VN prosinec 2022




Čas a počasí ve Wenatchee

ČAS  |  POČASÍ  |

 Jiné měsíce Eseje | Poutě | Plachtění | Práce | Veslování | Videa | Evan | Karla | Karma |Jídla | Pošli mi email

Klikni na obrázek a otevře se zvětšenina. A když je v textu něco podtrhnutého, tak je to odkaz na něco dalšího.

Nazpět do domovské stránky VN 

Z letiště na západ

Z Missie na východ

                                      Hodně zdraví a štěstí do nového roku! DNES  sobota 31. prosince 
-1°C Poslední letošní skotačení na sněhu a v houfu přátel.
sobota 31. prosince 2022

Silvestrovské oslavy s L+R, M+J a Em

Měl jsem radost, že po desáté večer SEČ se nám s Milanem povedlo popřát si telefefonem k Novému Roku. Zde jsme oslavovali s přáteli z turistiky a běžkaření v domě Lynna a Rany od 16 do 21 hodin, kdy jsme příchod 2023 popohnali tím, že jsme přeskočili tři časová pásma a oslavili jeho příchod dle času v New Yorku. Seděli jsme u krbu, Em a já zády k ohni. O to místo s námi soupeřila 18ti letá kočička Tiffany. Povídali jsme, popíjeli, povečeřeli dvě různé polívky a zákusky. Před 21tou někdo zapl TV, ale nekoukali jsme se. Hráli jsme karetní hru Quiddler, přisrkávali šampaňské a dělali srandičky. Rozloučili jsme se o půl desáté večer. Venku bylo -2°C a nesněžilo. V okolí sousedi sem tam odpalovali rachejtle, to už jsme spali.
... víc fotek a videjek
sobota 31. prosince 2022

Silvestrovské běžkaření na Jezevčím hřebenu

Dům byl v šedi. Celé údolí bylo zdepkované hustou přízemní dekou oblačnosti. Na psychiatra. Leda, že člověk věděl, jaký je na tu depresi lék. Dvanáct minut po opuštění domu začal působit: Nefiltrované sluneční paprsky. Tisíce odlesků z krystalů sněhu. Čerstvý vzduch. Mé stopy odminula byly pokryté novou vrstvou sněhu; sotva znatelné. Vyrazil jsem ke kombajnu a původní stopu prodloužil, tam jsem se ani nebořil. Jezdilo se báječně, tak jsem svou trasu obkroužil dvakrát, než jsem se vrátil k autu. Během sjezdu do údolí jsem zachytil přibližování až potopení se do oblačné deky. Byl jsem velmi vděčný za takovou příležitost. Oslavoval jsem poslední den roku 2022.
... víc fotek
sobota 31. prosince 2022

Silvestrovský východ slunce

Na Missii upravovali sníh, kterého včera napadlo 20 cm prašanu. Řeka Kolumbie a údolí byly skryté pod hladinou oblačného jezera.

foto příspěvek Emily
pátek 30. prosince 2022

Krevety v burské omáčce

Uvařil jsem toto skvělé jídlo. Viz recept č. 29 ... zde

Oddělil jsem cibuli a česnek. Chutnalo nám.
... víc fotek
pátek 30. prosince 2022

Služba zákazníkům

Dobrý den! Tady je BLANÍK AMERIKA Jak vám mohu posloužit? Aha, příčnou výztuhu trupu! Máme skladem, hned to bude !!!
pátek 30. prosince 2022

Běžkaření s Emily u EJHS

Po snídani jsme s Emilí vyrazili na blízká školní hřiště a prošlápli jsme své trasy, které jsme vytvořili před vánoci.
... víc fotek
pátek 30. prosince 2022

Dvojí radost

Po jedenácti dnech snah spojit se s Milanem přes telefon se dnes konečně podařilo. Měl jsem radost, že na první otázku, jak mu je, odpověděl, že poměrně dobře. A na druhou, zda mu pošta doručila vánoční balíček od nás pro něj (který dle sledování odtud dorazil do Prahy ve středu 21. prosince), sdělil, že mu z křivoklátské pošty dnes avizovali aby si přišel zásilku pro něj vyzvednout. K tomu se snad dostane příští rok.


Další sníh

Přes noc připadlo ve Wenatchee 15 cm těžkého sněhu. Hned zrána před příchodem do práce jsem si mohl procvičit s jeho odklidem. Před snídaní se přidala i Emily.
... víc fotek
čtvrtek 29. prosince 2022

Práce

Celý den jsem strávil službou zákazníkům. Odeslal náhradní díly.


středa 28. prosince 2022


Domněná smečka kojotů

Vraceli jsme se od Karly když podél státovky běžela malá smečka čtyřnožců .. Vlci ani kojoti to nebyli, ale někomu uniklá skupinka psů...
... videjko
středa 28. prosince 2022

Ledové surfování

Všiml jsem si za okny bytu Karly zelenomodré barvy a zajímavých útvarů. Byl to sníh, sesouvající se pomalu se střechy a mrznoucí do vln. Viděl jsem v nich tunel, kterým se ti neodvážnější surfaři odváží projíždět na prknech ... Ti mezi čtenáři VN, kteří do surfování jsou nažhavení, porozumí ...
... víc fotek
středa 28. prosince 2022

Né pro tebe !

