VN červenec 2021




Čas a počasí ve Wenatchee

ČAS  |  POČASÍ  |

 Index | Poutě | Plachtění | Práce | Veslování | Videa | Evan | Karla | KarmaPodzimka |Právníček | Jídla | Pošli mi email

Klikni na obrázek a otevře se zvětšenina. A když je v textu něco podtrhnutého, tak je to odkaz na něco dalšího.
/   
Nazpět do domovské stránky VN 

Z letiště na západ

Z Missie na východ

sobota  31. 7.Hezký den! V neděli má bouřit s blesky, tak nevím. Co ty?

Jaký byl červenec tvůj?
sobota 31. července

Poslední červencové veslování

Na Kolumbii byla velmi nízká voda. Prošel jsem se kolem doku. Za oranžového východu slunce jsem obdivoval vysokou zvěř. Jako ony jsem se i já nakrmil morušemi. Obvesloval jsem svůj oblíbený okruh k peřejím a rouře. Pak podél mejdanové pláže jsem si báječně zaplaval. Když jsem končil, začínali kamarádi veslaři. Byl jsem velmi vděčný za možnost být v nádherné přírodě a mezi zpřízněnými lidmi.

...víc fotek a videí
pátek 30. července

Markovy 71. narozeniny

Jako jediný se on dostal vysoko a daleko, v jeho oblíbeném klubovém kluzáku LS-3A. V L33 odstartoval Tyler. Oba se nechali vyvléci do výšky 1200 m nad terénem, než se vypli. Já jsem mezití hobloval čediče, přes dvě hodiny. (Ten výraz znamená ve srozumitelné češtině, létal jsem v těsné blízkosti skal.) Jedině tak jsem se mohl udržet ve vzduchu; po neskutečně dlouhém samostartu - plných 52 minut, než jsem motor vypnul. Nepřehřál jsem ho, i když už bylo 33°C a v průběhu odpoledne nakonec 40°C. Ale to už jsme jak Tyler tak i já zas přistáli, zatímco Markovi se na jeho narozeniny povedlo prorazit vrstvami inverze a vystoupat až do výšky 4.300 m a poprvé letos musel navléci kyslíkovou masku. Doklouzal napůl cesty do Seattlu nad fantastickými hřbety hor Kaskád. Po přistání jsem mu přivezl na oslavu půllitr vychlazeného piva (zabaleného předtím v ručníku). Byl šťastný.
Také jsme se setkali s požární posádkou vrtulníku z Aljašky - pilotem RussellT, technikem Rickem (který prohlásil, že v Skagway potkal Karlu), a mladým mechanikem. Než Mark přistál, strávil jsem s posádkou TESCO příjemné dlouhé povídání.

...víc fotek

pátek 30. července

Altokumuly

Při východu slunce se tvořily dlouhé stíny po obloze za rozptýlenými altokumuly. Zkoumal jsem, zda se počasí vyvyine vhodně pro plachtění. V předpovědi bylo od dnes rána do soboty večer varování, že bude přílišné horko (40°C).

Putování

Karla odjela ve čtvrtek na týden s kamarádkou Nicole do Wyomingu.
Emily se chystala na dvoudenní návštěvu u kamarádky DianeG v Bellinghamu.

Zprávy

Potěšil mě Milan napsáním. Od pondělka si musí vařit sám.
čtvrtek 29. července

Čočkovitý mrak

Takovéhle mraky spojuji s chladem a mrazem. Venku však bylo zas ke čtyřiceti stupňům Celsia. Toto je pohled z balkonu směrem na západ, o půl druhé odpoledne.
čtvrtek 29. července

Sadař veverka

V javoru na naší zahradě žije rodina veverek. Jsou vydatní sadaři. Vysazují vlašské ořechy. Zde je fotka pro potěchu čtenářů VN, mezi nimi velkou fanynku veverek, psici Lunu. Ta se je snaží polapit.
čtvrtek 29. července

Sophia je nyní soukromou pilotkou kluzáků

Má žačka Sophia uspěla při přezkoušení a je nyní soukromou pilotkou kluzáků. Po jejím boku jsou vlevo inspektor GregM a vpravo jeho žena UrsulaM, oba velmi činní v plachtařském letectví v západní Montáně. Provozují Soar Yellowstone se sídlem na soukromém letišti Flying Y Ranch. Sophii je sotva šestnáct let. Má velké plány. 

