VN srpen 2023


Čas a počasí ve Wenatchee

ČAS  |  POČASÍ  |

 Jiné měsíce | Eseje | Poutě | Plachtění | Práce | Veslování | Videa | Evan | Karla | Karma Jídla |
 | Pošli mi email |

Klikni na obrázek a otevře se zvětšenina. A když je v textu něco podtrhnutého, tak je to odkaz na něco dalšího.

Nazpět do domovské stránky VN 

Z letiště na západ

Z Missie na východ

Jaký byl srpen tvůj ? DNES  čtvrtek 31. srpna 2023
Tepl. min 14°C / max 21°C. Mrholení. Veslování. Práce.
čtvrtek 31. srpna 2023

Veslování - srny a trénink

Olověné mraky stínily červánky. Na opačné straně oblohy zapadal modrý Měsíc. Plul jsem chvíli s bobříkem. Tryskáč přeškrtl nebe. U soutoku mě čekalo překvapení: Srnka a srnče. Nechaly mě přiblížit se a pak jsme se "prošli" v deltě. Poté jsem zas pozdravil peřeje. Po obkroužení svého obvyklého okruhu jsem zabočil do oblasti na řece, kde kamarád LT zaučoval dva veslařské adepty. Na vodě bylo báječně.

...víc fotek a videjek
středa 30. srpna 2023

Oslava 77tých narozenin LT

Sešli jsme se na pití a večeři v restauraci South v tržnici Pybus. LT dostal humorná přáníčka. Na další posezení a dort jsme se přemístili do domu LT a P. Strávili jsme příjemný večer. I pes Toby.

...víc fotek a videjko
úterý 29. srpna 2023

Upekl jsem večeři

Emily měla letos velkou úrodu fazolí - komplimenty! K nim jsem přidal sladké brambory, mrkve a klobásy.

...víc fotek


Silná bouřka

V noci na středu byla přímo nad námi silná bouřka s hojným deštěm. Před jedenáctou večer udeřil velmi blízko blesk a ihned explodoval mohutný hrom.
úterý 29. srpna 2023

Roury nové vodní infrastruktury

Vyměňují kanalizaci, vodovod, či obojí -  zde ve čtvrti, už snad 3 měsíce se rejpají.

...víc fotek
úterý 29. srpna 2023

Bouřlivé veslování

Ráno, ještě za tmy, byly blesky ve všech kvadrantech. Vyčkal jsem půl hodiny. Poryvy se zklidňovaly, když jsem začal na vodě. Zodpověděl jsem ještě jeden hovor bezpečně zakotvený u Ohňostrojového mysu a pak se pustil k peřejím. To už se vítr utišoval a posléze vyšlo i sluníčko. Protáhl jsem se peřejemi co nejvýše to šlo. U soutoku jsem zas pozdravil Nymfu a pustil se přes Kolumbii. Tam ve skalnaté odlehlé zátoce jsem se báječně vykoupal. Podél západního břehu pluli dva veslaři. Při úklidu se ukázalo, že to byl kamarád vodák LT s členkou jedné rodiny, která byla veslařkou. Zítra bude mít LT své 77té narozeniny. Mezitím Emily vyrazila někam
s Lunou. 
...víc fotek
pondělí 28. srpna 2023

Klamné vodopády u Stevensova průsmyku

Dopoledne jsme s Evanem
nechali Podzimku vyřádit se na prolézačkách. Rozloučili jsme se s L+N, ti odjeli na hřbitov ve městě Chehalis, kde L vyrůstal. V úterý L+N odletí na devět dní dobrovolné práce někde na Aljašce, poblíž Kečikan. Odpoledne jsme zavezli Evana a Podzimku na letiště v Seattlu. P se domů nechtělo. Pak jsme zajeli do Lynnwoodu k sestřenici Emily, Lauře. Cestou ze Seattlu do Wenatchee jsme se krátce zastavili u těchto vodopádů. Ve Wena nás přivítala Karla s Lunou. K připravila výbornou večeři. Rádi jsme se uviděli.
...víc fotek
neděle 27. srpna 2023

Vzpomínka na Sheilu v restauraci Primo v Tacomě

Netříděné fotky a videjka.
neděle 27. srpna 2023

Italská restaurace v Tacomě, Primo

Vzpomníka na Sheilu se bude konat poblíž, kde Sheila vyrůstala. Také v jejím a Edovém oblíbeném italském prostředí. Restaurace Primo.
neděle 27. srpna 2023

Na hřbitovy chodím rád,
chodím si tam vzpomínat...   
na všechny členy rodiny
z okolí i z Tacomy..

víc fotek...
neděle 27. srpna 2023

Východ slunce, od naší ubytovny v Tacomě   

Podzimka a Evan se přišli podívat ...
sobota 26. srpna 2023

Požáry, hrozné v Kanadě

Graf vyjadřující kvalitu ovzduší vytvořil zajímavý obrazec.
sobota 26. srpna 2023

Se zvířaty a lidmi

Emily vyzvedla na letišti SeaTac z Kalifornie přicestovalé návštěvníky - Evana a Podzimku. Mezitím u domu jsem sledoval dobrodružství malého zajíčka. Po příjezdu Ev+Pdz jsme se pozdravili s Lunou a Karlou. N+Em odjely do Olympie, Ev+Pdz, K+L jeli do zálivu moře vyřádit se na pláži, L+já jsme připravili pro všechny večeři - pečenou vepřovou panenku s jablky, cuketami, cibulí, houbičkami a kukuřičnými klasy. Všem chutnalo.
... víc fotek a videjek
sobota 26. srpna 2023

Pietní obřad pro Wayne Ginthera

Muž s nakažlivým úsměvem. Ideální zákazník. Plachtař, kterému jsem prodal český kluzák L33 Solo. Po mnoha létech, když už létat nemohl, jsem na jeho přání kluzák L33 zas prodal jinému plachtaři, do Oregonu. Setkal jsem se na rozloučení se členy jeho rodiny a se stěžejními členy jeho aeroklubu. Wayne, přeji ti plno krásných plachtařských letů tam někde nahoře.
... víc fotek
páttek 25. srpna 2023

