VN únor 2023




Čas a počasí ve Wenatchee

ČAS  |  POČASÍ  |

 Jiné měsíce Eseje | Poutě | Plachtění | Práce | Veslování | Videa | Evan | Karla | Karma |Jídla | Pošli mi email

Klikni na obrázek a otevře se zvětšenina. A když je v textu něco podtrhnutého, tak je to odkaz na něco dalšího.

Nazpět do domovské stránky VN 

Z letiště na západ

Z Missie na východ

                                    Vše nejlepší Milane k tvým                               OSMDESÁTINÁM ! DNES úterý 28. února
+9°C Déšť ráno. Pozdravy všem z jižní Kalifornie poblíž San Diega.
úterý 28. února 2023

Na letadlové lodi Midway

Vojenské námořnictvo zaměstnává v San Diegu 95.000 námořníků a přispívá 20% hospodářství této oblasti. V přístavu je plovoucí muzeum. Šli jsme tam.
...víc fotek
úterý 28. února 2023

Kulaté narozeniny

Vše nejlepší ti Milane přejeme k tvým dnešním OSMDESÁTINÁM

(Měl jsem radost, že jsem Milana zastihl telefonem z ubytovny poblíž San Diega, a mohl mu popřát v den narozenin.)
...víc fotek
pondělí 27. února 2023

Přesun z Las Vegas do San Diega

Odletěl jsem z Las Vegas odpoledne a za třičtvrtě hodiny přistál v San Diegu.
... víc fotek
neděle 26. února 2023

Z Rena do a v Las Vegas

Odletěl jsem z Rena do Las Vegas, kde jsem nečekaně zůstal na noc.
... víc fotek a videjek

Sheila na její 93. narozeniny

Sheilu jsem měl moc rád a jsem ohromně vděčný, že vztah mezi ní - mou tchýní a mnou - byl velmi dobrý. Vždy jsme spolu dobře vycházeli. Znali jsme se půl století. Mimo jiné společné činnosti jsme zpívali s kytarou. Její nejoblíbenější skladba při našich společných prozpěvcích byla Ticket to Ride, od Beatles. V.
sobota 25. února 2023

V 11 hodin dopoledne 25. února vydechla Sheila naposledy

Emily napsala:
Vážení přátelé a příbuzní,
Moje máma v sobotu ráno pokojně zemřela ve svém pečovatelském domě v Roseburgu. Bylo jí 96. Naposledy jsem ji navštívila koncem ledna, když nám její lékař řekl, že má městnavé srdeční selhání. Strávila v hospici jen asi dva týdny a odešla rychleji, než jsme čekali. Byla jsem schopna letět za ní ve stejný den, kdy zemřela, a rozloučit se, než bylo její tělo odvezeno.
Ta fráze „odpočívej v pokoji“ se zdá být velmi výstižná: její boj se ztrátou paměti, demencí a nehybností je nyní u konce a ona se šťastně nějak shledala se svým drahým Edem! Přežila ho o dva roky a osm dní.
I když jsme samozřejmě věděli, že to přijde, je to stále těžké. Ale Nancy a já jsme rády, že netrpěla dlouho a sdílíme na ni náhodné a zábavné vzpomínky, jak se objevují. Dnes večer jsme udělali jehněčí kotlety, jedno z jejích oblíbených jídel, a připili na její dlouhý a plný život sklenkou červeného vína.
Pravděpodobně budeme mít v červnu v jejím kostele v Ashlandu vzpomínkovou bohoslužbu a možná také setkání rodiny ve Washingtonu později v létě. Místo jejího posledního odpočinku bude hřbitov Nová Tacoma, vedle našeho táty, blízko obou jejich rodičů.
S Vítkem si teď dáme volno a do Wenatchee se vrátíme za týden.
Jaký zvláštní pocit, když už není ke komu „vzhlížet“! Z té největší generace už moc nezbylo…
Děkuji, že jste mi pomohli překonat posledních několik let starostí, péče a častého cestování! Bylo nám ctí strávit spoustu času společně s našimi úžasnými rodiči a „vyprovodit je“!
Emily
středa 22. až neděle 26. února 2023

Veletrh americké plachtařské asociace SSA.

