VN prosinec 2023



Čas a počasí ve Wenatchee

ČAS  |  POČASÍ  |

 Jiné měsíce Eseje | Poutě | Plachtění | Práce | Veslování | Videa | Evan | Karla | Karma |Jídla | Pošli mi email |

Klikni na obrázek a otevře se zvětšenina. A když je v textu něco podtrhnutého, tak je to odkaz na něco dalšího.

Nazpět do domovské stránky VN 

Pohled z letiště na západ

Živý přenos VIDEO z Missie

severovýchod 

Missie odspodu

Jaký byl prosinec tvůj ? DNES   neděle 31. prosince vých 07:48 záp 16:20 min +0°C max +5°C, Polojasno. Veslování.
neděle 31. prosince 2023

Silvestrovské lyžování

Vyměnil jsem veslování, které bylo potopené pod mraky za sluníčko na Misii. Užíval jsem za všechny, kteří mi v posledních dvou týdnech pomáhali a vzpomínal. Milan byl s námi. Vše nejlepší v Novém Roce 2024 !
... víc fotek

sobota 30. prosince 2023

Procházka s Lunou

Za mrholení jsme se prošli podél hráze zavlažovacího kanálu, který vede čtvrtí a golfovým hřištěm.
... víc fotek
pátek 29. prosince 2023

Tofu na špenátu s tahini omáčkou

Připravil jsem naše oblíbené jídlo. 

pátek 29. prosince 2023

Veslování odpoledne

Okolo projel motorový člun. Táhl vodního lyžaře. Nad hlavou proletělo letadlo s plováky. Pak čtyři orli. Chodci a pes zavítali na dok. Domy a mosty Wenatchee po proudu Kolumbie se zrcadlily v naprosto hladké hladině.
... Víc fotek

neděle 24. a pátek 29. prosince 2023

Berounka u Liblína

Byla vzdutá, Pepa se hezky vyprojížděl.
... Videjka
čtvrtek 28. prosince 2023

Seattle, muzeum asijského umění

Doručili jsme rodinu syna Evana a jejich objemné věci (lyže, boty, atd.) na letiště v Seattlu, odkud se navraceli domů do Kalifornie. To si vyžádalo použít dvě auta. Po rozloučení jsme se šli podívat na výstavu v původním hlavním muzeu města Seattlu. Spletli jsme se a místo výstavy slavných japonských dřevorytů jsme si prohlédli výběr indických, perských a čínských soch, maleb, tkanin a j. Tak velký náhled do kultury národů Dálného východu jsem doposud neshlédl. Vystavovaná díla překlenula tři tisíciletí.
... víc fotek a videjka

středa 27. prosince 2023

Skupinová fotka

Než Larry a Nancy dnes odjeli se svým psíkem Coco nazpět do svého domova v Oregonu, udělali jsme před naším domem tuto skupinovou fotku.
úterý 26. prosince 2023

Běžkaření v Plain

S Evanem a Laurel jsme se pěkně protáhli na čerstvém sněhu. Středisko Plain je 60 km autem na severozápad od našeho domu ve Wenatchee.
... víc fotek

neděle 24. prosince 2023

Vánoční a Novoroční přání

Posílám ti s Emilí - jak je zde mezi lidmi v Ámě zvykem, spolu s tradičním přáním - i náš Vánoční Dopis. Takto udržují styk rodiny mezi sebou, zvlášť když bydlí zeměpisně dost daleko od sebe, aby se  vzájemně poinformovali, co se u nich za poslední rok událo.
... klikni sem pro zvětšenou verzi
neděle 24. prosince 2023

Východ slunce

Takto vypadal z balkonu výhled na jihozápad, na Misii, o půl osmé ráno.


Nevítaný dar k vánocům

Poskytovatel internetové služby pro naše údolí měl havárii.  Od 20. 12. se jim vymazaly desítky milionů emajlů pro své zákazníky, včetně pro mě. Od té doby jsem nedostal a ani se nikomu nedoručil žádný můj emajl. A co horšího: Poskytovateli se vymazala historie všech emajlů, a nebyl je schopen obnovit. Ještě že jsem průběžně zálohoval mimo internet klíčové zprávy, hlavně ty služební.  Omlouvám se, pokud jsi ode mě přes emajl déle neslyšel/a. Snad služba brzy bude obnovena.

sobota 23. prosince 2023

Po jedenácti dnech zas na vodě (Veslování)

Za východu slunce jsem dorazil do zotavovny...
...víc fotek a videjko

Po návratu jsem se pustil do výroby bramborového salátu. Dvou várek - jedné bez, druhé s cibulí. Mezitím mrňata vydatně pomáhala s tvorbou perníkových chaloupek a cukroví. Rozhostila se vánoční nálada. Bylo nás nyní osm+1. Z Růžohradu přijeli L+N s jejich pejskem Coco.

Pociťoval jsem prázdnotu. V tuto roční dobu těsně před Vánoci jsem se dříve snažil spojit telefonicky se svými rodiči .. díky přístroji u Jánských - později pak i s bratrem...
pátek 22. prosince 2023

Na Misii s Právníčkem a Podzimkou

A s Evanem a Emilí. Bylo to prima zas být společně na sněhu.


