Vítkovy noviny

červen 2009

Den: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31

Rubriky: Index novin | Plachtění | Práce | Veslování | Videa | Evan | Karly-PLU | Karly-Facebook | Pošli mi email

Nápověda: Klikni na obrázek a otevře se zvětšenina. Klikni na den v řadě a otevře se okénko toho určitého dne v měsíci. Klikni na Index vydaných novin pro jiné měsíce a roky. Klikni na podtrhnutý text pro spojku na další odkaz.

1. pondělí V pět ráno bylo již 19°C, vysoká zatažená oblačnost, skoro bezvětří. Překvapením na vodě byl návrat volavek, víc jak měsíc nebyly k vidění. Z ostatních ptáků poletovali vrány, racci, a po řece pluly husy s housátkami. Také jsem viděl mývala na břehu, hledal potravu předními packami pod vodou. Posledních několik dnů bylo přes 30°C a tak postranní řeka Wenatchee byla vzdutá táním sněhu v horách. U soutoku byly docela peřeje, proud mě od břehu spláchl až úplně doprostřed Kolumbie, která je v místě soutoku skoro 1 km široká. Přidal jsem si úsek nad horním mostem a vyvesloval až k staré lanovce přes Kolumbii, kterou používali sadaři, než byl horní most postaven.
2. úterý Potěšil mě dlouhý dopis od Ivana ze Švédska. Pracoval jsem v kanceláři, komunikoval, potýkal se s potížemi ve spojení, až se nakonec povedlo. Odpoledne jsem cítil potřebu vdechnout svěží vzduch. Vyjel jsem z rozehřátého údolí k lyžařskému středisku a tam se prošel po jedné lesní cestě, ve výšce asi 1.200 m. Byl jsem potěšen objevem vzácné horské květeny, která roste jen zde a v jižní Britské Kolumbii.

Lewisa Tweedyi

  Na večer jsem se připojil k Emily na slavení sedmdesátin jedné z členek čtenářského klubu, Pearl. Ta a její osmdesátiletý manžel Dick v zimě ještě lyžují na sjezdovkách, hrají golf a tancují. Mluvil jsem s Benem, ten se právě zotavil z nečekané operace rakoviny střeva, a pustil se do další, odpilování výrůstků na obratlích páteře. Má cíl s přáteli šlapat po Pyrenejích a v Alpách koncem srpna a během září. Je mu také okolo 70ti. Tak rád bych také cestoval do Evropy...
3. středa Ve čtvrt na šest jsem vyrazil veslovat. Slunce již ozařovalo protější hory, bylo 18°C. Voda byla téměř jak zrcadlo, vzdutá na obou řekách. Projel jsem deltou a nad koupalištěm uviděl zas rodinku hus. Tři zbývající housátka již značně vzrostla. V práci jsem pomohl několika zákazníkům. Pak poslouchal přenos z koncertu na Václ. nám. Odpoledne bylo hezké suché horko, 30°C.
4. čtvrtek Zpracoval jsem velkou objednávku náhr. dílů od klubu z Kanady.

Ve velkém horku jsem posekal trávu okolo domu. Emily vesele rozsypala na trávník zas nové hnojivo. Šprýmařil jsem, "to abych nevyšel z cviku při sekání, že?"

Po večeři přišla velká bouřka s blesky, zde něco velmi neobvyklého. Jeden blesk uhodil velmi blízko, spadlo plno vody... první déšť za posledních čtrnáct dní.. Zajímavé bylo, že během celé bouřky svítilo dále sluníčko, bylo již nízko a ozařovalo vše ze strany, tak jsem dělal plno fotek.

5. pátek O šesté ráno na doku byli dva kajakáři, a v loďárně Loraine a studentka Sarah na veslování. Voda vysoká, bezvětří, už dost pěkné teplo. Kajakáře jsem snadno předvesloval, projel deltou, po Wena napůl k mostům, pak zas dál na sever deltou, kajakáře zas předjel. U koupaliště byl houf hus, mezi nimi naše 3+3, zdálo se mi, jako by se hnali ke mě? Pokračoval až haldě oblázků, zpíval, počítal, rychle to uteklo..

Prohovořil jsem s možnosti výměny haprujícího klimatizačního zařízení v nájemném domě s vedoucím opravny.

  Celý večer jsem editoval videa z Karliných recitálů a ládoval je na YouTube. Napravo je jedna z ukázek. Pro všechna videa a i jiná, která jsem stvořil, klikni sem.

Když klikneš na obdélníček napravo, promítne se video na celou obrazovku. Zapni si zvuk!

6. sobota Vyrazili jsme s naši šlapací partou na asi patnáct km dlouhou túru po severní straně hřebenu Mission, v nadm. výšce okolo 1700 metrů.

Většinou jsme šli lesem po pěšince používané také kolaři na horských kolech. Zpočátku na nás mírně pršelo, ale později se vyčasilo. Viděli jsme spoustu krásných horských květin. Zde je jedna na ukázku, Anemone patens. Později jsem se dozvěděl, že je tato rostlinka velmi jedovatá. Indiáni ji používali pro různé lékařské účely, včetně vyvolání potratů.

Anemone patens

  Večer jsme u nás hostovali známé z pospolitosti unitariánů, během tzv. "kruhové večeře". Tentokrát tyto večeře byly zmenšeny na max. osm lidí, aby i ti s menšími byty mohli také zvát známé.
7. neděle Brzy ráno jsem zas šel na vodu. Vyrazil tentokrát po proudu dolů, dovesloval až ke Costco, pak zpět podél vých. břehu. Viděl v keřích pár bezdomovců, a na druhé straně řeky trupy letadel na vlaku, a pak vzácnou kachnu mergus merganser s deseti kachňátky.
  Během bohoslužby v kostelu unitariánů jsem vyslechl od členů pospolitosti, jak někomu neočekávaně zemřel bratr; zas někdo jiný se podělil o smutnou zprávu, že manželka jeho bratrance, matka dvou malých dětí, spáchala sebevraždu; a dál několik dalších členů se podělilo o vážné bolesti v jejich životech. Uvědomil jsem si, jak mé někdy starosti, které občas prožívám, jsou malicherné v porovnáním s těmito, a poděkoval jsem za štěstí, které mě provází i mé blízké. Pastorkyně pak hovořila o věnování se vyšším hodnotám, než honičce po penězích a uspokojování hmotných tužeb.  
8. pondělí Oslavili jsme s Emilí třicáté páté výročí od naší svatby. Zajeli jsme do blízkého městečka Leavenworth, tam se nejdřív prošli podél tamtudy protékající řeky Wenatchee, a pak povečeřeli v italské restauraci Alley Café.

Naše dcera Karla se v pořádku vrátila z dvoutýdenního turné po Číně. Klikni sem pro serii fotek z její úchvatné cesty. KARLA V ČÍNĚ.

9. úterý Voda na Kolumbii byla jak zrcadlo, pádila po ní samička merganser kachna s pěti kachňátky, pro mé uši uspořádali při průjezdu deltou zpěvní ptáci nádherný koncert. Zprvu bylo 12°C, ale díky čisté obloze a sluníčku se rychle oteplovalo. Vyvesloval jsem podél severního břehu řeky Wenatchee tentokrát zas skoro až k mostu pro pěší, u koupaliště se snažil v houfu hus a housátek najít ty mé sledované 3+3, nevedlo se mi. Vyvesloval za zpívání až k bílému skladu, a pak po proudu se nádherně svezl při zpívání písniček a počítání do 60ti při silovém veslování. Při mém příjezdu k doku od něj vyrážely tři dámy na skifech, Grace, Sharon a Tina. Zajímavé na nich bylo, že dvoum z nich bylo již přes sedmdesát let.
10. středa Volal jsem deseti opravnám klimatizací pro porovnání návrhů na renovaci systému v nájemním domě. Přes oběd jsme s Emilí vyhodnotili a přijali jeden z nich. Částečná renovace stávajícího systému novými tepelnými výměníky, jak venkovním tak vnitřním, má stát asi tři tisíce pět set dolarů. Z Holandska se vrátila sousedka Elisabeth, zahlédl jsem jí, jela okolo autem. Emily se s ní náhodně setkala v obchodě. Elisabeth se chovala chladně a udržovala odstup. Něco se s ní děje.  
11. čtvrtek Ráno trošinku foukalo, vesloval jsem zas deltou, ale pak ne nahoru po Wenatchee. Místo toho přímo na sever po Kolumbii. U koupaliště v houfu hus jsem již nerozpoznal 3+3. Mrzelo mě, rozloučil jsem se s nimi, páčko.. Nad horním mostem se rozhodl pro něco jiného. Přejel na východní stranu Kolumbie a jel do laguny, kde divoce rostlo plno žlutých kosatců. Navečer při čtvrdlikání ptáčků jsem sledoval dopravní letadlo letící na východ, zanechávající za sebou dva bílé pruhy, značící jeho trasu. Nechal jsem svou hlavu zkoumat geometrický úkol: Pod jakým úhlem k severu a pod jakým dalším úhlem vůči ploché zemi zde by měl být zapíchnutý do země dlouhý kůl, tak, aby směřoval přímo do Čech? Pak by mi stačilo se podél něho podívat, a díval bych se přímo tam. Snad mi někdo s vyřešením tohoto úkolu pomůže.
12. pátek Strávil jsem den v úřadě a komunikováním. Odpoledne jsme si vyšlápli s Emilí ke skalám zvaným Ďáblova ostruha. Byly ve výšce 1400 m, tak jsme na chvíli vzdálili horku v údolí, kde bylo přes 30°C. Byl to jen kousek, 25 minut autem od domu. Po našem návratu byly bouřky s blesky v okolí, ale u nás nesprchlo. Večer jsem šel dřív spát a po návratu Emily z muzikálu ponocoval.
13. sobota S Lynnem a Ranou jsme vyrazili na šlapání v předhůří Kaskád na kopec zvaný Sauer Mtn. Stezka stoupala zprvu strmě do kopce a pak sledovala mírnými serpentinami zalesněný hřeben, až do nadm. výšky 1000 m. Cestou jsme viděli plno krásných horských květin a výhledů na blízký Leavenworth, obklopený horami s celoročním sněhem. Na obloze se rozrůstala obrovská mračna, ze kterých brumlalo hromobití, ale k nám se nepřiblížilo. Na vrcholu jsme našli v knize zápisů, že tam letos bylo také plno našich známých. Panenská příroda zvala k úctě a milování. Krásný čistý vzduch byl tichý, teplý. Ke konci šlapání u auta bylo 30°C.
  Ve vinici byl muž. Zeptal jsem se ho, jste ten řezbář? Řekl, ano. Dal jsem mu kompliment za jeho výtvory. Zeptal se, jaké víno pěstujete? Řekl, vysadili mí synové, počkejte, podívám se na visačku: Je tam, P - I - N - O počkejte ještě, nemůžu přečíst další písmeno, aha, - T. Ano, Pinó .. zvolali jsme s Ranou souhlasně. Co dál? Dál? Je něco? Jo, ano! N - O - I - R, jak? Noár?? Ukázalo se, že tento muž je Leonard Sauer, ze stejnojmenné rodiny, po které je pojmenovaná stezka a několik jiných v okolí. Leonard byl překvapený, že znám jeho o deset let mladšího bratra, Garyho. Toho jsem potkal, když byl pracovníkem pošty před třiceti lety, také byl pěstitelem včel, a pro mě nejvíc zajímavým - plachtařem, který zde v okolí udělal řadu pionýrských letů.
14. neděle Veslování bylo prima, u doku zaučovala Loraine novou studentku Alex, hned kousek proti proudu se krmil mýval. Nade mnou kroužil orlovec. Odpoledne byla asi hodinu a půl pauza mezi bouřkami, podíval jsem se na letiště, ale nelétal. Bylo to prima zas se vidět s kolegy z aeroklubu. Smutná zpráva byla, že jednomu z pilířů klubu, Arniemu, se vrátila rakovina prostaty.
15. pondělí   Potěšil mě Milan pozdravem z výletu s ochranáři do Českého ráje. Dnes přišel jeho pohled.
16. úterý Ráno mě přivítaly na doku krásné květy líp, vzpomínal jsem na doby, kdy jsme je v dětství trhali ve velkém pro školní sběr. Provonily krásně den výročí. Na vodě bylo prima, vyvesloval jsem až k hornímu skladu. Pak v práci držel pohotovost, během návštěvy technika z kunovické továrny na akademii USAF, za účelem uschopnění dodaných "černých skříněk", zapisovačů přetížení za letu.
17. středa Šel jsem ráno šlapat v Kaskádách s Benem a Connie, k osmimílovému jezeru. Přivítal jsem, že bylo pod mrakem, jinak by bylo moc horko. Po návratu jsem doháněl v práci. Mezitím odpoledne Emily vyrazila s naší obvyklou šlapací partou na přechod od Koního jezera. Musela se po ujití asi tří kilometrů vrátit pro bolestivá chodidla. Večer se nás všech osm šlapačů sešlo v domě Lynna a Rany na skvělou večeři.
18. čtvrtek Veslování bylo prima, viděl jsem dva mývaly, fotil je, husy byly v houfu na trávníku koupaliště. Vyvesloval jsem až k bílému skladu. V té části Kolumbie byl docela vítr a šplouchalo to, pak se zas jinde voda krásně ztišila. Zpíval jsem a počítal. Byli také jiní vodáci, celkem devět. Vzpomněl jsem na rozloučení s Waldemarem Matuškou. Internet mi přestal jít po mých snahách napojit nový modem. Po hodině ladění za pomoci techničky, která mi radila z Filipín, ani škrt. Prý v pondělí mi sem pošlou technika. Sekal jsem trávu, rozebíral nábytek pro Karlu, přesazoval trsy jahod do květináčů.
19. pátek Naložil jsem minibus s věcmi pro Karlu, a dva molitany a spacáky pro Emily a mě. Podařilo se zas rozběhnout internet a stáhnout poštu, na ní jsem pak během jízdy do Tacomy pracoval. Tam jsme za pomoci Karly a Kjela vyložili náklad, poličky, skříňky, kredenc, květiny a jiné drobnosti pro doplňení nábytku jejich ložnice v nájemním domě. Tam se nedávno přestěhovali s dalšími čtyřmi přáteli. Bydlí dva bloky od areálu univerzity PLU.
  Kjel a Karla uvařili etiopské jídlo. Navečer přijel Evan a spolu v osmi jsme oslavovali narozeniny Karly. Pak nám Karla promítala fotky ze zájezdu do Číny, Kjel přidával zajímavé věcné údaje.
20. sobota Emily a já jsme přespali v minibusu vedle domu Evana. Evan nás včera překvapil svým vzezřením, nechal si zas přebarvit vlasy na blond. Ráno jsme odváželi z jeho nájemního domu nadbytečné krámy, které věnoval obchodu s použitým zbožím. Tam Evan objevil ojeté kolo, to hned koupil a to pak věnoval obchodu pro cyklisty. Ježdění na kole je pro Evana velmi významnou součástí jeho současného života. Emily ukazovala Karle a Evanovi, jak vyrábět pro dlouhodobé skladování zmražený džem z jahod. Odpoledne jsme se s Emilí vrátili do Wenatchee a večer šli vítat slunovrat spolu s asi dvaceti dalšími přáteli v domě Larryho a Penny.
21. neděle Na vodě to dnes ráno trochu foukalo, přesto jsem si krásně zavesloval.
  Pak jsem šel pomáhat na letišti s výhlídkovými lety .. byl zde Den otců. Přes svižný vítr se nám povedlo svézt čtrnáct tatíků, ke všeobecné spokojenosti všech, jak jich, tak jejich přihlížejících rodin. Emily mezitím zavařovala a zmrazovala zásobu jahod na příští zimu.
22. pondělí První plný letní den! Přes noc pršelo a na hřebenu Mission nad městem napadl nový sníh! Teplota u domu byla jen 10°C.

