Vítkovy noviny

listopad 2012

Rubriky: Jiné měsíce | Plachtění | Práce | Veslování | Videa | Evan | Karla | Pošli mi email

Klikni na obrázek a otevře se zvětšenina, včetně počasí napravo. A když je v textu něco podtrhnutého, tak je to odkaz na další podrobnosti nebo video. Pak jak se ti otevře prohlížeč, stiskni F11 nebo klikni do pravého dolního rohu pro promítání na celou obrazovku.

Čas, teplota
a počasí ve Wenatchee

Z letiště

Z hřebenu

POMOC s "Víc fotek". Možná se ti při otevření prezentací Více fotek objevila jen černá plocha a dál nic.
V tom případe na úspěšné promítnutí Více fotek budeš nejspíš potřebovat obnovit ve svém počítači program Flash Player.
(Otevři si
http://get.adobe.com/flashplayer/ Upozornění: Pokud současně nechceš instalovat i Google Chrome jako svůj nový prohlížeč, tak nejdřív klikni na čtvereček vedle ... Yes, install Chrome .. /aby ve čtverečku nic nebylo/, než klikneš na: Download now .) Možná se ti u tebe ty příkazy promítnou v češtině.
Přeji ti hezké nadcházející období adventu, pohodu a spokojenost.

Jaký byl listopad tvůj?

30. 11. pátek. Šel jsem si zas zaveslovat a zaplavat si, i když jsem byl včera. Do zásoby. Tentokrát jsem vyrazil pro změnu v poledne. I tak byly na řece zajímavosti k vidění, jako třeba kormorán s rozevřenými křídly, vtělesněné vítání k objetí.

Víc fotek z veslování.

29. 11. čtvrtek. Bylo opravdu škaredé počasí. Vysoká voda mi umožnila jet deltou a pak k peřejím, tam jsem si zamanul je zdolat, a povedlo se, zas po dlouhé době jsem se nad ně dostal, a nejen nad ty, ale až ke čtvrtým. Cestou jsem udělal fotku nové haciendy ve výstavbě (nyní v ní dělali uvnitř), a horních peřejí. Trochu jsem si nabral, a do skifu teklo.. měl jsem mokré paty a trochu zadek od jedné vlny. Proti proudu Kolumbie od soutoku jsem se už nepustil, jel k doku, zpíval si a počítal. Pak jsem se zas vykoupal, za velmi pošmourného počasí. 10/6. Jak jsem uklidil skif, začlo dost vydatně pršet, a pak padat jemné kroupy.

Víc fotek z veslování.

Pak jsem pracoval v kanceláři.

28. 11. středa. Dělal jsem účetnictví, nabídky, balil, posílal. Večer si četl u krbu.  
27. 11. úterý. V půl sedmé jsem se zapsal v loďárně. Byla ještě tma jak v pytli. Po čtvrt hodině jsem v v šeru odrazil od doku. Husy se probouzely a s rozlobeným štěbětáním se vznášely z ostrohu, popoletěly a zas se vrátily. Byly jich stovky. Vzal jsem to deltou a k horním peřejím, tam udělal jedinou fotku z veslování. Vzal jsem to pak k haldě a zpět k doku. Odnesl jsem vesla, foťák, houbičku do loďárny, vyzvednul ručník a teploměr. Ten jsem přivázal ke skifu a nechal plavat v mezitím vysoké, svižné vodě. Svlékl se, schovávajíc se za sloupem, aby mě neviděli z kamery.. a šups, do vody. Ta byla pěkně osvěžující. Jak jsem se po padesáti tempech otíral ručníkem, krásně jsem zčerveněl jak rak. 10/5.
26. 11. pondělí. Pracoval jsem celý den v kanceláři a pak se nehnul z domu dál než k hromadě polen. Zapálil jsem jich pak pár v krbu a četl si ve Fouskovi. Fotka vedle je z neděle, z místa poblíž nově postaveného mostu ve vých. Wenatchee. Výhled je na západ na soutok řeky Wena s Kolumbií, kde se obden vyskytuji na skifu. V pozadí dominuje velehora Cashmere, 2.590 m.
25. 11. neděle. Bylo nádherné počasí. Vyvesloval jsem k peřejím a haldě, pak se zas vykoupal v řece. 11/6.