foto kredit    Alex Mineev
čtvrtek 29. července

Málem mě sežral orlovec

Před východem slunce jsem se náhodně setkal s JoeM. Brzy se mi vzdálil proti proudu; je rychlejší. Vychutnal jsem zato veslování v peřejích a pochutnal jsem si na moruších. Orlovci sedícímu na hnízdě jsem se možná zazdál coby něco chutného. Zblízka jsem viděl jeho pařáty. V dolní deltě jsem zachytil květinami ozdobenou Nymfu3. V Kolumbii se topila velká můra. Na vodě však bylo báječně.

...víc fotek


středa 28. července

Býval bych nelétal, kdyby mě kamarád nevyhecoval

Na letišti byli vlekař DonF a kvůli Tylerovi létajícím v L33 (ještě ho čekají pilotní zkoušky) také instruktor JohnR. Mark si urychleně připravil klubový LS3A. Já jsem se vznesl jako poslední, s plamínkem naděje, že se uchytím ve stoupáku dřív, než mi přijde výzva motor kvůli nadměrné teplotě vypnout. Povedlo se! Nakonec jsme se s Markem setkali v jednom stoupáku v horách severozápadně od štítu Stuart, díky triangulaci GPS. To už jsme byli skoro v 12 tisících stopách. Předtím jsem si prohlížel z docela nízké výšky sedmi a půl tisíce stop nádherná horská plesa v oblasti hřebenů Rampouchových a Chiwaukum hor. Bohužel pro nutnost soustředit se na nalezení a pečlivé ustřeďování se ve stoupáku jsem nemohl udělat z té oblasti fotky. Škoda! Podívej se však sem na panoramatické fotky z té výšky (které udělal turista BryanH v roce 2019).
Po vystoupání jsme se s Markem dohodli udělat ještě dálkový přelet. Já ho protáhl až do Mansfieldu, koukni se na trasu letu. Jaký báječný den ve vzduchu bych býval nechal ležet ladem! Díky Marku!


...víc fotek


středa 28. července

Výšlap s dámami nad naší čtvrtí

Venku bylo skoro 50% zataženo a po rozboru počasí jsem vzdal jít dnes létat. Místo toho jsem se připojil dopoledne k dámám. 


...víc fotek


Přece jen snad létání


V jedenáct mi zavolal Mark, že v jednu bude vlekař a že on a Tyler půjdou plachtit - to kdybych náhodou sám plánoval jít plachtit. Rychle jsem prověřil nejnovější předpověď a ta vypadala slibnější, než ráno. Začal jsem nabíjet baterie a urychleně odpověděl na několik pracovních dotazů.
úterý 27. července

Ze života divoké kočky (na přehraní země a vody)

Navštívil jsem místo, kde jsem v pátek zachraňoval ptačí mládě. Natrefil jsem tam dnes na tu samou divokou kočku, která tam tehdy také byla. Možná to mládě přece jen skončilo v jejím žaludku. Tentokrát jsem udělal více fotek a videí jen té kočky.


...víc fotek a videí
úterý 27. července

Červánkové veslování

Začal jsem půl hodiny před východem slunce. Zase po čase jsem se kochal krásnými barvami na obloze. Pozdravil jsem se s orlovcem, bělohlavým orlem, morčáky a myslím, že sokolem. Po Kolumbii se přehnala čtyřveslice s kormidelníkem a kamarád JoeM na singlu. 


...víc fotek
pondělí 26. července

Sytil jsem dámy a sebe

Tentokrát veganským jídlem tahini tofu.
neděle 25. července

Překvapivé plachtění

Za teploty 34°C jsem odstartoval. Motor jsem při maximálním výkonu použil minimálně vzhledem k horku. Nepřehřál jsem ho. Stoupák jsem našel už v první zatáčce po odstartování a tak dále vše proběhlo v pohodě. Vítr od západu odvával kouř z požárů mimo prostor, kde jsem plachtil. Viditelnost jsem měl báječnou, i zážitek z plachtění. Vznášeli jsme se k výšinám.


