Vítkovy noviny

leden 2011


Čas a teplota ve Wenatche

Rubriky: Index novin | Plachtění | Práce | Veslování | Videa | Evan | Pošli mi email

Nápověda: Klikni na obrázek a otevře se zvětšenina. Klikni na Index vydaných novin pro jiné měsíce. Klikni na podtrhnutý text pro spojku na další odkaz.

   
1.1. Nastalo krušné období.










Veslování. Novoroční Regata. Skutečnost, že bylo -14°C a po řece pluly kry, odradila všechny zájemce až na tři - Toma, Glenna a mě.

Více fotek ..

Lyžování. S Emilí jsme odpoledne objeli osmikilometrovou upravenou trasu u líhně lososů u Leavenworthu.

Více fotek ..

Po lyžování jsme šli do restauračky O´Grady´s hned vedle běžecké tratě ... na kávu a čaj. Uvnitř bylo plno. U jednoho stolu seděly tři starší manželské páry. Přeslechl jsem češtinu. Řekl jsem Em, že se jich zeptám, odkud jsou. Ta říkala, můžeš, já se ale nepřipojím.

Byli to nějací Kuksovi, Lendovi a Trnkovi, ze Seattlu, příjemná parta. A pak další překvapení: Za rohem, u krbu, seděli další Češi, Uchytilovi, známí z Leavenworthu, které jsem neviděl víc jak pět let.

A tak po dvou a půl měsících jsem náhodně mluvil s lidmi z domoviny, u stejného stolu.

Kdypak si zas česky s někým promluvím?

2.1.

Gruntování. Dělal jsem pro Emily výpisy z telefonování. V pořádku.

Potěšil mě pohled na zasněžený vrchol skály.

Unitáři. V kostele byl program vytvořený laiky, členy místní pospolitosti unitářů. Zpívali jsme, dětem byla přečtená báje o duhové vráně a ti co potřebovali se dělili veřejně o své radosti a žaly.

Duchovní část mše jednala o „odpoutání se“ a o „tvoření“.

Pomocníci rozdali všem tužky a tenké papírky. Na ty si každý mohl napsat to, co cítil, že je jeho-její omezující víra. Pak každý svůj papírek spálil míse s pískem..

Dál duchovní vedoucí mluvila o důležitosti tvoření.. vytvořit si záměr, a na něm pracovat. Místo soustředění se na problémy dát více pozornosti tvoření, nechat pole otevřené a neomezovat se ve výběru, co vše by jeden mohl vytvořit, co by přineslo lásku do mého života, co by mě rozradostňovalo... zakončila tuto pasáž větami.. „nech něžné zvířátko v tobě milovat co miluje“, a další.. „ty jsi tvořitel(ka) svého vlastního života“.

Pak si každý kdo si napsal na papírek, co chce tvořit, zapálil svíčičku tvořivosti a tu zapíchl do mísy do popele kde se předtím spálily papírky omezení.

Na Emily nezapůsobil program povzbudivě, naopak. Doma se později, snad i mou pomocí, uklidnila.

Procházka. Za zářivého sluníčka a mrazu pěti pod nulou jsme se odpoledne s Em prošli podél Kolumbie.
Pokojové květiny. Zakoupil jsem a dal do květináčů nové květiny, náhradu do své kanceláře, kde mi předešlé uhynuly.
Známí na večeři. Večer k nám přišli Bruce a Karen Kelemenovi. Mají děti věku našich, mluvili jsme o rodinách, a o možnosti, že by se za námi podívali do ČR, když bychom tam byli. Bruce dělá poradce v hašení lesních požárů, naposledy v Makedonii, Karen je činná v organizaci místní symfonie.






Spalo se mi výborně.