Víc fotek z vody.

Program v kostele unitářů byl bez duchovní Laury, na téma Díkůvzdání. Zbytek neděle jsem pracoval doma, dělal obruby okolo vany a vyspravoval v koupelně.

24. 11. sobota. Lyžařská sezona nám tímto dnem začala. Počasí se vyvedlo dobře i když včera na čerstvý sníh napršelo a pak přes noc zmrzlo. Ale to mělo výhodu: měli jsme dvě potěšení najednou - lyžování i bruslení. Vyrazili jsme na sjezdovky spolu s Drew, Cathy a Dianou. Nikdo sebou nešvih a tak první den proběhl na jedničku.

Víc fotek z lyžování.

23. 11. pátek. Pustili jsme si český film Štěstí z 2005. Je to jemný a přitom drsný, citlivý film , plný drama, zrcadlení vztahů na sídlišti, pracovišti, lásek, sexu, nevěr, blouznění, dětí. Byl to pro mě silný zážitek.  
23. 11. pátek, zde takzvaný Černý. Proč černý? Protože v tento den se po celých Státech shrotí hordy lidí do obchodů, kde pak probíhají největší nákupní orgie roku. Tudíž pak jsou obchody poprvé za rok, "v černém".. tedy, že vykážou zisk. Obchodům jsme se dnes vyhli velkou oklikou. Místo toho jsme zvažovali jít lyžovat na Mission Ridge, s Cathy a Drew. Středisko mělo poprvé letos otevřené sjezdovky. Emily se moc nechtělo, pro počasí, ale hlavně z nezvyku, že už dlouho nejezdila na sjezdovkách. Odložili jsme to na zítra. Já jsem se tedy pustil do domácích prací, tentokrát do opravy sporáku, kde haprovala trouba. Nainstaloval jsem nový termostat, fungoval dobře, ale trouba stále nefachčila, jak měla. Dolní ohřívací element byl studený jak led. Tak jsem objednal nový. Za pár hodin jsem si znovu přemílal, zda náhodou není jiná závada. Emily se zmiňovala o tom, že trouba nehřála pravidelně.Tak jsem spodní ohřívač vymontoval, a hle - ukázalo se, že jeden z přívodních drátů uhořel. Přidělal jsem ho a trouba hřála bezchybně jak nahoře, tak dole. Ale ještě nebylo vyhráno: Přenosný vysokoteplotní teploměr ukazoval šílené údaje, nesouhlasící s nastavením termostatu. Později se ukázalo, že i ten kontrolní teploměr byl defektní. A pak se rozpršelo. Ale mě bylo krásně, ze všeho a jiného jsem byl rozehřátý.

Víc fotek se sporákem.

22 11. Díkůvzdání jsme slavili v domě lesbického páru Mary a Christiny. Sešlo se asi dvacet lidí a pět psů. Jak je zvykem na Díkůvzdání, všichni se cpali krutím masem a k němu vhodnými přílohami - bramborovou kaší, pečeným yamy s jablky, brusinkovým rosolem, rozličnými zeleninami a spoustou dalších příloh. M+C si nedávno koupili větší dům s velkou zahradou pro svých pět psů na břehu Kolumbie, s nádherným výhledem na velehory Kaskády. Děti žádné nemají, ale žijí u nich dvě studentky - 18ti letá Piňapapad z Thajska a 16ti letá "Wendy" z Mexika. Ty jsou ve Wenatchee na výměnném programu. Objevil jsem, že v domě měli kytaru a tak jsem v pozadí zpíval své písničky, nikdo jim nerozuměl a ani se neptal. To mě krásně vyhovovalo. Pro ně jsem byl zvukovou kulisou. Mary je vedoucí zdravotních sester v místní nemocnici a Christina je právničkou, má svou vlastní firmu.

Víc fotek včetně psů...

