[

VN březen 2021




Čas a počasí ve Wenatchee

ČAS  |  POČASÍ  |

 Index | Poutě | Plachtění | Práce | Veslování | Videa | Evan | Karla | KarmaPodzimka |Právníček | Jídla | Pošli mi email

Klikni na obrázek a otevře se zvětšenina. A když je v textu něco podtrhnutého, tak je to odkaz na něco dalšího.
   
Nazpět do domovské stránky VN 

Z letiště na západ

Z Missie na východ

Hezký den!  Zítra ve čtvrtek asi vyrazím na vodu a po práci možná na letiště. Co ty?

Jaký byl březen tvůj ?
středa 31. března 2021

Poslední březnové sjezdování .. ještě možná bude v dubnu

Modrá obloha, vánek a na nule; upravené sjezdovky; fungující vleky; sníh stále ještě rychlý; minimální pravděpodobnost srážky s nějakými jinými lyžaři (bylo jich pořídku) - byl by to hřích nevyužít takových podmínek. 
úterý 30. března 2021

Plachtění bez šipek

Bylo vymeteno. Obvyklé šipky ke stoupákům nebyly. Přesto jsme s Markem vyrazili do prakticky bezmračné oblohy a podařilo se nám při místním lítání nachrtit několik hodin. Pro Marka to byl letošní první let.

foto kredit Alexandre Mineev
27. 3. sobota

Ze zalétávacího letu po instalaci nových přístrojů a kondiční prohlídce kluzáku.
úterý 30. března 2021

Zářivé veslování

Bylo jiskrné sluníčko a na nule. Krásně jsem to vzal okolo Roury k haldě a zpět. Tam se chystaly úterní ženy na vodu.
pondělí 29. března 2021

První hosté v domě po roce na "Českou večeři"

Z iniciatívy Emily jsme hostovali u nás doma poprvé od začátku pandemie přátele na společenské setkání spojené s českým tématem - plzeňským pivem, jídly vepřo - cmundo - zelo a zakončené oříškovým dortem. A málem bych zapomněl, účastníci absolvovali kviz s dvaceti různými otázkami od - jaké barvy jsou na české vlajce, kdo byl první prezident po roce 1989 až v jakých bigbítových kapelách Vítek účinkoval. Měli jsme si toho hodně co povědět.
pondělí 29. března 2021

Suezský kanál zabarikádovala kontejnerová loď

Takto by to vypadalo, kdyby se to bývalo stalo ve Wenatchee.

Foto kredit - nějaký vtipálek z Wenatchee

Foto kredit Emily
pondělí 29. března 2021

Předaprílová sněhová nadílka

Během studené fronty přes noc všude v údolí nasněžilo, i okolo našeho domu. Na Úplňkové ráno vše krásně jiskřilo. Nenechal jsem si ujít příležitost - přímo na zahradě si zaběžkařit. (Dělal jsem úpravu trávníku. Pepo, ty porozumíš.)    Obě fotky kredit Emily.
neděle 28. března 2021

Veslování

Dal jsem si silovku k peřejím a nazpět. Spěšil jsem domů, abych stihl Karlu, než se ta vypravila s Lunou zas na sever. Na vodě byl klid.

Karla má plány

Od začátku května chce zas šest měsíců putovat po Americkém západě ve svém domečku na kolech.

Vichr

Odpoledne přecházela studená fronta. Poryvy byly velmi silné. 
neděle 28. března 2021

Vytvořil jsem 8-mi minutové plachtařské video. Je to líčení přechodu jednoho pilota kluzáku ze středního na vysoce výkonný kluzák. 