3.1. Veslování.
Bylo – 14°C. odrazil od doku, žádné plovoucí kry! Vysoká voda, plno, mračna hus, také hodně volavek, orli, káňata. Zahynutý srnec zmizel. Ústí Wena bylo zacpané ledovou tříští. Vyvesloval až k hornímu skladu na Kolumbii, z vody se pařilo, byl jsem jak ve vlhké sauně, na mém oblečení se začla tvořit námraza. Bylo mi ale skvěle, teplo v šesti vrstvách nahoře a čtyř dole, trojích ponožkách. Počítal si a zpíval, říkal si, vrátím se k pravidelnému hraní na kytaru, minimum tři různé písničky denně.. zapomínám slova k jiným skladbám, než mým pravidelným!

Více fotek z dnešního veslování...

Kamarád. Před poštou jsem se střetl s kamarádem Johnem Marshallem, fotografem a vodákem. Ten komentoval na mé oblečení..
Ty jdeš lyžovat? ptal se John.
Ne, právě jsem se vrátil z veslování!
To jseš pašák, v tomto počasí!
Cítil jsem se poněkud polichocen.
Práce. Strávil jsem zbytek dne v kanceláři balením menších objednávek a zodpovídáním dotazů.

Hudba. Zahrál jsem si tři písničky s kytarou, od Beatles.

Exotická večeře. Em ohřála zbytek bizonního masového bochníku, ještě výtvor od Evana z vánoc, jedli jsme s rýží a brokolicí. Pak hráli qwirkle, a následně Em odešla do knižního klubu.

4.1. Počasí. Stále hodně chladno, -12°C, ale postupem dne se zatáhlo a začlo oteplovat.

Práce. Jak úřední šiml jsem dělal účetnictví a papírování, až jsem byl deprimovaný. Ale odpoledne mě povzbudilo a na poště mě přivítala dlouho očekávaná zásilka. Den skončil hezky.

5.1. Veslování.
Bylo už tepleji, jen – 6°C. Po řece plula v jednom pruhu tříšť ker, voda jak zrcadlo. Podél břehů bylo plno hus, ty se líně za mnou na poslední chvíli zvedaly, jak jsem do jejich hejn pozpátku vjížděl. Občas za mnou příšerně zakrákola volavka a pak mě obkroužila. Vyvesloval k hornímu skladu, pod ním se podivoval tvarům kmenů.

Více fotek..

Práce. Produktivní práce moc nebylo, musel se nutit do nudné i když nutné administrativy.

6.1. Dnes byl docela zmatečný den.

7.1. Veslování.
Rampa na dok byla ledová klouzavka.. nehýbal nohama a se skifem na hlavě sjel až na dok, levou rukou se přidržoval zábradlí, abych neupadl. Pomohl Neilovi, který šel na kanoj. Na mé optání mi řekl, pracoval u BLM a nyní v důchodu dělá pro CDLT ochranáře. Jel podél levého břehu, já se kouknout na kry a tříšť u soutoku Wena s Columbií, pak k hornímu skladu. Voda jak zrcadlo. Teplota -2°C. Postupně se svlékal, krásné protažení těla i ducha, i když bylo pošmourno. Bylo mi nádherně před, během i po veslování.

Více fotek...

Běžkaření.
V šesti jsme vyrazili na uklouzanou trasu u líhně lososů poblíž Leavenworthu (Drew a Cathy, Lynn a Rana, Emily a já). Závěr běžkaření probíhal ve tmě. Provázel nás narůstající Měsíc. Povečeřeli jsme na čerstvém vzduchu v pivnici München Haus, dali si svařené víno, pivo a německé buřty se spoustou kyselého zelí. K tomu nám prozpěvovala a vyzváněla nefalšovaná německá dechovka.

Více fotek..

8.1. Španělština. Nan Cuevaz, lektorka (v šedém saku), vyučovala konverzačním a názorným příkladem. Lekce byla dlouhá, tři hodiny, ale uběhla rychle díky navozeným rozmanitým situacím. V poslední třetině přizvala Nan rodilé Mexičany, Victorina a syna Emanuela, povědět své životní příběhy. Z těch bylo nejzajímavější, jak málem přišli o život při zemětřesení v 1985 v Mexico City, a jak Vic v americké nemocnici skutečně pomohl porodit Emanuela, potom co se pupeční šňůra obtočila okolo krku neporozeného děcka, zatímco doktor čekal na výsavný přístroj, až ho opraví, a nepodílel se na ručním rodění, aby nebyl souzený.

více fotek..