Zde najdeš mou fotoreportáž o výstavě. 
... fotky a videa



Druhý díl panoramatické video setkání s vystavovateli ve výstavní hale. 13 a půl minut.  VIDEO

středa 22. února 2023

Cestování do Rena a fotky z prvního dne

... víc fotek
středa 22. února 2023

Veletrh americké plachtařské asociace SSA. Přípravný den.

10 minutové panoramatické video exponátů a některých vystavovatelů ve výstavní hale.

VIDEO
středa 22. února 2023

Do Nevady

Přes noc má nasněžit v průsmycích asi 15 cm sněhu. To se dá zdolat. Budíka mám na tři ráno. Musím se přesunout 250 km z domu na letiště v Seattlu. Tam být hodinu před odletem. Vyrazit na dlouho odkládaný celoamerický plachtařský veletrh. Doufám, že zájemci o koupi nových kluzáků budou dostatečně nažhavení. Poslední veletrh se konal v únoru 2020. Tehdy jsem oddával jednoho plachtaře s jeho nevěstou - kluzákem. Jaká fraška mě čeká nyní?? 
úterý 21. února 2023

Gurmánství po vegánsku i jinak

Včera jsem upekl vskutku vegánské jídlo. Párky z jablek a brambor ! Přečti si nálepku v albu, z čeho je v Seattlu vyrobili. Dnes Emily usmažila rybu mečáka a podávala s dušenou brokolicí a vařenou tmavou rýží ochucenou v šťávě z kuřat, k tomu polevu aioli a citrony. Definitivně nevegánské jídlo. Toto vše zatímco většina lidstva nemá pořádně co jíst a třetí světovou válku máme na dlani.
... víc fotek
úterý 21. února 2023

Balíček do Londýna (Vyhlídková jízda)

Před patnácti dny naše zásilka opustila Wenatchee a vydala se na zájezd. Místo na východ se pustila na jih. Zalíbilo se jí v Kalifornii. Po tamní třídenní rekreaci v Los Angeles se zas balíček navrátil přes Seattle nazpět do Wenatchee na místo, odkud byl před osmi dny odeslaný. Místní pošta nelenila a doručila ho do oblastního distribučního střediska pošty, kde tamní třídicí personál dopřál balíčku další rekreační přízeň a poslal balíček zas do Kalifornie, do Carsonu, kousek od Los Angeles. Tam se balíčku však tak moc nelíbilo a nechal se odeslat jinam. Správa americké pošty informovala po dotazu odesílatele (i příjemce v Kanadě), že ..."Váš balíček se pohybuje v rámci sítě USPS a je na cestě k doručení na místo určení. Momentálně je v tranzitu do dalšího zařízení." Příjemce mi dnes napsal, .."Vidím, že balíček pendluje mezi Wyomingem a Kalifornií. Zdá se, že mají problém najít Kanadu. Doufám, že se neztratí." Jak jsem se cítil? Asi se vypravím na exkurzi do oblastního distribučního střediska pošty (je zde ve Wenatchee), pozeptat se zdvořile, zda tamní třídicí personál náhodou místo docházky ve škole na hodiny zeměpisu netrávil čas na lovech v okolních horách.
... víc fotek
pondělí 20. února 2023

Milanovy palmy ze semínek

Milan z Nitry mi poslal zprávu:
Palmy sú umiestnené v zahradnom domčeku ,aby nezamrzli. Posielam Ti foto/ sú dve/.
V březnu 2019 jsem nasbíral poblíž Palm Springs v jižní Kalifornii semínka divokých palem v jednom kaňonu, viz detajly ZDE. Semínka jsem při návštěvě v dubnu 2019 v Evropě rozdával zájemcům o ně, s velkými pochybami, že se někomu ujmou. Milanovi se to povedlo! Milan semínka zasadil v Nitře v roce 2019. Při mé návštěvě v 9. října 2019 mi radostně ukazoval pět květináčů, kde vyčnívaly z každého jeden list, nejdelší z nich asi 15 cm. Na obrázku vpravo vidíš, jak vypadají nyní, po třech a půl letech. Do jaké velikosti mohou vyrůst se podívej sem.
neděle 19. února 2023

Lyžování na Božím Daru v prosinci 1983

Vzpomínal jsem na nostalgii, když jsem přijel za Kráťou, Bohoušem, Mášou, Jirkou, Ankou, Zuzanou a ostatními v prosinci 1983 na Božák – sněhu bylo tehdy pramálo, ale měli jsme nádherné dva dny na setkání. Večer jsme na chodbě tuším to bylo v ubytovně Sportka promítali fotky na stěnu. Ještě jednou díky za zapůjčení lyžařského vybavení a krásné prožitky!
... víc fotek
neděle 19. února 2023

