VN říjen 2023


Čas a počasí ve Wenatchee

ČAS  |  POČASÍ  |

 Jiné měsíce | Eseje | Poutě | Plachtění | Práce | Veslování | Videa | Evan | Karla | Karma Jídla |
 | Pošli mi email |

Klikni na obrázek a otevře se zvětšenina. A když je v textu něco podtrhnutého, tak je to odkaz na něco dalšího.

Nazpět do domovské stránky VN 

Z letiště na západ

Z Missie na východ

Jaký byl říjen tvůj ? DNES    úterý 31. října 2023
Min -3°C / max 9°C. Polojasno. Práce. Halloween.
středa 1. listopadu

Doručení reklamovaných plexiskel

Právě jsem se vrátil z 1000 km na otočku, osobního doručení. Optická kvalita skel se zdála příjemcům mnohem lepší, než minulá. Na jiné věci technického a montážního rázu ještě pošlou písemné vyjádření.
... víc fotek

úterý 31. října 2023

Odpolední veslování

Ráno bylo -3°C, tak jsem počkal do odpoledne, kdy se ohřálo do výhřevných +6°C. I tak mi byla zima. Čtyři vodáci měli celou Kolumbii a Wenatchee pro sebe. Jinak liduprázdno.  Vůbec si nestěžuji.
... víc fotek

úterý 31. října 2023

Dlabané tykve - co s dužinou a semeny?

Při dlabání dýní jsme objevili zelená, ne bílá semena. Protože za ty váhově v obchodě se zdravou potravou platím čtyřikrát tolik, než za ta bílá, pokusil jsem se oddělit je od patlavé dužiny. Na internetu nějaký borec navrhnul částečně je upéci tak, aby se akorát nespálily, a dužina se dala pak jako strup sloupat. Asi jsem nedopekl. Dosušuji v tácu na vrchu ledničky. Uvidí se.
... víc fotek
úterý 31. října 2023

Jinovatka

Výhled na západ ke Dvěma štítům za východu slunce.

pondělí 30. října 2023

Hranolové tofu

Obyčejně tofu krájím na krychle, které pak trochu pomačkám, aby po usmažení vypadaly jak kousky masa. Tentokrát jsem vše v tácu na pečení uspořádal na asi patnácticentimetrové délky. Spoluhodovnice nakoukla do trouby a tofu se muselo obracet, aby se i osmažilo. Zákazníkům se musí posloužit!
... víc fotek
pondělí 30. října 2023

Strašidelné asfaltování

Emily mě upozornila cestou na nákupy. Že by se mohlo hodit pro VN. Strašidelné páry se tvořily nad ulicemi v naší čtvrti. Asfaltování! Od června bylo rozkopáno. Připomínalo mi to hodně mé mládí.

... víc fotek a dvě videjka

pondělí 30. října 2023

Reklamace plexiskel

Uplynul víc než rok, než na letiště poblíž nešťastného aeroklubu ve státu Oregonu, který musel reklamovat plexiskla pro dva kluzáky, dorazily snad přijatelná náhradní skla. Ve středu, na prvního listopadu, je budu osobně předávat. Drž mi a továrně všechny palce !!!

... víc fotek
pondělí 30. října 2023

Přívod elektriky do vlečných vozů z Litvy

V Americe se používají ploché konektory.

... víc fotek

neděle 29. října 2023

Boršč včetně receptu

Karla pohostila své rodiče velmi chutným pokrmem.

... víc fotek
neděle 29. října 2023

Plavba ježibab a strašidel

Jako loni se konala na řece Kolumbii ve Wenatchee plavba v kostýmech. 

... víc fotek

neděle 29. října 2023

Inváze strašidel II - VIDEO

Toto video se soustředí na dvě strašidla, Karlu a Cathy, v doprovodu s fenkou Lunou.

... VIDEO na You Tube

a   VIDEO na flickru

sobota 28. října 2023

Kruhová večeře u Lindy

V užším kruhu jsme si pěkně popovídali, pojedli a popili, v domě s nádherným výhledem. Také jsme se víc dověděli o Blakovi, profesionálním horolezci, synovi Lindy.
... víc fotek
sobota 28. října 2023

Konec sezony 2023

Ukládání kluzáků a člunů do hangáru na zimu.
... víc fotek

sobota 28. října 2023

Úplněk

Zaujalo mě, když jsem se koukal na ostřejší fotky Měsíce, že některé z nich byly natočené, jiné dokonce "vzhůru nohama". Zprvu jsem myslel, že se má fotka nějak neúmyslně pootočila. Po chvíli vzdělávání se jsem si doložil, že ne - díky velmi zajímavému VIDEU, vysvětlujícím proč se na různých místech zeměkoule Měsíc jeví jinak. Sice při úplňku je odvšude na Zemi vždy vidět stejný záběr (stejná strana Měsíce), ale z různých míst zeměkoule pootočená. Na skici vlevo je vysvětlení.

sobota 28. října 2023

Úplněk

Zachytil jsem Měsíc jak se jevil předešlý večer (vpravo)...  a obrázky nahoře, jak vypadal ve Wenatchee v sobotu 28. října v 06:40 ráno. Západ Měsíce byl v 07:26 a východ slunce v 07:38.

pátek 27. října 2023

Opět nás ubývá .. spolužák z VŠD


foto z třídního srazu v 2018

Prof. Ing. Karel Havel, CSc.

