Vítkovy noviny

prosinec 2012

Rubriky: Jiné měsíce | Plachtění | Práce | Veslování | Videa | Evan | Karla | Pošli mi email

Klikni na obrázek a otevře se zvětšenina. A když je v textu něco podtrhnutého, tak je to odkaz na něco dalšího.

Čas, teplota
a počasí ve Wenatchee

Z letiště

Z hřebenu

 
31. 12. Pondělí jsem strávil v práci. Večer jsme zajeli ke známým a připojili se ke skupině slavících příchod nového roku na konci kaňonu Entiat. Zajezdil jsem si i na sáňkách.

Víc fotek ze Silvestra.

30. 12. V neděli jsem vyrazil na vodu. .

Víc fotek z vesl.

29. 12. sobota. S přáteli Penny a Larrym jsme dopoledne běžkařili na tratích u líhně lososů.

Víc fotek.

28. 12. pátek. Navštívili jsme v Oak Harbor bratrance Eda, Boba. Tomu je 94 let, a teprve od tohoto podzimu žije v soukromém domovu péče uprostřed luk a lesů venkova na ostrově Whidby.

Víc fotek jak to v tom domě důchodců mají zařízené, a následně fotky z návratu domů přes Everett.

28. 12. pátek. Posnídali jsme a ještě dále povídali u Mary Lou. Nesbíhají se ti sliny?

Víc fotek.

27. 12. čtvrtek. Odpoledne vyrazila z Wenatchee flotila dvou aut přes zmrzlé Kaskády do vyhřátého mořského zálivu na sever od Seattlu. Ed, Sheila, Evan, Emily a já jsme jeli navštívit sestru Sheily, Mary Lou. Ta přizvala své nyní vzrostlé čtyři děti na příjemnou večeři. Přenocovali jsme v jejím domě, který postupem let postavil její manžel Darrel. Dům stojí na pokraji útesu nad mořským zálivem s nádherným výhledem na vodu a na obzoru hory Olympiky.
Darrell před několika lety umřel na rakovinu. Byl ohromně šikovný s nářadím, lovil, rybařil, jachtil a dokonce si postavil i letadlo, se kterým létal do Kanady na ryby. Snad postřehneš z obrázků jeho vliv. Pro ty, které baví topit dřevem, je mezi obrázky i hlavolam.

Víc fotek z večera u Mary Lou.

27. 12. čtvrtek. Voda v Kolumbii byla jak zrcadlo. 3/-1.
26. 12. středa. V údolí bylo pošmourno, ale na hřebenu se konaly sjezdařské orgie v čerstvém prašanu. Strávil jsem celý den sám s Evanem. Vyřádili jsme se tak, že jsem večer padal únavou. Skvělý povedený den. Mezitím ráno odjeli zpět do Seattlu Adam a Karla. Ta musela příští den jít do práce.

Víc fotek a videí z lyžování s Evanem.

25. 12. úterý. Nadělování dárků po americku. Karla umístila do skrýší po domě i v okolí papírky pro Evana. Ten konečně vypátral velikého chundelatého psa, který pak přinesl do domu. Kočka Mňoukí z něho dostala obrovský strach. Po nějaké době se stali zdvořilými kamarády.

Víc fotek z dobrodružství a jiných.

24. 12. pondělí. Večer jsme si pochutnali na grilovaném lososu z Aljašky, který přivezl Adam- Také na mém bramborovém salátu, který jsem tentokrát vytvořil o den s předstihem. Byl krásně vyzrátý. Pak jsme šli na vánoční mši v kostele unitářů, zapálili svíčky a zpívali koledy. Poté, jako jediná, si nadělila Karla dárek od kamarádky z Portlandu. Na hlavní podělování jsme si museli dle tradice většiny přítomných počkat do příštího rána.

Víc fotek z hostiny, kostela a Štědrého večera.

24. 12. pondělí. Byl tak skvělý den, že jsme neodolali a šli si zaběžkařit na tratích u líhně lososů v Leavenworthu. Připojil se i Evan.

Víc fotek z běžkaření.

24. 12. pondělí. Na Štědrý den jsem si zaplaval v Kolumbii. 4/-1.

Víc fotek z veslování.

23. 12. neděle. Z Oregonu dorazili Sheila s Edem a Evan. Připravovali jsme cukroví a večer se dívali na humorný film o Vánocích.

Víc fotek.

