Vítkovy noviny

prosinec 2009


Čas a teplota ve Wenatchee

Rubriky: Index novin | Plachtění | Práce | Veslování | Videa | Evan | Pošli mi email

Nápověda: Klikni na obrázek a otevře se zvětšenina. Klikni na Index vydaných novin pro jiné měsíce. Klikni na podtrhnutý text pro spojku na další odkaz.

úterý 1.12.

Málem jsem se dostal do maléru .. zapomněl, že v deset jsem měl být u dopravního soudu v EWena ohledně mého přestupku v září.. Cestou zpět po doručení Emily v její práci v jedenáct hodin jsem si naštěstí vzpomněl (okolo projíždějící polic. auto mi paměť osvěžilo).. a zajel hned tam. Naštěstí soud byl ještě v chodu, a ještě na mě přišla řada. Kdybych zmeškal, bývali mi mohli odebrat řidičák (už jsem dostal oznámení o tom).

 
středa 2.12.

V sedm ráno jsem vyrazil od doku veslovat po Kolumbii. Byl nádherný den, –3°C .. plný Měsíc zapadal a jak se ponořil, vyšlo Slunce v pokračování nebeského představení. Zpět doma obsloužil Em v křesle, kávu a vločky.. já jen kávu.. vysvětlil Em, že držím půst. V jedenáct jsem jí vzal do práce, pak jel na Fedex. Ve dvě jí vyzvedl, sbíral ořechy, a zavezl do EHS na setkání klubu novinářů. Tam na ní studenti čekali s židlí pro invalidy. Pil jsem čaj a vodu.

čtvrtek 3.12.

Jeli jsme s Em do WenaAutoSales podívat se na auto na prodej. Tam hned viděli, že předek minibusu byl vyměněný, jiná barva, zatímco ukázali papír, že v žádné bouračce nebyl. Interiér byl také ošumtělý a poškozený.. tak jsme s Em odjeli, nekoupili. Zavezl Em do práce, pak benzín, a do pojišťovny. Dal jsem jim náš vlastnický list od nabouraného a pojišťovnou zrušeného minibusu. Šek už pro nás měli. Uvařil jsem večeři a po ní jsme si promítali s Em v obývačce film Hitchhikers´ Guide to the Galaxy.

 
pátek 4.12.

Po sedmé vyrazil veslovat. Bylo pošmourné počasí, klidno, plno hus, racků a pár volavek. K peřejím a nad horní most. -1°C. Pak do licenč. úřadu, poštu, tam balíček, k úřednici na soud ve vých Wena. V poledne vzal Em do práce a ve tři zas vyzvedl, šel koupit speciální chléb na pozdější společnou večeři u Lynna a Rany (dále L+R), a pak doručil Em do domu L+R. Tam zůstala, zatímco já vzal L+R na parkoviště pod Sedlovou horou.

 
Šlapání na Sedlovou horu bylo prima, rozhled hezký, dobré popovídání. Vrátili jsme se k autům již za tmy, v pohodě. Povečeřeli jsme u L+R po delším nejdřív povídání, většinou mluvila Rana. Ta uvařila čočkovou polévku se slaninou a sýrem, k tomu jsme jedli chléb, co jsem přinesl a plátky sýra s nakrájenými jablky. Také víno (bílé.. pila Em), a my tři ostatní měli tmavá piva. Později podala Rana svou domácí zmrzlinu.. smíchaný jogurt s rozdrcenými borůvkami..
sobota 5.12.

Nandával jsem vánoč. světla na okraj střechy domu. Jen jeden z pěti řetězů svítil.. musel jet dokoupit nové. Mezitím jak se Emily doma přesunovala z křesla, ztratila rovnováhu, a padla na tvrdý okraj překocené židle. Pohmoždila si velmi bolestivě dolní žebro na pravé straně. Já vypral prádlo, usušil, uvařil večeři (losos s bramborem, brokolicí, petrželkou a citronem), umyl nádobí. Vzpomínal na tradici Mikuláše. Napadl poprašek sněhu, a v horách víc.

neděle 6.12.