Karle Luna sežrala její cukroví k vánocům, které dostala jako dárek od Emily. Tentokrát se Emily postarala o to, aby to byla Karla a ne Luna, které si na tom cukroví od Emily pochutnají.
... víc fotek
středa 28. prosince 2022

Běžkaření pod Spící Dámou

Připojil jsem se k Emily i když jsem si dnes zasportoval už jednou. Na běžkařských trasách u Líhně lososů bylo živo.
... víc fotek a videjka
středa 28. prosince 2022

Na skifu mezi ledovci

Po dvou a půl týdenní odmlce ve veslování jsem zavítal zase na řeku Kolumbii. Jaká proměna !! Podívej se na video a uvidíš .. a pro detajly na další fotky.
... video a víc fotek
úterý 27. prosince 2022

Sny

Měl jsem dva sny. Jeden byl v Ashlandu. Jack, soused E+S přišel mě a Em oznámit, jak viděl, že nám vykradli auto. Druhý sen byl k ránu. Dorazil jsem na železniční zastávku na Křivoklátě přímo ze zámoří (ta byla současně i jednomístný letecký terminál, bez laviček k sezení). Jako mě, tak i dvaceti ostatním cestujícím nedorazily kufry. Mě navíc ke kufru ani nepřišla kánoj.


Jako přes oceán

Dnes jsme se přesunuli z Růžohradu do Wenatchee. V úpěnlivém dešti. Devět hodin. Byl velký vítr od jihu. Teplota vystoupala. Pole byla zaplavená. Větve padaly na dálnici. I divocí koně se schovali. Ve Wenatchee jsem si konečně mohl zacvičit při odklidu sněhu z příjezdu z ulice do garáže. Byli jsme vděční za vše během Vánoc 2022.
... víc fotek
pondělí 26. prosince 2022

Počasí Vánoce 2022 v Růžohradu

Zdroj dat: Měření každých pět minut na letišti v Růžohradu. Teplota vzduchu je vyznačená bleděmodrou křivkou. Černá křivka je rosný bod a zelená je vlhkost vzduchu. Svislá stupnice vlevo je pro teploty, od nuly až 20°C, svislá stupnice vpravo je pro vlhkost vzduchu, od nuly až po 100%. Vodorovná stupnice dole je čas, od poledne 23. prosince až do 18 hodin 26. prosince.
pondělí 26. prosince 2022

Výšlap s Coco

Vyšel jsem s fenkou Coco na krátkou procházku. Z divoké fauny jsme zpočátku natrefili na skupinu třiceti divokých krút. Fenka je ignorovala a ony jí. Vystoupali jsme na konec silnice a když ještě nepršelo (mělo), pokračovali jsme do divočiny nad městem. Nakonec jsme udělali za asi hodinu a půl přes pět kilometrů dlouhý okruh, s převýšením necelých 200 metrů. Viz mapa, fotky a videjka. Po návratu jsem vzal kytaru do pečovatelského domu a se Sheilou jsme zazpívali pár písniček. Prima dopoledne.
... víc fotek a videjka
neděle 25. prosince 2022

Večerní nadělování dárků na Boží hod

Ve čtyřech jsme povečeři klobásku s bramborovým salátem a pak jsme usedli okolo vánočního stromku. Zvolna jsme vybalovali dárky a navzájem si děkovali. Po zbytek večera jsme hráli karetní hru Skip-bo.
... víc fotek
neděle 25. prosince 2022

Oběd na Boží hod a nadělování od a Sheile

Larry ugriloval jehněčí pečeni. Mimo jiné pomůcky použil i teplotní sondu, která mu posílala na dálku údaj teploty v pečeném mase. Mezitím Sheila otevřela obsah své punčochy. Po skvělém obědě se podělila o své tři malby a techniku, jakou byly vytvořeny. Poté otvírala dárky od svých dcer, Larryho a ode mě. Setkání bylo hezké, ku konci pro všechny trochu únavné. Po převozu Sheily do pečovatelského domu si mladší generace také odpoledne odpočala.
... víc fotek
neděle 25. prosince 2022

Procházka s Koko

Vyšel jsem s fenkou Koko na procházku v bezprostředním okolí domu L+N. Po půlhodince vyšly i Emily s Nancy, Koko jsme si vyměnili. Venku se mezitím ohříval vzduch. Okruh jsem dokončil okolo pečovatelského domu, kde žije Sheila.
... víc fotek
neděle 25. prosince 2022

Ráno na Boží hod

Tradiční otvírání ponožek a snídaně ze sladkostí a mandarínek. Milane, děkujeme za kalendáře a noviny! Nemůžeme se dovolat.
... víc fotek
sobota 24. prosince 2022

Stolní hra na Štědrý večer

Večer jsme se uvolňovali hrou Quiddler. Při ní jsme tvořili co nejvíc slovních kombinací z rozdělovaných karet.
... víc fotek
sobota 24. prosince 2022

