VN prosinec 2020



Čas a počasí ve Wenatchee

ČAS  |  POČASÍ  |

 Index | Poutě | Plachtění | Práce | Veslování | Videa | Evan | Karla | KarmaPodzimka |Právníček | Jídla | Pošli mi email

Klikni na obrázek a otevře se zvětšenina. A když je v textu něco podtrhnutého, tak je to odkaz na něco dalšího.

Nazpět do domovské stránky VN 

Z letiště na západ

Z Missie na východ

Hezký den! Zítra v pátek se snad zas dostanu na vodu či na Missii. Co ty?
čtvrtek 31. prosince

PF 2021
Vesele si vyskoč do nového roku !

Vše nejlepší v novém roce ti přeji, hlavně dobré zdraví a štěstí.


Silvestr na sněhu s rodinou Erica

Nový rok jsme s předstihem vítali na běžkařské dráze poblíž Leavenworthu. Nejvíc odvázaná byla psice Luna.

středa 30. prosince

IFR Veslování

Většinou hustě sněžilo avšak přesto se mi povedlo obveslovat svůj obvyklý okruh. Byl jsem pěkně zmáčený ale cítil jsem se výborně.
úterý 29. prosince

Vycházka podél řeky Deschutes v Bendu a cesta do Wenatchee (532 km)

Dopoledne jsme zrušili plán jít na běžky a místo toho jsme zvolili ranní procházku podél řeky, která protéká městem. Zajímavé bylo, jak město kvůli koronaviru důkladně přeměnilo stezku na jednosměrnou, mnoha upozorněními a zábranami.
Na sever jsme vyjeli v jedenáct. Během jízdy do Wenatchee jsme dělali pravidelné zastávky - umožnit psici Luně vyvenčit se a proběhnout se za tenisovým míčkem. Na jedné náhorní plošině ještě v Oregonu bylo vše zmrazené jak v kouzelné pohádce. Do Wenatchee jsme v pořádku dorazili okolo doby večeře. Luna i kočka Mňoukí se k sobě měly jak staré kamarádky.
pondělí 28. prosince

Cestování z Ashlandu do Bendu s Lunou (300 km)

Rozloučili jsme se s Edem a Sheilou, jejich opatrovatelkou Beth a s Karlou. Cestovali jsme tři: Psice Luna, Emily a já. Za krásného počasí jsme přejeli během odpoledne do města Bend ve středním Oregonu, kde jsme si koupili thajské jídlo z maringotky zaparkované vedle servisu na výměnu oleje v autech. Tentokrát kvalita jídla nebyla nic moc, ale bylo teplé a poživatelné. 
Večeři jsme pojedli v místnosti, kde jsme v Bendu přenocovali, v motelu West.
pondělí 28. prosince

Rozloučení Karly s Lunou

Karla se musela zdržet v Ashlandu kvůli opravě svého auta. Předala nám na opatrování Lunu.
pondělí 28. prosince

Na procházce v parku Lithia

Vyšli jsme si v městském parku v Ashlandu poblíž Shakespearovských divadel na procházku s kamarádkami Sheilou a Carol.
neděle 27. prosince

Žádné fotky

Strávili jsme celý den s Edem, Sheilou, Karlou a Lunou v Ashlandu.


sobota 26. prosince

K Pilotově Skále

Všechno bylo jinak. L+N s rodinou odjeli domů. Čas měsíce nespolupracoval a tak jsem nakonec vyrazil do hor jen já sám. Poštěstilo se mi najít tu správnou odbočku ze staré státovky, která vedla k místnímu Řípu. Posuď z fotek.
sobota 26. prosince

Na procházce v Ashlandu

Vyšli jsme si na otevřené prostory hned vedle domu Eda a Sheily.
pátek 25. prosince

Štědrý den po Americku

Nadělovalo se ráno - nejprve každý otevřel svou ponožku a pak dle věku se vybalovaly dárky z pod stromečku. Pojídali jsme vánočku s džemem a jiné dobroty.
V poledne jsem s Karlou jel do psího parku, kde se Luna vyběhala a tak měla i ona pěkný dárek.
čtvrtek 24. prosince

