Vítkovy noviny

březen 2011


Čas a teplota ve Wenatche

Rubriky: Index novin | Plachtění | Práce | Veslování | Videa | Evan | Pošli mi email

Nápověda: Klikni na obrázek a otevře se zvětšenina. Klikni na Index vydaných novin pro jiné měsíce. Klikni na podtrhnutý text pro spojku na další odkaz.

1.3. Veslování. Bylo velmi pošmourno, bezbarevno. Jemně mrholilo, vítr od severu, 5°C. Jel deltou, dělal fotky kmenů, pak k peřejím a k haldě. Zpátky po větru a po proudu jakoby skif letěl.
2.3. Práce. Odeslal jsem pár zásilek náhradních dílů a zodpovídal dotazy. Vlastníci kluzáků L-13 Blaník začínají být ohromně netrpěliví, kdy konečně bude vydaná schválená metoda k jejich kontrole, aby zas s nimi mohli začít létat. Plachtařská sezona již pro mnohé začala.

Běžkaření. Po práci jsme si s Emily vyrazili do Leavenworthu na tratě u líhně lososů. Bylo sice 3 nad nulou, ale sníh dobrý, tak jsme si hezky protáhli svaly na osmikilometrové trati. Měli jsme jí prakticky jen sami pro sebe, ostatní lyžaři buď ještě pracovali, nebo si mysleli, že sníh byla břečka.

3.3. Veslování. Bylo tři pod nulou. Vyrazil jsem na vodu před východem slunce. Kousek od doku viděl mývala, pak plno hus, již se hojně spárkují, orla v letu, volavku. Vyvesloval svižně k peřejím, tam viděl orla ve stromě, jak jedl nějakou kořist. Pokračoval v hbitém tempu skoro až k haldě, a pak mazal po proudu.

Práce. Odpovídal jsem na dotazy a platil faktury.

Zoubek. Všiml jsem si, že se mi pojednou začal viklal zub. Nejen to, mohl jsem s ním i točit!

Zavolal jsem svému zubaři. Nouzový stav. Gary Pape řekl, přijď za hodinu. Byl rád, že jsem přišel hned a ne potom, co bych evt. spolkl korunku či jí ztratil. Nechal mě zakousnout na hrudku umělé pryskyřice, do které se přilepily jak horní (viklavý) tak dolní zub, na druhý pokus otevřením čelistí se korunka uvolnila a vytáhla z trnu. Gary pečlivě očistil trn od původního lepidla a Shari udělala rentgen. Gary se podíval, zda kořenový titanový šroub byl v pořádku. Byl. Pak speciálním klíčem dozašrouboval uvolněný trnový šroub do titanového kořene (asi 2 a půl otáčky). (Horní obrázek.) Nanesl nepermanentní druh lepidla na trn a pak přilepil korunku. Odškrabal ze spodku spoje přečnívající lepidlo. Shari udělala další rentgenový snímek, aby se ukázalo, zda skutečně všechny šupinky lepidla Gary odstranil. (Dolní obrázek.) Pak mi nechal zkousnout na stuhu, ta se dala vytáhnout, tudíž zub nepřečnívá. Mám jít za čtrnáct dní na kontrolu. Gary nic neúčtoval, prý součást původní instalace, když se lepidlo uvolní, je to v záruce. Poděkoval jsem mu velmi srdečně. Ohromně se mi ulevilo.
4.3. Šlapání. Místo běžkaření jsme si vyšli do kaňonu Pritchard, na jehož začátku nyní bydlí přátelé Drew a Cathy, a Diane. Ta poslední tam bydlí už pětadvacet let, a cestou jakoby průvodkyně povídala o historii rodin, které si tam postupně postavili domy. Je to tam stále ještě velmi řídce osídlené. Zažili jsme jedinečnou příhodu. Na stráni se popásalo menší stádo srn. Povšiml jsem si, že pod nimi se plížil kojot, a přibližoval se k nim. Pojednou na něj vyrazila matka stádečka, a galopem ho odehnala, dokonce se i trochu zřítil do přilehlé rokle, do kterého ho zahnala. Byl to unikátní zážitek, který jsme pro změnu prožili nás všech pět najednou, a tudíž není pochyb o věrohodnosti. Světlo na focení bylo chabé, mrzelo mě, že ve vzrušení ze sledování jsem si neuvědomil, že jsem mohl natočit video. Kameru měl u sebe...
5.3. Přes hory. Jeli jsme s Emilí navštívit v Arlingtonu kamaráda Marka. Přivezli s sebou z Wenatchee jeho přítelkyni Diane. Pokračovali jsme pak odpoledne ve čtyřech na sever do Bellinghamu, navečeřeli se v pěkné tajské restauraci, a šli do divadla na vtipnou i štiplavou komedii - muzikál Miluji tě, jsi perfektní, teď se změň! Po divadle jsme si mohli chvilku promluvit s talentovanými mladými herci, dát si zákusek v nejvyšší budově v Bellinghamu, a pak se vrátit na noc do domu Marka.