...víc fotek
neděle 25. července

Rozloučení s duchovní unitářů Laurou

Po devíti letech služby místním unitářům se duchovní Laura rozhodla pro novou práci - stát se kaplankou. Tu službu poskytuje osoba vysvěcená členka kléru, která poskytuje bohoslužby a podporu lidem, kteří jsou hospitalizováni, uvězněni nebo se nemohou účastnit bohoslužeb, protože jsou ve vojenské službě. Přestěhovala se i s celou rodinou do Kalifornie.


...víc fotek
neděle 25. července

Závody s Měsícem

Už před východem slunce jsem uháněl, abych stihl zachytit Měsíc (nyní pár dní po úplňku), jak zapadá za západní obzor. Byl ještě dost vysoko a tak jsem v pohodě začal veslovat a manévrovat do polohy na řece Kolumbii, odkud bych mohl promítnout popředí na Měsíc tak, aby z toho byla zajímavá kompozice. Mezitím jsem uviděl plno zajímavé zvěře. Poprvé na východním břehu Kolumbie - kojota. Číhal na bobra. Viz videjko, a fotky.


...víc fotek
sobota 24. července

Co dělat, když je horko a kouř?

Očekával jsem, že se zase po čase vypravím do výšin. Vše jsem nachystal tak, abych při první příležitosti mohl odstartovat a plachtil. Na letišti jsem byl jediný. To znamenalo půl hodiny v horku vystrkat obsah hangáru, abych vydoloval svůj sestavený kluzák a po jeho uvolnění zas vše ostatní dovnitř sám zas nastrkat. (A to samé po přistání - tak 2 x , celkem přes hodinu práce v 35°C+ horku). Další úvaha - jak dlouho vyčkávat čekáním na stoupáky a riskovat, že pozdním startem při příliš vysokých teplotách motor přehřeji a nastane riziková situace? A pak kouř. V kouřmu mě plachtit nebaví. Tak jsem po tříhodinovém vyčkávání ve stavu připravenosti zas vše zabalil a vypravil se na alternativní zábavu: sledovat piloty rádiem řízených letadel při jejich létání na jejich letišťátku Red Apple Flyers jen něco přes dva kilometry východně od našeho plachtařského hangáru. 


...víc fotek

... Red Apple Flyers

pátek 23. července

Zachránil jsem ptačí mládě


Zažil jsem velmi silný citový zážitek. Jak to chodí v životě v přírodě.

Když jsem vesloval na Kolumbii, zahlédl jsem divokou kočku sedící na okraji řeky, od jejího krku až po ocas mokrou. Hmm? Podivné...
Pak jsem uviděl něco malého, jak cákalo ve vodě poblíž.
TOPÍCÍ SE PTAČÍ MLÁDĚ!
Leželo ve vodě na zádech, mávalo křídly, potápějící se pod vodou a
občas lapající po dechu. Rád bych se s tebou podělil o fotku či video toho tonutí - ale byl jsem zaneprázdněn pokusem o záchranu ptáčka. Musel jsem nasměrovat veslici takovým způsobem, abych mohl ptáčka vylovit ručně. Nebyl to rychlý ani snadný úkol. Zde je sdílení toho, co přišlo dál.

Promítni si VIDEO se zvukem i titulky na velkou obrazovku, s českým hlasovým doprovodem a i s titulky, kdyby hlasu nebylo rozumět.

... víc fotek
čtvrtek 22. července

44 let výročí

Pohled na dnešní datum mi připomněl, že přesně tolik let uplynulo ode dne, kdy mi imigrační úředník na letišti JFK v NY vystavil "zelenou kartu" - povolení k trvalému pobytu v USA.

Vzpomínka na Zdeňka

Zdeněk Řezáč zemřel tiše ve čtvrtek 15. července 2021 ve věku nedožitých 63 let. Poslední rozloučení bude zítra v pátek 23. července v kostele Sv. Petra na Křivoklátě. Zdeněk byl moc prima kluk, zanícený a činný v místním spolku ochranářů přírody. Bude chybět, i mě.

čtvrtek 22. července

S Karlou na prknech

Skutečně mě dostala na jedno z těchto vratkých plavidel. Po počátečním nezvyku jsme vypádlovali od vodáckého doku až po mys, kde se voda zrychluje. Navíc tam bývá silný protivítr. Tak i dnes. Jak jsme se snažili jak jsme chtěli, nad mys jsme nevypádlovali. Tak jsme zabočili do laguny, odkud jsou tyto fotky. Foťák (mobil) jsem měl zabalený v plastovém pytlíku v plovací vestě; omluv kvalitu fotek. Karla mě také hecovala, abych Erica dostal na vodu. Zda ano?


