VN listopad 2021




Čas a počasí ve Wenatchee

ČAS  |  POČASÍ  |

 Index | Poutě | Plachtění | Práce | Veslování | Videa | Evan | Karla | KarmaPodzimka |Právníček | Jídla | Pošli mi email

Klikni na obrázek a otevře se zvětšenina. A když je v textu něco podtrhnutého, tak je to odkaz na něco dalšího.

Nazpět do domovské stránky VN 

Z letiště na západ

Z Missie na východ

Jaký byl listopad tvůj ? Hezký den! Ve středu se po práci snad dostanu na vodu. Co ty?
úterý 30. listopadu 2021

Práce a zábava

Věnoval jsem celý pracovní den zákazníkům a přípravě na doručení dvou nových kluzáků. Pro zábavu jsem šil na šicím stroji některé své svršky i spodky. 
středa 1. prosince 2021

Radost

Mám radost. Povedlo se nám spojení a s Milanem jsme si déle promluvili. 
pondělí 29. listopadu 2021

Barvité veslování

Ráno začlo chmurně s vrstevnatou oblačností. Volavka přihlížela z kmenů. Voda na Wena byla vzdutá. Pěkně jsem si zacvičil; dostal jsem se jen k železničnímu mostu. Po průjezdu horní deltou mě čekala brčálově zelená voda v Kolumbii a nádherný průlet volavky. Aerodynamici mezi námi, pokochejte se (viz fotky volavky). Po otočce u haldy jsem fotil veslaře a Juxtona a LT. Cítil jsem se báječně.

... víc fotek
neděle 28. listopadu 2021

Missie 2 /  Reklamní vydání

Dopoledne jsem se utrhl na pár sjezdů na Missii. Sníh byl velmi rychlý, zledovatělý. Zaujalo mě vozidlo u dolní chaty. Vypadalo jak tank, se zdvihací střechou. Na každé straně byly dva velké reproduktory. Ze střechy vyčníval disk jockey. Byl rád, že se s ním někdo pustil do řeči. Jmenoval se Nick. Dozvěděl jsem se, že v autu měl 2000-watový elektrogenerátor. O tom, kdo ho vyslal a jak vůbec reklama Red Bull na Missii byla organizovaná, včetně promítání v restauraci, jsem neuslyšel. Měl jsem být víc zvědavý. Snad příště budu. Upravil jsem fotky a video klipy mě doposud neznámým programem. Omlouvám se za zvukové nedostatky a asi přílišnou rozvláčnost. Ještě jsem se nenaučil na tom programu jak se dělají střihy.

Odpoledne jsem navěsil podél střechy domu řadu světýlek. I sousedi v okolních domech se pustili do předvánočního zdobení.   

upozornění kredit - Emily
neděle 28. listopadu 2021

Procítání na první neděli Adventu

Emily mě upozornila na růžový východ slunce. Skočil jsem do auta a spěšil na louku pár bloků od našeho domu, odkud byl nestíněný výhled na obzor. Udělal jsem krátké video a fotky z tohoto úchvatného svítání. Dělím se. 

... video a víc fotek
sobota 27. listopadu 2021

Tři mušektýři

Trojlístek plachtařů. Měli jsme schůzi a pak plánovali program pro 2022 - zimní banket klubu s místně proslaveným plachtařem coby řečníkem a dále možné přespolní expedice, až k národnímu parku Yellowstone na jaře či v létě.
sobota 27. listopadu 2021

Husy byly u vytržení z labutí

Vzal jsem to tentokrát nejprve po proudu. Z dálky jsem uviděl bílou skvrnu na východním břehu. Díky teleobjektivu jsem rozpoznal zde velmi zřídka se vyskytující - labutě. Cestou nazpět jsem se k nim přiblížil více. Zahlédl jsem také dva trupy letadel. Převážel je vlak z výrobny v Kansasu na konečnou montáž zde ve Washingtonu. Měl jsem také radost, že někdo, možná organizovaně, vysbíral skoro všechny odpadky a trosky chýší po bezdomovcích, které dříve lemovaly východní břeh Kolumbie ve městě. Nyní pohled na ten břeh přinášel potěšení. Co bylo také zajímavostí byla barva vody v Kolumbii, do zelena.