Alexandrovy první tři lety v CD (<< video)
sobota 27. března 2021

Vytvořil jsem 11-ti minutové plachtařské video z našeho aeroklubového létání minulou neděli:

Výborný plachtařský den v našem aeroklubu (<< video)
sobota 27. března 2021

Vyvrcholení ročních snah Alexe  

Dnes odlétal Alex svá první tři sóla ve vysokovýkonném kluzáku ASW20. (Kluzák s modrým CD na ocase.)
Nejprve jsem Alexovi doporučil dopoledne letět třikrát za sebou v českém kluzáku L-33. Pak jsme měli pozemní přípravu zaměřenou na pilotáž startu a přistání ASW20. Ten kluzák jsme pak pod vedením Marka zvážili, nejprve prázdný, a pak naložený jak Alexem, tak mnou s padáky v kabině. Mark vypočítal vyvažovací protokol. S mou váhou jsem vyšel až do nejzazší centráže; Alex trochu více dopředu. Vzal jsem ASW20 na zkušební let, který proběhl bezproblémově. Alex se pak po chvíli odhodlal letět také. Po úspěšném prvním přidal další dva lety. Dopadly dobře a tím překonal počáteční fázi přivyknutí si létání v této plachtařské orchideji. Na závěr jsme pod mým vedením vmístili do našeho hangáru ne dva, ale čtyři sestavené kluzáky -  LS3A, L-33, miniLAK a ASW20, včetně vlečného letadla Cessna 150 a golfového vozíku. Jsme tudíž připraveni na letošní výkonnou plachtařskou sezonu.

Alex svá tři první sóla v ASW20 "CD"


Všechny fotky a videa z plachtění v sobotu 27.3.2021
sobota 27. března 2021

Západ Měsíce v předúplňkové sobotní ráno, z kanceláře

Dělím se o zážitky, jak se Měsíc jevil v mé sobotní ráno, těsně před východem Slunce.
sobota 27. března 2021

Dum, spiro, spero - Vlado Paliatka

Pro ty, které zajímá, co jsou záběry na obrázcích a kdo je vytvořil. Na obou je město Seattle. Na fotce s králíčkem je vidět v popředí Vesmírná jehla, střed města a na obzoru 100 km vzdálená 4 km vysoká sopka Rainier. Fotka je braná od severozápadu směrem na jihovýchod. Na druhé fotce je záběr města od jihozápadu. Obrázky vytvořil dobrý kamarád Vlado Paliatka v Podkarpatí na Slovensku. Který, zatímco dýchá, doufá… "Dum, spiro, spero". Pokračuj, Vlado!!! Čtenáři/ko VN, pomysli na Vlada!
pátek 26. března 2021

Na letišti, údržba CD

Společně jsme čistili a mazali všechny spoje na trupu kluzáku.
pátek 26. března 2021

Veslování

Červánky nebyly. Nick a Henry s ostatními se zase koupali. Černý bernardýn či jaká odrůda Nico se chtěl svézt na skifu. V laguně byla letka zajímavých potápek. Ledňáček se skrýval ve stromě. A ještě více skrytí byli dva orli ve svém hnízdě vysoko v topolech. Po mostě pro pěší přecházeli chodci. Svišti vylezli z přezimování. Tak asi jaro nastalo. Pozdravil jsem se s pár vodáky. Na vodě bylo báječně.
čtvrtek 25. března 2021

Plachtění na přelomu zimy a jara

V aeroklubu nebyla ani noha. Vlečná na údržbě. Ve výšce byly čtyři pod nulou. Sněhu ještě kupa. Mraky těhotné, vábivé. S tenkými stoupáky. Estetika a lákání, jak už to zjara bývá. Měsíc byl baculatý, do Déčka. S Markem, který navečer přišel, jsme odklidili miniLAK do hangáru; sestavený pro příští let. Jen baterie bylo potřeba dobít. Mark ukazoval různé baterie z jiných kluzáků a měřil jejich výkonnost. Těšili jsme se ze života a děkovali, že ho takto můžeme žít.
středa 24. března 2021

V Kolumbii se málem utopilo UFO

Marťané měli smůlu. Foukal moc vítr. (Ha ha .. brzy přijde apríl, připravuji tě... ) Zachránil jsem posádku a předal jsem jí pozemšťanům.