22. 11. čtvrtek. Do skifu teklo. Dělal jsem fotky svítání. Vyvesloval jsem k peřejím. U nich se něco vedle mě potopilo s tak velkým šplouchnutím, že mě pocákalo i obličej. Co to bylo? Loch Ness!? Možná bobr, možná ryby lovící kachna. Nádhera, že mě obklopují tajemné zjevy, ponoukající mě k objevování co že jsou zač. Dále u soutoku jsem slyšel výstřely.. celou kanonádu. Za rohem jsem objevil původ: Dva lovci se zakamuflovali u břehu v člunu obaleném rákosím, a před nimi vysadili celou flotilu vábných kachen, hus, několik z nich dokonce mělo pohyblivé krky. Hejna hus se lovcům vyhýbala velikými oklikami. Ne však jeden muž na vodním skůtru v neoprénovém obleku a helmě, který nevědomky od jiných břehů husy burcoval, až jich byla plná obloha. Po veslování jsem se ve svižném proudu vyčmáněl. 11/7.

Víc fotek z veslování.

21. 11. středa. Rusové mě nejen našli, ale i navštívili! Očekával jsem pouze dva lidi.. Američana a Rusa, ale z letadla vystoupili čtyři. Mezi nimi jsem rozpoznal jednoho, Rusa Fileva .. podle mého včerejšího výzkumu ředitele ruské letecké společnosti S7, údajně nyní větší než Aeroflot. Tak toto byla přece jenom velmi důležitá návštěva! Další účastníci byli Vladimir Perekrestov, ředitel Engineering LLC, ruské údržbářské firmy, která v dubnu 2012 koupila Oregonskou výrobnu letadel Epic, dále Peter Smith, Angličan z Brightonu, dle vizitky člen představenstva Epic Aircraft Holdings, Inc., a ředitel Epicu Doug King CEO. Doug všechny přivezl v Epicu s poznávací značkou N850DV. Po přivítacích formalitách jsem je vzal po letišti ve Wenatchee, nakoukli jsme do plachtařského hangáru, a jeli jsme do restaurace na kraji města na oběd. Tam jsem je pohostil. Povídali jsme o situaci s výcvikovými kluzáky v USA i ve světě, a také jak do toho zapadá moje firma. Hlavním účelem návštěvy pro přítomné bylo poučit se o možnostech odbytu Blaníků, kdyby se zase začly vyrábět. Dozvěděl jsem se nyní s určitostí, že to byli tito dva Rusové, kteří na tři neděle tento podzim vyslali výpravu deseti Rusů do LETu v Kunovicích, aby tam zjistili co nejvíc mohli o výrobě a také o možnosti restartování kluzáků. Dnešní setkání bylo (jak se kdysi za totality říkalo), "v přátelském duchu" , velmi oboustranně poučné. Nicméně, dostal jsem dojem, že Rusové od svých průzkumníků po pobytu v Kunovicích dostali souhrnnou zprávu, že tam nenalezli žádné velké nadšení a zanícení pro možné restartování kluzáků. (To mě zamrzelo.) A když jsem se ptal, kde jinde by zamýšleli Blaníky vyrábět, přítomní návštěvníci kroutili hlavou a také nebyli zrovna hrr hrr , když uslyšeli, za jaké ceny by jednotlivci, kluby a obchodní školy byli ochotni Blaníky znovu nakupovat, ve větších množstvích, aby ta znovuvýroba stála za to. Také je moc nenadchlo, že kunovickým ušla možnost znovu zásobit Akademii USAF kluzáky, a že se tam místo toho vloudili Němci se svými kluzáky, od roku 2011. Takže potrvá dost dlouho, než ty budou opotřebované. Mezitím odstavené Blaníky z Akademie jsou přesouvané jiným institučním použivatelům, americké domobraně CAP, a tudíž ti také nebudou mít okamžitou potřebu nové Blaníky objednávat. Nicméně, rozešli jsme se v úsměvném duchu, že nic není nemožné a že se uvidí. Doug pak své návštěvníky naložil do turbo Epicu a za pět minut po nastoupení byli již ve výšinách a zamířili do Seattlu. (Předtím přiletěli z Portlandu.. obíhali zřejmě různá setkání, přesuny jim netrvaly dlouho.. např. let z Portlandu sem jim trval jen 30 minut, do Seattlu 15. Autem je to 6 a 3 hodiny respektive.)