Běžkaření.
Odpoledne jsem vyrazil na krátké proběhnutí se po pláních na východ od Wenatchee. Sníh byl zmrzlý a velmi rychlý. Hned zpočátku mě přivítal zákon přírody... kostra tuším kojota.

Více fotek..

Kruhová večeře.
Večer jsme s Emily u nás hostovali večeři s posezením, hovory o duchovních i světských záležitostech. Sešlo se devět lidí, naschvál, aby nebyl velký houf. Mimo jiné se i podělili o to, zda a jak jsme kdo v životě kouřili, a také či jsme kouřili konopí či požívali jiné drogy. Každý se svěřil.

více fotek..

9.1. Veslování. Mírně pod nulou. Vyrazil od doku, plno hus. Velmi nízká voda. Ledy až do půli Kolumbie. K hornímu skladu. Krásné echo pod mostem, volal jsem! Pak se zvedl vítr a docela byly vlny, hezky si zavesloval.

Unitáři.

Dr. Steven Stroud, z Leavenworthu, přednesl hlavní program mše, zvaný:.

Biologie víry.
Naše víry jsou založené na vjemech - co vidíme. Příklady: Kyvadlo. Zprvu jen sem a tam. Později ale uvidíme, že se může kývat ve všech směrech. Rajče. V 17 stol se věřilo, že je jedovaté. Tehdy byl strach, omezující vztah k rajči. Nyní je náš vztah k rajči jiný, na základě naší znalosti. Mozkové vlny. Zprávy od rodičů.. děti nasávají dobré i špatné.. ty se naprogramovávají v podvědomí. To pak ovlivňuje to, v co věříme.

Naše biologické chování odráží to, co se nám dříve do podvědomí vrylo; jako třeba (ty jsi blb.. tak se tak cítíš a věříš, že jsi blb, nebo.. nešika, ap.) Pokud nepřegramujeme své podvědomí, stejné záporné chování nás znovu a znovu ovládne, naštveme se pro stejné důvody. Je těžké či nemožné přeprogramovat své podvědomí naším vědomím, to lze zdá se být přeprogramováno pouze zas podvědomím. Jak se v našem podvědomí zakoření víra v něco?

Pablo Picasso říkal, „Vše, cokoli si dovedeš představit, je skutečnost“.
Tak i představy jsou skutečnost. Jsou v tobě, jako součást tvého podvědomí. Když jsou založené na nedostačujících vjemech, jako třeba že kyvadlo se může kývat jen jedním směrem, tvé podvědomí ti sděluje, že výsledek může být jen jediný. A pak třeba když někomu otevřeš své srdce a očekáváš, že se pokaždé zraníš.. tak takový výsledek se dostaví.. tedy, pokud nenecháš to podvědomí být ovlivněno jiným podvědomím, totiž že výsledek nemusí být vždycky stejný. Pak, když necháš místo pro možnost změny.. a – máš-li štěstí - se neporaníš, podvědomí se přeprogramuje.
9.1. Práce. Strávil celý den v úřadě, až navečer jel na poštu a do tiskárny. Knižní klub. Em šla večer na toto pravidelné pondělní setkání čtenářů.
11.1. Veslování.

-8°C, bezvětří, pod mrakem. Plulo málo ker.. fotky draka, zmrzlého srnce.. pak vyvesloval řekou Wena točící se mezi nakupenou sutí ledů úzkou stokou, v jednom místě jen jeden a půl rozpětí mých vesel. Plno fotek. Dostal se až k peřejím. Nový, vzrušivý zážitek, v takovém prostředí a podmínkách. Nad horním mostem přes Kolumbii byla srnka zpíval, počítal.. po silném proudu to rychle ubíhalo, voda stále jak zrcadlo.

Více fotek...

12.1. Lyžování. Běžkařili jsme s Emilí na školních hřištích okolo školy EJHS poblíž našeho domu. Nad hlavou svítil Měsíc.
13.1. Veslování. Dostal jsem se napůl cesty mezi ledy k mostům přes Wenatchee.

více fotek...

