VN květen 2021




Čas a počasí ve Wenatchee

ČAS  |  POČASÍ  |

 Index | Poutě | Plachtění | Práce | Veslování | Videa | Evan | Karla | KarmaPodzimka |Právníček | Jídla | Pošli mi email

Klikni na obrázek a otevře se zvětšenina. A když je v textu něco podtrhnutého, tak je to odkaz na něco dalšího.
/   
Nazpět do domovské stránky VN 

Z letiště na západ

Z Missie na východ


Hezký den! V úterý asi zajedeme za rodinou Nancy být oporou. Co ty?

Jaký byl květen tvůj?
pondělí 31. května 2021  

Poslední květnové plachtění

Na letiště jsem se dostal v poledne. Nikdo tam nebyl. Povytahal jsem tři letadla z hangáru a zas zastrčil dvě. V tom třetím jsem až ve čtvrt na dvě odstartoval. Trvalo mi dlouho, než jsem se vyhrabal z údolí. Ale pak začal skutečně vzrušující let, hodně z toho nad horami. Nakonec jsem oblétl trať 365 km s nádhernými výhledy. V radiu jsem sledoval hovory ostatních plachtařů, kteří odstartovali z Efraty, v poslední den soustředění DustUp. S některými jsem se i potkal ve vzduchu.
pondělí 31. května 2021  

Poslední květnové veslování

Slunce se schovávalo za ciry. Pak vysvítalo. V deltě přeletěla přes stoku bažantice, po chvíli po ní bažant. Rackové se objevili. Honil jsem se s mořčátky. Ve Studiu Roura jsem zas zazpíval jednu písničku. Špenátek překypoval. Naproti se objevil velký sloupec dýmu. Asi spalovali zlikvidovaný sad.

Rozloučení s Bobbi a Cindy

Společně jsme posnídali v kavárně Columbia. Pak odjely za svou sestrou, na ostrov Whitby v zátoce Puget na západní straně hor Kaskád.

Hovor s Milanem

Konečně jsme se zastihli. Byl jsem rád. Milan zněl dobře.

Plachtění

Měl jsem nabité baterie. Snad se uchytím, než nastane vedro. Dnes mělo být přes 30°C.
neděle 30. května 2021  

Všehochuť

Přispal jsem si. Doháněl jsem ráno v práci. Dobíjel jsem baterie. Obnovoval jsem VN. Četl a odpovídal na korespondenci. Připravoval jsem se na možné plachtění. Slunce zastiňovala vrstva cirů. Překonal jsem nutkání. Očekávali jsme navečer a na noc návštěvu; sestřenice Emily - Bobbi a Cindy. Strávili jsme spolu příjemný večer.

Emily, Bobbi a Cindy
sobota 29. května 2021  

Rozloučení s Pat a Dougem

Sešlo se u nás čtrnáct lidí abychom se společně poveselili, než 
se Pat a Doug přestěhují 1700 km na jihovýchod od Wenatchee, do města v západním Kolorádu zvaného Veliká Křižovatka.
sobota 29. května 2021  

V aeroklubu

Všechna letadla a kluzáky létaly až na miniLAK (který zůstal v koutě hangáru). Letěl jsem hodinu v Larku s JohnemR. Oba jsme instruktoři. Dali jsme si jeden druhému dvouvýroční přezkoušení. Vystoupali jsme při tom do výšky jako Lomnický štít. Udělal jsem plno fotek a tři videa.
sobota 29. května 2021  

Erik Brown +

Erik vydechl naposledy v 23:00 h středoevropského času v sobotu 29.5.2021.
sobota 29. května 2021  

Divoké kočky

Při ranním veslování mě překvapila ne jedna, ale dvě divoké kočky. Kosatce kvetly. Orlovec nesl rybu.