Víc fotek z návštěvy Rusů ve Wenatchee..

Vítek s Vladislavem Filevem

20. 11. úterý. Na vodě bylo zas skvěle. Byl klid, hned ze začátku mě přivítal bobr, plaval podél doku. Na focení byla ještě moc tma. Dále jsem viděl pět druhů ptactva, vzal to jinou stranou k peřejím a nad horním mostem k laguně. Dolů po proudu to šlo svižně, pouštěli víc vody. U doku jsem zas hupsnul do ní, tentokrát to vyšlo na 45 temp. Nádherně osvěživé. Teplota 11/8 (voda/vzduch).

Víc fotek z veslování.

V práci jsem měl rušno. Doručil jsem spěšný palivový filtr, zodpověděl řadu dotazů a akorát, když jsem se chystal odejít, mi zavolal ředitel Epicu, zda mám zítra čas na schůzku. Že by za mnou přiletěli. Já na to, proč ne.

Večer jsme šli do muzea na ekologický film o tom, kolik na světě promrháme potravin - v USA dokonce 40% kolik se jich vyrobí!! A přitom zde prý k 15ti milionům Američanů denně trpí hladem.

19. 11. pondělí. Našli si mě Rusáci! Jak to? Dnes mě v práci zkontaktovali nepřímo přes Epic Aircraft. Epic je výrobcem stavebnicových turbovrtulových letadel v Bendu v Oregonu, jejichž továrnu Rusové skoupili v dubnu 2012. Vyptávali se mě, co bych tomu řekl, kdyby znovu začli vyrábět Blaníky. Přislíbil jsem spolupráci. Epic sice používá úplně jiné technologie (uhlíkové kompozity) a zotavuje se z bankrotu, ale to nevadí. Pokud někdo má přebytečné peníze a čestné odhodlání skutečně něco uskutečnit, bránit tomu rozhodně nebudu.
18. 11. neděle. Odpoledne prokouklo na chvilku sluníčko a to nás vytáhlo na procházku k hřbitovu starousedlíků. Zas tam nějaký vandal povalil jeden z hrobních kamenů.

Víc fotek.

18. 11. neděle. Unitáři. Mše byla o pospolitosti, že to není podnik, ale něco víc.

Víc fotek.





Dočetl jsem humornou, zajímavou a snad i poučnou knížku
Jak jsme se nedali aneb Kapitoly z dějin národního úpění. Při jejím čtení jsem občas dostával pocit, že coby Češi jsme se ještě nenaučili sobě si vládnout. Ale také, že na to ještě máme šanci.
Děkuji ti, Blanko!

18. 11. neděle. Bylo na nule, údolí zahalila mlha, navigoval jsem podle břehu. Dnes jsem uviděl méně druhů ptáků, ty hlavní: Husy (plno jich), kachny (méně), potápky a volavky (jednu jsem upovídal k tomu, aby přede mnou neuletěla, udělal jsem okolo ní větší oblouk, než obvykle). Po přistání u doku jsem se zas vyšplouchal, udělal svých obvyklých čtyřicet temp. Voda 11°C, vzduch 5. Pokukoval jsem na bezpečnostní kameru na sloupu osvětlení nad dokem.
Plavu vždy po proudu po ponoření se úplně pod vodu, takže i hlavu mám mokrou. Pak se dotknu spodní hranice doku a plavu proti proudu, k horní straně, zas se dotknu, a splynu pár temp k ručníku a částečně krytý skifem si hačnu na dok, trupem k řece. Představ si, i když na břehu a na stezkách okolo doku je liduprázdno, přesto mám pocit, že nejsem úplně sám. Totiž nedávno město umístilo poblíž loďárny na sloup osvětlení bezpečnostní kameru. Ta údajně ukazuje na pohotovosti výhled na řeku. Důvod pro její umístění prý byl, když se tu loni u doku utopila jedna dívka. A tak při pomyšlení na tu kameru někdy šprýmuji sám pro sebe, že možná před devátou ráno - kdy se tam obvykle šplouchám - se na pohotovosti shlukne hlouček pracovníků či pracovnic a zvědavě na řeku pokukují, zda něco zajímavého neuvidí! (Kamera je vzdušnou čarou asi 30 metrů daleko).

