S

VN  duben 2020



Čas a počasí ve Wenatchee

ČAS  |  POČASÍ   |

 Index | Poutě | Plachtění | Práce | Veslování | Videa | Evan | Karla | KarmaPodzimka | Lawson | Jídla | Pošli mi email

Klikni na obrázek a otevře se zvětšenina. A když je v textu něco podtrhnutého, tak je to odkaz na něco dalšího.

Nazpět do domovské stránky VN

Z letiště na západ

Z Missie na východ


4
Hezký den! Zítra v pátek snad zas vyrazím na vodu, či do vzduchu a  dozvím se o průběhu čarodejnic. Co ty?
Příklad české tvořivosti.

Protilátka je nalezena.
 





Když se otočí Covid-19 opačně a obrátí vzhůru nohama, tak se to dá přečíst coby,

    6 litrů piva s vitaminem C.
(6l-pivoC)

No není česká tvořivost úžasná ??? Díky, Igor, za příspěvek do VN.


čtvrtek 30. dubna 2020

Čarodejnice

Na hřebenu nad městem jsem upaloval váhově lehkou ženu. Předtím byla podrobena hrubému mučení. Přežila to a snad i nadále bude žít. Možná ten pohanský svátek zde nezavedu.
středa 29. dubna 2020

Pomáhal jsem Karle dělat údržbu na Betty

odklid dřeva, odmotání výhřevného elektrického kabelu z výpustě odpadové vody, renovace podpěry zatahovacího překrytu, zakytování a nátěr všech možných skulin na střeše domečku na kolech (Betty), zatajení dechu a nedýchání pro dvojportrét s nepovolenou sociální blízkostí. Nakonec - experimentální polívka z Veroniky Amerikána: špenátku. Povařil jsem špenátek deset minut se solí, kmínem, droždím, vajíčkem a moukou. Trpká a hořká chuť syrového špenátku byla zamaskována; výtvor chutnal docela dobře. Ještě se neví, zda špenátek byl plný jedů z možné závadné vody, která vytéká z roury. Zítra povím výsledek.

Hádej co to je?  (Volavka při vzletu)
středa 29. dubna 2020

Veslování

Klidný začátek u doku; strašidelná hádačka, výtvarné úmění pod silničním mostem, sklizeň špenátku, mračné řady, další postup na stavbě hotelu, kanadská husa sprintuje.
Pusť si VIDEO - Peřeje a sklizeň špenátku.
úterý 28. dubna 2020

Zpráva o koronaviru ve státu Washington

Možná by čtenáře VN zajímalo, jak jsme na tom zde ve Wenatchee a v této části Ameriky.  Normálně se na to moc nekoukám, ale pro použití ve VN jsem vyhledal na internetu tabulku a graf, které jsou denně obnovované ministerstvem zdravotnictví státu Washington. Klikni SEM.

Pokyny: Jak se ti stránka otevře, ignoruj co je zprvu tam shora (anglicky) napsané a listuj si tou stránkou dolů až najdeš za chvilku mapu státu s nadpisem COVID-19 in Washington State. Namířením šipkou tvé myše na ten či onen okres státu a dále nehýbáním šipkou se po chvilce objeví bublina, černý obdélník, se čtyřmi údaji: kód okresu, jméno okresu, potvrzených případů, počet úmrtí. My bydlíme v okresu Douglas County uprostřed státu, na rozhraní s okresem Chelan.

Výzkum co je "špenátek" rostoucí z Roury

Jmenuje se latinsky "Veronica Americana" ! A je z rodiny (teď se o něco podepři při vyslovování) S c r o p h u l a r i a c e a e !!!
  • Více fotek
  • Kde Emily našla možnou odpověď - na straně 436 v knize Wildflowers Of The Pacific Northwest (přírodní květena na americkém severozápadě) od známého fotografa Marka Turnera, který žije v Bellinghamu. Knihu vytvořil se spolupracovnicí Phyllis Gustafsonovou. S Markem se známe osobně. Je syn přátelů rodičů Emily. Knihu nám věnoval i s podpisem autora.
  • Kde jsem našel ověření - na více zdrojích, zde uvádím tento.
  • také jsem se dozvěděl, že je ten špenátek jedlý a výživný, jak syrový tak vařený, s chutí podobnou řeřiše, s vysokým obsahem vitamínu C. 
  • Tak asi začnu sklizeň a na obchody se zeleninou nebudeme odkázaní. Jen se nemám moc zajímat o to, co je ve vodě, která přitéká rourou.