čtvrtek 21. prosince 2023

Přesun do Wenatchee

Z Wenatchee přijela do Seattlu v Havranovi Karla (musela si hodně přivstat ! ) a já se připojil z motelu na druhé straně letiště SeaTac.
Naložili jsme z Kalifornie příchozí čtyřčlennou rodinu Evana a objemná zavazadla (včetně lyží, atd.). Pak jsme jeli v konvoji do Wenatchee na společné prožití letošní Vánoc.

OMLUVA

Postupem času jsem přidával chybějící dny mezi 11. a 22. prosincem. Vzpomínáme na Milana.
středa 20. prosince 2023

Cesta z Křivoklátu do Wenatchee

Brzy ve středu 20. prosince ráno jsem u benzínky Globus kolektivně luštil, jak se otevře příklop palivové nádrže v nájemním autě. Konečně se povedlo. Benzín doplněn na maximum. Auto vráceno na letišti půjčovně. Nadrozměrná bagáž podána. Doprovodné vývozní dokumenty předány českému celníkovi. Bezpečnostní kontrola. Rozloučení s Čechií (nemůžu si na ten panázev zvyknout) - Prazdrojem. Blankytně modrá posádka KLM. Smutný vzlet na západ, podél karlovarky. Hostivice, Jeneč, Řízení leteckého provozu, Červený Újezd s jeho novým hradem. Pak vše zpopelnilo v hustých šedých oblacích... než modř nebe a jasné sluníčko vše zas rozzářilo. A poslední dírou v mracích jsem uzřel vesnici s křižovatkou dvou drah. (Až po navigačním výpočtu a s pomocí projekce jsem s jistotou určil, že vesnice byla Blatno, foto 2309.) Další fotky pak jsou z přiblížení k Amsterdamu, další zmatky s vyhledáním terminálu a mé nadměrné krabice. Legrádky v obchodě dominovaném porcelánovou kravkou. A pak přes oceán. Hovor s německým geologem AndreasM, čtení TomášemB mě věnovaného historického sborníku XVIII/2021/1 o první dekádě rakovnického bigbítu (kde dokonce i já jsem uveden). Pak už Detroit, vpuštění do USA, další let přes Ameriku a nakonec po přenocování v Seattlu společné cestování v rodinném houfu dvěma auty do Wenatchee.
... víc fotek

úterý 19. prosince 2023

Rozloučení s Milanem

V úzkém kruhu příbuzných, přátel a známých jsme vzdali poctu mému bratrovi na jeho poslední pouti. Rozloučení se konalo v úterý 19. prosince 2023 v deset ráno v obřadní síni hřbitova v Rakovníku. Sešlo se neočekávaných skoro dvacet truchlících, po překvapivě velmi krátkém, jen třídenním avizu. Obřad měl na české zvyky neobvyklý, neformální průběh, přesto dokonalý dle odezvy zúčastněných.
... víc fotek


PODĚKOVÁNÍ


Děkuji každé/mu, kdo vyjádřil/a svou soustrast a zvláště tomu/té, kdo přišel/la osobně se s Milanem rozloučit.
pondělí 18. prosince 2023

Další procházka po Křivoklátě

Kamarád Pepa přijel se svou neodlučnou Tarou za mnou na Křivoklát. Prošli jsme se k Zábradlíčku, tenisu, okolo a v domě, pak jsme si dali večeři dole U Sýkorů. Vstřícná číšnice dopřála i Taře pochutnání, uvnitř restaurace. Ta se ještě zotavovala ze svého tajuplného střetnutí s víc jak sto let starým Lišákem (vycpaninou, v našem domě).
... víc fotek

pondělí 18. prosince 2023

Honička po úřadech

Co nejdřív v mé pondělní ráno jsem zamířil do Prahy. První můj cíl byl získat Úmrtní List mého bratra a Zprávu z pitvy. S tím prvním listem jsem pak hodlal zařizovat změny spojené se zrušením či převedením platebních povinností. Výsledek pitvy se mi po neskutečných souhrách náhod povedlo v minimálním čase obdržet na počkání přímo od primáře ústavu soudního lékařství Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Poté jsem spěšil na druhou stranu města do Letňan, vyzvednout rozměrnou krabici s leteckými náhradními díly pro zákazníky mé firmy. Následovala návštěva u Obecního úřadu na Křivoklátě, kde mi velmi vstřícně a včas vydali originál Úmrtního listu mého bratra. Bohužel na křivoklátské poště měli změnu úředních hodin. Pro další zařizování jsem měl k dispozici už jen poslední, příští den.
... víc fotek
neděle 17. prosince 2023

Prostý den na Křivoklátě

Byla neděle. Úřady zavřené. Měl jsem nakoupeno. Nikdo neměl přijet. Věnoval jsem dopoledne úklidu a dlouhé procházce s kamerou po zahradě okolo domu. Bylo nádherné počasí. Ve dvě odpoledne jsem vyrazil na delší okruh, lesem a loukami asi 7 km, po stezce Potrubí k Pískům a nazpět přes Polínka.
... víc fotek

sobota 16. prosince 2023

Třetí a další noci na Křivoklátě

Ty jsem strávil v jediné teplejší prostoře v domě, spaním na matraci na zemi v obývačce.
sobota 16. prosince 2023

