VN srpen 2021




Čas a počasí ve Wenatchee

ČAS  |  POČASÍ  |

 Index | Poutě | Plachtění | Práce | Veslování | Videa | Evan | Karla | KarmaPodzimka |Právníček | Jídla | Pošli mi email

Klikni na obrázek a otevře se zvětšenina. A když je v textu něco podtrhnutého, tak je to odkaz na něco dalšího.

Nazpět do domovské stránky VN 

Z letiště na západ

Z Missie na východ

úterý  31. 8. Jaký byl srpen tvůj?

Hezký den! Ve středu se snad zas dostanu na vodu. Co ty?
úterý 31. srpna 2021

Poslední srpnový den

(strávený většinou v garáži) - bedna je skoro hotová.
Potěšily mě hovory. Je mi líto, jak některým je zima a dokonce není dobře. Snad se vše v dobré obrátí!

pondělí 30. srpna 2021

Podlaha bedny

Vytáhl jsem stůl na ping-pong a pokryl ho plastem. Slepil jsem a sešrouboval čtyřmetrové trámky. Objevil jsem při tom, že jsem jich nakoupil jen polovinu. Postupně jsem spojoval trámky s třema deskami. Při manipulaci celku jsem ho málem zlomil vpůli. Tak vyztužovat železnými spojkami. Po pěti hodinách objevné práce jsem podlahu dokončil. Dokonce se mi podařilo umístit jí uvnitř garáže a obě auta zaparkovat, potom co jsem 
dal tu podlahu prozatím nabok, nasvislo. Jsem zvědav, zda víko bedny, které bude totožné s tou podlahou, vytvořím rychleji.

... víc fotek
pondělí 30. srpna 2021

Pětasedmdesátník LT

Kamarád
vodák LarryT mi sdělil, že dnes mu bylo 75 let. Poblahopřál jsem mu k narozeninám. Ptal se mě, zda můžeme spolu veslovat i když nám bude 80. Snad ano?

pondělí 30. srpna 2021

Asi poslední srpnové koupání

Obvesloval jsem svůj obvyklý 12ti km okruh, za svižného větru a nízké vody. Poblíž Roury jsem ve stromě uviděl zajímavý úkaz. Co myslíš ty, že to je? Pak jsem si zas báječně zaplaval podél pláže. Náhodně se na vodě vyskytl i kamarád vodák LarryT. Ten po svém veslování skočil z doku do vody. Rozjařeně se se mnou podělil o skutečnost, že dnes mu bylo 75 let.

... víc fotek
pondělí 30. srpna 2021

Následky požáru druhý den

"Kohoutí hřebínek" ještě doutnal, ale už to zvládli. Co je černé na kopci v popředí, tam všude hořelo. Požár začal v místě 2301 Methow, potvrdili požárníci.  4,8 km na jihozápad vzdušnou čarou od našeho domu.

neděle 29. srpna 2021

Požár ve Wenatchee přes kopec "Kohoutí hřebínek"

Hned nad městem je kopec s pěknou vyhlídkou. Na vrcholu jsou skály, podle kterých dostal své jméno. Tyčí se nad přístupovou automobilovou cestou mezi městem a lyžařským střediskem na Missii. Dnes dle mého názoru někdo hned vedle té cesty založil ten požár (fotka 1764 v albu kde je vidět silnice). Požár začal hořet od cesty směrem dokopce až do sedla u Hřebínku a pak začal sestupovat ke městu. Tam na něj dělaly vodní a trysková protipožární letadla nálety.

... víc fotek
neděle 29. srpna 2021

Sandálová chirurgie

Průběžně s řezáním jsem po částech slepoval odchlipující se podrážky mých sandálů. Vyvrcholením projektu bylo převržení plechovky s gumovým cementem
. Škoda, že mě nikdo nezachytil na videu při té erupci.

neděle 29. srpna 2021

Řezal jsem části budoucí bedny

Abych vydoloval stolní pilu z hory naskladovaných jiných beden a krabic jsem je musel nejdříve zlikvidovat. To mě zabralo několik hodin. Už jsem nespěchal. Předtím jsem vystřízlivěl ze svého ranního dychtění jít si zase zaplachtit. Pohled z družice na aktuální vývoj kouřů z požárů v mém okolí mě dostatečně vyléčil. Zprvu blankytně modré nebe ve
Wenatchee se začlo zahalovat hnědým čmoudem z mohutného požáru u Schneiderových pramenů v horách poblíž sopky Rainier, asi 100 km odtud. Po obědě jsem rozložil vedle stolní pily pingpongový stůl a řídil se pranostikou 2 x měř, jednou řež. Před večeří jsem měl skoro všechny součásti budoucí bedny připravené.

