p

VN listopad 2023




Čas a počasí ve Wenatchee

ČAS  |  POČASÍ  |

 Jiné měsíce Eseje | Poutě | Plachtění | Práce | Veslování | Videa | Evan | Karla | Karma |Jídla | Pošli mi email

Klikni na obrázek a otevře se zvětšenina. A když je v textu něco podtrhnutého, tak je to odkaz na něco dalšího.

Nazpět do domovské stránky VN 

Z letiště na západ


Živý přenos VIDEO z Missie na severovýchod

DNES   čtvrtek 30. listopadu 2023 Vých 07:26 Záp 16:13.
Min -4°C / max -1°C, zataženo. Práce. Veslování.
Jaký byl listopad tvůj ?

čtvrtek 30. listopadu 2023

Veslování

Bylo na nule a okolo poprašek čerstvého sněhu. Zachytil jsem stav v suterénu loďárny při vytahování skifu. Zamknul jsem bránu kombinací známou členům klubu WRPC. Volavka se choulila na kmenu u břehu. Při vjezdu do dolní delty jsem pozdravil plovoucí Nymfu II, stylem crowl. V deltě byl báječný klid. U soutoku mě překvapilo, že mimo mě byl na vodě dnes ještě někdo jiný - nějaká prknařka. Pod silničním mostem jsem využil tam potopený nákupní vozík na technickou zastávku. Pozdravil jsem peřeje. Při návratu se docela zvedl vítr, začly se tvořit vlny s bílými hřebeny (video). Na vodě bylo přes všechno pošmourno a chlad báječně.
... víc fotek a videjko

čtvrtek 30. listopadu 2023

Příspěvky od čtenářů VN

  • Napravo - Proč je takové ticho, když sněží? Čerstvý sníh pohlcuje zvuk, snižuje okolní hluk nad krajinou, protože vzduch zachycený mezi sněhovými vločkami tlumí vibrace. Proto je tak ticho, když sněží.
  • Nahoře vlevo - Kočičí schodiště.
  • Nahoře vpravo - Kozel Rambo.

Běžkaření a sjezdování

Od posledního listopadového dne má i tu v údolí začít sněžit. A v pátek na Misii zas otevřou vleky. Jestlipak si dnes Pepa zaběžkařil?

Filozofická úvaha: Neznámo

Neznáma se bojíme, proto se mu vyhýbáme.
Neznámo nás láká, proto do něho vstupujeme.

středa 29. listopadu 2023

Proběhnutí se u Mormonů

Obešli jsme téměř úplně oplocené hřiště vedle kostela místních Mormonů. I to hřiště jim patří. Ideální pro kratší vycházku spojenou s házením míčku Luně. Ta je nyní lépe viditelná. Nosí pionýrský šátek - ha ha.
... víc fotek

středa 29. listopadu 2023

Práce

Věnoval jsem se vybrušování výkazů objednávek kluzáků. Cíl byl, aby všichni zúčastnění aktéři bez dalších námitek souhlasili, co všechno do kluzáků bude zamontované a za kolik. Ukázalo se, jak obtížné je sesouhlasit tři obchodní případy, skoro už dva roky rozpracované, sedm mozků a desítky nesoustavně aktualizovaných tabulek. Dnes jsem se pustil do tabulek pro kluzák LAK-17Cfes v.č. 314.
úterý 28. listopadu 2023

Krútí marinara

Vařil jsem podezřelé fialové nudle. Dvě hodiny před večeří jsem smíchal přísady pro omáčku marinara - osmažil mrkvičky a stonky celeru s česnekem a italským kořením, přidal předvařené mleté krútí maso a z plechovky rajčata. Nechal jsem na mírném teple bublat. Před večeří jsem pak uvařil ty nudle. Měl jsem pochyby. Jídlo kupodivu chutnalo velmi dobře. Dokonce i Emily ho pochválila.
... víc fotek

úterý 28. listopadu 2023

Veslování s úterníky

Volavka pospávala. Vysoká voda umožnila průjezd deltou. Kajakáři otočili okolo železničního mostu. Jedna z nich, CathyH, převezla od doku ve svém kajaku dýni pro zvěř. Dral jsem se peřejemi. U doku nad koupalištěm rozebírala parta rybozpytatelů svůj vor. Než přijdou ledy. Loni jim po tři měsíce uvázl metr a půl vysoko na krách, pod železničním mostem. Naproti od nich, přes Kolumbii jsem zkoumal, který či která Kester má odpočívat v pokoji. U loďárny se proháněla veverka. Na vodě jsem si pěkně popovídal s vodáky.
... víc fotek a videjko

Od čtenáře VN přišel dotaz na tyto graffiti .. Zkoumal jsem. Možností se naskytlo plno, mezi nimi jsem nalezl toto pěkně znící hudební duo, viz VIDEO.
pondělí 27. listopadu 2023

Losos

Emily upekla losos, brokolici a brambory.

