Vítkovy noviny

květen 2010


Čas a teplota ve Wenatchee

Rubriky: Index novin | Plachtění | Práce | Veslování | Videa | Evan | Karly | Pošli mi email

Nápověda: Klikni na obrázek a otevře se zvětšenina. Klikni na Index vydaných novin pro jiné měsíce. Klikni na podtrhnutý text pro spojku na další odkaz.

sobota 1.5.

Průvod. Ve městě byla největší místní oslava roku, svátek jabloňových květů. V průvodu pochodovalo plno kapel místních i vzdálených škol, jely alegorické vozy, předváděly se princezny a královny oslav, hodnostáři, sesterská delegace z Misawy, a jelo plno jezdců na koních. Letos mě docela zaujaly ti poslední, plno zde usazených mexikánů. Dobře to s koňmi uměli.

neděle 2.5.

Unitáři. Pastorkyně Cecilie rozebírala liturgii naší pospolitosti a zamýšlela se nad původem každého našeho zvyku.

Letiště. Tentokrát jsem zůstal na zemi a držel palce ostatním členům aeroklubu, kteří se snažili dostat do dlouhé vlny.

pondělí 3.5.

Počasí. Zatímco bylo slunečno, byl zde veliký vichr, až 80 km/h. Pak začlo pršet a ve vyšších polohách sněžit.

Práce. Balil jsem zásilky, a na poště mě čekal balík s dalšími díly.

Porada. S Em jsme byli u Diany.

úterý 4.5.

Ráno po bouři. Kopce a hory okolo byly pocukrované novým sněhem.

Veslování. Pozdravil jsem nová housátka.
Recepce u starosty města. Na závěr pobytu sesterské delegace zde z japonské Misawy jsme s Emilí byli pozváni do domu starosty. Tam byly proslovy, večeře, a zábavná část. I já přispěl, když jsem s Mike Billsem hrál na kytaru a zpíval.
středa 5.5.

Zaměstnání. Dcera Karla rozesílala žádosti o zaměstnání, jednu dokonce i do Kolorada.

Kniha. Začal jsem číst novou knihu, autobiografii od Václava Havla z 2006, v angličtině (v češtině název Prosím stručně. Tu českou nemám).
čtvrtek 6.5.

Veslování. Bylo ponuro, ale klidno. Většina ptáků byla zalezlá, zřejmě seděli na hnízdech. K peřejím a nad horní most.

Práce. Nabízel jsem použité větroně zákazníkům.

Zahrada. Pleli jsme s Emilí pěšinku.

pátek 7.5.

Sen. Zdálo se mi, jak mě dva vodáci sledovali při plavání v řece Kolumbii a jak jsem se pak soukal do skifu.

Šance. Larry T mi zval letět s ním do Moskvy v Idahu coby jeho bezpečnostní pilot. Má v poslední době závratě. Po úvaze a po poradě se členy mé rodiny jsem jeho pozvání zdvořile odmítl.

Šlapání. V šesti jsme šlapali od střediska koňařů pod Sedlovou horou k tenisovému středisku. Pak se možná naposledy sešli v domě Drew a Cathy, kteří oni prodávají.

Vlak. Karla přijela večer z Takomy do Wenatchee, poprvé sem zas od Vánoc, na víkend.

sobota 8.5.

Potrubí. Zas u sousedky prasklo hlavní zavlažovací potrubí, o dvanáct metrů níže, než nedávno. Tak jsem se oháněl s lopatou, jako jeden z týmu sousedů, až jsme vykopali velikou díru.

Na kanoi s Karlou. Původně si Karla chtěla vyzkoušet veslování, ale dvojskif nebyl. Tak jsme jeli deltou k řece Wenatchee a zpět na klubové kanoi.
Plachtění. Zatímco Em s Karlou šly na nákupy a Karla ke své učitelce piana, já si zaplachtil v klubové jednosedadlovce L33 Solo. Byly aprílové podmínky. V detajlu fotky je pěkně vidět vzletová dráha, odkud jsem odstartoval, a infrastruktura letiště. Klubový hangár je úplně vlevo nahoře.
neděle 9.5.

Den matek. Pastorkyně Cecilie kázala bez přímalůvek, dobré pro zamyšlení.

Piano. Karla cvičila a dům zas zněl nádhernými tóny.

Nákupy. Holky šly po obchodech.

Letiště. Já pomáhal při provozu, sám nelétal.

 
pondělí 10.5.

Vlak. Vstal jsem s Karlou o půl páté a dovezl jí na nádraží, vlak z Chicaga byl zpožděný, ale jen o 15 minut. Karla se vracela do Takomy.

Veslování. 5°C a klidno. Na půl cesty u soutoku se setkal s přítelem Larrym, on mě na svém skifu dohonil. Já vyjel až k haldě oblázků. Na obrázku je vidět vlevo obrovská budova nové nemocnice, jak pěst na oko natřené červenou barvou.

