VN únor 2022


Čas a počasí ve Wenatchee

ČAS  |  POČASÍ  |

 Jiné měsíce | Eseje | Poutě | Plachtění | Práce | Veslování | Videa | Evan | Karla | KarmaPodzimka |Právníček | Jídla | Pošli mi email

Klikni na obrázek a otevře se zvětšenina. A když je v textu něco podtrhnutého, tak je to odkaz na něco dalšího.

Nazpět do domovské stránky VN 

Z letiště na západ

Z Missie na východ


Hezký den! Do soboty se nám snad podaří být společně v Sunriver. Co ty?
neděle 27. února

Dálkové přesuny


Ve stejnou dobu, o půl deváté dopoledne, vyrazily tři vozidla proti sobě. Dvě na jih a třetí na sever - zpočátku 1400 km od sebe. Před šestou jsme se setkali ve středu státu Oregonu v městečku Sunriver na týdenní rekreaci.

sobota 26. února

Plachtařská idyla


Alex se synem Nikitou a dědečkem Igorem přijeli do Wenatchee. Alex zamontoval do přívěsu dálkově ovládaný naviják na zatahování trupu kluzáku do přívěsu. Mezitím Nikita s dědečkem sledovali start letadla. V obdobném dědeček také létal a ho pilotoval. Když jsme vše odklidili a usedli na pivo v klubovně, probrali jsme své náhledy na dějiny a současnost chování velkých národů vůči menším. Oni byli příslušníci jednoho velkého, já toho menšího. I přes přirovnání současné invaze velkého bratra k minulé invázi v roce 1968 jsme stále spolu mluvili a rozloučili se v dobrém. Jiné by to asi bylo, kdybychom byli na místě; někde na předměstí Kyjeva.

... víc fotek a videjka
sobota 26. února

Abstraktní veslování

Byly tři pod nulou a báječný klid. První racek sezony se připojil ke třem kormoránům. Kanadské husy létaly v letkách, jakož i běžné kachny a hoholi. Volavce jsem zazpíval "Ještě se svítí", a pokračoval ve vyzpěvování do Roury s její nádhernou akustikou a tisici lístků špenátku nové sezony. U peřejí na mě shlížel z vrcholu borovice nezletilý orel.



pátek 25. února

Zavalen

... prací. Zákazníkům a výrobcům jsem se věnoval od pěti rána do půlnoci.
čtvrtek 24. února

Oblíbené křeslo

Koukni se na fotky v albu. Jsou ve sledu, jak se rozpouštěla rosa na zamlžené čočce kamery vymrazené ve velmi studné přírodě. Rád bych takové křeslo vyrobill; odstavených lyží máme doma už pěknou zásobu. Obltížnější bude vsugerovat na zahradě tu euforii, kterou prožívá lyžař při usednutí do křesla u krbu s půllitrem piva Mack & Jack po právě prožitém skvělém sjezdování.

... víc fotek
čtvrtek 24. února

Zas po měsíční odmlce na Missii

Bylo nádherné sluníčko, nový prašan, ale příšerná kosa..I přes zdvojení všeho oblečení mi byla zima. NIcméně, použil jsem všechny vleky, nejméně jednou. Byl to docela nezvyk, po víc jak měsíci být na sjezdovkách, ale nádhera. Čerpal jsem nadšení z pohybu v nádherné přírodě i pro tebe.

čtvrtek 24.. února

Lákadla

Celoamerický plachtařský časopis SOARING zveřejnil vydání s třiceti stránkami připravenými se všemi světovými výrobci kluzáků. Plachtaři mezi námi, začněme slintat !!!

... všech 30 stránek
středa 23. února

Kontrola stavu náhradních dílů

Kontroloval jsem příchozí a měřil natlakování odchozích tlumičů podvozku Blaníků.

středa 23. února

Obchodní konference

Kupci dvou kluzáků se ptali na detajly vybavení. Videohovor byl s pracovníky továrny a jejich dealerem.

... víc fotek
úterý 22. února

Běžkaření u líhně s Emilí

Emily doufala, že se u líhně vyčasí, jako ve Wenatchee. Nestalo se tak. Lyžovali jsme pod mraky na namrzlém skoro betonovém sněhu.
Plus byl skluz, že byl daleký. Na to Emily
přišla při sčítání kroků ze svého mobilu. Jakto že tak málo, když jsme objeli 8 km?

úterý 22. února

Konflikt mezi srnami a lidmi

Cestou na běžkaření u líhně jsme byli svědky této scény. V městečku Leavneworth jsme zažili, jak srnky zápolí s lidmi o životní prostor.

