VN duben 2018 Čas a počasí ve Wenatchee

Klikni na obrázek a otevře se zvětšenina. A když je v textu něco podtrhnutého, tak je to odkaz na něco dalšího. 

Rubriky: | Jiné měsíce | Gurmánství | Plachtění | Práce | Veslování | Videa | Evan | Karla  Autumn Karma|

| Pošli mi email

Z letiště na západ

Z hřebenu na východ

Hezký den !
30. pondělí

Čarodejnice
30. pondělí

Papírování, pak se Zdenkem

29. neděle

Odpočinkový den na Křivoklátě

Oto a Zuzanka, ohromující kamarádi, přivezli vytisknuté formuláře, navíc i Otovo pivo (velmi chutné!!)
a čerstvé mléko z Bukové z tamního mlékomatu. Po nákupech jsme šli s Milanem na Sokolí a koukali se na tamní penziony. Poobědvali jsme doma. Oba Karla i já jsme prali své prádlo a pověsili uschnout - bylo 28°C!!! Po Milanově siestě jsme vyrazili k Berounce zaplavat si a omýt se. Karla dělala reklamní fotky pro svou kamarádku Ally, která vyrábí suché šampony (pro turisty v divočině). 
28. sobota

Procházka a pečení klobás ve Skryjích

Strávili jsme příjemné odpoledne a večer u kamarádů. Obešli jsme velký okruh nejprve nahoru okolo kozího statku, pak údolím potoka k Berounce a podél ní proti proudu a nahoru zpět do Skryjí. Zuzana připravila báječné pohoštění a Zuzanka s Otou hezky zazpívali. I já přispěl. Děkujeme moc za vše!
27. pátek

Západ slunce ze střechy
27. pátek

Další pochůzky po úřadech a procházka po Praze
26. čtvrtek

Výlet do Varů
25. středa

Papírování
24. úterý

Karla přiletěla
23. pondělí

Za dodavateli
22. neděle

Návštěva Enky
22. neděle

Východ slunce
21. sobota

Krmím Milana a sebe thajským jídlem
21. sobota

Na brigádě s Ochranáři
20. pátek

Setkání s Milanem
20. pátek

Přejezd do Česka
18. středa - 19. čtvrtek

AERO FRIEDRICHSHAFEN VIDEOS -

18. středa - 19. čtvrtek

AERO - Setkání s Lukou (a plno jinými známými z leteckého průmyslu)
18. středa - 19. čtvrtek

AERO - Konkurence Blaníkům z Polska
18. středa - 19. čtvrtek

AERO - Brzdy pro letecká kola
18. středa - 19. čtvrtek

AERO - Elektrický Antares s šesti motory
17. úterý

Západ slunce nad Friedrichshafenem
17. úterý

Vlak z Frankfurtu do Friedrichshafenu

16. pondělí až 17. úterý

Let do Evropy

16. pondělí

Déšť v Seattlu ..

ale jinak vše v pohodě
15. neděle

Cesta do Seattlu

Vyrazil jsem na služební cestu. Její první část mě doručila přes hory Kaskády do motelu poblíž letiště SeaTac.
15. neděle

Veslování

Byl klid, střední voda, pohoda, 7°C. V dolní deltě se páslo velké stádo srn – okolo patnácti! Vzal jsem to pak podél delty po Kolubmii. U vyvráceného stromu panáčkoval mýval. Na Wena byla vzdutá voda.  Trvalo mi velmi dlouho vydrat se k normálním peřejím. Cestou jsem sledoval správu silnic, jak velkým kloubovým jeřábem prohlíželi stav konstrukce mostu – odspodu. Přibylo orlovců. V horní deltě jsem se potkal s kanoistou, NealH. Fotil jsem dál orlovce, zkoušel nastavení foťáku s největším grafickým i optickým rozlišením. Při tom jsem si všiml vysoko na obloze úchvatného úkazu. Povedlo se mi ho zachytit. Je to poslední fotka v albumu. Zvětš si jí na maximum a počítej!
Na vodě mi bylo skvěle. Jen scházelo hlasité zpívání a počítání.
14. sobota

