Vítkovy noviny

duben 2013 Čas, teplota
a počasí ve Wenatchee

Rubriky: Jiné měsíce | Plachtění | Práce | Veslování | Videa | Evan | Karla | Pošli mi email

Klikni na obrázek a otevře se zvětšenina. A když je v textu něco podtrhnutého, tak je to odkaz na něco dalšího.

Z letiště

Z hřebenu

 
Po výstavě jsem vyrazil na výšlapy se známými a přáteli .. u Bazileje s Vavkou a Janou.
Tentokrát jsem sdílel ubytování na veletrhu i dojmy z výstavy s kamarádem Ivanem.
Koncem dubna jsem vyrazil do Německa na letecký veletrh. Zas mě ohromil obrovský výběr a pokrok v letadlech a jejich pohonech, zejména elektrickém.
21. neděle. Dopoledne jsem se věnoval balení objednávek pro zákazníky a odpoledne dokončování spodních schodů terasy. Hotov jsem byl v osm večer, hezky znavený.
  20. sobota. Vrátili jsme se navečer do Wena, svatební recepce dávno skončila, tak aspoň jsme si užili posledního vystoupení symfonie.
20. sobota. Evan měl dva závody, ráno rychlovku a večer kritérium. S rychlovku byl hotov byl za 22 minut. Vítěz byl o dvě minuty rychlejíš. Pak se ptal, co dělám špatně, že mě to nejde? U oběda se nás pak ptal: Co bych měl příští rok dělat jiného, když se závoděním skončím úplně? Z mého týmu Guinness nikdo nejezdí na velké závody, nikdo mě nepodporuje.
Co mu říci? Najít si dívku, vztah, hlubší důvod žití? Jak překonat osamocení?
19. pátek. Ve Walla Walla jsme fandili synovi Evanovi na cyklistických závodech, jedněch z největších letos ve státu Washington. Počasí bylo nemilosrdné - celý den pršelo, ale v okamžiku závodů se bozi usmáli a déšť ustal. Evanovi se vedlo docela dobře. V dobré náladě se po závodě těšil na další etapy tohoto třídenního soutěžení v kopcovité krajině východního Washingtonu, kam se sjelo okolo čtyřista závodníků z amerického severozápadu. Víc fotek ze závodů a okolí.
18. čtvrtek. Napadlo mě zavolat Olafovi, který bydlí poblíž, a sešli jsme se na večeři. Při té příležitosti jsme oslavili jeho odchod do důchodu, příští pátek, a vzpomněli na spolužáky.
18. čtvrtek.Vyrazili jsme s Emily k tři hodiny vzdáleným vodopádům Palouse Falls. (Tam nedávno jeden kajakář překonal světový rekord ve sjíždění - řekl bych - padání - vodopádem .. viz video.)

Mé fotky z vycházky.

18. čtvrtek. První housátka sezony! Hezké překvapení při ranním veslování. Víc fotek.
17. středa. Nostalgie! Díky Jurajovi - Sačmovi a asi ještě někomu se mohu podělit o tyto historické fotky z koncertu Siriusu ve Véčku (studentském klubu) VŠD v Žilině.

Pracoval jsem v kanceláři a na terase. Dokončil jsem pokládání palubovek na dolní část terasy. Teď už jen zbývá pokrýt schody a dokončit zábradlí, to ale bude dosti dlouho trvat, je to piplačka.

16. úterý. Ráno mě poštěstilo možností vyveslovat ke třetím peřejím. K poledni se na mě sluníčko usmálo. Pracoval jsem pak do tří v kanceláři a jak se palubovky nahřály, na terase.