Práce

Věnoval jsem se zákazníkovi, který hodlá objednat LAK-17Cfes.
pátek 28. května 2021  

Tragedie

Syn sestry mé ženy měl dnes velmi těžkou motocyklovou havárii. Zatímco toto píši, je přepravován letecky 280 km vzdušnou čarou do nemocnice. Do hlavního města státu Oregon. Ještě nevíme, jak to dopadne a zda je ještě naživu.

foto kredit Emily
pátek 28. května 2021  

Gruntování

Ve spolupráci s Emily jsem pověsil světelnou výzdobu pro nadcházející rozloučku v sobotu. Pak jsem omyl okna a vydrhl podlahu terasy. Mezitím jsem pracoval. Dva zákazníci se předbíhají kdo první dostane zbrusu nový LAK-17Cfes na příští plachtařskou sezonu. Zajímavé, jak odlišné mají osobnosti. Pro mě je to pokročilé školení v psychologii.
čtvrtek 27. května 2021  

Housátka

Tyto byly na tuto roční dobu už značně vzrostlé.
čtvrtek 27. května 2021  

Plavkyně a veslař

Dnes byla velká voda. Měla 10°C. Dalo se jet deltou a k železničnímu mostu. 
středa 26. května 2021  

Dokluz na úrovni korun stromů

Dnes jsem měl vše připraveno přesně jak mělo být. Jediné, co se připravit nedalo, bylo plachtařské počasí. Očekával jsem, že nastane brzy. Místo toho jsem na něj na startu musel dvě hodiny čekat, než jsem se odhodlal odstartovat. Je to na jeden pokus. Když se neuchytíš, máš po zábavě. Tak jsem se na startu zabavoval tvořením fotografických linek. Jedna mezi nimi byla náhodně těch od Emirátů! Ivane a Igore, v duchu jste se vznášeli nade mnou ve Wenatchee. Letadlo letělo směrem na jih, možná až do Los Angeles. Ke startu jsem se odhodlal až o půl jedné. Připraven ke startu jsem byl už v půl jedenácté. Ušly mi body, které jsem doufal získat. Let byl velmi náročný. Skvělá výzva. Podíval jsem se zase nad Twisp, otočil nad přehradou Indiána Josefa, dostal se až na západní konec jezera Wenatchee nad hory Mastif, Howard a Rock Mt. Ze vzdálenosti 70 km jsem započal závěrečný dokluz do Wenatchee. Do protivětru. Palubní počítač mi říkal, že by to mělo vyjít. Byl příliš optimistický. 35 km před cílem jsem začal sestupovat pod dokluzovou hladinu. V 25 km jsem připravil motor k nahození. S prstem na spoušti jsem pokračoval. Na okolní kopce jsem se začal koukat nahoru. Povedlo se mi chytnout jeden přízemní stoupák a tak jsem pokračoval. Svahoval jsem pod západním hřebenem hory Burch a dosáhl v 20 km její návětrnou stranu. Těsně nad terénem jsem uplatnil všechen svůj um a povedlo se mi zprvu vysvahovat a následně i vytočit potřebnou výšku i s rezervou na bezpečný dokluz. Adrenalínu jsem si bohatě vychutnal. Prožíval jsem i za všechny fandy plachtění. Jaký nádherný plachtařský let nám byl dopřán!!
pondělí 24. května 2021  

Klobásky na zelenině

Upekl jsem k večeři.
úterý 25. května 2021  

Práce a zábava

Strávil jsem celý den účetnictvím a přes poledne v rodinném kruhu povídáním přes video s Evanem, Podzimkou a Právníčkem. Odpoledne jsem dělal zkoušky pro obnovení bezpečnostního průkazu na vstup na letiště. Mňoukí prospala prakticky celý den v krabici na vína. 
pondělí 24. května 2021  

Zelenavé veslování

Spícího bezdomovce s elektrokolem v památníku na Liliánu hlídal vlčák. Radoval jsem se z červánků. Zlatozelená zář zaplavila stráně. Na Kolumbii byla voda velmi nízká, zato na Wenatchee jsem si zapracoval už od ústí. Zas po čase jsem se dostal k železničnímu mostu. Pozdravil jsem srnku. Na severu dým prozradil první stepní požár, možná plánovaný. Bylo mi báječně.

Mňoukí

Měla chuť k jídlu, pití a už se nepotácela. Měl jsem radost.
neděle 23. května 2021  

Na letišti mělo být živo.
Očekával jsem, že tam budu potřeba; pro instruktáž. Ukázalo se, že nikdo se nechystal jít lítat, jen já.