Letecký film

Promítli jsme si první díl dokumentární serie o Claudovi Dornierovi.

pondělí 27. listopadu 2023

Čalounění

Toto čalounění si vybrali kupci pro svůj kluzák v.č. 312. Rozhodnout se museli nyní, aby bylo zabudováno a mohl se uskutečnit zkušební let. Sdělil jsem výběr továrně.
pondělí 27. listopadu 2023

Ranní cestování

Letecká linka do Seattlu změnila svůj rozvrh. Nyní cestující z Wenatchee musí být pro svůj ranní let na letišti nejpozději o půl páté.

neděle 26. listopadu 2023

Nejhlubší údolí světa

Začal jsem číst knihu od PepyU, Nejhlubší údolí světa, původní vydání. Se zatajeným dechem jsem přečetl prvních dvacet stran. Ta část popisuje dobrodružné přípravy na a průběh 12.000 km pozemního cestování výpravy vodáků začátkem devadesátých let minulého století z ČR do Nepálu. Mé vlastní vzpomínky na práci a cestování v Iránu v roce 1976 blednou co se nebezpečnosti týče v porovnání s prožitky účastníků výpravy. Těším se, až večer zas usednu a budu číst dál. Nebo radši odpoledne. Kdybych četl před spaním, měl bych hrůzostrašné sny.
... víc o knize  |  ... víc o filmu

neděle 26. listopadu 2023

Tofu

Uvařil jsem variaci s mrkvičkami a tahini, mimo obvyklé přílohy tofu, špenát, burákové máslo, zelené cibulky, houbičky, zázvor, česnek, sojová omáčka, ocet a voda.
neděle 26. listopadu 2023

Odpolední veslování

Ráno i dopoledne byla na řece hustá mlha. Před polednem jsem vyrazil. Volavka mě obkroužila. Spodní most se vyhrabával z mraků. U laguny vysvitlo sluníčko. Zvolna jsem se probil k peřejím. Na závěr u doku jsem se pozdravil s kamarády LT a Penny, s jejich psíkem Toby.
... víc fotek

neděle 26. listopadu 2023

Hovor s Milanem

Povedlo se nám si promluvit. Mám radost. Zavolání jsem načasoval tak, aby byl Milan u svého oběda. Ohříval si polívku ze školní jídelny. Už třetí den má okolo sebe sníh, asi tři centimetry. Zněl dobře.


sobota 25. listopadu 2023

Zbytky od Díkůvzdání a čerstvé brusinky

Ze čtvrtečního hodování "sirotků" na Díkůvzdání si každý domů odnesl zbytky. Dnes k nim Emily připravila z rozmražených čerstvých brusinek i kompot.
sobota 25. listopadu 2023

První sjezdování sezony 2023-2024

Na přání Judy a Monteho jsme se setkali u poslední serpentiny pod lyžařským střediskem. Chtěli být vyfoceni před zasněženými jedličkami, pro jejich vánoční přání. Pak se M+J vypravili tam, kde nebyl led, a Em+V na sjezdovky, kde byl. Naštěstí jen někde, většinu kopce za poslední dva týdny pokrylo středisko sněhem, byť umělým. Jen úplně na vrcholu hřebenu byl přírodní. Odtamtud jsou tato krátká videjka. Bylo to fajn zas být na prknech.
... víc fotek

foto kredit Emily
sobota 25. listopadu 2023

Práce

Než se rozednilo, poslouchal jsem vážnou hudbu a pak jazz, zatímco jsem upřesňoval smlouvy pro další nadcházející dodávky kluzáků z Evropy do USA, jak z Litvy do Pennsylvanie, Texasu a Kolorada, tak z Česka do Washingtonu a Oregonu.

Tvorba

Naládoval jsem na You Tube to samé video, co včera na Flickr -
Obměny písně Vzpomeň si děvče.
... VIDEO

Sport

Chystali jsme se s Emilí na
první sjezdování sezony. Dnes poprvé  otevřeli na Missii sjezdovky a zatím jen dva vleky, č. 1 a 2.


pátek 24. listopadu 2023

Koledování si o úraz

Věšení vánočních světýlek podél střechy našeho domu.

Obměny písně Vzpomeň si děvče

Sestřihal jsem video z šesti nahrávek mezi rokem 1968 a dneškem, a dal ho na Flickr.
... VIDEO
pátek 24. listopadu 2023

Práce

V časné ráno jsem čerstvý, abych nic nepřehlédl, dělal obnovy smluv a upřesnění pro nadcházející dodávku z Litvy na východní pobřeží USA, samostartujícího elektrického kluzáku LAK17Cfes č. 312. Pak jsem vše rozeslal továrně a konečným kupcům.