úterý 28. dubna 2020

Zahradní úprava

Projektant a stavbyvedoucí: Emily
Vykonavatel: Eric
Pro příznivce letectví a batolat

úterý 28. dubna 2020

Procitání

Byly nádherné červánky a východ slunce.
pondělí 27. dubna 2020

Veslování

Východ slunce, ostré světlo, bělohlavý orel, orlovec si chytil rybku na snídani, rodinka kanadských hus, ledňáček prchal, špenátek začal kvést.

neděle 26. dubna 2020

Práce a zábava

Dělal jsem administratívu a připravoval nálepky.  
Potěšila mě odezva na vytvoření přezdívky pro Lawson Edward:
Enka navrhla, Právníček. Milan, Zákoník. Tak už jsou tři, s Edíkem.
Co se zaběhne? Nebo má někdo ještě jiný návrh?

Mňoukí se usmívala při spaní (obr.)
sobota 25. dubna 2020

Návštěva u Eda a Sheily, s Nancy a Larrym a psem Zoe

Na naší straně přenosu přes médium FaceTime poskytovaným provozovatelům výrobků firmy Apple byli Emily, Karla, Mňoukí a já. Cítil jsem se skoro jako být s nimi v Ashlandu. Sheila byla stále s jiskrou, Eda pošťuchovala, aby neusínal. Jak ten se vzbouzel, zajímal se. Bylo prima se i slyšet pěkně nahlasito. Dal jsem zvuk přes domácí reproduktory. 

sobota 25. dubna 2020

Pedikúra

Za asistence Mňoukí. (Varování: Jestli by se ti dělalo z těchto fotek špatně, tak shlédnutí albumu klidně přeskoč.)

sobota 25. dubna 2020

Veslování

Červánky, husy, nová a starší Nymfa, otec a syn - Joe a Brendan, špenátkem zahlklá Roura, blížící se déšť, demonstrace rybářů, kostra hotelu.
pátek 24. dubna 2020

Školení

Dal jsem si školení čtením a přezkoušením ze znalosti letových a údržbových příruček.  To jsem prokládal sekáním trávy a odhrabáváním zaschlé od zimy.


čtvrtek 23. dub
na 2020

Půlměsíční narozeniny Edíka

Kdo přijde s jinou vhodnou přezdívkou pro Lawson Edwarda? Zde jsou nové fotky pro dychtivé čtenáře (podle odezvy hlavně čtenářky) VN. A aby to bylo férové, přidal jsem i pár dalších fotek do albumu Podzimky.

čtvrtek 23. dubna 2020

Veslování s ještěrkami, pářícími se orlovci

Byla hodně vysoká voda na obou řekách. Na břehu poblíž Odab mostu se proháněly dvě ještěrky. A o kus výše se pářili orlovci. Snad se ti neudělá z obou videí špatně.

čtvrtek 23. dubna 2020

Zrána jsem šel Luně házet míčky

Vyšli jsme rovnou z domu
po ulici na školní hřiště, 160 m přímou čarou z naší zahrady vzdálené (po klikaté ulici však 475 m). Luna byla šťastná.
středa 22. dubna 2020

Šel jsem zase nakupovat

Vyčkal jsem až do osmi večer a vyrazil jsem do obchodu. Na parkovišti, kde jindy bývá desetkrát tolik aut, jich bylo asi třicet. Kde všichni ti lidi byli? Když jsem vešel dovnitř, uviděl jsem jen dva (foto, klikni na podtrhnuté záhlaví). Až na personál obchodu a mě skoro nikdo nebyl v roušce. Začínala jim docházet zelenina. A prodej zrníček ve velkém byl zrušen už koncem března. Tak mi začínají docházet. No, mohl bych je od nich koupit. Ale obchod je vychytrale přesunul do předzabalených kelímků, kde stojí až dvakrát tolik, co předtím. Co ten vir nedovede ???