... víc fotek
sobota 28. srpna 2021

Luna the aviator granddog

Vzal jsem Lunu na letiště. Nikdo tam nebyl. Rozběhla se za míčkem po zelených zavlažovaných travnatých plochách, ponořila se do malinových keřů a nakonec objevila malého králíčka. Ten byl rychlejší než Luna, vběhl pod přívěsy a pak pod plot a tím si zachránil život. Luna pak strávila snad půl hodiny čicháním ke všem možným stezkám, kterými se králíček ubíral. Přitom ztratila svůj téměř rozžvýkaný tenisový míček a šli jsme domů. Na vysvětlenou, co míním výrazem granddog. V angličtině se slovo vnouče tvoří tak, že se před slovo syn (son) či dcera (daughter) přidá předpona Grand. Karla má Lunu, tak Luně s Emilí humorně říkáme granddog.

sobota 28. srpna 2021

Holky vyrazily na výlet

Cíle jsou Seattle a Kalifornie, na pět a sedm dní respektive.
Zůstal jsem se zvířaty.
sobota 28. srpna 2021

Za noci nad most

Chtěl jsem být nazpět doma před sedmou ráno z veslování, rozloučit se s holkami. Tak jsem vyrazil na Kolumbii ještě za tmy.

pátek 27. srpna 2021

Budu stavět bednu

Překonal jsem skladovací kapacitu tohoto osobního auta. Nacpal jsem do něj dvacet metrů latí a patnáct čtverečních metrů překližek.

... víc fotek
čtvrtek 26. srpna 2021

U dvou koček a dvou orlů

Za východu slunce jsem se pozdravil s kamarádem vodákem JoeM (na obr.). Čtyřveslice s kormidelníkem projela okolo. Proplazil jsem se dolní deltou. Řeku Wenatchee obhlíželi ze dvou stromů dva bělohlaví orli. Po otočce u peřejí jsem zkoumal stopy v horní deltě. Losa nebyly. Na břehu Kolumbie byly kilometr od sebe dvě kočky. Možná jedna z nich byla odpovědná za topící se ptáče. V Rouře začal kvést nový špenátek. Voda zurčela. U pláže jsem si zaplaval, bylo mi báječně.

středa 25. srpna 2021

Návrat do Wenatchee

Holky odvezly vlečňák nazpět do Wenatchee již dopoledne. Šéfkyně mého pozemního sledu měla nutnou schůzku. Já jsem otálel s odletem. Obloha vůbec do plachtění nezvala. Podívej se na fotky, a hlavně barogram. Po překvapivě rychlém uchycení se ve stoupáku po pouhých čtyři a půl minutách na motoru jsem vyrazil do postranním větrem ubíjeného terénu. Stoupáky sice byly, ale moc tenké a navíc odnášené větrem. Nad polním letištěm Beasley jsem byl v pouhých 100 metrech. Farmář si mě všiml a odvezl překážející auto na konec dráhy. Byl hodný. Byl jsem už v poslední zatáčce na přistání a stále se snažil vystoupat na přírodních vzdušných proudech. Leč jsem přehodil k technice. Farmář asi zevloval. Vystoupal jsem po asi desetiminutovém hledání a pak motor zas vypl. To už jsem měl Wena na dokluz. Závěrné prohlášení: Bez motoru na palubě bych zavčas otočil a přistál nazpět v Ephratě. Ale protože jsem ho měl, a dokonce s velkou energetickou rezervou, pokračoval jsem v zamýšlené trase. Povedlo se!  Po úklidu vlečňáku a kluzáku jsem doma uvařil rybu swai a pochutnával jsem si s pozemním sledem za dramatického západu slunce.

... víc fotek
středa 25. srpna 2021

Brzké ráno v Oáze, Efrata

Holky ještě spaly ve stanech, když jsem vyrazil na okružní procházku kolem jezírek a zavlažovacího kanálu. Byl krásný východ slunce.

... víc fotek
úterý 24. srpna 2021

Na letišti v Ephratě

Emily ugrilovala báječnou večeři, kterou jsme sbaštili na terase klubovny plachtařského svazu SGC. Byli jsme tam jediní hosté. Byl nádherný západ slunce.

úterý 24. srpna 2021

Přelet v mini do Ephraty via Mt. Stuart

Vyrazili jsme na stanování v parku Oasis vedle Efraty. Emily a Karla s Lunou autem se zapřáhnutým vlečným vozem, já oklikou letecky přes štít Stuart. Kochal jsem se z úchvatné horské scenérie.

... víc fotek
úterý 24. srpna 2021

Spravovali jsme Havrana

S Karlou jsme společnými silami korigovali závěs zadních dveří jejího auta. Pak přisedla k Emily a Luně, a spolu odtáhly vlečný vůz pro kluzák miniLAK do Efraty. Já mezitím vyčkával s odletem z Wenatchee, až se upeče počasí. Kluzák byl sestavený, zatím v hangáru.