Křivoklátští hudci, ve Zbečně

Koncert Hudců byl náramný. Z vystupujících vyzařovala radost a sváteční nálada. Prostředí světnice Hamousova statku ve Zbečně atmosféru nádherně násobilo. Měl jsem velkou radost, že jsem mohl být svědkem. Po koncertu jsem poděkoval paní Libuši, starostce Křivoklátu, která také vystupovala se svými třemi flétnami a podílela zpěvem. Za tmy jsem pak na Křivoklátě u rybníka napumpoval zásobu pitné vody, vystoupal do patra domu a dal si večeři z nakoupených zásob a zbytku z RnHr od předešlého dne. Milanovu poslední večeři jsem objevil v mikrovlně ...
... víc fotek a videjka

sobota 16. prosince 2023

Rozeslání Parte

V toto sobotní mrazivé ráno, když začalo být vidět, jsem se zatajeným dechem vystoupal po mě navždy do podvědomí vrytých schodech do patra. Neměl jsem představu, co tam uzřím. Kalužiny krve? Rozlámaný nábytek? Jiné znaky násilného odchodu mého bratra z tohoto světa?? Naštěstí nic z tohoto mě nečekalo. Abych překlenul své pohnutí a zaměstnal svou mysl, pustil jsem se do velmi detajlní fotodokumentace všeho v domě. Tu prozatím nechávám privátní. Poté jsem uschopnil přívod elektřiny a zapl jediná kamna, akumulační. Teplota vzduchu jen velmi zvolna začala stoupat, za den z +3°C na vlažných +9°C. Ofotil jsem jediný výtisk Parte, které jsem přivezl z Rakovníka. Pokoušel jsem se ho rozeslat emajlem příbuzným, přátelům a známým. K poledni jsem snahu odeslat Parte z domu vzdal a přešel do RnHr, kde mě laskavě umožnili použít jejich internetovou síť k rozeslání. Dohonil jsem většinu pracovních pohledávek od zákazníků a vyrazil jsem do blízkého Zbečna. Tam vystupovala od tří odpoledne hudební skupina Křivoklátští hudci. Řekl jsem si, snad jejich projev bude pro mě zotavením.
sobota 16. prosince 2023

Rozloučení s Milanem, Parte

Dobrý den.
Dělím se o pro mě a mou rodinu velmi smutnou zprávu. Můj bratr
Milan už není mezi námi živými. Kdo by se s Milanem chtěl přijít
rozloučit posílám Parte. Rozloučení bude v úterý 19.12.2023 v 10
hodin ráno v Obřadní síni v Rakovníku. Mapa té síně je Pod
Vodárnou 2183, Rakovník
. Dá se tam hned vedle zaparkovat.




P.S. Toto je první původní příspěvek do VN od rána 11. prosince, kdy se mi po mnoha snahách podařilo rozeslat Parte a občerstvit VN pro ty, na které jsem neměl emajly.

pátek 15. prosince 2023

Večeře v RnHr a druhá noc v ČR

Za tmy jsem dorazil na Křivoklát. Přijal jsem hluboce míněné projevy soustrasti od vedoucích a provozovatelů restaurace, pro které můj bratr byl jak člen jejich rodiny. Podělili se se mnou o své poslední dojmy z bratra, když u nich strávil své poslední odpoledne a podvečer života. To ještě nikdo nevěděl, že bude jeho poslední. Po večeři v Restauraci Nad hradem jsem vyrazil k domu, odkud Milana před čtyřmi dny odvezli. Policie vypla elektriku a zapečetila vchody. Paní starostka Křivoklátu zařídila můj legální vstup do domu. Ve tmě jsem se zahrabal pod pokrývku a strávil mrazivou noc v dolní ložnici, kde teplota měla +3°C.
... víc fotek


pátek 15. prosince 2023

U kamarádů a želviček

Po návštěvě v Memoria jsem se stavěl u kamaráda Vlastíka a jeho rodiny, kteří bydlí poblíž. Jsem jim ohromně vděčný za vítanou terapii, kterou jsem potřeboval. Zazpívali jsme s kytarou a zaradovali se. Nakonec jsme pozdravili želvičky (viz video).
... víc fotek
pátek 15. prosince 2023

Zařizování pohřbu Milana

Na poslední chvíli jsem doběhl do pohřební služby Memoria a povedlo se mi před víkendem zařídit vše potřebné ke kremaci, vytisknutí parte, rozloučení v obřadní síni a ostatních záležitostí.
... víc fotek

pátek 15. prosince 2023

Cesta k domu

Pak otočka a tryskem nazpět do Rakovníka do pohřební služby Memoria...
... víc fotek
čtvrtek 14. - pátek 15. prosince 2023

První noc v ČR

Zamířil jsem k Pepovi, kamarádovi z vody. Povídali jsme do dvou rána. Fenka Tara a kočička Joe nám tvořily společnost. Po snídani jsem sledoval, jak se Pepa vzorně stará o jemu svěřené kozy a ovce. A jak ptáčkům roztlouká vlašské ořechy.
... víc fotek