Svatba Elise a Codyho

Byli jsme pozváni na velkolepý obřad, mezi asi stovkou hostů. Neměli jsme odvahu poptat se, kolik svatba stála. Asi velmi hodně moc.
... víc fotek a videjek
páttek 25. srpna 2023

Místo svatby

Po třičtvrtě hodiny jízdy z naší ubytovny jsme našli místo svatby. K mému překvapení bylo jen kousek vedle letiště, kde jsem začátkem kovidové pandemie měl osvědčovací zkoušku letuschopnosti kluzáku  MiniLAKa v USA.  Bylo to 12. května 2020.
páttek 25. srpna 2023

Procházka v parku v Takomě

Prošli jsme se po přírodní stezce v pralese ve výběžku Takomy zasahujícím do moře, zvaném Vzpurný mys. Pochutnali jsme si na ostružinách. Ty se zde na západě rozrůstají natolik, že je místní obyvatelé Washingtonu přezdívají v žertu coby Státní Květina.
... víc fotek
čtvrtek 24. srpna 2023

Den před svatbou - oslava Elisy a Codyho

Recepce večer před svatbou se konala na břehu jezera Washington, hned vedle výrobny světoznámých dopravních letadel Boeing 737. Sešlo se asi třicet mladých a deset nás seniorů. Zítra se bude vdávat dcera sestřenice Emily, Elisa. Má už sedmnáctiletou dceru, Anelísu. Nastávající manžel, Cody, má také dvě děti, mladší, z předešlého manželství. Prima lidi, i všichni zúčastnění na recepci. Ta se konala v patiu hotelu Hyatt (možná naschvál postaveného vedle továrny Boeing). Kolik asi prodejů těch letadel se právě zde uskutečnilo???
... víc fotek
čtvrtek 24. srpna 2023

Ubytování v penzionu v Tacomě

Okolo půl čtvrté odpoledne jsme se sešli v Tacomě s Larrym a Nancy (L+N), kteří přijeli z Oregonu. O šesté večer máme být v Rentonu na večeři s příbuznými, z nichž dva mají být zítra oddáni. Dnes měli předsvatební zkoušku. Místo svatby má být na venkovní zahradě v pátek, u města Puyullup. V tomto domě budeme pobývat s L+N a od soboty i s Evanem a Podzimkou do pondělí.
... víc fotek
čtvrtek 24. srpna 2023

Málem jsem měl kolizi při veslování

V poklidu jsem začal před východem slunce. Zabočil jsem do postranní řeky a sledoval východ slunce, silně přitom zabírajíc za vesla. Když pojednou - ! za mnou (směrem kam jsem se svižně ubíral, bez toho abych viděl kam) - jsem uslyšel plno čvachtání a hlomozu. Zabrzdil jsem akorát včas! Málem jsem vrazil do přes řeku Wenatchee plavající skupiny PĚTI srn. Než jsem pootočil a chňapnul po videokameře, byly již stranou. Přesto se mi je však podařilo nafilmovat. Pusť si videjka v albu. Pokračoval jsem pak dál až k peřejím, poslal tam pozdrav Pepovi. Orlovec přihlížel. Na závěr jsem asi půl kilometru od sebe uviděl, jak kamarád vodák LT zaučoval nového adepta veslaře. Na vodě bylo báječně a pohodově, snad i jinde.
... víc fotek a videjek
středa 23. srpna 2023

Na uklidnění .. idyla

Zazpíval jsem, "Červená se line záře ... ", pověsil kytaru na stěnu a šel vařit.
středa 23. srpna 2023

Co se stalo s "naší" starou plachtařskou vzletovou dráhou ?

Šel jsem se podívat. Tento týden
šli stavaři do finiše. Dokonce letiště zavřelo jedinou zbývající dráhu a v údolí nastalo od letadel krásné ticho. Poprvé jsem stanul na nové pojížděcí dráze lemující vzletovou. Ta je tak široká, že by na ní mohly přistávat i startovat běžná dopravní letadla. Dokonce i kluzáky s širokým rozpětím. (Ještě musím přeměřit vzdálenost mezi modrými světly, na stojanech, lemujících tu pojížděčku.) Hlavou se mi honilo - kam šly všechny ty miliony (přes 30), které letištní správa dostala darem od nás daňových poplatníků? Avšak: Co přišlo dříve? Kuře, anebo vejce? V současnosti používá letiště jediná osobní linka svým jedním letem za den. Technicky vzato, letiště by jich mohlo umožňovat desetkrát i více. Vše záleží na hospodářství, cenové politice a konkurenci mezi přepravními obory.
... víc fotek
středa 23. srpna 2023

Radost

Zde ve čtyři ráno se mi povedlo zastihnout telefonem svého bratra. U něj byla jedna hodina odpoledne. Pěkně jsme si popovídali. Mrzelo mě, že v jeho emajlové poště nenašel můj včerejší emajl. Poslal jsem mu ho pak několikrát opakovaně.


úterý 22. srpna 2023


Plamínek na obloze

Slunce zapadalo, ukládané ke spánku dramatickými mraky. Výhledy z kanceláře a z balkonu.
... víc fotek
úterý 22. srpna 2023

Orlovec chytil velkou rybu

Po čtyřech dnech hustého kouřma jsme zas byli obdarováni sluníčkem. Dnešní veslování bylo ve znamení orlovců. I oni se možná radovali, že lépe viděli na lovení své potravy. Přišel jsem s novou teorií: Proč chytají ryby v brzké ráno? Díky velmi šikmému osvětlení vrhají ryby na dno stín. Orlovci mohou určit,
podle vzdálenosti stínu od ryby, zda je pod rybou dost hloubky pro jejich střemhlavý náraz, aby se při zřícení nepřizabili o dno, ale současně nárazem i omráčili rybu a tu se jim pod hladinou nejen podaří chytnout, ale i se s ní sevřenou v pařátech dokáží vynořit a vznést se. Je to úchvatná podívaná.
... víc fotek a videjko
Podívej se také na Lov orlovců ve velkolepém super zpomaleném filmu | V srdci skotské vysočiny - VIDEO .
pondělí 21. srpna 2023