Jeli jsme s Emilí do Tacomy slyšet Karlu hrát na varhany na vánočním koncertě univerzity PLU. V obou průsmycích byl sníh, led, a nebezpečné podmínky na cestování autem. Dorazili jsme bez úhony do Takomy. Nakoupili jsme speciální potraviny v Trader Joes a pak se sešli s Karlou na oběd. Po něm se jeli podívat na Evana, ten se chystal na další pouť se svými movitostmi. Stěhoval se do bytu, který si nedávno koupil, a zařekl se, že si vše přestěhuje pouze s pomocí jízdního kola. Tento den jsem mu pomáhal na přívěs kola nakládat velkou reprobednu, počítač, zesilovač a monitor.

Málem jsme zmeškali začátek koncertu. V PLU šla Em o berlích do koncertní síně, já přeparkoval a spěchal. Karla mě propašovala nahoru k varhanům. Karla seděla na sedačce před klávesnicemi. Já vedle ní a jejího učitele. Tak jsem strávil nádherný prožitek jí vidět a slyšet hrát. Dělal fotky, videa a nahrávky...

Jízda domů zpět přes hory proběhla bez mála problémů technicky, silnice vyschly.

Videjko Karly jak hraje na varhany při koncertě v PLU. (Když klikneš na obdélníček napravo, promítne se video na celou obrazovku. Zapni si zvuk!)

pondělí 7.12.

Byla jasná obloha, a velký mráz, -14°C. Emily se necítila dobře. Koupil jsem jí kytici karafiátů. Když byla v práci, chytil jsem baťůžek a svižně pochodoval k hřbitovu starousedlíků a zpět.

úterý 8.12. mráz, -16°C

Vyrazil jsem na šlapání.. měl do 1515 čas.. rozhodl se udělat okruh poblíž datacentru, kde T-Mobile spojuje všechny své hovory v USA.

Za hodinu a půl svižné chůze jsem obešel krásnou trasu v téměř liduprázdné přírodě.

Navečer jsme si pronajmuli chodítko pro Emily. Berle jí začly hodně tlačit pod pažemi.

středa 9.12.

Emily pracovala tentokrát čtyři hodiny, a po práci jsem jí převezl do střední školy na setkání s jejími školáky - novináři. Venku svítilo silně slunce, bylo bezmračno a bezvětří, údaj teploty na letišti –7°C. Pracoval jsem v kanceláři celý den. Večer si hrál s kocourem Pumpkinem.. neuvěřitelné, že je stále s námi.. už mu je přes šestnáct lidských let. Postupně se stává senilním, kadí uprostřed místnosti, ap., ale je stále ohromně milý, a dokáže vyskočit na okno.

 
čtvrtek 10.12.

Zase bylo -16°C. Slunce zabarvovalo hory na západě. Dvě vrstvy mraků.. nad řekou a na úrovni TwinPeaks. Na veslování to nevypadalo ani při mém druhém plánu, jít později ve dne, s takovou zimou. Tak jsem se převlékl se do dvou spodek a kalhot, tří triček s dlouh. ruk., připravil si baťůžek s bundou v ní a jídlem a pitím. Vyrazil pak svižně vzhůru na kopec zvaný Náprstek, tyčící se asi 600 m nad městem. Nahoře jsem uviděl stádo srn, bylo jich snad ke dvaceti. Na kopci byl sníh a námraza, sestupoval jsem opatrně a k autu se vrátil bez úhony. Odpoledne jsem mluvil chvíli s kamarádem z výšky, s Pavlem. Bylo to prima si s ním zas promluvit.. viděli jsme se před necelým měsícem v Praze.

pátek 11.12.