...víc fotek


středa 21. července

Pořízkové na prknech

Psala mi Karla. Že by to co vidíš na fotce chtěla se mnou zkusit. Domluvili jsme se předběžně na čtvrtek dopoledne.


...víc fotek

Práce

Po snídani a dvouhodinovém šlofíku s Mňoukí jsem se pustil do odpovídání žádostí zákazníků.
úterý 20. července

Ze života Američanů

Dostal jsem za úkol něco doručit a dát mezi síťové a zadní dveře jednoho domu ve Wenatchee. Napadlo mě podělit se s čtenáři VN pro představu, jak běžní lidé tady asi tak žijí. Ti, kteří si mohou dovolit bydlet v rodinném domku. 
pondělí 19. července

Veslování se srnkami, pírky, orly a kočkou

Né, nebyla to Mňoukí. Tahle byla divoká. Žije kus pod horním mostem přes Kolumbii.


...víc fotek
neděle 18. července

Plachtění v horku

Zas jsem závodil mezi dvěma protichůdnostmi. Vůbec jsem nepředpokládal, že se po samostartu uchytím. I když bylo už 31°C, vzduch se nehýbal ani nahoru, ani dolů. Odložil jsem start a odstartoval jsem až skoro o půl třetí odpoledne.
Povedlo se. Nepřehřál jsem motor a
uchytil jsem se. A nakonec pak i vystoupal dokonce do tří kilometrů. Jiné byly slasti s vlastním startem a pak odklidem kluzáku. Na letišti byli jen vrtulníkoví požárníci poschovávaní ve stínu jejich vrtulníků. Kluzák jsem měl sestavený, ale zastrčený až v zadním rohu hangáru, aby klubové měly přednost. Vytahání všeho mi zabralo třičtvrtě hodiny. A to samé zas při zastrkání po přistání, v opačném sledu. Přesto vše stálo za to.

...víc fotek
neděle 18. července

Doporučení a potvrzení

Bývalo, že letecký úřad FAA vyžadoval vytisklé a vlastnoručně inkoustem podepsané formuláře při
doporučování žáků na přezkoušení a potvrzení jejich úspěšného vyškolení. To jsem dal Alexovi pro vydání FAI stříbrného odznaku a Sofii pro zkoušku oprávněným pověřencem na vydání průkazu soukromé pilotky.
Nyní je tomu naopak. Vše se musí dělat, "online" - neboli elektronicky. S tím jsem se odbrzy zrána mordoval; potom, co jsem nakrmil kočku, dvě slepice a spustil kancelář - to v neděli!

Palmy ze semínek z Kalifornie v Nitře

Potěšil mě Milan. Z šesti semínek, které jsem mu věnoval, se mu povedlo vypěstovat dvě palmy. Nyní jsou 30 cm vysoké. Jsou ze stromů z přírody - viz více fotek zde, z března 2019.

foto kredit    Milan Drozda
sobota 17. července

Návštěva rodiny Erica u nás

Jediný, kdo chyběl, byl Eric. Chudák si zlomil prst na noze a nepřijel.
sobota 17. července

Rodinky zvířátek

Na březích řeky Kolumbie ve Wenatchee ve státu Washington v USA se vyskytovaly rodinky volavek, srnek a kanadských hus. Tento krátký film sděluje radostné i ty méně šťastné momenty z jejich životů. Promítni si na plnou obrazovku a se zvukem:

pátek 16. července

Veslování, moruše a stav po požáru

Na morušovníku ještě byla úroda. Navštívil jsem peřeje. V deltě jsem se setkal s nějakým kajakářem Erikem. Ten tvrdil, že před pár dny viděl mládě losa. Dal jsem mu vizitku, zda by mi poslal fotku. Pak jsem sám vyfotil panorama stavu po nejnovějším požáru ve Wenatchee. Je neuvěřitelné, že i když se čtvrtí Sunny Slope požár přehnal, žádný dům neshořel. Zato vystoupal až na vrchol kopce Burch a sestoupil na druhé straně až dolů k řece Kolumbii k přehradě Rocky Reach. Kolik stromů shořelo shlédnu snad při mém příštím plachtění. Byl nádherný den.