pátek 27. října 2023

Kouzla přírody

Dnešní ranní pohled na západ z balkonu, při východu slunce.
čtvrtek 26. října 2023

Setkání s rybozpytatelkami

Bylo jen málo nad nulou a tak jsem se nabalil. A jako čarovným proutkem, mraky se akorát v poledne roztrhly natolik, že vysvitlo slunce. Nad hlavou přeletěla linka ze Seattlu. Zastavil jsem na technickou přestávku u nákupního košíku. U peřejí jsem si všiml něčeho zvláštního proti proudu. Že by tam někdo uvízl? Začal jsem dělat serii fotek a nakonec i tvořil videa. (Ty jsem později skloubil v jedno, v odkazu na ... víc fotek je video úplně na konci.) Po proudu se plavily na nafukovacím katamaranu dvě osoby. Po splutí peřejemi a pečlivě okolo balvanů jsem se s nimi dal do řeči. Byly to Katy a Sabrina, vědkyně zaměstnané u správy ryb a divoké zvěře státu Washingtonu. Poblíž jejich voru jsem je upozornil na zdechlou rybu. Zeptaly se mě, zda má useknutý ocas. Ano. Proč? Označený. Losos, odrůda letní Chinook. Věděly o něm. Na okolních kopcích se ještě třpytil sníh. Vítr na Kolumbii zvedl radostné vlny. Na vodě bylo báječně.  VIDEO
... víc fotek a video

středa 25. října 2023

Tvořivé kuchtění

Emily upekla mleté krútí s podélně nakrájenými paprikami, černými fazolemi a kukuřicí, koření do taco, navrch sýry, ochucení jogurtem s citronovou šťávou a koriandrem.
... víc fotek


Film

Večer jsme si pustili dokumentární film o fjordech a životě tam pod vodou.
středa 25. října 2023

Začátek dalšího ročního období

Dnes tu přišla zima. U domu bylo na nule a okolní kopce pocukrované sněhem.

středa 25. října 2023

Literární výzkum

Vzdělával jsem se, jak postupovat s publikováním knížek v Americe.
... víc fotek
středa 25. října 2023

Ranní idylka na místním letišti

Takto to vypadalo před terminálem dnes o půl páté ráno. Ranní linka do Seattlu čekala na cestující. Odlet měl být v šest ráno. Kdo to ráno nestihl, měl ještě jednu šanci letět do Seattlu, odpoledne, ve třičtvrtě na dvě. Tak živo je na místním letišti, co se týče linkové přepravy cestujících. Mezitím letos správa letiště utratila na zlepšení infrastruktury přes třicet milionů dolarů. Hlavně z federálních dotací. Díky rozrytému letišti náš aeroklub uskutečnil letos pouhé tři lety v naší výcvikové dvousedadlovce. V sobotu nás členy čeká rozebírání kluzáků a jejich naskládání do hangáru jak sardinky, na zimu. Usiluji o to, aby vybylo místo pro jeden další kluzák, obnovený Blaník L-13. Pracuji na tom, aby si ho náš aeroklub pořídil coby výměnu za těžký žlutý rumunský IS28B2. Tomu budeme muset pořídit ocasní plochu, než ho budeme moci někomu prodat. Pro základní výcvik je L-13 mnohem vhodnější, než ten IS28B2. Instruktoři by se zaradovali. A aeroklub by snad zas začal růst, místo odumírat.

úterý 24. října 2023

Cordon bleu

Upekl jsem kuřecí s uvnitř zavinutou šunkou a plátky sýra. Podával jsem s quinoa a ovocným salátem, který Emily připravila. Už dlouho jsme toto jídlo neměli. Chutnalo výborně. Recept č. 44 najdeš ZDE.
... víc fotek
úterý 24. října 2023

Sedm labutí

Vzácný úkaz zde ve Wenatchee. Obyčejně labutě táhnou na podzim ze severu na západní straně pohoří Kaskády. Někdy se zde zdrží, jako před pár lety, kdy dva páry posečkaly několik měsíců, než pokračovaly na jih. Tentokrát se buď chystaly k pokračování v tahu, anebo jsem jim v tom "pomohl" tím, že jsem (nevidíc je) do nich málem se svým skifem vrazil, když už jsem si řekl, že je neuvidím. Ihned se ozvaly svými trubkovými hlaholy, a vzápětí vzlétly. Jsou to kouzelní ptáci. Zde jsou velmi plaší, na rozdíl od míst, jako je třeba Praha.
... víc fotek a videjko

úterý 24. října 2023

Nezletilý orel

Než bělohlavému orlu naroste bílé peří, je celý strakatý. V té době se podobá nezletilému zlatému orlovi. Fotky jsou brané uprostřed řeky Kolumbie ve Wenatchee.
... víc fotek

úterý 24. října 2023

Půl napůl (počasí během veslování)