   

22. 12. sobota. Mezitím se Karla a Adam vyžívali s přáteli na sjezdovém lyžařském středisku Mission Ridge. Tvořili plno fascinujích video nahrávek. Karla dala k vánocům Adamovi kameru, kterou si připevňovali na helmu, ap., a řádili. Bohužel, videa jsou k vidění jen na soukromé části stránek Karly na Facebooku. Večer jsme si udělali domácí pizzu.

Víc fotek.

Steve Smith

22. 12. sobota. Chumelenice pokračovala i v sobotu. Abys si nemyslel/a, že jsem úplný blázen, existují do vodáctví ještě zblblejší členi: Kamarád Steve Smith se už vracel ze svého hodinu a půl trvajícího dobrodružství. Když jsem se s ním potkal, sotva se rozednívalo. A to jsem se mezitím dozvěděl, že .. "Konec světa se v České republice pořádně rozhlédl, mávnul rukou a řekl ´aha tady jsem už byl´." A k tomu bláznovstvi ještě - ráno jsem měl zablokovanou garáž autem Adama, a nemohl jsem vyjet ven. Náhodou soused Phil někam jel. Je také vodák. Požádal jsem ho, zda by mě nehodil k loďárně. Skoro jsem políbil zem, když jsme tam konečně dorazili, po málem třech bouračkách. Phil má pro ježdění po sněhu všechny končetiny levé. Po veslování jsem pak šel těch pět kilometrů od loďárny domů radši pěšky, a užíval si poslechu pěkného koncertu. Doma jsem odstraňoval pak hory sněhu z příjezdu k domu, které tam vytvořil sněžný pluh.

Víc fotek z veslování a pochodu.

Monte, Drew a Lynn

21. 12. pátek. Vyluxoval jsem v bytě a v kanceláři, a navečer vyrazil s Emilí na sváteční slavení s našimi přáteli šlapači. Pili jsme rozličná piva, mlsali zákusky, hezky povečeřeli a pak si předávali vánoční dárky. Jsem vděčný za takové přátele.

Víc fotek z oslav.

Pozdě večer k nám domů dorazili ze Seattlu naše dcera Karla s jejím přítelem Adamem. Prodrali se pěknou chumelenicí.

20. 12. čtvrtek. Nečekaně jsem byl vrhnut do další sportovní akce, běžkaření u líhně lososů poblíž městečka Leavenworth. S Monte, Judy a Emily jsme objeli 8 km upravenou trať na skvělém sněhu. Brzkou večeři jsme si dali tradičně U Gustava. Vzdělávali jsme se o pivu - barvě, síle, a hořkosti; a jaké systémy rozlišení jsou zavedené ve světě. Gustav uváděl u svých piv, jichž nabízí dvacet druhů čepovaných, pouze míru hořkosti. V Česku je zas zavedená jen hutnost, °. K dobrému porozumění je dobré hodnotit všechny tři veličiny.

Víc fotek z běžkaření.

20. 12. čtvrtek. Při veslování jsem skoro vrazil do nečekané překážky na řece Wenatchee: stavaři tam budovali menší přehradu. Její účel má být pro přečerpávání vody do systému zavlažovacích kanálů. Vyvesloval jsem k peřejím a haldě, a zpět u doku jsem se opět vykoupal v Kolumbii. 7/-2.

Víc fotek ze stavby a veslování.

  19. 12. středa. Daňové účetnictví, balíček.

18. 12. úterý. Dal jsem si den pracovního volna a s Em vyrazil do hor Kaskád, kde jsme si poblíž průsmyku Stevens vybrali vánoční stromek. Bylo krásné počasí a sněhu bylo neskutečně moc. Propadali jsme se v něm po stehna, když jsme se pustili neprošlapanou trasou. Fotky z výpravy.

17. 12. pondělí. Sníh padal i přes noc a ráno ho bylo skoro dvacet centimetrů, ale mokrých. Hezky jsem si zacvičil při odhazování z příjezdu od ulice.

Víc fotek.

Rozeslal jsem příbuzným a přátelům náš vánoční pozdrav.

16. 12. neděle. Zapálil jsem svíčku na třetí adventní neděli, vděčný, radostný. V kostele unitářů.

Navečer začal vážně padat sníh i dole v údolí. Koukali jsme se na dokumentární program o devastaci prerií v třicátých letech. který natočil historik Ken Burns. Zde je ukázka, kde je také v rozhovoru s autorem knihy Nejhorší špatné časy Timem Eganem.

Obkružovala mě volavka...