Upekl jsem swai 

Ryba swai je obdobná tilapii. Je to však sladkovodní žralok, jak jsem byl poučen ... zde
pondělí 21. srpna 2023

Marný únik

Nevydržel jsem to uvnitř v domě. AWOS na letišti hlásilo základny mraků v 700 m. Řekl jsem si, .. Možná, že když vyjedu do 900 m, vyjedu nad mraky i nad vzduch prosycený popílkem z kanadských a amerických lesních požárů. Ba houby, neunikl jsem. A tak sice rezignovaně ale rád jsem se zvolna prošel po místech, kde jsem v zimě běžkařil. Představoval jsem si třpytný sníh a modrou oblohu. Zastavil jsem se u pomníčku vojenskému námořníkovi a pak v civilu údržbáři Garymu C, který byl ušetřen spálení při červencovém požáru. (Přečetl jsem také co bylo v urničce s biblí aj. Dozvěděl jsem se, že Gary se narodil dva roky po mě a odešel v roce 2018. Také, že byl nejmladší z jedenácti dětí.) Hůř než pomníčku na tom byla krásná vzrostlá borovice. Snad přežije, i když jí shořely dolní dvě třetiny jehličí. Náhodně jsem také našel náhrobek, který tam dal hned vedle rádiových antén možná nějaký pozůstalý po Alici ( † 1999) a Danielovi M ( † 1985).
... víc fotek
pondělí 21. srpna 2023

Špatný vzduch

Dnes byl ve Wenatchee index čistoty ovzduší přes 300, tedy pro zdraví nebezpečné úrovně. Vzdělával jsem se, co to znamená. Zde je více v češtině. Podle mapy se špatný vzduch už i přelévá na západ přes Kaskády do přímořské oblasti Seattlu. Tam se hodláme od čtvrtka do asi úterý vyskytovat na rodinná setkání.
... víc fotek
neděle 20. srpna 2023

První bohoslužba pastora Thomase Perchlika

Po prvním seznámení s novým pastorem Thomasem neformálně na Kruhové večeři u nás na zahradě před týdnem jsem byl zvědavý, jaký udělá dojem na pospolitost místních unitářů při své první bohoslužbě. Ta se konala v dnešní neděli. První můj dojem byl, že jsem mu lépe rozuměl, než duchovní předešlé. Druhý v tom, že se mi víc líbilo, co on probíral a čím mé mozkové závity i srdeční labyrinty stimuloval. Také jsem uvažoval, jaké bylo původně hláskování jeho jména, když se jeho dědeček přesunul z českých zemí do Ameriky. Nyní je příjmení pastora Thomase .. Perchlik. Na Kruhové večeři mi řekl, že předci přidali pro lepší vyslovování v Americe samohlásku "e". Zvažoval jsem, jak se jméno vyslovovalo tehdy bez toho e.. hmm.. prchlik.. . prchlík ?  ha: že by "Uprchlík"  ??.. jako jsem i já??? Hned se mi jeho jméno jevilo sympatičtějším.
... víc fotek a videjek
neděle 20. srpna 2023

Dnešní počasí ve světě a tady

Objevil jsem na svém chytrém telefonu, že vytváří zprávy nejen o běžných údajích, ale i zajímavé mapy a grafy. První tři fotky v albu ukazují porovnání dnešní kvatlity ovzduší v Evropě (odkud došly data) s tou v severní Americe.
... víc fotek
neděle 20. srpna 2023

Téměř nedýchatelné veslování

Oči mě pálily a popílek mi asi zanášel plíce. Přesto jsem si dopřál báječného rána při veslování na Kolumbii i Wenatchee. Konec hlavní ulice se ztrácel v dýmu. Sotva bylo vidět na druhou stranu řeky. Hned vedle doku volavka chytala rybka pro svou snídani. Slunce se vyhouplo nad obzor. Díky kouřmu jsem se mohl na něj dívat teleobjektivem. Daly se rozeznat sluneční skvrny. Vyvesloval jsem k peřejím a nazpět u soutoku se pozdravil s partou kajakáře a prknáře stojáka. Při skončení veslování byla barva krajiny stále do oranžova. Byl jsem vděčný, že i při takovýchto podmínkách jsem si mohl zaveslovat.
... víc fotek
neděle 20. srpna 2023

Index kvality ovzduší

Včera navečer byl zde index 178 (čím vyšší, tím horší). Dnes ráno 191. Grafy ukazují, kde zde na Americkém severozápadě a na Kanadském jihozápadě je teď jaká kvalita ovzduší. Na sever od nás je vzduch vyloženě zdraví nebezpečný. To vše je kvůli lesním požárům. A také v albu zde vítr a teplota.
... víc fotek
sobota 19. srpna 2023

Vycházka k Ďábelským ostruhám

V údolí bylo husté kouřmo. Pokusili jsme se mu uniknout výjezdem nad něj, do výšky 1350 m.n.m. Avšak i tam bylo kouře ještě dost. Emily říkala, že při stoupání po stezce rozdíl v dýchání pociťovala. Na fence Luně to však moc znát nebylo. Ta běhala cik-cakem do strmých strání i strží, honíc se po lesních veverkách. V přírodě ještě kvetlo plno horských květin. Otočili jsme u hřebenu, kde pískovcové útesy vytváří hřeben, podle kterého je stezka pojmenována. Za hodinu a půl jsme na otočku ušli asi 3 km a vystoupali skoro 90 metrů. Potkali jsme několik jiných chodců se psy. Jedna turistka podala zprávu, že o půl kilometru výše byl u cesty hnědý medvěd. Hned se prý otočila a se svým psem spěšila nazpět.
... víc fotek
pátek 18. srpna 2023

Procházka u řeky Kolumbie a večeře v McGlinns

Díky tomu, že jsem vyhrál hádací soutěž, kdy bude naposledy z našeho balkonu pouhým okem viditelný sníh na Misii, s volbou pro výherce ve které restauraci to můžeme oslavit, jsme dnes vyrazili k řece a pak do irské pivnice. K řece proto, aby se fenka Luna mohla vyřádit při plavání a ochladit se. Do pivnice proto, že jsme tam už dlouho nebyli.
... víc fotek a videjek
pátek 18. srpna 2023

Veslování se supy

Zasekl jsem se v peřejích. Toho si všimla skupina supů. Doufali, že si mě dají k snídani (ha ha). Poslední fotka je z místa, kde jsem se mezi květinami osvěživě vykoupal.
... víc fotek
čtvrtek 17. srpna 2023

Co je k vidění, když se nekoukáš na televizi ...

