VN  listopad 2019

Čas a počasí
ve Wenatchee



Rubriky: Dříve | Poutě | Plachtění | Práce | Veslování | Videa | Evan | Karla | KarmaAutumn Jídlo | Pošli mi email

Klikni na obrázek a otevře se zvětšenina. A když je v textu něco podtrhnutého, tak je to odkaz na něco dalšího.


Z letiště na západ

Z hřebenu na východ

Hezký den! Dnes v neděli možná pojedeme do La Conner. Co ty?


Sobota 30. listopadu

Na pietním obřadu pro MaryLou


Zúčastnit jsem pietního obřadu pro zesnulou tetu Emily, MaryLou, ve Warm Beach poblíž Seattlu.  Byli tam i Ed, Sheila, Nancy a Larry z Oregonu. Sešlo se přes padesát lidí.
Sobota 30. listopadu

V parku u Peshastinu, kde smí psi běhat bez vodítek, si Luna báječně užila, zatímco si její panička Karla povídala s Emily. (víc fotek).

pátek 29. listopadu

První lyžování sezony

Dopoledne
na Missii otevřeli první vlek. Obě parkoviště byly plné a jejich posádky jako i já vychutnávali čerstvý prašan. Bylo -8°C a mé prsty zmrzlé, podle toho to dopadlo i s prvním lyžařským videjkem - skoro celé je rozmazané. Ale aspoň pro představu.

Práce

Odeslal jsem dvě zásilky a večer jsem odpovídal na nakupené dotazy.
pátek 29. listopadu


Pátý díl Historie poutě Vítka na Západ




čtvrtek 28. listopadu


Pátý díl Historie poutě Vítka na Západ



čtvrtek 28. listopadu

Svátek Díkůvzdání

Od rána jsme s Emilí gruntovali a připravovali sváteční pohoštění, patnáctilibrového krocana se všemi náležitými přílohami. Odpoledne jsme
otevřeli svůj dům asi deseti unitářům, kteří neměli či nemohli u koho jiného svátek Díkůvzdání slavit.
středa 27. listopadu

Veslování za chumelenice

Hodinu před východem slunce jsem začal na doku. Později mělo sněžit ještě víc. Husy létaly v obrovských hejnech. Obvesloval jsem svůj obvyklý okruh. Byl jsem nabalený jako na sjezdování na lyžích. Bylo mi báječně.

Doma jsem měl radost a legraci při odklízení sněhu. Psice Luna vyskakovala vysoko a lapala ho do tlamy. Koukni se na videjko.

Práce

Odpoledne jsem zpracovával objednávky z předešlých dní.

Foto kredit Emily
úterý 26. listopadu

Cesta vánicí

S Emilí a Lunou jsme putovali deset hodin z Roseburgu do Wenatchee, mlhou a chumelenicí, se zastávkami v psím parku ve Wilsonvillu a poblíž Toppenish.


Práce


Cestou jsem průběžně pracoval. Přijal jsem poptávku na náhradní díly a odeslal nabídku na Floridu. Celnímu makléři v Seattlu jsem pak poslal vyplněný a podepsaný formulář vyžadovaný americkými celníky pro vlečný vůz. K odpoledni mi poslali zprávu, že se povedlo a
celníci uvolnili ke vstupu do USA i můj kluzák, který má dorazit do Seattlu tuto sobotu. Tak možná zásilku vyzvednu v pondělí.
pondělí 25. listopadu

Narozeniny a přejezd do Roseburgu

Večer jsme oslavili nedávné narozeniny Nancy (dostala mapu kam může zapíchávat špendlíky, kde všude s Larrym cestovali v jejich domečku na kolečkách) a také slavili druhé narozeniny Podzimky (Autumn, ta dostala přáníčka a ošacení).
Vzhledem k začínající vánici Nancy odjela domů, také se setkat s navracejícím se manželem Larrym, z Texasu. Setkali jsme se ten samý večer v Roseburgu. L+N si pořídili horkou káď. Renovovali svůj dům, aby se do kádě dalo chodit přímo z jejich ložnice, prosklenými šoupacími dveřmi. Využili jsme toho.
(Evan, Laurel, Autumn a s nimi také Karla vyrazili na sever v úterý ráno - to již v Ashlandu a směrem na sever sněžilo.)

pondělí 25. listopadu

S Autumn do přírodního parku

Pět minut chůze od domu E+S je čtrnáct hektrarů veliký přírodní park. V jeho severozápadním rohu je vzdělávací středisko. Autumn se tam náhodně setkala s pěti jinými děcky jejího věku. Více je v albumu.

