Vítkovy noviny

říjen 2014

Čas, teplota
a počasí ve Wenatchee

Rubriky: Jiné měsíce | Plachtění | Práce | Veslování | Videa | Evan | Karla | Pošli mi email

Klikni na obrázek a otevře se zvětšenina. A když je v textu něco podtrhnutého, tak je to odkaz na něco dalšího.


Z letiště na západ

Z hřebenu na sever

 
                             Měj se hezky! Říjnový speciál:
 Putování po jezerech Bowron.
31. Dnes bylo Halloween a tak jsme s Emilí vydlabali dvě dýně a dali se svíčičkami před dveře. Přišlo nám zastrašit asi pětadvacet dětí a my jsme se “vykoupili” rozdáváním pamlsků.
31. Veslování. Na Wenatchee byla vysoká voda. Už od Kolumbie se tvořily peřeje, tak jsem si krásně pocvičil. Zahlédl jsem i plachého ledňáčka. Koukal se na mě z drátu. Po veslování jsem se zas vykoupal v Kolumbii. Byla tentokrát chladnější, pro přísun studené vody ze vzduté postranní řeky, Wenatchee.

29. Veslování. Navštívil jsem své oblíbené kmeny.
27. Veslování. Povedlo se mi dostat se až ke čtvrtým peřejím.
27. Jsem v pořádku zpět z Kanady. Zatím jen krátce, mám plno práce na dohánění. Doufám však, že se brzy budu moci s tebou podělit o obrazové i textové líčení z mé dobrodružné plavby přes jezera Bowron v Kanadě, odkud jsem se právě vrátil.
Zpravodajství z putování v Kanadě.

Pusť si jednu minutu dlouhé video (napravo). Pěkně vyjadřuje část mého putování s vodáky v Kanadě. Zachycuje dobře, jaké bylo v tom okamžiku počasí, jak jsme s ním zápolili a v jakém terénu jsme se pohybovali.

Zde jsou fotky a videjka  ze všech dní výpravy:


Zde je textová část líčení zážitků během putování v Kanadě.

Promítni si video na celou obrazovku! (Klikni na obdélníček v pravém dolním rohu černého pole.) Zapni si zvuk!

19.  Omlouvám se těm věrným čitatelům VN za odmlku, která nastala mezi 19. až 27. říjnem. Pro vysvětlení důvodu se podívej do okénka označeného "14."


18. Šlapání za modřínyV pozdní odpoledne jsme si vyšlápli podívat se na zlatavě rozzářené stráně poblíž lyžařského střediska. Odtamtud jsou tyto větvičky, listy a lišejník.
17. Veslování.

Mrholilo až pršelo. Má jediná dnešní fotka ukazuje hlavní překážky v cestě, kterým jsem se musel vyhnout - víc jak patnácti rybářům a jejich návnadám. Ráno bylo 9°C, ale dle údajů z přehrady vypouštěli vodu stále skoro ještě 17°C teplou. A tak vykoupání v řece i v deštíku bylo báječné. 
16. Koncert.

V koncertní síni místní juniorské vysoké školy jsme poslouchali dvě vynikající pianistky, které přijely ze Seattlu, Deboru Dewey a Nataliji Agejevu (původem Rusku, na obr. vpravo). Hrály díla od Rachmanina a jiných. Hezký zážitek v tento pěkný den.
15. Jak se obléci do deště.

Na veslování jsem se navlékl do vinylové soupravy, mžilo až krápalo, ale nelilo. Takže zatím nevím, jak se osvědčí. Natočil jsem také videjko při prvním použití stativu přísavky pro kamerku umístěnou na zádi skifu. 
14. Trénink na putování po jezerech Bowron v Kanadě. 

S partou deseti lidí plánuji vyrazit brzy ráno v neděli 19. 10.
v jednom ze třech aut na přes 1.000 km dlouhou cestu na sever do Kanady k jezerům Bowron, ty postupně objet na jedné z pěti kanoí, po vodní trase dlouhé skoro 120 km plus postupné přenášení kanoí celkem 13 km, prožít šest nocí ve stanu a navrátit se do Wenatchee následující neděli, 26. 10.