... víc fotek
pátek 26. listopadu 2021

V pátek na Missii poprvé spustili vleky

Podívej se na moje VIDEO (pusť si ho na celou obrazovku, se zvukem).

Vytáhnul jsem "skalní" lyže a po čtyřech hodinách v práci jsem vyrazil v deset dopoledne. Parkoviště bylo zaplněné auty lyžařů dychtících po sněžném ukojení. Středisko se překonalo v přípravě sjezdovek, aby mohlo otevřít den po svátku Díkůvzdání. Lidi si vzali čtyřdenní volno. Přijelo také plno přespolních lyžařů, ze Seattlu i z Kanady. Sněhu bylo vytvořeno asi 40 cm. Ani jednou jsem neškrtl o kámen. Velké díky provozovatelům Missie !

čtvrtek 25. listopadu 2021

Pojídání na Díkůvzdání

Tradičně nejvíc se toho sní v Americe na svátek Díkůvzdání. Tentokrát nás byli tři na pět a půl kilového krocana (Emily, Kathy a já). No, dělám si legraci. Nesnědli jsme ho našup celého. Mimo něj jsme měli i nádivku, omáčku, pečený květák na kurkumě s mrkví, brusinky a pití. To bylo u nás doma ve Wenatchee. V Růžohradu se překonala majitelka pečovatelského domu, která napekla větší kvanta krocanů a příloh pro své pacientky, mezi nimi i Sheilu, a hosty Nancy a Larryho.

... víc fotek
čtvrtek 25. listopadu 2021

Tenhle krocan z pekáče snad neodletí

Na rozdíl od toho divokého v Růžohradu, který zamával křídly a podařilo se mu utéct, se to tomu dnešnímu asi nepovede. Jednak byl už od loňského Díkůvzdání zmrzlý nakost, a pak ho Emily (po zvážení nejdřív sebe a pak sebe s ním) šoupla do rozpálené trouby na čtyři hodiny. (Tenhle krocan měl 12 liber = pět a půl kila.) 
čtvrtek 25. listopadu 2021

Veslování na Díkůvzdání

Spěchal jsem zachytit červánky. I jedna dvojice se hnala k doku. U soutoku nezletilý orel vyhlížel rybu. Od možná dědečka orla dostal vyhubování. Na řekách byl klid a +2°C. Nižší stav vody umožnil návštěvu u Nymfy. Veslování bylo skvělé, na liduprázdných řekách...

... víc fotek
středa 24. listopadu 2021

Služebník

Celý den jsem se věnoval zákazníkům.


úterý 23. l
istopadu 2021

Veslování po devítidenní pauze


Za východu slunce byla obloha zadekovaná a vzduch měl 1°C. Nehýbal se. Vyšší voda umožnila průjezd deltou. Na Wena měla hnědou barvu, na Kolumbii šedozelenou. V horní deltě jsem se pozdravil se srnkou (videjko). Špenátek v Rouře bujně roste i kvete. Stromy okolo měly okrové odstíny. Z továrny na jablečnou šťávu za Haldou se pářilo. Bylo mi báječně být zase na vodě.

pondělí 22. listopadu 2021

Kaňonem Kolumbie

Nastal čas přemístit se devět hodin na severovýchod od Růžohradu. Stokilometrová průrva řeky Kolumbie pohořím Kaskád nikdy neomrzí. Dnes se k ní přidala mrznoucí mlha, ze které jak přízraky vykukovaly vrtule větrných mlýnů.

... víc fotek
pondělí 22. listopadu 2021

Podzimka ve čtyřech letech jezdí sama na kole


Ke svým narozeninám před týdnem dostala Podzimka opravdové kolo. Předvedla nám, jak se na něm dovede prohánět. Podívej se.

pondělí 22. listopadu 2021

Sheila cvičí nohy

Po týdnu zas přišel fyzický terapeut a uváděl Sheilu do cviků, se vzrůstající frekvencí námahy. Dal jí za úkol je provádět do příštího pondělí, kdy má zas přijít.