Co se mi zdá, že ten vir udělal s lidmi?

Pojednou nejsou tolik zabalení do cibulových slupek společenského bontonu. Zábrany vůči jiným lidem snížili, protože je s nimi spojila nutnost obrany proti jinému nepříteli. Viru.
Jak se ti to možná bude jevit coby paradoxní, jsem tomu rád, že vir přišel. Samozřejmě, je mi moc líto všech lidí a rodin, které tím virem byli či budou bytostně postižení.

středa 22. dubna 2020

Výšlap než mělo začít pršet

Po ránu jsem udělal rychlou průzkumnou cestu na trase, ke které je to autem od domu jen patnáct minut. Dělím se na fotkách, posuď, zda to stálo za to ..... 


úterý 21. dubna 2020

Veslování, odrazy slunce

Udělal jsem pouhé dvě fotky na vodě; dal jsem si téma: reflexe. Obvesloval jsem svůj obvyklý okruh. U doku jsem se pozdravil s TJ a Hughem. Na poště jsem vyzvedl vrácený tlumič. Doma jsem se vrhl do další práce.

pondělí 20. dubna 2020

Pracovní všehochuť

Tabulka nálezové zprávy; administrativa letu; oprava kliky; bankovnictví a účetnictví; příprava večeře.

neděle 19. dubna 2020

Znovu jsme se vznášeli ve výšinách

Nabídl se mi AlanB, že by mě mohl dnes vyvléci. Doufal jsem, že se povede. Po doručení své dcery vzduchem do Ellensburgu udělal se mnou ještě jeden let ... pro něj desetiminutový, pro mě pětihodinový. Proletěli jsme se nad pláněmi, jezery a ledovci v horách. Ve výši bylo devět pod nulou, ale slunce svítilo. Byl jsem rád, že jsem nesoutěžil. Mohl jsem si uvolněně užívat skvělých podmínek, zralých pro rekordy. A i se dostat domů v pohodě k večeři, kterou Emily připravila - grilovaného tuňáka Ahi, cukety a chřest.
Podívej se!
neděle 19. dubna 2020

Veslování; výrazy ptactva

Zase jsem zažil krásné červánky na vodě. U soutoku jsem si povídal s kanadskými husami a sledoval konverzaci bělohlavých orlů. Na Wenatchee byl silný proud. Pozdravil jsem se už se třetí letošní rodinkou hus. Sledoval jsem milostné nápory morčáků a orlovců. Plánoval jsem možné nové výšlapy.

Možná se dostanu do výšin

Nabídl se mi AlanB, že by mě mohl dnes vyvléci. Snad se povede ...

sobota 18. dubna 2020

Západ slunce

.
sobota 18. dubna 2020

Odpočinkový den

Po včerejším nesmírně vysilujícím výšlapu jsem místo veslování vyhlásil den odpočinku. Po ránu v kanceláři jsem si všiml zajímavé shody s osmičkami. Četl jsem noviny. Americká poštovní služba USPS (a to už před virem) měla schodek 22 miliard místních korunek. Časopis Washington Post prohlásil USPS za přežitek, a i Kongres, který má na rentabilní fungování pošty dohlížet. Emily mě upozornila na humornou píseň o Karanténě. PUSŤ SI VIDEO. Líbí-li se ti zpěv této
vokální country skupiny se jménem Home Free, zde je o nich více. Odpočinkového dne jsem využil pro dohánění všeho odloženého, včetně četby letových a údržbových příruček pro miniLAKy.

HŘÍČKA S OSMIČKAMI ... sobota 18. dubna 2020 ... záběr z obrazovky mého PC

pátek 17. dubna 2020

Nemohu se hnout (šel jsem na výšlap)

Udělal jsem to nezbytné v kanceláři, přesměroval jsem služební telefon a vyrazil na výšlap. 
pátek 17. dubna 2020

Údolí se probouzí

Zachytil jsem pohled z hřebenu Missie na východ, a pohled z balkonu na západ se serií tří fotek s odstupem sedm minut od východu slunce.