16. 12. neděle. Na vodě bylo klidno a pokojně. Mrzlo a pak prosvitlo sluníčko, akorát mě ohřát po svátečním plavču po veslování. 8/2. Pár dalších fotek.
15. 12. sobota. Vypomáhal jsem Emily při přípravě oběda pro padesát členů místní symfonie a pěveckého sboru, po jejich dopolední zkoušce. Večer jsme se pak šli pokochat vyslechnutím dvou krásných děl která předvedli, Gloria od Vivaldiho, a Mesiáš od Handela. Před samotným koncertem vysvětloval dirigent detajly zájemcům mezi diváky. Víc fotek z prostředí koncertu.

Pozdě večer jsem zastihnul ráno Milana doma. Potěšilo mě, že byl v pořádku; s ledovkou, mrazy i sněhem se vypořádával statečně.

14. 12. pátek. Dušičkové počasí pokračovalo. To mě však neodradilo od návštěvy řeky Kolumbie, kde si mě přišla okouknout skupina ptáků potápek s ladnými krky. Zvědavě mě obkružovaly v bezpečné pro ně vzdálenosti. Na závěr jsem se k nim ve vodě připojil. 8/2.

Víc fotek z veslování.

Na poště jsem od lidí ve frontě slyšel o strašné tragedii, která se dnes stala ve státu Connecticutt na východním pobřeží USA - 20 dětí ve věku mezi 6ti až 7mi lety zastřelil ve škole 20ti letý muž, i svou matku, která tam byla učitelkou, plus dalších šest dospělých. Ve frontě jsem přeslechl staršího muže, který říkal..."Kam tato společnost spěje? Možná pro ty děcka je lépe, že jim nebylo dopřáno do ní vyrůst."
Je mi jich líto, rodičů a všech blízkých. A také toho, že zas nastane další vlna zámků, plotů, prověřování ... jako by toho nebylo od 11. září 2001 už dost? Kam se poděla svoboda, volnost? Či ještě lépe, proč dochází k takovým výchylkám? Nedávno jsem přečetl co snad byla zpověď matky kluka, který nedávno pobodal a málem zavraždil učitelku na gymnaziu v Rakovníku. Jaké motivy dostávají tito nešťastníci?

  13. 12. čtvrtek. Bylo ohromně škaredé počasí. Pracoval jsem v kanceláři.
12. 12. středa. Ještě jsem spal, když MikeK vyrazil na svém kajaku, za naprosté tmy. Když jsem já začínal, už se vrátil (foto). Dnes jsem viděl dva orly. Také jsem sledoval tři bagry. Rochaly obrovskou díru. Má tam být umístěná velká pumpa pro odebírání vody na zavlažování. Koupání bylo zas osvěživé. 9/5.

Víc fotek.

   

11. 12. úterý. Povodně v době ledové. Večer jsme šli na zajímavou přednášku o gigantických záplavách, které vytvořily koncem doby ledové unikátní krajinu, ve které nyní žiji. Víc tady.

Doma jsem dokončil renovaci koupelny. V práci jsem nabízel dvoumístný motorizovaný kluzák z Litvy ctižádostivému Rumunovi, který si jich chce pořídit celou flotilu na Floridě.

10. 12. pondělí. Křídla! Povídal jsem si s orlem, vyzýval jsem ho, aby se vznesl. Nechtělo se mu. Tak jsem se s ním rozloučil, a při zabrání za vesla mě přišlo vnuknutí - však já také létám, vesla jsou má křídla. Okolo přeletělo dopravní letadlo. Předal jsem mu své pozdravení všem v Evropě. Pak jsem se zas vykoupal v Kolumbii. 9/6. Cítil jsem se nádherně.

Víc fotek z veslování, orla.

9. 12. neděle. Unitáři, i když si v této pospolitosti může každý věřit kdo chce v co chce, si dnes vzali Advent jako téma mše.

Dozvěděli jsme se, že Advent v latině znamená Přicházení, ale také Očekávání. A že věnec symbolizuje trpělivost, otáčení se sezon a přicházení znovu a znovu. Uvědomil jsem si souběžnost prohlašování rozličných vír, to "očekávat" a "být trpělivý" .. s tím, co nám vnucovali komunisti. Ti také hlásali, abychom vyčkali a byli trpěliví.

Po mši byla dobročinná aukce a po její skončení jsem pomáhal v CUUF s uklízením.

Večer byla v kostelu luteránů druhá adventní mše a koncert jejich sborů. Zpíval jsem s nimi, až jsem ke konci chraptěl. Navečeřeli jsme se pak v McGlinns s šesti známými. S jedním, Garym, jsem dlouho povídal o jeho propadnutí maratonům. Je mu sedmdesát. Letos jich uběhl dvacet dva. Říkal jsem mu o Milošovi a jeho vášni.

