VN  říjen 2019

Čas a počasí
ve Wenatchee



Rubriky: Dříve | Poutě | Plachtění | Práce | Veslování | Videa | Evan | Karla | KarmaAutumn Jídlo | Pošli mi email

Klikni na obrázek a otevře se zvětšenina. A když je v textu něco podtrhnutého, tak je to odkaz na něco dalšího.


Z letiště na západ

Z hřebenu na východ

Hezký den! Zítra v pátek snad poletíme nazpět do Washingtonu. Co ty? Jaký byl říjen tvůj?
čtvrtek 31. října

Další fotky z Dvorany Slávy

Vybrané fotky z koncertu v Rakovníku z 19. října od Jardy Pleiera.





Čtvrtý díl Historie poutě Vítka na Západ


čtvrtek 31. října

Halloween

Evan vyráběl svou masku, kterou chce podpořit snahy zajistit mladým dostupné bydlení. Měl velkou odezvu. Podívej se na fotky a videjka v albumu. Obcházeli jsme blízkou čtvrť.
středa 30. října

Seznámení s hudbou

Ev+L oba pracovali a prarodiče vzali vnučku do SkyParku. Nejprve na třídu hudby, pak na prolézačky a pískoviště. S Emily jsme se střídali s Autumn. Postupně jsme sami jednotlivě pro trochu vlastního procvičení obešli půl bývalého letiště SkyPark. Líbilo se mi, jak správa města dbala v průběhu let o to, aby z původní vzletové plochy zbylo hodně volného prostoru pro rekreaci a kulturu. Avšak jako jinde, i zde se "developeři" (= vývojáři) domáhají toho, aby na této prioritní (= přednostní) ploše mohli vybudovat další honosné domy. Zdá se, že mezi menšinou, kteří tomu při volbách chtějí zamezit, je i Evan. Ten je pro výstavbu věžáků s byty cenově dostupnými mladým lidem. Naráží přitom ( s jeho spolustoupenci) na silný odpor majitelů honosných domů, a jejich opozici - "né v mém okolí". Klikni sem pro příklad pro porozumění.

úterý 29. října

Rourou s Autumn

Ráno byly 3°C ale díky sluníčku se vzduch rychle oteplil. Po požárech či výpadcích elektřiny nebylo vidu ani slechu. Na hřišti už bylo příjemně. Starali jsme se celý den o Autumn, zatímco Ev+L oba pracovali. Když šla A spát, rozebral jsem a vyčistil výpustě v koupelně. Pak jsem se pustil do tvoření další kapitolky do Poutě. Emily připravovala tykev ořešák pro pečení s klobásami na večeři.




Čtvrtý díl Historie poutě Vítka na Západ


pondělí 28. října

Jde se veslovat

Poblíž oceánu, kde nevypnuli proud, je prima středisko pro děti. Zatímco Laurel byla na pochůzkách, Emily a já jsme umožňovali Autumn vyřádit se. Dokonce tam měli i pramičku včetně zásoby ryb. Dnes odpoledne mají mít elektrikáři dopřekontrolované všechny trasy rozvodu vedení, zda jsou všechny stromy a jiné zádrhele odstraněné. Pak prý na den elektriku zapnou, ale zas vypnou, protože mezitím ve středu má přijít další vichřice.

Co je za tím vypínáním a zapínáním proudu? Možná víš o katastrofických požárech v Kalifornii, kdy loni uhořelo 85 lidí a shořelo 13.000 domů. Nyní vina byla dána podniku, který dodává elektřinu. Že ty požáry byly způsobeny ze zkratů jejich drátů. Letos tomu podniku soud nakázal zaplatit přes jednu miliardu dolarů odškodného. Současně však státní orgány pozměnily nařízení o rozvodu elektřiny. Umožnily rozvodnám
preventivně odpojovat proud statisícům zákazníkům, aby se zamezilo katastrofickým požárům. Nařídily také rozvodnám lepší vzdělávání a informování veřejnosti, zejména osob se zdravotním postižením a dalších zranitelných osob, a zvyšování preventivního úsilí, jako odstraňování křovin a instalace ohnivzdorných sloupů vedení.