Radost

Potěšilo mě, že jsme si déle promluvili s Milanem.
Vzpomínky

Na Pepíka Chňoupka, který nás 23. 3. 2021 opustil ... (první fotka je z roku 1956) ...

Vzpomínky

Vzpomínka na oběti pandemie. Na Staroměstském náměstí namalovali na dlažbu 25 tisíc křízů ...


úterý 23. března 2021

První let sezony 2021 v miniLAKu

Nainspirovali mě ostatní členové aeroklubu - MarkA, MikeL, DonF, LeeT, DaveG . Oznámili, že dnes půjdou létat. Sestavil jsem s pomocí Marka a Lee
kluzák miniLAK. Tentokrát jsem stopnul na hodinkách, jak dlouho nám trvalo připevnit křídla a zapojit všechna spojení. Dvanáct minut. To se zdá být krátká doba. Rád bych však, aby byla ještě kratší. A aby se přiblížila časem a hlavně jednoduchostí k připevnění sjezdových lyží na nohy lyžaře. Veškeré manipulace s kluzákem a přezkoušením všeho, než byl připraven k letu mi zabralo dnes hodinu u půl, než jsem se vlastně vznesl. Díky zabudované vrtuli zapojené na elektromotor jsem nepotřeboval vlečné letadlo. Pouze energii z baterií. I když nebyla moc termika, a žádné mraky, které by značkovaly, kde jsou stoupáky, čerstvý vítr od západu vanoucí na dlouhý hřeben východně od letiště mi umožnil nakonec dvouhodinový let. Byl jsem vděčný nebeským bohům a pozemským kamarádům. Prožíval jsem vzdušné opojení i za tebe.
pondělí 22. března 2021

Drama Mňoukí

Veselý konec jednomu dramatu. Mňoukí spadla při jogurtové orgii do vany s horkou vodou :)
pondělí 22. března 2021

Veslování

Voda měla 4°C a vzduch 1,  tito otužilci jsou tu denně při východu slunce. Přibyl Henry vlevo vzadu, s Nickem jsem se potkal před pár dny. Voda v Kolumbii měla extrémně nízký stav. Všechny mé oblíbené dřevěné sochy byly nedostupné, a i řeka Wenatchee. Vzal jsem to hodně vysoko proti proudu hlavní řeky. Na jednom místě mě zaujaly kořeny, držící ve svém náručí oblázky. 
neděle 21. března 2021

Plachtění

Přes sychravé počasí se sešlo přes deset aeroklubáků a odlétali jsme přes deset letů. Bylo to prima zase se dostat do vzduchu, po téměř pěti měsících.


Výborný plachtařský den v našem aeroklubu (<< video)
sobota 20. března 2021

Equinox - příchod jara na den rovnodennosti

Spolu s přáteli a asi dvaceti dalšími známými jsme se za tmy vyšplhali na skálu v pozadí, abychom obětovali neviňátko coby členové pospolitosti druidů z Wenatchee, a přivítali příchod jara na den rovnodennosti v roce 2021.

Zde je tříminutové video z té události. VIDEO EQUINOX.
pátek 19. března 2021

Veslování

Byly hezké červánky. V Kolumbii se koupala skupina otužilců. Dvě vrány se touživě koukaly na sebe. Pod zasněženým kopcem projela skupina kajakářů. Bylo nádherné ráno.

Práce

Pokračoval jsem s projektem zásilka z Prahy. Navíc mi přibyla další zakázka na Yukon.
Vybíral jsem platby.
čtvrtek 18. března 2021

Aspoň Emily si užívala dnes se třemi kamarádkami při lyžování na Missii.

Namlouvaly si tam přízeň Yettiho..

