
čtvrtek 5. ledna 2023

Do lůna ledovců

Ledy podél řeky Wenatchee překvapivě rychle za posledních pět dní odpluly po proudu; řekl bych, že tak 80% jich ubylo. Tentokrát ker volně plulo mnohem méně a mohl jsem stále veslovat pozadu, jen s občasným kouknutím se buď přes pravé, či levé rameno za sebe. Od něděle mám svůj krk docela vykroucený. Dostal jsem se až do prostředka prvních peřejí. Koukni se na videjko v albu.
... víc fotek a videjek
čtvrtek 5. ledna 2023

Celou noc sněžilo

Na přelomu středy na čtvrtek jsem udělal z předních dvěří našeho domu tuto fotku, na ukázku, jak hutně sněžil mokrý sníh. V pět ráno stále ještě sněžilo a už ho bylo dalších 15 cm. Pokračoval jsem v práci v kanceláři.


středa 4. ledna 2023

Práce

Celý den jsem strávil v kanceláři obnovou webových stránek své firmy, licencí, platbami za osvědčení, hovorem a korespondencí s továrnami, nabízením jejich výrobků zákazníkům. Nohy jsem vytáhl z kanceláře až k večeru, odkočením si do obchodu pro pivo. K večeři jsem připravil za spolupráce Emily nový druh tofu tahini se zeleninou bak čoj.
úterý 3. ledna 2023

Sjezdování na Misii

Na webkameře na Misii vysvitla část modré oblohy a to nás od váhání nesjezdovat zbavilo. Jeli jsme. Viditelnost byla sice plochá, ale sníh dobrý a spousta volného prostoru. Každý vlek až na 1 jsme vzali a i si dokonce nakonec hezky poseděli v horské chatě.
... víc fotek a videjko
úterý 3. ledna 2023

Rampouchy ze střechy nad naším balkonem

Potěšila mě zpráva od Milana, že okolo něj obleva pokračuje. Zde to na ní zatím moc nevypadá až na tyto rampouchy.
... víc fotek
pondělí 2. ledna 2023

Večeře - tilapia

Toto jsem připravil k večeři: Pečené brambory, fazole, mrkve, tilapia s polevou sojové omáčky, česnekem, zelenou cibulí a zázvorem. Výživná byť ne moc zdravá ryba, podle toho z které farmy.


Aretha

Promítli jsme si film Respect o legendární zpěvačce Aretě Franklinové.
Pravdivý příběh vzestupu hudební legendy Arethy Franklin. Od jejích počátků, když jako malá zpívala v kostelním sboru, k tomu jak se vypracovala na mezinárodní super hvězdu. (Forum Film CZ)
Zajímavý je asi také dokumentární film Amazing Grace
Dojemný snímek o jedné z nejlepších zpěvaček jazzu, soulu i gospelu. Arethu Franklinovou zachytily kamery v roce 1972 během dvou nocí, kdy v kostele v kalifornském Wattsu natáčela velké gospelové album. Po desetiletí ztracené záběry byly nalezeny teprve nedávno a nabídnou doslova hostinu pro všechny milovníky hudby. (Filmbox). 
pondělí 2. ledna 2023

Nejsem samotný

I na Berounce veslují kamarádi mezi krami !
pondělí 2. ledna 2023

Probouzení pod mračnou dekou

Díky webkameře na hřebenu Missie je zřejmé, proč v údolí je tak pošmourno.
,
foto kredit Emily
neděle 1. ledna 2023

Zvítězil vitamín D

Měli jsme na vybranou: Líheň, Pláň, EJHS, Missii. Všude však bylo pod mrakem či ve stínu. (Jediné místo s ideálními podmínkami bylo pouhých dvanáct minut od domu. Zádrhel: Soukromé vlastnictví. Komunisty na ně !!! ) No nic, běžky jsme nechali doma, aby nás nedráždily svou přítomností v autě a vyrazili jsme pěšky. Stálo to za to!
... víc fotek a videjko
neděle 1. ledna 2023

Novoroční veslování

Klub nic neinzeroval, aby se sešly davy. Měl. Doufal jsem, že někdo přijde. Přišli: GlenF, TomF, GeorgeG, ChuckF a já. Podívej se. Fotky a videa mluví za sebe.
... víc fotek a videjka
neděle 1. ledna 2023

Divoké plavkyně z Wenatchee - Novoroční namočení

Od náplavky se rozléhalo bujaré veselí. Zavesloval jsem tam podívat se. Byly to členky místního klubu, který si říká Divoké plavkyně z Wenatchee. Mají asi padesát členek. Dnes na prvního ledna se jich zúčastnilo šest nebo sedm.
... víc fotek a videjka