Příprava na, a Štědrovečerní večeře

Doupravil jsem předem připravený bramborový salát, Emily dopekla vánočku a ugrilovala lososy, které přivezl Larry. Přivezl i svou šestičlennou rodinu, když se počítají i dva psi. Tak nás nakonec bylo jedenáct okolo různých stolů, za dodržování společenských odstupů a nošení masek.
čtvrtek 24. prosince

Běžkaření na hoře Ashland

Zatímco Karla s kamarádkou Rachel a Lunou vystoupily na horu Grizley, zaběžkařil jsem si na hoře Ashland. Emily pekla vánočku.
středa 23. prosince

Večer v Ashlandu

V Ashlandu jsme se v pořádku setkali s rodiči Emily, Karlou a Lunou.
středa 23. prosince

Cestování do Ashlandu

Přejeli jsme s Emilí na jeden zátah do Ashlandu v jižním Oregonu.



čtvrtek 24. až ? prosince


Štědrý den

Z Ashlandu ti přeji příjemné prožití Vánoc!
Po nejméně jeden týden budu nucen přidávat jen malinké zprávy do VN. Zapomněl jsem doma v kanceláři speciální nabíječku na počítač, na kterém VN tvořím. Tak budu muset šetřit baterii, která je nyní ještě skoro nabitá, pro nouzová použití. Měj se hezky! Kontakt budu mezitím udržovat pouze jen přes mobil.

středa 23. prosince

Dálkové cestování

Pod hvězdnatou oblohou za mírného mrazu se chystáme vyrazit zrána na celodenní putování. Chceme s Emilí přejet na jeden zátah do Ashlandu v jižním Oregonu, téměř na hranici s Kalifornií, 832 km po silnici odtud z Wenatchee. Mňoukí nejede, je už od včera večer s psicí Sadie u přátel ve Wena.
úterý 22. prosince

Jupiter, Saturn a bramborový salát

Od dvou do šesti jsem vyráběl tradiční vánoční salát. Pak jsem rychle uvařil tofu na burské omáčce se špenátem. Mezitím jsem pokukoval do té části oblohy, kde se mělo odehrávat výjímečné nebeské setkání. Stejnou kamerou, kterou jsem vyfotil dopoledne ledňáčka se mi povedlo zachytit obě planety vedle sebe, vpravo Saturn a vlevo Jupiter, toho dokonce i se čtyřmi z jeho měsíců !! 
úterý 22. prosince

Co bude dělat vítr?

Dalo-li se věřit předpovědím, měly být poryvy až 40 km/h od SZ. Stejně jsem se před východem slunce vypravil na Kolumbii. A pak se chystal do výroby vánočního bramborového salátu. Mezitím jsem byl k dispozici zákazníkům. S jedním jsem měl víc jak hodinový pohovor. Chce si koupil kluzák a dovézt ho sem do Wenatchee. LAK-17Bfes. Toť byl plán na dnešek.

Krása na Kolumbii

Před východem slunce jsem sledoval Venuši a zkoumal, kde se mají vyskytovat téměř se překrývající Jupiter a Saturn. Ty až navečer. Slunce žádné červánky nevytvořilo. Jen orůžovělo hory. A vytvořilo dramatické odrazy na vodě a na novém hotelu. Byla velmi nízká voda. Dostat se k běžným peřejím znamenalo nejdřív vyveslovat dvěma nově se vytvořenými v okolí mostů. Po zastávce u Nymfy jsem spatřil nejprve jednoho bělohlavého orla, jak se sytil rybou u vody. A pak se připojil druhý. Začal se zvedat vítr. Pokračoval jsem dál proti proudu. Poblíž horního mostu přes Kolumbii mě čekal a neodletěl velmi plachý ledňáček. Dal jsem mu zdravici (poslechni si na videjku). Posléze jsem se u břehu vyklopil při technické přestávce. Zmáčel jsem se. Ale to nebylo nic proti tomu, když se opravdu zvedl vítr a já se musel dostat 4 km nazpět k doku. Vlny se mi přelévaly přes skif; dorazil jsem napůl zmáčený, ale šťastný.


pondělí 21. prosince

Tvrdě či sotva pracovat

Další základní lekce v angličtině. Emily mi s fotkou poslala i popisku:

Working hard?