Rád fotím cokoli létá. Dnes k tomu byla dobrá příležitost. Počasí bylo nevlídné. Až k poledni se oblaka protrhaly - jen napůl. Severně od doku byla obloha modrá, na jih šedá. Obvesloval jsem svůj obvyklý okruh. U voru rybozpytatelů jsem vyfotil jeho kotvu. Vzácný úkaz byl vlak, který přejel přes most přes řeku Wenatchee. U peřejí byla bílá volavka egret. Na ostrově byly dvě osoby se psem a kánojí. Po přiblížení jsem je rozeznal: kamarádi LT a Penny s jejich psíkem Toby. Sbírali odpadky. Pěkně jsme si popovídali. Řekli mi, že viděli orla a sedm labutí. Vyhlížel jsem je. Pak jsem udělal plno fotek jich, jsou v jiném fotoalbu. U Roury byly krásné podzimně zabarvené listy javoru. Z ní bujely zelené listy "špenátku", se svými jemnými bleděmodrými kvítky. Po otočce u Haldy přeletělo dopravní letadlo Embraer, linka do Seattlu. Akorát, když jsem vzdal hledání po labutích - jsem do nich málem vrazil! Byly uprostřed Kolumbie. Nečekaly, až je nepozorností převálcuji. Vznesly se a ladně odletěly nejméně kilometr dále na jih. Viz jiné album. Na vodě jsem tentokrát strávil skoro tři hodiny. Bylo mi báječně.
... víc fotek a videjko

foto kredit JosefU
úterý 24. října 2023

Kozy se mají dobře

Pepa se o ně pečlivě stará.

foto kredit  H. Boháčová
úterý 24. října 2023

Celní radosti

Abych se náhodou nezačal nudit ... ha ha.
Přečti si článek. Za pár dní budu mít velkou leteckou zásilku z Prahy do Portlandu.
úterý 24. října 2023

Práce - aerovlekový závěs kluzáku

Jeden vytrvalý plachtař si chce nechat přidat přední závěs a ventilaci do svého použitého kluzáku LAK-17A v.č. 114.  ... víc fotek

pondělí 23. října 2023

Večeře

Emily upekla sladké brambory, fazole ze zahrady na slanině a jehněčí s kostmi. Chutnalo dobře.

Výběr do poroty

Emily nařídili z okresního soudu, aby se dostavila vykonat svou ústavní povinnost - účastnit se v trestní porotě. Dnes zatím jen na konečný výběr členů. Jak daleko musela jet tam a zpátky? Zde je mapa. O čem byl soud se sdělovat nesmělo. Když se Emily po šesti hodinách ze soudu vrátila, sdělila s úlevou, že jí - i když to bylo nachlup - do jury nezařadili. Popsala, jak výběr probíhal. Dostavilo se sedmdesát vyzvaných osob. Těm soud přidělil pomíchaně čísla (ne podle abecedy) a zatímco všichni naslouchali - včetně nařčeného zločince - soud porotce vybíral podle toho, jak odpovídali na určité otázky. Vybrali dvanáct hlavních porotců a tři záložní.
Nakonec řekli vyzvaným, kdo má číslo nad 40, že může jet domů a sloužit v porotě nemusí. Emily měla číslo 44. Pro čtenáře VN, které to více zajímá, zde jsou Odpovědi na otázky, jak probíhá výběr poroty ve státu Washingtonu.
pondělí 23. října 2023

Přiletělo sem UFO

Červánky se v posledních dnech předhánějí. Tuto serii jsem vyfotil v rozmezí dvanácti minut. Začal jsem patnáct minut před úředním východem slunce, na ulici před naším domem. Během fotografování jsem stoupal postupně ulicí směrem na východ, až k jejímu konci, čtvrt kilometru od domu.
... víc fotek

UFO (ha ha) nad Missií - čočkovitý mrak

neděle 22. října 2023

Vzpomínka na odešlé spolužáky/ně z VŠD

Vzpomínka na Jožo Noruláka, Oldu Spálovského, Hagaru, Ervína Vítka, Jindru Paušovou, Václava Hlavatého....... Z fotoalba Ivo Holana
... víc fotek
neděle 22. října 2023

Stav na letišti ve Wenatchee

Téměř nostalgicky jsem ohledal po ohromné přeměně naše dříve přívětivé letiště.
... víc fotek

neděle 22. října 2023

Paprsky slunce

Nad Missií se shlukly tmavé mraky, jejichž děrami vrhalo slunce na zem své paprsky.
... víc fotek

neděle 22. října 2023

Procházka s Lunou

Vyšli jsme si od domu směrem ke hřbitovu starousedlíků, přes sad a nový hřbitov.
... víc fotek

sobota 21. října 2023

Večeře

Emily připravila losos pesto tykev delicata těstoviny z rýže. Chutnalo výborně.
sobota 21. října 2023

Co podpírá skif, když ho nosím na hlavě ?

Při kouknutí se, jak soustředěně natírám (foto níže) mě napadlo, co vlastně je mezi mou hlavou a rameny? Ani na základní škole, dvanáctiletce, dopravce, Nijenrode a univerzitě státu Oregon jsem předmět "anatomie" neměl. Jal jsem se vzdělávat se. S úžasem jsem objevil, že mezi hlavou a pánví je dvacetčtyři (24) obratlí a chrupavek. Jakou zátěž dostanou? Každá 18 kg (40 liber) plus extra zatížení, zaklopýtnu-li.

foto kredit Emily
sobota 21. října 2023

Honey do

Pro ty mezi čtenáři VN, kteří se opravdu chtějí naučit anglicky, je zde jedna ze základních lekcí. Co znamená v anglickém jazyce "Honey do"? Zeptal jsem se na internetu. Vyplivlo to (po překladu do češtiny): "Sbírka žádostí, obvykle seznam úkolů v domácnosti, které zadává manžel nebo manželka partnerovi." Tentokrát to byla loupající se barva na prahu dveří mezi garáží a zahradou a na lemování střechy nad balkonem. Zhostil jsem se úkolu a za dvě hodiny byla obnovena nejen zmíněná místa, ale i všechna ostatní okolo domu. Emily se podělila o pár fotek z akce a o napečenou dýňovou "bábovku". Její barva šla dobře k pivu hefeweisen...
... víc fotek
sobota 21. října 2023