... víc fotek
neděle 21. listopadu 2021

Předávání tvůrčích génů

Čtyři lidi s hudebními nástroji a více se svými hlasy se zapojili do muzicírování: Podzimka s Právníčkem a po nich Sheila na klavír. Já jsem se připojil s kytarou. Zpívali jsme národní písničky. Mrňata i tancovala. Byla skvělá nálada.
neděle 21. listopadu 2021

Vycházka k bývalé asfaltárně

Zbyly z ní staré pneumatiky a "hory" (které mrňata tak prožívala).

... víc fotek
neděle 21. listopadu 2021

Dopolední rodinné veselení

A také oslava 4. narozenin Podzimky, v Růžohradu. Té se zúčastnilo devět lidí a jeden pes.

sobota 20. listopadu 2021

Divoký krocan utíká z pekáče

Měl úspěch. Předtím jsme byli s L+N na nákupech, prošli jsme se venkovním trhem, koupili si mexické jídlo od Maxe z autobusu. Pomáhal jsem pak trochu Larrymu s renovací elektriky v karavanu. Zatímco on pokračoval se zákryty, Emily, Nancy a já jsme si vyšli na procházku na jihovýchod od domu L+N. Viděli jsme srnky, ohromného psa anglického mastifa, a hejno divokých krocanů.

... víc fotek

O půl osmé večer dorazila do Růžohradu od jihu rodinka Evana, ELAL.
pátek. listopadu 2021

Ukolébavka pro Sheilu

.
čtvrtek 18. listopadu 2021

Srnky nad domem Sheily a L+N

Vyšlápnul jsem na kopec, který je vidět přímo z předních oken domu Larryho a Nancy. Dostat se tam dá po ulicích Newton Crk a pak odbočit na Parker do kopce k první zatáčce, pokračovat asi 50 m dál po stezce a pak stoupat podél hřebenu na vrchol lesem. Srnky se krmily bobulemi stromu zvaného v češtině planika, zde madrona. Ten se také vyznačuje hladkou kůrou a zajímavými tvary. Je to stálezelný strom, hodně rozšířený v této oblasti USA: Srnky, které se mnou vydržely, měly dlouhé huňuté ocasy - rozdílné od těch v severozápadní Americe. Album doplňují tři mapy.

... víc fotek
čtvrtek 18. listopadu 2021

Ranní komorní koncert

Tentokrát mezi diváky i účastníky byli mimo Sheily i Thelma, a jejich dnešní pečovatelka Shannon. Thelma, Angličanka, znala dobře Rádio Luxembourg. Padli jsme si do noty. Zazpíval jsem asi šest písniček. Mezi nimi jsme povídali i o článku v listopadovém čísle časopisu Costco, o knize Lyrics, kterou vydal nedávno člen skupiny Beatles, McCartney. Sheila se hned pustila do čtení toho článku. Měli jsme prima zábavu.

středa 17. listopadu 2021

Něco pro mě neobvyklého z Růžohradu

Město Roseburg (zde statistiky) se stalo od nedávna středem rodinných setkání mé rodiny, z manželčiny strany. Po mnohá léta se město vychloubalo, že je dřevorubeckým středem Ameriky. Potom, co vyrubali co se dalo, jím už není. Při procházce jsem viděl plno jiných zdrojů příjmu přeorientovaných dřevorubců. Od opraven karavanů, posiloven, prodejen aut až po správu indiánských zájmů, kasín, prodejen návykové trávy a domovy vlastenců hájících základní práva amerických občanů. Přečti si například text nálepek na jednom z tamních aut.

... víc fotek
středa 17. listopadu 2021

Letiště v Růžohradu

Dělal jsem během čtyřkilometrové procházky průzkum místního letiště; v ohledu na možné starty a přistání v kluzáku. Měřením jsem zjistil, že je přímou vzdušnou čarou 525 km vzdálené od letiště ve Wenatchee. Většina trasy je nad horami Kaskádami, okolo třítisícovek sopek Adams a Hood. Vyhlídkový let ? Ha ha .. Zkus to ! 