Or hardly working?!

Co znamená slovo HARD ? Zajímavé je, že může znamenat naprostý opak, podle toho, jak se použije. Coby přídavné jméno, HARD znamená TVRDÝ a v pozitivu stupňování TVRDĚ. Coby příslovce či spojka, HARDLY znamená SOTVA.
Dobré pro používání tohoto paradoxu v humorných poznámkách.

Foto kredit Emily     Podtitulek: Working hard? Or hardly working?!
pondělí 21. prosince

Estetické a bezpečnostní dokončování náhradních dílů

Z Prahy dorazily dvě objemné zásilky se spoustou českého vzduchu uvnitř. Ta dlouhá zásilka dokonce přišla jen tak zabalená do bublin. Po její kontrole jsem objevil, že bublinami byly pokryté i ty dlouhé díly uvnitř (viz fotky). Bohužel bublinami ne hladkými, ale ostrými. Povrch dílů připomínal rašpli. Sepsal jsem zprávu:

Nález:
Původně hladké panely byly výrobcem přestříkány stříbrnou barvou, na které se vytvořily tisíce ostrých puchýřů, na dotek nevzhledných a nepříjemných. Hrany panelů byly ponechány ostré a tudíž nebezpečné pro zranění pilota.

Úprava:
Povrch s puchýři byl ručně obroušený smirkovými papíry s postupně se zvyšující jemností, od č. 150 přes 220, 320 až po 600. Ostré hrany a rohy panelů byly sraženy nožem jak z rubu tak líce, aby nezpůsobily říznutí do ramene či ruky pilota při šoupnutí podél přimontovaných panelů.

A pak si mě Emily dobírá, že sotva pracuji ???  ;)  Ha ha
neděle 20. prosince

Poklidné veslování

Přivstal jsem si, abych zachytil na vodě červánky. Ty se však schovávaly. Udělal jsem svůj obvyklý okruh po nízké vodě; přesto se mi povedlo proklouznout jak dolní, tak i horní deltou. Okolo poletovala velká hejna kanadských hus. Dále pak kachny, hloholi, volavky a ledňáčci. Špenátek ve vysoko vyčnívající rouře nadále prosperoval. Bylo mi báječně.

foto kredit Emily
sobota 19. prosince

Další den běžkaření s Emily, Karlou a Lunou

V časné ráno jsme oba s Karlou pracovali, než přišel další krásný den. Ona u kamen, já se svým laptopem na piáně. Psice Luna radila. Po snídani jsem udělal ještě pár fotek na dosvětlení, kde je sauna a kůlna se dřevem. U jezera 
Pearygin jsme se projeli po trase na svahu podél jihozápadního břehu. Mimo nás tam bylo několik jiných zimních nadšenců, mnozí se svými psi (k radosti Luny), pěšky či na sněžnicích, někteří i na kolech s tlustými pneumatikami. Při odjezdu nám přes cestu přešel divoký krocan. A ve Winthropu srna prchala, poblíž středu městečka naplněného předvánočními rekreanty.

Odpoledne jsme všichni dorazili do Wenatchee. Luna se ráda pozdravila s Mňoukí. A mě potěšilo, jak v této době paralyzované přepravy kovidem mi za rekordní dobu tří dní dorazily z ČR dvě objemné krabice s objednanými leteckými náhradními díly. Tak nejen výrobce, ale i zákazníci budou mít překvapení pod jejich vánoční stromeček.
pátek 18. prosince

