VN říjen 2021




Čas a počasí ve Wenatchee

ČAS  |  POČASÍ  |

 Index | Poutě | Plachtění | Práce | Veslování | Videa | Evan | Karla | KarmaPodzimka |Právníček | Jídla | Pošli mi email

Klikni na obrázek a otevře se zvětšenina. A když je v textu něco podtrhnutého, tak je to odkaz na něco dalšího.

Nazpět do domovské stránky VN 

Z letiště na západ

Z Missie na východ

Jaký byl říjen tvůj ? Hezký den! V pondělí se snad dostanu na vodu a pak sloužit zákazníkům. Co ty?

foto kredit Kathy Johnson
neděle 31. října 2021

Dušičkové zážitky

Emily s přítelkyní KathyJ vyrazily do blízkého městečka Cashmere obhlídnout tam vystavovaná strašidla. Tohle se jim zalíbilo (obr.). Mezitím jsem si vyšel na procházku po pláni nad naším domem. Je odtamtud vidět na místní letiště. Záhy zašlo slunce. Umístil jsem strašidelné dýně před dům. Brzy se začly dostavovat houfy strašidýlek. Celkem pětadvacet. Děcka s taškami, s jejich veselým, "trick or treat" (dejte nebo vám zastrašíme!). Žádné z nich nezastrašily. Ale dychtivě šáhly pro pamlsek. Abychom nezvyšovali nápor na zubařskou péči, místo lízátek jsme jim nabídli rozinky. Mezitím jsem uvařil pro Emily a sebe středoafrické jídlo. Krevety v nálevu z burských oříšků. Viz recept č. 29 (klikni sem).

... víc fotek
sobota 30. října 2021

Alex se snažil dostat do vlny

Jediný člen aeroklubu, který měl rozum (a peníze nazbyt) se nechal vyvleknout do vzduchu do
3 km výšky za nádherného počasí, byť s minimální nadějí na stoupáky. Po přistání sděloval, jaký byl z té výšky nádherný rozhled. Pak i on rozložil kluzák a zatáhl ho (díky svým prostředkům pro rozkládání a nakládání kluzáku jednou osobou) do vlečného vozu.
Průběžně jsme přitom řešili světové problémy; nakonec pivem.

sobota 30. října 2021

Plachtaři Kaskádového klubu odklízejí na zimu

Sešlo se nás asi dvanáct. Za nádherného klidného ovzduší jsme složili tři kluzáky a dali je do hangáru.

... víc fotek
sobota 30. října 2021

Předdušičkový vodácký masopust

V počtu asi patnácti lidí z našeho vodáckého klubu jsme vyrazili na Kolumbii. Asi jsme dost negramotní. Jen pár lidí přečetlo výzvu na oběžníku, abychom se dostavili v převleku. Stejně to bylo prima být spolu na vodě.

pátek 29. října 2021

Svižné veslování

Pěkně to foukalo. Volavka zvolila výškový sestup. Postranní řeka, Wenatchee, byla vzdutá. Troje peřeje. Špenátek v rouře krásně kvetl. Pak se ještě více vítr rozfoukal a tvořil svižné vlny. Plavkyně plavala. I podzimní listy.

... víc fotek
čtvrtek 28. října 2021

Večeře v BRIX v Ellensburgu

Dopřáli jsme si chutnou večeři v pro nás nové restauraci. Emily si dala veganské panini, já grilované kuře na salátu.
čtvrtek 28. října 2021

Hodně to foukalo

Čočkovité mraky jsem sledoval už ze vzdálenosti sto kilometrů. Mezitím Emily počítala, kolik uvidí divokých koní na svazích mezi Goldendale a Toppenish. Spočítala rekordní výskyt: osmdesát šest. Fotky lentikulárů jsme dělali severně od Yakimy.

... víc fotek
čtvrtek 28. října 2021

Návštěva vodopádů Multnomah

Tentokrát jsme cestovali na sever soutěskou řeky Kolumbie, kde jsou četné vodopády.

čtvrtek 28. října 2021

První ráno Sheily v novém bydlišti

Spalo se jí dobře, až do půl deváté. Přes noc jí pečovatelky pomohly dvakrát na toiletu. Po snídani jsme se setkali na povídání a rozloučení. Sheila si uvědomila, že stále bude ohniskem společenských setkání. Jenom na jiném místě. Domlouvali jsme setkání na Díkůvzdání v Roseburgu s celou rodinou.