Doma jsem se vzdělal o bobrech: 

Vrh se obvykle skládá ze 4 bobřat, ale je možné až 8. Narodí se s celou kožešinou, otevřenýma očima a vyraženými zuby řezáků. Mláďata obvykle zůstávají s rodiči 1–2 roky a poté odcházejí dělat si vlastní domovy.
Bobři mají jeden vrh za rok. Zavedená bobří „kolonie“ se skládá z dospělých rodičů a až dvouletých potomků. Bobřátka zůstávají s mámou prvních 8 až 12 týdnů a táta se přestěhuje do blízkého doupěte, aby je nechal na pokoji. Když je máma připravena na odstavení, odstěhuje se vedle a táta převezme péči. Protože táta nemá mléko, děti se musí naučit jíst trávy, rostliny a další vodní rostliny.
Jsou schopny začít plavat v den narození.
Doupata zabudovaná do břehů řek mají několik otvorů půl až metr pod čárou ponoru a vedou do jediné komory.
pondělí 23. srpna 2021

Bobří rodinka

Dnešní veslování bylo bohaté na zvířátka. Jak jsem přinášel skif k doku, pozdravila mě tam se nacházející volavka. A snad o padesát metrů dále proti proudu mě čekal zážitek, který jsem prožil poprvé za čtrnáct let svého veslování: Uviděl jsem rodinku bobrů! Maminku a dvě bobřátka. Spusť si videa na plnou obrazovku, se zvukem. O kilometr dále, to už na postranní řece, Wenatchee, jsem si povídal s dalším bobrem. Nazpět na Kolumbii jsem pozdravil Nymfu a pak sledoval ptáky sedící ve stromě; možná bylo mezi nimi to zachráněné ptáčátko, už povyrostlé. Tyran královský. Nazpět u doku jakoby si někdo povídal. Bylo to zurčení v potůčku.

... víc fotek a videí





Bobři jsou jedním ze vzácných druhů savců, kteří se páří na celý život.
Kdy jsou bobři aktivní? Hlavně v noci, ale příležitostně jsou vidět i během dne. Nejlepší čas vidět bobry je za soumraku, asi hodinu před setměním nebo brzy ráno před východem slunce. Divocí bobři žijí přibližně 10 let.

Američtí bobři mají březost přibližně 105 až 107 dní. Mláďata váží kolem 250 až 600 gramů.
Bobři jsou velmi tvořiví. Touží vyřešit vše a věnují čas tomu udělat to správně. Bobři nemají rádi náhlé změny, potřebují se držet popsaného plánu a pokynů a často potřebují uklidnění.
V nebezpečí bobři plácnou ocasem do vody, vytvářejíc tak silný hluk a ponoří se. Ocasy jsou jednou z definujících charakteristik bobrů. Jsou široké a ploché s velkými, načernalými šupinami.

Zde je více o bobrech v češtině ve Wikipedii ... klikni sem.
neděle 22. srpna 2021

Večírek s přáteli šlapači

Zas po delší době jsme se sešli u Monteho a Judy, s Lynnem a Ranou. Drew a Cathy byli na cestách. Koštovali jsme oblíbená piva a pochutnali jsme se na společnými silami připravené hostině. I když jsme všichni očkovaní, uvnitř domu jsme nosili roušky. Bylo moc prima zas moci být spolu.

neděle 22. srpna 2021

Rozmazlená instruktáž

Sophia, novopečená pilotka, mě požádala o přezkoušení v pilotování dvoumístného kluzáku IS28B2, ze zadního sedadla. Doposud ho uměla řídit jen z předního sedadla - bez toho, aby jí někdo zacláněl výhled. Tou překážkou jsem se dnes na tři lety stal já. Dělali jsme rozličné simulace, jako když by vozila nějaké lidi s velkými klobouky, ověšené kamerami, dlouhými nohami a všetečnými otázkami a nepředvídanou obsluhou a zasahováním do řízení. Poletovali jsme do výšky 8.000 stop v nádherných plachtařských podmínkách. Po kouřmu ani vidu či slechu. Starty, let i přistání Sophia zvládla bezpečně a tak jsem jí zapsal oprávnění. Mezitím její otec poletoval v tom samém kluzáku, jako já den předtím. Odpoledne se výborně vyvedlo.

... víc fotek
sobota 21. srpna 2021

Tahle veverka se se mnou kamarádí

Pracoval jsem v kanceláři s pootevřenými dveřmi. Už po tolikáté na mě pokukovala z plotu tahle veverka. Chvíli předtím byla v garáži.
sobota 21. srpna 2021

Zase po čase jsem si zalétal v českém výrobku

Odpoledne jsem se šel kouknout do aeroklubu; zda někdo nepotřebuje mou službu. Naschvál jsem dnes s sebou nevzal baterie do miniLAKa. V hángáru nebyl nikdo. Ale vrata byla otevřená a vlečná byla pryč. Usedl jsem a dal si šlofíka. Ten netrval dlouho. Přejel Mark a začal si připravovat své letadlo - bezpilotní prostředek s videokamerou. Dělá s ním nádherné záběry; mohl by je dodávat do kin IMAX. Záhy hlomoz upozornil, že se vlečná vrátila. Byli v ní JohnR a GregG. Ten první školil druhého coby vlekaře. Napadlo mě, když se zmínili ještě o jednom letu, že bych jim mohl nabídnout být jejich pokusným králíkem. Souhlasili. Nachystal jsem  jednosedadlovku, český celokovový kluzák L33 Solo, kterou náš aeroklub vlastní, kterou by oni vyvlekli. Mezitím se vytvářely kumuly, které by mohly přerůst v bouřky. Rozhodl jsem se pro krátký let, třičtvrtihodinový. Bylo to prima zas letět v jiném kluzáku. V porovnání s miniLAKem je L33 v pilotáži srovnatelné. Každému, kdo v L33 létá, bych přestup do mini doporučil. Počasí skutečně bylo, jak vypadalo ze země. Stoupáků bylo až příliš a velmi silných. Za půl hodiny jsem prolétával přeháňkami a tak jsem v předstihu na možné poryvy v pohodě zas přistál. Polétání bylo skvělé.