Pro piloty mezi námi - vzdálenost mezi Roseburgem a Wenatchee je stejná, jako z Ružomberku na Slovensku do Aše v Česku. Podívej se na mapy vedle sebe, ve stejném měřítku.
Aš je vlevo,
Ružomberok označený červeně uprostřed. Roseburg (jaká shoda okolností .. také Růžohrad, jako ten slovenský) je na mapě vpravo dole, Wenatchee napravo nahoře. Ten modrý oblouk je pobřeží Tichého oceánu. Bílé skvrny jsou sopky. Klikni na mapu a zvětší se ti.
středa 17. listopadu 2021

Karavan v zotavovně

Nejen lidi to občas potřebují ..
Larry nechal odborníka spravit závady ve vytápění, zatékání, atd. Sám také s ním věnoval už čtvrtý den dlouhé hodiny k tomu, aby očekávaná návštěva v nadcházející víkend v karavanu mohla nocovat.

středa 17. listopadu 2021

Výměna v Nebi na zemi

Potřebovali jsme doručit do Ashlandu odpojený router, aby holky tam provádějící gruntování měly spojení se světem. Výměnu jsme provedli s pečovatelkou Beth, která přijela napůl cesty. Obědvali jsme ve výletní restauraci a pekárně s krásným jménem,
Nebe na zemi.

středa 17. listopadu 2021

Dopolední cvičení

Sheila měla cvičení s vyškoleným terapeutem. Po něm jsme spolu zpívali s kytarou Bítlsárny.

... víc fotek
úterý 16. listopadu 2021

Podzimní koncert Umpqua

Komorní orchestr a sbor z místní juniorské vysoké školy předvedl kusy od Vivaldiho, Mozarta, Holsta a dirigenta sboru. Koncert byl v kostele presbytariánů ve středu Růžohradu.

úterý 16. listopadu 2021

Vycházka poblíž Růžohradu

Krajina okolo má plno kopců s mnoha hřebeny, porostlé hustou vegetací. Podívej se, jak to tam vypadá. A také bohužel jak někteří lidé jí zneužívají.

... víc fotek
úterý 16. listopadu 2021

Zpívání se Sheilou

Odpoledne jsme si zazpívali. Objevili jsme přitom, že George Harrison se narodil čtyři dny před mým bratrem. (Pro ty, kteří neví, kdo GH byl - byl to jeden z Beatles.) Zazpívali jsme si pěkně.

úterý 16. listopadu 2021

Sheila a Emily

Dopoledne se viděly v pečovatelském domě. Pak E+N+K odjely do pátku do Ashlandu, dělat tam údržbu.
pondělí 15. listopadu 2021

Čtvrté narozeniny Podzimky

Přes videotelefon jsme Podzimce popřáli vše nejlepší k narozeninám, včetně zpívání s kytarou. Potěšilo mě, že jí její rodiče obdarovali strunným nástrojem zvaným ukulele. A také foukací harmonikou. Stejnou, jen jiné barvy (aby se nehádali), dostal i Právníček.

... víc fotek
pondělí 15. listopadu 2021

Divocí koně

Ve třech jsme přejeli z Wenatchee do Růžohradu v Oregonu. Napůl cesty jsme se zabavovali počítáním, kolik uvidíme divokých koní. Tentokrát jsme jich napočítali padesát čtyři. 

pondělí 15. listopadu 2021

Vítek v mobilní kanceláři

Jak se dá také pracovat. Odesílal jsem depeše zákazníkům za jízdy někde od Toppenishu.
neděle 14. listopadu 2021

Osmdesáté třetí narozeniny Judy

Oslavili jsme je v šesti, dva dny v předstihu. Měli jsme prima zábavu.

neděle 14. listopadu 2021

Zkouška veslařských rukavic v terénu

Dopadla na jedničku. Nyní je budu moci používat i během tuhých mrazů. (Při obnově rukavic jsem je uvnitř vyložil i silnou vrstvou flísové látky.) Po obloze se hnaly mraky, tvořil se lentikulár, ale vítr do kaňonu Kolumbie ráno nesestoupil. Z klidné vody se zas pářilo. Mimo veslařky Liz a mě v tuto ranní dobu nebyl na vodě nikdo. Až v devět se objevili Glenn a Larry. 

sobota 13. listopadu 2021

Rukavice a pneumatiky

Šil jsem prodřené rukavice na veslování a měnil pneumatiky na zimní.