Nájemníci. S těmito máme svízel. Nejen, že platí pozdě, ale nyní si i začli stěžovat - ohřívač vody že prý nehřeje, sušička nesuší. Navíc při velkém větru se minulé pondělí vyvrátil velký strom, srazil plot a u souseda sadaře padl na ovocný. Ani zavlažovací systém se nerozběhl. Tak jsme s Emilí měli úkolů habaděj.

Práce. Začal jsem obnovovat certifikát pro bankovnictví přes internet.

úterý 11.5.

Údržba. Zastihl jsem sadaře a domluvil, že za úplatu jeho parta padlý strom zlikviduje. Na ohřívač a sušičku se přišel podívat instalatér. Půltisícovka byla ta tam.

Práce. Likvidoval jsem nakupené dotazy a zajišťování, připravoval velkou zásilku. Obnova certifikátu se nedařila.

Školní noviny. Emily se školáky začali přípravu posledního letošního čísla. Přála si, kdyby mezi mladými žurnalisty byli někteří s iniciativou, jako tomu bylo v minulých letech.

Sirius. Mluvil se Sačmem a o jeho plánech.

středa 12.5.

Sen. Zdál se mi zajímavý sen: Scenérie.. říčka s malým proudem, na druhém břehu příjezd silnice, kde byl přívoz.. tam měl Paul McCartney ponořené piano obklopené hliníkovou folií, tak, že do něj neteklo. Sám byl v jakési díře za pianem, a vykukoval jen od pasu nahoru. Na břehu vedle něj vpravo byl Lennon, také s elektr. pianem, a zpívali spolu. Po říčce jel člun a ten před nimi zrychlil a odvedl mou pozornost, jak tryskal do dáli.

Veslování. Viděl dva bobry jak si budují hnízdo. Nad hlavou mi létal orlovec. Rodina hus stále měla sedm housátek. K peřejím a k hornímu mostu. Zpíval si a počítal.

Práce. Balil díly pro zákazníky a domlouval se s dodavatelem z Kunovic. Tam ve službě zákazníkům dali přednost větším letadlům před kluzáky, tak jsem se snažil o nápravu. Stále se potýkal s obnovou bankovního certifikátu.

čtvrtek 13.5. Sen. Zdálo se mi o lyžování.. jel po sjezdovkách a dělal 360° okolo Em a Karly.. mé tělo se nepohybovalo z pokrčené polohy.

Odklízení. Vichr skácel řadu stromů z naší nájemní zahrady do sadu u sousedů.

Jiný soused nájemců volal, že kdo odstraní hromadu klád a větví na konci ulice, že by tam mohli jiní přidávat, myslíc, že je to skládka..

Tak jsme s Em dvě hodiny střihali a cpali větve do našeho, a když byl ten plný, tak do odpadkového kontejneru nájemců.

pátek 14.5. Veslování. Trochu foukalo, vysoká voda, jel deltou. Zvířectvo zalezlé úplně. Jen pár kachen tu a tam. K pěšímu mostu, dál nemohl, tak ke koupališti.. tam na jejich obvyklém místě 2 husy s stále sedmi housátky. Zpíval si, bylo teplo. Svlékl co mohl. Nad haldu oblázků, a zpět k doku. Tam již v 730.. shon.. i Larry.. tak 6 veslařů dnes.

Gangsta...!

Šlapání. Lynn a Rana se vrátili z Arizony a tak jsme v kompletní osmici šlapali od domu Judy a Monteho ke hřbitovu starousedlíků a zpět k nim. Na večeři u nich se k nám připojil náš syn Evan, který do Wenatchee přijel na kolařské závody konající se nadcházející víkend. Atypicky pro něj přijel autem! (Pronajal si ho na víkend, aby si mohl přivézt kolo a vybavení, komentoval, jak pohodlné cestování autem je.)

Ztráta. Emily se ztratily její předpisové brýle na dálku... mrzuté.

sobota 15.5. Cyklistické závody. Na parkoviště u hliníkárny Alkoa bylo přes čtyři sta závodníků a plno aut, vybavení. Ráno byl devítimílový závod na čas, 4,5 míle na jih, a zpět proti silnému větru. 0853:30.. Evanův start. Trasu ujel asi za 22 minut, a umístil se na šestém místě v poli dva a dvaceti soupeřů v jeho kategorii. Klikni sem pro Fotky. Video.
Odpoledne byly "dostihové" závody ve středu města kolem čtyř městkých bloků. Kdo projel cílem první na konci dvacetiminutové honičky, vyhrál. Evan zprvu překvapivě vedl s velkým náskokem, pak ho peleton dohonil, a zkušenější mu vymázli při závěrečném taktickém sprintu vedoucí umístění. I tak se umístil na hezkém zas šestém místě.
neděle 16.5. Cyklistické závody. Pokračovaly zas od hliníkárny Alkoa po asi padesátikilometrové trase s dvěma okruhy. Při každém museli závodníci vyšlapat 500 m převýšení. Evanovi se vedlo podle mě velmi dobře, skončil na čtvrtém mísě. Pak mi později říkal.. táto, nepřeháněj tu chválu, vždyť jsem zatím jen v kategorii začátečníků! Byl tak skromný.