Štědrovečerní mše

Vyslechli jsme a shlédli trochu jinou vánoční mši než jsme byli zvyklí v kostele L+N. Larry byl za pianem a zpíval, nový pastor v šedém svetru mši vedl. Po mši jsme si popovídali s několika známými. Mezi nimi i s Marlene, paní, která se během cestování L+N stará o jejich dům a zvířata.
... víc fotek a videjko

foto kredit Emily
sobota 24. prosince 2022

Posunutá večeře na Štědrý den

Sváteční večeři jsme uspořádali v poledne, abychom se přizpůsobili rytmu v pečovatelském domě Sheily. O půl dvanácté jsme vyzvedli Sheilu a převezli ji do domu L+N. Larry ugriloval lososa a já dokončil úpravu od včera nachystaného bramborového salátu. Po hostině usedl Larry za klavír, já se chopil kytary a všichni jsme zpívali koledy. Na závěr jsme si pochutnávali na cukroví. Po druhé hodině odpoledne jsme zavezli Sheilu nazpět do pečovatelského domu. 
... víc fotek a videjko
sobota 24. prosince 2022

Štědrovečerní krocani 

Zatímco krocani jsou pojídáni v Americe nejvíce na svátky Díkůvzdání a hned potom na vánoční večeři, nejsou to tito místní divocí. Tak ti mají štěstí. Maso divokých je dle Nancy a také podle Olafa prý tuhé, suché. Ty, na kterých si hodují miliony Američanů, jsou z farem. Sledoval jsem tyto divoké. Vypadají nemotorní až směšní svým poskakováním, ale i přes svou váhu jsou dobří letci. Dva z nich vylétli vysoko na střechu jednoho domu a pak doklouzali za svou dvaceti člennou skupinou. Pro letce mezi námi mě mrzí, že jsem jejich obratnost dnes nestačil zachytit na videu. Snad příště se povede.
.... videjka
sobota 24. prosince 2022

Pozdrav od Olafa

"Černé na bílém poblíž Peck." Z Idaha *) se Olaf podělil o záběr svého věrného druha, psa Bentleyho. Za posledních několik dní jsme si s Olafem  promluvili přes telefon snad více, než za posledních několik let. Zavzpomínali jsme na spolužáky a připoměli si společné prožitky z dětství a dospívání.
*) Olaf žije východně od Wenatchee, 416 km po silnici či 310 km vzdušnou čarou. Na místní zvyky ne zas tak hrozně daleko.

Olaf se také podělil o svou oblíbenou vánoční píseň.
sobota 24. prosince 2022

Východ slunce na Štědrý Den v Růžohradu

Byla zprvu hustá mlha a +6°C. Po sněhu a ledu ani památka. Jaký rozdíl od předešlého rána v Portlandu! Zde jsou záběry na východ a západ od domu L+N.
.... víc fotek
pátek 23. prosince 2022

Z klouzavé ledovky do sychravého deště

Ráno nás v Portlandu vzbudil ledový krunýř pokrývající vše venku, včetně našeho auta, asi půl centimetrem tlustou vrstvou hrudkovitého ledu. Trvalo nám přes hodinu led ze skel auta odstranit. Tak dlouho jsme nechali motor zaparkovaného auta běžet, s termostatem topení na maximum. Po chutné snídani s Robem a rozloučení se s ním a Lois jsme s Emilí vyrazili do nebezpečí. Opatrně jsme doklouzali po městských silnicích pokrytých ledovkou k dálnici, směr jih, která nebyla o moc lepší. Vozovku lemovaly vraky desítek havarovaných náklaďáků. Dojem jak z válečného filmu. Jedině díky vydatnému postřiku dálnice odledňovací kapalinou se dálniční službě povedlo jí udělat vozovku průjezdnou. Po třech hodinách jízdy vystoupala venkovní teplota nad nulu C. U Eugene jsme se zastavili v pekárně Creswell na chutný oběd, a před třetí odpoledne dorazili do Růžohradu. Tam se Emily hned šla pozdravit se svou maminkou v pečovatelském domě. Já se hned pustil do výroby vánočního salátu.
.... víc fotek
čtvrtek 22. prosince 2022

Návštěva u Lois a Roba

Po vodopádech a stále ve vichřici jsme při západu slunce dorazili ke kamarádům v Portlandu. Do -7°C teploty začal padat mrznoucí déšť. Byli jsme rádi, že jsme k nim včas dorazili v bezpečí. Strávili jsme spolu příjemný čas.
.... víc fotek
čtvrtek 22. prosince 2022

Cestou do Portlandu

Z Kolumbie se pářilo. Voda v ní měla +3°C, vzduch nad vodou -18°C. Mezi Toppenish a Goldendale jsme počítali divoké koně, dnes celkem 72. Mezitím jsme si povídali s Olafem ! Byl doma v Idahu. Před Portlandem jsme obdivovali zamrzlé vodopády. Vítr vichřice od východu zdvihal vysoké vlny v Kolumbii. Jak na moři. Měli jsme úchvatné zážitky.
.... víc fotek a videa
čtvrtek 22. prosince 2022

Východ slunce

Z Missie. Kde byla kamera bylo -25°C.
čtvrtek 22. prosince 2022

Poslední kontrola

Než jsme vyrazili za 96-letou babičkou jsme se otestovali. Výsledek: Negativní. Tak pojedeme.

středa 21. prosince 2022

Západ slunce při zimním Slunovratu

Pohled z našeho balkonu.

