Vítkovy noviny

LEDEN 2016

Teplota
a počasí ve Wenatchee

Rubriky: Jiné měsíce | Plachtění | Práce | Veslování | Videa | Evan | Karla | Pošli mi email

Klikni na obrázek a otevře se zvětšenina. A když je v textu něco podtrhnutého, tak je to odkaz na něco dalšího.


Z letiště na západ

Z hřebenu na východ


Hezký den!
30 sobota

Běžkaření

Vyrazili jsme s přáteli do střediska Hřeben Ozvěn (Echo Ridge), v nadmořské výšce 1200 m, nad jezerem Chelan ve státu Washingtonu, hodinu jízdy autem na sever od Wenatchee. Zatímco dole v údolí již sníh mizel, nahoře ho připadlo zas deset centimetrů a byly krásné podmínky. Hezky jsme si spolu užili.
30 sobota

Veslování

Bylo tři pod nulou a jasno. Slunce vyšlo, když už jsem byl v deltě. Ptáci se probouzeli a nacházeli se - čím dál tím víc. Zima už asi končí - začínají se spárovat - kachny, husy, orli. Na Wena byla vysoká voda, vydral jsem se jí až ke čtvrtým peřejím. Setkal jsem se cestou zpět s kamarády Glenem, Tomem, Georgem a Isákem. Ten poslední se podivoval, co že dělám ve vodě.
29. pátek

Zázraky přírody

Dnes ráno jsem konečně vynesl z obývačky vánoční stromek, umístil ho i s elektrickými svíčkami na terasu. Stromku  - neuvěřitelné - za dobu ve stojanu a uvnitř bytu  (od 11. prosince) - narostly nové větvičky. To se nám předtím nikdy nestalo. Nejspíš je to tím, že předtím jsme měli vždy jedličky, a tentokrát to byl smrk. Večer jsem zapnul světýlka a máme dále vánoce. Na terase je ještě trochu sněhu, snad ještě dvacet centimetrů, tak se barvičky od něj kouzelně odrážejí.
28. čtvrtek

Pípání orlů

Vydal jsem se zas na řeku. Zde je krátká ukázka, jak tak velicí ptáci vydávají směšně pípavé zvuky. Na Kolumbii nastal čas vyhledávání partnerů mezi orli, ti se předvádějí a dělají na sebe nálety.


Koncert

Večer jsem šel na koncert tria z místní symfonie - hráli dirigent, první houslistka a první violončelista. Všichni mladí lidé. Předvedli modernu od Johna Adamse zvanou (v překladu) kino z výletu autem, pak od Poulenca sonátu pro violončelo a klavír, a závěrem drasicky rozesmutňující a dráždící klavírní trio, s houslemi a violončelem, č. 2 v E mol, opus 67 od Šostachoviče. Koncert byl skvělý zážitek.
27. středa

Podepisování knih

Do Wenatchee zavítala autorka Geraldine Brooks, poutavě povídala o tom, jak píše knihy, co jim předcházelo a do čeho se chystá.
26. úterý

Veslování k orlici

Krátké videjko zobrazuje putování proti proudu řeky Wenatchee až ke čtvrtým peřejím, nákladní vlak a pozdravení se s orlicí.

Práce

V roli poradce jsem vzdělával vedoucího údržby celoamerické flotily kluzáků domobrany o tom, co je jednotka Newton; jiné, jak se pozná z výrobního čísla věk kluzáku; a rozvažoval, jak vyřešit dilema, kdy mé firmě zákazníci posílají hotové peníze, já je nabízím dodavatelům, ale oni jako by byli hluší. Jedna z objednávek je už zas přes tři měsíce stará, dodavateli v ČR. Kdypak se probudí a prokáží, jak pracovitý lid jsme (bývali?).

25. pondělí

Sjezdování

Jak jen toto lyžařské středisko může fungovat s tak málo lyžaři na sjezdovkách? Podívej se.