Očkování   

Rozhodl jsem se přijmout výzvu Emily a nechal jsem se bodnout proti kovidu. (V lékárně v Safeway.)
... víc fotek

Zábava

Zašíval jsem párající se své lyžařské rukavice.

foto kredit KathyJ
čtvrtek 23. listopadu 2023

Díkůvzdání sirotků u ChrisR   

V počtu devíti lidí jsme hráli společenské hry, popíjeli, hodovali, zpívali a veselili se v pohodě. Popřáli jsme i k narozeninám Erin, dcery Kathy. Další zúčastnění byli Owen, Couger, Wendy, Diane, Chris, Emily a já.
... víc fotek
čtvrtek 23. listopadu 2023

Úchvatné lentikuláry

Cestou na oslavy Díkůvzdání a znovu nazpět jsem obdivoval tyto atmosférické skvosty.
... víc fotek

čtvrtek 23. listopadu 2023

Veslování

Dramatické červánky se tentokrát vytvořily až po vlastním východu slunce. Mrzlo. Na můstku na dok byla vrstva ledu. Zatímco jsem fotil se skifem na hlavě, sklouzl jsem až k doku. Tam seděl na židli fotograf NormN s půlmetrovým teleobjektivem. Požádal mě o pózovaní na vodě na skifu. Podle záblesků posuzuji, že vyfotil přes padesát záběrů. Tentokrát byl východ opravdu dramatický. Volavky na mě skřehotaly. Na stožárech vysokého napětí seděli dva bělohlaví orli. S ozvěnou tvořenou ve Studiu Roura jsem nahrál snad už pátou verzi Vzpomeň si děvče. Na závěr se z hladiny Kolumbie vznesla letka kachen zlatooček, Bucephala islandica.
... víc fotek
středa 22. listopadu 2023

Vycházka nad domem

Tady je, čemu říkám, polopoušť. Začíná necelý kilometr od našeho domu. Poslední obrázek ukazuje pohled z té polopouště směrem k tomu domu. Je poblíž velkého žlutého stromu.
... víc fotek

středa 22. listopadu 2023

"Nové a lepší"

Winglety pro kluzáky LAK
úterý 21. listopadu 2023

Ryba swai

Emily zakoupila a nachystala přísady, já z nich připravil pokrm podle receptu "udělat jak chceš". Viz 52 v Jídla. Chutnalo výborně.
... víc fotek

Největší showman

Promítli jsme si tento film z 2017, který Emily koupila za tři místní koruny ve výprodeji v knihovně.
Phineas Taylor Barnum (Hugh Jackman) je vizionář, jehož upřímné nadšení je naprosto nakažlivé. A to i v časech, kdy jeho nezlomný optimismus a energie jsou jediným bohatstvím, které zrovna má k dispozici. Barnum začíná svou životní cestu vedoucí až k hvězdnému úspěchu s naprosto prázdnou kapsou, za to však s hlavou plnou fantastických nápadů. ... ukázky z filmu a víc o něm, v češtině.

úterý 21. listopadu 2023

Den venku

Začal při východu slunce, pokračoval veslováním a po práci doručením na poštu zásilky pro zákazníka na opačné straně Ameriky. Na vodě jsem obvesloval svůj obvyklý 12ti kilometrový okruh, pozdravil bělohlavého orla, volavku a zchroumanou husu se zlomeným křídlem. Peřejím jsem popřál veselé šumění. Roura vrátila ozvěnou mé halekání, a nechala mě utrhnout z jejího hrdla kytici špenátku. Báječný, můj typický a přesto jedinečný den, o který se s tebou tímto dělím.
... víc fotek
úterý 21. listopadu 2023

Fotky pro video "Vzpomeň_si_děvče_1967_Sirius"

Z archívu jsem vydoloval fotky z šedesátých let a přidal současné fotky z míst, kde jsem se Siriusem vystupoval a později také s Brutusem a Mandragorou.
... víc fotek

foto kredit IvanP

úterý 21. listopadu 2023

Příspěvek od čtenáře VN

Dnešní zážitek. Psi se mohli zbláznit. P.
... víc fotek a VIDEO

pondělí 20. listopadu 2023

Práce a zábava

Věnoval jsem se účtovnictví a hrabal listí.
 


neděle 19. listopadu 2023

Abstraktní umění

K večeři jsem upekl kořenové zeleniny a ugriloval namarinovanou vepřovou panenku, podával s čerstvým špenátem. 
... víc fotek
neděle 19. listopadu 2023

Zácpa sušičky bledne při srovnání s ... lyžování z Lhotse

Zotavuji se z domácí údržby při zažití co jiní zažívají. Zkus lyžovat s nimi!
...VIDEO

P.S. Nastav si titulky na češtinu (zeptej se mi jak)

neděle 19. listopadu 2023

Sušička měla zácpu !