.. víc fotek
čtvrtek 15. července

Bach Fest Chelan - večer Rio Vista

Přejeli jsme do asi padesát kilometrů vzdálené vinotéky. Cestou jsme si koupili grilované kuře a na místě lahev Rio Vista viognier. Sledovali jsme pak vystoupení komorního orchestru s velmi animovanou vedoucí. Popovídali jsme si zas jak i v poledne s našimi známými Johnem a Louise, kteří festival pomáhali organizovat.

.. víc fotek a videí
čtvrtek 15. července

Oddych v půli jezera Chelan

Po poledním koncertu a načepování benzínu jsme přejeli podél jižního břehu jezera do státního parku u 21-ti mílového potoka. Bylo tam od vln chráněné koupání v osvěživé horské vodě. Dno jezera v té oblasti bylo přes 500 m hluboké a dosahovalo 170 metrů pod úroveň hladiny Tichého Oceánu. Četli jsme knížky a odpočívali.

.. víc fotek
čtvrtek 15. července

Práce

Od východu slunce jsem sloužil zákazníkům. Z požáru se stále ještě kouřilo.

Kultura

S Emilí jsme zamýšleli jet podél požárů 100 km na sever k jezeru  Chelan na koupání a navečer dalších 50 km na koncert ve vinicích Rio Vista, v rámci Bachova festivalu vážné hudby. Domů pak 75 km. Co člověk neudělá pro kulturu?

V poledne jsme vyslechli venkovní koncert komorní hudby. Pořadatelé neopomněli upozornit nás kouknout se nahoru, kde se jak v roji včel vysoko na obloze otáčelo ke stovce letců. V Chelan probíhalo mistrovství USA pilotů závěsných padáků s mezinárodní účastí.

.. víc fotek

středa 14. července

Trasa hydroplánů

Na letecký snímek jsem namaloval, jak se čtyři letadla postarala o "letecký den" v těsné blízkosti středu města Wenatchee. Prázdná se od ohně vracela jen desítky metrů nad domy, na poslední chvíli udělala zatáčku před mosty a snesla se na hladinu řeky Kolumbie. Modře jsem označil prostor, kde pojížděním tankovala do svých nádrží vodu a tučněji fialově trasu se zátěží zpět k ohni, kde vodu svrhávala na požár.

foto kredit     Mark Adams
středa 14. července

Hydroplán na Kolumbii ve Wenatchee dnes odpoledne

Dvě letadla tohoto typu a dvě menší letadla s plováky nabíraly vodu z Kolumbie při rolování na jejím povrchu velkou rychlostí a pak svrhávaly vodu na požár.
středa 14. července

Pohled z Missie dnes v poledne

Na záběru jsem vyznačil, kde se vyskytovaly nedávné požáry.
středa 14. července

Veslování za požáru

Začal jsem ještě za přítmí. Požár, který začal hořet včera odpoledne, se přes noc hrozivě rozhořel; přeskočil několik hřebenů a udeřil do zabydlené oblasti svahů kopce Burch. Večer úřady nařídily evakuaci ohroženého obyvatelstva. Koukni se na mou dnešní obrazovou zprávu s fotkami a krátkými videjky. Jsou tam i fotky nezletilých orlů a morčátek.

.. víc fotek


Práce a zábava

Odbavoval jsem žádosti zákazníků a zvažoval, zda dnes zas jít plachtit. Do podmínek kouřma se mi ale nechtělo.
úterý 13. července

Zase do výšin

Odpoledne bylo zas přes 40°C. Dnešní let začal kompromisem: Závod s horkem. Odstartuješ brzy, aby nedošlo k přehřátí motoru, a budeš mít šanci, že se neuchytíš. Anebo budeš vyčkávat, až začne termika, ale přehřeješ motor. A pak se stejně budeš muset nechat vyvleknout. Podívej se na barogram. Podařilo se mi motor nepřehřát a uchytit se na svahu brzy, ale musel jsem čekat ve vzduchu téměř dvě hodiny, než termální energie stoupáků probodla inverzi. Inverze byla vyplněná hustým kouřem a létání bylo téměř IFR až do 12 000 ft. Ale jakmile jsme se tam dostali, plachtění bylo dnes velkolepé. Ulétl jsem 499 km a to stačilo na vystrčení současného šampiona naší oblasti z prvního na druhé místo. Na konci dne bohužel ve Wenatchee vypukl městský divoký požár, což vedlo k masivní evakuaci obyvatelstva. Naštěstí nás se to netýkalo.