Ode dnešního Slunovratu začnou západy přicházet později, jak se dny budou prodlužovat a noci zkracovat. Dnešní zdejší západ byl v 16:13 hodin, místního času.
Jak se Země pohybuje kolem Slunce, mění se délka dne (doba mezi východem a západem Slunce). Rozsah, v jakém se mění, závisí na zeměpisné šířce, jak ukazuje tento graf vpravo. Barevné čáry označují zeměpisnou šířku: červená na rovníku, tmavomodrá v Česku (50° severní šířky), fialová v Evropě jako Oslo nebo Helsinki, či Anchorage na Aljašce (60° severní šířky).  

Jak vidíš, délka dne se během roku mění mnohem výrazněji ve vyšších zeměpisných šířkách než v nižších. (Čím severněji jsi, tím víc.) Graf běží od jednoho zimního slunovratu k dalšímu, přičemž dvě rovnodennosti jsou jasně viditelné v březnu a září. Tam se na grafu všechny barevné čáry protínají.

Svislá stupnice je čas během dne. Vodorovná je datum během roku - od prosince přes březen a červen a září zas po prosinec. ( Ignoruj první čtyři čísla vodorovné stupnice. )
Je docela zajímavé sledovat, jak moc se délka dne mění každý den, podle toho, kde se na naší planetě nacházíš. To je překvapivě dobře vidět, když se podíváme na procentuální změnu. Svým způsobem to dává dojem, jak rychle se zdá, že se „noci krátí".

Ve vyšších zeměpisných šířkách se délka dne na začátku ledna a v polovině listopadu značně mění. 

To je co ?  Uspalo tě to?  Není divu, dnes je nejkratší den roku. Ha ha.

Jestlipak víš, v jaké zeměpisné šířce a délce žiješ ? ? ?  Dej vědět !
středa 21. prosince 2022

Běžkaření s Emily u EJHS

V kyprém sněhu jsme si zase prošlápli naší trasu. Dali jsme pak vědět Montemu  a Judy, kteří bydlí poblíž. Sníh byl absolutně fantastický.
... víc fotek  

foto kredit Emily
středa 21. prosince 2022

Slepicím zamrzá voda

Slepicím jsem donesl horkou vodu až do kurníku. Musel jsem je zezadu vystrčit, aby se měly k napití. Jen ta bílá, tyran, se napila. Tu černou odtlačila nazpět.
... víc fotek     a     VIDEJKO
středa 21. prosince 2022

Zimní slunovrat

Od dneška se mají noci začít krátit. Nejprve zvolna. V 6 ráno bylo -14°C.

Sen

K ránu jsem měl sen o povodni. Se skupinou lesáků jsem byl uprostřed velkého plochého údolí. Začlo pršet a voda začla stoupat. Byli jsme odříznuti. Tak jsem se vzbudil.

Práce

Zálohoval jsem v práci a připravoval na asi šestidenní nepřítomnost. Od mých dodavatelů nepřicházely odpovědi.
Příspěvky od čtenářů
úterý 20. prosince 2022

Česká mše vánoční

Shlédli jsme a vyslechli nádherný koncert Česká mše vánoční od J.J. Ryby, konající se v chrámu sv. Víta na Hradčanech, zachycený českou TV v roce 2010.
... celý koncert
úterý 20. prosince 2022

Nervák

Včera jsem započal peněžní převod, který měl proběhnout hladce, za pár minut. Po desíti krocích a zmáčknutí tlačítka, Konečný příkaz, se objevilo na obrazovce toto, Něco se pokazilo. Trvalo pak přes půl hodiny a pět telefonátů s třemi pracovníky zákaznické služby, aby se snad zabránilo odeslání jinému adresátovi, či duplikátnímu vyřízení. Nakonec byl příkaz manuálně, slovně nařízen. Uvidím, zda bude i bezchybně vyřízen. Radosti podnikání. Ukázka pronikání robotů do našich životů.
pondělí 19. prosince 2022

Stromek se světýlky a ozdobami

V popředí je polštář s prošívanou textilí od Emily - MÍR. Kéž by byl.
pondělí 19. prosince 2022

Zpráva z JZD - drůbež

Šel jsem ráno pustit slepice z jejich kurníku. Chudákům jim za venkovní teploty -13°C zamrzla nádoba s pitnou vodou. (Staráme se o ně, zatímco sousedi jsou na cestách.) Při rozmražování jsem objevil uvnitř půllitrovou petovou láhev. Na co tam byla? Údajně obsahovala slanou vodu a to že prý zamezuje zamrznutí okolní vody. Je to tak? Tak či onak, slepice byly rády pít vodu místo zobání sněhu. Zdali by jen ze sněhu dostaly do sebe dostatečně vláhy?
... víc fotek
pondělí 19. prosince 2022

Práce

Pokračoval jsem v údržbě ve skladišti fotek. Pak sloužil zákazníkům.


neděle 18. - pondělí 19. prosince 2022

Ježíšek zas přinesl stromek brzy

Od středy do neděle byl stromek zapíchlý do sněhu na zahradě. Přenesl jsem ho na balkon, zkrátil, dal do stojanu a vtáhl do obývačky. Tam ho Emily upravovala zahradními nůžkami. V pondělí nandala světýlka. Společně jsme pověsili ozdoby.
... víc fotek

neděle 18. prosince 2022

Práce

Dělal jsem celý den údržbu ve skladišti fotek, až na pauzu vyjet s Emilí na běžky.