Dámy v domě si nějakou dobu stěžovaly, že sušička moc nesušila. Začal jsem se vzdělávat .. hřecí spirály, termostat, spínač přehřátí, ventilátor, atd. Dnes jsem sušil své větší prádlo a zažil tu prodlevu. Vydal jsem se na stezku pátrání. Začal jsem od konce: Vyústění trubice vyfoukávání vlhkého vzduchu mimo dům. Bingo !
... víc fotek
neděle 19. listopadu 2023

Návštěva Nymfy

U soutoku řeky Wenatchee s Kolumbií jsou další zajímavé potopené kmeny. Jeden po léta sleduji, jak se v proměně času objevuje. Většinou je pod vodou. Kmenu říkám, Nymfa. Výše proti proudu Kolumbie, nad horním dálničním mostem, jsem zachytil neúmyslný exponát v keři, povávající ve větru. O kus výše jsem zahalekal do Roury a pozdravil stále se rozrůstající Špenátek. Jak oddolá přicházejícím mrazům?
... víc fotek a videjka

neděle 19. listopadu 2023

Zářivá koupel

Už dlouhé roky fotím jeden ponořený kmen, jehož části vyčnívají nad vodu, podle toho, jaký je průtok. Dal jsem kmenu jméno, Zářivá koupel. Dřevěná socha. Rád ji fotím z různých úhlů a v odlišných denních dobách, podle toho, kde se nachází sluníčko.
... víc fotek
neděle 19. listopadu 2023

Východ slunce

Zdálo se, že žádná záře nenastane. Před vlastním vyhoupnutím se slunce nad obzor se žádné červánky nekonaly. Pak přišlo překvapení. Na fotce vedle najdeš volavku za letu... pod sluncem. Dále proti proudu od doku byla nějaká textilie. Že by nějaká exhibice? Nebo si někdo udělal pohodlnou sedačku? Pláž při vycházejícím slunci zářila měděně. Na závěr fotoalba je ještě jedna fotka východu slunce, tentokrá extrémně širokoúhlou čočkou.
... víc fotek

sobota 18. listopadu 2023

85. narozeniny Judy

Na své vlastní narozeniny, šestnáctého, si Judy vyšlápla k bývalému zlatému dolu. V sobotu od šesti do devíti jsme pak v počtu deseti gratulantů narozeniny oslavili v domě Judy a Monteho. Ostatní přítomní byli Dave a Faye (měli holandské předky a F byla ze všech nejstarší, ročník 1936), Gary a Cathy, Drew a Cathy, Emily a já. Koštovali jsme tradičně různá piva, pojedli výborný salát a chili, pomohli jsme Judy s dortem. Pak jsme sledovali reakce Judy na humorná mírně přitažená přáníčka a opatrně sledovali, jak Monte ukazoval svou vzduchovku, kterou si nedávno pořídil na odhánění vrán ze stromu nad jejich ložnicí.
... víc fotek a videjka
sobota 18. listopadu 2023

Hrabání listí

Byl ohlášený déšť či sněžení. Nejvyšší čas shrabat listí a použít ho coby izolaci rostlinám na zimu.
... víc fotek

sobota 18. listopadu 2023

The Outliers

Na sobotní pobavení si pusť toto čtyřicetiminutové video z extrémního prknaření na Aljašce.
VIDEO
pátek 17. listopadu 2023

Film Warren Miller's ALL TIME provázený Aukcí

Setkali jsme se s Karlou na podpůrné akci pro místní horskou službu, ke které ona nyní po úspěšné zkoušce také patří. Potkali jsme na aukci několik známých a pak shlédli vizuálně i decibely ohromující nejnovější film od pokračovatelů serie, nyní pětasedmdesátého výročí. Tyto filmy pokaždé jiný se promítají každý rok po celé Americe pro lyžaře a prknaře před začátkem sezony.  Pro ukázku z filmu klikni na VIDEO.
... víc fotek

pátek 17. listopadu 2023

Alternatívní večeře

Navrhl jsem Emily jít pro změnu do restaurace. Neodhadl jsem dobře potřebný čas. Abychom to stihli, Emily zachránila situaci upečením doma: Plněné papriky směsí quinoa s krůtím, překryté sýrem, ona nemléčným. Chutnalo výborně. Díky !
pátek 17. listopadu 2023

Průzkum v Home Depot

Nakupování je jedním z mých nejmíň oblíbených koníčků. Zvlášť, když to, co bych na fleku koupil, nemají, musí se komplikovaně objednat a často nedodržují dodací lhůty.

pátek 17. listopadu 2023

Veslování s vodáky a vodačkami

.
... víc fotek
pátek 17. listopadu 2023

Ukázky způsobů nakládky kluzáků do námořního kontejneru

V příštích týdnech a měsících se zas budu více zabývat tímto.
... víc fotek

čtvrtek 16. listopadu 2023

Krevety v burské omáčce

Emily připravila krevety v burské omáčce a paprikou a čerstvým koriandrem. Obrázek na sklenici piva ukazuje honičku za zlatem, ze známé fotky zlatokopů stoupajících přes průsmyk Chilkoot na Aljašce.
čtvrtek 16. listopadu 2023

Sváteční slunce

Z vycházky poblíž bývalého dolu na zlato. Příspěvek od JO.
Koukni se na tento vzor mraků od přehradní silnice. Kobylí ocas dole a kolmo k mrakům vln. Co myslíš?