Koncert symfonie

Před vlastním koncertem jsme vyslechli přednášku dirigenta, o dílech a skladatelích. Zas velmi poučné. V první půli koncertu jsme vyslechli Bernstein předehra ke Candide, Copeland Our Town a Gershwin Rapsodie v modrém. Během přestávky jsem dělal fotky Kezia a Olivera s jejich nástroji. V druhé půli zpívala mladá žena z Wena svou skladbu a pak od F Grofé byla Suita z Velkého Kaňonu, s promítáním scén z toho kaňonu na obrovské plátno nad orchestrem. Byl to hezký večer.
14. sobota

Vítání východu slunce

Byly čtyři stupně a klid. Věnoval jsem se údržbě v práci. Radoval jsem se přitom z přírody okolo mě.
13. pátek

Oliver, Kezia a Mňoukí

Zatímco jsem byl na vodě, Em vzala u nás ubytované hudebníky symfonie na výšlap do kopců na západ od města. Poobědvali jsme společně. S těmito dvěma jsem před měsícem lyžoval, snad od nich
jsem své marodění nechytil?
13. pátek

Veslování

Byla hodně vysoká, klidná voda. Nefoukalo. U doku jsem mluvil s pánem. Pochválil stezky pro cyklisty. Ptal se kolik navesluji. Požádal mě, zda může udělat mou fotku jak jsem na skifu. Já se ptal odkud je. Prý z Prince George z Kanady. Je tu s jejich hokejisty. Dnes je finále. Hrajou s místními Wild o titul. Hmm.. Věděl jsem, že je tu ve Wena profi hokejový klub, ale že by se až tak vyšvihli?
Dnes jsem se snažil dělat fotky neobvyklých ptáků. Nejprve vlašťovek; ty létaly až úplně uprostřed řeky, daleko od břehu, i když plavat neumí. Pak v hnízdu orlovců a zpět u doku párek kachen merganser. Na vodě mi bylo báječně.
12. čtrtek

71. narozeniny Lynna

Jako obvykle, v naší partě šlapačů jsme dali Lynnovi legrační přáníčka. Mimo Lynna slavila i Rana - dnes (jiný) doktor vyšetřil její stehenní kost a prohlásil, že po vyhojení bude moci zas dělat vše, co předtím! Tak jsme oslavovali dvojí událost. A Rana se už zase smí pohybovat, včetně plavání, i řízení auta. Takže už žádné snídaně do postele, dovážení a jiné změkčování. Slavili jsme v pivnici McGlinns. Kdo chyběl, byli Cathy a Drew. Ti jsou na desetidenním šlapání v Utahu. Pomysleli jsme na každého.
11. středa

Veslování

Dopoledne bylo nádherně jasno, sice ještě dost chladno, 7°C, ale sluníčko zářilo. Na akvaduktu seděly husy. Ve stromu seděl orlovec.
U horního mostu se vyklubali z přezimování svišťové.


10. úterý

Práce a kultura

Dnes jsem se věnoval přípravě dokumentace a odesílání zásilek. Večer jsme si promítli film natočený v Praze i jinde v ČR v 1994 o životě Beethovena.
9. pondělí

Mexické krevetky

Po veslování jsem si dal šlofíka, zatímco Emily sekala venku trávu (no, to je emancipace, co?) a pak jel na FedEx pro zásilku pro Blaníky. Emily (hrozné, to jsem tedy mužský šovinista, co?) připravila večeři. Chutnala moc dobře.

Práce

Večer jsem pak doháněl, co chtěli mí zákazníci během odpoledne. Přichází čas, kdy první
mou firmou objednané samostartující  kluzáky s elektrickým pohonem začnou být doručované do Ameriky.

Rodina

Večer zavolal Evan s Autumn na klíně a povídali jsme si přes video. Autumn se s námi dospělými po chvíli začla nudit, až když jsme jí začli zpívat písničky (já přes mikrofon). Bylo prima být tak všichni čtyři spolu.
9. pondělí

Veslování, páry

Po dopoledni strávené prací pro zákazníky jsem si dopřál zas vyrazit na vodu. Oteplilo se na 15°C a mírně foukalo od východu. Po počátečním setkání s jedním kajakářem jsem fotil spárované subjekty - poprvé se mi podařilo zachytit párek (jinak dosti plachých) kachen merganzer, než se oddělí - ta hnědá je samice (ty zůstanou být viditelné) a ten zelený samec (kam zmizí, když se narodí kachňátka, obvykle tak dvanáct, je mi záhadou). Další záběr je vnitrozemských racků. A pak kanadských hus při siestě. A pak nečekaně, v dolní deltě, jsem byl překvapený, že tam byl motorový člun! Na něm dvě mladé bioložky, sčítaly budky pro ptáky. Zaměstnává je správa přehrad, v rámci ustanovení, že na odškodnění přírodě, kterou přehrady zaplavily, se budou starat o pobřežní prostory. Toto bylo velmi prozíravé - tak vznikl nádherný park, obklopující oba břehy Kolumbie (financovaný správou přehrad). Dívky na fotce mají sympatická křestní jména, začínající na stejné písmeno, jako mé dcery: Kristen a Kelly. Dozvěděl jsem se od nich plno zajímavostí, které jsem předtím nevěděl o péči o přírodě. Ony zas ode mne o legráckách, které umístili mí kamarádi vodáci. Byli jsme zrovna u místa, kde do stromu umístili jízdní kolo se smrtkou v sedle. 
8. neděle

Vítek se dorozumívá s ostatními přes mikrofon

Abych si hned zase nezchroumal hlasivky, které mi konečně zas přicházely do života, napadl mě skvělý nápad: Proč nemluvím s ostatními přes mikrofon? Zesilovač mám (pro elektrickou kytaru), tak stačí jen najít vhodný mikrofon. Našel jsem ho ! V mých krámech z doby hraní v rokenrolové kapele Sirius. Padesát let starý Beyer Dynamic!  Fungoval stále perfektně!!
7. sobota

Dobročinný koncert a pak večeře s MJ+J, M+J a Bonnie

Seděli jsme na balkoně luteránského kostela, já hned vedle klávesnic varhan, na které běžně po nedělích hraje Judy během jejich bohoslužeb. Tentokrát jsme tam poslouchali jednu pěveckou skupinu z obasti Seattlu, která dává za rok asi dvanáct koncertů pro náboženská a dobročinná sdružení, aby jim pomohli vybrat od diváků příspěvky na dobročinné akce (v tomto případě posílání doktorů a léků do jedné osady v Nigerii). Zde si můžeš poslechnout celý koncert.
Po koncertu se naše menší skupina přemístila do restaurace na večeři. Během večera jsem se procvičoval v dělání fotek z velké vzdálenosti i za chabého osvětlení.
Před restaurací měli věčný, jakoby olympijský oheň, tak i ten jsem se snažil vpravit do fotek.
Hlídal jsem hlas a je naděje, že zas někdy začnu normálně mluvit.
7. sobota

Exkurze do vinobraní Martin-Scott

Judson v minulosti také vyráběl vína a tak jsme ho a MJ vzali do výrobny poblíž našeho domu. Majitel se s námi dal do zaníceného hovoru a tak jsme spolu strávili  několik příjemných hodin včetně koštování jeho výrobků. Vinice je nad řekou Kolumbií.
6. pátek

Večer galerií

Večer byl první pátek v měsíci, tak jsme se vypravili do galerií. Nejprve na keramiky, pak na všehochuť. Nakonec jsem krmil vyhladovělého havrana, také byl součástí umění na Avenue. Čekal tam na mě už několik let.
6. pátek