neděle 27. října

Bez elektřiny

Už od včera jsme byli bez proudu. Dokonce i dopravní světla nefungovala. Přes oblast San Franciska přecházela déle trvající vichřice, která má trvat až do úterý. Už bylo evakuováno ke třiceti tisícům obyvatel. Nakoupili jsme velké pytle ledu a nacpali je do ledniček, aby se potraviny nezkazily.
V neděli jsme se setkali s rodinou Evana a Laurel v jejich novém kostele, uprostřed sekvojového lesa. Bylo osvěživé zúčastnit se mše bez promítání, mikrofonů, jen s akustickými hudebními nástroji a v přítmí. Okny za duchovním prosvítalo dovnitř slunce.
Malé ostrovy města měly elektřinu. Kavárna byla přecpaná lidmi, do všech zásuvek zapíchané nabíječky mobilů. Kupodivu u Ev+L elektřina šla a tak rychle přidávám tuto zprávu sem k zveřejnění, než i zde jí možná vypnou. Důvodem vypnutí je, aby nenastaly požáry způsobené zkraty na drátech a explozemi transformátorů.
sobota 26. října

Na trhu

Dnešní den byl ve znamení zeleně, zeleniny a zeleninového trhu. Záhy zrána, okolo desáté, jsme se setkali s Laurel a Autumn na malém, leč skvělém zeleninovém trhu. Dokonce i s pětičlennou kapelou se strunnými nástroji. Nakoupili jsme zásoby pro oběd a večeři. To první jídlo připravila Laurel, druhé já. (Divoký losos sockey s brokolicí, pórkem, česnekem, bramborami a pro Podzimku kolínky nudlemi s klobáskou, brokolicí a sýrem.)

Setkali jsme se také na kávu se sestřenicí Emily, Bobbi.





Čtvrtý díl Historie poutě Vítka na Západ


Článek v Rakovnickém Deníku o koncertu Dvorany Slávy

"V Kulturním centru byly oceněny legendy rakovnického bigbítu"
Další videa z koncertu Dvorany Slávy

Bubeník z Mandragory Libor a jeho syn Jan kameraman vytvořili přehrávací seznam všech písní, které natočili na koncertu. Zde je.

QR Band      - 6 písní
Modří Raci    - 5 písní
Undertakers  - 5 písní
Mandragora  - 8 písní
Prošlá lhúta  - 3 písně

pátek 25. října

Na pískovišti

Chvilku chůze od domu Ev+L je plocha bývalého letiště, nyní přeměněná na volná prostranství a sportoviště. Pořádají se tam různé akce; dnes přijeli trhovci s jídly a promítalo se tam letní kino. To poslední mě zaujalo tím, že bylo přenosné, z nafukovací konstrukce. Také tam vybudovali velké pískoviště. Autumn rychle navazovala nové známosti a Ev+L potkávali své přátele.
pátek 25. října

Jde se plavat

Uvítal jsem možnost smýt ze sebe vrstvy soli z moře když Evan vzal Autumn k bazénu, vedle kterého má se svou rodinkou byt. Pěkně jsme se vyčmáněli a zamrskali nohama.

pátek 25. října

U Pacifiku

Projeli jsme se podél pobřeží Tichého Oceánu od Santa Cruz k Half Moon Bay a nazpět, poblíž San Franciska. Plno surfařů využilo příhodných podmínek. 
Další dvě profesionální videa z koncertu Dvorany Slávy

Vlevo je písnička Pojď se mnou, a vpravo Nahoru a dolů.
čtvrtek 24. října

Holčička Podzimka se seznamuje se svým kostýmem

Za pár dní vyvrcholí přípravy na svátky Halloween. Pro Autumn po poradě s její maminkou vytvořila Emily kostým sovy. A protože jí zbyla látka, tak i udělala pro Podzimku snad na mazlení i malou sovičku.