(Stíny námořní lodi s nákladem kontejnerů.)
čtvrtek 16. listopadu 2023

Dnešní umělecké foto

Příspěvek od čtenářky VN. Uhodneš co to je?
čtvrtek 16. listopadu 2023

ALCANTARA čalounění

Příklady co výrobce kluzáků LAK nabízí a dodává do kabin svých kluzáků.
... víc fotek

středa 15. listopadu 2023

Výroční schůze vodáckého klubu

Sešlo se pětadvacet členů na dvouapůlhodinové posezení. Promítly se videa a návrhy jak by klub mohl fungovat po příští rok. Několik zasloužilých členů dostali ocenění.
... víc fotek
středa 15. listopadu 2023

Veslování se zakladateli WRPC

Náhodně jsem se setkal s ElliotemS s psíkem Joey a LarrymT. Ti s BobemD v roce 1989 založili Wenatchee Row and Paddle Club a zachránili před demolicí historickou stodolu (viz první obr.). Tam je ve třech úrovních nyní uloženo přes padesát člunů. Další jsou v Annexu. Celkem přes sto, jak klubových, tak soukromých.
... víc fotek

středa 15. listopadu 2023

Příspěvky od čtenářů VN

Let nad Českem VIDEO

Česko z nebe, domov můj. Nádherné rychlé záběry s titulky kde co je, s doprovodem od českého slavíka, jehož obdivovatelé toto video prostě shlédnout musí!

Sjezd po divoké vodě VIDEO

Padesát kilometrů od Wenatchee na severozápad je kaňon Tumwater, kterým se prodírá řeka Wenatchee. Při velké vodě tvoří obrovské peřeje. I pro otrlé veterány je toto video, "Pecka."

úterý 14. listopadu 2023

Zasněžování

Odshora dolů na Missii celou noc vyráběli sníh. V údolí ve Wenatchee plýtvali světly, jak by možná řekl Milan. "To na Bukový je po půlnoci vypnou", prý.
úterý 14. listopadu 2023

Radost

Zastihl jsem zas Milana. Právě se chystal dát si oběd. Podělili jsme se o své dojmy z příchodu zimy. Zněl dobře. Měl jsem radost. Také mě potěšil Jinouš, poslal plno fotek z jeho třídní kroniky základní školy.

Letadlo ponocovník

Noční idylka na letišti ve Wenatchee...

pondělí 13. listopadu 2023

Kluzáky na americké vojenské letecké univerzitě USAF

Pro plachtařské fandy i ostatní nadšence uvádím další VIDEO, při kterém budeš zadržovat dech. Pusť si ho nejdřív a pak dočti tady.

Plachtění na Akademii USAF - druhý díl

Dvou a půl minutové video zvolna uvádí, kde se Akademie nachází, na východním úpatí Skalistých Hor ve státu Kolorádo. Od doby, kdy tam lámali Blaníky z Kunovic překryli oraniště odpovědné za spoustu poškození obrovskou umělou zelenou trávu (všimni si po opětném promítnutí). Také si všimni na výškoměru, z jaké nadmořské výšky startují! Hory vlevo přesahují svými vrcholy čtyři kilometry. Pusť si i se zvukem!

pondělí 13. listopadu 2023


UŽ ZBÝVÁ JEN
10
DNÍ DO OTEVŘENÍ SJEZDOVEK

Oficiální mapa lyžařského střediska Mission Ridge a Kalendář   >>>

... víc fotek

pondělí 13. listopadu 2023

Letecký snímek sjezdovek Misie

Jeden z nejhlavnějších důvodů, proč jsme se ze Seattlu přestěhovali do Wenatchee byla trvalá příležitost k blízkému, skvělému a stále poměrně levnému lyžování. Od domu, který jsme ve východním Wenatchee před 28 lety koupili, to spolehlivě trvá pod půl hodiny od usednutí u domu do auta do usednutí na sedačku prvního vleku. Ten vlek je sice stále tak pomalý, jako byl dříve, zato vlek č. 2, nyní zvaný Wenatchee Express, byl v průběhu let vyměněn z pomalého vleku na kterém jektaly zuby zimou, když to jen trochu víc foukalo, na rychlovýtah s uzavřenou kabinou, ohromný luxus. Od auta se nyní dá dostat na vrchol Misie za čtvrt hodiny. Pak už se jen oddat slastem . . .
pondělí 13. listopadu 2023

Misie z našeho balkonu

Takhle vypadala webkamera na Misii dnes odtud. Je umístěná v budově na hřebenu tam kde je vidět jak dělali sníh - mračna bílého prachu.

pondělí 13. listopadu 2023

Jak je Misie daleko ?