Holky se přibližovaly svému dnešnímu cíli (Wenatchee). Hodinu před příjezdem zažívaly při jízdě směrem na západ obdobý úžas, jako já z před domem tamtéž. Dorazilly přesně v devět hodin večer.
... víc fotek
čtvrtek 17. srpna 2023

Letecký den téměř nad barákem

Venku byl pojednou velký randál. Vyběhl jsem z kanceláře před dům a stačil zahlédnout nálet jak při nějakém útoku na nízký cíl - helikoptéru. Ta pak mimo dohled, jak byla nízko, ale podle zvuku se dalo zjistit, kde - přes půl hodiny v blízkém okolí dělala ty nálety. Postřik ovocných stromů.
... víc fotek
čtvrtek 17. srpna 2023

Při východu slunce

Na rozdíl od včerejšího západu byla ráno 
hora Dvojí štít hezky viditelná.
středa 16. srpna 2023

Žlutooranžový západ

Během dne vzduch houstl jak se zvyšovala teplota, která dosáhla zas přes 40°C. Sice se zdálo být stále jasno, ale dvanáct kilometrů od našeho balkonu na západ vzdálená hora Dvojí štít (1400 m) byla sotva rozeznatelná. Sluneční paprsky se musely prodírat atmosférou s nashromážděným čmoudem z požárů a když konečně dospěly na zem, byly žlutooranžové.
středa 16. srpna 2023

Dnešní stravování - Večeře

Lilková moussaka s jehněčím masem, celá cibule, brambůrky, mrkev, houbičky a věnec z dušených fazolí z Emiliny úrody, dekorace petrželkou. Zbylo i na dvě jídla později.
středa 16. srpna 2023

Dnešní stravování - Oběd

Plátky studeného smaženého tuňáka s vajíčkem na tvrdo, feta a horským kozím sýrem, rajčátka, melouny a listový salát. Poleva s paprikou.


středa 16. srpna 2023

Další zážitky z cesty dám v Kanadě

Den 4

"Nelson BC bylo zábavné místo, kde můžete strávit den! Je to umělecké město se spoustou pouličních soch, nástěnných maleb a prosperujícím farmářským trhem. Bohužel se odpoledne velmi zhoršila kvalita ovzduší, a tak jsme návštěvu centra zkrátily. Tato stará česká lékařská sada byla vystavena a nabízena k prodeji v obchodě v centru Nelsonu!"
(Českou lékařskou sadu měli na prodej dle upozornění na fotce za 125 až 135 kanadských korun. Moje domněnka .. zdali si jí nějaký kanadský voják dobrovolník nepřivezl z Afganistánu?? Anebo se do Kanady dovážely z ČSSR přímo? Jirko, tys byl ředitelem Balírny Obchodu, mohl bys pomoci rozšifrovat údaje na balíčcích - nikde není zřetelně vidět, do kterého data platí ta záruční doba 3 ROKY. Dej vědět ! ) Rarita !!!
... víc fotek
středa 16. srpna 2023

Další zážitky z cesty dám v Kanadě

Den 3

"Naše dnešní cesta nás vedla trajektem přes jezero Kootenay, 35 minut plavby. Vystoupily jsme také na krásnou vyhlídku nad městem Kaslo."
... víc fotek
středa 16. srpna 2023

Jak se přiblížit 21. století?

Obcím po osmi letech snah se to více méně povedlo. Pitná voda přitéká a splašková po přijatelném vyčištění odtéká. Je na obyvatelích dokončit své připojení. Na této mapě je vidět, odkud shora pitná voda přitéká a kam (černá čára). Jsem jedním z obyvatelů této oblasti, byť trochu vzdálenějším. Představuji si, jak se vypořádám s bratrem se skálou jen pár centimetrů pod povrchem... Podle kamaráda z ranného dětství by hloubka výkopu stačila 80 - 100 cm. ( 80 cm je nezámrzná hloubka ). Šířka výkopu 40 cm. To by šlo ručně, s bouracím kladivem a ocelovým trnem. Komu se chce do třiceti plus metrů tohoto radování ??
středa 16. srpna 2023

Veslování v tišině i peřejích

Po včerejších chuchvalcích přízemního dýmu nebylo ani potuchy. Jen tenké závěsy čmoudu se vznášely tu a tam vysoko na obloze. Vycházející slunce jimi prozařovalo krajinu do měděna. Z tišiny na Kolumbii jsem vyvesloval svůj obvyklý 12 km okruh, s radostným pohopsáním ve vlnách prvních peřejí na řece Wenatchee. Po návratu do tišiny jsem zas po čase navštívil Rouru, zahalekal a po otočce u Haldy jsem zamířil na pláž Bimbo. Tam jsem se báječně vykoupal. To už mezitím teplota vzduchu vystoupala z ranních 22 na 26°C. Voda měla dle správy přehrad 20°C.
... víc fotek a videjek
úterý 15. srpna 2023

Znepokojivé mraky

Před osmou večer jsem si všiml podezřele vyhlížejících vrstevnatých mraků severně od Wenatchee. Odhadem takových 25 km vzdušnou čarou. Nedalo mi a zkoumal jsem, zda ve zprávách o tom něco bylo. Nebylo. Tak jsem nasedl do auta a jel zkoumat. Zprvu jsem vyjel 200 výškových metrů nad úroveň řeky Kolumbie na pláň Fancher (proslavenou v roce 1931, prvním letem non-stop přes Tichý Oceán z Japonska s přistáním právě tady). Pak jsem vyjel až do výšky 1 km nad údolí. Podívej se na serii fotek a na závěr na mapu. Naštěstí nevál silný vítr, ale kdo ví, co nás čeká za zprávu zítra? Anebo přes noc??
... víc fotek
pondělí 14. srpna 2023

Reportáž z výpravy dám - Den 2

"Dnes jsme se vydaly na sever přes Idaho a zastavily jsme se v Bonners Ferry na oběd. Přejely jsme do BC (provincie v Kanadě) a jely jsme podél nedotčeného jezera Kootenay. Asi uprostřed jezera jsme žasly nad tímto zvláštním domem, vyrobeným ze čtvercových skleněných lahví!
Zítra pojedeme 35minutovou bezplatnou plavbou trajektem přes jezero, abychom mohly pokračovat v cestě. Milujeme scenérii!"