... víc fotek
sobota 21. srpna 2021

Všude bylo mokro

Od včerejška pršelo !!! Ze sběrných toků kaskádovaly návaly vody. Volavka snídala. Wenatchee byla hnědá. V horní deltě jsem pátral po losech. U Roury jsem nasbíral luční, spíš říční květiny. Při koupání mi pomáhal velký pes husky. Pravé oko měl modré, levé hnědé. Škvírou v mracích vycházející slunce ozářilo jemnou okří kopce na západ. Pod mosty jsem zdáli zachytil kamaráda JoeM na skifu. A na doku Glena s Tomem. Na vodě jsem vymrzl; kompenzoval jsem únik teploty horkou jogurtovou orgií s kočkou Mňoukí.

Dnes 21. 8. je výročí padesáti tří let od INVÁZE! Vzpomínal jsem, jak se moje sny o snášenlivé společnosti hroutily.
pátek 20. srpna 2021

Vyspravoval jsem lopaty

Co je to za blbost? Už slyším čtenáře klást tuto otázku. Lopaty však ne jen tak obyčejné! Tak se říká plochám vesel, kterými se veslař odstrkuje od vody. A taky někdy (u mě často) od kamenitého dna řek, zejména v peřejích. Po čtrnácti letech lopaty volaly po milosti. Tak jsem do vzniklých odřených obvodů lopat vlil epoxidovou pryskyřici.

... víc fotek

Fena Luna příhlížela; s naběhlým krkem - zotavovala se zdá se zatím úspěšně.
čtvrtek 19. srpna 2021

Lunu uštkl chřestýš

Chudák Luna! Uštkl jí chřestýš při běhání okolo domu, kde Karla nyní přebývá a musela na záchranku. Málem zdechla; Karla jí tam donesla akorát včas. Poinformoval jsem se, kolik bude veterinář účtovat  .. jenom to antivenom sérum stojí okolo tisíce dolarů !! A to je pro psy. Pro lidi stojí ta dávka průměrně třitisícedvěstě dolarů. (Dovedeš si představit, skoro 75,000 korun.) Toto by se mělo přidat k životním nákladům na žití v tom prostředí, kde žijeme.
čtvrtek 19. srpna 2021

Život na vodě

Den začal šedě. Obvesloval jsem svých 12 km. Po pláži skotačily srnky. Obměnil jsem otočný bod. Od Roury jsem překročil na východní břeh Kolumbie. V laguně jsem obdivoval nezvyklé scenérie. Hezky jsem si zaplaval. Při návratu se zas zvedly vlny a vítr. Na vodě bylo báječně.

středa 18. srpna 2021

Trpělivost (plachtění) přináší růže

Den nebyl moc slibný. Po první třetinu letu jsem si začal říkat: Stojí toto vůbec za to? Přinutil jsem se vykličkovat k snad fungujícím kumulům. A pak - rychlovýtah k základnám mraků ve výšce 3300 m. Zbytek letu byly orgie; někdy až trochu moc vzrušující. Velký blízký lesní požár k tomu přispíval.

... víc fotek
úterý 17. srpna 2021

Bouřlivé veslování

Ochladilo se tak, že voda v Kolumbii měla pojednou poměrově vyšší teplotu, než vzduch. Ten měl 19°C a při silném větru měl pocitově jen 16°C. Jaký kontrast od předcházejího období! Na doku právě končila čtyřka s kormidelníkem Alanem. Byli zmáčení od přes veslici se přelévající vlny. Pěkná vyhlídka, řekl jsem si. Veslování byla bitva; za víc obtížnějších, bouřlivějších podmínek jsem doposud nevesloval. Nicméně povedlo se mi obveslovat svůj běžný okruh. A také konečně zachytit v jedné fotce roj třiceti tří stíhaček, ptáků.
(Foto 1450.)
Doposud jsem je nazýval vlašťovky. Ale co když to byli ti tyrani královští?? Posuď záběry ptáků za letu. | vlašťovky | tyrani | .
Ke konci jsem sledoval, jak mraky hnědly od kouře z okolních lesních požárů. To jsem se už probíjel vlnami s bílými hřebeny. Na úseku asi tří kilometrů jsem musel používat výklopku v podlaze skifu, na odsávání nacákané vody. Jaké vzrušující veslování dnes bylo !

pondělí 16. srpna 2021

Náhodné setkání

Nikam jsem se celý den nevypravil. Sloužil jsem zákazníkům v kanceláři, slepicím, kočce, sekal trávu a pekl k večeři musaku. V osm večer jsem stále ještě byl v kanceláři, odkud je dobrý výhled na západ (foto). Abych zachytil ještě zajímavější záběry, vyběhl jsem před dům, kde dvě chodkyně obcházely čtvrť. Ukázalo se, že jsou matka s dcerou, lidé, které jsme potkali už před pětadvaceti lety. Přivolal jsem Emily a pěkně jsme si popovídali. Připojili se i náhodně okolo procházející dva mormonští misionáři.