Běžkaření s Emily, Karlou a Lunou

Poslal jsem továrně na Blaníky poslední letošní platbu (obrazně coby dárek pod stromeček), přesměroval jsem svou kancelář na mobil a vyrazili jsme s Emilí dvě hodiny na sever autem za Karlou. Sešli jsme se ve státním parku Pearygin deset minut od místa, kde Karla s Lunou nyní bydlí. Bylo asi tři pod nulou a sníh upravený. I zvířata po trase směly, proto jsme zamířili tam. Po skvělém běžkaření jsme se přesunuli ke Karle. Ta roztopila v sauně, kam jsme se s Emilí odebrali. Já se osvěžil vyválením nahý ve sněhu jak anděl. Pak jsem pro všechny připravil večeři (tedy, pro psici Lunu ne). Recept je na závěr ve fotoalbu. Tofu s pečeným květákem, dýní a kadeřávkem ve speciální polevě ze sesamových zrníček tahini. Všem chutnalo výborně. Aby ale vše neznělo tak sacharinově sladce, ne vše bylo podle představ. Avšak šlo to.
čtvrtek 17. prosince

Veslování navečer

Cítil jsem, že se potřebuji ještě trochu víc protáhnout a tak jsem v půli odpoledne vyrazil na vodu. Fotky v albu zachycují jiné úhly osvětlení. Potěš se!
čtvrtek 17. prosince

Práce a možné sportování

Od šesti jsem pracoval na dalších objednávkách. Venku bylo bílo, přes noc napadlo k pěti cm vlhkého sněhu a mělo po východu slunce začít pršet. Možná po deváté vyrazíme s Emilí na sjezdovky na Missii, když otevřou celý vlek č. 4.

Sjezdování s Emilí

Po deváté bylo v jedenáct, první sjezd byl ve dvanáct a jen z půlky vleku č. 4. Ale stejně to stálo za to, myslím. Po sjezdování jsme si v chatě od Saskvače (Sněžného muže .. ha ha) objednali pivo a latté a vychutnávali je na terase u ohně. Emily se líbilo být poprvé v sezoně na sjezdovkách.
středa 16. prosince

Byla hustá mrznoucí mlha, když jsem o páté začal v kanceláři. Dělal jsem údržbu korespondence a účetnictví.
Vnoučata

Obnovil jsem alba vnoučat až do současnosti. Potěš se!

Podzimka

Právníček
úterý 15. prosince

Drobně sněžilo před svítáním, kdy jsem se rozhodoval, zda jít veslovat či vyčkat a pak si vytvořit běžkařskou trasu na hřištích poblíž domu. Mezitím jsem pracoval v kanceláři na velké objednávce náhradních dílů a přípravě daní.

Ha há - dvojskif s bernardýnem

Na běžkaření u domu nenasněžilo dost, tak veslování převážilo. U doku to pěkně klouzalo na přístupovém můstku. Na doku byly stopy volavky. U písečné pláže jsem se pěkně pobavil s bernardýnem a jeho miláčky. Skoro jsem měl dalšího pomocníka na veslování. V dolní deltě byl krásný klid. Wenatchee byla zlatavě šedá. V horní deltě jsem přidal další záběry klád, tentokrát se sněhem. Z Roury nadále vyčníval bujný trs špenátku. A přes mrazivé dny krásně kvetl. Voda v řece dnes měla 7°C a vzduch 0.

pondělí 14. prosince

Na jednání v hustě zabydleném městě jsem málem nepotkal Etienna, kdyby mi na něj nepoukázal jiný účastník. Etienne vypadal mladistvě, měl bujné vlasy, ale jeho pravé oko bylo celé bílé a podlité krví. Mluvil zdrženlivě a jen symbolicky jsme se objali. Jednání se protáhlo a vedení mě upozornilo, že mi dole před budovou odtahují auto. Než jsem tam dorazil, bylo pryč. Dotazoval jsem se tam stojících lidí. Celé průčelí protější budovy bylo obnažené, okna vyjmutá. Velký povyk.

Nad chodník
až do čtvrtého patra vyčnívali a kývali se hudebníci a zpěváci. Asi rokový koncert. Možná v Belgii. Většina lidí mluvila francouzsky. Jeden muž gestikuloval a ukazoval paží, Là (tamhle).. Jiným autem jsme pátrali, bloudili po ulicích, až jsem se vzbudil...