Andre Feriante, kytarový virtuos

Dostal jsem u příležitosti svátku Valentýna od Emily lístky na kytarový koncert. Přes dvě hodiny jsem se nemohl odtrhnout. Večer jsem udělal souhrnné 17 a půl minutové video, s ukázkami skladeb, které pan Feriante předvedl.  (Vyrostl v Itálii v Neapoli a nyní žije v USA, ve státu Washington.)  Klikni na

... VIDEO

Vytvořilo studio CDVideoCreations 19. února 2023 v Canyon Wren Hall Sleeping Lady Icicle Center for the Arts, Leavenworth WA USA. Účinkující: Andre Feriante.
neděle 19. února 2023

Světýlko drobnovlny

Objednal jsem ho z Michiganu v pondělí a přišlo v sobotu, pečlivě zabalené a provázené emajlem i s fotkou a detajly. Byl jsem ohromen kvalitou jejich servisu. Doporučuji . Náhradní žárovka od nich stála $6,74 a celkem s daní a přepravou 
$20.28. Vlevo na fotce je žárovka vypálená, vpravo nová či použitá, fungující. V neděli po snídani jsem žárovku zamontoval, Emily vytřela prach a uvedli jsme drobnovlnu zas do používání. Jak dlouho žárovka vydrží? V naší předešlé drobnovlně zakoupené v 1985, kterou zdědila moje kancelář, původní světlo ještě svítí ...
... víc fotek
neděle 19. února 2023

Atmosférické vlny

Po celém údolí se vytvořily krásné vlny. Nažhavují plachtaře pro Vlnový Tábor!
... víc fotek
neděle 19. února 2023

Pro pamětníky - Sirius v 1976

Příspěvek od čtenářky VN: Naozaj pre pamätníkov - 1976 módna prehliadka Prior v DO. Sírius, Hlaváček a Krajíček.
Možno spoznáš …..
S původním Siriusem byli od roku 1967 Ičko, Ondrej a Marcel (odleva první, třetí a pátý). V květnu 1971 nastala reorganizace. Kdo mezi čtenáři VN rozpoznají ostatní hudebníky na fotkách?
A kdy Sirius vlastně vznikl a jak? Přečti si pár řádek o tom ZDE.
... víc fotek
sobota 18. února 2023

Losos s pivem? No né ..

Byla na mě řada vařit. Měl jsem hlad. Asi jsem byl příliš nedočkavý. Brambory ještě křoupaly. Poučovali jsme se, nakolik jsou nedovařené brambory jedovaté. A jaký zmatek dělají v lidském organismu. Emily dala své dovařit. Losos však chutnal náramně.
sobota 18. února 2023

Veslování a aviatika

Na řece v poledne bylo z fauny pramálo co k fotografování. Všechno spalo. Musel jsem zvolit sebe coby subjekt. Až když mi v 12:34 hodin nad hlavou přeletěl brazilský tryskáč Embraer 175 při přiblížení na přistání na místním letišti. Odtamtud zase odstartoval v 13:44 a navracel se do Seattlu. Tolik pro ilustraci jak živo je v současnosti na letišti ve Wenatchee. Jediná linka za celý den. Beru to nazpět. Chvíli předtím jsem viděl a slyšel bzučet nějakou Cessnu která poletovala sem a tam asi půl hodiny nade mnou, ve větší výšce; zřejmě výcvikový let. Náš plachtařský klub je stále od listopadu v brlohu; přezimuje. Ne však tak úplně. Někteří členové s motorovým oprávněním si občas od klubu pronajmou naší vlečnou, kterou jsme v listopadu umístili hned u vrat hangáru, aby se dala vytáhnout a i přes zimu mohla využívat.
... víc fotek
pátek 17. února 2023

Noční lyžování na Misii

Poprvé jsme si s Emilí zalyžovali za umělého osvětlení na Misii. Vyšlo nám načasování být na vrcholu hřebenu právě, když probíhal úchvatný západ slunce. Po pár sjezdech jsme zamířili do místní atrakce, obrovského Iglú - sněžné jeskyně a baru. Ta je nad prvním vlekem, aby jen lyžaři si zasloužili prožitku si užít a ne narvanci, kteří se nahoru vyvezou jen autem. Pusť si videjko pro prostorový a akustický dojem.
... víc fotek a videjko
pátek 17. února 2023