Práce

Zabýval jsem se drobnými radůstkami jako řešením nedoručeného čalounění kabiny; nakřápnutého vlečného vozu pro kluzák; urgováním zásobovateli neodpovězených dotazů na doručení náhradních dílů pro rozdělané opravy; přípravou
na nadcházející plachtařský veletrh, sháněním a koupí letenek, hotelu, auta a zamlouváním poutačů; zklidňováním zákazníků čekajících na doručení objednávek; a jinými obdobnými veselostmi. - Toto pro ty vážené čtenáře VN, kteří časem možná dostávají dojem, že se raduji jen z přírody a ze sportu.
24. neděle

Sjezdování

Krátká ukázka sjezdování na kopci nad městem Wenatchee. Díky kameře na hřebenu jsme věděli, že tam je sluníčko. Vyrazili jsme tam s Emily odpoledne na pár hodin. Pusť si videjko!
24. neděle

Veslování

Byla silná mlha a klidně. Po východu slunce se mlha začla proměňovat duhovými pastelovými barvami. Vydral jsem se škvírou u severního pilíře železničního mostu k peřejím a haldě. Nízko nade mnou přeletěla orlice. Osvěživá koupel. (-2/4)

Unitáři

Sebevražda byla tématem této mše. Ti, kteří jí spáchají, nejsou zločinci - v rámci současného řádu zdejší spravedlnosti. Nechtějí ukončit svůj život, chtějí ukončit utrpení. Jak pomoci - najít lidi, kteří by ti mohli pomoci, kterým na tobě záleží, najít naději, že nejsi samotný/á, že tě někdo má rád.
Když už není naděje - pro lidi kteří mají nevyléčitelnou nemoc a prognoza je na maximálně šest měsíců života - v tomto státě si můžeš vyžádat předpis z lékárny, od dvou doktorů, stojí tisíc dolarů, zde ve Wenatchee nevydávají, ale v Seattlu ano.
23. sobota

Kruhová večeře unitářů

Šli jsme na večeři do domu známých, fotografa Johna, který vytváří krásné fotkypřírodních scenérií pro knihy, ap. Bylo tam asi pětadvacet lidí, pěkně jsme si popovídali.
22. pátek

Běžkaření u Plain, WA

S přáteli Judy, Monte, Ranou a Lynnem jsme s Em běžkařili odpoledne asi šedesát km severozápadně od Wenatchee. Počasí bylo jak jarní lyžování - hodně se oteplilo.

 
22. pátek

Veslování

Pršet přestalo a byl krásný klid, v loďárně a před ní malý vodopád. Ledňáček švitořil a svěžně přeletěl ke svému dalšímu náletu. K peřejím, deltami, do roury a k haldě, bylo skvěle, i vyčmánění.
Během veslování jsem pracoval, a zajistil vystavování kluzáku LAK17BFES na nadcházejícím veletrhu v únoru v Jižní Karolíně. (2/4)

21. čtvrtek

Práce

Dělal jsem od časného rána do pozdního večera.
20. středa

Běžkaření

Emilyny kamarádky si všechny myslely, že to na ulicích moc klouzá a tak se neodvážily ven na své obvyklé pochodování. A tak jsem šel odpoledne s Em já, na běžky, aby si i ona mohla zasportovat. Já už měl své veslování za sebou. Zprvu jsme se chtěli podívat na konec protáhnuté cesty v kaňonu Rampouchové řeky, zdarma, ale tam se to nezdálo být bezpečné a tak jsme se zas projeli strojně upravenou osmikilometrovou trasou u líhně lososů poblíž Leavenworthu. Letos jsme si nekoupili sezónní permanentku - zvýšili poplatek na dvojnásobek - a tak teď za každé jedno proběhnutí musíme klubu přispět spolu dohromady třicet dolarů. V korunách by to bylo snad dvanáct set. Docela dost. Mezitím jsem zastavoval a odpovídal na dotazy svých firemních zákazníků - šikovné, mít možnost přesměrovat si číslo kanceláře do terénu.
20. středa

Veslování

Na vodě byl absolutní klid a pohoda. Slunce zářilo. Obvesloval jsem trasu k peřejím a rouře, a po vykoupání se mi ani nechtělo oblékat, tak bylo nádherně. (1/4)
19. úterý

Práce

Obnovil jsem internetové stránky své firmy o nejnovější nabízený kluzák, z Litvy. Umístil se hezky vysoko na nedávném mistrovství světa - na druhém místě. Zde je fotka pro příznivce plachtění.