čtvrtek 14. prosince 2023

Shledání s domem ve tmě

Na verandě jsem za světla z mobilu objevil písemné svolení ke vstupu do policií zaplombovaného domu. Zaradoval jsem se, po velkých obavách, když jsem v rodinné skrýši našel nikým předtím neobjevený klíč k hlavním dveřím do domu. Další strach se rozplynul, když se hlavní dveře daly otevřít jen tím klíčem. Vnitřní petlice a řetěz naštěstí byly uvolněné. Ve tmě jsem vstoupil a po třech minutách zas opustil dům, s mým tam skladovaným spacákem. Dům jsem zas zamknul a odjel.
... víc fotek
čtvrtek 14. prosince 2023

Pronájem auta v Praze

Na Ruzyni jsem vyzvedl pronajaté auto, ve Stochově nakoupil zásobu jídla a před šestou večer jsem dorazil k policií zaplombovanému rodinnému domu.
... víc fotek

středa 13. - čtvrtek 14. prosince 2023

Cesta z Wenatchee do Prahy

Jel jsem tři hodiny přes zimní Kaskády a nechal auto v motelu poblíž letiště SeaTac. Ze Seattlu jsem odletěl přes noc do Amsterdamu, kam jsem jak skrčenec po desetihodinovém letu dorazil dopoledne ve čtvrtek středoevropského času, s devítihodinovým "jet lagem" (úbytkem díky cestování tryskáčem na východ přes 9 časových pásem). Odpoledne jsem dorazil na Ruzyň, po nyní nezvyklém přiblížení od jihovýchodu, přes Prahu, kterou jsem rád zachytil na řadě zajímavých fotek. Myslel jsem přitom na Pavla na Bílé Hoře a ostatní mě zpřízněné duše. 
... víc fotek
úterý 12. prosince 2023

Za vánočním stromečkem

Po veslování jsme s Emilí během našeho tradičního putování do hor za vánočním stromečkem probírali alternativy nové skutečnosti - Co nyní, kdy můj bratr nenadále zemřel a dům na Křivoklátě byl opuštěný, bez nikoho, kdo by se o něj staral a kdo by zařídil Milanovu poslední pouť. 
... víc fotek


Koupě letenky

Přibližovaly se Vánoce a s nimi dlouho předem zorganizované rodinné setkání; týden dlouhé, kdy tentokrát se měla rozšířená rodina sejít na Vánoce u nás, ve Wenatchee. Rodina Evana z Kalifornie měla přicestovat za osm dní. Z Růžohradu sestra s manželem za deset. Večer jsme se rozhodli: Vítek odcestuje zítra do Evropy a vrátí se za týden. Auto nechá na letišti v Seattlu. Když se vrátí, přijede tam s dalším autem i Karla. Z Kalifornie přiletí čtyřčlenná rodina Evana. Všichni a objemná zavazadla (včetně lyží, atd.), se pak přepraví do Wenatchee. Čekala nás spousta koordinace.

úterý 12. prosince 2023

Veslování

Poděkoval jsem paní starostce a dal jí vědět .. "Až se vzpamatuji ze zprávy a budu schopen úsudku, dám vám vědět další."  Pak jsem vyrazil na řeku, mé nejléčivější zotavovny.
... víc fotek
pondělí 11. prosince 2023

Drtivá zpráva

Až v místní navečer jsem přečetl zprávu, která mi přišla z Česka. Byla odeslaná 
v pondělí v 18:51 středoevropského času.

Zpráva

Dobrý den pane Široký,

velmi se omlouvám, je mi to moc líto, ale musím Vám sdělit, že Vašeho bratra jsme dnes našli doma upadnutého, ale bohužel již nejevil známky života.
Moc mě to mrzí.
Přijměte, prosím, moji upřímnou soustrast.
Již prý ve čtvrtek doma upadl a měl rozbitou hlavu, ale v pátek přišel
na pivo, i když prý nevypadal zdravě. V sobotu ani neděli do restuarace
nepřišel.

Dnes mu přivezla pečovatelka oběd, ale nepřišel otevřít. Nakonec jsme
volali záchranné složky a Policii a do domu vniknuli ze zahrady přes
kůlnu a sklep. Bohužel jsme ho našli již bez života. Promiňte. K úmrtí
dle koronera došlo někdy z pátku 8. 12. 2023 na sobotu 9. 12. 2023.
Přestože bylo zjevné, že nešlo o cizí zavinění, nařídil koroner pitvu.
Ta proběhne ve Fakultní nemocnici na Karlově náměstí v Praze.
Pokud budete chtít znát výsledky pitvy, tak se obraťte na obvodní
lékařku Vašeho bratra MUDr. Žváčkovou (tel: 311 722 022), která si
výsledky může vyžádat.
V příloze také zasílám leták, který zde pro Vás zanechal koroner.
Ještě jednou se velmi omlouvám za tuto zprávu.
Upřímnou soustrast.
Kdybyste cokoli potřeboval, jsem Vám k dispozici.
Libuše Vokounová, starostka
Městys Křivoklát

pondělí 11. prosince 2023

Běžkaření u líhně lososů

Vyrazili jsme s Emily na první společné běžkaření sezony na upravené tratě 45 km autem vzdálené od našeho domu *). Díky nedávné chumelenici tam dostali akorát tak sněhu, aby mohli tratě strojně protáhnout. Projeli jsme standardní osmikilometrový okruh. Na začátek jsme se náhodně setkali s jedním dědečkem a sotva ročním vnoučkem, Johnem a Milo. Ten byl nabalený jak Mišelín. Zprvu bylo zataženo a mraky na zem. Pak se slunci podařilo mraky rozpustit a uviděli jsme obrysy velehor nás obklopující.
... víc fotek
*) Pro srovnání, vzdálenost a směr jako ze středu Prahy do Nového Strašecí (anebo z Křivoklátu do Kryr u Vroutku).
neděle 10. prosince 2023