Omlazená Charlie Delta

  V hangáru byli Mark s Alexem a jeho synem Fjodorem. Ti renovovali přístrojové vybavení v ASW20 (s přítulným jménem CD = čárli delta). Alex přikoupil FLARM a Transponder. Zamontoval je pod podlahu. Rozličné antény připevnil na vnitřní stěny trupu. To šlo, ten nebyl z uhlíkového kompozitu jako novější kluzáky. Uhlík blokuje šíření radiových vln.

Een half van Gogh z´n oor (Napůl utrhlé ucho)

  Všímavý Mark mě upozornil při přenášení dvou těžkých baterií pro miniLAK na závažné nebezpečí. U jedné z nich se prodralo ucho ze šířky 4 cm na pouhých 1 a půl. Zašlu zprávu výrobci. Mezitím tu 35 liber vážící baterii budu muset nosit jako nemluvně, až si vymyslím jiný úchyt. Pro ty zvědavé, kolik je to v kilech, tak 1 libra = 0,453592 kg.

Nelétání

Před dvanáctou jsem byl přichystaný k vzletu v miniLAKu. Po horách mezitím naskákaly nádherné kumuly a začly se rozšiřovat i nad pláně. Udělal jsem poslední kontrolu počasí. Horor! Jen hodinu stará předpověď mírného větru byla změněna na nepřijatelný uragán. Let jsem stronoval. Podívej se v albu na skutečný vývin. Místo toho jsem pak řídil instruktáž, jak bezpečně rozmontovat kluzák ASW20 a složit ho do uzavřeného transportního vozu. Nováček Alex dělal většinu úkonů. Mark vše pečlivě fotil pro návodovou dokumentaci pro Alexe, který se chystá s CD do Montány.
neděle 23. května 2021  

Mňoukí lazar

Zde je vše jak se říká po starém, až na nečekaný vývoj s naší 17 let starou kočkou Mňoukí, dlouholetou členkou naší rodiny. Pojednou se jí silně přihoršilo. Až v sobotu odpoledne ji mohl prohlédnout veterinář, jediný ve městě, který měl přes víkend službu. Silně doufáme v to, že se kočka vykřeše z toho, co jí přes noc z pátku na sobotu postihlo. Z následků možná pádu po schodech možná po srdeční příhodě přišla o rovnováhu. Veterinář pozitivně zatím jen mohl zjistit laboratorním rozborem, že hodnota vylučování ze štítné žlázy byla hodně mimo tolerance. Předepsal pilulky na regulaci. Aby jich snědla dvě denně, v pravidelných  intervalech. Hned jsme jí dali první. Ze soboty na neděli jsem spal u ní, abych byl po ruce. Schody v domě jsme mezitím zabarikádovali. Ráno v neděli mě kočka povzbudila. Byla schopna se postavit na nohy, jevila zájem, měla hlad i žízeň, čistila se, vrněla. Jen když se ze stoje či při sedu koukla přes své levé rameno, přepadla pozadu. Někdy se přitom praštila do hlavy; o nohu židle, stolu, zeď... Udělal jsem serii fotek pro představu.
sobota 22. května 2021  

Ze života Betty

Zde spočívá Betty, veteránka Karliných cest po americkém západě. K se rozhodla vzít na své současné putování Havrana, místo ní.
sobota 22. května 2021  

Evan má 36. narozeniny

Vše nejlepší, Evane! (V popředí - Právníček).
sobota 22. května 2021  

Orlovec vyhlíží svou snídani

Brzy zrána jsem vyrazil na zkrácené veslování, abych se co nejdřív zas dostal domů. Na řece bylo nádherně. Trochu vyšší voda umožnila průjezd deltou. Na Kolumbii jsem sledoval, jak orlovec třepetal křídly a visel jako helikoptéra nad místem, kam se hodlal střemhlavě zřítit na rybu. U doku kamarád vodák JoeM vysvětloval taje veslování jednomu zájemci.