... víc fotek a videjko
úterý 22. února

Příroda

Jak vyšlo slunce, ozářilo kopce ve Wenatchee. Pohled z našeho balkonu je směrem na západ. Ukazuje sluncem oranžově zabarvený kopec Sekáček (Chopper, 730 m.n.m., přesně 7 km
od balkonu) a nad ním vpravo Dvojí Štíty (Twin Peaks, 1415 m.n.m., 12,8 km).

Zajímavosti

První létající auto na meziměstském přeletu

Jestlipak uhodneš kdy a kde to bylo? Klikni na ViDEO ...

Díky za příspěvek od VladoP.
úterý 22. února

Práce  

Hodinu před východem slunce jsem strávil v konferenci s kupci kluzáků v Texasu a specialistou v továrně v Litvě. Hlavní obsah schůze bylo ujasnit výběr přístrojů. Moc dobře jsme se neslyšeli, ale hlavně se uviděli, což považuji za úspěch.

< Setkej se s členem týmu Sportinë Aviacija - Andriusem A.

Během dne jsem se v práci hodlal věnovat bankovnictví a jiným radůstkám.
pondělí 21. února

Práce  

I když byl svátek a státní zaměstnanci nepracovali, ani pošta a banky ne, strávil jsem celý den službou zákazníkům. Uzavírali jsme objednávku na další dva kluzáky LAK-17C FES, které asi za rok a půl skončí v Texasu. Je u toho plno piplavé práce, která mě naštěstí baví.


neděle 20. února

Kluzák si pročistil peří po 19.600 km pouti     

Klikni SEM pro krátké video z motorové zkoušky. 
neděle 20. února

Povídali jsme si se zvířátky     

Zpíval jsem si, když jsem proplouval jižní deltou. Pepa by schvaloval. Srnky neutekly. Dokonce se i přiblížily ke mě a přestaly se na chvíli krmit. Jsem rád, že aspoň nějakým bytostem se mé prozpěvování snad líbilo. Obvesloval jsem svůj obvyklý 12ti km okruh. Bylo mi báječně.

... víc fotek a dvě videjka
sobota 19. února

Povedlo se konečně !      
První pohled zákazníka na svůj kluzák >

10 vteřin !

Tak dlouho trvalo zákazníkovi za použití nástroje, který používají zámečníci, otevřít zamčený zámek 
předního víka přívěsu. Nyní uvnitř hledal další klíče, náhradní. Snad byly poslané s přívěsem a byly správné. Potřeboval otevřít zadní vrata přívěsu, aby z něho mohl kluzák vysunout a po jeho 19.600 km pouti z továrny na jeho domovské letiště zkontrolovat. Když v předním zavazadlovém prostoru našel správné klíče, zadní vrata mohl zvednout a kluzák vysunout.
Ve tři odpoledne mi zavolal se zprávou, že neshledal žádná poškození, kluzák že je nádherný, konstrukce skoro taková jako od Němců a že je na 99 % štastný. To se rádo poslouchalo.

Naše hlasy putovaly vzáleností skoro 18 tisíc kilometrů mezi námi navzájem
sobota 19. února

Mapa teleconference

Okolo poledne zdejšího času se konečně povedlo spojení. Podařilo se mi i uskutečnit třístrannou
telekonferenci mezi výrobcem přívěsu, dovozcem (mnou) a konečným spotřebitelem (který měl problém otevřít přívěs kluzáku). Výrobce popsal metodu jak přívěs nouzově otevřít. Spotřebitel právě parkoval přívěs na letišti Minden v Nevadě.

Po hovoru jsem výrobci napsal:

Velmi velmi moc vám děkuji za vaši laskavou pomoc - a to, dnes v sobotu a po 9té hodině večer vašeho času, z jiného místa než Grifte. Během naší telekonference jsme byli od sebe vzdáleni 950 km, 8510 km a 8850 km respektive. 
sobota 19. února

Práce

Od šesti rána jsem byl nadále nápomocen nešťastnému zákazníkovi s kluzákem. Ten ho mezitím odtáhl v
zamčeném přívěsu asi 600 km na sever od přístavu, na noc poblíž San Franciska. Já jsem se mezitím snažil dovolat výrobci v Německu a vyburcovat ho k pomoci emajly. Po snídani jsem pokračoval v kanceláři...