Běžkaření u líhně

Celý den byla nízká oblačnost a dle předpovědi začlo sněžit. Bylo prima si protáhnout plíce a svaly. A i mysl.
... víc fotek

Radost

Povedl se hovor s Milanem, hezky jsme si popovídali.

sobota 17. prosince 2022

Letecká katastrofa

Je zajímavé, že si lidi častěji posílají zprávičky jen když se přihodí něco nemilého. Viz zpráva a video . Snad se tomu státnímu šimlovi, co letadlo přebíral trochu nešikovně, nic moc zlého nestalo až na asi hodně zesměšňování od kolegů a jiných. (Jestlipak je toto stále zvykem u nás v ČR ?) Nicméně, zajímavé, jak ten stroj létá. Příspěvek od jednoho spolužáka z vejšky.


Ochrana soukromí

Uspořádával jsem své veřejně přístupné skladiště fotek. U většího množství fotek a videí jsem měnil jejich status na nepřístupné. Je to hrozně piplavá práce, které se už třetí den věnuji.

Foto kredit USA Military Channel
pátek 16. prosince 2022

Práce

Strávil jsem až na pauzy pro jídla celý den v kanceláři; od půl páté rána do půl desáté večer. Administrativa zvěřejňování údajů.

Úchvatný západ


Jedna čtenářka VN přispěla do VN posláním odkazu na tuto fotku. Sedlová skála a Wenatchee z dronu. 

Foto kredit Motojw Photography, Wenatchee
čtvrtek 15. prosince 2022

Na Jezevčím hřebenu

Koukl jsem se na webkameru na vrcholu Missie. Měl jsem na vybranou - sjezdovat, či vyrazit na běžky. Zvolil jsem to druhé. Za dvanáct minut z domu jsem už nandaval běžky, na rozdíl od sjezdování, kdy to trvá třicetdva minut. Co jsem zvolil? Ve čtyřicet centimetrech čerstvého prašanu jsem zlehka vyšlapával stopu - ha ha ! Propadal jsem se, šoupal se kupředu pětinovou rychlostí co normálně. Výhoda! Aspoň jsem nemusel tak daleko. Přece jen jsem obkroužil tento artifakt zemědělství. Dělím se o dojmy a výhledy.
... víc fotek
čtvrtek 15. prosince 2022

Vánoční stromek před světovým ústředím Blaníku America

Zaměstnanci firmy přišli do práce už ve čtyři ráno, aby dokončovali obchodní případy před vánoční uzávěrkou. 
středa 14. prosince 2022

Pro vánoční stromeček

Chtěli jsme stromeček najít u předposlední serpentíny silnice na Missii, ale tam nebylo propluhováno místo na parkování. Tak alternatíva byla .. Egg Rd. Vystoupali jsme asi půl kilometru, kde jsme našli malý stromeček, pro umístění na stolku. Sešup s ním nazpět k autu byl rychlý.
... víc fotek a dvě videjka
úterý 13. prosince 2022

Práce

I když bylo venku krásně, nevzdálil jsem se ze svého pracoviště. V pondělí se mi povedla první část obnovy bankovního certifikátu a očekával jsem bezproblémové dokončení v úterý. Očekávat jsem neměl. Nepovedlo se. Asi začnu být pověrčivým, viz datum tohoto dne. No nic, ještě je pár dní k dispozici. Mezitím jsem udělal plno jiné práce.
středa 14. prosince 2022

Práce

Vstal jsem před čtvrtou ráno, abych se co nejdřív pustil do druhé části obnovy bankovního certifikátu. Za dvě hodiny a po dvou telefonátech do ČR, včetně mého povolení nechat ICA manipulovat na dálku s mým počítačem, se dokončení obnovy podařilo. Velmi se mi ulevilo. Nervák trvající čtrnáct dní skončil. Po další rok by vše mělo zas fungovat, jako předtím.
úterý 13. prosince 2022

Zahradničení

V kanceláři mi před řadou let uschla pokojová květina. Květináč byl dlouho bez ní. Až nyní jsem za pomoci Emily, která nechala odnož jiné domácí květiny pustit kořeny ve váze s vodou, tu odnož zasadil.
úterý 13. prosince 2022

Zábava

Večer jsme hráli stolní hru Hlavolam.
pondělí 12. prosince 2022

Koncert skupiny Affinití

S Emilí jsme shlédli v koncertní síni PAC ve Wenatchee vystoupení tria Emer Barry, Aisling Ennis a Mary McCague. Těm, kteří mají rádi chrámový zpěv a keltickou hudbu vřele doporučuji. Víc se o této skupině můžeš dozvědět v jejich Bibliografii. Také je můžeš shlédnout a poslechnout si na těchto videjích:
Dokonce můžeš uslyšet i úryvek z opery Carmen, tady ve Wenatchee. Zde je pár fotek a videjek, které jsem si dovolil udělat během koncertu.
... víc fotek a videjek

pondělí 12. prosince 2022

Běžkaření pod Spící Dámou

Emily si domluvila s Karen jet na běžky u Líhně. Přifařil jsem se. Bylo nádherné počasí a sníh senzační. Jediné na co se dalo si stěžovat byly skluznice lyží, na kterých jsem se snažil pohybovat. A vysvětlení o titulku tohoto odstavce. Spící Dáma je jméno štítu nad údolím, kde jsme běžkařili.
... víc fotek a videjek