Práce

Zatímco Emily a Nancy jsou v důchodu a Laurel má týden prázdniny, Karla, Evan a já jsme pracovali. Utrhl jsem se na vycházky s Lunou a s Autumn; přijal jsem objednávku na další dodávku náhradních dílů a vyjednal jsem přijatelnější podmínky pro vyzvednutí a vykládku kluzáku v přístavu Seattle na příští pondělí.
pondělí 25. listopadu

Setkání čtyřnožců

V blízkém okolí domu Eda a Sheily se pohybují stáda srnek. Na lidi si už zvykly, na psy trochu, zvlášť když byli na obojku. Koukni se na videjka na albumu, jak se k sobě chovali.

pondělí 25. listopadu

Uspíšené oslavy Díkůvzdání v Ashlandu

Společnými silami jsme si včera z přivežených a přikoupených přísad připravili tradiční hostinu.

neděle 24. listopadu

S Lunou v psím parku v Ashlandu

Díky katapultu se Luna ohromně vyběhala, i ostatní psi okolo. Pak se i přes mrazivé počasí vrhla do potoka za míčkem.


Uspíšené oslavy Díkůvzdání

Místo setkání v tradiční poslední čtvrtek v listopadu (kdy před tím dnem, v něj i několik dní po něm jsou na komunikacích hrozné dopravní zácpy) jsme si Díkůvzdání posunuli o čtyři dny dopředu. U E+S se nás setkalo devět lidí a jeden pes.
neděle 24. listopadu

Veslování na jezeře Emigrant v Ashlandu

Nečekal jsem, že za mrazu bude někdo veslovat. Jaké překvapení! Poštěstilo se mi zase si s nimi zaveslovat. Pro jejich publicitu jsem udělal plno fotek, věděl jsem od minula, že to oceňují.
Hladina jezera byla tentokrát hodně nízká, plných 25 metrů pod úrovní, když je jezero plné. Bylo mi báječně.

sobota 23. listopadu

S Lunou a Karlou do Ashlandu

Rozloučili jsme se s našimi hostiteli z ATC, Ginou a GarymO, šli jsme  ještě na selský trh. S Karlou a Luna jsme pak jedním autem přejeli z  Portlandu 450 km na jih do Ashlandu. U E+S jsme se shledali i s Nancy, Laurel, Evanem a Autumn. Šprýmovali jsme s iniánskou čelenkou, kterou Sheila vyrobila snad před třiceti lety na Díkůvzdání.
pátek 22. listopadu

Do Portlandu k novým příbuzným

Setkali jsme se na večeři s bratrem a sestrou Vavřinky (Laurel) a jejich rodinami (
Melissou a MarkemS a jejich 3 dětmi, a EricW a Agie a jejich 3 dětmi. Bylo nás deset lidí. Pěkně jsme se pobavili. S Markem na jedné fotce v albumu je vidět, jak povzbuzujeme prvenství Čechů ve světě v pití piv.

pátek 22. listopadu

Veslování v mrznoucí páře

.....
čtvrtek 21. listopadu

Kde byl los    > > > > >  PUSŤ SI VIDEO  > > > > > > > >
Už několik měsíců ve Wenatchee pobývá velmi neobvyklý obyvatel: LOS ! Podívej se na video, které jsem natočil 20. listopadu 2019 během veslování na řece Kolumbii. 
Dnes brzy zrána jsem sestavil to video s losem (podívej se, jak si takový los žije). Po naládování videa na You Tube jsme jeli s Emilí do servisu nechat přehodit na Mazdě pneumatiky z letních na zimní. Po snídani zatímco Emily jela do pospolitosti unitářů pracovat na přípravě výdělečné aukce, jsem obnovil VN, přečetl příchozí zprávy a pak se vrhl do služby zákazníkům. Jeden klub potřebuje nový Blaník (vichřice jim
nedávno mrštila jejich upoutaný větroň do hory asi 200 m daleko a ten se zničil). Jiný zákazník si chce nechat zgenerálkovat motor na Vivata. To zajišťuji včetně přepravy do ČR a nazpět do USA. Na nudu si vůbec stěžovat nemohu. Také mě povzbudila zajímavá polemika mezi spolužáky z vejšky ohledně společenských změn v ČSSR a nyní v ČR a na SK. Cituji od Jozefa:
Na odstránenie malého počtu – ale významných – aktérov je potrebná veľké masa ľudí.  Ak sa k príslušnému zámeru nenájde relevantný dôvod, tak sa mu váha má dodať dostatočnou masou ľudí.  Celkom sa to dá prirovnať k atómovej bombe – je potrebné spojiť dve nadkritické množstvá rádioaktívneho materiálu, aby to vybuchlo.  250 000 ľudí na Letenskej pláni <..> je zrejme ešte podkritické množstvo.