Práce

Tvořil jsem novou zásobu firemních vizitek pro účast na nadcházejícím plachtařském veletrhu.
čtvrtek 16. února 2023

Večírek se šlapači

Z osmi přátel klubu FART se u nás po dlouhé době sešla skupina šesti. Měli jsme si spolu hodně o čem povídat, radovat se z ohně v krbu, popíjet, pojídat. Známe se už snad dvacet let. Všem nám je přes 70, nejstarším už 85 let.
... víc fotek
čtvrtek 16. února 2023

Tami sokolnice

Tami (naše sousedka) nám ukazovala, jak večer shromáždit jejich dvě slepice a dát je do kurníku. Tuto činnost - když je její rodina na cestách - dělává její tatínek; tentokrát bude na nás to dělat navíc k pouštění slepic zrána ven, krmení a obnovy vody. Dnes se bílá slepice, kterou nazývají Zigy zigy vznesla a přistála Tami na paži .. to prý ještě nikdy neudělala. Dokáže přeletět i plot. Ta druhá slepice, černá, je bílou terorizovaná. Je milá, nechá se zvednout a hladit, na rozdíl od Zigy. Řekl jsem Tami, že s tou slepicí na paži vypadá jako sokolnice.
... víc fotek
čtvrtek 16. února 2023

Odklid roští

Rozřezával jsem elektrickou pilou navršenou hromadu na odřezky velikosti vnitřku krbu. Emily pomáhala s odklidem nejtenčích větviček, které dávala do odpadového kontejneru. Zbývá už jen malá hromada z pokácených větví javoru. Zásoba dřeva na pálení skladovaná pod balkonem vydatně narostla.

... víc fotek
čtvrtek 16. února 2023

Jídla z posledních dnů

Na svátek Valentýna jsem si ke snídani připravil svou verzi holandského uitsmijteru (na plátku chleba šunka, sýr a nerozmíchané vejce, posypané pažitkou). K večeři Emily udělala velký salát s ananasem, divokou rýží a hřebenatky (anglicky scalops) na oleji. Poslední jídlo je řecká musaka, kterou jsem připravil a upekl v troubě. Na mou půli mísy jsem přidal také do mezivrstev krájenou cibuli. Musaka se skládá z vrstev lilku, předsmaženého mletého jehněčího masa s česnekem, krájených rajčat a navrch posyp strouhankou, a v poslední části pečení půl hodiny na 400°F (200°C) posypat také strouhaným sýrem parmazánem. Chutnalo vše výborně.
... víc fotek
středa 15. února 2023

Radost

Zase se nám s Milanem povedlo si promluvit. Zněl dobře. Všechny zdraví.

Začíná vlnová sezóna

Zachytil jsem serii západů slunce, s odstupem tří minut, jak se měnilo osvětlení. Někteří z kamarádů už jsou docela nažhavení na létání ve vlně. Snad se nám letos povede uspořádat VLNOVÝ TÁBOR .. jako jsme mívali před třiceti lety, kdy se sem na čtyři víkendy po sobě, začínajíc od poloviny března, přemístilo okolo patnácti plachtařů se svými kluzáky a prožívali jsme plachtařské vlnové orgie. Nyní se snažíme toto obnovit; za mnohem stíženějších podmínek díky rozbujelému se mezitím úřednímu šimlovi.
... víc fotek
úterý 14. února 2023

Přednáška geologický původ

Večer jsme v muzeu vyslechli povídání o kopcích lemujících město Wenatchee. Nakolik jsou sopečného původu. Zajímavé obrázky a diagramy.
... víc fotek
úterý 14. února 2023

Čtenářská soutěž

Studovali jsme výrazy hory zvané Spící Dáma. Pozorovali jsme, jak se nad ní tvořily obláčky. Jakoby se jí o něčem snělo.