Více fotek ...

6.3. Výlet do Vancouveru. Po mnoha letech jsme se s Emilí vypravili do největší kanadské metropole na západním pobřeží. Ta se nejnověji proslavila tím, že se tam loni konaly zimní olympijské hry. Překvapilo nás, jak se město rozrostlo. Přibyly dvě nové trasy metra, kde soupravy jezdí bez řidičů. Obyvatelé města byli pomíchaní ze všech možných koutů světa, z Indie, Číny, Filipín, Ruska, i češtinou jsem slyšel mluvit jeden pár mladých. Zrovna se vraceli z lyžování na sjezdovkách nad městem lodním trajektem do středu Vancouveru. Jako tolik jiných mladých lidí i oni byli módně oblečení, v černých odstínech. Dívky kozačky, přiléhavé punčocháče, přes ně krátkou sukénku či šortky a nahoře koženou bundu. Někteří muži byli v šortkách, snad protože hezky svítilo sluníčko. Bylo ale asi jen okolo 5°C.
7.3. Ubytování. Místo hotelu jsme si vybrali penzion Greystone v klidné rodinné čtvrti asi patnáct minut trolejbusem od středu města. Majitelé Graham a Lee byli profesionálové hostitelského řemesla, přivítali nás sklenkami vína a příjemným popovídáním všeobecně o městě, událostech, a jak viděli náš zájem, tak i o sobě a své rodině. Byl to extra bonus, který je těžko v hotelu k zažití. Mohu majitele jen doporučit. Během dopoledne jsem zařizoval prodloužení dokumentů na holandském konzulátě, a pak jsme během odpoledne vyzvedli u Marka v Arlingtonu Diane, v Everettu nakoupili v oblíbeném obchodě Trader Joe´s, a vrátili se zpět do Wenatchee.

Více fotek z Vancouveru...

8.3. Veslování. Vesloval v plískanici, k peřejím a haldě. Viděl orly, volavky, husy.

Více fotek z veslování..

Oslavy MDŽ. Navrhl jsem Emily, aby se v práci zmínila. Zevlovali na ní s nepochopením. O svátku žen tu neslyšeli.

Práce. Doháněl jsem nakupené záležitosti.

Čtení. Četl jsem novelu Rodinné Album od britské autorky Penelope Lively.

9.3. Práce. Připravoval jsem konečné daňové přiznání pro rok 2010 a poslal peněžnímu poradci.  
10.3. Veslování. Vyrazil jsem na vodu v dešti, jen ve flísové bundě. Bylo bezvětří, pošmourno, vysoká voda, asi 3 nad nulou. Vzal to deltou, k peřejím, zas deltou, k haldě a po proudu zpět k doku. Byl trochu promáčený, ale cítil se skvěle. Cestou viděl husy, kachny tryskáče, volavky, orly. Zpíval si a počítal. Zážitek bylo vidět ptáka king fisher jak chytnul rybku. Jel okolo stromu, kterému říkám, "pirátská loď".

Práce. Učil se novému způsobu podávání dat celnímu úřadu, a předvyplňoval formuláře na očekávanou zásilku příští týden.