čtvrtek 24. října

Vyhlídkový let okolo San Franciska

Vlastně víc než to: Začátek je v Seattlu, pak přes tamní zátoky, okolo řady sopek a přes Portland a Oregon do Kalifornie a tam veliký okruh přesně jak při vyhlídkovém letu. Koukni se s mapou v ruce a těš se.
středa 23. října

Profesionální videa z koncertu Dvorany Slávy

Syn Libora, bubeníka Mandragory, Jan, zveřejnil první svá dvě videa. Jsou v sledu, jak jsme je hráli v sobotu 19. října. Vlevo je první, instrumentálka Apache, a vpravo má písnička Vzpomeň si děvče. Libor přislíbil, že další budou následovat. Tak těš se .....
Mezitím, co čekáme na další videa z koncertu, si můžeš pročíst a podívat se na fotky na webu Dvorany slávy rakovnického bigbítu:

středa 23. října

Veslování a koupání v Kolumbii

Byly 4°C když jsem začínal za nádherného sluníčka obklopen ohnivými javory lemující břehy řek. Z Wena přitékal vzdutý proud, jen s vypětím sil jsem se dostal proti proudu k otočce u běžných prvních peřejí. Pak nazpět ke Kolumbii horní deltou; zkoumal jsem tamní křoviny, zda v nich neuvidím bájného losa. Kam asi doputoval? Roura byla málem zacpaná rozbujelým špenátkem. Zahalekal jsem, i pod mostem, a po strčení ruky do vody a potvrzení ze správy přehrad, že se nemýlím - voda byla stále vlažná (14 a půl °C), jsem se do ní u mejdanové pláže vrhl.
Doma pak jsem udělal poslední pokus o přece jen nalezení zatoulaných cestovních dokumentů, v případě, že jsem je přece jen doručil až do konce mé poutě z Evropy. Jaká obrovská radost! Našel jsem je odložené na poličce, kam jsem předtím nekoukal.
Pak jsem po zbytek dne pracoval v kanceláři a poté griloval vepřovou pečeni s fazolemi, paprikami a cibulí.
Zpráva z cestování

Cestoval jsem hrozně dlouho. Dával jsem pozor při všech přesedáních a kontrolách. Udělal jsem jen pět fotek. Nic jsem z letadla neuviděl. Cesta byla únavná. Na závěr, když už jsem byl vpuštěn dovnitř Států, na mě zalehl Alzheimer. Až doma jsem zjistil, že jsem zase někde nechal plno svých cestovních dokumentů. Budu s jejich výměnou mít hodně časově náročné práce a výdajů.

Ale co jsou tyhle trable v porovnání s osudy jiných?
Zas se mi někdo tento pátek zabil v kluzáku, který jsem předtím někomu jinému dodal. Ach, proč nám lidem přirozeně nenarostla křídla a musíme používat náhražky (kluzáky) ???

Děkuji za vše !!!
Všehochuť na Křivoklátě

Milan se zájmem po své snídani pročítal jednu rodinnou kroniku, zatímco nad Plešivcem se vznesl hornovzdušný balon.

Veslování

Jardovi, jeho ženě a vodáckým nadšencům se podařilo za dvacet let vybudovat skvělý výcvikový klub se spoustou vybavením a zařízením. Bylo prima být účasten závodů juniorů. Na závěr jsem si zase mohl zaveslovat po Berounce mezi jezy v Berouně a Hýskově, a zazpívat všem při oslavě na závěr sezony. Děkuji !!!
Koncert Dvorana Slávy - klikni na obrázek a přehraj si 40ti minutovou nahrávku z koncertu. Tuto jsem nahrál na svůj při koncertu do kapsy zastrčený mobil, zatímco jsem hrál a zpíval. Není divu, že kvalita nahrávky je záznamová a ne studiová. Té se snad dočkáme později.
sobota 19. října

Koncert Dvorana Slávy - už je tu víc fotek a nahrávek.