Pro čtenáře VN vyhlašujeme soutěž. 
Pošli krátký text, o čem myslíš, že se Spící Dámě sní. Za měsíc VN uveřejní příspěvky a bude hlasování.
úterý 14. února 2023

Běžkování na dvou místech

Ve svátek Valentýna jsme s Emilí běžkařili ne na jednom, ale na dvou různých místech. První bylo dvě třetiny vzdálenosti od našeho domu co to druhé, vzdálenější. První na prostoře bývalé velké pily, kterou odkoupili ochranáři. Je používané hlavně pejskařemi. V neděli tam prý protáhli trasu i pro běžkaře. Zhýčkaní profesionálně upravenou tratí u Líhně lososů jsme se po půlhodině trýzně na oraništi bývalé pily přemístili k lososům. Tam bylo zase nádherně.
... víc fotek
pondělí 13. února 2023

Výměna plniče vody v míse záchodu

Pustil jsem se do odkládané akce. Záchod sice plnil a splachoval se starým mechanismem, ale ten nedomýkal a ztrácela se nám voda. Řešil jsem provizorně uzavíráním přívodu, až mě to přestalo konečně bavit. Koupil jsem dnes plnič nový a ten za hodinu nainstaloval. Vše funguje, jak má. Doufám, že i těsnění a nikde nebude voda odtékat tam, kam nemá.


Film "Rain Man"

Pustili jsme si film vypůjčený z knihovny, z roku 1988. Dostal 4 Oskary. Jestli se ti líbí Dustin Hoffman a Tom Cruise, a vydržíš-li sledovat, stojí za shlédnutí.
"Charley je podvodníček a profesionální hráč. Právě zjistí, že jeho otec, který ho jako teenagera vyhodil z domu, zemřel. V souvislosti s dědictvím se Charles dozvídá, že má bratra Raymonda, který je jako autista umístěn v ústavu. Raymond má ale geniální matematické schopnosti ... "
pondělí 13. února 2023

Setkání s labutěmi

Byl předpovězený silný vítr a podle toho vypadala hladina Kolumbie. Málem jsem to hned od začátku vzdal. Povedlo se mi dostat se k soutoku a po zabočení se hladina zklidnila. Tehdy mi srdce radostí poskočilo: Uzřel jsem zase dva páry labutí trubačů, velkou místní vzácnost. Poprvé jsem je letos viděl před měsícem. Znamená dnešní pozorování, že si tito krásní ptáci vybrali Wenatchee za svůj domov? A že by zde snad i založili rodiny? To by tedy byla ještě větší vzácnost. Na rozdíl od labutí na Vltavě v Praze a na jiných českých řekách jsou labutě trubači velmi plaší, stále divocí ptáci. Po setkání s nimi jsem pokračoval k peřejím. Cestou jsem uviděl vor rybozpytatelů stále uvíznutý na náplavce, na vrchu ještě skoro dva metry vysokých ker. Po návratu na Kolumbii jsem ještě pozoroval, jakou oblast působení si labutě trubači tentokrát vybrali.
... víc fotek
pondělí 13. února 2023

Pohled na Wenatchee z Misie

... 39 minut před východem slunce. Dle pouličních světel je dobře vidět, kde Wenatchee je.
18 km vzdušnou čarou od kamery .
neděle 12. února 2023

Oživení pily

Povedlo se mi vyluštit a nastavit co bylo potřeba, aby se od posledního řezání mrtvá pila probudila z komatu.
neděle 12. února 2023

Žárovka v drobnovlně zdechla

Takhle vypadají střeva v uvnitř.
sobota 11. února 2023

Tofu tahini na mrkvi s fazolemi

Experimentoval jsem. Chutnalo nám.
sobota 11. února 2023

Sjezdování na Jezevčí hoře

Konečně jsme se odhodlali zkusit sjezdování na jednom z malých místních lyžařských střediscích. Je od nás hodinu jízdy na sever. Snímky a videjko snad hovoří za sebe.
... víc našich fotek
... odkaz na webovou stránku střediska
pátek 10. února 2023

"Rocketman"

Promítli jsme si autobiografický film o anglické hudební superhvězdě Eltonovi Johnovi.
..."Než se stal Eltonem Johnem, jmenoval se Reginald a byl to malý brýlatý oplácaný kluk, který si příliš nerozuměl s rodiči, zato s klavírem mu to šlo náramně. Zpočátku jen dělal křoví úspěšnějším muzikantům, jenže pak potkal svou nejspřízněnější duši, textaře Bernieho Taupina. Od tohoto setkání vedla strmá cesta na absolutní vrchol ..."
pátek 10. února 2023

"Mleté maso"

z hrachu s těstovinami, sladkými bramborami a špenátem, strouhaným parmazánem. Emily zvolila tyto přísady k přípravě páteční večeře.


foto kredit Emily
pátek 10. února 2023

Práce

Odbavil jsem dopoledne zákazníky a odpoledne se pustil do dalšího kácení větví javoru.