Překvapení

Zavolal mi Pavel z vejšky a promluvili jsme si zatímco jsme se viděli, snad půl hodiny. Měl jsem radost.
neděle 11. prosince 2022

Advent

Zapálili jsme třetí svíčku Adventu. Přes videohovor jsme si popovídali s Evanem a jeho rodinou v Kalifornii.
neděle 11. prosince 2022

Pro labužníky chutí

Pečená žaludová tykve plněná quinoou, se smaženou cibulkou, vegetariánskými klobáskami, jablky a čerstvými brusinkami. Koření skořice, šalvěj a tymián. Připravila Emily z inspirace Karly.
neděle 11. prosince 2022

Pro labužníky západů slunce

Během odpoledního veslování se začlo stmívat. Slunce zapadalo. Zavesloval jsem k východnímu břehu Kolumbie a odtamtud fotil a fotil a fotil. Od třičtrtě na čtyři do půl páté odpoledne jsem vychutnával měnící se  oblohu a její odrazy v hladině řeky.
... víc fotek a videjek
neděle 11. prosince 2022

Bankovnictví

Od pěti rána do dvou odpoledne jsem pracoval na vyřešení hlavolamu proč se neobnovuje bankovní karta. Pak jsem zahlédl slunce a řešení odložil. Získání potřebné dávky vitamínu D (od slunce) dostalo prioritu.

Odpolední a podvečerní veslování

U Laguny jsem uviděl muže v červené bundě. Skvělé následovat příklad úspěšného fotografa sedmdesátých let Ray Atkensona, který dával do svých fotek přitažlivé body - červené kanoe, nebo někoho oblečeného v červeném. Udělal jsem fotku. Vtom ta osoba v červeném na mě mávala. A záhy volala, "Jsi to ty, Vítku?" Otočil jsem a zavesloval k němu. Byl to Eliot, zakladatel zdejšího veslařského klubu. Přišel tam na sněžnicích, v doprovodu svého pejska Joeyho. Zotavuje se z operace páteře. Bylo prima být ve vzájemné přítomnosti. Naposledy jsme se náhodně setkali 1. listopadu.
... víc fotek a videjek
sobota 10. prosince 2022

Kruhová večeře u ChrisR

U Chris se sešlo asi 25 lidí včetně mrňat. Pěkně jsme si popovídali, popili, pojedli a zazpívali. Chris hrála na piano a já na její kytaru. Setkání bylo vydařené.
... videjko
sobota 10. prosince 2022

Kino Oddanost (Devotion)

Film se mi líbil. Byl na základě skutečných událostí a soustředil se na lidskou stránku, ne jen na techniku. Překvapilo nás, kolik bylo zapojeno lidí do vytvoření toho filmu. Podle titulků odhadem dobře přes tisíc. Místní diváci byli poněkud zklamaní, že mezi titulky se nikde neobjevila zmínka, že letové scény nad sněhem (bylo jich dost) byly natočeny v okruhu asi 20 km od Wenatchee, a že ta letadla startovala odtud. Jediné, co se mi povedlo zachytit mezi titulky byla jména pracovníků a pracovnic odpovědných za styk s vedením místního letiště, a vedoucího fotografa, Michaela Fitzmaurice. Ani nebylo k nalezení, že k filmování letových scén byl použitý český tryskový letoun L39 Albatros, s panoramatickou kamerou zavěšenou na špičce nosu L39. Ta je vidět na fotce vpravo nahoře. Fotka byla vyfocená začátkem února 2021 na letišti ve Wenatchee. ... víc fotek
... víc o filmu
sobota 10. prosince 2022

Prohrabávání se k ulici

Všichni jsme se zapojili do odklidu. Pěkně jsme si zacvičili a Luna navíc si vyskákala. V poledne jsme překonali poslední val, vytvořený sněžným pluhem.
... víc fotek
sobota 10. prosince 2022

Sněžná nadílka

Brzy ráno jsem šel odklízet sníh. Napadlo ho nového zatím 18 cm. Celý den má nadále sněžit. Celkem je okolo domu nyní 28 cm sněhu. Máme co odklízet z příjezdu.
sobota 10. prosince 2022

Příspěvek od čtenáře VN

VlastíkB poslal fotku, ze které je zřejmé, jak se dá parádně oslavovat. Díky! Veselí pro Matyáše, Marušku a Štěpána. Pro zajímavost; v této místnosti jsme s Mandragorou třikrát nacvičovali pro koncert Dvorany Slávy v Rakovníku v roce 2019.
... víc fotek
pátek 9. prosince 2022

Měli jsme zvěřinu

V GrocOut měli výprodej. Krámu říkáme žertem "Obchod s použitými potravinami". Emily si tam všimla balíčku z Nového Zélandu a upekla masový bochník ze zvěřiny se sladkými bramborami a mrkví. Venison znamená srnčí maso.
... víc fotek
pátek 9. prosince 2022

Běžkaření s kamarády

Vzali jsme fenku Lunu na odlehlejší parkoviště u běžkařské trasy poblíž líhně lososů, na Rampouchové řece. Proběhla se za katapultovanými míčky, seznámila se s pár jinými psy a pak šla "na kutě" v kufru našeho auta, zatímco my jsme se projížděli po okruhu, kde zvířectvu vstup byl nepovolen. Náhodně jsme se potkali s našimi blízkými kamarády Montem a Judy. Obdivovali jsme jejich houževnatost v jejich 83 a 84 letech. Po běžkaření jsme si popřáli Veselé vánoce; uvidíme se znovu asi až na Silvestra.
... víc fotek
čtvrtek 8. prosince 2022