Práce

Mezitím jsem strávil celý den prací u jídelního stolu, kde jsem mohl mít celé předpaží podepřené a ruka se nenamáhala. Zajišťoval jsem vytížení větší zásilky s leteckými náhradními díly, kterou chci odeslat z Prahy sem v průběhu příštích několika dní. Krabice je tak veliká, že bych tě do ní mohl vpašovat a nikdo by si možná nevšiml. Nechceš?
čtvrtek 18. března 2021

Abys si nemyslel/a, že tu stále vše probíhá růžově ...

Dělím se s tebou, jak legračně jsem dneska vypadal. Nevím, promítl/a-li jsi si mé video z předvčerejška z lyžování na Misii, asi 14 min. dlouhé. Ukazuji tam mj. dvě své lyžařské hůlky, jak jsou ohnuté.

Tady ti posílám odkaz na tu část videa ( na pár okamžiků, 11 minut a 20 vteřin od začátku videa).

Totiž při lyžování toto úterý během vystupování ze sedačky toho nejnovějšího vleku na vrcholu Missie se mi hůlky zasekly v opěrce sedačky. Zůstal jsem uvězněný na sedačce. Ta se obtočila o 180° na vrcholu vleku, než obsluha vlek zastavila. V průběhu toho jsem padnul paží na ty hůlky (jak se ohnuly vidíš na videu). V průběhu toho jsem zchroumal trošku i svou paži. Žádná zlomenina však nenastala, tedy aspoň v to doufám. Zajímavé je, že paže začala protestovat až 24 hodin potom, co se to stalo.

Dnes jsem si udělal v kanceláři z balicího bublinového plastu provizorní závěs na paži, která mi začla dávat signalizaci, že potřebuje oraz.

Veslování jsem tudíž dnes přeskočil. 
Anketa

Přeješ si, abych ti nadále zasílal denní oznámení s VN Dnes? Ano/Ne.
Dej vědět, prosím. Nechci se vnucovat.
Odezva:
  • Zatím mi napsali dva čtenáři VN, abych s denním zasíláním emajlovou poštou přestal. Respektuji a jim nezasílám.
  • Od jiných dostávám odezvy, s obdobným textem jako tento: Rád se dívám na tvoje denní oznámení. Klidně ho posílej dál, i když se zpětně neozývám.
Děkuji. VN

středa 17. března 2021

Práce

Celý den jsem strávil plodnou snad prací. Už od brzkého rána jsem zodpovídal pracovní dotazy od zákazníků a pak připravoval podklady pro setkání s novým připravovatelem osobního daňového přiznání. S tím jsme se s Emilí setkali odpoledne. Ukázalo se, že jeho děti chodily do stejných tříd na střední škole, jako naše. Tak jsme si padli do noty.

Když má lepší polovička ohlásila výskyt hladu, přestal jsem pracovat v kanceláři a pustil jsem se do vaření. Upekl jsem květák, brambůrky a podélně nařezané plátky mrkve na kurkumě a olivovém oleji. Nakonec jsem upekl rybu swai pomazanou bazalkovým pesto.

Dnes jsem nefotil vůbec nic. Dělím se však o veselé video, díky příspěvku od jedné čtenářky VN. To mě posiluje, že i jiní lidé rádi přímo hovoří se zvířaty, a ty to oceňují. Promítni a poslechni si videjko:

Piáno v Zoo

úterý 16. března 2021

Záběry nanečisto "Raw Footage"

Záběry nanečisto "Raw Footage" vytvořilo studio CDVideoCreations. Sjezdování na Misii ve Wenatchee WA USA. Účinkující Emily, Kathy, Linda a Vítek. Pusť si VIDEO.
úterý 16. března 2021

Reflexe

Esej na téma rozostření, zaostření, odrazy, stíny, kmitání, zvolání a odpovědi, ozvěny. Inspirace na 16. března 2021. Pusť si krátké VIDEJKO.
úterý 16. března 2021