Vítek Bobr
čtvrtek 9. února 2023

Práce

Obnova firemních webových stránek. Nabídky kluzáků zákazníkům.
středa 8. února 2023

Dárky od Podzimky

šnečci..
středa 8. února 2023

Tilapia

Emily upekla k večeři rybu s brokolicí a quinoa
středa 8. února 2023

Video: Sjezdování na Misii v lednu 2023
... promítni si na plnou obrazovku toto osmiminutové VIDEO


Běžkování u Líhně lososů pod Spící Dámou

Co jsou ty výrazy Líhně lososů a Spící Dáma? Klikni na podtrhnuté. Pro nás s Emilí toto místo znamená skvělé běžkařské dráhy. Už léta si kupujeme permanentky. Dnes se to nádherně povedlo. Podívej se na obrázky a videjka. Jezdilo se báječně. I zlomená a opravená lyže si lebedila. Při návratu domů jsme se odměnili kávou latté z budky zvané "Kavárna farmáře Pepíka".
... víc fotek a dvě videjka
středa 8. února 2023

Ranní přivítání z balkonu

Zdá se, že bude hezký den. Možná se vypravíme na běžky.
... víc fotek


Radost a smutek

Zas se nám povedlo promluvit si s Milanem. Tentokrát o bruslení na rybníku a lyžování. Byl smutný. Po letech, kdy Křivonet umožňoval sledování televizních programů na jeho PC tato místní služba připojení vypověděla. Prý aby si stáhnul program a založil účet. Milan říkal, "To mi teda pomohli." Poslal jsem mu emajl s návrhy. Snad se povede.
úterý 7. února 2023

Práce

Celý den jsem se piplal s přípravou výročních osobních rodinných daní. Jsou komplikovanější, než ty firemní. Navečer jsem přivítal Emily, která se navrátila v pořádku z Kalifornie po devítidenním cestování. Ugriloval jsem marinovaná kuřata a podal s výběrem zelenin. Ukazovali jsme si fotky za uplynulé období a plánovali příští dny.



pondělí 6. února 2023

Hraní si s jídlem

Mrkev na burské omáčce s tofu a špenátem.
Přísady: Mrkev, máslo z burských oříšků, čerstvý špenát, cibule, žampiony, bak čoj, zázvor, česnek, ocet, med, sojová omáčka a olivový olej.
pondělí 6. února 2023

Práce

V brzké ráno jsem nachystal zásilku aeroklubu ve východní Kanadě
(3060 km odtud) a šel jsem - stále v práci - veslovat. Jak je toto možné? Do skifu v botě jsem umístil svůj mobil s přesměrovanou pracovní linkou a napojením na internet. Avšak nikdo dál mou pomoc nevyžadoval.

Orli si budují nové hnízdo

Na vodě byl klid a vzduch +3°C. Voda jen +2°C. Vyhýbal jsem se krám a obvesloval svůj oblíbený 12 km okruh. Zpíval jsem si, počítal a zpíval, halekal pod mostem a na severozápad. U soutoku postranní řeky (Wenatchee) s Kolumbií jsem sledoval čilé budování nového hnízda dvěma bělohlavými orly. Kousek poblíž od nich je hnízdo velmi staré, které tam je už asi dvacet let. Toto nové si tak dlouho na sebe nechalo čekat, tak vzrůšo.
... víc fotek
neděle 5. února 2023

Veganské čorizo na vejci

(ha, diskvalifikace !) s cibulí, brambory, mrkví, zelenou cibulkou, šampiony, bak čoj, zázvorem, česnekem, octem a sojovou omáčkou. Chutnalo výborně.
neděle 5. února 2023

Vlna

Ne z ovcí či králíků, ale z vody ! Kaskády se zase předvedly.
... víc fotek
neděle 5. února 2023

Hora Manzanal

Zde je co doposud zbývá z Hory Manzanal u příjezdu do garáže. Umístil jsem svůj hrnek na kávu na úpatí hromady sněhu pro měřítko.
neděle 5. února 2023

Sníh odtává před světovým ústředím BA

Jemně pršelo a sníh okolo domu se smrskával. I přes noc bylo nad nulou. Tak tomu má být po několik příštích dnů. Co zbyde ze sněžné Hory Manzanal u příjezdu do garáže?
sobota 4. února 2023

Po dlouhé době zas květák

Využil jsem příležitosti, kdy jsem nemusel brát ohled na přednosti jiných a připravil si toto jídlo: Pečený květák na kurkumě s mrkví a pastinákem.