Mňoukí zchromla na zadní nohy

Chudáčkovi kočce se přes noc něco přihodilo. Možná spadla ze schodů a zlomila si pánev. Ještě nevíme. Sotva se postaví na zadní nohy a vrávorá. Je k slzám přijímat její žalostné pohledy a jemné mňoukání s výzvou - co se mi to stalo? dá se s tím něco udělat? Akorát naschvál je sobota a veterinář neodpovídá.
pátek 21. května 2021  

-7°C Plachtění

Snažil jsem se být dříve připraven ke startu. Zase se nepovedlo. Kumuly naskakovaly už od devíti dopoledne. Byl jsem jediný na letišti; až v deset hodin. Samotnému se mi povedlo sestavit kluzák za hodinu, odklidit vše z plochy aby tam mohli asfaltovat a pak dostrkat větroň na místo vzletu až v poledne. Kumuly byly ale roztrhané silným větrem (45 km/h) od severovýchodu. Málem jsem přistál do terénu v Mojžíšově coulee. Trpělivě jsem pomocí svahování vystoupal a pak zas se dostal až k základnám mraků. Do přespolního létání se mi pak moc nechtělo. Nicméně asi po hodině jsem se odhodlal vyrazit od hrozivě vyhlížející Missie na sever. Postupně se mraky zkonsolidovaly a mohl jsem obletět nečekaných přes 300 km.
pátek 21. května 2021  

Trochu víc o plachtění

Možná tě nadchne kouknout se na sedmiminutové VIDEO, které natočili Jürgen a Klaus Ohlmann nad Alpami.

Víc jejich fotek a videí je TADY.

S Klausem jsem se potkal osobně. Byl jedním z přednášejících delegátů na jednom z výročních sympozií plachtařské asociace USA začátkem 21. století. Účastníci okolo něho chodili po špičkách, jako by byl nějaký bůh. Krátce předtím uletěl 3.009 km ve větroni bez mezipřistání, okolo tří otočných bodů. Tento světový rekord stále nikdo nepřekonal. Viz zde.

Dnes jsem si přivstal, nabíjím baterie, snad se počasí povede. Ještě musím složit kluzák, který je zastrčený za hangárem.

Stemme nad Švédskem
čtvrtek 20. května 2021  

Sochařské veslování

Osma už končila. I kamarád JoeM. Pozdravili jsme se. Vyšší voda mi pak umožnila projížďku deltou okolo mých oblíbených i nových přírodních výtvorů. U skladu ovoce vykoukla plachá divoká kočka. Žije tam už nejméně tři roky.

Pedikúra a práce

Po lázni jsem se vrhl do služby zákazníkům.


Příspěvky od čtenářů VN

 - Co děti ve světě jí k snídani
středa 19. května 2021  

Výšlap na kopec "Dvojí cecky"

Lynn nás v džípu vyvezl po krkolomné lesní cestě až k začátku výšlapu ve výšce 900 m.n.m. Mapa naší trasy je poslední obrázek ve fotoalbu. Vrchol kopce je ve výšce 1150 metrů s nádherným výhledem na všechny strany. Obdivovali jsme zářivě kvetoucí horské květiny. Na cestě dolů jsme odbočili na kolařskou trasu, jakých tu místní nadšenci budují v poslední době kilometry. Bylo moc prima zas být v přírodě. Užíval jsem i za tebe.

Odleva   Lynn, Rana, Emily, Cathy a Vítek
středa 19. května 2021  

Příspěvky od čtenářů VN

 - Plachtařský přelet z Francie do Řecka
(Klaus Ohlmann 17. května 2021, zhruba 1.900 km. Díky Ivane za upozornění.)
úterý 18. května 2021  

Příspěvky od čtenářů VN

 - Moje cestovní plány na 2021 - Sydney
 - Zelené pláně



úterý 18. května 2021  

Nařkli mě, že jsem Paparazzi (ha ha)


Vodáci už končili, když jsem se objevil u doku. Čtyřka s kormidelnicí na mě pokřikovala, když jsem je fotil. Zasmáli jsme se. Z Wenatchee proudily spousty kubíků vody. Ani jsem se na ní nepokusil. Stavěl jsem se u Roury. Špenátek jí pomalu zahltil. Překročil jsem Kolumbii na východní stranu. Tam jsem se kochal z vodních kosatců,
zlatem zaplavujících okraje horní Laguny.