... víc fotek
pátek 12. listopadu 2021

Honil mě šerif

.. ale nenastartoval mu motor. Ha ha .. vymejšlím si. Na vodě byl báječný klid a nehybná hladina.

čtvrtek 11. listopadu 2021

Ničení v karavanu

Nastala první fáze umístění kamínek do karavanu. Skříňka musela pryč, i křeslo, na kterém jsem stál. Po dobrodružném podvečeru v dešti a blátě jsme si dopřáli skvělou večeři v O´Grady.

... víc fotek

foto kredit Soren Solkaer
středa 10. listopadu 2021

Letecká akrobacie špačků

Dělím se o dojem z včerejšího zážitku,
kdy se obrovská ptačí hejna proháněla na nebi a tvořily tak neuvěřitelné obrazce a hýbající se vlny. Zde níže je několik videí. Pusť si i k nim i zvuk, aby ptáky bylo slyšet.
Nikomu z lidí se zatím nepodařilo letět uprostřed takového ptačího hejna. Až letos toho docílil světový šampion v paraglidingu Horacio Laurens, ve spolupráci s předním dánským ornitologem Frandsem Sobrerrou. Přečti si a podívej se na reportáž s fotkami (v češtině):
středa 10. listopadu 2021

UFO ve Wenatchee

Za východu slunce na veslařský dok začla klesat loď mimozemšťanů.. ha ha: - skif, který jsem tam nesl na hlavě. Zrcadlily se v něm červánky. Udělal jsem fotky dvě, to druhé je v albu. To se mi
víc líbilo svou kompozicí, ale roli úvodní fotky nakonec vyhrála první, kde je lépe vidět zrcadlení. Obvesloval jsem svůj obvyklý okruh, včetně tras jižní i severní deltou a k peřejím. V severní deltě jsem natočil dvě poetická videjka. V Rouře špenátek přetékal, listy stromů za ním byly oranžové. Skoro nazpět u doku seděl vysoko ve stromě bělohlavý orel.

úterý 9. listopadu 2021

Nákup kamínek
.

... víc fotek
úterý 9. listopadu 2021

Devítihodinová projížďka do Idaha a nazpět

Do fotoalba jsem přidal trasu. Objeli jsme jí proti směru otáčení ručiček hodin. Po natankování v George, Washington (hádanka) jsme viděli neskutečný rej na obloze: synchronizovanou leteckou akrobacii předvedenou letkou tisíců špačků. Vypůjčil jsem si  fotku od Sorena Solkaera. 
pondělí 8. listopadu 2021

Za východu slunce

Na západních kopcích byl poprašek nového sněhu.

... víc fotek
neděle 7. listopadu 2021

Sheila může (zase) hrát na piáno

Provozovatelka domu péče o staré lidi, Deloris, koupila na vlastní útratu stolní piáno, s plnou klávesnicí i odstupy, s hmatem jako na velkém piánu. To, když se dozvěděla, že Sheila na piáno hrávala. Deloris se stará nyní o tři ženy, seniorky a ve svém pečovatelském domě má místo ještě pro jednu.
Larry, hudebník, pomohl s výběrem piána.
Při prvním vyzkoušení piana hrála
Sheila plnou třičtvrtě hodinu. Prý hlavně vánoční koledy.
neděle 7. listopadu 2021

Pohádkové veslování

Bylo pod nulou a z řeky se pářilo. Chomáče mlh zabalovaly údolí do kouzelného oparu. Přicházející slunce vytlačilo noc a svými paprsky přineslo den plný sytých i pastelových barev všech odstínů. V úžasu jsem přijímal dary přírody a zde se s tebou o ně dělím.

sobota 6. listopadu 2021

Na koncertě s Dvořákem

Po víc jak rok a půl roční odmlce jsme zas mohli být osobně přítomni na koncertu místní symfonie. Dirigent Dr. Nikolas Caoile (obr.) jako obvykle hodinu před vlastním koncertem podal zájemcům ozřejmění o kusech, které se symfonií předvede. Jeden z nich se bohužel neuskutečnil, harfistku nemohl náhradní setkat pro tu, která nemohla. Tak jsme vyslechli jen krátký moderní kus od americké skladatelky Nkeiru Okoye, inspirovaný událostmi po útoku na Dvojčata v NY. A poté mě méně známou osmou symfonii od Antonína Dvořáka.