Lawson

Založil jsem novou webovou stránku, takovou, jakou už Podzimka má.
Zde jsou obě. Jsou běžně dostupné přes menu nahoře.
|   Podzimka   |   Lawson  |

čtvrtek 16. dubna 2020

Západ slunce

Po úklidu okolo nájemního domu jsem se kochal hrou světel ...
čtvrtek 16. dubna 2020

Člověk se stále má čemu novému učit

Před třiceti lety jsem byl u zrodu českého kluzáku L33 Solo; v Kunovicích i při světové vyhodnocovací návrhářské soutěži v Oerlinghausenu v Německu pro volbu jednotypové závodní třídy FAI, tzv. Světové. Tehdy L33 málem vyhrál; byl finalistou. Kluzák v mnohém nepotřeboval údržbu. Až do nyní; jeden zákazník vyměňoval pneuhydraulický tlumič podvozku (toto bylo poprvé za těch třicet let, co se o dodané L33 starám). Až nyní jsem se poučil, že pro použití v L33 je tlumič odlišný. A tak jsem si v praxi vyzkoušel, jak upravit tlumič podvozku z běžného Blaníkovského na ten pro L33 Solo, aby se do toho kluzáku dal vmontovat a v něm udržovat doplňováním dusíkem a mazivy. Koukni se kliknutím na podtržené záhlaví tohoto článečku na detajlní fotky.

čtvrtek 16. dubna 2020

Veslování navzdory ničivým živlům

Nevěřil jsem svým očím při příchodu do loďárny. Před pár dny jsem po opravě uvedl do provozu skif a už ho zase někdo poničil. Urazil mu kýl a přilepil ho jiným tmelem. Vyhodnotil jsem opravu coby plavbu umožňující a vyrazil jsem na Kolumbii a Wenatchee.  Sice člun stále teče, ale z jiného místa (odsávací klapkou, kam se musí dát nové gumové těsnění). Hlavně - nepotápí se. Obvesloval jsem za nádherného počasí svůj obvyklý okruh a potěšil se ze světa okolo sebe. Cítil jsem se báječně.

Práce

Dokončil jsem štos formulářů výročních osobních daní. Po závěrečném přehledu jsme je s Emilí podepsali a odeslali s platbou bernímu úřadu.

Výpomoc

Karla odložila práce na Betty, pro které mě pozvala, na příští týden.
čtvrtek 16. dubna 2020

Bitva o vzletovou dráhu

Doufám, že koronavir přinese nakonec kladný následek: Federální vláda rozdává správám letišť peníze za účelem obnovy vybavení, placení platů a splácení půjček. Rozeslal jsem všem našim aeroklubákům výzvu s poukázáním na to, že správa našeho místního letiště nyní nemá výmluvu na peníze, po obdržení tohoto daru. Teď je čas bojovat o to, aby se dosáhlo znovuotevření vzletové dráhy, na jejímž konci jsme před čtyřiceti lety vybudovali náš plachtařský hangár. Neschopní byrokrati tu dráhu asi před deseti lety uzavřeli a od té doby musíme tahat kluzáky kilometry po zemi k jiné dráze. Všichni piloti, i motoroví se svými hangáry podél nyní zavřené dráhy, by znovuotevření s velkou radostí uvítali. 

středa 15. dubna 2020

Čočkovitý mrak

Dělím se o obláček. Ivan porozumí a možná i ostatní, co takový dovede ...
úterý 14. dubna 2020