... víc fotek
neděle 15. srpna 2021

Jaký to byl ptáček

Dostal jsem odpověď od místní znalkyně ptactva,
SusanB, která organizuje kurzy a bere zájemce na exkurze podél řeky s dalekohledy a stativy. Potom, co shlédla mé video napsala toto:

Tento druh se jmenuje Tyran královský (Tyrannus tyrannus). Je to „mucholapka“, která když sedí a jakmile spatří létající hmyz, vyletí, aby mouchu chytla. Širokým zobákem se tedy podobá vlaštovkám, které shromažďují hmyz létáním s otevřenými ústy, snažíc se jakoby cedit vzduch.
Viděla jsem rány, které jste ukázal ve videu, a souhlasím s vaší hypotézou, že se pravděpodobně jedná o zranění způsobená kočkou. Tento mladý pták s největší pravděpodobností opustil hnízdo (se svými druhy z hnízda) a potřeboval několik dní na zemi, na nízké větvi stromu, aby stále posiloval křídla, aby mohl nakonec létat. Během této doby rodiče nadále krmili mladé. Na začátku vašeho videa jsem slyšela volání dospělých ptáků tyranů královských, díky čemuž jsem si myslela, že rodiče byli poblíž a byli si těchto problémů vědomi. Kočky jsou zodpovědné za více úmrtí ptáků ročně než téměř jakákoli jiná příčina. Existuje velké úsilí s názvem „Držte svou kočku uvnitř“.


Pusť si video ...
neděle 15. srpna 2021

Šel jsem na lov

Vyzbrojen dvojhlavovou bazukou jsem před východem slunce vyrazil. Ha ha, dělám si legraci. Byla to vesla. U písečného ostrohu jsem studoval racky, zda mají na nohou nejen ploutve ale i drápy. U mysu bobr skolil malý topol a hned se pustil do jeho vyhlodávání. Při broskvovém východu slunce jsem dorazil k peřejím. Černé kočce jsem nabízel svezení ve skifu. Neměla se k tomu. Pod horním mostem si dvě kajakářky povídaly při kávičce. Mezitím vítr vyfoukl kouřmo z půli oblohy. Sledoval jsem jiné veslaře. Podél pláže jsem si zaplaval. Jeden pes se svezl na člunu rybáře. Na závěr jsem si popovídal a podělil se o fotky s kamarády vodáky LarrymS, GlenF, TomF a Juliem. Byli zvědaví, jaký to byl druh ptáčka, kterého jsem zachránil před utonutím.


... víc fotek
sobota 14. srpna 2021

Nadále bylo nezdravé kouřmo

A nejen to - i horko. 40°C. Před východem slunce jsem pátral
po roji meteorů na obloze, když kolmo nahoru byly vidět nějaké hvězdy. Asi Perseidy byly. Mě ušly. Kouřmo bylo husté.
Setkal jsem se na letišti s Alexem a jeho synem Fjodorem. Dělali jsme administratívu kluzáku CD. Má nálet před 3000 hodinami.
Večeři jsme si
s Emily připravili společnými silami. Byla vskutku mezinárodní: jehněčí z Austrálie spolu s jídlem tabuli ze středního východu Azie.  
pátek 13. srpna 2021

Proč je tu tak kouřmo

Pro vědátory mezi čtenáři VN uvádím reportáž a návod. Podívej se na obrázek vlevo. Ten ukazuje pohled na oblast, kde se já nacházím. Dokonce si ten pohled můžeš spustit jako animaci. Klikni 
SEM .

Animaci můžeš u šipky "Loop:" pozměnit na jiné trvání animace. A tlačítky [- / +] si animaci můžeš zpomalit (-) či zrychlit (+).


Ve "... víc fotek" jsou obrázky map, které ukazují, jak daleko ode mne jsou současné nejbližší požáry, jejichž čoud to kouřmo ve Wenatchee a prakticky celém východním Washingtonu způsobují.