Věnoval jsem se pak zákazníkům...
neděle 13. prosince

Práce a zábava

Sněžilo. Chystal jsem se ráno na vodu a pak na letiště; ze Seattlu měli přijet Alex a Sophia. Mezitím jsem pomáhal aeroklubu v Tennessee.

Překvapení na vodě

Vesloval jsem podél zasněžených břehů. U akvaduktu jsem studoval rouru. V horní deltě jsem zažil dnešní překvapení: Poblíž kmenů se zajímavými tvary se pásl jeden pár srn. Srnec měl docela velké paroží.

Letiště

Nekonalo se setkání. Pro sníh ti ze Seattlu odvolali.

Vánoční stromek

Přesunuli jsme ho ze zahrady do severozápadního rohu obývačky.
sobota 12. prosince

Vycházka s Emily podél zavlažovacího kanálu

Za svých procházkách v zostřených podmínkách vyhýbání se kovidu objevila Emily s kamarádkami odlehlou část Wenatchee kam málokdo zajde. Dnes se se mnou podělila o část toho objevu. Na mapě je trasa vyznačená žlutě. Kanál je vyvýšený nad údolí a jsou z něj pěkné vyhlídky na oblast Dvou štítů, řek Wenatchee a Kolumbie. Poslední fotka je psa Huskyho, se kterým se jednou psice Luna pustila do rvačky.
sobota 12. prosince

Sen

Zase se mi zdál sen. Tentokrát jsem viděl, jak v nějakém soukromém domě bylo setkání lidí a tam jako malý klouček zdejší dosavadní prezident, naštvaný a rozhořčený, vléval lidem do vyzutých bot kečup, jiným hořčici.

Východ slunce (pohled na západ, Dvojí štíty)
pátek 11. prosince

Pořad o Křivoklátsku s názvem Hvozdy netknuté a věčné

Děkuji čtenářům VN za upozornění, že v pátek byl na čt 2 v 11:32 pořad o Křivoklátsku. Pořad jsem našel a přehrál si jej na svém PC. Líbilo se mi, jak režisér zachytil mnoho filozofií, se kterými lidi přichází na Křivoklátsko. I ty konfliktní. Všeobecně na mě zapůsobil kladně. Hezky udělané, i když pro Emily to bude asi moc povídání. Rozeznal jsem pár lidí, které znám osobně - Hanáka, Pecha. Objevil jsem však, že se v pořadu dají i nastavit české titulky. Klikneš na ozubené kolečko, Titulky a zvolíš “skryté titulky”.
pátek 11. prosince

Pošmourné zářivé veslování

Začal jsem až v osm, na jiném skifu, než obvykle. Mraky visely téměř až do vody, byl klid, vlezlé sychravo. Doma jsem zapomněl svou obvyklou kameru. Byl jsem pro svou tvorbu odkázaný na malou čočku v mobilu. Přesto mi bylo báječně.
pátek 11. prosince

Sen

Navštěvoval jsem nějaký sraz, asi v Holandsku .. byl jsem spolu s Joopem (ten byl ještě živý) a Etiennem. Joop mluvil telefonem s Wimem. W zněl hrozně a že nemůže. Kde byl, bylo nejasné, zda v Nizozemí či ve Sv. Barbaře. Zas jsem měl problémy se zabalením všech svých věcí.. Odkud tyto sny jsou?


Práce a pak protáhnutí se

Od páté jsem řešil nesprávně dodaný náhradní díl do Kolorada, pak za sněhu jsem se nabalil na vodu.

čtvrtek 10. prosince

Příprava na berňáka

Schylovalo se ke konci roku 2020 a tak bylo načase udělat předběžnou projekci výsledku hospodaření mé firmy. Uchýlil jsem se o půl šesté ráno do kanceláře a asi v ní zůstanu do večera, nikam nepůjdu.