Em mluvila s nájemnicí, ta slíbila poslat dnes všechny dlužené peníze za nájem. Odpoledne jsme koupili stříbrný minibus 2007 Dodge Caravan, coby náhradu za náš před měsícem havarovaný. Zajímavé bylo, že prodavač autoservisu byl z Holandska, a celou transakci jsme uskutečnili v holandštině. Také jsem se seznámil s jeho rodinou, zleva Heather, Madison a Axel.

Večer jsme šli s Emilí na koncert v luteránském kostele ve skandinávském duchu, svaté Lucie.
sobota 12.12.

Šlapal jsem poprvé v životě na SNĚŽNICÍCH.. s naší sklupinou FASH. Vyrazili jsme po zmrzlém sněhu z parkoviště Miller Creek Nordic Center poblíž Stevensova průsmyku k Lemanovu jezeru od 1130 až 16 hod.

Videjko ze šlapání na sněžnicích. (Když klikneš na obdélníček napravo, promítne se video na celou obrazovku. Zapni si zvuk!)

Emily mezitím se svými školáky sestavovala školní noviny. Večer jsme se sešli v domě Cathy a Drew, na předvánoční večer našeho klubu, s dobrým jídlem, promítání snímků z našich akcí a pak věnování si dárků.  
Mezitím dnes Evan stěhoval na kole spodní část postele do svého nového bytu.
neděle 13.12.

Pral jsem tmavé prádlo. Uplynul právě jeden měsíc od Emilyny autonehody. Po víc jak měsíci jsem zas zavítal s Emilí do kostela unitariánů. Emily jsem přepravil do kostela od auta na židli s kolečky a ona pak dál použila berle. Usedli jsme. Soused vedle mě na lavici, Ken, mě dobrosrdečně uvítal slovy, „Proč jsi jí tak tvrdě zkopal??“ Věděl jsem, že se musím vyzbrojit silnou dávkou smyslu pro humor, aby mě další možné příští výroky tohoto druhu nerozhodily.

Odpoledne jsem zavezl Emily do školy, kde dále pomáhlala školákům sestavovat jejich noviny.

Já doskládal prádlo . Sluníčko zapadlo v půl čtvrté, venku se hodně oteplilo, bylo jen mírně pod nulou.

 
pondělí 14.12.

Po desetidenní odmlce kvůli silným mrazům jsem zas vyrazil na veslování. Teplota byla ještě –9°C na letišti, ale u řeky asi méně. Podél západního břehu pluly docela tlusté kry, které postranní přítok, řeka Wenatchee, pumpovala do Kolumbie. Nebyl problém se jimi proplést do volné vody na Kolumbii.. ohřívané přehradami.. tam led žádný nebyl. Husy. Volavky. Tři orli. Bobr. Zpívání, počítání, silovka.. silný proud.. nádherné zacvičení si zase po čase, kdy silné mrazy mě z vody dočasně vyhnaly.

Odpoledne: Šok! Venku začlo silně chumelit, a v noci napadlo asi dvanáct cm sněhu.

úterý 15.12.

Ve městě bylo plno sněhu na ulicích.

Upekl jsem bábovku.
středa 16.12.

Zavezl jsem Emily do práce a vyrazil veslovat. Kry byly skoro metr silné, ale snadno jsem se jimi propletl do volné vody na Kolumbii.

Sedmdesátileý Ben se zamiloval natolik, že se rozhodl odejít od své rodiny a odstěhovat se do New Yorku a tam se připojit ke své lásce. Měli jsme rozloučení s ním u Larryho a Penny, bylo tam 20 lidí, všichni z CUUF. Má bábovka měla úspěch. Setkání a povídání se všemi bylo milé. Jídla a společnost výborná. Ben se rozloučil těžko s přáteli.  
čtvrtek 17.12

Psal jsem vánoční přání a pracoval v kanceláři.

 
pátek 18.12.