Kocour Pumpkin. Chudák je zesláblý a ohromně vyhublý, už se ani nečistí. Ve vyhřáté koupelně jsem ho ošamponoval a pak vysušil.

11.3. Práce. S trpkostí jsem přijal zprávu, že důležitá součást náhradních dílů v nadcházející odeslané zásilce nebyla přibalena.

Přátelé. Dozvěděl jsem se od mého dobrého kamaráda Joopa, spolubydlícího z dob studia v Holandsku, že nedávno přišel o zaměstnání. A navíc; jeho druhé manželství se mu mezitím rozpadá. Nemá to lehké. Bude se stěhovat do Kalifornie. Snažil jsem se mu být oporou.

Běžkaření. Tentokrát se naše parta běžkařů rozrostla na deset členů. Sníh u líhně byl změklý, ale stále ještě dobře klouzal. Po lyžování jsme se osvěžili dobrými pivy a jídlem U Gustava.

Více fotek z běžkaření..

12.3. Veslování. Mezi dokem a břehem se rozšiřovaly kruhové vlny, jako by se tam něco potopilo. Přešel jsem zkoumat.. že by bobr? Když pojednou zpod roštu podlahy doku .. něco pláclo tak mocně, že vystříkla voda a celou mou levou nohavici zmáčela. Ohromně mě to vylekalo. Pocákaný jsem zkoumal otvory roštu podlahy. Viděl tvary jakoby nějaké velké ryby.. ale nehýbaly se. Vvyrazil na vodu, byla nízká.. kus od doku uviděl mývala. Veslovalo se mi nádherně, dostal se až k peřejím, hned otočil a plul nahoru k haldě, to si již vysvlékl bundu. Hladina byla jak sklo, bezvětří, sluníčko prosvítalo vysokou oblačností.

Více fotek z veslování..

Plachtění. Na bezpečnostní přednášce se setkalo asi dvanáct členů aeroklubu, a pak se začlo zas běžně létat. I já se dostal do vzduchu, s naším nejčilejším instruktorem, Mike Lundinem. Termika byla minimální, ale i tak jsme zůstali ve vzduchu asi půl hodiny; procvičil jsem si všechny důležité obraty. Překvapilo mě, jak mi řízení kluzáku "šlo od ruky", přes dost dlouhou pauzu od mého posledního poletování, loni v září. Prožitek odhalil zaprášenou část sebe, která mi dává příjemné potěšení.

Víc fotek z plachtění..

Zármutek. Na večeři k nám Em pozvala Dianu, tu, s kterou jsme byli minulý víkend na návštěvě u Marka. Ta se rmoutila a dělila se o své pocity. Mark se s ní právě rozešel po dvouleté známosti.

Koncert. Večer jsme si šli poslechnout a zazpívat s folkovým zpěvákem Tom Rawsonem. Síň kostela unitářů posloužila k tomu účelu. Poslechni si....

13.3. Procházka. V dešti s deštníky jsme se s Emilí prošli po čtvrti v okolí našeho domu. Bylo nejpošmournější počasí roku. Následné vysušení a posezení u sálajího krbu bylo příjemné.  
14.3. Veslování. Vyrazil jsem na úplně klidnou vyšší vodu, 2°C, slunce prosvítávalo. Bylo zprvu nádherně, ale pak se zatáhlo. Jel deltou, u soutoku s Wena fotil dva orly. K peřejím, pak horní deltou k haldě a při zpěvu a počítání zpět.

Více fotek..

15. 3. Práce. Připravoval jsem žádost o proclení nadcházející příchozí zásilky náhradních dílů.

Film. V muzeu jsme shlédli film o vlivu vybíjení vlků, pum, rysů atd. na přírodu.. což způsobilo přemnožení srn, úpadek vegetace, osiky, eroze řek.. za posledních 200 let, a jak se markantně projevilo zvlášt v národních parcích. Tu hrůzu jsme po filmu hasili pivy v McGlinns, s Monte, Judy a Ranou.

 
16.3. Šlapání. Vyrazil jsem na pláně nad domem a přivítal sváteční záři vycházejího slunce. V keřích pěli luční slavíci.