Tady je pár
pohledů na ta jezera a mapy s trasou. Fotky jsou z doby, kdy tam neprší.

Dnes jsem si šel na Kolumbii vyzkoušet pádlování se svým přiděleným partnerem, Terrym (viz obr. napravo). Je mu o deset let více, než mě. Pádlovali jsme skoro dvě hodiny a zkouška dopadla skvěle. Jen nespolupracovalo počasí. Byl předpovězen déšť a já si chtěl vyzkoušet vybavení do něj. Místo toho krásně svítilo sluníčko. Tak možná zítra, kdy pršet má určitě. Prý.
13. Veslování.

Za východu slunce, krytého vysokou oblačností, jsem vyrazil k peřejím, k haldě a zpět k doku. Tam jsem si při koupání zkoušel možnosti nové kamerky. 
12. Koncert. V malém presbytariánském kostele v Cashmeru jsme vyslechli M. R. Kelzenberga na violončelo. Hrál pěkně. To je dobře. Symfonie ho najmula jako hlavního čelistu na příští dvě sezony.
12. S Robem a Lois. Připravil jsem dýňové waffle, po snídani jsme se šli projít podél zavlažovacího kanálu a pak se Em pochlubila úrodou na své slaměné zahrádce.
11. Za lososy. S přáteli Robem a Lois z Portlandu, kteří nás přijeli navštívit tento víkend, jsme se pokoušeli zahlédnout třoucí se lososy. Poprvé jsem zkoušel kamerku, kterou jsem dostal k narozeninám od Karly, Evana a dalších členů rodiny.
10. Veslování.

Tentokrát jsem zaměřil čočku kamery na jiné lidi na řece. U horních peřejí bylo plno rybářů, mnozí zašli až po pás do vody, v touze chytnout vytouženého lososa. To se povedlo týmu John a malému Jonah. Zeptal jsem se, zda je můžu vyfotit, John rád svolil. Pak on mě požádal o fotku jejich kamerou. To si v peřejích vyžádalo dosti jemného manévrování, abych jejich I-Phone převzal a neutopil jim ho. Losos byl odrůda steelhead, a mohli si ho nechat. Měl totiž zadní horní ploutev přistřihnutou (kam Jonah ukazuje). Tak je značí v líhních. Ty divoké lososy, s ploutví neustřihnutou, se musí vpustit zpět do řeky.
Byl zas nádherný bezmračný den. K haldě a u doku koupání.
9. Projížďka krajinou okolo Wenatchee. Po práci v kanceláři jsem nabídnul jít na procházku s Em. Ta se omluvila, od včerejšího jejího výšlapu jí bolelo koleno. Tak jsem vyrazil sám, bez určitého cíle. Nakonec jsem udělal velký okruh krajinou na východ od Wenatchee - přes Jezevčí horu k Waterville, kaňonu Douglas u Alstown a zpět do Wena přes Rock Isl Grade. Fotil jsem a dělal videjka. Boudu. Staré zemědělské stroje. Koně. Krmil jsem je vojtěškou. Tedy jednoho. Toho druhého první kůň nenechal, abych mu také dal. Náhodně jsem objevil hřbitov starousedlíků. Silo u začátku turistické trasy kolem potoku Douglas  (vyschlý teď) a pak narazil na velké stádo srnek. Bylo hezky.
8. Veslování.