... víc fotek
středa 27. října 2021

Stěhování Sheily z Ashlandu do Roseburgu

Emily se svou 95ti-letou maminkou Sheilou vytřídily ty nejbližší sentimentální předměty (fotky, obrazy, knihy atd.) a okolo jedenácté, za pomoci L+N, kteří přijeli s náklaďákem a vlečným vozem, jsme je začli nakládat. Jel jsem pak s Larrym přes dvě hodiny na sever a okolo třetí odpoledne jsme v předstihu na příjezd Emily, Nancy a Sheily; za pomoci K+E vyložili v pečovatelském domě vše do místnosti, kde od nyní Sheila bude nadále žít - na dohled (pouhých třicet metrů) od domu, kde Nancy a Larry žijí. Rychle jsme uvedli prázdnou místnost, kde byla jen postel a křeslo, do co nejvíc Sheile známému prostředí - s jejím vybraným nábytkem, povlakem postele, obrazy, fotkami, knihami, květinami, atd. Hodinu nato dorazily E+N+Sheila. Provozovatelka pečovatelského domu Delores s pomocnicí Shawn je uvítala a uvedla do domu. Strávili jsme tam pak všichni spolu asi dvě hodiny. Sh povečeřela a po rozloučení se ostatní přesunuli do domu N+L, kde K+E hostili večeří, kterou připravili. Všichni byli unavení a s nadějným pocitem, že se snad Sheile nové bydlo, velmi blízko k jedné z jejích dcer, bude líbit. Celodenní i celonoční opatrování potřebuje. Snad bude mít dobrou první noc ...

úterý 26. října 2021

Sousedi Jack a Jamie na večeři u Sheily

Pěkně jsme si popovídali. Pak jsem jel pro objednané večeře do oblíbené restaurace Omar´s. Cestou jsem si povídal se srnami.

... víc fotek
úterý 26. října 2021

Památník utrýzněným v Ashlandu, vycházka s Lunou

Šel jsem házet míček Luně na nezastavěných plochách poblíž domu Sheily. Na druhé straně kolejí někdo pověsil na plot plno triček. Zajímavé umělecké dílo, říkal jsem si. Až později jsem se dozvěděl o co šlo. Asi před dvěma lety je tam někdo poprvé pověsil. Ale někomu - některým tehdy vadilo, co ta trička představovala. Během jedné noci vloni v srpnu 2020 je všechny odstranil/i. V tomto údolí žije hodně konzervativně smýšlejících lidí, zatímco v Ashlandu liberálních. Ti poslední se postarali o to, aby ta trička zas upomínala. Podívej se na TOTO VIDEO, co představovaly.

pondělí 25. října 2021

Carol navštívila Sheilu

Bylo moc hezké vidět, jak se dvě kamarádky z častých procházek sešly na povídání.

... víc fotek
pondělí 25. října 2021

Prohlížení rodinných fotografií

Na stěnách visí plno fotek; autorem některých z nich jsem já. Za půl roku budou půl století staré.
sobota - neděle 24. října 2021

Dvoudenní putování do Ashlandu

Po přenocování v Madrasu napůl cesty jsme za deště dorazili odpoledne do Ashlandu. Před domem Sheily nás přivítalo stádečko dvanácti srn. Pozdravili jsme se s Sheilou, jejími pečovateli Nancy, Larrym a Margaritou. Vzal jsem Lunu do psího parku a nechal jí zaplavat si v Medvědím potoku. Po příští tři dny má pršet. Budeme se Sheilou.

... víc fotek
pátek 22. října 2021

Třetí očkování a veslování ve slejváku

Holubi na drátě. Zdravotní sestra z Nigerie. Třetí dávka. HughO a SeanK končili, když jsem na vodě začal. Rackové se zrcadlili. Na vodě kapky. Spustila se pěkná přeháňka. Džíny promočené, i bunda. Ale bylo mi báječně.
čtvrtek 21. října 2021

Inváze tykví pižmových

Judy na oslavě rozdávala tykve ze své zahrady ...