středa 20. listopadu

Kde byl los dnes?
středa 20. listopadu

Hodina s losem 

Šel jsem veslovat tentokrát od jedenácté dopoledne. Sluníčko nádherně zářilo. U dolní delty jsem sledoval, jak se černé (divoké kanadské) husy předváděly před snad také divokými, ale bílými (mulatkami?) husami. Snažil jsem se pak zas vydrat peřejemi, ale ty mě spláchly. Výše na Kolumbii, už skoro u horního mostu, jsem fotil hromadné starty hus. Netušil jsem, že za mými zády byl .. LOS ! (se kterým jsem pak strávil hodinu a vyfotil asi sto fotek a videjí).

středa 20. listopadu

Kde je los ?

Doplnil jsem fotku, kterou jsem udělal 26. září z kluzáku o údaje, kde se v září a nyní v listopadu los vyskytuje.
úterý 19. listopadu

Javor

Městys Křivoklát spolu s místními Ochranáři a Hudci vysadili v neděli 17. 11. v parku u kostela sv. Petra na Amalíně STROM SVOBODY. Ten má nahradit první, kterého zničili vandalové a Strom republiky, vysazený před dvaceti lety, který uschl v důsledku loňského sucha. Akce byla uspořádána v rámci vzpomínkového setkání u příležitosti 30. výročí Sametové Revoluce.
Zeptal jsem se IvanaK, jaký druh stromu zasadí. Sdělil, že "Lip tu máme dost a dub se neosvěčil, tak zkusíme javor".

Snad se mu bude tak dobře dařit, jako tomu javoru, který roste na zahradě domu, kde bydlím. Ten vysadili předešlí majitelé před 39ti lety.  >>>


ZAJÍMAVOSTI
  • Napsalo se v tisku o tomto státu. Jsou tam i fotky. Klikni sem.

pondělí 18. listopadu

Veslování aneb "Once a rocker then always a rocker"

Emily byla zvědavá, jestli v deltě ještě byl los. Tak jsem se tam zas vypravil - po zakotvení v soutoku - pěšky. Los byl asi 5 metrů od místa, kde byl v sobotu. Pod orlím hnízdem. Ohromně se mu tam nejspíš líbilo a místo si přivlastnil. Vylezl jsem na zábradlí vyhlídky, abych fotky v albumu mohl pořídit. Po návratu ke skifu jsem se náhodně střetl s třemi dalšími vodáky: LT, Brandonem a Jackstonem. LT mě pak sledoval při pokusu vydrat se nahoru peřejemi. Veslovali jsme tentokrát celou dobu pak spolu. Na vodě bylo nádherně, i když počasí bylo velmi pošmourné. Ale nepršelo a bylo docela teplo, 8°C.
Doma jsem sbíral spadané listí sekačkou. Pokaždé, když zafoukal větřík, mohl jsem začínat odznovu. V práci jsem pracoval na poptávce z Kanady na díly pro Vivata.
neděle 17. listopadu

Projekt přední zahrada, fáze Ix

Emily si již před delší dobou vyvzpomněla, že by ráda přeměnila obvyklý trávník před domem na zajímavěji vypadající zahradu. Přípravy na to probíhaly již delší dobu. Dnes byl učiněn první skutkový krok. Podívej se do albumu, jestli máš zájem. 

sobota 16. listopadu

Narozeniny Judy, 81

Přátelé z turistiky a zpěvu se sešli oslavit narozeniny Judy. Jako obvykle dostala humorně urážlivá přáníčka.