O zvycích v telefonování

Když jsem volal do Německa, stále mi nebylo jasné, zda to tam vyzvánělo, či číslo bylo obsazené. Při snahách vyložit si ty tóny jsem objevil zajímavé video.  Pusť si ho, je humorné a poučné. Zkus si u něj také nastavit titulky překladu na češtinu (podle mého návodu, který najdeš zde ve VN na řádce 12. února, při odkazu na video o plachtění).  Překlad tohoto videa do češtiny je zde ještě lepší, než u toho plachtařského videa. Dozvíš se i, že ta paní také bydlela v Praze !

.
 
foto kredit LeoM

foto kredit LeoM  Loď Tulene, norské společnosti WWL, na přepravu systémem ro/ro
pátek 18. února

Nedocílený klimax plachtařské extáze

Zákazník dorazil k lodi, která porodila jeho mimino - v zámotku přívěsu Cobra uloženou nevěstu - samostartující osmnáctimetrový elektrický kluzák LAK-17CFES. Ale jaká smůla! Od přívěsu nebyl nikde k nalezení klíč ! Do vlečňáku se dostat, předmět své lásky pohladit, se zákazníkovi nepovedlo. Ani po radách ode mě na dálku, kde najít náhradní klíč (skrytý výrobcem pod podlahou přívěsu na nápravě podvozku). Nakonec ho tam našel, ale ani tím se mu nezdařilo vlečný vůz Cobra otevřít. Volal jsem uprostřed noci do Německa, tam samozřejmě spali. Tak jsem poslal depeši, aby poslali řešení, buď nový klíč, či zámek a jak ten původní zámek otevřít bez poškození vozu. Nikdy není o drama a vzrušení nouze.
pátek 18. února

Běžkaření na Hřebenu Ozvěn

Cestou do 80 km od Wenatchee vzdáleného střediska jsme sledovali hned vedle státovky stádo sedmnácti muflonů. Pusť si videjka. Středisko Ozvěn je v nadmořské výšce jako Boží Dar, něco přes tisíc metrů nad mořem. Sněhu bylo ještě dost, ale kvapně měknul - bylo skoro deset nad nulou. Obkroužili jsme klikaté trasy něco přes osm kilometrů. Některé byly pojmenované po ptácích, jako brhlík, sýkora, ap. Z hřebenu byly krásné výhledy do kraje, na jih k Wenatchee, na západ k velehorám Kaskády a na východ k pláním východního Washingtonu. Jedna z fotek ukazuje trasu tryskáče na obloze. Napadla nás humorná historka, co tam v kabině letadla asi bylo za konverzaci: "Miláčku, prosím otoč, zapomněla jsem si v terminálu kabelku..." Pokračovali jsme dále. U vyhlídky Purte jsme si dali oběd a Emily vytáhla tradiční Tatranku - tentokrád ze Seredě ! Okolní borovice byly zajímavé. Jen některé měly plno šišek. Na obloze byla duha, tvořící se v ledových krystalcích vysokých mraků. Emily ukázala na jméno jedné křižovatky. Stejně tak se jmenovalo i město v Kolorádu, kde nedávno byla s kamarádkami. Po běžkaření jsme ještě nakoukli do jurty, kde při mrazivých dnech je útulno. Dnes byla dvířka kamínek otevřená a netopilo se. Sjeli jsme pak dolů k jezeru Chelan a pak domů, kde byl krásný západ slunce.


pohled zrána z okna kanceláře
pátek 18. února

Na Hřeben Ozvěn

Zatímco zákazník putoval 750 km na jih, byl jsem mu nápomocen z kanceláře. Posléze i z mého "mobilní" úřadu, při cestě na a při běžkování s Emily na 
Hřebenu Ozvěn nad jezerem Chelan.
čtvrtek 17. února

Jde se do finiše

Povedlo se: V předčase na připlutí lodi jsem zajistil jak zaplacení přepravy kluzáku, tak uvolnění do volného oběhu americkými celníky. Zákazník si možná v pátek svou hračku vyzvedne. Neptej se, kolik za ní zaplatil.

Zub má záplatu

Zubař Mike a jeho pomocnice Vannesa byli pečliví. Nyní, co umrtvení odešlo, cítím jazykem, že tam napatlali na vnější straně kořenu zubu hromadu amalgámu či čeho. Snad tím navrstvením bude kořen zubu korunku, která je dle mě stále ve výborném stavu, nadále dobře podpírat.
pátek 18. února

Jaká byla větrná smršť ?

Celkovou pojištěnou škodu, kterou napáchala od pondělí na českém území vichřice Sabine, vyčíslily české pojišťovny k 13. únoru na více než 590 milionů Kč. Kolik to bylo k dnešnímu dni?