Jarda, Pepa a já jsme za Termity převzali certifikát, že naše skupina byla uvedena do síně slávy. Dbal jsem o to, aby všichni věděli i o Sášovi coby zakládajícím členovi. Na koncertu trvajícím od sedmi do půlnoci odehrálo celkem pět různých bigbítových skupin. Měl jsem tu čest zazpívat s Mandragorou, skupinou která mě požádala abych byl jejich hlavním zpěvákem, i když jsem s nimi nikdy předtím nehrál. Snad jsem se té role zhostil úspěšně. Podle toho, jak se každý pobavil, tak snad ano. Na koncertu vystoupilo asi pětadvacet hudebníků a zatančilo si při něm okolo tři sta diváků. Jsem vděčný a těším se na pokračování v navázaných nových přátelstvích. 

sobota 19. října

Do třetice červánky

Přivítal nás další nádherný východ slunce.

Práce

Oddychl jsem si a zaradoval jsem se, že
jedna má velká pracovní akce je úspěšně u konce. Kluzák, jehož doručování jsem započal již v červenci, kdy jsem ho vrátil po objevení nedodržení výrobního zadání nazpět z přístavu do továrny v Litvě na předělání kabiny, na odzkoušení a po šesti týdnech druhé odeslání, jsem v pořádku doručil kupci tento pátek. Nový majitel ho nyní má již doma v Birminghamu ve státu Alabama.

Veslování

Vodácký klub v Berouně má oslavu u příležitosti ukončení sezóny. Hodlám se tam jet podívat a možná i se dostat na vodu.
pátek 18. října

Setkání s dalšími spolužáky - VŠD Západ

Potěšili mě Karel, Pavel a Petr když přišli na narychlo svolanou schůzku U Pětníka. Pěkně jsme si popovídali a vyřešili spoustu světových problémů (ha!)

pátek 18. října

Se sestřenicemi

Nejprve jsme se sešli s Blankou a Tondou ve Strašnicích. Pak jsme přejeli přes Prahu na setkání s Enkou v Dejvicích. Vyšli jsme si nad Šárkou a k Matěji. 
pátek 18. října

Další červánky a krevetová snídaně

Východy slunce se překonávaly. I moje pokusy o obměnu našich snídaní.

čtvrtek 17. října

Překvapení

Před zkouškou s Mandragorou mě překvapil amatérský malíř Jan Vlček. V lednu 1988 udělal portrét mého otce, když spolu chodili na Smíchově do Lidové akademie umění.

Fotky a povídání ze setkání naší třídy z VŠD, od roku 2010

Fotky od Ivo Holana - Na líčku, VŠD Žilina z 12. dubna 1967

čtvrtek 17. října

Červánky z balkonu

Přivítal nás dnes nádherný východ slunce. I Měsíc.

středa 16. října

Návštěva ve Vroutku

Milan zvolil trasu a místa, kde jsme již dlouho nebo ještě vůbec nebyli.
úterý 15. října

Sraz IIIbé

Měli jsme prima setkání se spolužáky ze střední školy. Díky všem, kteří přišli i se zúčastnili v duchu. Pepo, dík za fotky. Byl jsem rád, že jsem vydržel v Bezděkově po rozchodu i později, na překvapivá setkání: S Pepou, Marcelou a Janou.

úterý 15. října

Příprava na zimu

Venku bylo pošmourno. Zašroubovali jsme pár dalších žárovek. Milan si koupil v Rakovníku novou TV (zas se měnil přenos), spacák na zimu a pár dalších věcí.


pondělí 14. října

Za dodavateli

Setkal jsem se mj. s VaškemK a probrali jsme vše ohledně dodávek kluzáků, náhradních dílů pro ně a výhledových akcí do příštího roku.

Pak jsme 
sledovali s pár členy klubu VN fandů dění na Vltavě. Cestou nazpět jsem udělal velký nákup potravin a žárovek.

neděle 13. října

Práce a zábava

Spravoval jsem splachování na záchodě. Sušil jsem mobil na kamnech, který jsem předtím utopil. Splachování začlo fungovat. Nakonec i mobil.