Koncert sborů Luteránů

Šli jsme s Emilí do kostela Luteránů. Mezi členy té církve je řada našich známých a kamarádů. Seděl jsem vedle pastora JohnaA a pěkně jsme si popovídali. Známe se z výšlapů na Sedlovou Skálu na rovnodennost. Zpívali jsme plno žalmů a naslouchali různým podáním sborů. Zajímavostí byly skupiny flétnistů a zvonařů. Poslední obrázek je video, kde uslyšíš zvonaře.
... víc fotek a video

neděle 10. prosince 2023

Nedělní večeře

Emily se vrátila z Puget Soundu z pěkné návštěvy u kamarádek. Připravoval jsem Cucurbita moschata (Tykev pižmová) s kořenovými zeleninami a vepřovou kotletou.
... víc fotek


Příspěvky 

Lyžování v Norsku  
(příspěvek od čtenářky VN)

Létání v nadzvukovém letadle  (
Pro PavlaS - ode mě. Klikni na CC pro titulky)

neděle 10. prosince 2023

Bezoký sněhuláček

Nestačil jsem mu dát oči. Sníh rychle odtával.

neděle 10. prosince 2023

Dům na kopci

Co všechno nedokáže širokoúhlá perspektiva.
neděle 10. prosince 2023

Veslování

Zprvu byl den velmi zasmušilý. Jak jsem vyrazil na vodu, sluníčko se pustilo do mraků. Udělal jsem 270° panoráma řeky Kolumbie a jejích břehů. Lentikuláry se vlnily. U soutoku jsem studoval stopy malého zvířete, možná norka. Šprýmaři vodáci zas zavěsili vysoko do stromu jejich maskota na lyžích. O kus dál shlížel do řeky nezletilý orlet. Silná voda na postranní řece, Wenatchee, mi dala zabrat. Díky nízkému stavu na Kolumbii se vytvořily peřeje hned u soutoku. Při otočce pod železničním mostem jsem zachytil na videu, jaké byly peřeje tentokrát druhé. Kus pod nimi si orel sušil křídla. Hory Burch a Swakane tvořily atmosféru jak někde na Aljašce. Na doku jsem se seznámil s JacobemF, a jeho fenkou Molly. Jsou nově příchozí do W. Dorazili před čtrnácti dny z Texasu. J získal místo fotografa v oblastních novinách, Wenatchee World. Pěkně jsme si popovídali.
... víc fotek a video

neděle 10. prosince 2023

Zahradní idylka

Když se rozednívalo, okoštoval jsem vzduch a sníh, zda by se dalo někam vyrazit. Na Misii je moc teplo a viditelnost minimální. Tak asi vyrazím na vodu.
pátek a sobota 9. prosince 2023

Domácí práce, souboj s motivačními silami

Pro docílení vyšší estetiky a věnování Emily coby dárek k vánocům jsem se pustil do odkládaného projektu. Výměny umyvadla. Proč oddalovaného? Dřív mě pouštění se do neznáma nesmírně přitahovalo. Nyní začínají mít ty motivační síly opačnou tendenci. Jak se ukázalo, měl jsem k tomu důvod. Důvody.
První možná jako varování: Koupil jsem nesprávné hadice přívodu vody. Ten jsem napravil hned ráno, návštěvou v obchodě Lowes (něco jako Hornbach v Praze). Pln optimismu jsem se hned po návratu pustil do práce. I jsem přeskočil snídani ! (To je co říct.) Nachystal jsem vše nářadí, instalační součástky a pečlivě odpojil staré umyvadlo: To je - zavřel kohoutky přívodu vody, odmontoval potrubí splachování, atd. To potrubí bylo plno nashromážděných archeologických usazenin. Šel jsem do prádelny, která mimochodem byla přímo za zdí koupelny, kde jsem umyvadlo vyměňoval. Tam jsem důkladně vymyl potrubí. Pln radosti, že bylo čisté, jsem se navrátil k umyvadlu. A co nezřím?? POTOPA !!! (viz foto). Zřejmě umyvadlo v prádelně sdílelo stejný odvod, co umyvadlo v koupelně, kde se všechna voda vyprázdnila na koberec. Ostatní v této reportáži však už probíhalo bez drastických příhod. Věcně. Jen na místo inzerované půl hodiny pro instalaci umyvadla mě to vyšlo na šest. Ale to nevadilo, mezitím jsem si pěkně popovídal s mým novým kamarádem Pepou; když spojení padalo, o půl jedenácté jsem se nasnídal, promluvil s Emilí, která volala jaká vína bych rád, zkontroloval jsem zda nenastala další potopa (ne) a pak radostně přijmul výzvu uskutečnit KLADNOU MOTIVACI. Před půl šestou večer jsem byl hotov a mohl jsem si připít mým oblíbeným pivem Hefeweisen. To už v tomto albu není (mezitím venku začlo sněžit).
... víc fotek

