Vítkovy noviny

únor 2009

Den: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31

Rubriky: Index novin | Plachtění | Práce | Veslování | Videa | Pošli mi email

Nápověda: Klikni na obrázek a otevře se zvětšenina. Klikni na den v řadě a otevře se okénko toho určitého dne v měsíci. Klikni na Index vydaných novin pro jiné měsíce a roky. Klikni na podtrhnutý text pro spojku na další odkaz.

 

1. neděle Pokračoval jsem s veslováním i v únoru. V tuto neděli jsme se dostal až k peřejím na řece Wenatchee. Bylo -2°C. Zpíval jsem si při tom novou písničku.
  Karla a Kjel byli u nás na návštěvě, zde diskutovali o něčem v kostele unitariánů..

Karla nám doma promítala diáky ze své studijní návštěvy v Paříži, a hrála na piano, zas balzám pro mé oči i uši.

Večer jsme společně sledovali u Monteho a Judy finále celoamerického fotbalu, Super Bowl.

2. pondělí Karla a Kjel odjeli v poledne do Bellinghamu. Byl jsem pohnutý, když jsem se s nimi loučil, a když odjeli, slzy mi vstoupily do očí, říkal jsem si, kdy Karlu zas uvidím?  
3. úterý Bylo bezvětří při veslování, pět pod nulou. Vzal jsem to jedním ramenem delty řeky Wenatchee, díval se na orly. Bylo krásně.
  Odpoledne jsem si vyšlápl do kopců na východ od Wenatchee, dokončil za svitu Měsíce, byl již tak silný, že jsem uviděl svůj stín.

4. středa Odpoledne jsme šli s Cathy a Drew běžkařit na golfovém hřišti v Leavenworthu.

 
5. čtvrtek Při veslování jsem viděl dva orly ve stromu na břehu Kolumbie.
6. pátek Po práci jsme s Emilí vyrazili do běžkařského střediska Apex v Britské Kolumbii, v Kanadě. Tam jsme se připojil k našim přátelům ze šlapacího klubu, Montemu, Judy, Lynnovi a Raně.
7. sobota Počasí přálo, bylo asi pět pod nulou, a svítilo sluníčko.Běžkařské středisko Nickel Plate ve výšce asi dva kilometry nad mořem nabídlo desítky kilometrů upravených tratí jak pro klasické, tak bruslařské lyžování.

Zprava - Rana, Lynne, Emily, Judy, Monte a já. Před klubovou chatou běžkařského klubu z Pentictonu, středisko Nickel Plate v Kanadě.

Ubytovaní jsme byli v pronajatém velkém bytě se zajímavou architekturou, tři podlaží otevřené do obývací místnosti; tři ložnice, dvě koupelny, plně vybavená kuchyně, na terase káď s horkou bublavou vodou. Přivezli jsme s sebou velké množství potravin a pití, a vařili jsme si sami. Emily podávala drůžecí curry.

8. neděle

Slunečné počasí nádherně pokračovalo, sníh byl skvělý, běžkaření povzbudivé. Vyrazili jsme společně zas na mnohakilometrovou upravenou trasu, pak poobědvali v klubové chatě běžkařů z blízkého Pentictonu. Tentokrát jsme lyžovali až do čtyř odpoledne, pak po návratu šli někteří do kádě s horkou vodou. Judy připravila hovězí špageti. Večer jsme si promítali diáky z našich společných lyžovaček.
9. pondělí Jeli jsme zas do střediska Nickel Plate, ráno lyžovali, a pak v poledne se připojili k místním klubovým lyžařům seniorům na "potlatch" neboli dělení se o jídla, která každý s sebou přivezl. Sešlo se okolo padesáti rozveselených a zdravě vyhlížejících starších lidí, důchodců. Hovořili o tom, jak se připravovali na nadcházející závody.

Odpoledne jeli naši přátelé do dalšího střediska, Methow, v severním Washingtonu, zatímco Emily a já jsme se vrátili navečer do Wenatchee. Na obrázku vpravo nahoře je ukázka jídla, a dole jablečné sady v Kanadě, podél řeky Similkameen. Usedlíci v údolí se zuby nehty brání vytvoření nového národního parku v tomto krásném údolí.

  Klikni vpravo na šesti minutové video z našeho lyžování, APEX 2009.

Když klikneš na obdélníček napravo, promítne se video na celou obrazovku. Zapni si zvuk!