Když slunce konečně vyšlo, mělo snahu se prodrat zkrz husté ciry. U laguny jsem pozdravil volavku. Na Wenatchee mě odháněli rybáři, jeden dokonce dosti neurvaně zvolal, "hele, zmiz odtud!". Snažili se chytit lososy nerky. Moc se jim nevedlo.
U peřejí jsem vyvesloval co nejvýše to šlo, krásně bublaly. Na závěr jsem se zas vyšplouchal v Kolumbii. Ještě měla dle údajů vodní správy teplotu 18°C. Podívej se na tento zajímavý graf ukazující průběh teploty vody v řece Kolumbii během 2014.
7. Večer poezie. Vyslechli jsme Dana Sconce předčítat své básně
v obecní knihovně. Je místní unitář a většina poslouchajících bylo také z naší pospolitosti.
Dan vyhrál letos literární soutěž pořádanou Svazem
spisovatelů tohoto státu. Vydal řadu básní v "Má cesta poezií" a také mu právě vyšla kniha "Běžný život", kde opak je líčený.
7. Práce. Zatímco venku byl zas překrásný den, trávil jsem ho zakuklený v kanceláři. Hlavně vypracováváním, platbami, zasíláním a archivováním daní z podnikání za třetí kvartál.

Odpoledne jsem to ale už nevydržel a vyjel jsem na východní hřeben kaňonu Kolumbie a trochu se tam prošel stepní krajinou. Zas bylo neskutečné teplo, opět ke třiceti stupňům.
6. Veslování.

Byla ještě tma a už bylo 17°C, tak dnes jsem se vrátil k šortkám na veslování. Skvělá volba! I voda byla vyšší, tak jsem se v pohodě dostal zas k peřejím. Jen jsem musel dávat pozor, abych přitom nepřeválcoval rybáře, kteří se vyrojili ve velkém množství. Zřejmě tento týden státní zpráva povolila lovit nějaké vzácnější druhy lososů. Dokonce i nějaké chytli. Otočil jsem po halekání u haldy a u doku zas hupsnul do Kolumbie. Nádherný den!

Karla. Ed a Sheila jí zavezli z Ashlandu do Klamath Falls, na vlak do Seattlu. Ten měl tři hodiny zpoždění. No jo, není divu, Divoký Západ!

Střecha. Dokončil jsem instalaci síťkou na spodní ploše pro ventilaci a zamezit vosám vstup dovnitř (ha, ty si najdou jinou díru).

Počasí. Dnes se překonalo. Odpoledne ve čtyři bylo 32°C. Ještě v půl osmé za tmy jsme seděli v šortkách a já bosý na terase, vál vlažný vítr, bylo stále ještě 29°C.
5. Zotavoval jsem se po činnostmi nabitých předešlých několika dnech. Ani do kostela či na letiště jsem nešel. Doháněl jsem skluz v kanceláři. Celý den bylo jasno a odpoledne 24°C, nádherný den.


4. Koncert.

Večer jsme šli na koncert: Trio klarinet, violončelo a klavír.
Beethoven: Piano Trio v B dur, Op. 11 (1770-1827). Pak naprostá moderna, od autora Erica Mandata narozeného v 1957, Tříbarevná poskočení pro solo klarinet.  Neskutečné, co Jeff Brooks dokázal vyloudit za zvuky, skřeky, dvoutony ap. ze svého klarinetu. Tři tanga, od autora Piazzolla (1921-1992), piano a čelo, také skvělé, a na závěr překvapivě moderní věc od Brahmse (1833-1897), Klarinetové trio, Op. 114, pro všechny tři nástroje. 
Koncert byl i s pohoštěním včetně dvou sklenek vína v ceně, před i po něm. Tak jsme se i navečeřeli v příjemném prostředí nově postavené budovy výuky výtvarných úmění místní juniorské vysoké školy. Je tam auditorium pro 160 lidí.
4. Prodlužování střechy.

Pustil jsem se do konečné fáze projektu. Ve čtvrtek jsem demontoval spodní krytiny a přední břevno a vytahal staré hřebíky z kompozitových tašek na dolním okraji střechy. V pátek jsem nastavoval stávající nosníky o zhruba 40 cm, tím, že jsem k nim přišrouboval nové, 80 cm dlouhé. Nainstaloval jsem nové přední břevno a pak na
prodloužený střešní rám jsem pod přečnívající staré došky zasunul krycí desku z překližky. Dnes v sobotu jsem na ní připevnil nové asfaltové střešní došky a uzavřel dolní část rámu střechy novými deskami z překližky. 
4. Procházka parkem u Lincolnovy skály.