Víc fotek z veslování

17. 11. sobota. Unitáři zavedli nový styl kruhových večeří, takzvaný Malý kruh, s menším počtem účastníků, tak do osmi nejvíc. Ukázalo se, že takto si lidi spolu popovídají lépe. Také těm, kteří mají problémy se sluchem se tento styl víc zamlouvá. Tentokrát bylo setkání u nás. Dva doktoři, psycholožka, sociální pracovník, lesnička a archivářka. Zajímavá skupina, bylo o čem povídat. Pohoštění bylo jak je zde zvykem, tzv. potlach: Každý přispěje něčím pro všechny, už připraveným k jídlu a pití, my pečenou šunkou, jiní rýží s quinoa, pečenými bramborami s červenou řepou, mrkví a cibulemi, zeleným salátem s mandarinkami a sýrem, a jako bychom se dohodli, každý přispěl lahví bílého vína. Tyto večery začínají o šesté a končívají po osmé, ale asi že se lépe povídalo, tato se protáhla do půl desáté. A v domě jiných unitářů, kde se sešla další skupina osmi, se jim to líbilo natolik, že si povídali až do deseti.
17. 11. sobota. Zúčastnil jsem se brigády hrabání listí okolo kostela unitářů. Pršelo, ale to nás neodradilo.

Víc fotek unitářů.

16. 11. pátek. S našimi přáteli šlapači jsme vyrazili do městečka Cashmere. Tam jsme se prošli podél řeky Wenatchee a po ulicích, s cílem v pivnici Milník 111, kde jsme oslavili 74té narozeniny Judy. Poté jsme zajeli do Leavenworthu na povídání autora Davida Willamse o trolech, v Leavenworthu v budově ochranářů - zkoumalů, kde se často pořádají přednášky.

Víc fotek ze šlapání a přednášky.

16. 11. pátek. Byla vyšší voda. V dolní deltě se ke mě přišly podívat srnky, potom, co jsem přistál se skifem v bahně a nehýbal se. Byly mile zvědavé. Šeptal jsem si s nimi, neodběhly. Na fotky bylo bohužel málo světla, jsou rozmazané, ale přesto pěkné. Pak jsem to vzal k peřejím a k haldě, zpíval si a počítal, a znova se u doku vykoupal v 11°C vodě. Vzduch měl 5°C.

Víc fotek se srnkami...

15. 11. čtvrtek. Pracoval jsem. Ve Vermontu konečně zákazník obdržel kabinu. Ve volném čase jsem četl knížu o našem národním úpění.  
14. 11. středa.

Dnes mě na vodě překvapily dvě neobvyklé scény..Na břehu odpočívající srna! Pěkně jsme si spolu povídali. A houbička rostoucí ze zaschlého stromu nad vodou. Bylo pošmourno.. ale mě krásně. Pak jsem se zas vykoupal. Voda měla 11° a vzduch 6°C.

Víc fotek z veslování.

Pak jsem pracoval, mezitím poslouchal pěvecký koncert. Krabice ve Vermontu bude konečně vyzvednuta zákazníkem ve čtvrtek. Po šestnácti dnech putování!

13. 11. úterý. Bylo velmi pošmourno, údolí zatáhla šedá deprimující deka. Strávil jsem den prací, popoháněním dodávky do Vermontu a zajišťováním jiných. Na rozveselení jsem se díval na webkameru z vrcholu hřebenu na údolím. Ta ukazovala v tu dobu sluníčko. Podívej se .. tedy když tu nebude tma.
12. 11. pondělí. Na vodě byl naprostý klid, teplota na nule, pozvolna se snášely sněhové vločky. Zas jsem uviděl labutě a zachytil je lépe než v sobotu,. Nicméně, nevyčkaly na mě a vznesly se. Tak jsou na fotkách rozmazané. A co bylo ještě obtížnější fotit byly ryby v řece. Na obrázku vpravo jsou to ty tmavé stíny na dně Kolumbie. A tajemné šedé pruhy jsou odrazy držáku a vesla mého skifu. Pohled do vody umožnil tmavý spodek ve vodě se zrcadlícího horního mostu přes Kolumbii. Na závěr veslování jsem zas hupsnul do řeky. Osvěživé!!