Krásné ráno se srnkami

Projel jsem tentokrát okolo sedmi koupajících se otužilců a obvesloval jsem svůj obvyklý okruh. Na vodě jsem strávil tři hodiny. V průběhu veslování jsem byl obšťasten setkáním se sedmi srnkami. Ty, zatímco mě plně vnímaly, se nenechaly odvádět od své ranní očisty. Podívej se na krátké VIDEJKO.
pondělí 15. března 2021

Anketa

Chtěl/a bys, abych ti nadále zasílal denní oznámení s VN Dnes? Pokud máš tu web stránku ve svých oblíbených, můžeš se podívat kdy chceš …
tedy - pokud tam bude. Dej vědět, prosím. Nechci se vnucovat. Snad Server VN v dohledné době službu nevypoví.
Příspěvek od čtenáře VN

Písnička z Jabloneckého divadla: Sundej si roušku!
Zní docela pěkně. To, že písničku zde uvádím neznamená, že se s jejím obsahem shoduji.
neděle 14. března 2021

Život v jednom dni

Promítli jsme si film z roku 2010, který vznikl díky spolupráci osmdesáti tisíc videotvůrců ze 192ti zemí. Zkus si ho také shlédnout. Vysvětlení o tom filmu je ZDE.
O deset let později vznikl další film, Život v jednom dni v 2020,  (ten jsme si ještě nepromítli), na který přispělo přes třista
tisíc videotvůrců.
neděle 14. března 2021

Ptáci

Okolo přeletěl mladý orel. Zachytil jsem ho ze strany a pak odzadu. Krásné pro studium aerodynamiky. Dvě husy na vysokém sloupu tančily a hejkaly svou romantickou píseň. Na javoře po několik hodin seděl sokol, nebo jestřáb. Vzdělával jsem se z encyklopedie. Stále ještě nevím s určitostí.

Rodina

Nancy vystřídala svou sestru a nyní je se svou maminkou u ní doma.
neděle 14. března 2021

Nymfa a Roura

Díky nízkému vodnímu stavu se ukázaly mé oblíbené kmeny. Roura vyčnívala vysoko nad hladinou. 
neděle 14. března 2021

Veslování po devatenáctidenní odmlce

Chtěl jsem být na doku čtvrt hodiny před východem slunce, ale auto zas mělo vybitou baterii. Přes zpoždění se mi zase po čase povedlo zachytit oblíbené červánky. Do veslování jsem se po počátečním nezvyku vpravil postupně v pohodě. Projel jsem okolo dvou koupajících se otužilců (vzduch měl 3°C, voda v Kolumbii 4°C), a obvesloval jsem svůj obvyklý okruh. Na vodě jsem strávil tři hodiny. Na závěr se objevili čtyři jiní veslaři. 
sobota 13. března 2021

Na projížďce

Podívali jsme se na zajímavosti. Na symbol z dob dřevorubectví, Pavla Bunyona se sekerou. Latrýny. Koně. V jednom dlouhém kaňonu jsme napočítali přes šedesát volně se v přírodě pasoucích divokých koní. Sopky.

Se Sheilou jsme hráli s kostkami domina hru zvanou Kuřecí noha.
pátek 12. března 2021

Běžkaření na jižní straně Mt. Ashlandu

Věnoval jsem svůj pracovní čas aeroklubům na Floridě, v Kalifornii a ve Washingtonu. Tam se povedlo při instruktáži pořádně drcnout o zem. 
(Fotky jsou tady.) Pak jsem si pořádně zacvičil na běžkách, už jsem to hodně potřeboval. Pro letecké fandy: V závěru fotoalba z lyžování je motorový kluzák, který přeletěl náhodou přes vrchol hory Ashland. Kluzák je brazilský AMT-100 Ximango, N143XS, majitel ho má zaregistrovaný v Sunriver. Vlastní také Cessnu 182P a Piper PA-30; zřejmě žádný troškař.
čtvrtek 11. března 2021