Zalezlý

Emily dala výzdobu nad krb. Mikuláš je tuším z dob, kdy jsme bydleli v Holandsku. K večeři jsem připravil novou kombinaci s tofu. Chutnala dobře. Nejdál dnes z domu jsem se dostal s odpadky k ulici.

foto kredit Emily
středa 9. prosince

Noc přicházela na mé veslování

Tmou jsem začal i skončil. Od Havaje po ČR, zajišťování nových sedaček; odložení veslování na odpoledne; tiskárna stávkovala; konečně na poštu hodinu před západem slunce. Silný vítr od jihu zdvihal velké vlny a dok se kolíbal. Podél břehu se dalo proklouznout za roh na sever. Zase pro změnu veslování ve tmě. Užij si se mnou!
úterý 8. prosince

Zdál se mi sen

V houfu jsme sjížděli dolů z hory nějakou otevřenou lanovkou. Já jsem kouřil (!?) až za námi byla vlečka dýmu. Mezi sedícími byli Milan, Enka, Emily a i nějací jiní. Sen byl nejspíš vyvolán sledováním filmu zvčera. Líbil se mi. Jmenoval se Bílá vrána. Byl o začátcích legendy baletu Nurejeva až do zlomového rozhodnutí nevrátit se do SSSR. Ta kritická část mi velmi připomněla mé vlastní prožitky.

Husté mraky zakrývaly údolí. Věnoval jsem se zákazníkům. Zajímavý z nich byl jeden z Norska. V pauzách mezi pracovními úkoly jsem se kochal shlédáním opery Rusalka od Antonína Dvořáka, v podání Teatro Colón z Buenos Aires v Argentíně.

Vánoční stromečky

Stromky, které jsme ušmikli už druhého prosince jsme zatím nechali v mrazivém venku na naší zahradě, opřené o plot. Takto budou snad dobře nakonzervované, až na ně přijde řada mezi domácí vánoční výzdobou.
pondělí 7. prosince

Poklidné veslování

Další den s minimem fotogenických příležitostí. Snažil jsem se. U soutoku jsem sledoval bělohlavého orla při jeho ranní toiletě. U kus výše proti proudu Wenatchee jsem natrefil na stopy na pláži. Čí asi byly?
pondělí 7. prosince

Východ slunce ve Wenatchee z vrcholu Missie

Tento pohled se naskytl půl hodinu před vlastním východem.
Než se rozednilo jsem se věnoval zákazníkům. Pod hustou oblačností v údolí a mínus 3°C jsem se pak chystal na vodu. 



neděle 6. prosince

Mikuláš ve Wenatchee

Už jsem málem napsal, že tady Mikuláše neznají, když
okolo našeho ..


neděle 6. prosince

Mikuláš ve Wenatchee

 .. domu Mikuláš projel, obklopen ochrankou
a ohromným povykem.

Zajímavá temata pro zamyšlení

Díky upozornění členů ČSOP a čtenářů VN jsem změnil svůj plán jít dopoledne lyžovat. Místo toho jsem se vzdělával čtením a koukáním se na filmy z nedávného filmového festivalu v Brně.

Nadace partnerství

Soutěžní filmy
neděle 6. prosince

Na Mikuláše

Snad toho zlobení
už bylo dost
a tobě do ponožky
místo uhlí a kamení
přišlo dobré znamení .....
sobota 5. prosince

Sjezdování ve stínu

Po obědě a zavěšení světýlek na dům jsem ještě vyrazil na sjezdovky na Missii. Slunce jsem zahlédl naposledy v poslední zatáčce před parkovištěm. Většina lidí již odjížděla, tak sjezdovky byly čím dál tím volnější. Díky nadělanému sněhu se jezdilo senzačně. Na terase horské chaty se po lyžování ještě veselilo pár lidí; zajímavost bylo troubení na nějaký roh z Afriky; dámám ho prý věnoval jejich farář.
sobota 5. prosince

Světýlka na domě

S Emilinou pomocí jsem zavěsil podél střechy krápníková světýlka, tentokrát experimentálně dle mého vnuknutí - s obloučky. Emily jsem požádal o tři dny to nechat tak, jak jsem si usmyslil. Pak když bude chtít jinak, provedu její návrh.