pátek 8. prosince 2023

Večeře, možná nevědomky veganská

Připravil jsem si tuto chutnou večeři. Nemusel jsem brát ohledy. Emily odjela za kamarádkou Mardi přes hory a vrátí se prý až v neděli navečer. Jo, zda ta večeře byla veganská. Kdepáák. Ráno jsem vylovil z recyklace obal od těch kuliček. Přírodní kuřecí, s karamelizovanými cibulemi. Ty cibule Emily nemusí, ať si to sním všechno. Tak jsem jich měl hojně. Než jsem masové kuličky přidal, usmažil jsem si jednu bramboru a půl cibule. Podával pak na čerstvém špenátu a ochutil dijonskou hořčicí a kečupem.
pátek 8. prosince 2023

Co nás šedesát let strašilo ( a ještě straší )

Nejen pro letecké fandy. "Vyhlídkový let" v šedesát let starém bombardéru, který je stále v provozu, možná ještě s atomovými bombami.
Spusť si 12ti minutové VIDEO.
s titulky, klikni na CC. Možná si Pedro si všimne, náš třídní kritik ...
Zachechtal jsem se při promítání v bodě 7 minut 30 vteřin.

pátek 8. prosince 2023

Lyžování

Když jsem k Missii vyrazil, obloha nad ní byla vymetená. Úhel osvětlení byl nízký, i v 11 hodin dopoledne, kdy jsem usedl na první vlek. Většina lyžařského střediska byla ve stínu. Naštěstí v horních částech slunce ještě sjezdovky ozařovalo a podařilo se mi zachytit jejich kouzla. Náhodně jsem se seznámil na výtahu s jednou Delcie, z horské služby. Říkala, že na Misii jezdí od roku 1991. Vysvětlila mi uspořádání místní horské služby, od začátečníků dobrovolníků po placené stálé pracovníky/ce. Ti mají na sobě červené větrovky s bílým křížem. Dobrovolníci si musí koupit vlastní červené větrovky. Jak postupují v průpravě, dostávají žemličku kolem pasu s vybavením a následně i baťůžek s bílým nápisem kandidát. Znala dceru Karlu. Ta se pro letošní sezonu kvalifikovala mezi dobrovolníky. Poslední jízdu jsem udělal NON-STOP z vrcholu Misiie k autu. Převýšení 685 metrů. (To teda není moc, říkal jsem si.) Ale jo. Z vrcholu Milešovky k autu je převýšení 340 m. Hmm.
... víc fotek a videjko
pátek 8. prosince 2023

Veslování

Myslel jsem, že se dnes žádné červánky nevyvinou. Na obloze nebyly vysoké ciry, které by mohly být vycházejícím sluncem zdáli podsvětlované. Přesto se ale kouzelná podívaná uskutečnila. Jiný typ - kdy už vyšlé slunce se k divákovi prodíraly skrz mraky. Barevné záběry jsou zachycené od úředního východu slunce do 27 minut poté. Na ten poslední záběr - video - přihlížel bělohlavý orel. Mé oko zaujala novota na břehu. Nějaký bezdomovec či vandal, zloděj přidal k již déle se tam vyskytujícím součástí oděvu tentokrát jízdní kolo! Další záběry jsou z řeky Wenatchee - pohled k velehorám Kaskádám, vzlety tryskáčů morčáků a plavba peřejemi po vzduté řece v okolí pilíře. Na závěr videjko, kde jsem se snažil zachytit odrazy ledových krystalů na veslařském doku.
... víc fotek a videjka

pátek 8. prosince 2023

<< Svatý Mikuláš schválený Federálním Úřadem Letectví  FAA -  ha ha

Šéfkyně mého pozemního sledu poslala pro VN tento příspěvek. Asi ví, že něčím obdobným budu muset vbrzku procházet při certifikaci dvou kluzáků z Prahy.


čtvrtek 7. prosince 2023

Večeře veganů

Večer jsme s Emilí jeli na schůzku veganů. Scházejí se každý měsíc v první čtvrtek. Tentokrát ve společenské místnosti YWCA. Zajímaví lidi. Organizátorka Kris zrovna měla narozeniny. Muž Ken, učitel postižených dětí. Becca bývalá mezinárodní reprezentantka asociace sadařů Washingtonu. Anna a Stu, piloti plovákových letadel. Další.. Marin, Tara, Patrick a ostatní, asi dvacet lidí. Mýlil jsem se, že budu jediný muž, když se setkání konalo v budově asociace mladých křesťanských žen YWCA. Udělal jsem hezký portrét mladé rodinky Dymondů.
... víc fotek


Práce


Z Prahy přišlo plno výkazů ohledně zásilek náhradních dílů a nadcházející jedné velké, dvou kluzáků v námořním kontejneru. Dělal jsem přípravy se speditéry.