Další zkouška s Mandragorou

Počet hráčů vzrostl o dalšího, JirkuP. TomášB fotil. Nacvičili jsme dalších šest písniček. Poslední zkoušku budeme mít ve čtvrtek v 18 h.
sobota 12. října

Okolo Senecké hory

Šli jsme na asi 6 km vycházku. Otík učil Zuzanku jak jezdit na prkně.

sobota 12. října

S Ochranáři - úklid podél stezek a silnice

Po snídani s Milanem jsme se vypravili na brigádu s Ochranáři. U rybníka se nás sešlo asi deset lidí. IvanK přivezl rukavice a velké pytle. Uklidili jsme stezky na Brdatce a zbavili odpadků pásy lesa a příkopů podél silnice z Písků na Amalín. I současná starostka městyse Křivoklátu LibušeV se zapojila, s psicí Sunny (< foto). Bylo nádherné počasí.

sobota 12. října

Východ slunce nad Zbečnem a Plešivcem

Z okna domu jsem sledoval hru světla. 
pátek 11. října

Ořechové vepřové v RNHr

S Milanem jsme si pochutnali na specialitách. Náhodně jsem také měl možnost procvičit si svou nizozemštinu s jedním v Holanďanem, který žije v Okoři a v RNHr byl s českou přítelkyní. Byl z Utrechtu a ohromen, když se dozvěděl, že jsem vystudoval na Nijenrode.

pátek 11. října

Vlastík a Jimmy

Měli jsme druhou zkoušku s Mandragorou. Tentokrát nás byli čtyři, mimo V a J hrál také LiborL na bubnech a já na kytaru, zpíval jsem já a v dvojhlasech s V. Jako každá správná později slavná kapela jsme nacvičovali v garáži. V. tam ale hezky roztopil kamna a tak jsme v pohodě odzpívali a odehráli šest písní, každou šestkrát. Začínaly znít docela dobře a tak si snad moc velkou ostudu neuděláme. Bylo to prima hrát se zkušenými a vycvičenými hudebníky.
pátek 11. října

Pátek dopoledne

Bez rozbití jsem věnoval Milanovi dárek ze Slovenska. Pak jsem se připravoval na odpolední zkoušku s Mandragorou.

čtvrtek 10. října

Setkání v Soběšicích

Setkali jsme se ve třech - se Zdenkem a IvanemB. Zazpívali jsme písničky, pochutnali si na zelí na cibulce a krůtě, obdivovali jsme pokroky, kterých Zdenek docílil při renovaci domu. Nejnápadnější z ulice je nový plot a posuvná brána. Nedělal jsem žádné jiné fotky. Dlouho do noci jsme povídali.
středa 9. října

Minisraz Siriusu

Strávil jsem den s baskytaristou MilanemD. Zavzpomínali jsme na naše začátky v Žilině. Pak se Milan pochlubil svou renovací v domě a pěti palmami, které mu vzešly ze semínek, které jsem přivezl v dubnu z Palm Springs. 

úterý 8. října

Článek v Raportu

Organizátoři koncertu vydali další článek, po publikaci v Rakovnické Radnici. 
úterý 8. října

Setkání spolužáků VŠD - Východ

Sešlo se nás v Kamélii v Žilině nakonec přes deset lidí. Odleva doc. inž. DušanK, KarelH, IgorH, PeterŽ, LuděkK, já, JozefN (a na jiných fotkách v albumu DušanG, DušanŠ a ÁdaG). Pan doc. Kevický oslavil letos svých 85 let. Pěkně jsme si popovídali a pochutnali si na brynzových haluškách se slaninou.

úterý 8. října

U Igora a Katky

Moc prima jsme si popovídali. Mária už odjela na školní výlet na Oravský Hrad.
pondělí 6. října

První zkouška s Mandragorou

S Vlastíkem, kapelníkem, jsme si vyzkoušeli asi deset písniček a dávali některé z nich do jiných tónin. Dohodli jsme se na další zkoušku, bude koncem týdne, tentokrát i s bubeníkem a solokytaristou a dalším členem původní kapely.

neděle 6. října

Voda zase teče !!!