Večer jsme si šli poslechnout přednášku o mezinárodní smlouvě mezi Kanadou a USA o řece Kolumbii, a o vyhlídkách jak a co by se v ní mohlo změnit, když po padesáti letech zanedlouho vyprchá její platnost. Doposud se zaměřuje na rozdělení hospodářských výhod a odškodnění z přehrad, a na koordinaci v zamezování zátop a povodní. Nyní se k těmto hlavním pilířům smlouvy snad připojí další, o ekosystému - jak se postarat o práva Indiánů, kterých se vlády původně neptaly a jak se postarat o živočišstvo a přírodu, hlavně tažné ryby, kterým byl další postup proti proudu znemožněn postavením moc vysokých přehrad, kde neudělali pro ně žebříky. Bylo to zajímavé.
18. pondělí

Veslování

Byly tři pod nulou a zadekováno, naprostý klid, den začal nádherně. Rozhodl jsem se obveslovat svůj okruh s co nejméně zastávkami, neodolal jsem a přece jen něco vyfotil. Bylo mi báječně. (0/4)

Lyžovat na sjezdovky jsme nešli, jak jsme původně zamýšleli. Zrána modrá obloha nad údolní dekou se zatáhla. Také - po dvou únavných dnech sportování přicházívá třetí s úrazy a tak jsme té možnosti nedali volný průběh.


Práce


I když byl dnes státní svátek, někteří, včetně mě, pracovali. Zákazníci to požadovali.
17. neděle 

Běžkaření podél řeky Wenatchee

Za hustého chumelení jsme vyrazili na Michaelovi a Debbie známou trasu u jezera Wenatchee, kde jsme s Em doposud nebyli. Trasa údajně byla ráno protáhnutá strojně, ale protože sněžilo tak silně, trasu jsme si museli prakticky vytvářet sami znova. Po včerejším tréninku v obdobných podmínkách už nám to však tak nevadilo. Cestou nás obveselovali rozliční psi a jejich majitelé. Po běžkaření jsme se s přáteli rozloučili a oni vyrazili na západ - navrátit se domů do Seattlu, a my na východ - do Wenatchee.
16. sobota

Běžkaření u líhně a na golfovém hřišti

Byl nádherný den. Ze Seattlu se probili sněhovým závalem v průsmyku Snoqualmie přátelé Debbie a Michael, na běžkaření s námi u líhně lososů poblíž městečka Leavenworth. Zatímco celý den hustě sněžilo, právě na čas lyžování se krásně vyčasilo.

Slyšel jsem od přátel ze zámoří.
15. pátek

Veslování

Když jsem šel dnes ráno veslovat, ještě před východem slunce, osvětlení bylo tak bezbarevné, bez vhodných příležitostí k fotografování, že jsem se začal obávat, zda vůbec budu schopný vytvořit svou obvyklou denní reportáž z veslování. Když jsem měl půlku svého veslování za sebou, napadlo mě udělat zprávu o naší historické loďárně - staré stodole a jejím obsahu. Zde je.
(-3/5)
14. čtvrtek

Běžkaření u jezera Wenatchee

Za slunného odpoledne jsme si projeli upravené běžkařské trasy podél jezera Wenatchee, ve státním parku na jeho jižním břehu.
14. čtvrtek

Veslování v novinách

K mému a i k překvapení jiných se na titulní straně novin pro tento kraj objevila fotka mě!

13. středa

Veslování

Zas připadlo od včera nových asi patnáct centimetrů sněhu. Strávil jsem hodinu prohrabováním jak u domu, tak u doku, než jsem vůbec na vodu mohl vyrazit.  Bylo sice -1°C, ale předpověď zněla na déšť. Zasichroval jsem se navléknutím náležité bundy, ale jak jsem byl rozehřátý z toho všeho prohazování, brzy jsem jí zas na vodě vysvlékl. Sluníčko se pojednou na chvíli ukázalo a rozzářilo sněhem pocukrované břehy. Vyvesloval jsem k peřejím. Tam ve stromě seděli dva orli. Nálety na ně dělala letka vrán. Okruh jsem si zkrátil, vzal to ke skalám kormoránů a zpět, na závěr jsem se zas báječně vyčmáněl. (-1/5).

Večer jsme si pustili film, komedii Lepší teď, než nikdy s M Douglasem a D Keaton, z 2014.
12. úterý

Práce  - Strávil jsem celý den v kanceláři, dělal účetnictví a rozesílal nabídky.