221208 Udělali jsme si pizzu

Každý dle svého gusta.
... víc fotek
čtvrtek 8. prosince 2022

Ledopád

U domu se díky dlouhodobým mrazům vytvořil ledopád. Vytékal z překrytu vodovodního kohoutku. Zkoumal jsem, zda praskla trubka uvnitř domu. Tam bylo všude sucho. Dnes jsem konečně odmontoval plastový překryt, jehož účelem je zabránit, aby voda v trubkách nezamrzla a ty nepraskly. Ukázalo se po odmontování, že kouhoutek nebyl dotáhnutý a odkapával. To byl původ toho ledopádu.
... víc fotek
čtvrtek 8. prosince 2022

Plexisklo 1000120.00398

Ulevilo se mi po zprávě od Fidela z opravny kluzáků, který vyzvedl zásilku na letišti v Albuquerque a pak ve svém skladu v Moriarty vybalil, že, ..."plexi vypadá v pořádku". Při prvním ohledání, ještě na letišti, mi však slovně popsal, že sklo v krabici "volně plavalo, bylo na svém boku a ne jako mělo být - oblou částí nahoru. Na krabici nebyly zvenku žádné šipky nahoru a opatrně .. jako by na to při přepravě dávali ti co s ní manipulují pozor. Ha ha. Ale dobrý."
... víc fotek
středa 7. prosince 2022

Měsíc v úplňku

Východ měsíce v úplňku nad Wenatchee (pohled z Misie v 16:20 místního času).


Film

Promítli jsme si napínavý film Most špionů. Bylo mi deset let, když FBI zatkla Rudolfa Abela, sovětského špióna žijícího v New Yorku. Když o tři roky později sověti sestřelili super tajný americký průzkumný letoun U-2 a zatkli jeho pilota Garyho Powerse, po neskutečně komplikované souhře i protikladech došlo v Berlíně k výměně těchto odsouzených rukojmích.
středa 7. prosince 2022

Duomo di Milano

"Někde kde jsi byl.. ale v prosinci ! "  
Příspěvek od čtenářky VN.

Zde jsme s Milanem letos i na střeše byli, ale nepadal tehdy sníh.
středa 7. prosince 2022

Veslování mezi ledy

Strávil jsem dnes půl dne dopoledne NA vodě a pak půl odpoledne VE vodě (ve vaně). Vodu mám rád. Dělím se:
... víc fotek a videjek
středa 7. prosince 2022

ČR Trsátková velmoc

David je vyrábí a rozesílá po celém světě. Díky za příspěvek JB.


Číslo registrace na kluzáku L-13 Blaník je ironicky stejné, coby osudný srpen 1968...
Program Pád z nebe byl odvysílaný v čt2 v neděli 4.12.2022 v 08:50.
úterý 6. prosince 2022

Kurz VŠD v přepravě. Lekce 103.

Zásilka se našla a byla nabídnuta k převzetí zákazníkovi poblíž letiště v Albuquerque, hlavním městě státu Nové Mexiko. Nyní jen doufat, aby v plexisklu nebyly shledány žádné praskliny. Kabinu převezme Fidel z opravny v Moriarty. Zákazník samotný "trpí" na Havaji.

Pád z nebe

Čtenář VN PavelB se podělil o své vzpomínky z našeho leteckého výcviku. Upozornil na program "Ten okamžik", třetí epizodu nazvanou "Pád z nebe". Poznamenal, "Na příběhu leteckého instruktora Charouska z Vrchlabí, kdy mu soudruzi zakázali létat, aniž by něco špatného provedl, je vidět jak hnusný byl ten minulý režim."
pondělí 5. prosince 2022

Pohoštění pro čerta a anděla

Podle receptu od kamarádky PatT připravila Emily "Kuře po Marocku". Chutnalo výborně. Recept je v albu.
... víc fotek
pondělí 5. prosince 2022

Postgraduální kurz VŠD v přepravě. Lekce 102.

Zásilka s plexisklem se ztratila.


Běžkaření u líhně


Hlídali jsme vnučku. Když se vyběhala, šla spát zatímco jsme obkroužili trasy u Líhně lososů. U žebříku pro ryby byl orel. Pro osmikilometrový okruh výborně zafungovala TATRANKA. Pro žíznivé lyžaře bylo k dispozici plno rampouchů.
... víc fotek a videjko


neděle 4. prosince 2022

Nedělní domácí radovánky

Po službě zákazníkům před východem slunce jsem následně strávil celý den prací v domácnosti: konečným úklidem přemístěných knih, gramofonových desek, přehrávačů atd. a uschopněním do stavu estetické obyvatelnosti dočasného skladiště. Pak jsem v celém domě důkladně vyluxoval a vytřel. Večer jsem uvařil naše oblíbené jídlo Tahini tofu. Zapálili jsme druhou svíčku Adventu, Mír. Mluvili jsme o tom.
... víc fotek
sobota 3. prosince 2022

Společenský večer unitářů

Asi patnáct unitářů se sešlo ve svém svatostánku k oddychu a pobavení při společenských hrách.
... víc fotek
sobota 3. prosince 2022

Vánoční stromek pro Karlu a Erica

Karla a Eric zajeli do lesní školky vybrat si stromek. Vzdali to, když za něj tam chtěli stodvacet místních korun. Na naší zahradě vyrůstala borovice, samorost. Už jsme se jí chystali podříznout a tak Karla navrhla, zda by jí mohla mít. Mě bylo líto strom zabít a tak jsem Karle pomohl ze zmrzlé půdy samorost vykopat i s kořeny. Emily měla velký květináč a zanedlouho byl vánoční stromek v autě Karly. Akorát se vešel od podlahy ke stropu na místě spolucestujícího.