Kouzelné veslování

Zase jako včera se čtvrt hodiny před vlastním východem slunce vytvořily nádherné červánky. Tentokrát jsem je zachytil na vodě. Obvesloval jsem svůj okruh Peřeje - Halda. U koupaliště přetváří správa toku břeh. Zachytil jsem vzlet "Tryskáče" (morčáka). Všimni si, podle cákání, kde se odráží nohama o hladinu. Dle nezávislých měření dosahují tyto kachny rychlosti 130 km/hod. (81 mph). Aby se ale vznesly, potřebují dlouhou vzletovou dráhu. Když jsem končil, "sobotníci" začínali. A na závěr, poblíž loďárny jsem zachytil růst zajímavých hub. Svými spóry kakaově poprašují své okolí.
... víc fotek

pátek 20. října 2023

Oslava 84. narozenin Monteho

Jádro naší skupiny turistů a běžkařů se sešlo v domě Judy a Monteho v počtu osmi přátel. Tradičně jsme koštovali mnohá piva a vína, jedli papričky a pizzu, četli humorná přáníčka a po srpkem Měsíce na prahu domu zazpívali narozeninovou písničku.
... víc fotek

pátek 20. října 2023

Za modříny na Missii

Přifařil jsem se coby ocásek ke skupině čtyř turistek. Tolerovaly mě. Vyšlápli jsme za zlatavými modříny poblíž Misie. Luna byla v sedmém nebi. Počasí ohromně přálo, i osvětlení a stadium vysychání modřínů. Nádherný výšlap.
... víc fotek
pátek 20. října 2023

Z ranní procházky

Východ slunce byl v 07:28, ale červánky byly ve své největší intenzitě čtvrt hodiny před ním. Cestou jsem si všiml, jak vodní správa začla již půl hodiny před východem rýpat v ulici. Instalují už od začátku července nové vodovodní trubky. Včera všem ve čtvrti vodu zavřeli a celý den jsme byli bez vody. Cítil jsem se jak doma na Křivoklátě. Předem jsme napustili vanu plnou a vypli elektriku do boileru (to správa doporučila).
... víc fotek

čtvrtek 19. října 2023

Upekl jsem rybu swai

Tento recept nerecept je "velmi jednoduchý". Nalej olivový olej na plechový tác a v něm namáčej na plátky nakrájené brambůrky a rozlámané stonky brokolice, osol a opepři. Rozpal troubu na 200°C a dej naložený tác dovnitř. Mezitím nachystej rybu swai (z rodiny pangas) -  osol a opepři. V misce nachystej polevu: Dvě lžíce sojové omáčky, dvě lžíce bílého vína, nastrouhaný zázvor, vymačkaný česnek a jemně nakrájené zelené cibulky.
Když v troubě brokolice začne mít začerněné květy, polož rybu navrch brambůrek a brokolicí. Peč dvě minuty, pak rybu otoč, rozlij a rozmísti na rybu nachystanou omáčku, peč další dvě minuty. Podávej s citronem, petrželkou a pažitkou. Dobrou chuť !
... víc fotek
čtvrtek 19. října 2023

Poslední letošní koupel ?

Měli jsme přípravu na a pak finanční jednání celé dopoledne. Veslování bylo odloženo na odpoledne. Obvykle se zvedne vítr či se začnou projíždět motorové čluny. Dnes ani jedno, ani druhé. Dokonce teplota vzduchu vystoupila na 22°C a vody byla ještě 17°C - tak senzace ! Byla extrémně nízká voda a peřeje se tvořily na Wenatchee už skoro v ústí do Kolumbie. Dostal jsem se jen pod železniční most. Proto jsem si na Kolumbii přidal proti proudu až k bílému skladu. Jak nádherně dnes bylo !!!
... víc fotek

středa 18. října 2023

Vycházka v Bouřlivém kaňonu

Začla tím, že jsme chtěli do sběrny vrátit sklo. Při té příležitosti jsme se šli projít kaňonem Tumwater. Podívat se na podzimní barvy. A možná uvidět i třoucí se lososy. Luna šla s námi. Obavy, že se vyválí v rozpadající se rybě byly zbytečné. Vidět lososy jsme promeškali asi o měsíc. Sklo jsme vrátili zas domů. Ve sběrně měli zavřeno. Zastavili jsme se v restauračce oblíbené automobilovými závodníky. Podělili jsme se o ledový salát.
... víc fotek

středa 18. října 2023

Východ slunce od domu

Po zakončení několikahodinové pracovní konference se rozednilo a byly hezké červánky. Vyběhl jsem s kamerou na ulici před domem.
... víc fotek
středa 18. října 2023

Konference s kupci a litevským výrobcem kluzáků

Můj pracovní den, ve státu Washingtonu začal v 03:30. Měli jsme telekonferenci s výrobcem v Litvě a kupci v New Jersey, Pennsylvanii, Texasu a Koloradu. Dvě konference proběhly v pořádku a úspěšně. Nyní musím z nich dělat výtah, poslat do Litvy na schválení a nové nabídky, které pak předložím zákazníkům, kteří je doufejme přijmou a zaplatí nové částky. Je u toho hodně piplavé práce, kterou naštěstí dělám rád.
... víc fotek

úterý 17. října 2023

Veslování nejdřív po proudu

Odložil jsem veslování tentokrát až na dobu okolo poledne. Další změnou byla oblast veslování. V oblasti poblíž mostů ve středu města jsem si všiml kampu bezdomovců. Míň, než dřív. Pokračoval jsem dál po proudu, na jih. Otočil jsem u dvou čerpacích věží, odkud byly nezvyklé výhledy na západní kopce. Vysvitlo slunce a já se mohl vysvléknout jak v létě - to v druhé půli října! Na vodě bylo báječně.
... víc fotek
úterý 17. října 2023

Jozef Norulák

Včera zemřel náš spolužák z VŠD. Zde je odkaz na vzpomínky...