HISTORIE POUTĚ VÍTKA NA VÝCHOD

pokračování...



středa 6. prosince 2023

Veslování na Mikuláše

Jemně pršelo. Po řece plulo mnoho překážek. Docela i dost velké kmeny. Často jsem se otáčel. Otočil jsem i své boty, aby do nich nenapršelo, a mobil se nezvlhčil. Ten jsem měl umístěný v jedné z bot. Přes velkou kameru jsem dal igelitový pytlík. V deltě jsem zahlédl zavěšené hnízdo. Je vidět na fotkách 1724 a detajl na 1725. Voda z postranní řeky odstrkávala tu v Kolumbii stranou. Řeka Wenatchee byla na předpovodní úrovni. Zachytil jsem její sílu a hluk na videjku u pilíře mostu. Horní deltou jsem jel pro změnu zádí kupředu; obvyklý proud byl otočený. U nově renovované hraně Parku U Soutoku se zdály potopené balvany jak kusy ledu. Okolní hory byly pokryté sněhem. Na závěr na mě jeden veslař zdálky volal a mával. Byl to kamarád vodák, LT.
... víc fotek a videjko

středa 6. prosince 2023

Radost

Povedlo se spojení a mohli jsme si s Milanem trochu promluvit.



úterý 5. prosince 2023

Kuřata keri s dýní v pomalém hrnci

Emily připravila pokrm pro bezzubé. Dělám si legraci. Ale takovým způsobem, nechat pět šest hodin jídlo zvolna vařit v keramickém hrnci, se dokonale rozmělní.

úterý 5. prosince 2023

HISTORIE POUTĚ VÍTKA NA VÝCHOD

pokračování...


pondělí 4. prosince 2023

Mohl jsem zas upéci musaka

Uvědomil jsem si, že jezením můžeme vlastně také cestovat po světě. Možná právě proto se různé kuchyně rozmnožují i v nečekaných oblastech. Toto Středozemské jídlo známé z Řecka a z dále na východ jsem připravil na Severozápadě - Ameriky.
... víc fotek
pondělí 4. prosince 2023

Deštivé veslování

Byly 2°C a až ke konci začlo pršet. Okolo proletěly dvě volavky, kachny a plno hus. Zastavil jsem u prvních klád (po proudu) a na Wena jsem se vydral k železničnímu mostu. Pak jsem sledoval jak kapky z nebe vyskakovaly zas nazpět k němu - jako by se jim jinam nechtělo - než splynuly s hladinou Kolumbie. Na posledním snímku jsem zachytil ten nádherný klid a ničím nerušenou rozlohu. Přes chladivé počasí mi bylo hřejivě.
... víc fotek

neděle 3. prosince 2023

Sněhuláček

Pro rozveselení jsem po proházení sněhu u příjezdu do garáže postavil sněhuláčka. Emily přidala mrkvičku, hučku a oči z uzávěrů od konzerv.


POKRAČOVÁNÍ VE VÍTKOVÝCH POUTÍCH

Přišel dlouho očekávaný okamžik, kdy čtenáři Vítkových Poutí uzří jejich pokračování.
... klikni sem pro další kapitolu


neděle 3. prosince 2023

Šil jsem džíny

Mezitím jsem poslouchal heavy metal Škwor.

Po skončení šití jsem se přinutil shlédnout druhou půli filmu Kladivo na čarodejnice, jehož sledování jsme s Emilí započali včera po večeři.

Nejsme zvyklí dívat se na filmy plné násilí. Emily sledování vzdala po deseti minutách. Já pro večer po dalších čtyřiceti, abych pak zklidňoval své rozrušené nitro luštěním sudoku, dostatečně dlouho, abych neměl zlé sny. Pomohlo to. Dnes jsem film dosledoval, zas rozrušen. Vyvolával ve mě hrůzné vzpomínky na prožitky, kterými jsem prošel v době, kdy film byl tvořen.

Česká wikipedie zmiňuje: Ve filmu je vidět způsoby cíleného navozování atmosféry strachu mezi lidmi a metody vynucování naučených „přiznání“. Protože tyto metody připomínaly politické procesy z doby stalinismu (50. léta), komunistická cenzura film přijala spíše negativně. Zpočátku byl promítán v menších kinech a později, během sílící normalizace, byl stažen z distribuce a byl promítán pouze příležitostně ve filmových klubech, na televizních obrazovkách se objevil až po roce 1989.

ZDE je odkaz na celý film. Doba promítání 1 hodina 42 minut.
neděle 3. prosince 2023

Příspěvek od čtenáře VN

Mezinárodní Letiště (ptáčkové)
Beran a ovce
(Klikni na obrázek a spusť videjko)


Plachtění na Akademii USAF - Čtvrtý díl

Pro plachtařské fandy i ostatní nadšence uvádím další VIDEO.


kredit PU

neděle 3. prosince 2023

První neděle Adventu, kalendář

Emily vyrobila tento kalendář a vepsala zprávičky pod každé z dvířek. Dnešní jsme ještě neuzřeli.
neděle 3. prosince 2023