Večer jsem poslouchal a díval se na výroční oslovení amerického Kongresu prezidentem Obamou. Vyslovil plno palčivých prohlášení, volal k jednotě a k pozdvihnutí amerických hodnot - svobody, výpomoci, snášenlivosti - dostal plno potlesků, ale bylo jasné, a i sám řekl, jak ho mrzí, že i přes své největší snahy se mu nepodařilo přivést řevnivé strany zákonodárců k jednotě a společnému daní příkladu světu, jak by si mohli i oni své životy zařídit. Bohužel ti, kteří se na setkání koukali či v nahrávce kouknou, uvidí, jak mu půlka kongresu skandovala, zatímco druhá půle sálu na něj nevraživě zevlovala. A to mají být ti nejvybranější zástupci amerického lidu!
Pak jsem se z povznešených výšin úvah o osudu lidstva zas bezpečně dostal na pevnou zem, no, úplně pevná nebyla, pěkně při odhrabování sněhu z příjezdu k domu klouzala.
Asi to tak v životě má být.



11. pondělí

Sjezdování  na Missii

Neuvěřitelné, že pro těch pár lidí, kteří se tam dostavili, měli otevřené všechny vleky. (Odpověď .. ranní ptáčata si už odlyžovala, za sluníčka, a odjela, když my jsme se dostavili, současně s příchodem chumelenice a mlhy.) Sníh byl však stále skvělý, mančestrový prašan. Vzrušením byl můj vysokorychlostní několikanásobný kotrmelec následkem ztráty orientace v podmínkách bezvidu. Nicméně, mám ještě všechny údy připojené.
11. pondělí

Veslování

Jen k peřejím a zpět a žbluňknutí. (0/6)
10. neděle

Úprava postele pro novou matraci

Abychom snad náhodou ve snu nepřepadli, když by se matrace začla na straně přehýbat, rozšířil jsem a zpevnil podpůrnou plochu. Použil jsem metody, kterou jsem odkoukal z přístavby vozovky pro cyklisty a pěší na horním mostu přes Kolumbii. Ta také přečnívá.

Hvězdné války

Odpoledne jsme šli i s pár ostatními unitáři přispět do kasy tvůrcům nejnovějšího dílu seriálu filmů Hvězdné války. Ten mezitím zlomil všechny celoamerické rekordy tržby v historii na tuzemském trhu, i když byl uveden do kin jen krátce před vánoci. Já jediný ze skupiny jsem si troufl ho shlédnout v třírozměrné verzi. Byla to vskutku překvapující podívaná.
9. sobota

Hudba v kavárně Upper East Side

Zpívali tam místní hudebníci Troy a Brian. Mezi naslouchajícími lidmi byla dosti početná skupina unitářů, podpořit Briana.
9. sobota

Veslování

Tento den byl ve znamení různorodého ptactva. Jel jsem deltou k peřejím a horní deltou k haldě oblázků. Cestou jsem potkával rozmanité druhy vodního i pozemního ptactva. (3/5,4)

Pak mě čekala výzva: doma jsme měli potopu, praskla trubka a stropem do nižšího podlaží vesele tekla
odpadovová voda. Po plavání jsem zajel do blízkého obchodu a tam nakoupil potřebné náhradní díly a pomůcky. Zbytek dne jsem si vyhrával se správkou, když už jsem u toho byl, vyčistil jsem odpadové trubky i u jiného umyvadla. Pak jsem obrousil oděrky a uloupnuté kousky emajlu v bílých umyvadlech, a opravil je porcelánovým epoxidem.
8. pátek

Běžkaření

S naší kompletní partou jsme si vyrazili na trasu podél líhně lososů v Leavenworthu. Všimli jsme si zajímavých stop, které zanechaly vydry. Ty se vydrápaly do svahu a pak sáňkovaly na zadku dolů. Zřejmě i ony se chtěly bavit!

Po běžkařeni šli na večeři do pivnice U Gustava, a pak Em a já na přednášku. Jeden pán ze Seattlu přijel povídat o tom, jaké to bylo na nedávném jednání v Paříži o ohřívání ovzduší. Nic světoborného, ale jaké překvapení! Přednášející byl otec Karliny kamarádky ze školky. Jaký je ten svět malý!