... Letci a letkyně VŠD 1965-1970.

úterý 17. října 2023

Sen

Včera večer jsem četl knížku od Pepy. Dospěl jsem už do jedné třetiny 7 Hříchů. Hrůzostrašné mi. Zmínil jsem se Emily. Ta podotkla, že bude na opačné straně domu a tam nebude slyšet, jak budu řvát, doháněn k tomu zlými sny. Spal jsem výborně - přes očekávání nočních můr. K ránu jsem přece jen měl sen. Jel jsem s Emilí a rodinou po dálnici, v nejvíc levém pruhu. Pojednou uprostřed dálnice se za hustého provozu dva lidi rvali a kutáleli se od prava do leva do mého pruhu. Neměl jsem kam uhnout … hrozné.

Práce

Rozpadá se mi pracovní počítač. Asi s ním moc pracuji. Při zkoumání malých písmenek jsem zjistil, kde byl počítač vlastně vyroben. Aha! V Číně. Tak předsudky. Ale přijal jsem výzvu a začal výzkum. Nakukoval jsem do zavřeného počítače a usoudil, že pravý závěs obrazovky se zlomil. Po hodině pátrání jsem našel na internetu co jsem hledal. Jak kde koupit náhradní závěs, jak počítač rozebrat, jak vyjmout zlomený a nainstalovat nový závěs. Je potřeba předtím udělat jen (ha ha) dvanáct úkonů - odmontování částí počítače. Podívej se na tohle VIDEO na postup opravy.
pondělí 16. října 2023

Večeře

Em upekla vepřový "polštář", obalený spoustou kmínu. K tomu brambůrky, mrkev a dýni ze zahrádky. Chutnalo moc dobře.
pondělí 16. října 2023

Díly pro Vivata

Zákazník Jerry v Novém Brunswicku v Kanadě potřebuje pro svého Vivata náhradní díly. (Vivat je motorový kluzák české výroby.) Snažil jsem se mu pomoci.
... víc fotek
neděle 15. října 2023

Večeře

Připravil jsem příjezdovou večeři, krevety s přílohami. Jen pro dva. Karla spěšila do svého nového domova. A tu cibulku jen pro mě. Do fotky jsem opoměl přiložit quinoa a fazolky. Chutnalo báječně.
neděle 15. října 2023

Návrat cestovatelek

V neděli ve dvě odpoledne se putovatelky v pořádku navrátily domů ze své 1100 km dlouhé okružní cesty.
neděle 15. října 2023

Objevné veslování

Co lidi nehází taky do vody! Použil jsem nákupní vozík u silničního mostu coby provizorní molo. Obvesloval jsem celý svůj obvyklý okruh. Postupně jsem stahoval vrstvy oblečení, jak sluníčko rozdávalo více svých paprsků.
... víc fotek
sobota 14. října 2023

Dámská turistika

Karla a Luna s Emilí vyrazily na výšlap v lyžařském středisku Schweizer nad městem Sandpoint ve státu Idaho.

foto kredit Emily

foto kredit Emily
pátek 13. října 2023

Západ slunce v Kanadě

Emily, Karla a Luna si zopakovávají svou pouť v Kanadě z letošního léta. Tolik se jim zalíbila. Pro změnu tentokrát jedou opačným směrem. Dnes překročily hranici nazpět do USA v Idahu do města Sandpoint. Domů se hodlají vrátit v neděli.
pátek 13. října 2023

Večeře

Přidal jsem si k jídlu ze středy také čerstvé krevety se speciální omáčkou a rajčátka ze zahrady.
... víc fotek
pátek 13. října 2023

Veslování - srna plavala přes řeku Wenatchee

Veslování na řekách Kolumbie a Wenatchee. Srna přeplavala řeku W. Bělohlaví orli možná dočasně převzali hnízdo orlovců. Na vodě bylo báječně.
... víc fotek a video
pátek 13. října 2023

Zoubky

Byl čas nechat si důkladně vyčistit, obrousit a napustit fluorem zuby. Dvakrát ročně se do toho pustí zubní hygienička Taylor a zubař Collins.
čtvrtek 12. října 2023