Práce

Věnoval jsem se zákazníkům.
pondělí 17. května 2021  

Pomoc ostatním při plachtění


Z města na jihu zvaném Walla Walla do Wenatchee přijeli a přiletěli piloti na pokračovací výcvik. Převezli si i instruktora. My místní jsme jim poskytli letovou techniku a pozemní podporu. Zajímavostí bylo, že mezi studenti byli i dopravní piloti v důchodu. Ti létali pro společnost United. I do Evropy. Řekli mi řadu zajímavostí. Mezitím správa místního letiště dělala údržbu asfaltu na stojánce před naším plachtařským hangárem. Musel jsem odklidit svůj sestavený kluzák a zaparkovat ho ve vlečném voze na štěrkovém parkovišti za hangárem.

Tom Hanks v novém filmu Zprávy ze světa

Promítli jsme si tento dobrodružný a dojemný film natočený v roce 2020, odehrávající se okolo roku 1870 v Kansasu a Texasu, podle knihy z 2016 od autorky Paulette Jiles.
neděle 16. května 2021  

FASH slaví 73. narozeniny Rany


V plném počtu osmi členů jsme tentokrát uvnitř restaurace McGlinn oslavili narozeniny Rany. Rana je na obrázku ta vpravo.
neděle 16. května 2021  

Nedělní plachtění


Před polednem jsem se chystal zas vzlétnout. Po diskuzi v aeroklubu a dostatečném vyhřátí vzduchu jsem po jedné hodině odpoledne vzlétl. Mydlil jsem se v horku blízko u země skoro dvě hodiny. Pak se mi podařilo přelétnout 20 km na druhou stranu údolí, kde jsem vystoupal do výšin nad Missií. I když jsem nenaplachtil tentokrát moc kilometrů, cítil jsem se báječně.
neděle 16. května 2021  

Na řece bylo živo

Setkal jsem se s plno známými, JoeM, PatrickT, TomF, GeorgeC, GlennF, LarryS aj. Voda byla nízká, navštívil jsem Nymfu. Zachytil jsem plno ptáků, zajímavý byl párek kachnohus. Bylo mi báječně.
sobota 15. května 2021  

Setkání v očarovaných horách

Mraky vysychaly a zdálo se, že se nikam nedostaneme. Omyl! I v modré termice nad horami se dalo daleko plachtit. Po tomto dni jsem zažil dalších patnáct minut slávy, když jsem naládoval na OLC záznam svého letu.
pátek 14. května 2021  

Fantastické plachtění

Trvalo mi dlouho dostat se k mrakům, ale pak nastala skutečná euforie. Vyšlo to na víc jak pětistovku. Na den se mohu slunit ve dvoraně slávy: Postoupil jsem na první místo z padesáti sedmi soutěžících v naší oblasti Region 8.
I ostatní piloti měli skvělé lety. Přidal jsem k fotkám titulky, najdi si odpovídající místa na mapě!
čtvrtek 13. května 2021  

Karla s Lunou vyráží na další putování

Kam je asi zavede? První cíl na snad několik týdnů bude prý Arizona. Na cestách bude na neurčitou dobu, ale setkávat se snad občas budeme.
středa 12. května 2021  

Veslování přes poledne

Mezi vyřízením pracovních pochůzek jsem si krásně zacvičil. Byla velká voda. Pozdravil jsem se s housátky a orlovcem.
úterý 11. května 2021  

Plachtění do Davenportu a nazpět

Sloužil jsem zákazníkům a snažil jsem se přizpůsobit prioritám členů rodiny. Vše se pak posunulo: Odlet za podmínek, kdy se dalo plachtit už tři čtyři hodiny. Přistání po večeři. Rozmontování kluzáku kvůli nové směrnici v aeroklubu, že soukromé kluzáky nesmí ubírat místo v klubovém hangáru. Zavření vlečného vozu s tam umístěným mým kluzákem; až při západu slunce. Zmeškání uzávěrky v restauraci v devět večer. Dva aeroklubáci by bývali pošli hladem, kdyby se nenaskytla možnost je nasytit u mě doma, díky Emily a Karle, kterým zbylo hodně od jejich večeře. Ty šly mezitím již spát. Tofu se špenátem houbami burskou omáčkou a kuriozita vlasové fialové nudle. My tři aeroklubáci jsme pak povídali až k půlnoci - Mark, Dan a já. Luna a Mňoukí nás občas na balkoně přišly zkontrolovat, zda jsme byli v pořádku. Byli jsme.
pondělí 10. května 2021  