sobota 16. listopadu

Veslování, los a vodáci na prknech

U doku mi kamarádi vodáci, TomF a GeorgeG sdělili, že pod orlím hnízdem u soutoku na jižní straně dnes zas viděli losa. Ale že z vody vidět nebyl. Zakotvil jsem tam, vynesl skif vysoko aby náhodou neodplaval, vylezl jsem na vysoký břeh a jal se hledat losa. Po dvaceti minutách už jsem naději ztrácel když pojednou v houští jsem ho zahlédl. Jestli ty ho najdeš. Pak jsem se vrátil ke skifu, ještě tam byl, pozdravil jsem se s LarrymS a Zachem, vyvesloval k peřejím a pak horní deltou k Rouře a Haldě. Na vodě bylo nádherně, byť obloha byla zadekovaná. (Na Missii nad mraky mezitím krásně svítilo slunce.)
Hádanka: Co jsou světlí ptáci na druhé fotce v albumu?

pátek 15. listopadu

Společenský večírek unitářů

Tvořiví členové pospolitosti uspořádali večírek. Svépomocí jsme se z přinesených jídel a pití nasytili a rozveselili, poslouchali jsme hudbu (i já jsem zazpíval několik písní s kytarou) a hrál se kviz. 

pátek 15. listopadu

Posilovačka 650 kg

Pomáhal jsem Emily s nákupem dlažby pro zahradní úpravu. Se vším překládáním jsem nazdvihal dnes váhu 650 kg.
Každý betonový blok vážil 18 kg a musel jsem jich postupně přemístit (12+12+12) x váhu 18 kg/ks = 650 kg. Pro srovnání : Skif, na kterém vesluji, váží stejně, jako jeden  tenhle blok. Když skif nosím  1 x k doku a 1 x zpět do loďárny, vydám tím nošením jen osmnáctinu energie, než co dnes s těmi betonovými bloky. Nebylo divu, že jsem byl dnes trochu víc než obvykle znavený.

čtvrtek 14. listopadu

Zrcadlové veslování

Hladina Kolumbie byla jak zrcadlo. Trojí vrstva mraků nepustila slunce k vodě
ani odpoledne. Bylo jen 7°C. Na úvodní fotce jsem zachytil v popředí upomínku na zde utonulou dívku. Za vzpomínkového zpěvu jsem obeplul svůj obvyklý okruh. Tři orlové a ledňáčci tvořili pietní průvod.
středa 13. listopadu

ZAJÍMAVOSTI

Nejúspěšnější zpěváci

Emily mě upozornila (možná aby mi mé vystupování v říjnu na koncertu v Rakovníku nešlo příliš do hlavy) kdo se skutečně stali nejúspěšnějšími zpěváky (v prodeji jejich nahrávek) v období od roku 1969 do 2019. Pusť si toto zajímavé video. Přiznám se, že o mnohých zpěvácích od začátku roku 2000 slyším poprvé a přesto byli zřejmě světové jedničky.

středa 13. listopadu

Povídání starších

Dvacet starších lidí (12 žen, 8 mužů) se sešlo na hodinu a půl v pospolitosti unitářů na tzv. Povídání starších. Tento měsíční program od deseti do půl dvanácté ve druhou středu každý měsíc si vymyslela duchovní Laura pro úsměvné dělení se o radosti i starosti starších, ne o všem, ale na určitá témata. Dnes to bylo o čemu kdo věnuje pozornost, a také zda někdo sepisuje paměti. Mikrofon koloval okolo a každý z účastníků k tomu mohl něco říci. Účastnil jsem se tentokrát také a zmínil jsem se, že od března jsem začal psát na téma, proč jsem tu a ne jinde a kdo mě k tomu přiměl. Viz Poutě, tam na Obsahové stránce úplně dole.
středa 13. listopadu

Další den v Ámě

Takto to možná bude vypadat dnes odpoledne, až se údolní mlha a mraky zase rozpustí, (jako včera, fotka vpravo je z půl jedné odpoledne). Pro současný pohled do údolí klikni sem.

úterý 12. listopadu

Filipínští orli

Hlavní program v Muzeu byl dnes večer film o záchraně vymírajících vzácných orlech na Filipínách. 
úterý 12. listopadu

Výstava o astronomii

V muzeu je nová výstava. Ležérně jsem si jí prohlédl před hlavním programem o orlech. Zas po delší době se naše parta šlapačů sešla na jednom místě. 