...víc fotek
sobota 4. února 2023

Běžkaření téměř bez vidu

Když Karla s Lunou odjely okolo třetí odpoledne a zbývaly míň jak dvě hodiny denního světla, vyloučil jsem jít veslovat a místo toho zvolil činnost s časově minimální potřebnou přípravou na přiblížení se na místo a započatí. Za dvanáct minut od domu jsem už začal běžkařit na Jezevčích pláních. Ale ouha.. viditelnost byla minimální, kdy závrať mohla udeřit každou chvílí. Při pohledu vpřed nebylo zřejmé, kde byl asi obzor - jak sníh tak obloha vypadaly úplně stejně. Rozhodl jsem se nespoléhat se na vid, ale na hmat. Pomohly mi k tomu lyže a pocit pohybu. Když jsem začal víc klouzat, znamenalo to, že jedu s kopce. Tudíž pozor. Hned jsem začal zahýbat doleva či doprava. Sníh měl velmi dobrou strukturu; nebyla to ledovka a vůbec jsem se nebořil. Dalo se jezdit úplně všude. Pro bezpečnost jsem zůstal na asi pětikilometrovém okruhu uvnitř čtverce 1 x 1 míli (definovaného mě známými cestami).

...víc fotek
sobota 4. února 2023

Karla, Luna a Sova

Luna si hrála s hračkami zatímco Karla byla na pochůzkách. Když se vrátila, vybalila krabici. Pro svou poradenskou firmu si Karla zakoupila kameru ve tvaru svislé tykve (viz vpravo). Čočka té kamery je umístěná velmi nenápadně úplně nahoře, jako malá černá čepička. Žasnul jsem co však ta kamera zachytila. To co vidíš na obrazovce. Dívá se všude kolem. Karla byla schopna roztřídit záběry na jednotlivá okénka. Zatím mne a jí. Luna byla pod stolem. Karla hodlá kameru používat při jejích poradenských přednáškách, kdy kameru umístí uprostřed účastníků. Program dokáže roztřídit ty účastníky zachycením jejich obličejů na různá okénka. Kamera (zvaná jejími tvůrci "Sova") je součástí řetězce toku informací při Karliných přednáškách. Jejím prostřednictvím vidí i vzdálené platící účastnice (přes internet) obsah výuky a jejich hlasy i obraz se zobrazí i účastnicím tělesně přítomným. (Aspoň v to Karla doufá - drž jí palce! )
...víc fotek a kratičké videjko (jak Sova zamrká).
... víc od výrobce Sovy
sobota 4. února 2023

Práce a zábava

V brzké ráno jsem zpracovával došlou větší objednávku náhradních dílů od aeroklubu z Ontária v Kanadě. Po své snídani jsem vyčkával příjezd Karly s Lunou. Vnučkofenku prý u mě zanechá na opatrování zatímco bude na pojížďkách a její prádlo se bude prát v naší pračce.



pátek 3. února 2023

Neveganské tofu

Ze zbytků z předešlých dní jsem si po obchůzce galerií hbitě v drobnovlně ohřál tuto večeři. Kombinaci tofu se špenátem na burské omáčce s dvěma kousky kuřat. Špenát byl zplihlý, měl jsem po ohřátí přihodit hrst čerstvého. Ale měl jsem hlad a to vylepšení opomenul.
pátek 3. února 2023

Umění v první pátek měsíce

Obešel jsem obvyklé galerie se smíšenými pocity. Některé z nich zely prázdnotou, jiné byly úplně zaniklé. Přesto jsem našel některé se zajímavými umělci. Jedna z nich byla Margarita Mendoza. Její výtvory jsem zachytil na fotkách v pořadí 7. a 8. v albu. Dokonce jsem se s ní i setkal. Řekla mi, že je samouk. Maluje to, co cítí v srdci. Na rozdíl od galerií byla místní obdoba návsi, tržnice Pybus, střediskem ruchu. Šest restaurací a pivnicí mělo plno. Na pódiu vystupovala skupina Rokeři ze Sedlové skály. Znám se s většinou z nich osobně. Mezi přihlížejícími bylo i větší množství unitářů. Také jsem se potkal náhodně se známým vodákem Wernerem a jeho ženou. Už jsem se s nimi hodně dlouho neviděl. Kovid půjde asi do historie jako předěl: Před a po něm.
... víc fotek a video