Víc fotek z veslování.

Potěšili mě kamarádi výměnou korespondence u příležitosti Ivanovy cesty se Stemme do Berlína.

11. 11. neděle. Den veteránů. V kostele unitářů bylo vzpomenuto na ně, a také na historii pospolitosti. Ta místní byla založena před 27mi lety. Dnes byl první mráz, tak do včerejška ještě kvetoucí rajčata zplihla. Odklidil jsem je i lilky do kontejneru. Také byl den na hrabání listí.  
10. 11. sobota. Během večera prodávalo pár žen losy přítomným unitářům, aby se vydělalo na režii. Pak se vylosovalo a ti, co si losy koupili, vyhráli košík. Ty košíky sestavila předtím každá skupina Covenant pro tento večer. Těch skupin je asi pět, každá má tak 7 lidí. Dobrovolně přispěli do těch košíků cokoli.Mimo těch losů si také přítomní mohli koupit tabulku (prakticky všichni si koupili) .Systém bingo, pět sloupců a pět řádek, tedy pětadvacet políček. Když někdo vyhrál, dostal nějaký pamlsek. Otázky na tabulce byly jako.. kde jsi se narodil.. jsi členem skupiny Covenant?.. odkud jsi se přestěhoval do Wenatchee... V podstatě taková seznamovačka, aby se lidi lépe poznali, co přišli na ten večer.

Víc fotek.

10. 11. sobota. Na vodě bylo zas skvěle. Tentokrát jsem rozpoznal devět druhů ptactva, dle množství od nejvíc po nejmíň - kanadské husy, obyčejné kachny, racci, potápky, volavky, orli, merganser kachny, a dnes rarita - šest labutí, a ledňáček. Vědecky jsem přistoupil k vyšplouchání se v Kolumbii: Na letišti ráno hlásili 1°C, v době mého koupání 2, mým teploměrem jsem změřil vodu vlažných 12°C a vzduchu 5, nad vodou je zřejmě tepleji. Bylo mi osvěživě příjemně.

Víc fotek z veslování.

Potěšili mi napsáním oba Ivanové , Igor ještě z Dubaje, a Milan z Nitry.

9. 11. pátek. Strávil jsem den v práci a pak jsme vyrazili s Drew, Cathy a Diane na menší výšlap dokopce v kaňonu, kde bydlí. Pak jsme koštovali rozličná piva, i to, které Drew ve vaně vyrábí (dobře chutnalo, kupodivu bez kvasnicové příchuti), pak jsme si dali vegetariánskou pizzu a promítali si obrázky z našich cest.

Víc fotek ze šlapání.

8. 11. čtvrtek. Ani jsem neměl tušení, že zde za humny vymírá světová rarita - prťaví králíci. Připojil jsem se ke skupině ochránců přírody na celodenní dobrovolnou akci vybudovat uprostřed pustiny ohradu, kde by jiní obyvatelé té pustiny králíčky hned zas nevyhubili. Peněžně a organizačně akci zastřešovalo ministerstvo státu Washingtonu starající se o ryby a divokou zvěř, z jejich pobočky v Efratě. Zde je jejich plán. A tady jsou stránky ministerstva. Pracovalo nás zhruba patnáct. Jel jsem tam s přáteli ze šlapání Montem a Judy a Lynnem. Byla to prima změna od sezení v kanceláři, i když i tam mě zastihnul jeden zákazník z Vermontu. Mohl jsem ho potěšit, že bedna s kabinou dorazila do Bostonu, a je už i proclena. Záhy jsem zas na firemní starosti zapomněl a tužil jsem se dlouhé hodiny s ostatními. Pořádně jsme si zapracovali. Podívej se na ...

Víc mých fotek.