... víc fotek
pátek 13. srpna 2021

Veslování za rudého slunce

Bylo rudě nezdravo, těžko dýchatelno. Koukni se na fotky v albu. První je ještě z včera večera, přes síťku v okně mé kanceláře; západ slunce. Další jsou z dnes. Vycházející slunce bylo tak blokované rozptýleným popílkem a jinou nečistotou, že se dalo fotit tak zvětšené bez jakýchkoli filtrů. Rybáři se radovali. Ryby na ně neviděli. Volavka hledala snídani. Rovněž i orlovci; střemhlavě. Připojil jsem se ke kamarádům veslařům, LT a Juxtonovi. Vyveslovali jsme společně až k Haldě. Po rozloučení jsem zahalekal do Roury a zas si báječně zaplaval podél mejdanové pláže, kde nebyla ani noha.

pátek 13. srpna 2021

Zubní hygiéna

Zase po půl roce se hygienička Anna a zubař David vrhli na mé zuby. Dali jim po průzkumu, vyčištění a vyleštění průkaz provozuschopnosti bez omezení. Byl jsem rád.
čtvrtek 12. srpna 2021

S Emily a Lunou na Missii

Venku bylo husté kouřmo a oranžové slunce. Jen kolmo nahoru byla vidět čára od tryskáče. Vyrazili jsme s Lunou na výstup k Jezeru Clara na Missii. Říkali jsme si, snad se dostaneme nad to kouřmo. Přesměroval jsem pracovní telefon a vyrazili jsme před devátou dopoledne. Hned po vyskočení z auta se Luna hnala do roští u počátku turistické stezky. Vzápětí se z roští vynořila s - chudáčkem čipmánkem. Hrála si chvilku s ním, ale bylo pak po této malé veverčičce. Při stoupání k jezeru jsme překročili dva potůčky. Příležitost do nich skočit a zchladit se. A také důkladně napít. Bylo už horko. Nejvíc se Luna napila při plavání v jezeře Clara. Předháněla se se psy Annie a Scotti, v jednom okamžiku se i rozštěkala, když jí jeden z nich na vodě klacek sebral. Vystoupali jsme pak k dalšímu horskému jezírku, Marion, kde jsem se i já s Lunou vykoupal ve velmi chladivé vodě. Nazpátek jsme to vzali pro Emily novou trasou, okolo meandrů potůčku vytékajícího z jezera Marion.
středa 11. srpna 2021

39°C plachtění s Markem

Neodolal jsem. Mark mě v poledne zavolal, že na druhou má vlekaře. Neměl jsem nabité baterie. Předem jsem vzdal jít plachtit. Mělo být moc horko a létal jsem den předtím. Vidina dlouhého přeletu mě ale lákala, navíc možná v týmu. Tak jsem rychle vyrazil na letiště, naložil napůl vybité baterie (kvůli balastu) a krátce po Markovi jsem odstartoval; i já za vlečnou. Přes veliké horko však stoupáky byly slabé a nespolehlivé. Strávili jsme hodně času hoblování skal. Hlavně jsme zas poletovali spolu a po létání si pěkně popovídali, nejen o létání.

... víc fotek
středa 11. srpna 2021

Povídání se srnkou a nymfou

Strávil jsem radostné ráno se srnkou a nymfou. Obvesloval jsem svůj obvyklý okruh a podél mejdanové pláže jsem si krásně zaplaval.

úterý 10. srpna 2021

Práce a zábava

Dopoledne jsem sloužil zákazníkům a odpoledne jsem doufal, že se vznesu do výšin.

Uchytil jsem se !

Vůbec jsem nepředpokládal, že se povede. O to víc intenzívní byl prožitek z letu. Poznámka. Na jedné z fotek z alba je začátek nového velkého požáru, 45 km východně od sopky Rainier, 90 km na jihozápad od Wenatchee. Za bezmračných podmínek jsme se vznášeli skoro čtyři hodiny.

... víc fotek z toho letu
pondělí 9. srpna 2021

Dvojice na vodě

Při východu slunce to na Kolumbii docela dost foukalo. Od severozápadu se po větru snášela dvojice prknařek; radši v nejnižším těžišti. (Tedy, v nejhorším případě se dá na prkno i lehnout.) Pozoroval jsem volavku, která byla v nezvyklé poloze, až po svá prsa ve vodě. Zas bylo vody nezvykle málo. Ani se mi nezdařilo dostat se nad železniční most. Na Kolumbii poblíž mejdanové pláže jsem se náhodně setkal s veslaři LT a Juxtonem. Pak jsem se tam báječně vykoupal. Voda měla už 20°C.


... víc fotek
neděle 8. srpna 2021

Rozloučení s Edem s příbuznými v Puget Soundu

Na pietním a vzpomínkovém setkání v italské restauraci Costella's se sešlo asi dvacet příbuzných. S některými jsme se neviděli snad třicet či více let. Moc pěkně jsme si popovídali, zavzpomínali jsme na Eda a podělili se o humorné příhody z našich společných životů. Shodli jsme se na tom, že bychom se měli zase brzy sejít.


... víc fotek
sobota 7. srpna 2021

Večeře v Olympii

Jeli jsme navštívit Emilynou tetu MJ (sestru Eda) a jejího manžela Judsona . Bydlí v Olympii, hlavním městě státu Washingtonu,
70 km od Takomy na jihozápad vzdálené. Oba byli už druhý rok tak důkladně izolovaní kvůli kovidu, že jsme byli mimo jejich děti první osobní návštěva u nich doma. Moc pěkně jsme si popovídali.