Autorka Margarita Mendoza
pátek 3. února 2023

Také domácí síť dostala omlazení

Občerstvil jsem mozek sítě na nejnovější verzi, 1.5.5. Pak jsem změřil rychlost WiFi na mém pracovním počítači v kanceláři.
... víc fotek
pátek 3. února 2023

Dědeček Sporák dostával omlazení

Dnes estetické. Jinak funguje stále jako zamlada. Vytáhl jsem ho ze své kóje. Jak archeolog jsem škrabkou opatrně odstranil vrstvy tuku od vaření. Pak ještě s rozličnými chemikáliemi. Nejhůř vypadaly dva šedé čtverce na obou stranách hodin. Ty jsem se rozhodl překrýt deskami se stejným odstínem, jako enamel sporáku. V zásobách v dílně jsem našel jeden rozbitý překryt stropního světla. Ty, které snadno při instalaci vypadnou z rukou a roztříští se. Byl jsem zvědavý, jak se materiál zachová při řezání a vrtání. Vzal jsem na něj pilu na železo a elektrickou vrtačku. Spolupracoval, když jsem postupoval zvolna a nepřeháněl to. Následovalo broušení do potřebného tvaru. Průmyslovým alkoholem jsem odtučnil styčné plochy a destičky přilepil silikonovým lepidlem, dočasně přitáhl lepící páskou. Pak jak jsem nejlépe dovedl napsal vysvětlující texty na otočné ovládače, které časem vybledly či úplně zmizely za léta používání.
... víc fotek
čtvrtek 2. února 2023

Plyny od tryskáče anebo Dlouhá Vlna?

V okamžiku, kdy jsem v kanceláři uvedl druhou věžičku do provozu a ta také fungovala, jsem vzhlédl k obloze a oknem zahlédl tento zajímavý západ slunce. Co myslíš, že to bylo?


ELAL a Emily

Mezitím Emily ve stejnou dobu dorazila do Kalifornie a shledala se s Evanovou rodinou.
čtvrtek 2. února 2023

Co neuděláš pro rodinu

Strávil jsem celý den (zde nepřeháním) na přání syna Evana a také Emily uvést do provozu nový domácí systém WiFi komunikace MESH, se třemi věžičkami. Dá se s ním snad zapnout na dálku možná i elektrický kartáček na zuby. Protože tyto akce provádím tak jednou za deset let, dělal jsem podrobnou dokumentaci každého kroku, abych za deset let - ha ha .. to už tu nebudu (tak proč?) .. případně mohl pokračovat v úpravě současného systému. Sluníčko se sklánělo k obzoru, když se mi povedlo tuto vymoženost uvést do provozu. 

                               starý systém
středa 1. února 2023

Veganské tofu

Po krásném vyluhování ve vaně po veslování jsem si připravil své oblíbené Tofu na burské omáčce se špenátem.
středa 1. února 2023

Prvoúnorové veslování

Nad hlavou mi přeletěl dopravní tryskáč když jsem začínal o půl druhé odpoledne. Taktizoval jsem; doposud bylo šedě zataženo, ale mraky začínaly vysychat. Byla naděj na sluníčko; vítané v docela velké zimě. Okolo mě zamrzala řeka; ústí přítoku do Kolumbie bylo od břehu k druhému zablokované. Dál než k horní deltě jsem se dostat nemohl. Prodloužil jsem si trasu k bílému skladu asi dva kilometry nad horním mostem. To už sluníčko krásně mraky rozpustilo a já si liboval. Na vodě bylo zas nádherně.
... víc fotek


Práce

Zajišťování účasti na leteckém veletrhu v Nevadě. Výpomoc zákazníkovi v Kolumbii se záruční reklamací. Dokončování prodeje náhradních dílů do východní Kanady. Úklid v kanceláři a na počítači.


Radost

Promluvili jsme si s Milanem.