úterý 12. listopadu

Odpolední veslování

Viděl jsem mnohem větší hemžení lidstva, než při svých obvyklých velmi ranních vyjížďách.
 Jako tuhle vodačku, s neobvyklým jménem Chy.


Práce a počasí


Ráno pršelo a bylo sychravo. Taktizoval jsem. Předpověď na odpoledne byla šance, že se vyčasí. Povedla se.



pondělí 11. listopadu

Zas po čase jsme si s Milanem promluvili. Zaradoval jsem se.



Pátý díl Historie poutě Vítka na Západ

neděle 10. listopadu


Pátý díl Historie poutě Vítka na Západ



neděle 10. listopadu

Veslování za palby z brokovnic

Vzduch byl nasycen čpěním střelného prachu u soutoku řek Kolumbie s Wena, když jsem vesloval k peřejím. Cestou nazpět jsem při projíždění horní delty každých deset vteřin rychle třikrát po sobě varovně zahvízdal. Věděl jsem, že se tam skrývali lovci kachen a hus, s lehtavými prsty na spoušti. (Jestlipak jednoho najdeš na třetí fotce v albumu, je tam přikrčený překrytý roštím?) Snažili se přilákat ptactvo atrapami a provazem nadálku ovládanou "kachnou" s třepajícími křídly. Pusť si videjko.
Ostatní zajímavosti v tento šedý mlhavý den byl bělohlavý orel, ledňáček a stříbřitá potápka s červenýma očima, živící se rybkami.

sobota 9. listopadu

Luna nás prohnala

Karla potřebovala nakoupit zásoby. Při té příležitosti jsme si vyšli do parku Tedford vyzkoušet nový tenisový míček, který údajně září i za tmy. Luna ukázala zásobu své nevyčerpatelné energie. Mezitím jsme si hezky popovídali.
pátek 8. listopadu

Práce a zábava

Vzbudil jsem se až v šest ráno. Uklidil jsem v kuchyni a před snídaní a po ní jsem pracoval v kanceláři. Korespondoval jsem s Litvou, ČR a Brazílií.

Hudba

Doupravil jsem zvukovou nahrávku koncertu z této středy. Oklestil jsem jí z jistých důvodů od všeho povídání, většiny potlesků a prostojů. Také jsem do videa neuvedl žádné reference na obsah a kdo byli interpreti. Ty podrobnosti si najdeš na fotkách, chceš-li, zde.

Nahrávku si můžeš poslechnout tady (jen 10 minut), lépe tady (celých 43 minut). Nejvíc se mi líbila píseň Někde, (na nahrávce je od 33. minuty). Text písně je tady, a z kterého filmu jí možná rozpoznáš, tady.


pátek 8. listopadu

Veslování s kanadskými husami

Měním časy, kdy vyrážím na vodu. Tentokrát jsem začal o půl druhé odpoledne. Obvesloval jsem svůj obvyklý okruh. Dnešní společný jmenovatel byly stovky hus. Začínají trénovat tah na jih. Některé zde však zůstanou po celou zimu.

čtvrtek 7. listopadu

Zas úchvatný západ slunce

Po šlapání a zážitku se srnou jsem pocítil potřebu zásobit se pivem v mém oblíbeném obchodě FM. Koukni se na osvětlení.
čtvrtek 7. listopadu

Chudák srna - ještě žila

Cestou od Kříže jsem zažil smutnou příhodu. Dva motoristi dobrovolníci zastavovali provoz, aby se nevědomí řidiči vyhli srně, kterou nějaký jiný motorista srazil. Když jsem se ptal jednoho z těch mužů na videu, a sahal jsem přitom pro mou kabelu, ten s mě zeptal - vidím, máš revolver, tak mu ukončíme trápení. Já odvětil, néé, to je kamera ...  
           podívej se... 