Kalamita. Od Milana B jsem dostal svým bratrem avizované fotky o ledové jeskyni, která se vytvořila v našem domě.

Přednáška. Bill Lyman povídal o řece Kolumbii a ukázal plno pěkných leteckých snímků.

14.1. Procházka. Místo běžkaření jsme si vyšli s Cathy a Drew po stezce podél Kolumbie. Pak spolu u nás povečeřeli.
15.1. Cestování. Vyrazil jsem s Em do Portlandu za Evanem a přáteli. Zamračeno, od The Dalles začlo pršet a nepřestalo až do odpoledne v neděli. Navštívili jsme syna Evana, uviděli poprvé jeho garzonku, a slyšeli o jeho intenzivním cyklistickém treninku, speciální dietě. Najmul si trenéra, ten mu předpisuje, kdy co jak. V nové práci se zdá se vede dobře, jen přátelé, co měl v Takomě, mu schází. Dělal nám průvodce městem, pojedli jsme v JAM art café. S deštníky prošli v okolí jeho bytu. Hezké .. bary, restauračky, butiky, galerie.. Je hezké, praktické, velké obchody pro nákupy potravin, a plno malých obchůdků, kaváren, i pro kolaře, tak si dobře vybral. Ještě potřebuje nové přátele.
Sešli jsme se s Robem a Lois Schroeder, spolužačkou Em ze střední školy. Lois vyučuje děti vyžadující zvýšenou péči na základní škole, Rob je architekt, a také zanícený cyklista. On a Evan si dobře padli do noty. Prošli jsme si 110 let starou Kennedy School v severním Portlandu, přeměněnou na hotel s plno zajímavými zákoutími, a restaurací McMenamins. Tam bylo ale narváno, tak jsme přejeli do jiné části města do jiné z jejich restaurací, kde bylo klidněji. Večer jsme strávili a přenocovali u Roba a Lois, dlouho ještě povídali o rodinách.
16.1. V Portlandu a Takomě. Posnídali u Roba a Lois, setkali se s jejich synem Carlem, ženou Lisou a dvouletým vnukem Calvinem. Ti se jeli podívat na výstavu hodinu od nich, obří letadlo Smrková Husa (snažil se tam i Em přelanovat), ale prohrál, jeli jsme na sever, do Takomy. Tam se sešli s dcerou Karlou. Prošli se parkem, holky šly nakupovat a já do muzea umění, kde byla výstava skla od Chihuliho (foto), čínské dřevoryty, díla impresionistů a fotky Takomy. Povečeřeli jsme v indické restauraci poblíž domu Karly, a Em a já přespali v motelu v Purdy. Venku se honily mraky a jimi prosvítal buclatý Měsíc.
17.1. V Takomě. Jeli jsme ke Karle, tam Em namíchala těsto a já smažil palačinky. Posnídali jsme s Karlou i s majitelkou domu Tracy. Zatímco se Karla krášlila a připravovala se na nadcházejí pracovní pohovor, já myl a uklízel nádobí. Karla se dozvěděla o možnosti místa u návrhářské firmě Hemisphere Design. Zatímco byla na pohovoru, Em a já jsme se procházeli obytnou čtvrtí na sever od středu města, kde je plno domů ve viktoriánském stylu. Pohovor Karly dopadl k jejímu uspokojení, zástupcům firmy se líbily ukázky její práce, i její osobnost. Uvidí se, zdali Karla opustí dopravní firmu, kde prozatím má ještě na půl roku práci zajištěnou.

více fotek z víkendu...

18.1. Veslování. V uplynulých dnech byla obleva. Rozvodněná řeka Wenatchee pumpovala do Kolumbie hnědá kvanta vody, klacků a kmenů.

Práce. Konečně po skoro měsíčním putování dorazila zásilka s náhradními díly, které jsem ihned rozeslal čekajícím zákazníkům.

Film. Šli jsme do muzea na ekologický film o hlíně - zemi.

19.1. Městské šlapání. Vyrazil jsem po práci na asi 8 km okruh přímo od domu.

Více fotek...