Dobrodružství kočky Mňoukí II

(obětována bohům v HengeStone)
Snad se dovtípíš, že jde o šprým. Ale vážně, zde se můžeš dozvědět o replice Stonehenge vybudované ve státu Washingtonu. A proč to píši opačně? Tak to nazvala při nedávné návštěvě Podzimka. A nakonec: Obětovali jsme Mňoukí? Kdepak. Zůstala v pohodě s námi až do Wena, kde se radostně shledala se svou kamarádkou Lunou a my s Karlou.
neděle 9. května 2021  

Den matek

Děti Sheily jí podarovaly zahradním nábytkem. Úmysl byl umístit ho na přední terasu podél ulice, aby tam mohla během horkých dní Sheila pěkně ve stínu odpočívat a přijímat návštěvy. Nábytek jsem smontoval za pouhou hodinu a půl (ha ha, návod se zmiňoval o krátké jednoduché montáži). Byla neděle a Sheile se povedlo samotné bez pomoci se připojit na bohoslužbu její církve, doma, přes zoom. Během dne jí gratulovaly Emily a Nancy. Ta první ji vzala na projížďku do přírody a večer připravila chutnou večeři.

foto kredit    Emily
neděle 9. května 2021  

Vzduch

Plachtění okolo Ashlandu, II.
neděle 9. května 2021  

Voda

Veslování s týmem vodáků na jezeře Emigrantů v Ashlandu.


Klikni SEM pro ozvučené VIDEO
sobota 8. května 2021  

Západ slunce z okna domu Sheily

Dnes tu v Ashlandu byl západ v 20:18 hod.
sobota 8. května 2021  

Dobrodružství kočky Mňoukí a dvou sojek

Poprvé za pobytu v Ashlandu jsme pustili Mňoukí
volně ven. Záhy se dostala do vzrušivých situací. Dvě západní sojky (Aphelocoma californica) na ní dělaly nálety, odháněly jí od keře, kde možná měly hnízdo. Sojkám se kočka líbila, když od ní byly chráněné síťovými dveřmi.


Setkání s mistrem světa v balonovém létání

Sousedé J+J odnaproti Sheile mi upozornili, že čtyři domy od nich na východ žije nějaký Bruce Comstock. Vybaven knihou o něm od Jamie jsem se rozhodl zkusit se s Brucem setkat. Povedlo se. Pozval mě na pokec u nich na terase. Strávili jsme povídáním dvě hodiny. Je mu 78 let. Vydal své paměti v knize A Life in the Air. Zde je více o něm s fotkou
pátek 7. května 2021  

Videohovor s ELAL

Evan, Podzimka a Právníček si s námi a kočkou popovídali z jejich domova v Kalifornii. Podzimka ukazovala svůj cop.
pátek 7. května 2021  

Návštěva známých

Na Sheilu se přišli povídat Harold a Loretta Otness. On pracoval s Edem v oddělení anglistiky a v univerzitní knihovně. Dávali Sheile rady co by nejlépe mohla udělat s plno knihami, které Ed nashromáždil. Harolda znám přes jeho humorné zápisky z cest po celém světě spolu s Lorettou. 
pátek 7. května 2021  

Kočka Mňoukí si lebedí

Po večeři se kočka uvelebila na rohovou židli a poslouchala hlásky děcek, které si s ní až donedávna vyhrávaly.
pátek 7. května 2021  

Uschopnění do letuschopnosti

Dopoledne jsem pomáhal s domácími pracemi v domě Sheily. Po obědě jsem se pustil do opravy ve středu poškrabaného křídla, a před večeří jsem ji dokončil do pevnostně i aerodynamicky způsobilého stavu. 
čtvrtek 6. května 2021  