Naposledy jsem zavezl tento rok Emily do práce, měli poslední den před vánočními prázdninami. Rutina byla doposud.. z židle doma na kolečkách po schodech na chodník před domem, znovu židle k autě, Em na přední sedadlo, berle i židle na zadní sedadlo auta, u úřadu zajít pro invalidní vozíček, zpět k autu, zavézt Em do kanceláře, pomoci s kabelkou, bundou, kávou.. rozloučit se.

 
Vyrazil jsem zas na vodu.. bylo tepleji. Dovesloval k ledům na soutoku s Wena, a pak ještě kus proti proudu řeky Wenatchee.. obklopen krama.. vzrušivé, bezpečné.. pak k haldě oblázků a zpět.. klidná voda..
O půl druhé přijela Karla autobusem z Takomy, na vánoce sem do Wenatchee.. komentovala, jak odlišný je život mladých na vysoké škole od pobývání dále u rodičů.

S Emilí jsem šel na večírek jejich spolupracovnic v hezkém domě jedné z nich, na břehu Kolumbie.

Po večeři doma jsme vyslechli nádherný koncert chorální hudby, mj. Poulenc a Mesiáš od Handla, v novém kostele ve tvaru osmihranu s dobrou akustikou. Na fotce je část stropu.

sobota 19.12.

Jeli jsme s Em a Karlou pro vánoč. stromek na lesní farmu asi 50 km odtud. Tam nás na valníku zavezli až ke stromům. To byl plán, protože Emily se stále ještě nikam na vlastních nohách nemohla dopravit.

Hezkou jedličku jsme pak večer doma opatřili světýlky a ozdobili.
neděle 20.12.

Pršelo, byla silná mlha.. váhal jsem, zda jít veslovat. Naštěstí se v údolí mlha rozpustila a už jen mrholilo. Vesloval jsem, a dokonce i bez bundy.. cvičení bylo skvělé. osvěživé. Voda byla jak sklo. Má kamera haprovala, tak nemám fotky, škoda.

Po veslování jsem vyrazil s Em do kostela CUUF.. tam bylo plno lidí, dobrá bohoslužba. Zapálil jsem svíčku pro Milana a mé blízké. Seznámil jsem se s dětmi naší nové pastorkyně Cecilie.

Odpoledne jely Karla s Em nakupovat a já pracoval v kanceláři. Večer jsme dodělávali vánoční výzdobu v obývačce.

pondělí 21.12.

Přišel den rovnodennosti, a ode dneška se noci zas začínají krátit. Emily připravila těsto na linecké koláčky. Večer jsme je pekli za pomoci Jindry, kterého Karla pozvala.

 
úterý 22.12.

Vyrazil jsem veslovat. Kupodivu řeka Wenatchee byla přístupná až po první peřeje, dramatické ledy lemovaly břehy. Pak k hornímu mostu přes Kolumbii a zpět. Voda byla klidná, a oteplovalo se. Začalo i svítit slunce, po řadě pošmourných dní vítané. Sníh mizel rapidně.

středa 23.12

Vánoce. Uklízel jsem v celém domě v přípravě na invázi příbuzných na vánoce. Plán byl, že po příštích pět dní u nás v domě bude pobývat dvanáct lidí. Připravil jsem ubytování po dvojicích - každé v jiné místnosti - tři v horním a tři v podlaží dolním.

 
První dorazili rodiče Emily, Ed a Sheila. Ti s sebou z Takomy přivezli našeho syna Evana a jeho kolegu z práce, Joachima, kterého Evan na vánoce pozval. Joachim je u firmy v Takomě dočasně na rok na zkušenou. Pochází z Německa od Stuttgartu.

Ed, Joachim a Evan

Larry, Erik a Laura

Druhá početná část příbuzných dorazila v pohodě a ještě před večeří - pětičlenná rodina Emilyné sestry Nancy - mimo ní manžel Larry, jeho dcera z prvního manželství Laura, a pak adoptovaní synové, kluci Erik a Antony.