... víc fotek
sobota 3. prosince 2022

Běžkaření u EJHS

Karla si potřebovala něco nakoupit a při té příležitosti jsme s Em vzali Lunu na hřiště kousek od nás. Luna chce čím dál tím víc někam jinam utéci. Musí se sahnout k vyděračství, pamlskům, aby přiběhla nazpět. Jednou byla legrace, když se vysypal sáček s pamlsky. Emily jich našla na sněhu jen pět, ale Luna jich vyčmuchala několikrát tolik.

... víc fotek
sobota 3. prosince 2022

Veslování mezi ledy

Bylo -8°C a jasno. Za úchvatného východu slunce jsem odhrabával přístup od loďárny na dok. Konečně jsem mohl veslovat. U Laguny se k druhovi/žce (jak se to pozná ?) připojil bělohlavý orel. Po Kolumbii plula ledová tříšť. Jeden z kmenů se přeměnil na hadího draka s ledovými tesáky a zdálo se, že zaútočil na skif, na kterém jsem plul. Postranní řeku jsem vynechal, byla zablokovaná ledy. Navštívil jsem Nymfu a Špenátek v Rouře. Ten vyúsťoval do Kolumbie ledopádem. Volavka předvedla svou ohromnou obratnost při průletu větvemi stromů a vyhýbání se drátům vysokého napětí. Na závěr jsem zdáli sledoval kamarády vodáky kajakáře.

... víc fotek
pátek 2. prosince 2022

Zmrzlými galeriemi

Byl první pátek v měsíci - Pochod Uměním. Za -7°C a po uklouzaných chodnících jsme navštívili galerie Collapse, Muzeum, Mela, Koleje, Dvě Řeky a Lemollo. Moc nás neohromilo. Lidí málo. Přesto jsme se náhodně potkali s JillR a Adelou. První tři fotky z alba jsou mé výtvory - pohled přes zasněžené koleje železnice, osvětlené reflektory z našeho zaparkovaného auta.

... víc fotek
pátek 2. prosince 2022

Běžkaření v Peshastinu

Karla měla několik důležitých jednání a tak uvítala, když jsme vzali Lunu ven na delší dobu. Na dráhách u Líhně lososů se nejezdilo; porouchal se jim stroj na upravování drah. Vyrazili jsme tedy na alternatívní trasu - prostor bývalé pily v Peshastinu. Ten díky místním ochranářům byl přezónován na rekreační oblast kde psi byli vítáni a mohli běhat bez vodítek. Luna se vyřádila a i my jsme si pěkně zacvičili. Bylo -6°C a 30 cm čerstvého sněhu. Lyžařskou trasu jsme si museli vyšlápnout. 

... víc fotek
pátek 2. prosince 2022

Co se tu dá poslouchat

Pro mladé a mladé mezi námi staršími tu vyrostla v posledních několika letech nová energická nekomerční rádiová stanice, která si dala do záhlaví, že je společenská. Hraje téměř bez přestání písničky občas proložené zprávami pro obec. Výběr skladeb je přesně takový, který nenacházím na jiných stanicích - od rokenrolů šedesátých let po progresivní výtvory současnosti. Téměř jak Laxík ! Zkus si u tebe poslechnout. Klikni SEM nebo si překopíruj do svého prohlížeče https://korelp.com/   Zapni si zvuk a klikni na trojúhelníček vlevo dole své obrazovky. Mimo této stanice zde mohu ze vzduchu chytat i jiné mé oblíbené stanice (rovněž přes internet dostupné): vážnou hudbu od devíti rána do čtyř odpoledne (tu si pouštím během práce v kanceláři) a v jiných hodinách jazz (ten hraje neustále). Klikni SEM nebo si překopíruj do svého prohlížeče https://www.nwpb.org/radio-schedules/ . Pro přehrávání stiskni LISTEN/STREAM na své obrazovce vpravo nahoře a vyber si druh programu, který chceš poslouchat. Pěknou zábavu !

... víc fotek
čtvrtek 1. prosince 2022

Adventní kalendář jinak

Po léta jsme každý den při snídani otvírali okénka v tradičním adventím kalendáři a koukali se, co bylo uvnitř. Tentokrát se Emily rozhodla vytvořit kalendář ve sklenici !

... víc fotek
čtvrtek 1. prosince 2022

Byla na mě řada vařit

Cítil jsem se až provinile připravit snadno
pro nás dva dostupná jídla, když miliony lidí ne tak daleko na východ od Česka a Slovenska si ani nemůžou rozsvítit světla, ohřát se, žít bez strachu ...
... víc fotek