... zde je více  o těch tykvích . Také je někdy peču. Jsou moc dobré.
čtvrtek 21. října 2021

Svítání

U našeho domu a také v Ashlandu, a v Roseburgu (poslední dvě fotky ve "víc fotek", respektive). Na východě slunce - ještě pod obzorem - rozzařovalo závoje stratokumulů. Na západě se mezi nimi skrýval Měsíc, který včera byl v úplňku. Na Missii byl čerstvý poprašek sněhu.

středa 20. října 2021

Oslava 82. narozenin Monteho

Kompletní sestava FARTu se sešla u Judy a Monteho na oslavu. Shodli jsme se na tom, že už se nemůžeme dočkat, až zas někam společně vyrazíme do přírody na výšlap či běžkaření.

... víc fotek
středa 20. října 2021

Protáááhneme seééé

Vzal jsem to tentokrát po proudu. Podplul jsem dva velké mosty přes Kolumbii. Na kopci zvaném Kohoutí hřebínek byly oranžové pruhy od letního hašení požáru chemikáliemi. U dvou věží jsem otočil a kus nad nimi sledoval neskutečnou mistrnost volavky. Přistávala do husté vegetace a aby dosáhla na silnější větve, musela se ohromně roztáhnout. Koukni se!
Dál proti proudu podél západního břehu Kolumbie bylo plno svinstva od bezdomovců, s varovnou tabulí od správy přehrad o vyhoštění.


Volavka při přistání do stromu.
Dnešní nadílka

středa 20. října 2021

Nadílka pro čtenáře VN

Vlevo uvidíš odkazy na některé prožitky během mé nedávné návštěvy v ČR. Možná zapůsobí na tebe seznam obdobně, jako když přišla nedávná záplava
mých e-majlů uvolněných z třítýdenní blokády.

Řekl jsem si, co tě asi ve VN nejvíc zajímá? To bych měl uvést coby první. A pak postupovat k míň pro tebe zajímavým oblastem. Napsal jsem náčrt: Srazy _
známí _ příbuzní _ fandové _ ochranáři _ koncerty  _ volby _ cestování _ létání _ veslování _ scenérie _ atd.

Výsledek je vlevo. Vyber si podle tvého zájmu kliknutím na kteroukoli řádku a otevře se ti fotoalbum. Některá alba mají i videa. Postupem času snad přidám ke každému z alb i ozřejmující texty. 
úterý 19. října 2021

Modříny na Missii

Ve větších výškách roste plno modřínů. Na podzim rozzařují údolí svými jehličkami, které změní barvu z tmavozelených na žlutavě zlatové a pak, když začne v noci mrznout, začnou opadávat. Ve třech jsme tam vyrazili na dvouhodinový výšlap.

pondělí 18. října 2021

Zaměstnání

Zaplatil jsem a poděkoval za vzornou spolupráci lidem ve firmě, která mi pomohla s uvolněním skifu do "volného oběhu" v ČR. Pak jsem připravoval návrh řešení nemilé a drahé reklamace plexi kabiny.


S Lunou na hřbitov starousedlíků

Odpoledne bylo nádherné babí léto. Vzal jsem Lunu na vycházku. Ta zprvu nechtěla moc stoupat, ale pak vedla. Cestou jsme viděli plno květin, potkali známé a smečku psů. Dělím se o atmosféru.

... víc fotek

Nalézání ztracených

Díky Olaf za emajl! Pak jsi mi poslal číslo a já ti mohl z výšlapu zavolat, a večer si přes půl hodinu popovídat. Jsem rád, že jsi !
neděle 17. října 2021

Práce a zábava

Pokračoval jsem v likvidaci nakupených dotazů jejich zodpovídáním. K odpoledni jsem dohonil všechny pracovní případy. Pro odměnu jsem si dopřál vyrazit na řeku, tentokrát se psem.

sobota 16. října 2021

Dohánění

Strávil jsem celý den v kanceláři zpracováváním hory žádostí a odbavováním objednávek od zákazníků.
pátek 15. října 2021

S trpělivou volavkou v deltě

Podzimní barvy hýřily červení, žlutí a zlatavem. Na vodu jsem se dostal až v poledne. Předtím jsem byl zaneprázdněn v kanceláři snižováním hromady nakupených poptávek. Také odbavováním jedné větší objednávky včetně výběru platby za ní.