Sled fotek v tomto albu je od nejnovějších po nejstarší.
... víc fotek
pondělí 14. srpna 2023

Co člověk neudělá pro zákazníky !  (Teplota venku )

Rychle jsem si připravil večeři (mé oblíbené tofu) a ve čtyřicetistupňovém horku jsem vyrazil na místo mnou předem oznámeného služebního setkání na terase pivnice. V době plánování byla ještě rozumná teplota. Dnes: Telefonáty, smsky .. nic nezabralo. Nicméně, dal jsem si skvělé pivo Overlord Amber Ale a vyřídil jiné pracovní záležitosti. Než jsem se vrátil domů, stačil jsem ještě koupit zvláštní kabely pro uschopnění promítání z PC na velkou obrazovku v domě.
... víc fotek
pondělí 14. srpna 2023

Reportáž z výpravy dám - Den 1

"První den naší silniční výpravy probíhá skvěle! Vzali jsme I-90 do Spokane, pak 395 N do Newportu, kde jsme se připojili k Selkirk Loop. Po přejezdu do Idaha jsme si dali v Priest River borůvkový koktejl a brzy jsme našli náš kemp poblíž Sandpointu. Přestože je zde teplo, naše místo je stinné a park je krásně udržovaný. Luna samozřejmě plavala! Za chvíli si uděláme další procházku, abychom viděli západ slunce."
Sled fotek v tomto albu je od nejnovějších po nejstarší.
... víc fotek
pondělí 14. srpna 2023

Veslování se společností

Červánky byly nepatrné. Voda umožnila protáhnout se dolní deltou, kde se vynořila odpočívající nymfa. Pod silničním mostem někdo odhodil nákupní vozík. Konstrukce mostu se zrcadlila v zádi skifu. Peřeje šuměly. Pokusil jsem se prodrat postranním jazykem. Pro vesla nebyla dost hloubka. Za peřejemi v dáli se zdvihal kopec, říkám mu Anjou. Pod ním je pekařství se stejným jménem. Vyslovuje se francouzsky [ Ánžú ] . Zde [ééndžú]. Nad horní deltou na Kolumbii jsem se prodral obranným plovoucím řetězem ke pláži koupaliště ve státním parku "Soutok". Zakotvil jsem skif a na veslo dal balvan, aby plavidlo náhodou neodplavalo. Šel jsem vyhledat v parku karavan známých zvčera z letiště, Boba a Natalie. Byli až na opačném konci parku. Ještě spali. Docela jsem se svižně prošel. Nechtěl jsem nechat skif
moc dlouho provizorně umístěný, aby náhodou neodplaval, či někdo z něj něco neodcizil (e.g. můj foťák). O boty by zájem neměl, ha ha. Když jsem se vrátil, proplul okolo známý vodák. Překročil jsem Kolumbii a pod skalami na východní straně jsem se krásně vyčmáněl. Cestou nazpět k doku jsem nechal slunce svými paprsky pokrývat celé mé tělo. Na doku bylo živo, tak dostatečně daleko od břehu jsem si ve skifu lehl, abych mohl navrátit své oblečení do přecivilizovaného stavu. Tři začátečnice začínaly. Náhodně jsem se setkal i s kamarádem vodákem LT; ten je později snad dohnal. Na vodě bylo senzačně.
... víc fotek
neděle 13. srpna 2023

"Český klub"

Příspěvek od účastnice sobotní Kruhové večeře, Penny. Tito muži mají české předky. (Ten vlevo je stále Čech, uprostřed je nastávající duchovní vedoucí místních unitářů, Thomas, a napravo kamarád LT z vodáctví.)
neděle 13. srpna 2023

Na letišti v aeroklubu

Alex přijel ze Seattlu se synem Nikitou. Brousil na vlečném voze místa, která pak chtěl znovu natřít bílou barvou. Mark ukazoval výsledky jeho výzkumu původu rýh na závěsu vodorovného stabilizátoru na našem dvoumístném kluzáku IS28B2, který (snad jen zatím) neprošel výroční technickou prohlídkou. Přišel s nápadem, jak by opravna mohla provést měření tak, aby závěr spadl do příznivých parametrů. Mezitím přišli na návštěvu Natalie a Bob, letecký pár z Arizony. Jsou na okružní cestě po severozápadě v jejich motorovém domě. Příjemně jsme si popovídali.
... víc fotek
neděle 13. srpna 2023

Dámská výprava

Holky vyrazily na týdenní dobrodružství. Vybraly si okruh Selkirk, podle tamních hor, na hranicích USA a Kanady. Luna se těšila na koupání v tamních jezerech.
... víc fotek
neděle 13. srpna 2023

Automobilové východy slunce

Využil jsem odrazu zrcadlícího se ve střeše auta - východu slunce a Měsíce v srpečku. A také v zadním skle auta Karly.
... víc fotek
sobota 12. srpna 2023

Kruhová večeře unitářů u nás

Spolu s Emily a Karlou jsme rozmístili po zahradě a terasách nábytek pro pohoštění asi patnácti lidí z pospolitosti unitářů, dnes od šesti do devíti večer. Mezi nimi byli i nastávající pastor Tomáš se ženou Amy, on s českými předky. Na fotce je to ten vlevo od muže s bosou nohou.
... víc fotek
sobota 12. srpna 2023