Jak se projevila vichřice u tebe??? Napiš !


čtvrtek 17. února

Jde se do finiše

Zákazník bydlí 725 km od Hueneme. Viz mapa vpravo. Dnes ve čtvrtek chce ode mě potvrzení, že brzy ráno v pátek může vyrazit...

Včera večer napsal:

Skvělá zpráva! Ve skutečnosti raději kluzák vyzvednu v pátek kvůli povětrnostním podmínkám v pondělí, kdy je 20% šance na sníh.
Osoba, se kterou jsem mluvil, mi řekla, že celníci uvolní RoRo ve stejný den, pokud je vše v pořádku, což se zdá být.
Takže pokud mi můžete dát zítra aktuální informace, mohl bych v pátek odjet z Mindenu dříve a být tam ve 14 hodin a vyzvednout si to. Jinak v pondělí.

Už jsem pro zákazníka vše obstaral včetně předplacení za přepravu a vykládku. Poslední, co zbývá, je uvolnění kluzáku americkými celníky. S nimi bojuji pilně každý den několikrát, už od pondělí. 
čtvrtek 17. února

Jde se do finiše

<   Sem má zítra loď s naším kluzákem připlout - do místa vykládky, Port Hueneme v Kalifornii. Klikni na obrázek a zvětší se ti. Náš konečný zákazník je nesmírně nažhavený.


Zub

Odpoledne o půl třetí se Dr. Mike pokusí pod mou dáseň na kořen zubu vložit plombu. Snad se mu to podaří a nezničí přitom stávající korunku. Ta je nyní stále v pořádku. Když se mu to nepovede ... (pokrač. příště).

středa 16. února

Úplňkové veslování

Měsíc v úplňku v hnědo-karmínové obloze zapadal za západní hory. Východní obzor vyzařoval jemně pastelové žluto-oranžové až po blankytně modrou. Na vodě byl vítr a vlny rozviřovaly odlesky vycházejícího slunce. V deltě jsem se musel prodrat větvemi nad stoku se sklánějícího stromu. Zdá se, že nastalo jaro. Od hejn kanadský hus se začly oddělovat páry. Začaly svůj jarní sbližovací tanec spojený s vydatný kejháním. Uslyšíš je, když si pustíš videjko, kde je jeden pár před "stanem" z kmenů. U peřejí odtávaly tlusté kry. Z vysoké borovice na ně hleděl nezletilý orel. Vyfotil jsem srnku, která se - aby dobře dosáhla na chutné větvičky - pustila vodou podél břehu řeky Wenatchee. Stezku u loďárny lemovaly sublimující haldy sněhu. Na vodě bylo nádherně; dnešní den byl báječný.


Práce

Dostal jsem potvrzení, že rejdař Wallenius obdržel platbu od mé firmy za přepravu kluzáku z Německa do Kalifornie. Loď tam má dorazit tento nadcházející pátek. Další důležitý úkon je zásilku proclít. A také udržet na uzdě nedočkavého konečného zákazníka.

Služba zvířatům

Vzal jsem Lunu na zasněžené fotbalové hřiště. Vrhal jsem jí katapultem tenisový míček. Ta ho tryskem doháněla a velkým obloukem se vracela, abych ho znovu vrhl. Později se do míčku pustila. Hledali jsme přitom asi před šesti týdny zasněžený jiný, kvalitní tuhý červeněoranžový míček, který jsme tehdy na tom hřišti ztratili.
úterý 15. února

Vlna nad Wenatchee

Odpoledne se nad údolím tvořily krásné pamlsky pro oči plachtařů (snad i jiných fanoušků počasí a atmosférických zjevů). Udělal jsem pár fotek při procházce čtvrtí, a připojil jeden z vrcholu Missie. Na něm uvidíš dobře, kde se nad údolím vlna nacházela. Všimni si na fotce z Missie kde vycházel Měsíc .. přinášející Úplněk .....

... víc fotek
úterý 15. února

Práce

Už od pěti rána jsem měl velmi napilno s vybrušováním smluv na další dva kluzáky pro zákazníky z Texasu. Také se zasíláním fotek s příslušenstvím, které vyžádali. Po snídani jsem zamířil k zubaři na půlroční očistu a prohlídku.