Příchod podzimu

Listy javoru na terase při odpoledním slunci ...
čtvrtek 12. října 2023

Po práci v kanceláři

Zatímco jsem se postaral o to, abych byl nadále "v práci" - zastihnutelný zákazníky - vyrazil jsem do přírody. Dál už jsem to v kanceláři nevydržel. Sedm hodin pro dnes bylo dost. Byl nádherný, slunný svěží den. Nejprve jsem vyjel za modříny na Misii. Pak jsem po nákupech dole v údolí vystoupal na druhou stranu údolí. S knížkou Sedm Hříchů od Pepy. Vyhledat klidné místo na čtení. Začal jsem číst u místa, které jsem ze svého dřívějšího běžkování nazval Panenská pole. To, že ty se mi tehdy zdály nedotknutelná. Jak jsem se rozečetl, nastal ohromný hluk. Objevily se obrovské stroje a rozezněl se hrozný hlomoz. Knihu jsem dočasně odložil a jal se zkoumat, o co šlo: Stále nevím. Ze vzhledu co jsem uviděl, jsem vyrozuměl, že jde o ohromné vrtačky snad pro hloubení velikánských studní či tvoření základů pro sloupy - o jak bylo napsáno na rouře - průměru sedm stop a deset palců ( = dva metry čtyřicet centimetrů ). Stroje posléze odjely za horizont, směrem, kde ve Wenatchee rozšiřuje firma Microsoft svou novou "strojovnu" - obrovské středisko pro zpracování dat. Anebo se mýlím, možná si stroje objednal nový velkosad tam poblíž. Či se jednoduše někdo pustil do založení nového předměstí - kdo ví?
... víc fotek

Jeden ze dvou L23, které jsem v roce 2005 dodal do Jižní Ameriky kolumbijské armádě
čtvrtek 12. října 2023

Práce

Od čtyř rána jsem pracoval na koordinaci dodávek pěti kluzáků jak z Prahy, tak z Litvy. A také na rozdělaném obchodním případu dodávky šestého kluzáku, L23 Super Blaníku. Povede-li se ten, bude to první nový Blaník do Ameriky od roku 2006.
středa 11. října 2023

Západ slunce

Barvičky byly vábivé. Teplota na povečeření venku odrazující.
středa 11. října 2023

Večeře

Rozhodl jsem se péci vše dohromady - mrkve, květák, tofu a zelenou cibulku, smáčené v olivovém oleji a posypané kurkumou. Chutnalo výborně.
středa 11. října 2023

Veslování a hříčky počasí

Ráno pršelo. Těsně před východem slunce jsem v oblečení do deště vyrazil na vodu. Jak kouzelným proutkem se postupně začlo vyčasovat a nad údolím se mraky rozpouštěly. Vysvitlo slunce a po celou dobu bylo nádherně. Když jsem skončil, začlo zase pršet. Jaké štěstí! Ze zvířátek jsem zachytil kulíky. Co jsem nestačil bylo, jak vedle mě v těsné blízkosti bobr táhl větev. Pluli jsme chvíli společně, až mrskl ocasem a potopil se. Mrsknutí málem zatopilo mou kajutu, tak blízko jsme byli k sobě. Bylo mi líto, vystrašil jsem-li ho a on pak klacek nenašel. Komentář k úvodní fotce. Nevzal jsem si brýle proti slunci a tak jsem improvizoval s kulichem. Toto uspořádání se dobře osvědčilo, když jsem vesloval proti proudu postranní řeky Wenatchee, a do očí mi slunce svítilo jak přímo, tak odrazy svých paprsků od hladiny řeky. U doku jsem se pozdravil s kamarády vodáky. LizD převzala skif. LT a Penny s Toby vyráželi na kánoi. Popřál jsem Penny k jejím dnešním 76tinám.
... víc fotek


Práce

Hovořil jsem půl hodiny s novým možným kupcem kluzáku L23 Super Blaníku. Naznačil, že v prosinci by ho rád objednal. Snad se od září rozpracovaná koupě povede.



Pro Právníčka - VIDEO

Ve státním parku Confluence ve Wenatchee probíhá rozsáhlá modernizace břehu řeky Kolumbie. Toto krátké video jsem vyrobil speciálně pro Právníčka, který miluje stroje. Při natáčení se mi zdálo, že řidič náklaďáku se rozhodl z místa utéct, jen aby byl v bezpečí, než aby zůstal u svého vozidla. Nechal jsem na otci, aby upozornil Právníčka, že ne všichni operátoři rypadel jsou zkušení a bezpeční.
úterý 10. října 2023

Kuřecí musaka

Využil jsem příležitosti, kdy jsem nemusel vařit podle gusta jiných a experimentoval jsem. Místo mletého jehněčího jsem použil kuřecí panenku, které jsem měl zásobu. Také jsem přidal ke své obvyklé cibuli a česneku i květák. Další přísady, které v poslední době musím při vaření pro druhé vynechávat. Chutnalo výborně. Z listů květáku, které většinou lidi vyhazují, jsem si nachystal na zítřek polívku.
... víc fotek
úterý 10. října 2023

Instalace šoupacích síťových dveří

Sadařská sezona byla u konce a s ní i souboj sadařů s hmyzem. Objevily se ve větším množství mouchy. Opotřebovanost stávajících šoupacích síťových dveří ve východu z domu na náš balkon se projevila tím, že dveře zkolabovaly. Vypravil jsem se do obchodu. O pár dní později jsem přistoupil k samotné instalaci. Nové dveře se posouvaly neskutečně volně. Tak volně, že jsem musel přidat dodatečnou horní lištu. A aby se vtíravý hmyz tak snadno dovnitř nevloupával, jsem se ke svislé části dveří chystal přidat lištu další, skosenou. To objevení, že stávající dveře nebyly v pravém úhlu k prahové kolejnici a že bez úpravy by zůstávala lichoběžná mezera - od nuly nahoře až po centimetr dole u prahu dveří. Té by se hmyz rozhodně všiml, kdybych jim invázi nezatrhl. Pak mi došlo, že žádnou lištu přidávat nemusím: Stačilo povolit štelovací šrouby spodního rámu dveří tak, aby se dveře daly odklonit a lichoběžníková mezera zmizela. A pak v nové poloze šrouby zas dotáhnout.
... víc fotek
úterý 10. října 2023