Veslování - paprsky, mokrý orlovec, květiny

Na vodě bylo báječně.
... víc fotek a videjko
pátek 11. srpna 2023

Vycházka u "Včelína" (Beehive)

Dopoledne jsem se připojil k Emily a Kathy spolu s fenkou Lunou na vycházku poblíž Misie. Emily suverénně zvládla prašnou horskou cestu. Zaparkovali jsme u rybníka zvaného Včelín podle kopce poblíž. Luna hned skočila do vody a vrhala se dále do ní při každé další příležitosti. Rybník jsme obešli a pak si ještě přidali krátký okruh k menšímu rybníku na sever. Nejvíc se radovala Luna, z koupání a spousty honiček za malými veverkami čipmánky. Jeden z nich se stal obětí. Luna našla také jednu želvu, zašlou nejspíš kvůli suchu.
... víc fotek a videjka
čtvrtek 10. srpna 2023

Večeře

Ze zbytků jsem připravil večeři pro tři. Kukuřice jsem uvařil ještě v lusku, v drobnovlně pět minut. Ostatní přísady také jen přihřál tamtéž. To jsem si zapracoval, ha ha. Jen brokolici jsem udusil.
čtvrtek 10. srpna 2023

Veslování

Kopce na západ v záři mědi shlížely na divoké hrdličky u loďárny. Volavka si vyhlížela snídani, když jsem se díval po a proti proudu Kolumbie. Vyšší voda než běžně umožnila pohodové projetí dolní i horní deltou. Sledoval jsem tryskáč, zda vrazí do Měsíce. U soutoku jsem si všiml výstavy v "Galerii Textilií" na "Pirátské lodi" (stromu toho tvaru). Zakotvil jsem v horní deltě, skoro celé zatopené, a žbluňkavě jsem zkontroloval morušovníky. Zaštěstilo se najít ještě pět bobulí. Hojně okolo zářil růžovofialový plevel kyprej vrbice, který by se hodil do filmu Barbie. Podél severního břehu řeky Wenatchee se poštěstilo proplout až k peřejím, podívej se na poslední okénko v fotoalbu - panoramatické videjko.
... víc fotek a videjek
čtvrtek 10. srpna 2023

Vernisáž textilií

U soutoku řeky Wenatchee s Kolumbií jsem si všiml výstavy v "Galerii Textilií" na "Pirátské lodi" (stromu toho tvaru).

... víc fotek a videjko


Záchrana

Luně se v nose zapíchl klacek. Chudák! Obětavá Karla jí přes noc vzala k 150 km vzdálenému veterináři.
středa 9. srpna 2023

Práce

Celý den jsem od brzkého rána pracoval. Než zavřeli poštu, odvezl jsem tam k odeslání do Kolorada balíček s kolečkem ostruhy. Z parkoviště jsem udělal fotku směrem na východ, na krásné kumuly. K večeři Emily upekla laškující za listy v jejím záhoně se skrývající už velkou cuketu, s rajčaty, šunkou a rýží. Mňam. Západ slunce byl zas úchvatný.
... víc fotek
úterý 8. srpna 2023

Západ slunce, lampy a Abeceda hlasových cvičení

Ukázal jsem Emily knížku Abeceda hlasových cvičení .. ha ha že kdyby slyšela nějaké skřeky, tak aby věděla proč. Uchýlil jsem se do dolní ložnice. Ta byla zrovna oranžově rozzářená zapadajícím sluncem. Zaujalo mě osvětlení a stín lampy na stěně, který se postupně měnil jak slunce zhasínalo. Ke skřekům nedošlo. Jarda, Pepa a Sáša z Termitů a Vlastík z Mandragory budou muset ještě chvíli vyčkat, až uslyší můj zpěv bez tóninových odchylek.
Odkazy na knížku Google Books  a  Městská knihovna v Praze.
... víc fotek
úterý 8. srpna 2023

Večeře

Přírodní kuřecí masové knedlíčky na krájených rajčatech s italským kořením, mrkvičkami a nudlemi rotini. Snad toto by ti Pepo chutnalo!?
úterý 8. srpna 2023

Veslování

Cestou na veslování jsem projel okolo na místní poměry docela architektonicky zajímavé nové budovy polikliniky, která je před otevřením. Je 1 km od našeho domu. Při vložení vesla do vody mi proběhla hlavou myšlenka na trubky, vodovodní a kanalizační. Na obloze i na vodě se tvořily trojúhelníky. U peřejí přejel transkontinentální vlak, směrem na západ, do Seattlu. Vyjel z Chicaga. Měl půl hodiny zpoždění. Jediný osobní vlak tím směrem denně. V horní deltě jsem si pochutnal na asi posledních moruších. Byly přísně hlídané komáry. Byl jsem od nich celý pobodaný. Ha ha. U horního koupaliště si povídali dva orlovci. V Rouře začíná bujet špenátek. Má droboučké kvítky. Podél pláže Bimbo jsem si báječně zaplaval a cestou nazpět k doku si lebedil ve slunečných paprscích.
... víc fotek
pondělí 7. srpna 2023

Klima ve Wenatchee

Na grafu je pěkně vidět, kdy a kolik se zde měsíčně vyskytuje srážek (modré sloupce). Musím podotknout, že většina těch vysokých modrých sloupců je sníh (také jeden z důvodů, proč jsme se usadili právě zde). Také pro teploty. (Červená čára jsou maxima, modrá minima.) A protože do běžného amerického života ještě nepronikl metrický systém, tady si můžeš najít převody z Fahrenheitů na Celsia, a z palců na centimetry

Hladina bazénu u sousedů ukazuje intenzitu deště...
pondělí 7. srpna 2023

DÉŠŤ ! ! !