Poslední hodina

Byl by to hřích nechat ladem možnost skvělého lyžování, i když osobní okolnosti zamezily jí využít už v první hodině, brzy ráno. Lyžařské středisko Mt. Ashland označilo podmínky jako nejlepší v tuto sezonu: Přes noc napadlo dvacet centimetrů čerstvého nadýchaného prašanu. Dělím se s tebou. PUSŤ SI VIDEO I S HUDBOU. Nastav si na vysoké grafické rozlišení. Užij si!
středa 10. března 2021

Mňoukí

Střídala prohánění se po bytě s tvrdým spánkem. Zde jsem ji zachytil těsně předtím, než zase usnula.
středa 10. března 2021

Pošta

Celé dva dny jsem se nedostal z domu dál než do středu Ashlandu; jednou na nepovedené setkání ze kterého sešlo, podruhé odeslat úřední zásilky z místní pošty. Jediný úředník tam mi připomínal svým strojeným jednáním lidského robota.


Práce

Rozběhly se dotazy od zákazníků a už druhý den jsem byl vytížený. Pracuji na dodávkách plexiskla kabiny, přední dolní části trupu a tlumičů podvozku. Tak snad zas něco přibyde do kasy mé firmy, zatímco uspokojím provozovatele. Na druhé straně to vypadá na to, že jeden zákazník, který si objednal celý kluzák, napůl již rozestavěný a zazálohovaný, ze zakázky asi vycouvá. Nepotřebuješ náhodou kluzák osmnáctimetrovku s přídavným motorem?



úterý 9. března 2021

Nové fotky a videa v albech Podzimky a Právníčka

Podzimka | Právníček |

Školení

V úterní večer jsem tentokrát nezapomněl zúčastnit se školení pilotů při přípravě na přespolní létání.
pondělí 8. března 2021

Mňoukí

I jí jsem rozmazloval.
Dostala svůj oblíbený jogurt a pak i zmrzlinu.
pondělí 8. března 2021

Ženám k MDŽ

Upekl jsem jim večeři, umyl nádobí a uklidil.
Marinované kuřecí na česneku, podélně krájený pastiňák a mrkve, quinoa a koriandr.



pondělí 8. března 2021

ČTENÁŘKÁM VN
VŠE NEJLEPŠÍ K MDŽ !

Nová videa:

VIDEA Z LYŽOVÁNÍ
S RODINOU EVANA

Běžkaření poblíž sopky Samotář v Oregonu  1. března 2021
s Podzimkou a Právníčkem

Sjezdování na sopce Samotář s Podzimkou   2. a 5. března 2021


VIDEO ZE SÓLO SJEZDOVÁNÍ NA SOPCE SAMOTÁŘ

- Vítek   2. března 2021


Na vrchol! A pak až dolů. Nafilmováno na kameře Canon SX70HS, kterou jsem při lyžování držel v ruce. 10 minut a 15 vteřin.

Co jinak?

Mimo zveřejňování videjí z lyžování jsem také obšťastnil Karlu, tím, že jsem vzal Lunu na delší dobu do psího parku. I toto tuším patří do definice dědečkovství.

neděle 7. března 2021

Pro lyžařské fandy


(sjezdoval jsem i za tebe !!!) :

VIDEA ZE SJEZDOVÁNÍ NA SOPCE SAMOTÁŘ S EVANEM

4. března 2021

GOPR8208 Sjezdování - Evan natáčel Vítka za pomoci Gimbal stabilizátoru, který při lyžování držel v ruce.
4 minuty 46 vteřin.

MVI 7782 Sjezdování - snažil jsem se filmovat Evana na kameře Canon SX70HS, kterou jsem při lyžování držel v ruce.  3 minuty 48 vteřin.

GOPR8296 Sjezdování - Evan natáčel Vítka za pomoci Gimbal stabilizátoru, který při lyžování držel v ruce. 5 minut 50 vteřin.