Větrací klapka na okénko

Věnoval jsem se zákazníkům, obětem neurvalého zacházení pilotů a pasažérů s větracím okénkem na kluzácích. Dělal jsem osvětu, jak zabudovat jednoduchou prevenci, proti které i ti největší neurvalci jsou krátcí. (He he .. Nepodceňovat je ! Jsem si vědom, že představivost ničitelů je bezmezná.)
... víc fotek
pondělí 9. října 2023

Večeře s Karlou venku v McGlinns   

Karla mi popřála k narozeninám. Já jí k jejím pokrokům v bydlení a práci. Oba jsme si dali jehněčí burgery. Měli jsme velmi hezký večer venku na terase.
pondělí 9. října 2023

Čarovné veslování

Tentokrát se červánky povedly. Obvesloval jsem svých 12 km. Sledoval jsem opravu západního břehu. Poslouchal jsem melodii vody vytékající z Roury. Na vodě bylo báječně.
... víc fotek a videjko
neděle 8. října 2023

Čarodejnice v Portlandu

Tato událost v Portlandu (v sousedním státu Oregonu) se koná v sobotu 28. října 2023 v 11 hodin. Stala se oblíbenou tradicí, která spojuje nadšence paddleboardingu, příznivce Halloweenu a ty, kteří hledají strašidelný čas na řece Willamette.

příspěvek od Emily
neděle 8. října 2023

Večeře

Ha ha .. bylo toho víc. Podívej se na další fotky.
... víc fotek
neděle 8. října 2023

Výměna dveří

Sadařská sezona je u konce a s ní i souboj sadařů s hmyzem. Objevily se ve větším množství mouchy. Opotřebovanost stávajících šoupacích síťových dveří ve východu z domu na náš balkon se projevila tím, že dveře zkolabovaly. Vypravil jsem se do obchodu.
sobota 7. října 2023

Veslování zas na Kolumbii

Po čtyř a půl hodinách spánku se mi už dál lenošit nechtělo. Ušly by mi červánky a naprostý klid na řece. Obvesloval jsem svou oblíbenou 12ti kilometrovou trasu. Pozdravil jsem ptáky, šumění peřejí, špenátek. Zahalelal jsem do Roury a vyslechl ozvěny pod mostem. Když jsem skončil, kamarádi vodáci začínali. Doma jsem si nachystal ke snídani chutný řecký jogurt. Stačil jsem odeslat dvě urgentní zásilky leteckých náhradních dílů, setkat se s dcerou Karlou, nakoupit potraviny a následně uprostřed odpoledne si nachystat kuřecí panenku se smaženou cibulí, brambůrkami, mrkvičkou a špenátem. Než slunce zapadlo jsem už zase spal, časově rozhozený, ale nádherně uvolněný.
... víc fotek
pátek - sobota 6. a 7. října 2023

Pokračování cesty z Frankfurtu do Los Angeles a Seattlu

Úmorný, skoro 13ti hodinový let z Frankfurtu do Los Angeles (kvůli přesedání), pak z LA do Seattlu. Z FRA jsem seděl uprostřed vzadu trupu jak sardinka. Po 6ti hodinách jsem si dopřál jedinou, asi desetiminutovou procházku letadlem. Jinak jsem stále seděl. Ku konci jsem se zaříkal, takhle dlouho už nikam necestovat.. Ha ha. Naštěstí během letu jsem se mohl zabavit sledováním pokračování filmu Avatar, Cesta vody, z 2022. Pěkná pohádka. V LAX byla pasová kontrola a připuštění zas do USA, tentokrát bez jakýchkoli cavyků. Stačil jsem si v LA poblíž brány letadla do Seattlu dopřát před nástupem jedno pivo. Při placení jsem ho málem vyprskl. Cena zlomila všechny rekordy. V přepočtu na koruny za malé pivo inkasovali 265 Kč. Naštěstí výhled z letadla při zapadajícím slunci za obzorem Pacifiku stál za to. Prvních pár z těch fotek ukazují střed Los Angeles, Hollywood, pobřeží, oceán. A pak jak se barvy měnily, sledoval jsem jejich proměny na křídle až do přistání v Seattlu. Tam jsem v pohodě nalezl auto, které Emily zanechala před svým současným cestováním za ELAL do Kalifornie. Zavezl jsem ho nazpět do Wenatchee přes hory Kaskády. Dorazil jsem v pořádku po půlnoci, po 31 hodinách přesunu z Křivoklátu. V horké vodě s domácím pivem v ruce jsem se pak málem rozpustil.
... víc fotek
pátek 6. října 2023

Ranní ptáče dál doskáče

Cestování z Křivoklátu do Wenatchee. Má trvat třicet (30) hodin. Zatím jsem dorazil do Frankfurtu ... První fotka je Měsíc na východní obloze, o půl čtvrté ráno, ze zahrady dětství.
... víc fotek
čtvrtek 5. října 2023

S Milanem do Rakovníka a Poslední Večeře   

Zajeli jsme s Milanem do banky, prohlédli si trh, kde si Milan koupil oblečení, podívali jsme se na Rakovnický hřbitov. Večer pak jsme si na rozloučenou dopřáli tříchodovou večeři v Restauraci Nad hradem.
... víc fotek
čtvrtek 5. října 2023

Slunce se snažilo proniknout vrstvami mraků

Od pěti rána jsem pracoval. Od půl sedmé jsem sledoval souboj slunečních paprsků s vodními parami.
středa 4. října 2023

Oblíbený Milanův nanuk

Milan si rád dopřává tuto zmrzlinu. Sedává na lavičce pod kostelem.