Veslování se srnkami, potáplicí a orlovcem

Za dušičkového počasí jsem k poledni vyrazil zas na vodu. Udělal jsem fotku loďárny od neobvyklé strany, v dolní deltě se radoval z tří srnek, a pod železničním mostem a v okolí jsem byl u vytržení z téměř společenského setkání se zde neobvyklým ptákem - potápalicí (angl. loon). Pták tráví mnohem více času pod vodou, než nad ní. Tato byla vyloženě na mě zvědavá. Vynořovala se nečekaně na druhé straně skifu, obplavala mě zblízka. Když jsem konečně byl připraven její chování nafilmovat, zmizla. Promiň. O tomto ohromně zajímavém ptáku, který mimochodem Kanaďané mají coby symbol na svém dolaru, si můžeš přečíst víc tady. Dále proti proudu, u prvních peřejích, jsem uzřel prvního orlovce sezony. Na vodě mi bylo výborně. Mé zotavování je na dobré cestě. Už mi méně bolí (snad
od dlouhodobého úporného kašlání možná nalomená) žebra na pravé straně hrudníku a tělesná výdrž se mi vrací. Snad i mluvit zas někdy budu moci. 
6. pátek

Dnes se Karle narodila  KARMA - její nová firma.


5. čtrtek

Práce

Odbavil jsem několik zakázek a pak sestavoval studii o trhu dvousedadlových kluzáků v severní Americe.


4. středa

Setkání a večeře s MJ a Judsonem v Leavenworthu

Dnes jsem strávil většinu dne v práci. Večer jsme byli na setkání v bavorské vesničce Leavenworth s tetou Emily, Mary Jane, a jejím manželem Judsonem. Obdivuji jí, že v 82 letech ještě vyučuje žáky, od mladistvých i po starší, ve hře na piano. A Judson jí podporuje, je moc fajnový člověk. V prosinci mu bude 90 let.  Do Leavenworth přijeli na čtyřdenní dovolenou.
3. úterý

Polední veslování

Příští tři dny mělo pršet. Dokončil jsem úspěšný hovor v práci a před jedenáctou jsem vyrazil na vodu. Sice byla docela zima, jen 8°C, ale nabalil jsem se jako by bylo na nule a byl jsem v pohodě. U doku právě končila větší skupina vodáků. Pozdravil jsem se s TJ a Hugh. Pak jsem udělal polehoučku celý svůj obvyklý okruh. Asi mě začíná být normálně, když jsem se dal do focení svých oblíbených scenérií - zas nějakých nových kmenů. Z ptáků zpočátku bylo málo - kachny, husy, potápky. Ale pak se objevily i zlatoočky tryskáči, ledňáček (!), holubi, vrány a nakonec i osamělý racek. Zpívat a počítat mi hlasitě nešlo, ale v mysli v pohodě. A ani jednou se mi nechtělo kašlat - tedy, zatímco jsem byl na vodě. Jak jsem byl na souši, tak se do mě úporné kašlání až do 18ti pustilo po pekárně, poště, bance i doma. Pročistil jsem hrdlo a odpoledne se vyspal. Měl jsem bizarní sen:  jaké by to bylo prima, kdybych si mohl po veslování ulehnout a usnout .. však to právě jsem dělal !!! Ha ha.
K večeři Emily podala kuřecí hamburgery, na hnědém chlebu a s chřestem. Jedli jsme s plno omáčkami - kečupem, aioli, hořčicí a nakládanými okurkami.
2. pondělí

Velikonoční pondělí

Upletl jsem pomihodu z větviček červeného javoru. Mňoukí se pustila do jezení jejích pentliček.
1. neděle

Velikonoční večeře

Emily připravila pečené - šunku, květák s česnekem, sladké brambory. Na české tradice jsme pomysleli.