20.1. Veslování. Zpočátku foukal mrazivý vítr, byly velké vlny od severu. Na Wena sice byl silný proud, ale nefoukalo, tak vyvesloval až k pěšímu mostu. Pak se krásně na řece zklidnilo. Jen lentikuláry na obloze prozrazovaly, že nahoře byl velký vítr. K haldě a po proudu, hezké halekání a počítání.

Více fotek z veslování...

Práce. Odpovídal na dotazy a odeslal pár zakázek. Zaplatil za firmu daně pro podporu v nezaměstnanosti, a dělal jiné účetnictví. Jel do tiskárny, na poštu, a do obchodu s kancelářskými potřebami dokoupit došlé balicí zásoby.

21.1. Práce. Na Akademii USAF vymění akrobatické větroně Blaníky za jinou značku. Ještě neohlásili, kterou. Výměna má proběhnout v srpnu.
Učil jsem se a pak úspěšně provedl za svou firmu výroční hlášení sociálního zabezpečení federálnímu úřadu, poprvé přes internet, bez nutnosti dalšího papírování.

Běžkaření. S Monte a Judy jsme prakticky za tmy lyžovali na trase u líhně. Pak se navečeřeli v restaruraci u golfového hřiště.

22.1. Veslování. Pomohl jsem Glenovi, který je již 15 let od velmi těžké nehody na kole paralyzovaný od lopatek dolů. Pak jsme spolu obveslovali deltou k peřejím a hornímu mostu. Cestou mi ukazoval pro něj význačná místa (například strom v deltě, kde rozprášil popel jeho matky, větev, kam s kamarádem Tomem připevnili nelegálně odříznutý paroh ze zastřeleného srnce), a různé kmeny, kam umístil zatouhlané golfové míčky. Při vyndavání lodě z vody na dok se mi "povedlo" upustit svou kameru; ta se odkutálela až do vody. Naštěstí její obal jí udržel plavat tak dlouho, až jsem rychle praštil skifem na dok a skočil po kameře. Vytáhl jí, když už se potápěla. Obal kameru jen částečně ochránil. Voda z ní crčela. (Po vysušení, 12 hodin později.. zas fungovala jako předtím!!).

Více fotek...

Výroční schůze vodáků. Po veslování jsemse připojil na už probíhající celodenní schůzi. Ta se konala v zajímavém prostoru - bývalé exluzívní rezidenci majitele výrobny leteckých dílů, na nejvyšším patře čtyřposchďové budovy. Firma po jisté době zbankrotovala a nemovitost odkoupil školský odbor. Byt byl přeměněn na zasedací prostory a ostatní na kanceláře.
Kruhová večeře unitářů. Ta se konala nedaleko nás, v oblasti, kde jsem 19.1. šlapal, v prostorném domě Dona a Carol, novějších členů pospolitosti. Oba pracovali v nemocenské péči, on v řízení, ona hlavní sestra. Pro oba druhé manželství. Mají z prvních každý 2 děti. Carol říkala, že ty děti přijímaly druhé manželství těžko. Sešlo se asi 25 lidí. Každý přinesl nějakou součást jídla či pití, a lidi si se zájmem povídali jeden s druhým, na libovolná temata, od šesti do devíti.
23.1. Unitáři. Na mši hostující kněž z jiné církve (Bretheren) přednesl zajímavá temata při kázání. Dětem budhistický příběh o hněvání se; jaký komu dáš dar, takový se ti může vrátit. Pro dospělé zamyšlení nad dvěma hříchy: zabrání se do lítosti nad prožitou minulostí, a strachování se z budoucnosti. Obojí překáží tomu, soustředit se na to co je, teď. Pak mluvil o tom, jakým způsobem přijímat životní změny, nutné k tomu, abychom neustrnuli. Naše tužba po stabilitě je mnohdy jako vyrábět si rakev. Potřebujeme říci minulosti sbohem, než můžeme přivítat budoucnost.