Sraz spolužáků v Roztokách

Sešlo se přes dvacet lidí, z Áčka i Béčka. Prima jsme si popovídali. Díky Jarko za organizaci !
... víc fotek
úterý 3. října 2023

Narozeninový dort


Děkuji všem gratulantům za blahopřání k mým narozeninám!
úterý 3. října 2023

Setkání příbuzných


Od Sněmovny jsme vyrazili na Hrad, kde jsme si pochutnali na českých specialitách. Poté jsme se prošli Jelením příkopem. Bylo moc prima zase společně po více letech spolu pobýt.
... víc fotek
úterý 3. října 2023

Exkurze do Poslanecké sněmovny ČR


S Milanem a asi třiceti ostatními důchodci jsme strávili dvě hodiny na komentované procházce v dolní sněmovně českého parlamentu. Moc zajímavé.
... víc fotek
pondělí 2. října 2023

Stravování

Z přísad nakoupených v Tesku na Stochově jsem připravil mé oblíbené tofu. I Milanovi chutnalo. 
... víc fotek
pondělí 2. října 2023

Veslování po Berounce a Vltavě

Konečně jsem dovesloval od Libštejna až za soutok Berounky s Vltavou. Tentokrát zas v pohodě. Opravený kýl neodpadl. Na Berounce jsem se vyhýbal rybářům a mělčinám. Od soutoku do Modřan začlo přibývat vodáků. Bylo jich málo, tak pohoda. Do dneška mám odveslováno 2 x 105 km po Berounce = 210 km. Proč 2 x ? Protože mým stylem musím veslovat nejprve proti proudu a pak zas po proudu nazpět k autu. Když připočítám i jiné řeky v ČR kde jsem v posledních třech letech vesloval - Vltavu, Otavu, Dyji a Moravu - celkem v České republice jsem doposud navesloval 250 km. 
... víc fotek
pondělí 2. října 2023

Návštěva Rakovníku

Potřeboval jsem jít do banky. I se skifem jsem zavítal do Rakovníka, cestou na veslování.
... víc fotek
pondělí 2. října 2023

Oprava skifu

Našel jsem nepoužívaný plastový tác a z něho jsem vyřízl pilkou na železo nový kýl. Tloušťka byla čirou náhodou přesně taková, jaká měla být. Otvaroval jsem kýl a vyvrtal tři díry pro tmel, přesně tak, jako měl ten starý. Vše jsem dělal zpaměti - takové opravy jsem dělal v minulosti aspoň tři. Jen tehdy jsem musel vždy koupit tovární kýl, který stojí sedmdesát dolarů. Vyčistil jsem drážku od starého tmelu, vymyl alkoholem a zasadil do ní nový kýl. Ten jsem ještě pro tvrdnutí tmelu ukotvil plastovou páskou. Za tři hodiny jsem už vložil skif do vody; doufajíc, že tmel nebude odpláchnutý. Výrobce doporučuje 24 hodin. Byl jsem však nedočkavý.
... víc fotek
pondělí 2. října 2023

Červánky nad Plešivcem

Příslib hezkého dne.
neděle 1. října 2023

Rizikové veslování

Bláhově jsem vyrazil do Radotína s naivním očekáváním, že snadno dokončím poslední neodveslovaný úsek mezi Černošicemi a ústím Berounky do Vltavy. Představoval jsem si klidnou hlubokou vodu bez zábran. Jak jsem se mýlil!
Hned pod ústím Radotínského potoka byly v Berounce mocné peřeje. Začal jsem proti proudu. Vstup do řeky vyžadoval přenést skif přes pole balvanů. Ihned nad mostem pro pěší jsem musel překonávat první mělčinu a mírné peřeje. O tři sta metrů výše byly další, ty už jsem musel portážovat. Těch bosých brodění s tlačením skifu bystrým proudem bylo dále pět. Asi kilometr nad Radotínem jsem dorazil k velmi silným peřejím. Na druhý pokus, kdy po prvním jsem málem rezignoval, jsem jimi prorazil. Přitom jsem však také urazil kýl svého skifu. Byl k nenalezení v pěnivé vodě. Skif se stal mnohem nestabilnějším a kličkoval. Naštěstí toto jsem zažil dříve vícekrát a veslovat bez kormidla jsem se tehdy naučil. Další překážky se vyskytly ve formě rybářských vlastců. Ty od nich dosahovaly šikmo téměř až na druhý břeh. Několikrát jsem se do nich zamotal. Rybáři tahali. Někdy mi strhávali veslo pod vodu a skif se začal překlánět. V jednom případě se do zádě skifu zacvakla i koncovka s háčky. Tu jsem u břehu vyprostil. Po docílení jezu v Černošicích se mi podařilo všechny peřeje po proudu sjet bez portážování. Výhodou byloa, že už jsem nemusel dávat pozor, abych neurazil kýl.
... víc fotek a videjka