... víc fotek


Nečekaná společnost

Odpoledne mi volala Karla. Zda bych nenamítal nic proti jejímu přesunu s Lunou do domu, kde vyrostla. Chalupa v horách Kaskádách, kde původně chtěla pobýt jeden týden, se po jednom dni ukázala být nebezpečnou. Ale i já jsem se jí zdál takovým být, s mou současnou ztrátou hlasu. Naléhala na to, abych než by přijela se otestoval, zda nemám kovid. Výsledek zkoušky jí potěšil. Před pátou odpoledne sem dorazila
zklidněná po třistakilometrovém putování.
Máš-li zájem o kontakt

Během blokády mého běžného emajlového účtu jsem se musel uchýlit k náhradnímu,
prusikpeak2001 zavináč yahoo.com
Ten "prusik ..." můžeš nadále používat, neruším ho.
Ode dneška však by mělo být zas možné používat mou standardní dlouhodobou adresu,
blanikam
zavináč nwi.net 
čtvrtek 14. října 2021

Důvody pro starost i radost

Od příletu do Evropy se mi zablokovala emajlová pošta. Přátelé i zákazníci mě začli postrádat.
Od příletu do USA jsem ztratil hlas. Ani zpívat jsem nemohl.
Dnes se mi podařilo prolomit emajlovou blokádu. Objevilo se sice přes dvěstěpadesát urgovaných poptávek, do jejichž zodpovídání jsem se hned pustil, ale před odchodem z kanceláře se mi hlas vrátil a zase jsem si mohl zazpívat. 
středa 13. října 2021

Práce

Přivstal jsem si. Začal jsem v 02:30. Výhoda! O půl jedenácté dopoledne jsem měl svůj osmihodinový pracovní den za sebou. Vyrazil jsem na vodu.

Jiskrné veslování

Slunce zářilo do vody z podzimního úhlu a obnažovalo dno řeky. Barvy hýřily. Zvířátka se schovávala. Zpěv nebyl. Radost ano.

úterý 12. října 2021

Mousaka netradiční

Abych neumřel hlady (nemá mě momentálně kdo krmit) jsem si upekl řecké jídlo s krůtou místo tradičního jehněčího.

Přání k narozeninám

Vše nejlepší, Vavřinko !

Sága se zablokovanou internetovou emailovou adresou

"Pracuje se na tom". Dostal jsem však náhled, že během blokády mi přišlo 260 emailů, na které se budu snažit nějak odpovědět. Mezitím, chceš-li mi napsat, použij mou rezervní adresu "prusik ... ", viz níže.
pondělí 11. října 2021

Veslování tentokrát za podvečerního osvětlení

víc fotek ...
Jednoduché VN

Omlouvám se čtenářům za současné skromné provedení VN. Větší fotky, alba a víc textů budou snad brzy, až se budu moci spolehlivě připojit na internet.
Máš-li zájem o kontakt

Už víc jak dva týdny mám zablokované běžné spojení. Musel jsem se uchýlit k náhradnímu. Napsat mi můžeš emailem na adresu
prusikpeak2001 zavináč yahoo.com.  
pondělí 4. října 2021

Veslování Roztoky-Nezabudice a zpět

.
neděle 3. října 2021

Dort k narozeninám

.
neděle 3. října 2021

Bobr !  (mezi Račicemi a Zbečnem)

Z veslování na trase Račice-Zbečno-Štíhlice-Račice.

sobota 2. října 2021

Sraz ZDŠ Hotel Roztoky

Od října 2019 bylo několik domluvených pokusů svolat třídu, které musely být na poslední chvíli stornované kvůli koronavirus epidemii.
Tentokrát jsme si setkání vynahradili. Sešlo se nás okolo pětadvaceti. Povídali jsme si dlouho. Příště by bylo dobré zorganizovat několikadenní setkání s různými činnostmi, podle toho jak se budeme moci ještě pohybovat. Co ty na to?


Všechny srazy ZDŠ
sobota 2. října 2021

Den otevřených dveří Křivoklátské školy

pátek 1. října 2021

V Praze ve Vagonu se Sášou a Brutusem

pátek 1. října 2021

Setkání Fandů VN

čtvrtek 30. září 2021

Letiště Rakovník

čtvrtek 30. září 2021

Veslování Nižbor-Hýskov-Žloukovice-Nižbor

středa 29. září 2021

Veslování Beroun-Hýskov-Beroun

úterý 28. září 2021

S Milanem a půllitry

pondělí 27. září 2021

Krotím bednu


foto kredit Milan
pondělí 27. září 2021

Uhodni, kde to je

Nápověda příště.