První housátka sezony; i jinak bylo živo na vodě

Veslovat jsem začal před východem slunce. Bylo už 9°C. Voda měla o 3 stupně míň. V poklidu jsem dovesloval k mostu pro pěší přes řeku Wenatchee. Tam mě čekalo nádherné překvapení ! Dvě hrdé kanadské husy s již nečekaně hodně vzrostlými sedmi housátky. Šlapali po písečném břehu a pak šups - do vody! Koukni se na serii fotek v albumu a videjko. Pokračoval jsem dál proti mocnému proudu, pod železničním mostem byly silné peřeje. Překonal jsem je a u druhých (běžně prvních) peřejí jsem se i jimi snažil také prodrat. Málem se mi to povedlo. Sjel jsem po proudu do severní delty, kde jsem zažil další překvapení. Dvě pokojně sedící husy pojednou v panice vzlétly - rozhlédl jsem se: Zaútočil na ně kojot (zprvu jsem myslel, že to byla liška - posuď ty; ze serií fotek a videa). Za rohem zas byl klid. Tam předváděl své cikánské pestrobarevné odění krásný bažant. Na skalách pod horním mostem vykukovali svišťové. Na stožáru vysokého napětí se pářili orlovci. Roura se zalykala špenátem. Nad Kaskádami se tvořily atmosférické vlny. Podél Kolumbie jsem se postupně pozdravil s třemi bezdomovci (další dva spali). U doku jsem se pozdravil s bezdomovcem Georgem; po udělení svolení jsem ho vyfotil.
Tolik zážitků během jediného veslování!

Práce

FAA a daně.

pondělí 13. dubna 2020

Den končil

Zachytil jsem vodorovný vrstevnatý západ slunce.
pondělí 13. dubna 2020

Ani jsem se nedostal na ulici

Ráno jsem vyšupal Emily. Celý den jsem strávil prací v kanceláři, hovory a večer vařením, mytím. 

neděle 12. dubna 2020

S Emily, Drew a Cathy za kaktusy, Luna za míčky

Odpoledne jsme zajeli padesát kilometrů na jihovýchod podívat se, zda kaktusy už kvetou. Lunu zajímalo, zda se proběhne. Naše očekávání se vyplnilo, i to Luny. Ta pádila velké vzdálenosti za míčkem házeným katapultem. Když jsme přišli k ostnatým kaktusům, na doporučení Cathy jsme s házením přestali. Drew se vyžíval s používáním své nové kamery; se stativem. Luna nikam nespadla ani se nenabodla. A já, i když obloha vybízela k plachtění, jsem se hezky vyžil na zemi.

Večer Emily upekla mleté jehněčí s cuketami, mrkví, a divokou rýží. Otevřeli jsme lahev červeného vína. Když se setmělo, pustili jsme si druhý díl filmu o královně Alžbětě v Anglii z doby patnáctého století, Bílá Královna.
neděle 12. dubna 2020

První setkání s nyní čtyřčlennou rodinkou přes videohovor

Barvili jsme spolu vajíčka, poslouchali zvoučky bratříčka Podzimky, zažili, jak přes řádění Autumn L.E. pohodově usnul Evanovi v náručí.

neděle 12. dubna 2020

Veslování ve Velikonoční neděli

Začal jsem před východem slunce za naprostého klidu. Bylo na nule. Opravený skif fungoval bezchybně. Sledoval jsem stádečko srn, jak se brodily z pevniny na ostrov v jižní deltě. U soutoku bělohlavý orel vyhlížel ryby k snídani. Spárované husy se předváděly. Zrzaví morčáci pluli okolo. V prvních peřejích jsem se při trochu vyšší vodě dostal do půli jich, než jsem se nechal spláchnout. Vyhlížel jsem Matyldu, marně. Nad horním mostem přistával orlovec s dalším klackem pro jejich hnízdo (foto je z toho přistání, akorát klacek upustil na zvolené místo). Voda měla stále ještě jen 6°C. Bylo mi báječně.
Po příchodu domů se nám poštěstilo promluvit si s Milanem, popřát si k Velikonocům a dozvědět se nové zprávy.

neděle 12. dubna 2020

Veselé Velikonoce všem

Emily upekla bochánek a naaranžovala okolo něj barvená vajíčka. Připojil jsem nějakým českým autorem vytvořené obrázky pranostiky okolo českých velikonoc.
sobota 11. dubna 2020

Bílá Sobota  

Vše nejlepší tobě i tvým blízkým přeji.


pátek 10. dubna 2020

Lawson Edward  

Syn Ev+L i maminka jsou v pořádku. Kluk při narození ve čtvrtek večer vážil čtyři a čtvrt kila a byl přes půl metru dlouhý. Domů se snad vrátí už v sobotu.