Skoro až za tmy přišel kudrnatý studnař MilanK, mladý, ale zkušený kluk z Častonic, doporučený firmou Adler z Rakovníka. Koukali jsme do studny a povídali. Pozorně nás vyslechl a zkontroloval celou vodovodní síť ze studny dovnitř domu. Pak jsme zapli všechnu elektřinu a stiskli knoflík. Něco zabublalo a mě poskočilo srdíčko - že by ???  Skutečně, z kohoutku posléze začla vytékat prudkým proudem voda. Na WC sice nic neteklo, ale to bylo způsobeno usazeninami, které ještě musím odstranit. Hlavně, že
čerpadlo spálené nebylo, fungovalo a expanzní nádrž udržovala tlak.
Pak jsme se bavili o elektrickém pohonu pohybovadel. Studnař se přemísťuje na elektrokoloběžce; ne jen tak obyčejné. Už na ní najel přes 60 tisíc kilometrů !!! Moc mě mrzelo, že jsem z návštěvy
neudělal žádné fotky. Ale to nevadí. Aspoň slovně se těším a dělím se o své nadšení.


Kácení jedle

Sledovali jsme s Milanem, jak o pár domů vedle byla odstraňovaná jedle ze zahrady sousedů. Vyzvedávala beton plotu a hrozila zřícením se na obecní vedení elektřiny. Káceči MartinoviŠ pomáhali synové odtahovými lany. Pro děcka sousedů přes ulici byla událost nezapomenutelným zážitkem a příležitostí hned zamlada se přiučit.

sobota 5. října

Sraz se spolužáky v Městečku

Překvapivě se nás sešlo přes deset lidí přes krátké avizo. Výhoda malé skupiny byla ta, že jsme si všichni mohli bohatě popovídat jeden s druhým. Zpočátku setkání se zdálo, že to bude výhradně jen pánská jízda, až přišly další čtyři holky. Zúčastnili se (zleva doprava) JardaŠ, HanaH, EvaM, ZdeněkF, NaďaJ, JirkaK, BlankaT, LíbaH, JirkaR, KarelO, LáďaŠ, PepaK (odešel před focením) a já. Po srazu jsem si ještě popovídal se Zdeňkem a shlédl výsledky jeho úspěšných snah při renovaci domu v Městečku za poslední měsíc.
sobota 5. října

Domácí práce a pak snad legrace

Sychravé počasí s deštěm nás provázelo celý den. Volal jsem instalatérům a jiným lidem na mém pracovním seznamu. Povedlo se nám s Milanem uvolnit zaseklé lano ve studně a naměřili jsme tam přes dva metry vody.  Poobědvali jsme hrachovou polívku a já se pak vypravil na sraz spolužáků.

pátek 4. října

S Milanem na setkání na Kladně a na Kožovou Horu

Na Kladně mi Milan ukázal všechna pro něj důležitá místa a pak se zúčastnil srazu jeho spolužáků z průmyslovky, přišlo jich k patnácti. Já jsem mezitím za zdí pracoval. Cestou nazpět jsme vylezli na vrchol rozhledny, kde miliony mušek měly hezký výhled po okolí. I letiště na Ruzyni bylo vidět.

pátek 4. října

Úklid v Děčích

Pomohli jsme jedné chatařce vynést k ulici těžkou troubu pro sběr do odpadu. Bylo mi líto troubu tam nechat. Možná ještě fungovala a dala by se u Milana použít. Do malého auta se však nevešla. Dole u Rybárny jsme si prohlédli proudy a zarostlé vstupy do řeky
.
čtvrtek 3. října

Narozeniny

Na Křivoklátě nadále lilo, vypadával proud a tudíž i internet. To však nevadilo v oslavách.

středa 2. října

Cestování do Los Angeles

V průsmycích Kaskád byl čerstvý sníh. Emily mě zavezla na letiště v Seattlu a pak jela navštívit kamarádku Mardi. Já jsem odletěl na jih. Ještě v Seattlu jsem požádal jednoho mladíka, zda by mi ukázal co měl v plátěném futrálu velikosti houslí. Něco takového by se mi také hodilo. Za letu jsme kličkovali jsme okolo sopek - Mt Rainier, Mt St Helens, Sester a Shasty a pak sestoupali do smogem zahaleného L.A. 
úterý 1. října

Veslování ve tmě jak v pytli

Tentokrát jsem začal hodinu a půl před východem slunce.

pondělí 30. září

Poslední zářijový den

Jaké bylo září tvé?