Po mnoha týdnech sucha se zde dnes ráno vytvořil velmi exotický úkaz: Vytrvalý neustálý déšť. Setmělo se v domě. Šeď byla všude okolo venku. Úplně pro zdejší obyvatele nezvyklé. Pusť si VIDEJKO.
Ne však, že by tady ve Wenatchee nebyly žádné srážky. Dle Almanachu a měření zde nějaká vlhkost na zem spadne v podobě tekuté či tuhé, údajně 71 dní v roce zaprší či zasněží. V poledne jsem přidal výhled z balkonu na západ. A večer na východ. Kde jinde se počasí dovede otočit tak příznivěji, než zde??? (Tohle říkám bez předsudků, ha ha ... zkus také bydlet zde, zažiješ.)
... víc fotek
neděle 6. srpna 2023

Výživa

Jeden čtenář VN napsal, "V případě, že bych se stravoval podle tvé inspirace na fotografiích, tak bych s velkou pravděpodobností zašel hlady." Na dnešním albu jsou k vidění jídla, která obsahují maso. Možná bys Pepo neumřel! Jedno jídlo bylo s krevetami (a kukuřicí, rajčátky, cuketami a koriandrem), druhé kuřecí maso (kořeněné indické kari připravené ve vyhřívané keramické míse.) Jedli jsme zbytky od minulé středy. Dnes si Emily místo jogurtu přidala pražené kokosové plátky, rozinky a brusinky.
... víc fotek
neděle 6. srpna 2023

Veslování se zvířaty - II

Pozdravil jsem hned kousek od loďárny bobra, pak jsme spolu pluli vedle sebe proti proudu snad dvěstě metrů. Voda byla na hranici možnosti proplout dolní deltou, přijal jsem výzvu. Na řece Wenatchee mě čekalo největší překvapení. Sledoval jsem skupinu šesti srn, která podlézala silniční most, vysoko nad břehem, a pak sestoupila k vodě. Dvě z nich, matka s mládětem vzápětí v neuvěřitelném místě, kde byla pořádná hloubka, přeplavaly řeku na opačný břeh. Celý sled se mi povedlo zachytit na jediném videu, bez potřeby sestřihání. Podívej se..
... víc fotek a videjek

VIDEO SE ZVUKEM NA YOU TUBE
sobota 5. srpna 2023

Radost

Na druhý pokus se mi povedlo zastihnout telefonem bratra Milana. Pěkně jsme si mohli popovídat.

Záchranná akce

Debbie a její sestra Carol se srazily se srnou. Auto bylo zdemolované. Díky nafukovacím vakům neutrpěly žádné zranění. Až na chudáka srnu. Ta to nepřežila. Z Mazamy je k nám převezla obětavá motoristka Becky, která se tam vzápětí vrátila sama. Ze Seattlu o pár hodin později přijela a od nás vyzvedla dvě nešťastnice motoristky dcera Debbie, Holly. Obě Becky i Holly jely na otočku, dohromady ujely 860 km. Až na Becky známe všechny od konce sedmdesátých let. Bylo moc prima se takto náhodně a intenzivně se všemi vidět.
... víc fotek
sobota 5. srpna 2023

Honička za balíčkem

Balík s aparaturou na plnění tlumiče podvozku kluzáků se někam zakutálel. Dnes se po něm sháněl detektiv mé firmy (já). Ukázalo se na třetí pokus, po mých osobních návštěvách v UPS Store, překladišti UPS a nakonec na U.S. Poště, jak balíček šel. Zákazník vrátil pronajatý plnič soukromou doručovací službou UPS, místo státní poštou. Ta dříve nepřijímala zásilky přeposlané soukromými kurýry (UPS, FedEx aj.). Nyní se však americký stát rozhodl s nimi spolupracovat. A tak, když zásilka UPS dorazila do Wenatchee, nějaký ten pan Dahlke na UPS ji dal do pytle zvaného sdílená pošta spolu s jinými balíčky adresovanými na doručení do poštovních schránek a tak byl balík doručen 
místní státní poště. Ta zásilky roztřídila a dnes mi zanechala v mé poštovní schránce (která je pro balík příliš malá) klíček ke schránce větší. Po kontrole v kanceláři jsem pak mohl plnič ještě dnes nabídnout zákazníkovi ze státu Iowa, který ho potřebuje. Celá detektivní akce zabrala jednu hodinu a 17 kilometrů pojíždění.
... víc fotek

pátek 4. srpna 2023

Západy slunce od domu

Dnešní západ slunce trval nezvykle dlouhou dobu. Na rozdíl od obvyklých 5 až 10 minut trval přes půl hodiny. Jaká nádherná měnící se podívaná bez potřeby televize.
... víc fotek

pátek 4. srpna 2023

Slavík - Lark
Rumunská celokovová dvousedadlovka, kluzák IS28B2 byla uzemněna. Jeden ze čtenářů VN se ptal, co dělám v ta brzká rána? Mnozí si myslí, že já si jen tak zvedám telefon a beru objednávky na kompletní kluzáky. Jo, to by byla idyla! Ve skutečnosti se zabývám spoustou drobných piplavých dotazů na malé zakázky náhradních dílů a řešení jejich montáží, zda jsou vůbec opravdu potřeba či a jak je obstarat. Jako například dnes náš aeroklub byl zklamaný při výroční technické prohlídce našeho jediného výcvikového dvoumístného kluzáku, když bylo objeveno narušení řídícího systému v ocasu a kluzák byl tím uzemněn. Pomáhám řešit náhradu, aby aeroklub mohl dál do konce sezóny pokračovat.
... víc fotek
pátek 4. srpna 2023

Měsíčník severoamerických plachtařů

Rád vidím, že časopis 
TOWLINE byl znovuobnoven. Po víc jak dva roky (v letech 1985 a 1986) jsme spolu s Emilí časopis udržovali při životě coby redaktoři a vydavatelé.

Zde jsou odkazy na letošní srpnové číslo TOWLINE a veřejně přístupné archivy - od roku 1954. Doposud úctyhodných 533 měsíčních vydání. Pro plachtaře ohromně cenný literární poklad.