Emily s její mátí Sheilou. Té je 83 let, a je stále náramně čilá.

 
 

Nancy se mazlila s kocourem Pumpkinem.

 

Na terase v přírodním mrazáku byla uskladněna hora vánočního cukroví.

Evan připravil pro všechny večeři, jídlo carbonara .. těstoviny s hovězím mletým masem a sýrem, a zeleninovým salátem. Já nainspirovaný vyrobil z kokosových šupinek a kondenzovaného mléka a kakaa cukroví.. kuličky. Nebyly moc tuhé, splichtil jsem je bez receptu, chutnaly však výborně.  
čtvrtek 24.12

Štědrý den. Šel jsem brzy ráno veslovat. Bohužel ve městě skoro všechen sníh roztál, a tak vánoce bílé nebyly. Ale ani bláto nebylo, protože stále mrzlo.

Po veslování jsem se pustil do výroby tradičního bramborového salátu, a Emily vánočky.
Mezitím členové rodiny se rozprchli po městě na poslední chvíli nakupovat ještě nějaké dárky. Pod stromečkem se jich pak vytvořila neskutečná hromada.

Julia a Karly

Rodina Nancy a Larryho šla navečer na bohoslužbu do konzervativnějšího kostela. Pak jsme všichni usedli ke sváteční večeři a libovali si na grilovaném lososu s bramborovým salátem. Po večeři někteří včetně mě vyrazili do pospolitosti unitariánů na zpívání a zapálení svíček. Karla tam doprovázela na piano Julii, dceru mého přítele Larryho, vyškolenou operní zpěvačku, která zazpívala hezkou arii. Zpět doma, otevřeli jsme několik dárků, hlavně dle tradice ty z ČR. Rodina Jindry nás podarovala kulinářským kalendářem a vánoční ozdbou. Milan poslal kalendáře o českých hradech a o městech, kupu Křivoklátských měsíčníků, a výtisk ministerstva životního prostředí ČR, proč je dobrý nápad zřídit na Křivoklátsku národní park (ne všichni tamní jsou pro). Jsem za dárky moc vděčný. Erik a Antony si mohli otevřít pár dárků, velkou sadu nářadí a sestavovačku a tak byla po zbytek večera hezká pohoda.
pátek 25.12

První svátek vánoční. Dle rodinné tradice v toto ráno se vybalovaly dárky. Nejprve každý zalovil v nacpané ponožce s jeho-jejím jménem, které visely na krbu, a které údajně Santa Claus přes noc naplnil. Pak postupně ubývalo z hromady pod stromem, jak členové rodiny dárky postupně přijímali a přede všemi vybalovali. Toto trvalo zas drahnou chvíli, poslední dar byl otevřen až před obědem.

Byla také legrace. Nancy a Larry si nevědomky jeden druhému nadělili každý velkou soupravu na přípravu kávy.

sobota 26.12

Druhý svátek vánoční. Zde se netraduje. Ráno jsem vyrazil zas na vodu. U doku jsem natrefil na kamaráda Larryho. Ten mě u doku vyfotil.

Veslovali jsme spolu, tentokráte po proudu. Díky tomu jsem si mohl povšimnout jak paprsky vycházejího slunce ozářily tajemný vztyčený útvar.
Erikovi jsme koupili na jeho návrh jízdu na sněžném skůtru. Protože musel jet s někým (musíš mít řidičský průkaz), tak jel se svou nevlastní sestrou Laurou, ta řídila. Projížďky po horských stezkách organizovali z chaty Mountain Springs poblíž městečka Leavenworth.
Karla vyrazila s touto bujnou partou také do Leavenworthu. Tam řádili na železniční zastávce.
Leavenworth byl večer hezký osvětlený a byly tam spousty turistů.
Večer jsem se připojil na noční lyžování ke Karle, Antonymu, Joachimovi a Evanovi ve středisku Mission Ridge nad městem Wenatchee.
neděle 27.12