Emily začla intenzívní měsíční kurz španělštiny, každý den osm hodin, mimo víkendy. Pátnáct žáků, většinou dospělé - učitele a lékařské pracovníky - vyučují tři instruktoři. Emily zaplatil za kurz její zaměstnavatel.

Večer přišli na návštěvu přátelé Chip a Paige.

Zavolal jsem Milanovi, poděkoval mu za pohled a zeptal se na jeho zprávy. V práci ho překvapili na jeho nedávný svátek bonbonierou. Popřál jsem mu brzké uzdravení z nachlazení.

23. úterý Karla slavila dnes svých jednadvacet let. Neuvěřitelné, jak doba dětství našich dětí utekla.

Šel jsem před východem slunce veslovat. Bylo čerstvo, jen 7°C, ale vysoká voda mi umožnila zas po měsíční odmlce moci vyveslovat po řece Wenatchee až nad čtvrtý most k peřejím. Viděl jsem také orlovce nesoucího rybu v pařátech, a dvě mláďata mývalů. Jak nádherné je být v přírodě! Práce v kanceláři je potom přijatelnější, navíc, když je s vítanou obměnou. Večer jsem si pochutnal na koláči, mm.

24. středa   Vyráběl jsem bednu na větší náhradní díly, vyzvednul další na poště, komunikoval.
25. čtvrtek Před východem slunce jsem šel veslovat. Bylo teplo, už 15°C, voda jak zrcadlo. Viděl jsem dva mývaly. Dostal se k pěšímu mostu na Wentachee. V práci psal korespondenci, dělal účetnictví a uvažoval o ztrátách v podnikání jiných. Navečer jsem dělal na zahradě, sestřihával stromy a keře okolo plotu, posekal trávník, připravil kontejnery k pravidelnému pátečnímu odvozu sběrnou službou.

Níže je jeden z dnešních mývalů na břehu Kolumbie.

26. pátek Ráno jsem pracoval před snídaní, vstal o šesté. Při odjezdu na kurz Emily uviděla mývala, jak vyběhl od stromu vedle našeho domu! Když jsem šel do kanceláře, slyšel jsem vysoko v tom stromě - smrku - velkou bitku.. to byli dva další mývalové, prali se zuřivě, a dělali ohromný skřípavý hluk. Sousedi se seběhli, volali jsme úřad pro zvířata, sousedi mají dvě malé holčičky. Možná měli ti mývalové vzteklinu, a to by vůbec nebylo dobré, kdyby někoho kousli. Pracoval jsem celý den v úřadě; a nejméně jeden mýval ve stromě dále pobýval. Komunikoval jsem a rozeslal zbytek objednávek.
27. sobota Na Kolubmii byly husy. Před několika dny je nějaká instance označkovala pro výzkum. Prý hus ubývá. Můj názor byl, že jich takto bude ještě víc ubývat. Jestlipak mezi postiženými byli i naši 3+3? Nenacházel jsem.

Posílal jsem léčivou karmu. Vyvesloval až nad lanovku. Bylo krásně, bezmračno.

Dnes slavila své narozeniny Sheila. Narodila se před 83 lety.

Z Havaje se navrátila z týdenního pobytu Nancy s Antonym, a z Mexika Larry s Erikem.

  Po snídani jsem si šel s Emilí na výšlap po stezce zvané Ďábelská ostruha. Odtamtud je fotka vlevo.
  Večer jsme sledovali velmi působivý, těžký film podle pravdivého příběhu s titulem Changeling, z 2008. Klikni sem pro ukázku. Odehrává se v Los Angeles. Unesené dítě vrátila tamní policie matce, ale nebylo to její. Když protestovala, a vyžadovala, aby jí našli to skutečně její, bez procesu jí policie hodila do blázince. Veřejnost jí na výzvu jednoho zaníceného pastora přišla na pomoc; po velké snaze výsledkem bylo nakonec odstranění šéfa policie i starosty města LA. Matka po zbytek života své dítě dále hledala.
28. neděle Vzpomínal jsem na mého tatínka, dnes před 21 lety vydechl naposledy. Ještě se stačil dožít a dozvědět se, že má vnučku, ta se narodila pět dní před jeho odchodem.

Emily dokončila svou nejnovější textilii, po dlouhých odkladech. Nyní zdobí pokoj pro hosty.

Karla vytvořila video ukazující, jak si zařídila její novou ložnici v Tacomě, a podělila se s námi o ně přes své stránky na Facebook.

Šel jsem odpoledne na letiště, klub dal jen jeden vyhlídkový let. Pěkně jsem si popovídal.

29. pondělí Při východu slunce jsem viděl vzácnou kachnu mergus merganser s deseti kachňátky.Vyvesloval jsem k železničnímu mostu na řece Wenatchee a pak k haldě oblázků nad horním mostem na Kolumbii. Od mostu zpět k doku jsem vesloval spolu s Larrym. Přemýšlel jsem o hovoru s Milanem v jeho pondělní ráno..
30. úterý Platil jsem účty na konci měsíce, vyráběl velkou přepravní bednu na náhradní díly a vzpomínal na své blízké zde i vzdálené.

Jaký byl červen tvůj?