15. V pondělí sněžilo. Pracoval jsem v kanceláři.

14. neděle. V typicky aprílovém počasí jsem vyrazil se sedmi přáteli na celodenní putování po řece Kolumbii, na kanoích. Víc fotek.
13. sobota. Přes noc byl velký vítr, i celý den. Já to však nevnímal. Ponořil jsem se do fáze dvě, nahoru a dolů, a v průběhu dne dokončil spodní schodiště. Teď už jen stačí, aby se oteplilo a já mohl položit palubovky a tím schody dokončit, jo, ještě přidat zábradlí. Večer byl vzpomínkový koncert, ale já se omluvil, byl jsem pěkně vysílený z celého dne na nohách, a cítil se krásně, byl na čerstvém vzduchu. Víc fotek ze stavby konstrukce dolních schodů.
12. pátek. Večer bylo setkání svazu místních ochranářů. Zaujala mě mapa, jak úspěšně pokračuje odkup soukromých pozemků podél města. Svaz tak zajišťuje, aby se město nerozlézalo do podhůří a volná příroda zůstala neposkvrněná, a co hlavně, byla po ruce a poblíž. Barevné obrazce na fotce ukazují, co je už tak ochráněno.
12. pátek. Hodně se ochladilo, tak v připevňování palubovek jsem dál pokračovat nemohl. Skloubil jsem práci v kanceláři (objednávky, zásilky) s odstraňováním starých spodních a postupnou výrobou a instalací konstrukce nových schodů . Víc fotek pro představu.
11. čtvrtek. Zas se oteplilo a já mohl zdárně pokračovat na horní i kusu spodní terasy, připevňovat konečné palubovky. Pár víc fotek.
10. středa. Místo ohlášeného sluníčka mě přivítal pošmourný déšť. Tak jsem dělal čtvrtletní daně, platil továrně za dodávky a doufal ve zlepšení počasí. Když se k poledni vyčasilo, vrhl jsem se výlučně na využití možnosti začít pokládat novou podlahu na terasu. Provizorně jsem zas uschopnil dolní schody, které jsem včera zlikvidoval, abych mohl běhat nahoru dolů s prkny, a pečlivě je ořezával na specifickou délku. Mezeru mezi nimi mi pomáhal dodržovat přípravek Camo, se kterým jsem prkna ze šikma z jejich boků přišroubovával k podpůrné konstrukci podlahy. Na konci prken jsem používal kolmé šrouby a díry po jejich hlavách zakryl čepičkami. Podívej se na víc... baví-li tě to.
9. úterý. Na veslování byla příroda do sebe zakoukaná. A povedlo se mi vydrat se k druhým peřejím. Podívej se.
8. pondělí. Střídal jsem práci v kanceláři s pokračováním ve výrobě horních schodů. Potěšily mě přišlé zprávy. Navečer jsem dospěl k bodu, kdy bych býval mohl schody dokončit pokrytím konečnými palubovkami. Nejprve se však musí upevnit palubovky podlahy pod schody, k podpůrné konstrukci pod nimi. K palubovkám podlahy musím mít přístup skrz schody, abych podlahu mohl upevnit. Zatím jsou palubovky podlahy stále jen volně položené. Čekám na teplejší počasí kvůli rozpínání. Až pak budu moci schody dokončit. Tak uvažuji pustit se zítra do výroby spodních schodů. Víc fotek schodů z dneška (jen 3).
I se mi o těch schodech zdá. To se mi vybavují jak koryta pro krmení dobytka. Jak tobě?
7. neděle. Celé odpoledne až do večera jsem tvořil další část horních schodů. Bylo sice velmi chladno, sníh po okolních vrších, ale nepršelo. Víc fotek z dnešního tvoření.
7. neděle. I když silně pršelo, šel jsem veslovat. Byly zprvu vysoké vlny a silný proud. Poprvé letos jsem uviděl orlovce. Tak dorazili z nižnějších krajin!
Nebyl jsem jediný, který se vypravil do deště: Po mě šli na vodu i Glen a Tom.
Víc fotek a videjko.

Unitáři. Zaslzel jsem při zpívání What Wondrous Love (Jaká báječná láska) a pak zapálil svíčku...
Ukázka na videu má luteránskou verzi, pro unitářský text se podívej
sem.

6. sobota. Kočka Mňoukí je zvědavá.
6. sobota. Začal jsem se stavbou podpůrné konstrukce horních schodů. K večeru na mě přišla inspirace původní návrh pozměnit, a schodiště udělat zalomené. Bude to výzva udělat, ale těším se na to. Víc ze schodů.
5. pátek. Z obchodu stavebnin konečně doručili správné palubovky, výrobce a styl Azek. Bohužel, přivezli je s křížkem po funuse. Nedávné horké dny pominuly a nyní musím vyčkat na další oteplení, než je budu moci nainstalovat (kvůli rozdílnému rozpínání). Ale to nevadilo, stejně nejprve musí být připravena konstrukce schodů, na které jsem průběžně pracoval. Za odpoledne jsem vyrobil z pod tlakem nakonzervovaného venkovního dřeva prozatím tři podpěry, podle šablony z včerejška. Šlo to pomalu.

Byl první pátek v měsíci, a tak se konal večer toulek po otevřených uměleckých galeriích. Nejbizarnější bylo rozbíjení krásných modrých keramických šálků, velkým kladivem, coby umělecký akt.

5. pátek. Veslování. Přes noc i ráno pršelo, odložil jsem veslování a začal až v osm, kdy jen krápalo. Pak se počasí dokonce vybralo. Viděl jsem zajímavé kombinace ptáků - místo obvyklých hus, orla s vránou, tři kormorány a kachny merganser. Byla vysoká voda a nabral jsem si v peřejích. U stromu ve tvaru pirátské lodě jsem zakotvil a přijímal hřejivé paprsky.
4. čtvrtek. Za bubnování deště venku jsem uvnitř rýsoval a počítal a řezal až vytvořil šablonu pro budoucí schody. Víc fotek.
3. středa. Veslování. Tryskáč rozštěpil oblohu, srnka se koukla, dral jsem se peřejemi a pak halekal do potrubí, v představě a naději, že mě někdo uslyší na druhé straně zeměkoule.

Vyzvednul jsem venkovní dřevo co měli na skladě a převezl domů, připravoval z něho vyřezat schodiště podle mého návrhu, které by přitom pasovalo. Byl to hlavolam.

Byl nádherný den, průzračný, bylo vidět ohromně daleko.

2. úterý. Pracoval jsem v kanceláři a pak jsem přejímal velkou zásilku dřeva. Spletli to. Poslal jsem je zpět po delším dohadování. Později volali, že udělali chybu a že přivezou správné dřevo ve čtvrtek. Akorát, když se má změnit počasí - ochlazovat a pršet. Nebyl jsem nadšený. Na správnou instalaci potřebuji, aby bylo dřevo teplem roztažené. Terasa.
1. pondělí. Na Apríla plavaly krávy přes rameno delty. Víc fotek.