Vykoupal jsem se a 
ještě jsem si prošel rozsáhlý státní park pojmenovaný podle skály přes řeku, která v profilu někomu připadá jako hlava slavného amerického prezidenta, v profilu. Zavzpomínal jsem, když jsme v parku poprvé stanovali s našimi dětmi, byly ještě v plenkách. 
4. Regatta okolo hovní skály.

Výroční akce našeho vodáckého klubu se zúčastnilo letos více plavidel, než obvykle. Navíc měli vodáci výběr ze dvou tras, abychom přilákali i ty, kterým se běžný okruh
(9 km) zdál moc dlouhý. Smíšená flotila zahrnovala závodní a rekreační skify (jedno až čtyřsedadlové), kajaky, kánoe a i dokonce jednoho pádlaře ve stoje. Ten nejrychlejší obvesloval trať za 36 minut (pobil dokonce i dvou a čtyřveslici!). Já i s mým focením po cestě jsem byl něco pod 50 minut a ten nejpomalejší vodák dorazil za hodinu a čtvrt. Na fotce vlevo je Isak Gasi, bývalý člen olympijského týmu Srbska, který byl mou "pijavicí" během první půle závodu (kdy pádloval v úplavu mého skifu takto daleko a šetřil si energii). Stejně mu to v závěru nepomohlo.
Hned vedle doku jsme pak uspořádali piknik, kdy jsme si přinesli příspěvky jídel a připlatili každý deset dolarů na podporu nákladů a něco do pokladny klubu. Hladové žaludky jsme nasytili hustou
fazolovou polévkou, grilovaným lososem, hamburgery, saláty, ovocem a sladkými zákusky. Společenské setkání se protáhlo na delší dobu než samotný závod, přes poměrný chlad, bez sluníčka. 
3. Japonci u starosty.

Byli jsme také pozvání starostou města k němu domů na uvítací večírek návštěvy delegace z sesterského města Misawy z Japonska tu ve Wenatchee. Starosta je ten úplně vzadu v červeném tričku.
3. Veslování.

Byla zas ohromně nízká voda a nedostal jsem se na řece Wenatchee ani k mostu pro pěší. U roury jsem posílal depeše. Zapůsobilo to. Na závěr jsem si dal dárek k narozeninám - koupel v Kolumbii. 
2./3. Slavení mých narozenin 

Se slavením jsme začali už druhého října (tedy tady, v časovém pásmu podél Pacifiku). Ale vlastně to bylo správně načasované, protože dle středoevropského času už v té době bylo třetího. Sešli jsme se v plném počtu osmi přátel šlapačů, v domě Monteho a Judy.
Zeleninová úroda na jejich zahradě skoro leží ladem (Judy se zotavuje z operace nohy a Monte neumí vařit). Tak se Emily chopila příležitosti a z těch zelenin připravila chutnou večeři. Jako obvykle jsme koštovali plno různých piv. Drew mě obdaroval pivem z Kolorada, které se údajně chutí přibližuje plzeňskému. (Mama's Little Yella Pils).
2. Prodlužování střechy.

Pustil jsem se do fáze č. 2 svého projektu na terase. Loni jsem zrenovoval terasu na zahradě a při té příležitosti jsem o něco rozšířil balkon. Ne však střechu nad ním, a tak když pršelo, ta prodloužená část podlahy byla zmáčená. Teď jsem střechu otevřel a začal prodlužovat nosníky...
1. Veslování.

Vyšší voda na Kolumbii mi umožnila dostat se zas na postranní řeku Wenatchee, kde na mě mrklo oko. (Vypadlý suk z potopené klády.) Okolo poletovali kachny, husy, rackové, ledňáčci, volavky a několik dalších druhů vodních ptáků. Byl nádherný den, kdy jsem si nakonec zas mohl zaplavat v Kolumbii.