Procházka. Navečer jsme se prošli podél Kolumbie s kamarádkou Diane. Ta vyprávěla o zážitcích ze své nedávné cesty do Číny s přítelem Markem. Pak jsme spolu u nás povečeřeli.

24.1. Veslování. -1°C bezvětří. Byla velmi vysoká voda, vycházející slunce se schovávalo za mraky. Jel deltou, zastavil se u stromu s parohem, myslel, jaká další tajemství Glen možná má..Vyvesoval k peřejím na Wenatchee, a tam přijal výzvu pustit se do vyveslování peřejemi. Přijal jí. Nabíral vodu, chodidla měl po kotníky zaplavená, ale vydržel a šnečí rychlostí se prodral silným proudem vzdutými vlnami nad první peřeje, a pak i nad další .. asi 1 km nad místo, kde se obyčejně otáčím, u mostu se zavlažovacím potrubím. Dal jsem si velice dobré kardio cvičení a bylo mi skvěle. Po proudu to uhánělo jak v rychlíku, žádnou vodu už jsem nenabral. Vzal to ještě k hornímu koupališti, a pak se zpíváním a počítáním jako obvykle k doku.

Více fotek...

Kytky mě zachránily. Zas jednou po čase jsem si zamkl klíče v autě. Emily, která mě přijela vysvobodit s náhradním klíčem, jsem obdaroval kyticí bílých chrysantém. Ty jsem koupil, ještě než jsem svou smůlu objevil. Film Coco Chanel. Večer jsme si pustili tento romantický příběh věhlasné módní a parfémové hvězdy. Mladou Coco hraje slovenská herečka Barbora Bobulová.
25.1. Bigbítové legendy v Rakovníku. Dnešní Raport vytiskl fotku Termitů v roce 1964, a k tomu moc zajímavý článek ohlašující připravované koncerty.

Klikni na obrázek pro plnou velikost. Možná tam rozeznáš Pepu, Jardu, Sášu a mě!

Díky jdou Jirkovi Košíkovi, mému plachtařskému učiteli z šedesátých let, za poslání výtisku, a Tomášovi Bednaříkovi za napsání článku.

26.1. Veslování. 1°C, pošmourno, bezvětří. U laguny byli dva orli, upozornil jsem na ně chodce. Vesloval deltou, a vrátil se pak k mrtvému srnci. Potom vjel do ramene delty nebližšího Kolumbii.. kde jsem předtím ještě nikdy nebyl, díky velmi vysoké vodě se tam dalo veslovat. Udělal fotky zajímavých stromů, osvětlení pro focení bylo velmi nepříznivé, ploché, bezbarevné. Pak k peřejím, horní deltou a k mostu, zpíval si a počítal. Také si všiml hus, začaly se párkovat. Co že máj? Leden je pro ně lásky čas.

Více fotek...

Vánoční stromek. Včera jsme ho odstrojili. Dnes jsem ho rozstříhal a vyluxoval dům. Práce. FAA vyhlásilo nový bezpečnostní buletin pro kluzáky L23. Na provozovatele to zapůsobilo jako zašťourání pohrabáčem hnízdem sršňů. Telefon a emajl se mi pomalu zavařil. Kdy budou díly?
27.1. Práce. Strávil jsem celý den v kanceláři. Film. Večer jsme si pustili film To Live, . od čínského režiséra Zhang Yimou a s herečkou Gong Li. Velmi silné a působivé drama z 1994, o vyrůstání a přežívání jedné rodiny v Číně, během mnoha revolucí od 1940 po 1970. 2 hod 15 min.
28.1. Veslování. 1°C, pošmourno, sucho, bezvětří, pak začlo trochu foukat. Vzal to nově objeveným ramenem delty. U železničního mostu udělal jedinou dnešní fotku. Zamilovaný pár hus dělal dvorný tanec na vrcholu mostu, u hnízda od orlovců, asi inspirace. Párů hus bylo po řece již plno.

Vzdání díků. Dnes přesně před 100 lety se moje máti narodila. Jsem jí vděčný za to, že mě přivedla na svět, za vše, co pro mě po celý život dělala, za její optimismus, vitalitu, že mi byla nádherným příkladem k následování.