.. víc fotek
pondělí 12. července 2021

K lanovce

V Kolumbii stoupla voda akorát na proklouznutí deltami. Losy jsem nezahlédl. Zato plno jiných zajímavých zvířat. Wenatchee jsem vynechal. Místo toho jsem se vydal proti proudu Kolumbie až k lanovce a pak nazpět; s báječným koupáním u mejdanové pláže.

.. víc fotek


Práce

Sloužil jsem zákazníkům. Potřebovali lanka vyvážení, pneumatiky a duše.
neděle 11. července 2021

Služba plachtařům

Za 39°C horka jsem strávil prakticky celý den venku v nestíněném prostředí. Nejen já, ale i vlekař LeeT a ostatní plachtaři a plachtařka - Sophia (na obr. s Lee), Alex, Dave, John, Keith a Mark. Lee udělal sedm aerovleků; s dlouhými intervaly mezi nimi způsobenými jiným letovým provozem na letišti. Na termiku se muselo čekat až do tří odpoledne; tak stabilní bylo ovzduší i přes to vedro. Vyplnil jsem potřebné formuláře pro americký letecký úřad FAA k nadcházející pilotní zkoušce mé žákyně Sophie, kterou plánuje na závěr července. Všichni se dnes dostali do vzduchu až na mě.

.. víc fotek
sobota 10. července 2021

Veslování - po stopách losa

Využil jsem extrémně nízkého stavu vody na Kolumbii. Uprostřed horní delty jsem musel portážovat. Zanechal jsem skif v houštinách a pěšky jsem se vydal po stopách losa. Toho v předešlé dny uviděli někteří kamarádi vodáci. Až na poměrně čerstvé stopy jsem však v rozsáhlém hustém podrostu žádného losa nespatřil. Prošel jsem až k soutoku Wena s Kolumbií, kde se vytvořily rozsáhlé pláže, k tam se nacházející Nymfě. Sledoval jsem také, jak se jeden orlovec málem utopil při lovení ryby. Plavat nemohou. Po střemhlavém potopení jeho tělo dlouho bezhybně plulo po hladině, po co se mi zdálo snad dvacet vteřin, než se zas vznesl, s velkou rybou v pařátech. Tu však chudák po všem tom boji během letu upustil. Předtím se mi povedlo zas vyveslovat proti proudu Wenatchee k pátým peřejím. 

.. víc fotek
pátek 9. července 2021

Los v deltě řeky Wenatchee

Viz pátek 16. července, kdy jsem se setkal s autorem těchto videí, Ericem Barnsem, které mi na mou žádost poslal ten samý den a o týden později mi dal mi svolení k jejich publikaci ve VN.

... dvě krátká videa
pátek 9. července 2021

Za kulturou

S Emilí jsme navečer šli na vernisáž Terryho Valdeze, učitele umění ze střední školy (foto). Známe se dlouho. Rád vzpomíná na svou nadanou žačku Karlu. Pak jsme šli do galerie Kolaps, odkud jsou zbylé fotky. Naproti pak jsme vyslechli spolu s řadou jiných unitářů venkovní koncert folkrokové kapely, ve které hrál SteveC, další unitář, na solovou kytaru.  Byl to povedený večer.

.. víc fotek
pátek 9. července 2021

Na prahu požáru nad Wenatchee

Po dni stráveném v kanceláři prací jsem vyrazil na objevnou cestu. Vystoupal jsem autem 640 výškových metrů, 24 km dlouhou oklikou na okraj Jezevčího hřebenu, 9 km vzdušnou čarou od našeho domu. Podívej se na mapu ve "víc fotek". Odtamtud jsem udělal video a fotopanoráma zachycující rozsah vyhasínajícího požáru. Neskutečné!

... víc fotek
čtvrtek 8. července 2021

Pravděpodobně konečný stav požáru

Omezení byla zrušena. Požárníků bylo 330, letadel 7. Vedení bylo optimistické, že se jim postup požáru povedlo zastavit; i když měli zajištěných jen 50% obvodu. Právníci mezi čtenáři VN se možná pobaví či budou šokovaní z obsahu textu v levém rohu mapy (klikni na obrázek pro větší verzi, a přečti si).