Takhle dnes svítí.
sobota 5. prosince

Nekalá konkurence pro psychiatry z údolí

V měsících prosinci a lednu
upadají obyvatelé údolí Wenatchee často do deprese způsobenou úpornou šedí. Jen málo z nich si uvědomují, že místo návštěvy psychiatrů by si velmi snadno sami pomohli usednutím do auta a za pouhých několik minut se zas cítit skvěle. Tedy, ti kteří nemají klinický případ deprese. Dnes jsem to načasoval: Z uprostřed mostu přes Kolumbii se dostaneš nad mraky za pouhých dvanáct minut. Koukni se na fotky z veslování pod mraky (téměř nic fotogenického) a pak na fotky a video z vyjížďky dnes nad mraky. Usuď.

Povzbudivá písnička

Na dobrý den se s tebou dělím. Poslechni si. Prima také pro naučení se výslovnosti pár slůvek. Hezké.

pátek 4. prosince

Výšlap a dárky

Se členy našeho dlouhodobého sportovně společenského klubu FASH jsme si výšlapli na kopec nad Cashmere a potom nakonec vyměnili vánoční dárky. Netradičně - u zaparkovaných aut. V jiná léta máme obyčejně velký předvánoční mejdan v domě jedněch z členů.
pátek 4. prosince

Juraj osobnost

S tímhle rokerem jsem vystupoval v Žilině několik let ve skupinách Drinkers a Sírius; naposledy jsme spolu zpívali v Bratislavě v dubnu roku 2007. Nyní se z Juraje - Sačma - stala obdivovaná literární osobnost. Točí ho televize, aj. Koukni se a poslechni si tady:
čtvrtek 3. prosince

Zazimování skifu

Jsem zvědavý, jaký dotaz tato reportáž vyvolá; zdali vůbec nějaký.
čtvrtek 3. prosince

Práce a pak snad veslování

Nikým nerušen jsem začal v pět v kanceláři, vydoloval zprávy ze Spamu, odpověděl.

Jedinečný zážitek při veslování - letka labutí

Jak se začlo rozednívat, převlékl jsem se na vodu. Bylo -4°C a klid. Krásné červánky. Obvesloval jsem deltou k peřejím a pak k Rouře. Při návratu po proudu jsem si dal šlofíka. A pak jsem uviděl zde velmi zřídka vídanou letku - asi dvanácti labutí. Podívej se na video!

Na cestě nahoru: Episoda 10 - Hřeben Missie

Shlédl jsem další zajímavé video o výstavbě nového výtahu na Missii.
středa 2. prosince

Služba zákazníkům

Ze Seattlu za mnou přiletěli dva zájemci o elektropohon kluzáků. Oba znám už snad třicet let. Jsou teď důchodci, předtím vedoucí pracovníci firmy Boeing. 
Jeden z nich se dokonce málem stal i hlavním vedoucím Aero Vodochody. Byl jedním z dvou finalistů, potom, co tu firmu onehdy koupil Boeing.
Při přistání ve Wenatchee jim praskla přední pneumatika na jejich letadle. Tak mé obchodní prezentaci předcházela záchrana. Zařízení výměny pneumatiky. Aby se vůbec dostali domů.
středa 2. prosince

Ne pro jeden, ale dva vánoční stromky!

Tohle musí být i dvojí rekord. Nejen v množství stromků (uříznutých v lese se zaplacenou poukázkou od správy lesů), ale i v brzkosti sklizně. Na povoleném území kousek pod parkovištěm lyžařského střediska Missie.
úterý 1. prosince

Veslování za Měsícem

Bylo oranžové svítání. Volavka ještě chrupíkovala. Honil jsem se za Měsícem; zachytit ho za nějakou zajímavou scenérií při jeho západu. Náhodně při poslední fotce vletěl do záběru bělohlavý orel. Otočil jsem u peřejí. V horní deltě se mi koukaly přes rameno dvě srny, jak jsem fotil kmen. Pak až jsem si jich povšiml. Chudák srnčička měla zchroumanou levou zadní nohu, hopkala jen na třech. Poblíž Roury jsem náhodně zachytil orla, nesl v pařátech nějakého jiného ptáka. Na vodě bylo nádherně. A mě báječně. Užíval jsem za všechny, kterým covid, zdraví, okolnosti a počasí neumožnily být na slunci.