MVI 7784 Sjezdování - snažil jsem se filmovat Evana na kameře Canon SX70HS, kterou jsem při lyžování držel v ruce. 3 minuty 23 vteřin.

MVI 7789 Sjezdování - snažil jsem se filmovat Evana na kameře Canon SX70HS, kterou jsem při lyžování držel v ruce. 4 minuty 1 vteřina.

sobota 6. března 2021

Rozloučení v Sunriver a přesun na jih


Díky Laurel jsme nezapomněli udělat rodinnou fotku, před ranním začátkem jejich 850 km návratu do domova v Kalifornii.
Nancy a Larry s jejich dvěma psy to měli domů do Roseburgu nejblíže, 260 km. Doma byli už ve dvě odpoledne. Emily, Sheila a Mňoukí v jednom autě a Karla s Lunou a se mnou v autě druhém jsme zvolili 300 km malebnou trasu do Ashlandu - okolo jezera Klamath a pak posledních 80 km klikatou silničkou přes čtyři vrcholy liduprázdným lesem. Cestou jsme zastavili několikrát na proběhnutí se Luny. Při druhé zastávce našla Luna velkou čerstvou kost a byla v sedmém nebi. Mňoukí sledovala se zájmem krajinu, vysoké stromy a sníh. Do Ashlandu jsme v pořádku dorazili po čtvrté odpoledne. K večeři jsem připravil pro nás čtyři tofu na špenátu v burské omáčce. To ELAL ještě cestovali. Snad domů dorazí v pořádku. Společné rodinné setkání nám nejspíš dlouho setrvá v mysli i srdci.
sobota 6. března 2021

Vzrůšo pro Mňoukí a radost pro veverku


Kočka sledovala vynalézavost veverky, která vysoukala na niti zavěšenou šišku namočenou do medu. 
pátek 5. března 2021

Běžkaření s Karlou a Lunou, v okolí Edison Parku, OR

Karla mě pozvala
na projížďku na běžkách. Psice Luna se dosyta vyběhala za míčkem a pak po lese. Náhodně jsme se setkali i s jedním párem mladých manželů z Portlandu, s jejich dvěma psy. To se také líbilo i Luně. Prima jsme si popovídali, i Karla se mnou, o našich pracovních zkušenostech a vyhlídkách.
pátek 5. března 2021

Podzimka na sněhu na Samotáři

Sešli jsme se zase u Kouzelného koberce, tentokrát i s Karlou. Podzimka nejprve postavila Igloo, než jsme se přesunuli ke koberci.
pátek 5. března 2021

Od čtenářů VN - dělím se tímto i s tebou:

O sladkém životě v USA a u nás


PK: Očekávám, že se dozvím tvoje pracovní výkony a úspěchy a nejenom zprávy o sladkém životě v USA.
V: Asi zklamu tvé očekávání v tom, že ti budu reportovat o mých pracovních výkonech a úspěších. Ty se vůbec nedostavují. Na druhé straně je ale záměrně moc nevyhledávám.
A abys neměl mylnou představu, jak to tu všechno sladce chodí, tak tuhle noticku. Sice se nám povedlo se sejít - prakticky celá rodina, nemůžeme si sednout ke společnému stolu či uspořádat nějaké společné společenské akce. Bydlíme zde v Sunriver záměrně 1,1 kilometrů od sebe a když se nějak vidíme, tak všichni s rouškami.
PK: Závidím vám disciplínu ve věci opatrnosti před nákazou tím hnusným covidem. Připomíná mi to disciplínu skopčáků, kteří to také zvládají mnohem lépe oproti nám. Český člověk v okamžiku, kdy se na něm požaduje určitý vzorec chování, vyvine maximální úsilí, jak tento vzorec nerespektovat a jak jej obcházet. Zejména v obcházení jsme velmistři světa a momentálně z hlediska pandemie vedeme v negativním smyslu Evropu. A tak klidně nic nedělej a opatruj se.
JL:  Vážně nemocní spolužáci - JV a HH .
V: Je mi moc líto.
čtvrtek 4. března 2021