pátek 10. dubna 2020

Masové tonutí včeliček   

Během veslování mi přistála včela na ruce. Riskujíc žahnutí jsem jí nechal na ruce sedět. Neměla se k tomu. Promlouval jsem k ní. Pak se zvedla a poodletěla. Záhy se však zřítila na hladinu řeky Kolumbie. Až pak jsem si povšiml, že v tomto osudu nebyla sama. Na řece okolo mě již bylo popadaných včel povícero. Některé sebou ještě mrskaly, většina jich však už byla nehybná. Skoro všechny ležely vzhůru nohama, na svých křídlech a zádech. Dvě jsem vylovil a dal na palubu skifu, říkal jsem si - snad až se usuší, přijdou k životu. Podívej se...

VIDEO Včeličky s hudbou
pátek 10. dubna 2020

Rodinka srnek ve šťavnaté deltě   a jiné fotky z veslování

Srnky si pochutnávaly na zeleni vyrůstající přímo z bahna a na výhoncích červených větviček.

VIDEO s hudbou ze setkání se srnkami

čtvrtek 9. dubna 2020

Evanovi a Laurel se narodil syn - GRATULUJEME !

Evan poslal tuto fotografii okolo 20:45 ve čtvrtek večer. Mimino se narodilo v 19:33. Ještě nesdělili jméno.
čtvrtek 9. dubna 2020

Oprava skifu je hotova

Měl jsem štěstí. Počasí nevyšlo tak, jak jsem si představoval: celé nebe pokryté květákovými kumuly. Tak mi nevadilo, že mi neušlo jedinečné plachtění. Různé fáze opravy skifu, mezi kterými se muselo dvě hodiny vyčkávat na tvrdnutí laminací a epoxidu, jsem prokládal prací v kanceláři a korespondencí s Karlou. Večer jsem upekl zeleniny s klobásou.


Očekávání

Od středy navečer se Laurel s Evanem přesunuli do nemocnice.

středa 8. dubna 2020

Mňoukí dozírá na opravu kýlu

Započal jsem dlouho očekávanou akci. 
úterý 7. dubna 2020

Co bude tohle za budovu?

Čtenáři VN si možná povšimli během posledního měsíce nějaké nové vyrůstající stavby mezi fotkami v albumech z veslování. Dnes jsem se šel zpoza plotu kouknout. Rozřešení otázky je, když klikneš na záhlaví.

úterý 7. dubna 2020

Okamžik vnuknutí

Během dnešního veslování na mě přišla inspirace.
úterý 7. dubna 2020

Úplněk cestou na veslování

"Super Moon!"

úterý 7. dubna 2020

Veslování na zahradě

Oteplilo se. Potom, co jsem dobalil zbylé zásilky zákazníkům a odvezl je na Fedex a na poštu, zajel jsem do loďárny. Vyzvedl jsem tam odstavený skif, kterému chybělo kormidlo a potřeboval několik nových laminací. Promluvil jsem tam náhodně s náčelníkem našeho klubu HughO. Vyvěšoval nová upozornění. Také jsem promluvil s kajakářkou LizD. Naložil jsem pak skif na auto a zavezl ho domů. V příštích několika teplých dnech na něm budu pracovat. Těším se, až budu hotov a na tomto skifu snad zas brzy budu moci veslovat - na vodě.
pondělí - úterý 6. - 7. dubna 2020

Na přelomu mezi dneškem a zítřkem

Měsíc porodí každou chvíli. Slunce vysílá svislé záření. Napětí je nesnesitelné. No, téměř. Prolétávající ptáci si z toho nic nedělají.