Život v jednom dni

Dnešní den byl jak kaleidoskop. Po skvělém letu dlouhé spaní s ranním snem o Pellé. Hovor po drahém telefonu; Milan: To seš ty? Nejen já. Hello! This is Sheila! A Emily. To bylo nečekané dvouminutové překvapení. Nákup skelného laminátu. Kroužků na klíče. Vyspravení záclony. Recyklace. Zoufalý zákazník. Nenašel šroub na ocas.  Moc vítr na opravu křídla. Nižší priorita. Proč jsme tady. Setkání na víno a sýr. Sousedi přes ulici. Jamie a Jack.
Pečení kuřete. Večer Emily na zoomu. Já se Sheilou jsme zevlovali třičtvrtě hodiny na dokumentární film  Život v jednom dni 2020.  (Pro titulky v češtině, jak se ti film začne promítat, klikni vpravo dole na ozubené kolečko. Zvol Subtitles/CC a Czech.) A zde je více o tom filmu, v češtině.
středa 5. května 2021  

Plachtění z, nad a okolo Ashlandu

Nepředpokládal jsem, že se vůbec udržím ve vzduchu. Přes to, že bylo ve dvě odpoledne 31°C, byla silná inverze, žádné mraky na značkování a stoupáky, ve kterých se udrželi jen ptáci, byly ubíjeny poryvovým větrem od Kalifornie. To byl můj dojem ze země. Vyčkával jsem. Ale nemohl jsem zas tak dlouho. Pamětliv minulé zkušenosti zde, kdy jsem čekal moc dlouho a pak teplota vzduchu vystoupala natolik, že se motor přehřál, jsem odstartoval jakmile jsem dokončil sestavení a kontrolu kluzáku. Náhodně jsem se seznámil s plachtařem SteveS odtud. Pěkně jsme si popovídali.
Krátce po startu jsem vletěl do náhodného stoupáku a k mé radosti jsem se postupně na svazích Mt. Grizzley vyšplhal až do odletové hladiny. Udělal jsem okruh asi 120 km okolo Ashlandu. Dostal jsem se i nad místní atrakce Pilotova Skála a Hora Ashland. Dominanty kraje poskytly sopky McLaughlin a Shasta. Na závěr jsem udělal plno detajlních fotek z pozice přímo nad Ashlandem a nad místním letištěm. Měl jsem radost.
Tu mi pořádně zkazila v závěru skládání kluzáku do vlečného vozu demontážní nehoda. Používal jsem přípravek pro jednu osobu.
Na letišti nikdo nebyl. Poryvový vítr mi vyrval křídlo z rukou a to padlo náběžnou stranou na asfalt. No nic, to opravím. Jen aby nebyly v příštích několika dnech skvělé podmínky a ušly by mi.

úterý 4. května 2021  

Osmistovka za deset hodin a dvacet minut

Na týden jsme vyrazili s Emilí a Mňoukí na jih do Ashlandu. Jedna ze zastávek zhruba napůl cesty byla v historické vesničce Shaniko. Dle sčítání obyvatel v roce 2010 tam žilo 36 lidí. Odhaduji, že nyní ještě méně.
pondělí 3. května 2021  

Radost z květin

Emily s třemi kamarádkami a dvěma psy si vyšláply v této krásné krajině. Já jsem mezitím sloužil zákazníkům.

foto kredit     Emily
neděle 2. května 2021  

Fantazie ve výšinách

Nejen mě, ale i mým studentům se povedly nádherné lety. Alex splnil podmínky pro stříbrné Céčko, Sofia docílila Missii. Já jsem vyrazil na sever. Ve výškách byla pořádná zima. Před Kanadou jsem otočil. Povedla se pětistovka. Večer jsem s Markem procvičoval používání přípravku na sestavení kluzáku jednou osobou. Ráno u Milana jsme si pěkně popovídali.
neděle 2. května 2021  

Ráno na druhého května

Slunce nemělo na obloze co rozzařovat a tak se žádné červánky nekonaly. Zato byla vyšší voda a tak jsem se mohl pustit zase deltou. Všude okolo byly znaky spárování, ale mláďata zatím k zahlédnutí nebyly. Jen jedno zřejmě opuštěné vejce.
sobota 1. května 2021  

Kam se poděly ty čarodejnice?

Strávil jsem den velmi prozaicky: spolu s Emily přípravou přiznání osobních daní pro 2020. Večer byl úchvatný západ slunce.