Trochu dovětek k mým fotkám.. na pomáhání s ohradou mě přizvali Monte a Judy.. ti již byli na jiné akci také tam někde v okolí a tak ty organizátory znali. Na rozdíl ode mě také ty mrňavé zajíčky tehdy viděli. Ty králíčky, které uvidíš v mé prezentaci jsou - promiň - vefušované. Sice ruka s dírou do jamky je moje, ale ti králíčci jsou ze sbírky na Googlu. Ta paní u auta byla organizátorka, placená správou ryb a zvěře, odpovědná za projekt. Mimo ní bylo placených asi další tři lidi co tam byli, jeden z nich traktorista, všichni ostatní přispěli prací zdarma. No, dostali jsme nakonec trošku bodů za dobrovolnou práci. Za hodinu práce jeden bod, tak jsem získal dnes deset bodů. Až jich nasbírám 24, tak to bude stačit na výměnu za roční parkovné zdarma na parkovištích v přírodě, kde stát Wash. vyžaduje parkovné. Jinak stojí 30 dol. ročně. Kdybych dělal někde za minimální mzdu, vydělal bych si na tu permanentku mnohem rychleji. Ale o ty peníze mi nešlo, o zážitek ano. No, dělali jsme jako nádeníci: Dopoledne nás čtyři pověřili uklízením odpadu, zbylého pletiva, kůlů. A odpoledne jsme házeli lopatou hlínu dolu k pletivu a vyvyšovali půdu, aby králíci či jiná zvěř nepodlezla. Pořádně jsme si zapracovali. Odpoledne se zamračilo a začlo být docela zima, tak bylo dobře, že jsme se museli namáhat.

7. 11. středa. Byl krásný den. Strávil jsem ho prací v kanceláři a odpoledne hrabáním listí na zahradě. Burza v NY se propadla o skoro tři procenta. Snad reakce na výsledek voleb?  
6. 11. úterý. Dnes byla uzávěrka amerických voleb. Výjímečně jsme strávili večer před televizí. Vzhledem k tomu, že doma už přes pět let žádnou nemáme, šli jsme k přátelům Lynnovi a Raně dívat se na průběh výsledků prezidentských a všelijakých jiných voleb: do senátu USA, dolní komory USA, guvernérů řady států USA, krajských a místních zastupitelství a všelijakých referend a návrhů nových zákonů. Výsledek těch hlavních voleb asi víš. Z těch ostatních je zajímavé třeba to, že v tomto státu, Washingtonu, jako v prvním ze všech států USA zlegalizovali marihuánu, a spolu s několika dalšími státy i svatby mezi páry lidí stejného pohlaví. Pro lidi žijí v ČR nic světaborného, ale tady ano.

Jak se dále vládě Obamy povede bude hodně záležet na spolupráci opozice. Republikáni si udrželi většinu v dolní komoře USA a i v senátu mají své bojůvky, které sabotují Obamovy návrhy na změny. Tak to bude mít chudák nadále těžké. Hospodářství je stále na kolenech, státní rozpočet prošustrovaný, lidi se víc zdanit nechtějí, však si to dovedeš představit. V ČR je momentálně asi situace obdobná.

6. 11. úterý. Měsíc byl do půli C a červánky mi nádherně přivítaly na vodu. Vydral jsem se peřejemi, trochu si nabral a po veslování si zas zaplavčil. Krásně mě voda rozehřála. Tentokrát jsem si vzal s sebou teploměr. Vzduch měl 10°C a voda v porovnání s ním byla vlažná, ještě 13°C.

Víc fotek z veslování.

V práci mě přivítala dobrá zpráva, kabinu v Londýně našli a má teď dorazit osmého.

5. 11. pondělí. Strávil jsem den v kanceláři. Zásilka s kabinou se ztratila v Londýně. Po práci jsem šel s Emilí na procházku podél zavlažovacího kanálu. Obdivovali jsme podzimní barvy.

Víc fotek barev.

4. 11. neděle. Strávil jsem většinu dne spravováním rozbitých vrat garáže. Podařilo se mi je opravit, a zas fungovaly jak měly. Ušetřil jsem nám několik set dolarů, které by jinak opraváři účtovali.