pondělí 6. dubna 2020

Den v práci

Harold, náhradník z FedExu konečně po třech hodinách zpoždění doručil očekávanou patnáctikilovou zásilku. Vrhl jsem se do roztřídění a první tři nejurgentnější zakázky jsou na cestě k zákazníkům. Podělím se o humornou příhodu, když jsem je doručoval do distribučního centra Fedexu. To je nyní obehnané ostnatým drátem snad i s elektrikou, a pro pěší tam mají dálkově ovládaný turniket. Když mi ho na vyžádaní uvolnili, vpravil jsem se do něj se třemi velkými krabicemi. Než jsem stačil vyťapkat na druhou stranu, zapadl zámek. Byl jsem uvězněn. Né v jen tak takovém jednoduchém turniketu, se třemi rameny. Tento byl dva metry vysoký a měl jednadvacet ramen. Byl jsem za mřížemi. Co teď??? Na dálkový knoflík jsem už nedosáhl. Po deseti minutách se však začaly sjíždět náklaďáky Fedexu se zásilkami k odeslání. Upozornili obsluhu, že tam mají opici v kleci. V roušce.
První tři nejurgentnější zakázky jsou na cestě k zákazníkům. Zítra hodlám odeslat zbývajících osm.
pondělí 6. dubna 2020

Veslování s ptactvem

Vesloval jsem nízkou deltou a pak k peřejím na Wenatchee. Uviděl jsem tam párek morčáků, chytali ryby. Jednu jsem dokonce uviděl, jak vyskočila vysoko z vody. U horní delty seděl na větvi nezletilý orel. Pak odletěl směrem k hnízdu. Ihned v opačném směru letěl dospělý orel. U koupaliště si na břevnech přes sloupy vysokého napětí stavěl další příchozí (příletý ??) pár orlovců nové hnízdo. Na vodě bylo báječně. Voda však na koupání rozhodně ještě nebyla. Měla stále jen 5°C.

Pošta

Potěšili mě napsáním Igor a PepaK. A od Domobrany šek na další objednávku.

pondělí 6. dubna 2020

Nastává změna, den v práci

Odpolední teploty zde mají tento týden vystoupit ke 20°C, podle jedné stanice ve čtvrtek má být dokonce 24°C ! To jsem zvědavý. Mezitím vidím, že v ČR už takové teplo je. Na Velikonoce se má však zas mírně ochladit.
Další vlekař vycouval. Že prý plachtění není životně důležitá činnost.
Ha !!!
Vrhám se do dalších úkolů. Expres zásilka z ČR je už tady, na letišti. Dnes ji budu třídit a rozesílat dvanácti zákazníkům. Pak se pustím do potyčky se sebou a s FAA ohledně registrace a vydání letového osvědčení pro dovezený kluzák. Mezitím budu laminovat skif a vlepovat kýl, který již pro opravu přišel. A pro další radost pokračovat s vypracováním výročního daňového přiznání. Jaké úkoly máš ty? Zahrádkaření? Barvení velikonočních vajíček? Pletení pomihod?
neděle 5. dubna 2020

Zářivé ukončení neděle

Večer jsem vyšel na vycházku okolo domu, protáhnout se. Slunce poskytlo tuto podívanou. A nad hlavou Měsíc těhotněl. Úplněk bude zřejmě zanedlouho. Sousedé byli skoro všichni zalezlí, ti, kteří byli venku, byli na svých zahradách skrytí od ulice.

neděle 5. dubna 2020

Krásné přivítání do nového dne

Do svého zasmušilého nedělního rána jsem si pustil Albinoniho Adagio doprovázené nádhernými diáky z celého světa. Některé z nich jsou i z WA a OR. Poslechni si a podívej se. Po doznění jsem se kochal s Gymnopédies od Erika Satie.
A pro rozproudění, změnu, tady je pro fanoušky Johnyho Fogerty (Creedence Clearwater Revival) živé vystoupení z před pouhými čtyřmi roky. Jestli si vzpomínáš, hráli jsme ho už koncem šedesátých let v Žilině.
sobota 4. dubna 2020

Orlovci přitáhli !

Velká radost - níže je víc fotek.

Ve dvojicích

Dnes se zdálo být
vše ve dvojicích. Už v první fotce v albumu nacházíš spárkování: Dva sloupy, dvě vesla, dvě Slunce. Dále uvidíš dvojici orlů, dvojici volavek, dvojici svišťů a nakonec k mé velké radosti - první dvojici orlovců. Odpočívali, snad právě přiletěli z velké dálky - je možné, že až z Jižní Ameriky. A na závěr uvidíš dva vodáky - Isáka a ShaunaK. Pro všechny fotky a jedno video z dnešního veslování klikni SEM.