Procházka v lese s Lunou


Až od Kanady se tento pes sem do středu Oregonu dostavil. Díky Karle, která se rozhodla využít jedinečné příležitosti sejít se s celou rodinou, přijet také do Sunriver. Když sem ve čtvrtek odpoledne dorazila, znavená, byla ráda, když jsem vzal Lunu vyběhat se po lese.
čtvrtek 4. března 2021

Sjezdování s Evanem


Tentokrát ve dvojici jsme sjížděli svahy sopky od severovýchodu po severozápad a nazpět. Vrcholový vlek byl bohužel zavřený kvůli velkému větru. Tak se tam Evan ještě stále doposud nepodíval. Bavili jsme se nahrávání při jízdě jeden druhého. V tomto fotoalbu jsou videa i z včerejška. A pro svou délku některá z dneška. Snad až nebudu mít co jiného dělat, tak je slepím v snad v rychlém sledu se odehrávající souhrn. Bylo to moc prima si zase po letech společně s Evanem zalyžovat. 
středa 3. března 2021

Sjezdování na Samotáři


Evan s Podzimkou a Emily využívali "Kouzelný koberec" - lyžařský vlek na styl pohyblivého chodníku. Podzimka se vpravovala do sjezdování. Chodník se jí líbil snad i víc. Zatímco ti tři jezdili nahoru dolů, vyjel jsem na vrchol Samotáře. Přidal jsem k albumu pár fotek. Videa budou až je upravím.


úterý 2. března 2021

Školení

Zapomněl jsem zúčastnit se školení pilotů při přípravě na přespolní létání. Zde je co mi ušlo.
úterý 2. března 2021

Co je k vidění a dá se dělat v Sunriver a okolí


Co můžete dělat v Sunriver v Oregonu: Užívat si skvělé přírody, koupat se v řece nebo uvnitř ve vodním parku, dívat se na hvězdy na obloze či v observatoři, nakupovat v butikách, hodovat lahodná jídla, jezdit na kole, na koni, létat v letadle, chodit po nesčetných turistických stezkách, lyžovat na sjezdovkách na sopce Samotáři či na běžkách v několika přilehlých nordických střediscích, chodit po sněžnicích, bruslit přímo v Sunriver, hrát tenis venku nebo uvnitř, svézt se na saních, hrát golf, vzdělávat se o přírodě a kultuře, všem o sopkách, sledovat zvěř ... možností je neomezených - téměř... snad kovid brzy pomine.
Podívej se na příklady ve fotoalbu.
úterý 2. března 2021

Běžkaření poblíž Bažinatých jezer


Tentokrát jsme vyrazili dříve, než včera. Počasí opět spolupracovalo. Podzimka hledala polohu, jak by mohla ve sněhu vstát. Díval jsem se, kde směli pobíhat psi. Vystřídal jsem na chvíli Evana coby tažný kůň saní s Podzimkou a Právníčkem. Cestou nazpět jsem vyfotil sopku Samotáře, 
ze vzdálenosti osmi kilometrů. I tak jsem na fotce zachytil poblíž vrcholu tři lyžaře. Zkus je najít.


Společnost

Navečer v úterý dorazili do Sunriver z Ashlandu jedním autem Sheila, Nancy, Larry a psi Bear a Zoe. Ubytovali se v jiném domě, pět minut autem vzdáleném. Pozdravili se s Evanem, Emilí a Podzimkou, kteří Sheile doručili její kufr, pro který v autě N+L nebylo místo.
pondělí 1. března 2021

První plný den s ELAL v Sunriver


Dopoledne jsme si hráli s dětmi uvnitř domu uprostřed lesa a po obědě jsme vyrazili na běžkaření poblíž sopky Samotář.