Z našeho balkonu dole v údolí ke kameře, která udělala sněžný záběr (foto zde níže), je to vzdušnou čarou přesně 20 km.
pondělí 13. listopadu 2023

Lyžování je za rohem !!!

Na Missii dělali sníh. Foto dnes o půl jedné odpoledne. Bylo prima sledovat záběr v živém přenosu, nyní možném i z VN.  Tento pohled je z vrcholu hřebenu, z výšky 2000 m.n.m., směrem na severovýchod. 

pondělí 13. listopadu 2023

Panorama Wenatchee a hor Kaskád v pozadí

Udělal jsem panorama z vyhlídky nad údolím. Pohledy jsou postupně k severozápadu, na západ, jihozápad a jih. Na druhé fotce je vidět soutok řeky Wenatchee s Kolumbií.
... víc fotek
pondělí 13. listopadu 2023

Vyhlídkové veslování

Voda se zdála být pokrytá ledovou tříští. Bylo +2°C a na ledy si ještě počkáme. Zato se z vody pářilo. Na vodě bylo báječně.
... víc fotek

pondělí 13. listopadu 2023

Loďárna dostává nový kabát

Staré šindele dolů a nové na střechu.
... víc fotek
neděle 12. listopadu 2023

Hlavní řeky v severní Americe

Trávím dosti času na dvou řekách, Kolumbii a Wenatchee. Většinou píši o svých estetických prožitcích na nich. Čitatele VN zajímalo, jak velké jsou ve srovnání s ostatními řekami. Našel jsem pěknou mapu, kde jsou hlavní řeky vyznačené. (Výřez s Aljaškou jsem upravil na stejné měřítko. Překrývá jihovýchodní USA, kde řeky moc dlouhé nejsou.) Kolik řekami protéká vody? Kolumbie momentálně má skoro minimum. 1415 kubických metrů za vteřinu. Nejvíc jí protíká v květnu a červnu, kdy teče 6515 kubíků za vteřinu. Toto je 1,3 krát víc, než největší povodeň v Praze v roce 2002. Toto jsou měření z letos. Maximum teklo v Kolumbii ve Wenatchee za posledních 20 let dle statistik 9770 kubíků za vteřinu. To je dva a půl krát tolik co v Praze v roce 2002. Ještě pro porovnání s Mississippi - Kolumbií u ústí do oceánu teče průměrně 7500 kubíků a maximálně 35.000 kubíků. A Mississippi minimum 4500 kubíků a maximum 86.000.

Webkamery na Missii - pohledy 

z hřebenu na severovýchod  |  dolejšek
neděle 12. listopadu 2023

Webkamery na Missii ukazují nyní živý přenos

Když vydrží čtenář VN koukat se déle na tuto kameru (až otevře lyžařské středisko vleky, doufám, že od 23. listopadu), tak mě možná uvidí ! Ha ha.
neděle 12. listopadu 2023

Kluzáky na americké vojenské letecké univerzitě USAF

Začínám zvlášť pro plachtařské fandy uvádět serii z plachtění na Akademii USAF. Té má firma BLANÍK AMERIKA dodala od roku 2001 pětadvacet kluzáků ve trojím provedení: dvoumístné L23 Super Blaníky a L13AC Blaníky, a jednosedadlovky L33 Solo. Ty tam byly provozované až do roku 2013. Pak je převzala americká domobrana Civil Air Patrol a jiné organizace. Zde je krátké video ze (zatím)
... Poslední lety Blaníků L23 and L13AC na Akademii USAF

Červené letadlo

Heslem oddílu americké kopané z univerzity v Pullmanu pomalované linkové letadlo čekalo na cestující, pro svůj pravidelný odlet v šest ráno z Wenatchee do Seattlu.

sobota 11. listopadu 2023

Tofu Tahini

Připravil jsem obměnu našeho oblíbeného jídla.
sobota 11. listopadu 2023

Podzimní barvy v Lincolnově parku a běh o život

Po přechodu studené fronty se nádherně vyjasnilo a vše okolo zářilo. Zlatavě měděné podzimní listy proti hluboké modři oblohy: Pochoutka pro oči. Luna se zas krásně proběhala. Zpočátku procházky předvedla svůj nejrychlejší sprint. Zahlédla veverku. Ta nasadila běh o život. Veverce se zdařilo dostat se ke kmenu vysokého stromu, než po ní Luna chňapla. Veverka stále ještě ve sprintu vyskákala svisle vysoko až do nejvyšší koruny stromu. Boj o přežití vyhrála.
... víc fotek

sobota 11. listopadu 2023

Na Sedlovou Horu s Karlou a Lunou

Půl hodiny před východem slunce jsme vyrazili na strmý výšlap. Před vrcholem se Luna někam ztratila. Ani na opakovaná zavolání se neobjevila. Karla sestoupila do strmé strže a tam našla důvod. Luna se pustila do zbytku nějakého zvířete. Snad jí z toho nebude špatně.
... víc fotek
pátek 10. listopadu 2023

Napravo: Praha a Gaza ve stejném měřítku

V oblasti Gaza bydlelo do říjnového konfliktu 2 milony lidí. Kolik v Praze? Zhruba 1,4 miliony. Klikni na mapu a otevře se ti zvětšeně.

pátek 10. listopadu 2023

Překryt ve stejné velikosti:  Praha a Wenatchee

Porovnávám rozlohy. Zabydlená Praha by se vešla do údolí Wena.
pátek 10. listopadu 2023

Překryt ve stejné velikosti:  Wenatchee a Gaza

Koukl jsem se zblízka, kde už měsíc probíhá hrůza. Na jaké rozloze?

