Vítkovy noviny

srpen 2010


Čas a teplota ve Wenatchee

Rubriky: Index novin | Plachtění | Práce | Veslování | Videa | Evan | Karly | Pošli mi email

Nápověda: Klikni na obrázek a otevře se zvětšenina. Klikni na Index vydaných novin pro jiné měsíce. Klikni na podtrhnutý text pro spojku na další odkaz.

  V srpnu jsme pokračovali v letních činnostech a zúčastnili se rodinných srazů.
První setkání bylo v Olympii u tety Emily, Mary Jane. Ve věkovém rozpětí od pěti měsíců až po jednadevadesát let se sešlo asi pětadvacet příbuzných. Protože v domě bylo plno, tábořili jsme s Emilí dva dny u MJ vzadu na zahradě. Účastníci byli Ed, Sheila, MJ, Judson, Karla, Evan, JimH, CandyH, Liana, Cathy, Jessie+baby Alexis, manž Scott, syn, Diane, Neva, Ariel (5měs baby), MaryRuth, Matthew, Bob Long, Barb Grah, Ed, Tory, Emily a já.

Více fotek ze srazu v Olympii...

Z Olympie jsme vzali Eda a Sheilu a jeli do Seattlu. Zatímco já proclíval a rozesílal zásilku leteckých náhradních dílů, Emily, rodiče a Karla se sešly ve středu Seattlu se Zorou (ta je vpravo). Možná si někdo vzpomene, že ta byla krátce manželkou Olafa, asi před třiceti lety. Zora organizuje výstavy v Muzeu umění města Seattlu; na podzim chystá díla Picassa.
Ed a Sheila strávili zbytek prvního týdne v srpnu u nás ve Wenatchee.  
V pátek 6.8. jsme odpoledne vyrazili na další rodinný sraz. Jeli jsme přes Stevensův průsmyk na západ státu, stavili se pro kávu u místa vyhlášeného za místo výskytu sněžného muže Yetti či Saskvače, a pokračovali na krátkou návštěvu k sestře Sheily, Mary Lou. Ta bydlí poblíž svých dětí, které si nechaly postavit své domy hned vedle ní, v úchvatném prostředí na zalesněném útesu nad mořskou zátokou.

Více fotek od Emnottů...

Na noc jsme se sešli dále na sever v městě Mt. Vernon s rodinou Nancy z Oregonu a našimi dětmi, které oni přivezli z Tacomy. Antony a Evan řádili u bazénu motelu. Brzy ráno jsme dojeli do přístavu v Anacortes. Po dvou hodinách veselého čekání ve frontě na trajekt jsme vjeli na loď, která nás po další hodině dopravila na ostrov Orcas. Proč Orcas? Tam totiž před šedesáti lety trávili své líbánky rodiče Emily a Nancy, Ed a Sheila. Potají jejich dcery již dlouho dopředu zorganizovaly několikadenní setkání. Ubytovali jsme se ve dvouposchoďovém domě stojícím samostatně v přírodě, na pokraji luk a lesa. Odtamtud jsme vyráželi na výlety do městečka EastSound, do galerií, keramické dílny, na 800 m vrch zvaný Ústava, resortu Rosario, k hotelu, kde Ed a Sheila onehdy pobývali (a kde jim k jejich úžasu majitel hotelu našel v rejstříku hostů jejich zápis), a pak oslavovali výročí, včetně sestry Eda MJ a jejího manžela Judsona, kteří na ostrov také přijeli.

Více fotek z ostrova Orcas ...

V průběhu měsíce jsem chodil nadále veslovat, plavat v Kolumbii, renovoval západní stranu našeho domu ve Wenatchee, a staral se o své zákazníky.

Více fotek z veslování v srpnu...

Vzali jsme k nám na krátký týden do Wenatchee kluky Nancy. Učil jsem šestnáctiletého Erika řídit auto s ručním řízením a dvanáctiletého Antonyho vycházení s druhými (jak mě to připomínalo mé vzpurné mládí, vybíral jsem si odplatu).