Ten klacík je můj ! ! !  (Dva nezletilí orli při hře.)
čtvrtek 8. července 2021

Nad pět mostů a peřejí

Posilněn hojnou dávkou zralých a přezrálých moruší jsem vyrazil proti proudu. Zas po dlouhé době až k pátým peřejím. Zářivou cestou zpátky jsem sledoval odrazy slunce na vlnách a skotačení dvou nezletilých orlů z nichž ten s klacíkem chudák pajdal. Když si vyhráli, odlétli společně přes řeku do svého hnízda, snad umístit klacík. Co se v mládí naučíš... Zpět na Kolumbii jsem se náhodně setkal s kamarády Larrym a Penny a zas se pak báječně vykoupal.

... víc fotek


Práce

Zákazníci by si rádi koupili Blaníky (včetně našeho aeroklubu), ale nemají na ně.
středa 7. července 2021

Stal se zázrak

Poté, co jsem definitivně na zavlažování zanevřel a prohlásil, že se ho nejméně rok dva nedotknu; a bude na Emily, zda tu bude poušť či trávník, se včera ráno a i dnes ráno zóna 1 umoudřila a stříkala, jak měla. Jsem z toho janek, po padesáti marných seřizovacích pokusech si pojednou, no podvakrát zavlažovací systém dal říci. Uvidím, zda potřikrát a hlavně nyní pokaždé. Když cestujeme a jsme pryč, stříkače musí i bez nás stříkat, jinak ta poušť se sem skutečně navrátí, jako tu dřív byla.

... víc fotek


Požár
Od neděle se místní požár rozrostl na padesát osm km2. Pro představu - to je čtverec o rozměrech 7,7 x 7,7 km či kruh o průměru 8,6 km. Když by se ten dal na mapu Prahy, se středem na Václavském náměstí, oheň by zahrnoval oblasti Prahy od Dejvic k Troji, Krči a Břevnovu a vše mezi nimi. Když by se dal střed na Křivoklát, tak by oheň byl všude mezi Malou Bukovou, Klíčavskou přehradou a Leontýnem. Naštěstí zde se ten požár šíří na východ, do velmi řídce obydlené oblasti. Ale i tak.
úterý 6. července 2021

Emiliny 70té narozeniny

Za teploty 38°C  jsme překvapivě strávili dosti času venku, než jsme se uchýlili dovnivtř domu do vychlazeného ovzduší. Bylo nás 13. Z ohlášených 16 hostů zřejmě několik odpadlo na úpal a dehydraci a na oslavu nedorazili. Neřídili se asi dobrou českou tradicí, posilnit se před vstupem do výhně několika či více pivy.
Emily byla očividně potěšená přáními, dárky a společností s těmi, kteří přišli. Po večeři jsme udělali skupinovou fotku u transparentu, který jsem k této příležitosti odpoledne vyrobil a umístil na javor na zahradě.

... víc fotek
úterý 6. července 2021

Píchlá pneumatika
Ruční pumpu jsem stlačil 180 x , než jsem vzal auto do opravny.

Práce
Zatímco jsem čekal na opravu, posloužil jsem klubu v Houstonu TX. Pro všímavé čtenáře VN: Co je v mém batohu? (Nápověda: Už mi dochází.)

... víc fotek
úterý 6. července 2021

Slunné veslování

Pozdravil jsem se s přáteli zvířátky - kachnami, husami, racky, volavkou, orlem a orlovci. Zazpíval jsem s ozvěnou do roury i pod mostem, pak jsem se u mejdanové pláže osvěživě vykoupal. Voda měla 17°C, vzduch už 25°C. Cítil jsem se báječně.


... víc fotek
pondělí 5. července 2021

Vycházka do lesa s Emilí a Lunou (z parku Squilchuck)

Slíbil jsem den předtím připojit se na vycházku. Pro mé obavy z požáru jsme vyrazili až o desáté; to už začlo být zas pěkné vedro. Naštěstí procházka ve stínu stromů byla příjemná. Náhodně jsme se setkali s jednou chodkyní, původem ze Švýcarska. Představila se coby Tonia. Narodila se v železniční stanici, kde její matka byla výpravčí a matka matky předtím také. Zajímavé.