Na večeři k nám přišli naši přátelé z pospolitosti unitářů, nalevo Larry a Penny, napravo Don a Barbara. Promítli jsme jim fotky z cesty do ČR a bývalé Jugoslávie. Hezky jsme si užili společnosti a popovídali si.

4. 11. neděle. Po mnoha hodinách na nohách předešlý večer mé tělo protestovalo, přesto jsem za tmy ráno vyrazil k doku. Přes noc se čas změnil na zimní. Krásně jsem si zavesloval a potěšil se, závěrem zase vykoupáním se v Kolumbii.

Víc fotek.

3. 11. sobota. Coby dobrovolníci jsme se zúčastnili akce místní Symfonie. V průběhu dne a večera pomáhala Emily s přípravou jídel pro pohoštění během komorního koncertu, a já přispíval na publicitu Symfonie focením toho všeho. Bylo neskutečné, kolik času vyžadovala taková dobrovolná akce.

Víc fotek z příprav a průběhu koncertu.

3. 11. sobota. Chtěl jsem jít veslovat, ale byl jsem bez možnosti se tam dopravit, auta byla v pasti, no, mohl bych býval jet těch pět km k doku na kole. Současně ale probíhala snídaně plachtařského klubu s následnou brigádou rozebírat kluzáky a uskladnit je v našem hangáru. Vyřešil jsem dilema. Blízký člen klubu Dave G mi vyzvednul doma a po snídani mi pomohl vrata vyheverovat až nahoru, tam zablokovat, a tudíž jsem mohl vyjet se svým autem. Pak jsme na letišti naskládali vše do hangáru jak sardinky, na zimní přestávku, včetně několika motorových člunů členů aeroklubu.

Víc fotek z aeroklubu.

2. 11. pátek.

Navečer jsme se šli dát do nálady v pivnici McGlinn, než jsme šli do kostela Grace na koncert klasického kytaristy Michaela Partingtona. Je vedoucím katedry hry na kytaru na universitě státu Washington v Seattlu.

Víc fotek.

Po příjezdu domů se nám rozbily dveře od garáže, snažil jsem je opravit, marně. Nakonec jsem je před půlnocí podepřel kůly napůl vyrolované. Naše auta byla uvězněná uvnitř a nemohla ven.

2. 11. pátek. Organizoval jsem clení zásilky ve Vermontu a pak přesměroval svůj pracovní telefon na mobil. Vyrazili jsme totiž se šlapači dnes dříve, už v půl deváté dopoledne, do hor západně od města. Šli jsme se podívat na následky velikého lesního požáru, který tam řádil v září a říjnu. Tam, kde jsme byli, se ukázalo, že požárníci vypálili velké plochy coby blokovací zony. Vyhlídka na jiné oblasti se nekonala, šlapali jsme v mracích. Poblíž konce pochodu jsme objevili plno patron, které tam zanechali nepořádní střelci. Vynesl jsem tu ohyzdnou nádheru do údolí do odpadu.

Víc fotek ze šlapání.

Potěšil mě Milan dopisem.

1. 11. čtvrtek. Strašidýlka z předešlého večera mě neodradila vyrazit ráno ještě za tmy k řece. Odrazil jsem zprvu na úplně klidnou vodu, ale řeka Wenatchee byla vzdutá, kalná. Byla to zabíračka dostat se k peřejím (ty byly vlastně už od soutoku). Chtěl jsem se nad ně prodrat, ale proud byl příliš silný. Od soutoku byla Kolumbie nahoru zas čistá, klidná. Vesloval jsem k haldě a zpět, zpíval si a počítal, a u doku jsem se vykoupal ve špínou pokryté Kolumbii. Šplouchání bylo zas nádherně osvěživé. Doma jsem špínu spláchl ve sprše.

Víc fotek z veslování...

Zbytek dne jsem poklidně strávil v práci, zařídil jsem několik dodávek, zodpovídal na dotazy zákazníků.

Pak jsem si četl v knížce Dějiny národního úpění od Zdeňka Šmída, (..."humorně laděný pohled na mýty české historie a vlastenectví"...). Zábavné a dokonce i poučné.

Večer jsme si promítli nedávný britský film Další rok. Je o obyčejném lidském štěstí, citlivě podaný. Líbil se mi.