Zub potřebuje záplatu


Zuby mi pečlivě vyčistila 26ti letá Alondra. Pak mi je pozorně prohlédl
Dr. Michael Tucker (jeho prst je na fotce). Ten shledal nutnost zub, na který ukazuje, ošetřit. Tento čtvrtek mi v lepším případě umístí na kořen postranní plombu, v horším případě se bude muset vyměnit korunka. To první prý přijde se slevou na 250, to druhé, také se slevou, na 1300 místních korun. Pojištění na zuby nemám. Ach jo ...


foto i večeře kredit   Emily
pondělí 14. února

Večeře na Valentýna


Nejen že Emily stvořila tuto chutnou večeři (losos s brokolicí, brambůrky a fazolemi), ale i vytvořila dekorativní úpravu stolu. Již dříve ušila textilní podložky pod talíře na téma Valentýn, a nedávno zmrzazila do kusu ledu ve tvaru srdce i další barevná srdíčka. (To ledové srdce si doposud lebedilo v mrazáku, zatímco si Emily užívala v Kolorádu.)
pondělí 14. února

Zase na vodě !

Byl jsem na vodě před okamžikem, kdy se při svítání tvoří nejvíc fotogenická obloha. Dnes však husté mraky možné červánky stínily. Oblaka se začla rozpouštět až když slunce (asi) bylo dost vysoko na obloze. Nicméně, na vodě mi bylo báječně.

víc fotek ...
Práce

Po jogurtových orgiíích ve vaně s Mňoukí jsem se vrhl do dvou hlavních dnešních úkolů. Do příjezdového odbavení kluzáku z Evropy platbou za přepravné a do zajištění proclení; a do vyjednávání detajlů o nákupu dvou dalších kluzáku s jejich konečnými kupci. V průběhu toho se vytvořil či spíš znovu vynořil mezitím dřímající úkol, dořešit reklamaci kabiny s půlmetrovou prasklinou. Asi o tom napíši další esej. Sem už se to nevejde. Téma má dostatečně velkou detektívní i etickou náplň, aby to čtenáře VN zaujalo. Snad se k tomu brzy dostanu. Tak se těš.
pondělí 14. února

Svátek Valentýna

Přivstal jsem si a vytvořil tohle srdíčko.
Pak jsem se ještě za tmy a za sněžení vypravoval na vodu. Odpoledne mi mají volat dva noví zákazníci. Naznačovali, že chtějí objednat dva kluzáky najednou. Tak jsem zvědavý.
neděle 13. února

Druhá písemná zkouška

Toto (
víc fotek... ) byl obsah přezkoušení po druhém dni instruktorského školení.  

Všech dvanáct účastníků školení uspělo. Stačilo, když jsme ze sto osmdesáti otázek zodpověděli 70% správně. Po šesté večer nám tři učitelé vydali dočasné instruktorské průkazy (jak vypadají, viz obrázek vpravo). Platí na 120 dní. Mezitím nám FAA pošle definitivní průkazy, zalaminované a s obrázky bratří Wrightů, platné na další dva roky.
Zajímavé na školení bylo kde se nacházeli účastníci školení. Místo toho, abychom byli všichni v jedné místnosti, jsme byli roztroušeni po celém severamerickém kontinentu, každý ve svém domově, tisíce kilometrů od sebe, propojeni internetem. 
neděle 13. února

Práce

Přivstal jsem si, abych dohonil od pátku, co se nakupilo, než od půl osmé až do večera se zas ponořím do školení.



sobota 12. února

První písemná zkouška


Toto byl obsah přezkoušení po prvním dni instruktorského školení. Dělalo se přes internet. Mé skore je poslední obrázek v albu.

... víc fotek
sobota 12. února

Seminář, první den


Dnes jsem strávil deset hodin čučením na počítač. Se sluchátky v uších. Zúčastňoval jsem se semináře. Ten běžně probíhá v houfu skutečných lidí. Nyní jsem se koukal na jejich pohybující se obrázky na obrazovce.Na konci jsme měli zkoušku. Zítra budeme mít další, závěrečnou. Po dalších deseti hodinách. V dnešní zkoušce jsem obstál. Byl jsem rád. Snad i zítřejší se mi povede. A vydají mi průkaz leteckého instruktora na další dva roky. Drž mi palce.