10. úterý Byl nádherný den, který začal úchvatným východem slunce. Na obrázku je vůbec první most přes řeku Kolumbii, mezi tímto místem a ústím Kolumbie do Tichého oceánu, zhruba 800 km po proudu. Nyní se používá pro chodce a cyklisty, a vede přes něj jak člověk veliké zavlažovací potrubí. Doháněl jsem práci z pondělí, převáděl platby, nabízel dodávky, atd., a komunikoval jsem s přáteli.
11. středa Hospodářská krize zasáhla i mou firmu. Tento den stornoval a požádal o navrácení objemné zálohy zákazník, který si před dvěma roky objednal dvousedadlový kluzák z Litvy. Nyní si ho nemohl dovolit. Platil jsem i jiné platby, a sledoval, jak se rezervy mé firmy scvrkávaly. Jsem zvědav, zda předplacené služby a zboží budu v pořádku doručené. Šel jsem zas k zubaři, nejspíš si budu muset nechat udělat novou korunku na jedné stoličce vzadu, která dostala trhliny. Večer jsem sestřihával video z lyžování v Apexu.  
12. čtvrtek Veslování bylo skvělé, i když bylo pošmourno. Povával jen vánek a teplota byla jen pár stupňů pod nulou. Objel jsem svou obvyklou trasu, viděl několik orlů a zpíval si. Zbytek dne jsem strávil v práci, převážně komunikováním a nabízením služeb své firmy.
13. pátek Platil jsem účty a hovořil s klienty. Odpoledne jsme vyrazili na lyžařský okruh okolo líhně lososů v Leavenworth s přáteli ze šlapací party. Na večeři jsme se sešli v domě Monteho a Judy a promítali si video z Apex.
14. sobota   Věnoval jsem Emily coby dárek ke svátku Valentýna pečlivé vyčištění kuchyňské spíže.
 

Princezna Breanna Allstot, královna Katherine Safar, and princezna Rebecca Higgins, všechny z Wenatchee. (WORLD PHOTO/DON SEABROOK)

Veslování na klidné Kolumbii jsem odložil až na odpoledne, kdy jsem náhodou viděl na doku vedle loďárny jednoho fotografa zvěčňovat jednu z později večer zvolených místních princezen "Jablečného festivalu."

  Večer jsme šli do naší unitariánské pospolitosti na koncert folkového zpěváka a skladatele Mike Stearna (vpravo). Byl s ním i výborný tenorista William Limbach.
15. neděle V kostele unitariánů byl hlavní program o výročí Darwina a vývojové teorii. Přednesl ho učitel přírodních věd na střední škole v Leavenworthu, náš známý Dayle Massie. Šokoval nás sdělěním, že víc jak čtyřicet procent jeho školáků nevěří ve vývoj, ale ve stvoření Bohem, a plných šedesát procent nevěří, že člověk a opice mají společné předky. Večer jsme strávili společně u nás doma s přáteli Larrym a Penny. Náš syn Evan vyrazil do Portlandu na čtyřdenní služební cestu z práce. V pondělí se tuším chce zúčastnit cyklistické recese ZooBomb (klikni pro video).
16. pondělí V pondělí byl svátek. Nejprve jsem vyrazil k zubaři. Gary mi zajistil prasklou stoličku č. 18 dočasnou korunku, než laboratoř vyrobí stálou. Odpoledne jsme šli s Emilí běžkařit na trasách okolo líhně lososů. V rybím tematu jsme pokračovali; k večeři si upekli pstruha. Pak si promítli tchajvanský film od režiséra Ang Lee, Jíst Pít Muž Žena o láskách tří sester a jejich ovdovdělého otce - šéfkuchaře.
17. úterý Veslování bylo dnes úplně fantastické. Ráno jen jeden pod nulou, naprosté bezvětří, Měsíc svítil. Slunce vyšlo, když jsem byl na skifu už u soutoku s Wenatchee. Začalo krásně sálat, a brzy jsem již byl jen v tričku, kulíšek, bunda, i rukavice svléknuté, tak nádherně bylo. Podívej se na videjko vpravo:

Video - Veslování na Kolumbii

Když klikneš na obdélníček napravo, promítne se video na celou obrazovku. Zapni si zvuk!