čtvrtek 9. listopadu 2023

Gyros k večeři

Než jsme jeli do muzea na přednášku a film o osudu a současnosti původního obyvatelstva Ameriky, připravili jsme si tuto večeři: Mleté jehněčí, strouhaná okurka s jogurtem, já i česnekem, olivy, sýr feta, chlebové placky pitta, listy salátu.
čtvrtek 9. listopadu 2023

Veslování bez sluníčka a bez ..

.. Zapomněl jsem doma svůj běžný foťák. Ale měl jsem s sebou mobil. Tak všechny fotky budou muset být zblízka, řekl jsem si.. Na vodu se mnou vyrazil i delfínek. V peřejích se vydal na svou vlastní pouť. Byla vyšší voda v horní deltě, kde jsem také již delší dobu nebyl. I když slunce se schovávalo a bylo pošmourně, na vodě mi bylo báječně.
... víc fotek

čtvrtek 9. listopadu 2023

Telekonference dealerů

Od 15 hodin GMT (Greenwich Mean Time) jsem se snažil zúčastnit celosvětové telekonference dealerů s kluzáky, vyráběnými v Litvě.
Na konferenci dealerů a vedení litevské továrny Sportine Aviacija se setkalo patnáct osob přes platformu Google Meeting. Novotou byla možnost zapnout si simultánní převod mluveného slova do podtitulků. Konference byla užitečná. Trvala hodinu a půl.
... víc fotek

středa 8. listopadu 2023

Práce a zábava

Strávil jsem celý den prací a doma. Měl jsem radost, zastihl jsem Milana a promluvil si. Také s PepouU. Měli jsme si toho hodně co říci.

úterý 7. listopadu 2023

Zas po čase veslování dolní deltou

Byl předpovězený velký vítr. Začal jsem krátce po východu slunce. Ještě byl krásný klid. Stav vody byl mezi portážováním a prodráním se mělčinami. Výzvu jsem přijal a krásně byl odměněn. Zachytil jsem dolní deltu v plné podzimní kráse. Další co mě přitahovalo vizuálně byla dnešní obloha. Vytvářelo se plno čočkovitých mraků. Na vodě mi bylo báječně.
... víc fotek

pondělí 6. listopadu 2023

Měsíční setkání plachtařského svazu SGC

Konalo se přes internet.

pondělí 6. listopadu 2023

Fenka Luna

Její oči prosí - kdypak mě vezmete do přírody, možná třeba zas tam, kde jsem vyrůstala, na Yukon ?

pondělí 6. listopadu 2023

Sopka Rainier a jezero Mowich

Součást e-mailového programu na mém počítači je tato úvodní fotka, kterou denně vidím a ještě se mi neomrzela. Brzy však zmizí, Microsoft ohlásil, že v 2024 ten program zruší a tím nejspíš dají i tu fotku do důchodu. Rychle jsem jí zachránil pro sebe i tebe.
pondělí 6. listopadu 2023

Berounka pod Třímanskými skalami, pod Rakolusky

Příspěvek od PepyU, jak to tam vypadalo nyní na podzim. Jak na jaře, najdeš zde.

pondělí 6. listopadu 2023

Věrný přítel

Příspěvek od PepyU.

neděle 5. listopadu 2023

Večeře

Uvařil jsem brambory, udusil brokolici s mrkví, na olivovém oleji jsem usmažil ahi tuňáka, vytvořil polevu aioli s tahini, majonézou a citronovou šťávou, tentokrát bez česneku, ozdobil koriandrem.
neděle 5. listopadu 2023

Odpolední veslování

Počasí se umoudřilo, když jsem dokončil koncepty možných dopisů americkým vydavatelům knih. Na vodě bylo báječně. Po úklidu jsem potkal několik známých z cuuf.