Podzimní idylka od Olafa

Měl jsem radost. Objevil jsem, že se mi na jaře nepovedlo doručit zdravici od spolužáků ze základky. Tak jsem jí doručil nyní v prosinci. To Olafa snad přimělo k odepsání a zaslání těchto tří fotek, z okolí, kde bydlí ve státu Idaho. Pes na obrázku v popředí je jeho Bentley. Olaf přidal, "Nebyl jsem u telefonu! Pozdrav vsem!!!  Jeste mi chutna!"
... víc fotek

foto kredit Olaf

sobota 2. prosince 2023

Tofu ve vánočních barvách

Experimentoval jsem s tradičním receptem..
... víc fotek
sobota 2. prosince 2023

Trochu sportovní statistiky

Jak daleko je to od našeho domu za sportem?
( Legenda:    Autem  /  Přímou čarou)

Běžkaření      500  /  200 m
Veslování      7,3   /  3,5 km
Plachtění       8,6   /  6,3 km
Sjezdování    23,0  /  17,2 km

Běžkaření na upravených tratích :
(Legenda: autem / přímou čarou / délka upravených tratí)

Leavenworth Icicle    45,6  /  33,8 km  
Leavenworth Ski Hill     42,1  /  36,4 km
Leavenworth Golfové hřiště  42,5  /  34,6 km
Plain  -  -  -  -  
-  -  -  -  -  -   61,3  /  47,2 km
Lake Wenatchee 
-  -  -  -  -  -  -71,7 / 54,5 km / 50 + km
Methow (Mazama)  -  -  -  -  -  -  -  -180 / 130 km / 200 + km

Klikni na obrázek pro větší velikost mapy
sobota 2. prosince 2023

První běžkaření sezony 2023 - 2024

Měli jsme ráno na vybranou. Byli jsme vybíraví. Na Missii sice napadl čerstvý sníh, ale webkamera svědčila o špatné viditelnosti. Totéž by se dalo říci o řece, ta byla také zahalená. Tak jsme se pustili do domácích prací. Mezitím si Emily domluvila schůzku s kamarádkou. Proházel jsem příjezd od ulice ke garáži - připadlo totiž dalších snad deset centimetrů sněhu. Zajel jsem na školní hřiště, abych si tam proběhnul stopu. Je od domu půl kilometru vzdálené po ulicích. Přímou čarou dvě stě metrů. Vzal jsem Fischerky Superlight, nenavoskované. I ty se příšerně lepily. Avšak jak jsem měl jeden okruh proběhlý, už tolik ne a bylo to moc prima. Pak se slunce vydralo z mraků a bylo nádherně.
... víc fotek

sobota 2. prosince 2023

Plachtění na Akademii USAF - Třetí díl

Pro plachtařské fandy i ostatní nadšence uvádím další VIDEO. Je jen jednu minutu dlouhé. Většinou by se dalo říci je verbovací reklamou pro tu univerzitu. Je tam však pár záběrů kluzáků a krajina, nad kterou s nimi létají. Akademie USAF se nachází na východním úpatí Skalistých Hor ve státu Kolorádo hned vedle města Colorado Springs. Od roku 1998 jsem tam také létal, při doručování kluzáků Blaník z České republiky.
sobota 2. prosince 2023

Vlečný vůz

Jeden z mých zákazníků, JoeMc z Alabamy shání pro svého Vivata vlečný vůz. Vivaty jsme tu měli dva, jeden s otevřeným, druhý s uzavřeným vlečným vozem. Nabídnu mu tento otevřený! Ha ha ...

Video od PepyU - Toto je Joe, v boudě a s novými dvířky

sobota 2. prosince 2023

Pro zasmání a poslech

Nepamatuji si, kdo mě z kamarádů upozornil na The Kiffness. Možná to byl MikeMcPh. Zkus si pustit toto video.


Video od PepyU - Tara a Vendy běží

sobota 2. prosince
Chumelenice před kanceláří, ve čtvrt na pět ráno. O tři hodiny později jsem naměřil hloubku sněhu, měla 6 cm. ... víc fotek
sobota 2. prosince 2023

Mé oblíbené radiové stanice

Nechávám je hrát z radia ztišeně v pozadí, zatímco pracuji v kanceláři.
Před pátou ráno a pak mezi devátou dopoledne až čtvrtou odpoledne - Vážná hudba -.  Po páté ráno - Jazz -. Jazz vlastně hraje neustále. Vysílají programy i přes internet, klikni na podtržený text. A kdybych si udělal čas na poslouchání zpráv, ty běží neustále zde - Zprávy.


pátek 1. prosince 2023

Tvůrkyně vánočního věnce

Nejen tohoto, ale i jiných. Spolu s DianeG vyučovaly zájemce/kyně v pospolitosti unitářů, jak je vyrábět. Tento věnec Emily připevnila na náš dům.
... víc fotek

pátek 1. prosince 2023

Začalo sněžit

Takto to vypadalo v sedm ráno před světovým ústředím Blaníku Amerika.

pátek 1. prosince 2023

Voda v mobilu

Tuhle zprávu jsem doposud na svém mobilu neuzřel. Mínil to vážně. Až za hodinu čištění a sušení zas fachčil normálně jako předtím.
čtvrtek 30. listopadu 2023

Večeře v poslední den listopadu

Upekl jsem kořenové zeleniny s klobáskami.
... víc fotek