Jak si nastavit titulky v češtině, a číst během promítání
co ten pilot povídá hlasitě v angličtině:
 Jak se ti video rozběhne kliknutím na trojúhelník uprostřed obrazovky (anebo na trojúhelník v "Watch > on YouTube", pozastav si promítání kliknutím na dvě svislé čárky v levém dolním rohu obrazovky. Pak klikni na ozubené kolečko v pravém 
dolním rohu obrazovky. V menu, které se ti objeví klikni na "Subtitles/CC". Pak klikni na "English (auto-generated)".  Objeví se ti další menu, tam klikni na "Subtitles/CC  English (auto-generated)" a na dalším menu vyhledej a klikni na "Auto translate". Objeví se seznam všech možných jazyků, do kterých se povídání může převést automatickým překladem. V seznamu šoupátkem vpravo menu myší šoupni výběr na "Czech" a klikni levou myší na to "Czech".  Teď máš nastaveno.
Rozběhni si video 
kliknutím na trojúhelník v levém dolním rohu obrazovky a titulky se ti budou promítat v češtině. Jsem ohromen, že automatický překlad je natolik dostačující, že se mu i v češtině docela dobře dá rozumět (vyzkoušel jsem několikrát). PĚKNOU ZÁBAVU!
sobota 12. února

Obnova instruktorského oprávnění


Dnes i v neděli budu oba dny zavrtaný na 16-ti hodinovém semináři obnovy licence leteckých instruktorů. Tentokrát ne fyzicky - mělo to být v Nevadě - ale virtuálně, přes internet. Budu sedět za svým jídelním stolem u počítače, se sluchátky. Mezitím - podívej se na

Plachtařská lízátka

Vypadá to na to, že zákazníci objednají od mé firmy další dva kluzáky LAK-17C FES. Koukni se na video, co se s takovou hračkou dá vyvádět. Pusť si i zvuk:

... 16-ti minutové vzrušující video ... LAK-17C FES v Itálii na mistrovství
E-glide. Natočil ho jeden ze závodníků. Velice dobré a nestranné. 

< < < Jak si nastavit titulky videa

a číst během promítání
v češtině co ten pilot povídá hlasitě v angličtině.


foto kredit   Emily
pátek 11. února

Holky na běžkách v Kolorádu


Emily komentovala:

Dnes jsme byly na lyžování asi 1/2 hodiny od Powderhornu. Široké otevřené prostory mi připomínaly běžkaření v Kanadě, ale tyto trasy byly ve výšce 3.350 metrů ! Kvůli převýšení jsme nejely daleko, ale byla to zábava!
 Zítra musíme vstávat extra brzy, abychom stihly let do Phoenixu v 6 hodin ráno. Poté po mezipřistání zpět do Seattlu.

... víc fotek
čtvrtek 10. února

Holky v Kolorádu


V lyžařském středisku Powderhorn.

Emily poslala fotku a připsala:

"Tady je fotka nás všech tří, venku na obrovské terase chaty. Vysokorychlostní čtyřsedadlový výtah je vlevo. Všimněte si porostů stříbřité osiky aspen smíchané s jehličnatými stromy podél sjezdovek... "

Odleva: Emily, Kathy a Pat
čtvrtek 10. února

Lezli jsme za východu slunce na Sedlovou horu


Přijal jsem výzvu K a s L jsme po zledovatělé cestě vystoupali na vrchol. Tam díky K jsme si pochutnali na skvělé kávě a loupáčku s vepřovým.

... víc fotek 
středa 9. února

Zapadalo slunce


Jak to vypadalo z balkonu. Pohled na Dvojí štíty.
středa 9. února

Opravujeme olejová kamínka


Jeden kolík zástrčky do zdi se povytáhl a hrozilo jeho přepálení. Kamna jsem rozebral a spolu s Karlou jsme odstranili moře pavučin, prachu a oleje. Přiletoval jsem novou zástrčku. Snad dům nepodpálíme...

... víc fotek
středa 9. února

Holky v Kolorádu


Emily hlásila: "Kathy a já jsme měly skvělý první den lyžování na Powderhornu. Bylo slunečno a sníh ideální jarní podmínky. Měly jsme dobrý výhled dolů do údolí. Pat zůstala doma s Dougem, ale doufejme, že zítra půjde. Sjezdy jsou o něco hladší než Misie; pěkné široké „dálnice“. Nebyly vůbec přeplněné a na lístek jsem dostala slevu. Poslední fotka je za jízdy z auta na cestě domů! Tyto dramatické skalnaté kopce jsou blízko domu Paty a Douga!"

foto kredit   Emily
středa 9. února

Práce


Přivstal jsem si na služební konferenci, která se konala v pět ráno. Domlouvali jsme se s Litevci o cenové úpravě při nákupu více kluzáků najednou. Jsem zvědavý nyní, jak se to bude líbit zákazníkům.

Luna

Máme ještě trochu sněhu, který se však díky oblevě rychle ztrácí. Abych Lunu při běhání za míčky nezabahnil, vzal jsem jí na rozlehlé asfaltové parkoviště církve Adventistů sedmého dne.Tam se prima proběhala.