18. středa   Sluníčko nádherně sálalo, když odpoledne jsme se s Emilí prošli podél Kolumbie po stezce pro pěší a cyklisty. Večer na schůzi výboru vodáckého klubu jsem se dozvěděl detajly o pronájmu nové loďárny od města.
19. čtvrtek Zas bylo veslování nádherné. Ráno na nule, pošmourno, bezvětří. Obvesloval jsem svou obvyklou trasu, byla vyšší voda. Zbytek dne jsem pracoval a komunikoval.
20. pátek Bylo krásné ráno. Vyřizoval jsem zakázky. V poledne jsme s Emilí převáděli investice v bankách; šlo jim to ohromně pomalu. Není divu, že při takové produktivitě je bankovní krize. Odpoledne jsme šli lyžovat na běžkách u líhně s Ranou, Lynnem, Drew a Cathy, sníh byl ještě dobrý, namrzlý, přestože bylo dost nad nulou. Povečeřeli jsme zas U Gustafa.
21. sobota Podruhé letos jsme vyrazili s Emilí na sjezdovky, sešli se ve středisku nad údolím s Drew a Cathy, a jezdili s nimi celý den. Sníh byl rychlý a sjezdovky perfektně upravené. Sluníčko svítilo a byl jen vánek, nádherný den. Večer jsme strávili s asi dvaceti známými z pospolitosti unitariánů na Kruhové večeři u Larryho a Laurie. Po dlouhé odmlce jsem si zas zahrál šachy, s Larrym. Uvědomil jsem si, kolik mě obě dnešní časem pozapomnělé činnosti, sjezdaření a šachy, jako již tolikrát předtím potěšily. Večer jsem na obloze hledal dvojocasou kometu Lulin. Evan se zúčastnil cyklistického závodu po kopcích v okolí Seattlu, Chilly Hilly (klikni pro video), spolu s dalšími 4300 cyklisty.
22. neděle

Cestou na veslování jsem obdivoval okolní kopce...

Navečer jsme pomáhali s Emilí při výdělečné aukci na podporu místního symfonického orchestru, a pak si vyslechli koncert. Po něm jsme zas pomáhali s odklidem stolů, lavicí, stupňů na jevišti.

Místo do kostela unitariánů jsem zamířil do chrámu přírody. Vesloval jsem tentokrát jen po Kolumbii, bylo to zas prima, voda jak zrcadlo.

23. pondělí Byl jsem u soudu za nesprávné parkování při výpravě pro vánoční stromeček. Nejdřív jsem omylem čekal v síni těžších případů, pak v mé, kde mi zmenšili pokutu na polovinu... Uvědomil jsem si, jak můj případ byl malicherný v porovnáním s jinými.. kdy jsem viděl třeba dva vězně, jak jim prodloužili věznění, civilistu, kterého odsoudili k 180 dnům vězení za opakované řízení auta v opilosti, dalšího, jednonohého, který musel zaplatit velkou částku za ježdění bez řidičského průkazu, atd.
24. úterý Veslovalo se mi skvěle, bylo pošmourno, ale v mé duši lahodně. Od horních peřejí začlo krápat a pak mírně pršet, dovesloval jsem mokrý, ale nepromočený. Toto byl snad první letošní déšť. Bylo prima slyšet píseň kapek na hladině a pak u doku šelest, jak kapky dopadaly na listí pod stromy.

Pak se vyjasnilo, a pracovalo se mi hezky, za sluníčka.

Večer jsme si s Emilí promítli český film, Obsluhoval jsem anglického krále. Před lety jsem četl tuto Hrabalovu knížku, netušil jsem tehdy, že se s jeho příběhem setkám znovu úplně někde jinde. Film se mi moc líbil.

Déšť ? Co je to?

25. středa Celý den jsem strávil v kanceláři, i když bylo hezké sluníčko, jarní počasí. Telefonoval jsem a odpovídal na emajly.

Karla bere kurz fotografie, klasické, ještě s filmem. Zde jsou její první výtvory. Klikni sem.

 
26. čtvrtek   Ráno bylo na nule, trochu větrno, nabalil jsem se, ale pak, když se utišilo u doku, jsem se vysvlékl. Udělal jsem dobře. Jak vyšlo sluníčko, bylo nádherně a čím dál tím větší teplo. Vyvesloval jsem svou obvyklou trasu.

Dnes byl poslední den, kdy jsem ještě obdivoval náš vánoční stromek v obývačce. Pak jsem ho vynesl a rozstřihal na malé kousky. V půli února fungoval jako strom Valentýna, s plno srdíčky. Se stálým zalíváním vydržel čerstý až do posledních dnů, jehličky neopadávaly.

27. pátek Popřál jsem Milanovi k jeho nadcházejícm narozeninám. Potěšilo mě , že se cítil dobře na duchu i na těle.

Odpoledne jsme šli s přáteli běžkovat - snad letos naposledy, na trase u líhně lososů.

Večer jsme se zúčastnili přednášky o putování divoké zvěře přes lidmi jim nastavené překážky, jako dálnice, atd., a co stát plánuje, jak jim migraci ulehčit.

 
28. sobota

Když klikneš na obdélníček napravo, promítne se video na celou obrazovku. Zapni si zvuk!

Hög Loppet 2009 VIDEO

Zúčastnil jsem se tradičního horského putování po hřebenech z vrcholu místního lyžařského střediska až na silniční průsmyk asi 35 km vzdálený, spolu s dalšími 400 nadšenci. Podívej se na video. Byl to skvělý zážitek, ani se mi nechtělo zpět domů.

Jaký byl únor tvůj?