8. pátek

Nová matrace

Má rozměry 60 x 80 palců (152x203 cm). Je trochu větší, než postel samotná, kterou jsem vyrobil v roce 1977. Tak jsem jí musel částečně ořezat, aby se do ní matrace vešla. Tentokrát jsme zvolili matraci pevnou. Jsem zvědav, jak tvrdě se na ní bude spát.
7. čtvrtek

Veslování

Bylo prakticky černobíle. Mlha a mraky doslova vzlínaly z vod Kolumbie. Vše obklopoval božský klid. Obvesloval jsem svou obvyklou trasu a na závěr se zas báječně osvěžil u doku. (2/5)


6. středa

Práce - byl jsem v pohotovosti během doručování kluzáku zákazníkovi v Baltimoru. Proběhlo hladce. Odpoledne jsme se šli s Emilí povalovat na matracích v obchodech a jednu z nich jsme koupili.
5. úterý

Veslování

Než jsem vůbec
mohl začít s veslováním, strávil jsem půl hodiny prohazováním sněhu z přístupové cesty a mostku k doku. Tak jsem si hned zprvu docela namáhavě zacvičil. Usednout pak do skifu byl zasloužený odpočinek. Veslovalo se mi báječně. Vyšší voda uvolnila ledy z Wenatchee a tak jsem se po čase zase mohl podívat k peřejím. Cestou jsem obdivoval hejna hus, ledňáčky, bělohlavé orly a volavky. Protože se vzduch během veslování v porovnání s předešlými dny docela ohřál - z ranních mínus dva na jeden nad nulou - koupání v pětistupňové vodě a pak oblékání na doku bylo vskutku příjemné. (1/5).
4. pondělí

Rekordní sníh

V okolí domu se doposud navršila vrstva dosahující třetinu metru sněhu. Nový připadající sníh dával příležitost k cvičení s prohazovací lopatou.
4. pondělí

Běžkaření

Dnešní den byl krásný. Dům ještě více zapadl sněhem, prohazoval jsem příjezd k němu. V práci jsem zajistil doručování kluzáku. Rozloučili jsme se s Karlou, která s Nicole odjela ke Kanadě. Zajeli jsme s Em na běžkaření v městečku Leavenworth (odtud nejbližší místo, kde mají upravené tratě) a tentokrát si projeli trasu u skokanského můstku. Večer byl na obloze broskvový západ slunce.


3. neděle

Unitáři

Mše se soustředila na téma "Radosti a výzvy přátelství". Program vedli dva členové pospolitosti. Od zpěváka Boba Marleyho uvedli jeden z jeho citátů: Pravda je, každý ti ublíží. Jde jen o to najít ty, kdo stojí za utrpení. Tím rozvinuli debatu, kdy členové pospolitosti jmenovali přísady přátelství a co obnáší: čestnost, přijímání druhého, porozumění, respekt, důvěru, naslouchání druhému, prominutí, atd.
Venku se mezitím rozesněžilo. Z okna pospolitosti byl tento výhled (foto vpravo).

Karla

Strávila s námi skoro týden - víc, než za poslední snad čtyři roky. Večer se přesunula k přítelkyni Nicole, požárnici, se kterou hodlá vyrazit na příští tři dny ke kanadským hranicím putovat v divočině. Jsem vděčný za čas společně strávený.
3. neděle

Veslování

Napadl mě vodní drak! Dělám si legraci. Bylo -11°C a nechat prsty déle obnažené nebylo moc záhodno. Navíc světlo bylo šedé a matné. Proto se omlouvám za neostré fotky, za normálních okolností by snad byly lepší. Na Wenatchee jsem se nemohl vypravit, byla zablokovaná plovoucími krami, ale vzal jsem to vysoko proti proudu na Kolumbii.
Tak jsem měl pěkné protáhnutí. Na závěr jsem se přinutil překonat odpor k vodě a hupsnul do ní. Kupodivu nebyla tak mrazivá, jako vzduch. Měla ještě +5°C dle hlášení správy přehrady. Tak jsem si hezky zaplaval svých šedesát temp podél doku. Ale když jsem z vody vylezl, tak to byl závod s časem - kdo zvítězí: Zda já se obléknu rychleji, než mě zima rozklepe úplně. Pomohlo mít vše nachystané, abych natáhl všechny vrstvy oblečení najednou. (-11/+5)
2. sobota

Sjezdování z Mission Ridge

Sjezdování na lyžích bez zastavení z vrcholu hřebenu lyžařského střediska Mission Ridge až dolů k chatě u parkoviště. Z hřebenu nádherné výhledy na okolní sopky a štíty, čtyř a třítisícovky.
Fanoušky skupiny Sirius možná potěší hudební doprovod videa - originální nahrávky - Vzpomeň si děvče, Honky Tonk Woman, obě z konce šedesátých let a I Gotta Know z roku 2007 z koncertu bigbítových legend v Bratislavě.

1. pátek

Hupsnutí do ledové vody jezera Wenatchee
1. pátek

Novoroční vodácká regata