... víc fotek
úterý 8. února

Vzdušné vlny


Věnoval jsem se zachycování vývoje čočkovité oblačnosti. Psal jsem si s Ericem z Richlandu, místním Guru na vlnové plachtění. Ten se podělil o to, jak před pár dny, při naprosto modré obloze, byl schopen vyhledat vlnová stoupání díky své nejnovější elektronice na palubě. Ivana to bude asi zajímat, jaké.

úterý 8. února

Volavka


Poblíž Haldy, kus nad Rourou vysoko vyčnívající nad hladinu, měla volavka posvícení. Z obnaženého dna vyzobávala jednu lahůdku za druhou. Koukni se na videjka.

...fotky a videjka 
úterý 8. února

Nymfa


úterý 8. února

Dnes na vodě


Byla velmi nízká voda. Asi odpouštěli dolní přehradu v přípravě na očekávání tání sněhů. Prosoukal jsem se dolní deltou jak úhoř. U soutoku jsem si povídal se dvěma orly. Konverzace je moc nezajímala. Odletěli. Díky nízké vodě byly peřeje už i pod železničním mostem. Po otočce u běžných prvních peřejí jsem byl pod železničním mostem zaplaven. Žádný problém. Odsávací čerpadlo mezi chodidly fungovalo bezchybně. (Jen se musí rozfofrovat.) Díky nízké vodě jsem zas mohl navštívit po delší době Nymfu. Byla nasycená pískem. O kus od ní jsem laškoval s pneumatikou. Poblíž Haldy, kus nad Rourou vysoko vyčnívající nad hladinu, měla volavka posvícení. Z obnaženého dna vyzobávala jednu lahůdku za druhou. Koukni se na videjka. Pak jsem se věnoval zachycování vývoje čočkovité oblačnosti.. Psal jsem si s Ericem z Richlandu, místním Guru na vlnové plachtění. Ten se podělil o to, jak před pár dny, při naprosto modré obloze, byl schopen vyhledat vlnová stoupání jedině díky své nejnovější elektronice na palubě. Ivana to bude asi zajímat, jaké.

... všech 46 fotek a 3 videjka
úterý 8. února

Rampa pro Mňoukí


Společnými silami jsme s Karlou vybudovali vyvýšenou nakloněnou plošinu, aby se kočka (má potíže s rovnováhou) dostala do písečku a tam se vyvenčila; né vedle, jako opakovaně doposud.
pondělí 7. února

Květákové veganské keri


Abychom s Karlou neumřeli hlady ponechala Emily připravený recept. Pustil jsem se do přípravy. Pokrm chutnal výborně. Snad i recept
přeložím a podělím se. Fotky kredit Karly.

... víc fotek
pondělí 7. února

Do Koloráda


Holky (KathyJ a Emily) vyrazily za kamarádkou PatT na společné lyžování. Cestou letěly nad Grand Kaňonem.

neděle 6. února

Stín sopky Rainieru přes oblohu


... víc fotek
neděle 6. února

Na (skoro) panenských pláních


V údolí bylo na psychiatra. Za osm minut jsem byl u něj - koukni se, kde.
neděle 6. února

Vzdělávání


Ve čtení knihy KDYŽ, TAK, jsem na stodesáté stránce. Kniha se točí okolo mnou nejmíň oblíbeného tématu, politiky. Do pokračování ve čtení se musím nutit. Přece jen se dozvídám o skutečných událostech a souvislostech mezi nimi. Chlácholím se srovnáním s ještě hůř stravitelnými a pochopitelnými texty, jako je třeba TADY. I o tom se v knize dost podrobně pojednává. Tak se vzdělávám. 



sobota 5. února

Letování


Zvoneček fenky Luny potřeboval opravu, než jí její panička mohla zas vzít mezi medvědy. Při té příležitosti mi ukazovala, jak se dají obrázky přenést mezi IPhony přes "modrý zub".

... dvě videjka
sobota 5. února

Plachtění


Jak budeme od léta 2022 kličkovat od našeho hangáru na místo vzletu. Sleduj bílé propojené tečky. Víc o dvacetimilionovém vytřásání peněz do betonu je ZDE
pátek 4. února

Kryvé sady


Mráz zalézal za nehty a kry se kupily. U soutoku jsem se téměř překlopil při technické přestávce. Vypadlo mi pravé veslo ze závěsu. Naštěstí ten se zachytil o zmrzlé dno pláže, i má ruka - a ze skifu jsem nevypadl. Ani se do něj nenabralo. Toto se mi doposud nepřihodilo. Novota, o kterou stojí za to zmínit se. Dále proti proudu Wena jsem se pozdravil nejprve s dospělým a pak s nezletilým orlem. Kry u peřejí měly blankytně modrozelenou barvu. Na vodě mi bylo báječně.