Závěr vánoc. Společná snídaně všech a pak postupný rozchod a odjezdy: v deset odjeli Nancy a Larry s rodinou, po účasti na mši unitářů po poledni Ed a Sheila, a nakonec o třetí Evan s Joachimem. Zůstali jsme ve třech. Po pěti dnech shonu jsme si vydechli. Já začal uklízet, prát, luxovat, odledňovat tepelný výměník venku, atd. Večer jsme si pustili humorný film "Přemístěný" (Outsourced) o konfliktu kultur a lásce.

 
pondělí 28.12

Venku -3°C a čerstvý sněhový poprašek. Na Kolumbii husy, kachny, orel a volavky. Led se začal tvořit od soutoku Wena s Kolumbií proti proudu Wena, tak jsem tam nevesloval, nad most Odab k bílému skladu a svižně po vysoké vodě zpět, za zpívání a počítání.. mírně chumelilo a bylo jen málo pod nulou. Cítil se hezky.

Dělal jsem prádlo, úřad, boj s tiskárnou v kanc, jedna objednávka.

Vzali jsme 3 auta.. Karla modré, Em stříbrné, já Sentru, a jeli do Les Schwab, aby tam dali nové zimní pneu na modrý minibus (bez bodláků) a z modrého přendali ty zimní s bodláky na stříbrný. Cestou zpět opět vysadil bzučák plnění ASB brzd modrého minibusu. Aby do toho..! Právě když jsem do něj nainvestoval.

Emily povolil její ortopéd poprvé od půli listopadu chodit pouze o jedné berli, a za dva týdny prý smí již zkoušet běžkařit na lyžích.

 
úterý 29.12

Skoro celý den jsem pracoval v kanceláři. Karla cvičila na piano. Odpoledne šla na výroční lékařskou prohlídku. Emily nakupovala.

Večer jsme si pustili britskou romantickou komedii Čtyři svatby a jeden pohřeb. Pak začal padat sníh.

 
středa 30.12.

Doufal jsem, že si s Karlou zalyžuji na sjezdovkách, ale že čerstvého sněhu nenapadlo dostatečně a hlavně že na sjezdovkách hlásili velký vítr, jsme nešli. Karla si stěžovala na nějakou tečku v levém oku a zajišťovala si prohlídku u očního lékaře. Hráli jsme společenskou hru a pak jsem dělal v kanceláři, než jsem Karlu odvezl do Ellensburgu, odkud jela autobusem do Takomy.

 
čtvrtek 31.12.

Poslední den roku 2009.

VESLOVÁNÍ.. Foukal docela čerstvý vítr od jihu, a hnal vlny proti proudu. Některé začínaly mít bílé vrcholy. Za rohem na řece Wenatchee bylo hezky klidno a vyvesloval jsem až k peřejím, a obdivoval ledy. Vysvlékl si kulicha i nákrčník, ale cestou zpět zas rychle nandal, vítr byl docela chladný. Cestou proti proudu po Kolumbii byla hladina klidnější, tak jsem si dal silovky tam.

Později na rozvlněné části to moc dobře nešlo, skutečně, několikrát mi vlny zaplavily zadek kalhot a naplnily prostor noh, paty jsem měl ve vodě, musel houbičkou vodu vyssát a venku vymačkat. Nicméně, zpíval jsem si a užíval veslování v poslední den tohoto roku.
Silvestr - Příchod Nového Roku nám pomohli přivítat Monte, Carmen a Judy. Hráli jsme společenské hry, popíjeli vybraná piva, šampaňské a bublinkovou vinnou šťávu (osmiletá Carmen), a pojídali obložené chlebíčky, které jsem tradičně vyrobil. Letos do některých z nich přidal i ústřice a ančovi. Vzpomínal jsem moc na své bližní a připil na zdraví.
Jaký byl závěr roku tvůj?

P.F. 2010