Práce. Tisknul faktury a přepravní dokumenty pro pátek. Zákazník mě vystrašil, že jim nedošel jeden drahý přístroj, později ho našli a omluvil se.

Kniha. Četl jsem o třetí objevné cestě kapitána Cooka.

 
17.3. Svátek sv. Patrika. Kdo nebyl v zeleném, dostal štípnutí.

Práce. Mluvil s celníky v Seattlu, snaha se povedla, v předstihu na dnešní přílet mou zásilku proclili a uvolnili k vyzvednutí.

Dokumenty. Z Vancouveru mi došly obnovené listiny, vyřídili je nad očekávání rychle.

 
18.3. Cesta do Seattlu. Sněhovou plískanicí jsem se prodral přes dva průsmyky na letiště Seatac. Tam bez problému vyzvedl velkou krabici, převezl ji na střeše minibusu v prudkém dešti do skladu zpřízněného speditéra, kde jsem ji zdekonsolidoval.

Setkání s Karlou. Zajel jsem do Takomy a překvapil Karlu v její práci, na oddělení marketingu přepravního podniku okresu Pierce. Představila mě svým spolupracovníkům a nadřízeným. Pak překvapila mě: rozhodla se jet se mnou na víkend do Wenatchee! A cestou další překvapení: Od začátku ledna brala lekce češtiny, dojížděla po práci jednou týdně do 50 km vzdáleného Seattlu, kde je brala na univerzitě UofW.

Film. Večer jsme si s Emilí a Karlou pustili napínavý film o zakládání Facebooku, Sociální Síť. Zajímavé mj. bylo také to, že režisér filmu, David Fincher, je z Ashlandu v Oregonu.

19.3. Veslování. Zprvu byla klidná voda, trochu pod nulou, slunce za vých. mrakem, na západ modrá obloha. moc prima se mi veslovalo, k peřejím a haldě. Zpíval si, fotky, video.
Cyklistika. Karla si s sebou přivezla kolo, tak jsme spolu vyrazili na 20 km okruh mezi mosty po obou stranách řeky Kolumbie. Odpoledne si pak Karla přidala další dva okruhy.

Klikni na obrázek pro zvětšení.

Na kolech kolem Kolumbie.

Více fotek..

Kruhová večeře. V domě unitářů Kena a Deany se sešlo asi dvacet lidí na povídání, popíjení a hodování.  
20.3. ROVNODENNOST S Karlou a dalšími deseti nadšenci jsme za tmy vystoupili na skálu nad městem přivítat příchod jara.

Pak jsem Karle pomáhal připravit její daňové přiznání, spolu jsme zabalili její kolo do krabice pro přepravu autobusem a šli jsme na mši unitářů.

Jestli zahynu, tak zahynu. Pastorkyně Cecilie se inspirovala židovským svátkem Purim, legendou o Esther a jejím otci Mortekai, židech žijících v Perzii. Esther si zvolil perský král za ženu náhradou za jeho neposlouchající první ženu, kterou nechal zavraždit. Mezitím Mortekai zachránil perskému králi život. Ministerský předseda perského krále Haman nenáviděl židy a chtěl je vyhubit, ale Esther vyslyšela přání jejího otce a dokázala se přenést přes svou obavu, že i jí král nechá zavraždit, až se dozví, že je židovka, a dokázala židy v Perzii zachránit, a chytře zařídila, že Haman byl zlikvidován a novým poradcem krále se stal její otec.

Po mši jsem zavezl Karlu na autobus do Takomy. Prožili jsme spolu moc pěkný víkend, zde nebyla od vánoc.

Evan vyhrál svůj první závod na kolech, v hlavním městě Oregonu v Salem.

VÍTÁNÍ ROVNODENNOSTI - VIDEO

Když klikneš na obdélníček vpravo se čtyrmi šipkami, promítne se video na celou obrazovku. Zapni si zvuk!

21.3. Kocour Pumpkin. Opouštějí ho síly a ovládání těla, a pomalu nám odchází.

Práce. Rozeslal jsem zbytek dílů z pátečního vyzvednutí.

Zubař. Hygienička Shana udělala rentgen všech mých zubů, změřila dásňové "kapsy", a vyčistila chrup. Zubař Gary vyhodnotil fotky a prohlédl zuby, potěšil mě sdělením, že žádné kazy či praskliny nevznikly.

22.3. Veslování. Modrá obloha, vysoká voda, vjel do horní delty, tam zažil moc hezké setkání se srnkami. K peřejím a haldě.

Více fotek..

Poslední rozloučení s kocourem Pumpkinem. Dožil se sedmnácti a půl let. Karle bylo pět, když si ho vybrala coby kotě. Zabalili jsme ho do staré noční košile Karly na konečný spánek. Zůstal s námi ve vzpomínkách. Pochovali jsme ho na zahradě pod dolní terasou.

více fotek..

23.3. Práce. Ráno vyměnil zimní pneu za letní na modrém minibusu, poslal několika zájemcům o kluzáky z Litvy cenové nabídky, mluvil s opravnami na Floridě a nabídl služby, vyhodnocoval návrh od mého poradce celoročního daňového přiznání pro mou firmu a společného osobního přiznání pro Em a mě, korespondoval se zákazníky, státními leteckými inspekcemi v USA a v Evropě, dodavateli. Rychle to uteklo.  
24.3. Veslování. Bylo zamračeno, 5°C. Voda však byla jak zrcadlo. Vzal jsem to tentokrát po proudu, dovesloval než jsem se otočil asi jeden km na jih od dolních mostů. Cestou zpět se zdvihl svižný vítr a začlo vydatně pršet. Tak jsem dorazil trochu jako hastrmánek, ale svěží a ve výborné náladě.

Více fotek..

Práce. Konečně došla zatoulaná mnou předplacená zásilka s náhradními díly z ČR, odeslaná začátkem února. Byl jsem rád a zákazník též.

25.3. Práce. Odesílal jsem zásilky náhradních dílů a obnovoval firemní webové stránky.  
Přednáška. Sešli jsme se na večeři U Gustava s přáteli šlapači. Pak šli na poutavou přednášku. Podal jí muž, který šlapal 1500 km Aljaškou, sám, jen se dvěma psy, nejsevernějším pohořím, které se jmenuje Brooks.

26.3. Veslování. Bylo zamračeno, 3°C. Voda jak zrcadlo. K peřejím a haldě. Pak se po zbytek dne rozpršelo.

Cestování. Emily se vypravila na víkend za Karlou a na seminář zaměřený na tvorbu textilií. Vzala si s sebou svůj nový šicí stroj, aby se naučila novým možnostem v jeho používání.

27.3. Domácí práce. Pral jsem, sušil, a uklízel. V domě bylo velmi ticho, s Em ještě v Takomě, a bez kocoura Pumpkina.  
28.3. Veslování. Bylo klidně. U doku jsem si všimnul stárnoucího písku. K peřejím a haldě.
29.3. Práce. Nechal vyměnit pneu auta na letní. Jel na kole zpět.  
30.3. Veslování. Bylo velmi větrno. Za lagunou byly už pořádné vlny, LT to bral dále k Odab mostu, byl již u plovárny, když já se schoval do delty.. pak ho už neviděl. Fotky duhy, srny. K peřejím, pak horní deltou, plno hus hnízdících již.. však už je skoro duben! K haldě.. podél břehu bez problému, ale jak to vzal po proudu prostředkem, tam byly velké vlny.. pod mostem se zklidnily, ale od soutoku s Wena se pořádně zvedly a začly se mi vlévat do skifu, měly bílé hřebeny.
Shledání. Po osmi letech k nám znovu zavítal Ivan na krátkou návštěvu. Vyzvedli jsme ho od vlaku ze Seattlu..

 

31.3. Domácí práce. Ivan vydatně pomáhal, sundal řetěz světel ze střechy domu a pak umyl všechna okna, na to je on specialista. Pak se projel na kole po okolí, zatímco já odesílal objednávky náhradních dílů.

Přátelé. Večer přišli na večeři přátelé Larry a Penny.

 

Jaký byl březen tvůj?