Vyrazili jsme na túru k horskému jezeru Valhalla v Kaskádách s kluky a přáteli.

Více fotek ze šlapání k jezeru Valhalla...

Také jsme si zapádlovali na Kolumbii ve třech na kánoi.
Sešli jsme se na hranici mezi Washingtonem a Oregonem s rodiči kluků a předali jim je.
Více... Zúčastnili jsme se semináře plánování odchodu do důchodu. Je to vůbec možné se o něco takového zajímat?
Více... Dcera Karla uspěla po víc jak dvou měsících hledání a našla konečně zaměstnání. Přijali ji v podniku hromadné přepravy osob v a okolí Takomy. Její první úkol má být podílet se na kampani dostat více lidí z osobních aut do prostředků hromadné přepravy a na jízdní kola, či chodit pěšky. Má začít pracovat 7. září. Nejdřív ale bude muset najít nové bydlení, protože tam, kde bydlí nyní, se nastěhuje nová studentka PLU.
V neděli 22.8. jsme si vyšlápli s přáteli na hřeben Mission Ridge, v oblasti místního lyžařského střediska nad městem Wenatchee. V září 1944 tam kus pod hřebenem havarovalo velké vojenské letadlo a stále ještě tam jeho zbytky jsou. Tak jsme se tam vypravili. Horská květena byla úchvatná.

Více fotek ze šlapání k vrakovišti bombardéru...

V úterý 24.8. vypukl stepní požár kus na sever od mého domu.

Více fotek...

Stejný den odpoledne jsem si vyšlápl v lese asi 30 km na sever od Wenatchee.
Šli jsme ve čtvrtek 26.8. na koncert našeho známého Briana Ohmeho do parku, který založili jeho předkové. Brian hraje své vlastní skladby a stává se místní hudební hvězdou. Zahrady jsou unikátní tím, že přenáší alpskou květenu a stromy do vyprahlé polopouště na skalnatém ostrohu nad řekou Kolumbií, na okraji Wenatchee.

Více o Ohme Gardens ... a foto album z koncertu

Těsně před odjezdem do Takomy, pomáhat Karle se stěhováním do nového bydla, zas praskla hlavní roura zavlažování, mezi naším domem a sousedem. Do noci jsem pomáhal s vykopáváním.  
Potěšil mě Olda zasláním pěkné fotky domu na Křivoklátě. Milan si po dvou a půl měsících stavebního hlomozu a shonu konečně mohl oddychnout a užívat si klidu. Dům se zas přitažlivě skví v obnoveném kouzlu.
Dopoledne v sobotu 28.8. jsme sledovali Evana při cyklistických závodech. Stále více se tomuto sportu věnuje.

Když klikneš na obdélníček napravo, promítne se video na celou obrazovku. Zapni si zvuk!

Zbytek dne i následující jsme pomáhali Karle se stěhováním. Vybrala si podnájem v domě Evanovy známé, cyklistky Tracey. Nyní Karla a Evan bydlí od sebe asi dva kilometry, ve středu města Takomy.
Předposlední den v srpnu jsem si ještě zaplaval v horském jezeře Stuart, pod ledovci pokrytém třícisímetrovném štítu stejného jména, padesát kilometrů vzdušnou čarou na západ od Wenatchee. Šel jsem s Benem a Larrym, který ten den slavil své narozeniny.

Klikni sem pro diaprezentaci z tohoto šlapání.

Poslední srpnový den jsem strávil v práci, řešením dvou ožehavých problémů. Americké úřady jednak uzemnily kluzáky typu, které má firma podporuje (v Rakousku byla smrtelná nehoda). Od kunovické továrny se očekává dodání přijatelné inspekční metody. Za druhé, v bizarní souvislosti, mé bance nařídil americký protiteroristický úřad zablokovat mou platbu kunovické továrně, až se prokáže, že by ta platba nedorazila do rukou žádných iránců!

Jaký byl srpen tvůj?