... víc fotek

Práce
Sloužil jsem zákazníkům.

Požár
Rozrostl se na deset km2.
neděle 4. července 2021

Ohňostroj - oslavy nezávislosti USA ve Wenatchee

Dívali jsme se směrem na západ, v popředí je řeka Kolumbie. Popel z raket padal do řeky; jinak by v tomto supersuchém a superhorkém ovzduší ohňostroj nepovolili. Ohňostroj začal ve 22 hod a trval dvacet minut.

... víc fotek a videí
neděle 4. července 2021

Stepní požár ve Wenatchee

Požár se dostal dnes až 7 km východně od našeho domu. Naštěstí vítr vál směrem na jihovýchod a odvával požár od města do řídce obydlené krajiny. Znepokojující však bylo, že byl docela blízko k našemu plachtařskému hangáru, necelé 3 km. (Letiště je v popředí na fotce. Pohled je směrem na východ).

... odkaz na dnešní oficiální zprávy
... víc mých fotek z dnes
... fotky z webu správy požárů

... čtyřhodinový videozáznam   z obdobného požáru, který zde byl 1. září 2018. Všimni si v páté až dvanácté minutě toho záznamu, jak požárníci úmyslně zapalovali bariérový oheň, aby zadrželi ke městu se přibližují čelo požáru. V tom okamžiku byl požár od našeho domu pouhé 2 km.  ... Víc fotek z požáru v 2018

foto kredit    NCWLIFE

neděle 4. července 2021

Zase na Kolumbii

Vesloval jsem zas po víc jak týdnu. Svaly málem vyhlásily stávku. Na břehu Kolubie byla nachystaná baterie raket pro večerní ohňostroj k oslavám nezávislosti USA. Mladík na prkně dělal jogu. Spolu s kamarádem vodákem JoeM jsme sledovali orly. Pozdravil jsem se s kačenkou s kachňátky a s mýválkem. Poblíž Roury jsem vystoupil ze skifu, abych dosáhl na a mohl se nakrmit morušemi. Při té příležitosti jsem se i báječně vykoupal. Pak ještě jednou, na mejdanové pláži. Na vodě bylo nádherně.

... víc fotek a jedno video


sobota 3. července 2021

Přejezd z Eagle Crest do Wenatchee

Neuděllal jsem dnes žádnou fotku. Ale v liduprázdném údolí severně od průsmyku Satus jsme viděli postupně 26 divokých koní.
pátek 2. července 2021

Jak Karla, Eric a Luna bydleli v Oregonu (pár dní)

Ve středisku Eagle Crest nepovolují, aby si s sebou hosté brali domácí zvířata. Tak se Karla a Eric ubytovali uprostřed venkova poblíž střediska ve Wigwamu.

... Víc fotek
pátek 2. července 2021

Rodinná fotka

V přípravě na sobotní rozloučení jsme udělali pár společných fotek. Laurel, Evan, Právníček, Karla, Eric, Emily, Podzimka a Vítek

... Víc fotek
pátek 2. července 2021

Podzimka a srnka

... Víc fotek

... Video
pátek 2. července 2021

Výlet k vodopádům na řece Deschutes ve středním Oregonu

... Víc fotek

... Video
čtvrtek 1. července 2021

Další příhody s vnoučaty a příbuznými

Rozloučili jsme se s Nancy, Larrym a Sheilou. N+L zavezli Sh do Ashlandu, než se vrátili do svého domova v Roseburgu. V západní části střediska Eagle Crest se Podzimka odvažovala pod velké vodotrysky a pak se seznamovala s taji, jak se naučit plavat, bez plováků. Během dne jsem průběžně sloužil zákazníkům a uzavřel pár zakázek. Navečer pak přijeli Karla s Ericem a psicí Lunou. Měli jsme piknik v parku vedle řeky Deschutes. Jak Luna, tak Podzimka se v řece bohatě vyčmáněli. Luna se honila za tenisovým míčkem, který vytrvale přinášela nazpět Podzimce, která jí ho s velkým potěšením házela. Po návratu do ubytovny jsme s Právníčkem sledovali dvě srnky pod balkonem. Nabízel jsem jim mrkvičku, ale na ní nedošlo. Zvěř krmili sousedi i když venku byly cedule, "Zvěř nekrmte".  ... Víc fotek