... víc fotek
sobota 7. srpna 2021

Zábavní čtvrť Ruston v Takomě

Prošli jsme se v nově vybudované zábavní čtvrti Ruston v Takomě, kde původně byl ohavně půdu i vzduch znečišťující průmyslový podnik. Hlavně mladým lidem se tam nyní velmi líbilo.

... víc fotek
sobota 7. srpna 2021

Vzpomínková projížďka

Projeli jsme podél domů, kde všude Sheila v dětství v Takomě bydlela a škol, do kterých chodila, včetně univerzity UPS.

... víc fotek
sobota 7. srpna 2021

Oběd, mexické jídlo v Lakewood

Na doporučení Antonyho jsme si koupili autentická jídla ve čtvrti poblíž vojenské základny, kde Antony slouží.

... víc fotek
sobota 7. srpna 2021

V urnovém háji Nového hřbitova v Takomě

Šli jsme vyhledat, kde byly urny příbuzných z rodin jak Eda, tak Sheily.

... víc fotek
sobota 7. srpna 2021

Předání urny s popelem Eda

Zástupce správce hlavního hřbitova města Takomy velmi profesionálně převzal ostatky a vypracoval spolu se Sheilou všechny písemnosti potřebné k legálnímu uložení ostatků na předplacené místo v urnovém háji, poblíž členů rodin jak Eda, tak Sheily.

... víc fotek
sobota 7. srpna 2021

Kam s ostatky zesnulých?

... víc fotek
sobota 7. a neděle 8. srpna 2021

Kam se v sobotu a neděli chystáme

pátek 6. srpna 2021

Večeře s Antonym a Devonyou

Sešli jsme se na večeři na předměstí Tacomy zvaném Lakewood v restauraci Červená červenka, Antonym oblíbené. Zase má před velkou životní poutí. V úterý ho odvelí na minimálně jeden rok na pokračování ve své vojenské službě (řidič náklaďáku) v Jižní Koreji.

... víc fotek
pátek 6. srpna 2021

Ubytování v Tacomě

Ubytovali jsme se v soukromém domě, který byl rozdělen na obytnou část majitele (do ulice) a penzion pro hosty v části do zahrady. V přízemní části byla kompletní kuchyně a jedna ložnice, v podkroví byl salonek s TV, WC se sprchou a dvě místnosti s postelemi na zemi. Má nás tu bydlet pět, do neděle.

... víc fotek
pátek 6. srpna 2021

Procházka lesem v průsmyku Blewett

Na cestě z Wenatchee do Tacomy jsme si udělali příjemný výšlap lesem v nadmořské výšce zhruba 1.400 m. Rostly tam hlavně jehličnany - jedle douglasky, modříny, borovice ponderosy, sloupové, bílé a smrky Engelmany. Pěšina byla vybavená informačními vzdělávacími tabulemi. Svítilo slunce, vzduch byl čistý s teplotou 23°C.

... víc fotek
pátek 6. srpna 2021

Veslování a ženy

Na Kolumbii dnes převládaly ženy. Jedna z nich byla zas se smečkou psů. Zeptal jsem se, jaká je to rasa. Prý od vymření zachráněné maďarské vizsly. Mimo ně jsem také viděl husy, mývaly, orlovce, ledňáčka a vodáky na prknech. Uprostřed Kolumbie jsem musel portážovat kvůli extra nízké vodě. Báječně jsem si u mejdanové pláže zaplaval.

... víc fotek

foto kredit   Karla Š.
čtvrtek 5. srpna 2021

Předčítal jsem Luně

Jak jsem očekával, strávil jsem celý den v práci službou zákazníkům. Byli rádi, i já. Odpoledne přijela Karla s Lunou. Uvařili jsme společnou večeři. Pak jsem četl z knížky dědečka přítele Karly o lávových proudech v Idahu. Asi se to Luně líbilo. Celého mě oblizovala.

... víc fotek
středa 4. srpna 2021

Zas do výšin

Nabíjel jsem baterie. Trvalo to neskutečně dlouho. Přes čtyři hodiny. To kvůli tomu, že minule jsem používal motor po plných 52 minut. Tentokrát jsem měl jinou výzvu. Na stoupáky se kvůli dnešnímu ovzduší muselo dlouho čekat; s tím, že možná žádné nebudou. (Nesrovnával jsem někdy plachtění s rybařením?)  To vyčkávání znamenalo, že budu startovat při skoro maximální dnešní teplotě, čemuž jsem se doposud vyhýbal. Ta byla dnes 36°C, jak teplota mého těla. V aeroklubu dnes nebyl nikdo. To znamenalo, že nejprve jsem musel při té teplotě rozevřít těžká vrata hangáru, vytáhnout drhnoucí vlečnou, vyvléci jiný kluzák a nakonec - po přípravě mého kluzáku ve stínu ještě v hangáru - ten. No ale nemohl jsem nechat vše rozcamrané .. musel jsem to jiné ven vyvleknuté opět nasoukat nazpět do hangáru, těžká vrata zavřít a teprve potom moci ručně rolovat na 1 km vzdálený start. Toto vše zabralo 45 minut. (To samé mě čekalo po přistání.)  Nakonec: Povedlo se. Vznášeli jsme se ve výšinách. Podívej se na fotky na podmínky.
středa 4. srpna 2021

Nebezpečná práce

Karla vykládá svůj chlaďáček po týdnu v divočině.
středa 4. srpna 2021

Veslování se zvířátky

Byl jsem připraven zachytit červánky, ale moc se nekonaly. Zato různé zvěře podél řeky bylo plno: bobřík, kachny, rackové, orlovci, volavka, smečka psů a rodinka srnek. Na vodě bylo báječně.