Běžkaření. Tentokrát na golfovém hřišti v Leavenworthu.. Drew, Cathy, Lynn, Rana, Em a já. Běžkařili jsme na hodně znečištěném sněhu. Pro změnu jsme viděli dvě stádečka srnek. Pak jsme povečeřeli v restauraci Divoké Ostružiny na golfovém hřišti.

více fotek...

Dobročinný koncert. Zašli jsme s Emily do luteránského kostela na moc pěkné chorální vystoupení sboru toho kostela, a nejlepších mužských a ženských sborů z tohoto údolí. Překvapilo mě, že zpívali i upravené písně od Beatles.
29.1. Práce. Jak já, tak Emily jsme v tuto sobotu pracovali. Já na administrativě, a ona se školáky při sestavování jejich novin. Odpoledne jsem se vytáhl z kanceláře do šedého, ale čerstvého vzduchu, prošel se čtvrtí v bezprostředním okolí domu. Mluvil během procházky telefonem s Karlou. Ta si vybírala na webu psy, moc se jí zalíbil druh český ovčák. (klikni pro obrázek). Tak jsem jí řekl, pojeďme do Česka, vybereme. Hezky jsme se zasmáli. Navečer Karla možná pojede na kole do zoologické zahrady města Takomy, se svou domácí Tracy.. je tam den otevřených dveří. A možná jsem se ti ještě nezmínil.. totiž, že ta domácí, Tracy, je těhotná! Očekává v červenci. (Je jí asi 28 .. 30 let. Není vdaná.. její přítel bydlí v Seattlu... ). Tak to bude asi dost výrazná změna ve stylu bydlení pro Karlu, pokud tam ještě bude bydlet.
Koncert. Večer jsme spolu s Monte a Judy a jejich známou zajeli do sousední vesničky, Cashmere, na koncert skupiny ze Spokane, která zahrála ve výborném stylu asi pětadvacet písniček ve stylu Blue Grass. Pro ukázky hudby klikni sem, a pak na webové stránce napravo na Song Samples.. je tam 12 ukázek). Jak to v koncertní hale vypadá, klikni sem.

Koncert. Skupina Prairie Flyers. Klikni dole na video s výběrem z písniček, které hráli. Zapni si zvuk!

30.1. Veslování. Voda klidná, vysoká, hustě sněžilo, pak se zvedl vítr. K peřejím a k haldě. Zpíval si a počítal.

Unitáři. Hlavní mše Problémy s láskou.. moc dobře podané, duchovní Cecilií. Úvahy: Romantická láska, idealizování si jí jako modlu, perfekci. Místo toho prožívat lásku jako paralelní hledání životní proměny spolu, coby partneři, dívání se spolu dopředu, nebýt zakoukaní do sebe.

Kamarád. Navštívil jsem Johna Marshalla. Mluvili jsme o jeho 84letém otci, který umírá, a o našich zaměstnáních, jak je ovlivňuje hospodářská krize. Jeho příjmy vzaly povážlivý spád, kdy ze tří pilířů jeho snah všechny ukrutně zpomalily. Stolní knihy s fotkami na křídovém papíru. Kalendáře. Prodej autorských a publikačních práv za fotografie. Stěžoval si, jak díky revoluci v digitální fotografii a internetu zákazníci nacházejí spoustu levných nabídek od vln začínajících fotografů, kteří přicházejí a odcházejí, mezitím zaplavují trh, a strhávají ceny za tradiční produkty na mizivou hladinu. Rozloučili se s dobrým pocitem, že jsme se setkali.

31.1. Oprava auta. Zavezli jsme minibus do opravny na spravení škody od srážky se srnkou. Příštích deset dní se o zbývající auto budeme dělit, a snad i používat veřejnou přepravu.

Práce. Emily po své práci dokončovala se školáky vydání jejich novin, dlouho do večera. Já strávil celý den i večer plodně, balením zásilek s náhradními díly zákazníkům.

Myslel jsem na své přátele a bližní, a přál jim vše nejlepší.

Jaký byl leden tvůj?