čtvrtek 7. listopadu

Ke Kříži

Na stodruhé výročí Velké Říjnové Revoluce (začínající uplatňování komunistické víry) jsem vyrazil ke Kříži (symbolu křesťanské víry). Byl to pořádný výšlap se strmým asi 400 m převýšením. Kříž tady po večerech září ze stožáru viditelného z celého údolí. Už víc jak dvacet let sleduji vývoj toho kříže. Jeden křesťanský zanícenec zprvu zapaloval oheň na hřebenu a baterkami ozařoval kříž. Pak o pár let později na jiném kopci přidal trochu větší kříž, tentokrát se žárovčičkami jako na vánočním stromku, napájenými bateriemi z auta. Postupoval pak k většímu kříži, s velkými žárovkami, musel vždy vystoupit na kopec s nádrží benzínu v baťohu pro agregát, který vytvořil elektřinu pro ty žárovky. Teď jsem shledal, že dopokračoval až úplně za mé představy. Nyní docílil toho, že ke kříži vede podzemní elektrický kabel s běžným proudem a přes internet
může dálkově Kříž ovládat ze svého domu - či kostela. Zatím vůbec nevím, o kterého jedince se jedná, který s tím osvětlením přišel. Vsadím se, že kdyby vyrůstal za dětství s námi, zapaloval by tehdy na kopci Rudou Hvězdu.
středa 6. listopadu

Jessica Rivera (soprán) a Molly Morkoski (klavír), WVC

Díky velkorysosti vydavatelů oblastních novin, rodině Woodsů, se do tohoto údolí vypraví jednou za rok špičkoví umělci z New Yorku. Inspirátor nadace po kterém byla pojmenována, Gregor Piatigorský (1903 - 1976), prohlašoval: Hudba zlepšuje život. Hudba není ani luxus, ani ozdoba - je to nutnost! Je bohatá. Je nápaditá. A je pro každého.
Více o interpretech je zde:
 |  Jessica RiveraMolly Morkoski  |

středa 6. listopadu

Laura Truitt - Posouvající se obzory

Před koncertem jsme si prohlídli díla profesorky umění ze Spokane.
středa 6. listopadu

Polední veslování

Vstal jsem sice už v pět hodin, ale kombinací nakupené práce a pořádné zimy zrána jsem veslování odložil na dobu, až bude o deset stupňů Celsia tepleji; na jedenáct hodin. Bylo to, jako kdybych posunul čas o měsíc nazpět, i teploty. Nádherně. Podívej se na fotky.

úterý 5. listopadu

Procházka ke hřbitovu starousedlíků

Celý den jsem pracoval v kanceláři a pak i trochu na zahradě. Na závěr odpoledne jsem se odměnil vycházkou.
pondělí 4. listopadu

Červánkové veslování

Ráno jsem měl sen, jak jsem dělal čokoládu z písku. Hodinu před východem slunce jsem vyrazil na vodu. Bylo na nule. U soutoku bylo už dost vidět, tak jsem to vzal k peřejím. Pokusil jsem se jimi prodrat, ale vysoké vlny se mi vlily do kajuty. Namočily se mi paty a ponožky. Tak jsem to vzdal, vesloval horní deltou, k rouře a haldě. Na vodě bylo zas nádherně. Mňoukí ve vaně to ocenila.


neděle 3. listopadu

Téma mše unitářů

Žij ve svém životě, ne v tom jinými určeném.

sobota 2. listopadu

Koncert symfonie na téma strašidel

Dirigent Caoile s orchestrem připravili humorné a napínavé předvedení strašidelných kompozicí od Glasera, Griega, Brahmse, Saint-Säense, Mussorgského, Gounoda, Berlioze, Gliera a Parkera.
sobota 2. listopadu

Úklid kluzáků na zimní přestávku

Sešel se nás dobrý počet pro instruktáž v rozebírání a pak úklid kluzáků do vlečných vozů a těch do hangáru. I zbylo místo pro nějaké motorové čluny členů aeroklubu. Povídali jsme pak dlouho do odpoledne a pro nové členy se dohodli na společenskou akci v zimě spojenou s pozemní přípravou na jaro.

sobota 2. listopadu

Veslování před východem slunce

Zas po čas jsem se dostal na vodu. Bylo báječně. Dva pod nulou a klid.
pátek 1. listopadu

První pátek galerií ve Wenatchee

Zaujalo mě tentokrát jen pár tvoreb. Mezi nimi výtvory Alessandry Piro.

pátek 1. listopadu

Let kolem sopek z Kalifornie do Seattlu

Vznesli jsme se okolo poledne z letiště v San José poblíž San Franciska a zamířili jsme na sever. Podívej se na obrázky a titulky pod některými z nich. Pro tebe, dychtící po více vědomostech či prohlížení, je zde více. Příjemné cestování přeji!