Odpoledne sluníčko rozzářilo tento krásný den.

pondělí 17.5. Veslování. Vysoká kalná voda od vzduté Wenatchee přinášela plno klád. Na březích bylo neobvykle málo zvěře, ale housátka byla na jejich obvyklém místě.. stále jich bylo 7. U koupaliště seděli dva milenci.. mysleli, že je nikdo nevidí.. nepočítali se mnou..

Kocour Pumpkin. Krásně chrupíkoval na svém oblíbeném místě u šoupacích dveří. Je mu už sedmáct lidských let. Kolik je to kočičích?

Práce. Zajišťoval jsem leteckou dodávku z Kunovic.

Kocour Pumpkin si lebedí

úterý 18.5.

Počasí. Vytrvale pršelo, bylo velmi pošmourno a nevlídně. Odpoledne se ale mraky protrhaly a vysvitlo zas sluníčko.

Práce. Zajišťoval jsem clení nadcházející příchozí zásilky s náhradními díly z Kunovic. Zaškoloval jsem asistentku.

Pražský Maraton. Potěšila mě zpráva od Miloše K., že se v týmu zúčastnil i letošního maratonu a dokončil ho.

středa 19.5. Veslování. Jel deltou a na Wena byl tak silný proud, že se dostal jen k do vody padlému stromu.. tak vyjel až vysoko nad haldu po Kolumbii. 2 orli, plno nových housátek.  
čtvrtek 20.5.

Práce. Komunikoval s celníky v Seattlu a kupodivu se mi povedlo natrefit na ochotnou osobu a proclít příchozí velkou zásilku s náhradními díly.

Editoval a dal na internet:

Video Evana závody na kolech ve Wenatchee.

pátek 21.5. Veslování nízká voda, 2 skify přede mnou, na Wena velmi silný proud, dostal se sotva nad soutok, housátka veliká již, dělal fotky svišťů, pak nad haldu, zpíval si, počítal.. bylo mi hezky. Šlapání. Naši obvyklí partneři se rozprchli, tak jen Em a já jsme si vyšlápli podél zavlaž. kanálu směrem k Rock Island.

Povečeřeli s našimi hosty na víkend, Philem a Yunou, a šli do luteránského kostela na chorální mši. Ti pak zůstali v našem domě do úterý.

sobota 22.5.

Jízda. Tři hodiny přes hory do Takomy.

Koncert. Karla předvedla svůj solo recitál, na varhany a piano v nádherné hudební síni univerzity PLU v Tacomě.


Narozeniny. Evan se narodil před 25ti lety. Sloučili jsme jeho oslavy s recepcí pro hosty na koncertě Karly.

neděle 23.5. Setkání příbuzných. S rodinou sestry Emily jsme strávili noc ve stejném motelu v Takomě, a dopoledne se sešli v parku u jezera s Edem a Sheilou na příjemnou procházku. Poobědvali všichni v domě Karly. Práce. Na letišti Seatac vyzvedl velkou zásilku náhradních dílů pro kluzáky.
pondělí 24.5.

Veslování. V deltě viděl mývala. Housátek bylo stále sedm.

Hosté. Yuna a dcera Claire. Phil odjel zpět do Tacomy.

Práce. Stavěl bedny pro odesílání křehkých součástek, odesílal.
úterý 25.5. Hosté. Yuna a dcera Claire odjeli. Práce. Zaškoloval jsem asistentku Tami.
středa 26.5. Počasí. Pršelo vytrvale, k večeru urputně. Úklid. Vypůjčil si náklaďáček od přátel. Zapadl s ním do bahna. Zachránila mě jedině odtahová služba. S dobrovolnou pomocí souseda naložil haldu větví z padlých stromů na našem nájemním pozemku.
čtvrtek 27.5.

Veslování. Jel deltou a pak proti Wena, přes silný protiproud se dostal až k silničnímu mostu.

 

Návštěva. Přijeli k nám tchán a snacha, Ed a Sheila. Naposledy zde byli na vánoce. Stále se podivuji, jak se stále o vše zajímají a jsou schopni se přemísťovat sami autem, i když Sheila koncem června oslaví své 84té narozeniny a Ed koncem září 89té.
pátek 28.5. Úplněk. ...
sobota 29.5. Cesta. Do Takomy. Na noc v motelu poblíž ve městě Puyallup.
neděle 30.5. Promoce Karly z vysoké školy PLU, následovaná recepcí pro hosty u ní za domem.
pondělí 31.5. Poslední den května.