... víc fotek
pátek 4. února

Vzdělávání

Strávil jsem pět hodin v práci studiem a následně sepsáním směrnicí pro získání amerického letového osvědčení pro kluzák LAK-17CFES. Ten dnes zas opustil americké východní pobřeží a je na cestě k panamskému průplavu. Tam má dorazit za pět dní.


Dobroty


K mě vyzvala, abych zachytil přípravu. Poslední fotka je á la Manet, Snídaně v krávě.
čtvrtek 3. února

Běžkaření opačně


Počasí se konečně vyvedlo i u líhně lososů. Dnes trať běžkařů stanovili obráceně. Tak jsme viděli nové pohledy, které jinak jsou za námi.
Pěkně jsme se protáhli.

... víc fotek
středa 2. února

Aviatické Fórum


Dohlížecí správa místního letiště přednesla veřejnosti program plánovaných úprav. Sešlo se asi padesát lidí, většina z nich pilotů. Náš aeroklub byl zastoupený čtyřmi. Mě nejvíc zajímalo, zda je nějaká naděje na znovuotevření příčné vzletové dráhy 07/25. Na jejím východním konci náš aeroklub postavil v roce 1980 svůj hangár, šikovně jen pár kroků od startů a přistání. Dlouhá léta jsme k naší naprosté spokojenosti odtamtud létali. Když po pětadvaceti lety správu letiště okolo roku 2005 převzali byrokrati neletci, "naší" dráhu uzavřeli. Také nám zakázali používat trávu podél ní, na které kluzáky i naše vlečné letadlo přistávaly. Dlouhá léta jsme bojovali o znovuotevření drah. Dnes správa letiště ukázala argument, že "Kvůli krytí větrů z různých směrů je příčná dráha nezpůsobilá pro získání fondů na přestavbu od federální správy letectví FAA a že jedině by se musely použít místní fondy letiště." Tak jsme viděli černé na bílém poslední hřebík do rakve "naší" dráhy. V průběhu roku 2022 bude rozkouskovaná, a na hlavní jedinou zbylou vzletovou dráhu se budeme muset dostávat od našeho hangáru ještě větší oklikou, než předtím. A zas nazpátek po přistání. Celá prezentace je včetně diáků k vidění zde. A zprávy správy letiště tady.

foto kredit Karly
středa 2. února

Den domácích oprav


Karlu štvalo, jak se zásuvka s nádobím opakovaně propadala v myčce. Nakonec jsme spolu ohnuli závěsy koleček ohrádky. Další oprava: Před pár dny jsem zlomil lopatku na odstraňování výkalů kočky. Lopatku jsem slepil epoxidem a sešil drátem. Karlu to zřejmě zaujalo a udělala fotku.

... víc fotek
středa 2. února

Stěhování nábytku


Emily a Karla přivezly z Ashlandu plný přívěs. Po vyložení první půle ve Wenatchee přemístily zbytek nákladu do skladu asi 50 km dál na severozápad. Já fungoval coby místní řidič a závozník. Pronajmutí přívěsu jedním směrem 960 km stálo 140 dolarů. Po bezproblémovém vrácení přívěsu firmě U-Haul na jejich depo ve Wenatchee si Emily vydechla.

... víc fotek
středa 2. února

Červánky


Vyběhl jsem s foťákem v ruce z kanceláře, potom co mi Emily zavoláním upozornila na rudý východ slunce.. Dnešní východ slunce byl v 07:24. Měl jsem ještě staženou roletu. Pracovat jsem začal od půl šesté.

Dnes si asi budeme hrát na stěhováky s nábytkem.
úterý 1. února
Když, tak

Začal jsem číst knihu If Then od autorky Jill Lepore. Píše o historii Ameriky, právu, literatuře a politice. Toto je její třináctá kniha. Probíjím se jí. Hlavní téma knihy je jak v roce 1959 vznikla firma Simulmatics Corporation, jejímž hlavní náplněm bylo těžit osobní data, zaměřovat se na voliče, zrychlovat zprávy, manipulovat spotřebitele, destabilizovat politiku a narušovat znalosti lidí – desítky let před Facebookem, Googlem, Amazonem a Cambridge Analytica.