... víc fotek

foto ze zkoušky
sobota 4. listopadu 2023

Krmili jsme hudebníky

Vypomáhal jsem Emily s krmením hudebníků symfonického orchestru, kteří jsou přespolní, či si chtěli po dopolední zkoušce popovídat při obědě se svými kolegy a kolegyněmi. Dnes večer byl koncert. Čtyřicet hudebníků po zkoušce zůstalo a akorát vyšla nachystaná jídla. Šest kilo kuřecího masa, trhaného, které Emily zvolna ohřála přes noc
s přílohami, aby se chuť zdokonalila. Z domu jsme jídlo převezli v horké ohřívací nádobě do budovy koncertní síně, kde v zákulisí jsme nachystali stoly a židle pro padesát lidí, prostřeli, umístili nádobí, talíře, sklenice, vodu, žemle, nádobu s kuřecím, mísu s kapustovým salátem, další se špenátem, květákem, mandarinky, hroznové víno a sladké zákusky. O půl dvanácté zkouška skončila a do zákulisí se nahrnuli hudebníci. S mnohými jsme se znali osobně a mohli jsme si také popovídat. Když už se nikdo k pultu nehlásil, také jsme si s Emilí nabrali. Po odchodu všech jsme zas vše omyli, uklidili a převezli ohřívací nádobu k nám domů, kde jsem dokončil i její vymytí. Už dříve jsem s těmito akcemi vypomáhal, hlavně s nošením horké nádoby, ale na celou událost jsem dnes zůstal poprvé. Udělal jsem plno fotek a videjek; ty poslední z důvodů autorských a osobních práv zde neuvádím.
... víc fotek
pátek 3. listopadu 2023

Večer Galerií

S Emilí jsme jeli na První pátek - den otevřených dveří místních galerií. Postupně jsme se přesouvali z WVC do Muzea, galerie Dvě řeky a na závěr do Pybusu. Obdivovali jsme, jak instruktoři z fakulty umění místní juniorské vysoké školy předávali um a cit svým žákům. V Muzeu jsme povídali s naší známou MartouF, umělkyní původně z El Salvadoru o Dušičkách a jejich slavení v latinské kultuře, pozdravili se s kamarádkou DianeG. Ve Dvou řekách tvořil zvukovou atmosféru kamarád Jim (videjko) se svou kytarou. Nakonec v Pybusu jsme poslouchali kapelu jak interpretovali Beatles. Večer s povedl.
... víc fotek

pátek 3. listopadu 2023

Archivace letových knih kluzáků aeroklubu CSS

V přípravě na vyhodnocení využívání kluzáků a jejich individuálních letových profilů jsem zdigitalizoval (vyfotil) přes 200 stránek letových knih kluzáků našeho aeroklubu, od roku 2000. Toto jsem udělal, abych mohl požádat výrobce o vypočítání zbytkových uživatelských životností těchto kluzáků. Soustředit se přitom hodlám na Blaník, L-13.
... víc fotek

pátek 3. listopadu 2023

Vítkova snídaně

Snad se při pohledu nezhrozíš, či hůře ! Ha ha. No ale vážně, tato výživná hromada se skládá z odspodu plnozrnná topinka, na ní jedno vejce, fialové brambůrky, cibulka, rajče, houbičky, celerové stonky, ocet, sojová omáčka, zázvor, česnek a bazalka. Chceš okusit?

Práce

Balil jsem další zásilky náhradních dílů pro zákazníky a odpovídal na dotazy. Počasí skvěle spolupracovalo tím, že venku byla (zatím) silná mlha a nikam mě to z kanceláře netáhlo.
pátek 3. listopadu 2023

"Budíky"

Takto má vypadat konečné provedení přístrojové desky jednoho z kluzáků, které budu v příštích měsících doručovat z Litvy do Ameriky. Pro čtenáře VN, které zajímá letectví.

čtvrtek 2. listopadu 2023

Musaka

Bylo na mě vařit. Zvolili jsme musaku. K obvyklým přísadám - mleté jehněčí, plátky lilku a krájená rajčata - jsem přidal i podélně krájené cukety a na svou půlku krájenou cibuli. Chutnalo výborně.
... víc fotek
čtvrtek 2. listopadu 2023

Veslování po dešti

Jak se vyčasilo, zářilo sluníčko a zvedl se vítr. U doku plaval jeden prknař. Voda měla 14°C. Trochu jsme si popovídali.
... víc fotek

čtvrtek 2. listopadu 2023

Kontrola kvality

Než jsem rozeslal zákazníkům v Portlandu vyzvednuté náhradní díly, zkontroloval jsem je a zdokumentoval.
... víc fotek
středa 1. listopadu 2023

Večeře kterou Emily nachystala

Domů ze služební cesty se mi podařilo dorazit těsně před šestou večer. Pochutnal jsem si na pečených klobáskách s mrkvičkami a dýní delikata, které Emily letos vypěstovala.

středa 1. listopadu 2023

Doručení reklamovaných plexiskel

Mapa cesty.
středa 1. listopadu 2023

Doručení reklamovaných plexiskel

Právě jsem se vrátil z 1000 km na otočku, osobního doručení. Optická kvalita skel se zdála příjemcům mnohem lepší, než minulá. Na jiné věci technického a montážního rázu ještě pošlou písemné vyjádření.
Z doručení jsem udělal foto a video reportáž.
... víc fotek