Kniha

Jsem na devadesáté osmé stránce Pražské sonáty. Hudba mi zní nitrem, New York se míchá s Karlovým mostem, těším se do dalších stránek, až zítra procitnu. Zde na úvod je krátké seznámení:
  • Meta Tavernerová žijící v New Yorku se nemůže věnovat kariéře pianistky, ale jednoho dne se jí dostane do rukou notový zápis hudebního díla z konce 18. století. Je to pouze fragment, třetina sonáty od evidentně geniálního skladatele. Metě se podaří spojit se starou dámou jménem Otylie Bartošová, jejíž rodině kdysi sonáta patřila. ....

Samička morčáka
pátek 3. dubna 2020

Pohřebiště Přemyslovců

Ve Zbečně archologožky z TGM Rakovník objevily kostry v padesáti hrobech z 11. - 12. století i znak osídlení z 2. století před n.l. To je ohromné!

Zde mezitím nastaly plachtařské podmínky ale také větrno.
čtvrtek 2. dubna 2020

Slunce směřuje k Japonsku

Vyběhl jsem na ulici, abych jeho paprsky ještě zachytil. Nad hlavou mezitím zářil Měsíc do Déčka.

čtvrtek 2. dubna 2020

Tlumiče fabrice

První úkol hotov! Odeslal jsem osm kil tlumičů. Při té příležitosti jsem prožil mini výřez do starostí lidí kolem sebe, o kterých bych jinak jen četl v novinách či prostě o nich nevěděl. Na poště: Nová změna byla na podlaze. Červené pruhy na zemi s odstupy dvou metrů. Pátý čekající už musel stát venku.
S pracovníkem pošty déle debatil válečný veterán s kšiltovkou prozrazující, z které války. Čeká na léky. Přestěhoval se. Zdravotní správa je posílala na jeho starou adresu. A on už od vánoc ty léky nedostal. Ty detajly mi sdělil na můj dotaz, když odcházel. Další případ jsem vyslechl už uvnitř. Jiný muž, také v kšiltovce, ukazoval papír od jiné správy, aby si vyzvednul zatoulanou zásilku - v Seattlu , sem že mu jí nepošlou. Že nemá adresu. Lidi se chovali úplně jinak, než obyčejně. Pro jejich ochranu jsem rozmazal na fotkách obličeje a vymazal citlivé údaje.
čtvrtek 2. dubna 2020

Ranní toaleta při veslování

Povedlo se mi dostat se na vodu. Zpočátku bylo pod nulou, ale pak sluníčko rozehřívalo. Datel ťukal. Tesaři také. U soutoku se orel zušlechťoval. Čistil(a) si peří. V horní deltě jsem marně pátral po M. Horním ramenem až pod železniční most. Tam video. Nedalo se dál. Málem jsem uvázl u ostrova. Uviděl jsem mývala. Od peřejí potřetí do horní delty. M nic. Legrácka s Lochneskou. Silově zpět k doku. Byl překrásný den.
Pak se zatáhlo. Z kanceláře mě už nic ven netáhlo. Pracoval jsem na zásilce tlumičů do ČR, technických buletinech, lákání FAA na inspekci za účelem vydání letového osvědčení pro miniLAKa, nakupování pojištění, výroční prohlídky, druhé fáze výročních daní a zodpovídání dotazů a poptávek od zákazníků. A čemkoli dalším, co se nakupilo a kupí. Jako například opravy odstaveného skifu a vlaminování nově zakoupeného kormidla. Asi sem přestanu psát, dočasně, abych vše stihl dohonit. Mezitím přeji všem lidem co nejpříznivější překonání této virové kalamity. Budu rád, když uslyším od tebe !

středa 1. dubna 2020

Plachtařské slintání

Pro plachtaře mezi námi.








A pro lyžaře mezi námi ...
středa 1. dubna 2020

Omluva čtenáři/čtenářce VN

Do odvolání bude vydávání VN zastaveno. *)

středa 1. dubna 2020

Podzimka

Pro ty mezi vámi, kteří dychtí po nový zprávách o Podzimce, mám potěšení, že její nové fotky jsou ZDE !
*)  A P R Í L  ! ! !