8. 12. sobota. Tento den jsem se vyžil v ne jedné, ale dokonce ve třech svých oblíbených činnostech, jež všechny jsou pojené spolu vodou: Veslování, plavání a lyžování.

Tady jsou fotky z lyžování.

Zde je pár fotek z veslování. 9/5.

7. 12. pátek. Po práci jsme si vyšli do města na večer otevřených dveří v místních galeriích. Zvlášť se mi líbily fotky místního fotografa přírody Marc Dilley. Pak jsme si s přáteli Ranou a Lynnem zašli do jedné z pivnic, U Sedlové hory.

6. 12. čtvrtek. Mikulášské veslování a plavání v Kolumbii. Voda/vzduch: 9/2.

5. 12. středa. Zodpovídal jsem pracovní dotazy a pak shrabal poslední listí roku na zahradě. Večer jsme si pustili holandský film Zima za války , dramatický příběh třináctiletého kluka vystaveného předčasnému vyspívání. Ukázky.

 

4. 12. úterý. Na vodě bylo strašidelno a tomu odpovídá fotka z tohoto dne. Utopenec? No, ne každá fotka musí být zrovna jásavá. Obvesloval jsem svůj obvyklý okruh a na závěr jsem se zas vykoupal v Kolumbii. Voda byla stále vlažná, na tuto roční dobu, 10°C.

Emily se vrátila ze Seattlu po poledni a odpoledne radila studentce Daniele. jak podat žádost o přijetí na vysokou školu.

Z Floridy žádali o dva dvoumístné kluzáky, z Texasu o plexiskla, z Virginie objednali srovnávací čepy na kabinu. Z Australie se ptal berní úřad, jaké mají uplatnit odpisy na Blaníky používané ve výcvikových školách. To a jiné mi vyplnilo den v kanceláři.

3. 12. pondělí. Zatímco Emily zůstala další den a noc s Karlou, a večer šly na krásný koncert PLU v síni Benaroya ve středu Seattlu, já se vrátil zpět do práce. Přejezd přes průsmyky byl bezproblémový. Po práci jsem se pustil do údržbového projektu, kde jsem vyplnil epoxidem s přimýchaným práškem z titanu kosmetické vady v umyvadlech, dřezu a vanách. Kočka Mňoukí při tom vydatně pomáhala.

Víc fotek.

2. 12. neděle. Vánoční loď! Na palubě byl skvělý pěvecký sbor. Objížděli všechny zátoky a zastavvali. Lilo jako z konve. Na pláži plál táborák.

Poslechni si co zpívali.

Povečeřeli jsme u Karly s její kamarádkou Ali. Z návštěvy u Sandy sešlo, necítila se dobře. Přespali jsme další noc u Karly.

2. 12. neděle. Odpoledne jsme přejeli jezero Washington do novější části metropole, zvané Bellevue. Šli jsme se podívat do tamního muzea umění. Měli tam dvě výstavy, jednu zaměřenou na výtvory z bambusu, a druhou z textilií a jiných materiálů. Nejvíc se mi líbila socha ženy ve tvaru čajníku, celá pokrytá přírodními materiály - sešitými z kůr z pomeranče, ananasového melounu, listů z gingka, proutků z cedrové dýhy, ap.Výtvory mě nainspirovaly tak, že jsem tam vytvořil také jedno dílko (viz fotka mě, vlevo). Všiml jsem si při prohlížení textu jak nějaký reflektor svítil skrz mé brýle a vytvářel jejich světlou projekci. Fotka není koláž, ani není nijak jinak upravovaná.

Víc z muzea umění, včetně "čajníku".

2. 12. neděle. Na snídani a povídání jsme se sešli se starými kamarády Debbie a Davidem. Pak jsme objeli domy, kde jsme v Seattlu bydleli od roku 1977 do 1995. Všechny ještě kupodivu stály a jejich současní majitelé je dobře udržovali. Na jeden dokonce přidali další patro, nad garáží, kde jsem míval svou kancelář.

Víc fotek z nostalgické projížďky.

1. 12. sobota. Vyrazili jsme za Karlou na pár dní do Seattlu. Ta měla dopoledne třídu tradičního knihtisku, ručního sázení textů, linorytu, atd. Umožnila nám také se připojit. Při té příležitosti jsem vytvořil výtisk na téma sváteční pozdrav. Odpoledne šly Karla a Emily nakupovat. Já jsem mezitím vyrazil na osmikilometrovou procházku okolo blízkého jezera, zvaného Zeleného. Večer jsme se šli podívat do nasvícené zoologické zahrady.

Víc fotek z této soboty.