TOWLINE SRPEN 2023

ARCHÍV 2023

ARCHÍV 1954 - 2015


Towline v češtině znamená tažné lano.
pátek 4. srpna 2023

Veslování se zvířátky

Pod dokem chrochtali dva bobři. Volavka se probouzela. U laguny si orlovci chytali ryby pro svou snídani. Povedlo se mi zachytit posloupnost jednoho střemhlavého náletu, včetně okamžiku doteku orlovce s hladinou a následným vzletem s rybou v pařátech. U soutoku řeky Wenatchee s Kolumbií se na mě dobýval jakýsi mořský had. Na strom, kterému říkám "Pirátská loď" nějaký umělec či spíš umělkyně pověsil/a své pavoučí dílo. Dále severněji odtamtud se jeden orlovec předváděl druhé/mu. Zakotvil jsem zas v horní deltě na další morušové hody. Už moc dlouho nebudou. U kolonie racků jsem zabočil k východnímu břehu Kolumbie. Tam jsem se v málo ze souše přístupné zátoce krásně vykoupal. Nazpět na doku zas pod jeho grilovou podlahou na mě chrochtali bobři. Jaké nádherné ráno bylo. Když někomu budu chtít tvrdit, že tentokrát na celé rozloze Kolumbie až na ranní jeden rybářský člun se po dvě hodiny plavby mimo něj a mě nikdo jiný nevyskytoval!! K neuvěření. Rozloha dle měření jako v Praze na Vltavě od Vyšehradu ke Karlovu Mostu.
... víc fotek
čtvrtek 3. srpna 2023

Úchvatný západ slunce - z balkonu domu

Dalo se sedět na balkoně jen v šortkách až do půl hodiny po západu, a psát tuto reportáž. Dělím se.
... víc fotek
čtvrtek 3. srpna 2023

Rockový koncert (s jednou interpretkou)

Za 37°C jsme vyrazili s Emilí do blízkého Monitoru vyslechnout zpěvačku s kytarou a přitom se navečeřet. Okolní kopce tvořily stíny zatímco se slunce pomalu sklánělo k západu. Koncertu se zúčastnilo asi sedmdesát lidí. Měli jedenáctičlennou obsluhu. Očekávali asi větší návštěvu. Nahrál jsem pro ukázku krátké video zpěvu zpěvačky. Po koncertu cestou domů jsme obdivovali orlovce ve hnízdě - byli tam čtyři !!!
... víc fotek a videjko
středa 2. srpna 2023

Javor mává

Javor u plotu na jih vysadili předešlí majitelé, když si nechali v roce 1980 postavit svůj dům. V té době byl za plotem ještě třešňový sad. Javoru se pak za mnohá desetiletí dobře vedlo. V 1995, když jsme od prvních majitelů dům koupili, byl okolo javůrku pěkný rozhled na jih. Hřbet JumpOff a lyžařská Misie byly hezky viditelné. Za další čtvrt století javůrek vybujel v obra. Nyní je jeho špička třikrát tak vysoko jako okolní domy. Javor si lebedí přímo nad hlavním vedením zavlažovacího systému čtvrti. Je teoreticky možné, že jeho kořeny z něj vodu odčerpávají. Výhled na jih je nyní možný jen v zimě, kdy javoru opadají listy. Po zbytek roku nádherně stíní a udržuje teplotu v domě v rozumném rozmezí. Stínění však moc neprospívá pěstování zeleniny.
... víc fotek a videjko
středa 2. srpna 2023

Co je korma ?

Nechal jsem se přes Google poučit: Je to jemně kořeněné indické kari - pokrm z masa nebo ryb marinovaných v jogurtu nebo tvarohu. Na návrh Emily jsem vybral kuře a jogurt. Připravil jsem to dnešní jídlo pro úpravu v "pomalém hrnci" (elektricky vyhřívané keramické míse). Asi nakonec ještě přidám místo vařené rýže dušené zrní quinoa (semena z rostliny nalezené v Andách, kde se před zavedením obilnin ze Starého světa hojně pěstovala pro svá jedlá škrobová semena). Kdo by řekl, že tím, že jsem se zapojil do příprav jídel v naší domácnosti, se budu vzdělávat o všem možném z celého světa !
... víc fotek
středa 2. srpna 2023

Veslování jak na oraništi

Ubývající Měsíc v úplňku se začal schovávat za západní hřeben. Voda na Kolumbii byla jak řady na oraništi. Pěkně to foukalo. Jak jsem zahnul do postranní řeky, hladina se zklidnila. Udělal jsem poslední inspekci moruší. Na obvyklém místě u silničního mostu jejich sezona definitivně letos skončila. Zato v horní deltě jsem se ještě mohl bohatě jimi nasytit - a bez komárů! Pak jsem překročil Kolumbii a v soukromé zátoce u dvou skalnatých ostrovů jsem se krásně vykoupal. Na dokluzu k doku jsem se pak báječně vyslunil. Až na dva rybářské čluny a mě na celé Kolumbii nebyl nikdo. Jsem vděčný za tyto dary. Komu?
... víc fotek a videjek
středa 2. srpna 2023

Sny

Vzbudil jsem se z hrůzného snu. Aktéři byli zprvu mí rodiče a bratr Milan. Scéna: Na naší zahradě na Křivoklátě. Vetřelci byli muž a žena ve středním věku. Šli od garáží odspodu naší zahrady. Řekl jsem jim, že jsou na soukromém pozemku a ať odejdou. U vrat ale přijelo nákladní auto a z něj vyskočili dva další lidi. Jeden měl jakousi lopatu poháněnou tak, aby se s ní dalo mlátit. Chystal se na mě. Radši jsem se probudil. Po chvíli jsem zas usnul. K ránu už se mi zdály veselé legrační sny. Filmoval jsem s bratrem stádo jelenů. Byli tam nějací další lidi a ti je vedli dolů ze svahu, někteří dokonce se jim dostali „do sedla“. Ha ha.
úterý 1. srpna 2023

První srpnový den

Vstal jsem o půl páté a pracoval. Z Kanady potřebovali díly pro L33 Solo. Po osmé jsem si připravil várku své smaženice na dnešní a příští čtyři snídaně. O půl deváté jsme posnídali ve čtyřech na terase za krásného sluníčka.


Do dalšího dobrodružství

Už po tolikáté vyrazil sehraný tým do dalšího neznáma. Co jim asi připraví?
... víc fotek