... víc fotek
úterý 3. srpna 2021

Kluzák z roku 1966

Jeden člen věnoval svůj soukromý kluzák LP-46 aeroklubu.  Společnými silami jsme kluzák sestavili. Zde je serie fotek pro čtenáře VN, které technické věci okolo kluzáků zajímají. Jedná se o prototyp kluzáku řady LP, které byly navrženy Jackem Laisterem a vyrobeny společností Laister Sailplanes jak jako stavebnicová letadla, tak jako certifikovaná kompletní letadla.
úterý 3. srpna 2021

Luna a Emily na sběru ostružin

Podél řeky Kolumbie roste plno ostružin. Přístupné byly v Hydro parku.

... víc fotek
úterý 3. srpna 2021

Rozsah požárů 120 km od nás na sever

8. července zapálil blesk z bouřky lesní požár, který se nyní rozrostl na plných 447 čtverečních KILOMETRŮ. Na obrázku vlevo vyjadřuji jeho rozsah, kdyby všechno uvnitř toho čtverce překrývající pro představu Prahu, o stejné rozloze, hořelo. ZDE se můžeš kouknout na současný stav kvality vzduchu ve Wenatchee. Momentálně - nezdravý.

... víc fotek
pondělí 2. srpna 2021

Úspěšný návrat

JohnR vyvlekl Marka. Alex a Sophia překonali výzvy spojené s 2000 km poutí a v pořádku se navrátili do Wenatchee. Mezitím Mark odstartoval do IFR ovzduší, vrátil se akorát včas, abychom se navzájem pozdravili. Snili jsme o příštích letech ...

... víc fotek


pondělí 2. srpna 2021

Popílkové veslování

Hustý oči i nos dráždící štiplavý kouř z velkých lesních požárů 120 km odtud na sever dusil údolí řeky Kolumbie. Přesto jsem vyrazil na veslování a nelitoval toho. Zažil jsem při svém obyvklém dvanáctikilometrovém okruhu plno zajímavých příhod. U dolní delty jsem sledoval skotačení srn. Povídal jsem s mořčáčky a ptal se orlovce, jak se jim vede při zaučování mláďat v létání. Natrhal jsem květiny do vázy a krásně jsem si zaplaval.

... víc fotek


Emily mezitím vyvezla Lunu na výšlap u lyžařského střediska Missie, doufajíc, že se dostanou nad kouř. Povedlo se jim to jen částečně. Kouř sahal ještě výše, v 2 km tlusté vrstvě.
neděle 1. srpna 2021

Kolibřík

Poblíž balkonu létal virtuozní letec kolibřík. Helikoptéra i stíhačka v jednom. Kam se na ně hrabeme se svými letadly.

... víc fotek
neděle 1. srpna 2021

Příznivci a nejspíš asi nejvíc příznivkyně mrňat uvítají občerstvené fotky a videa od března 2021. Některé z nich už byly na stránkách VN, ale nyní je jich k vidění více, pohromadě a chronologicky uspořádané.

klikni na
Fotoalba Právníčka

neděle 1. srpna 2021

klikni na  Fotoalba Podzimky
neděle 1. srpna 2021

Poprvé od začátku června trochu zapršelo

Ráno mě vzbudil nezvyklý zvuk: drobné bubnování dešťových kapek na střechu domu. Údolí vyplňovaly husté šedé bezforemní mraky. Z Missie to tu vypadalo takto.

Zábava

Četl jsem příchozí poštu. Potěšily mě odezvy od kamarádů na VN červenec. Také mě zaujalo video od Vlada. Zlepšováky z Japonska či z Číny do Česka přes Slovensko. Dělím se o odkaz:  Klikni sem pro video.
Nejsou toto některé nápady, které Zdeněk na Moravě už několikrát vynalezl a uplatnil ?
sobota 31. července

Poslední červencové veslování

Na Kolumbii byla velmi nízká voda. Prošel jsem se kolem doku. Za oranžového východu slunce jsem obdivoval vysokou zvěř. Jako ony jsem se i já nakrmil morušemi. Obvesloval jsem svůj oblíbený okruh k peřejím a rouře. Pak podél mejdanové pláže jsem si báječně zaplaval. Když jsem končil, začínali kamarádi veslaři. Byl jsem velmi vděčný za možnost být v nádherné přírodě a mezi zpřízněnými lidmi.

...víc fotek a videí