... víc fotek.
sobota 6. listopadu 2021

Ukládání kluzáků a jiných hraček, k přezimování

Dostavilo se asi dvanáct členů aeroklubu v den ohlášeného posledního dne naší plachtařské sezony, abychom rozebrali poslední zbývající sestavený kluzák. Uložili jsme ho do vlečného vozu a spolu s ostatními vozy ho těsně vedle sebe zaparkovali do našeho hangáru. Někteří členové aeroklubu si směli na zimu zaparkovat i jejich osobní hračky, motorové čluny. Coby poslední do hangáru jsme zaparkovali naše vlečné motorové letadlo, které jsme nechali přístupné i pro provoz během zimy. Někteří členové si ho pronajímají pro své motorové soukromé létání. Uvažovali jsme také o nějakém banketu uprostřed zimy, a jarním vlnovém soustředění. Co z toho se uskuteční?

... víc fotek
pátek 5. listopadu 2021

Pro fandy mrňat

Obnovil jsem fotoalba Podzimky a Právníčka. Jejich rodiče vyfotili plno i jiných fotek a videí. Zde je výběr.

pátek 5. listopadu 2021

Dramatické veslování

Začlo již při výjezdu z domu před východem slunce. Sledoval jsem a na fotkách zachytil jednotlivé fáze. Všimni si mraků. Po průjezdu deltou jsem se hezky pohoupal v peřejích. Nakonec jsem to vzal podél východního břehu Kolumbie.

... víc fotek
čtvrtek 4. listopadu 2021

Radost

Po mnohých pokusech o spojení se mi před ránem povedlo promluvit si s Milanem.


Práce

Byl jsem zalezlý v kanceláři a sloužil zákazníkům.


středa 3. listopadu 2021

Silly Kitty

Neboli legrační kočička. Mňoukí se utábořila ve věnci.

foto kredit Emily
středa 3. listopadu 2021

K pátým peřejím !

Byla vyšší voda a pošmourno. Jako na nějakém albu Beatles postávala silueta ptákoznalců na břehu. Na řece Wenatchee se mi zdařilo vydrat se až k pátým peřejím. Na závěr jsem sledoval rodinku srnek, jak brodili v horní deltě. Navzdory počasí mi bylo báječně.

úterý 2. listopadu 2021

Příspěvek ke Gurmánství

Použil jsem dýni pižmovou (viz VN čtvrtek 21. října 2021) pro přípravu dnešní večeře.

Zde je stručný recept: Vyhřej troubu na 200°C. Rozkrájej na 1 cm tlusté plátky syrovou dýni a mrkve (obojí bez loupání). Na čtvrt cm nakrájej cibuli (jo, tu oloupej nejdřív). Dej vše do větší mísy. Zalej hojně olivovým olejem. Dej na mísu puklici. Drž jí palci a prsty místu. Vydatně protřepej, aby olej vše dobře pokryl. Vysypej směs na plech a rozlož na placato. Posypej vrstvu čtvrt kilem předvařených bílých fazolí cizrn (z plechovky, po odlití nálivu). Osol a opepři. Vlož do trouby a peč asi třičtvrtě hodiny. Mezitím připrav klobásky. Nařezej je po obvodu nožem, jako závity šroubu (díky Oto za nápad!). Klobásky vlož navrch všeho asi čtvrt hodiny před ukončením pečení. Podávej s hořčicí a vhodným pitím. Dobrou chuť!
pondělí 1. listopadu 2021

Vlnité veslování

Během dopoledne se na západní obloze vyvinula vzdušná dálnice: Plachtaři mezi námi slintají při pohledu na dlouhou vlnu táhnoucí se od obzoru k obzoru. Fotka napravo je panorama, kde nalevo se koukáš na jih a napravo na severozápad. Podívej se na víc fotek a videí: