Vítkovy noviny

únor 2011


Čas a teplota ve Wenatche

Rubriky: Index novin | Plachtění | Práce | Veslování | Videa | Evan | Pošli mi email

Nápověda: Klikni na obrázek a otevře se zvětšenina. Klikni na Index vydaných novin pro jiné měsíce. Klikni na podtrhnutý text pro spojku na další odkaz.

   
1.2. Veslování. Slunce oslnivě zářilo, musel mít brýle, byl klid, mínus -9°C. Vysoká voda. Vzal to deltou, zas novou trasou, po Wenatchee okolo domku u mostů, k peřejím, nahoru k haldě oblázků a zpět. U doku jsem udělal fotku skifu s rampouchy.

Více fotek...

2.2. Práce. Můj kamarád a konkurent Chris vyhrál výběrovou soutěž pro dodávku nových pěti akrobatických kluzáků pro leteckou akademii USAF. Zvolili model DG1001, který on dováží. Poslal jsem mu gratulaci. Možná jeho firma dostane zakázku i na dalších 14 cvičných kluzáků, DG1000.
Zaplatil jsem v korunách za polovinu objednaných přístrojů zásobovatelům.
Dolar se zřítil pod 17 korun. Hrůza z mého hlediska, výborné pro turisty z ČR sem.

Šlapání. Po práci využil posledního dne sluníčka, než mělo přijít zas pošmourné počasí, na výšlap ke hřbitovu starousedlíků. Tam jsem si dopřál dobrot a četl knížku.
Více fotek...

Kocour. Vzal jsem Pumpkina k veterináři, nakoupit speciální stravu pro jeho selhávající ledviny. Dr. Thompson přidal dvě NH plechovky, aby dostal více bílkovin.  
3.2. Veslování. Byla vysoká voda, pod mrakem, klid, nakonec sucho, -5°C. Vyrazil jsem deltou, tam byly dva páry heronů, ladně se vznesli a poodlétli. Kus výše byl zas pár orlů. Pod hlavním silničním dvoumostem nahlodali bobři zas kus do kmenu obřího topolu. Na druhé straně u mostu byly zajímavé domy. O kus dále proti proudu u peřejí byly zajímavé kořeny.

Více fotek...

Práce. Kunovická továrna nechává jednu německou firmu vyvíjet postup na uschopnění uzemněných kluzáků L-13 Blaník, místo aby ho vyvinula sama. Snažím se být optimistou ohledně výsledku.

4.2. Práce. Balil a zavezl zásilky na letiště.

Procházka. Prošel se s Emilí částí čtvrtě v okolí našeho domu.

Galerie. Umělecké galerie měly den otevřených dveří. Seznámil jsem se s pár tvůrci a slyšel, jak vyrábějí šperky a malují. Inspirující. Šli jsme do tří galeriií a muzea.  

Dobročiný koncert. Sešlo se asi pět set lidí, kteří podporují stavbu nové budovy pro výuku umění na juniorské vysoké škole. Hrály a zpívaly ty nejlepší skupiny, orchestry a chóry, které se v tomto údolí vyskytují. Ukázky (videa):
Symfonie města Wenatchee
Chór juniorské vysoké školy

5.2. Veslování. Zase jsem pomohl ochrnutému vodákovi Glenovi. Jeli jsme ve třech, připojil se i vedoucí klubu, Skip. Byla nízká voda, jeli jsme k peřejím, koupališti a zpět.

Více fotek..

Muzeum. V místním muzeu předvádělo pět herců, situace od roku 1811 do 1933. Jeden byl pra-pravnuk objevitele Davida Thompsona, který jako první zmapoval celý tok řeky Kolumbie, a většinu z ní "zabral" pro Velkou Británii, v roce 1811. Další byli Indiáni Venači.. jejich poslední náčelník.. v 1933.. Tomu staršímu je 81 let, ten druhý je jeho syn. Pak spolu zazpívali píseň o jejich rodinné historii, kdy v roce 1877 místní indiány americká vláda násilně přesídlila do rezervace, se slibem, že mohou volně lovit na soutoku Rampouchové řeky s Wenatchee (tam, kde v Leavenworth je golfové hřiště, kde běžkaříme), a že jim, jejich kmenu Venači dle úmluvy z 1877 tam patří 10 km2 půdy.. tu jim nikdy USA nevrátily.
Večeře šlapačů. Pozvali jsme naše přátele k nám domů. Nejprve jsme povídali s koštováním piv, pak jedli pizzu a hráli společenské hry.
6.2. Unitáři. Vedoucí výchovy dětí odstoupila, i její pomocnice. Tři ženy mluvily o tom v co věří, v rámci prvního principu unitářů - respektu pro právo každého jedince na neodebratelnou hodnotu sebe a na důstojnost.

Šlapání. Emily přišla z kostela s pozváním od kamarádky Diany jít s ní na výšlap v kaňonu nad jejím domem. Šli jsme ve třech, bylo pošmourno a sychravo, ale na šlapání prima. Fotka je z místa asi 3 km vzdáleného od domu Diany, poblíž konce toho kaňonu. 

Pumy. Od známých ochranářů jsem dostal fotky zachycené automatickou kamerou, v kaňonu Palisades,vzdušnou čarou 16 km od mého domu na východ.
7.2. Veslování. V noci se přehnala velká větrná bouře s deštěm, všude vše rozbahnila, a foukalo to přes 60 km/h. Ráno však byla hladina řeky jak sklo, teplo, dva orli, stádo srn, k peřejím a haldě. Tak teplo, že se vysvlékl do trička s krátkými rukávy.

Více fotek..

Západ slunce. A pak se ukázal Měsíc, natočený bříškem dolů jak mistička.
8.2. Převozné domy. Prošli jsme se čtvrtí asi padesáti domů, jejichž majitelé si je mohou přetáhnout na kolečkách kam se jim zachce. Zdálo se mě však, že ty domy se už nejméně pětadvacet let nepohly, podle vegetace okolo nich.

Více fotek..

9.2. Veslování. Foukal ledový vítr, bylo -4°C, slunce zářilo, brýle. Vesloval zvolna, deltou a k peřejím. U peřejí je vysoký most, přes který jde zavlažovací potrubí (obr.). Pak k haldě. Zpíval si a počítal.

Film. Večer jsem dosledoval finský film "Má máti" od režiséra Klauze Härö o evakuaci finských dětí do neutrálního Švédska v druhé světové válce, a jak to působilo na devítiletého kluka, který se cítil odvržen svými biologickými rodiči a odtažen od svých adoptivních. Emily při dřívejším jeho sledování nemohla vydržet deprimující průběh a dál se nedívala.

10.2. Nový človíček! Laďovi a Zdence se narodil syn, Jakub ! 49 cm, 3,2 kg, v noci ráno 10.2.2011. Vše u něj i u maminky je OK. Gratuluji a těším se z vašeho štěstí!
11.2. Veslování. Byla ohromně vysoká voda, tak jsem se mohl pustit zas novými trasami deltou, k peřejím a k haldě.

Více fotek...

Minibus. Vyzvedl opravené auto, levá strana, která byla zdemolovaná od srážky se srncem, zas vypadala jak nová.

Běžkaření. Odpoledne jsme v šesti vyrazili na tratě u líhně lososů, a pak povečeřeli .. až na mě.. v restauraci U Gustava.
Pánská jízda. Já pokračoval do domu kamaráda Bena, který zorganizoval slepé koštování čtyř druhů červených cabernetů sauvignon, vedené dvojicí vinných znalců. Sešlo se asi patnáct mužů, většinou z naší pospolitosti unitářů. Po oficiálním programu se debatilo ve skupinkách či ve dvojicích.
J
á mluvil soukromě s jedním mužem, Bobem, setkal jsem se s ním poprvé. Ten se mi svěřil, že má mozkový nádor.. začlo mu to před třemi roky nádorem v podpaží.. melanoma.. a pak vloni v červenci měl operaci mozku. Tam nádor jako ořech. Dali mu naději na dva měsíce dalšího života. Ještě je tu.. v lednu místo chirurgie se podrobil ozařování toho mozkového nádoru. Říkal, že má méně energie, ale jinak by člověk nepoznal, že možná každou chvíli umře. Býval inspektorem škol zde ve Wenatchee.

Více fotek..

12.2. Španělština. Učitelka Nan vedla tuto lekci na tému láska a city, za pár dní je svátek Valentýna. Nejprve jsme povídali, co jsme viděli za věci okolo sebe (ona vyzdobila učebnu), poslouchali písně zamilovaných, malovali pak, co jsme z toho pochytili a ostatní to vykládali, co si pod tím představovavali. Na závěr přizvala učitelka dvě rodilé mladé mexičanky, které povídaly o svých rodinách a životních plánech.

Více fotek..

Právníci a pojišťovny. Bez optání se nás nám pojišťovna oznámila, že proplatí pětadvacet tisíc za náklady na operaci zad řidičce. Před rokem jsem do ní zezadu narazil, tak "prudce", že policii ani nestálo za to mi dát pokutu či sepsat protokol. Nyní právníci její a mé pojišťovny si vesele postrkují odškodnění. Pořádně nám to s Em zkazilo náladu na víkend. Snad se v pondělí vše vysvětlí.

Večeře a divadlo. U přátel Larryho a Penny, prima, pak jsme šli spolu do Divadla u Řeky, které uvedlo hru od Paula Rudnika Nenávidím Hamleta. Bylo to docela dobré, jeden z herců byl můj známý, ten hrál toho starého Hamleta.

Více fotek...

13.2. Veslování. Bylo 5°C, klid, sluníčko. Nízká voda, vyvesloval k železničnímu mostu a pak k hornímu skladu.
Unitáři. Program byl dosti hlučný, povětšinou bubnování.

Běžkaření. S Emilí jsme si vyrazili odpoledne na trasu u líhně. Sníh se rapidně vytrácel. Ten běžec jsem já.

Syn Evan. Zas po čtrnácti dnech jsme si promluvili telefonem. Je v pořádku, jeho život se točí kolem intenzivního cvičení, ježdění na kole, práce a správné výživy. O svém výcviku, na který si najmul profesionálního trenéra, píše ve svém novém blogu. V práci má na starosti distribuci nového předpovídacího programu dopravních situací, zatím zdarma, aby se uchytil mezi uživateli. Jeho prázdný byt v Takomě, za který Evan musí platit hypotéku, možná brzy bude obýván. Konečně se zdá, že si ho někdo pronajme.

14.2. Svátek zamilovaných. Předali jsme si přáníčka.

Výstraha. Zasmál jsem se tolik při čtení legrácky, že jsem se pak bavil překladem z angl. do češtiny legrácky od John Clese (jeden z Monte Pythonů).. Úrovně výstrahy proti teroristům. Tu pak rozeslal ostatním.

Autokolize. Má pojišťovna po uplynutí jednoho roku proplatila odškodnění druhé straně.
15.2. Veslování. Bylo 3°C, klid, pošmourno. Nízká voda, vyvesloval k peřejím, kde právě přejížděl vlak plný krámů z dovozu, pak k haldě.

Ekologie. Večer shlédl s přáteli v muzeu dlouhý film o návrhu na odstranění čtyř přehrad na Zmijí řece; film byl tak napínavý, že jsem několikrát při něm usnul.

16.2. Práce. Pracoval jsem na dodatku k příručce a pak jí odeslal s dobrým pocitem.  
17.2. Práce. Vstal již před pátou a zúčastnil se celosvětové telekonference dealerů s kluzáky z litevské továrny.

Veslování. Byl krásný východ slunce, klidná voda, -3°C bezvětří, sucho. Plno hus, tryskáčů kachen, orli. Deltou k peřejím a k haldě.

Cestování. Odpoledne jsme vyrazili na čtyřhodinovou jízdu autem na sever do Kanady na čtyřdenní lyžování s šesti přáteli ze skupiny šlapačů.

17.2. až 21.2. Běžkaření v Kanadě.

Běžkařské středisko Nickel Plate.

Ubytování hned kousek (6 km) vedle pod horou Apex, u sjezdařského střediska.

Více fotek..

Humorné průpovídky: Den 2: Musíme jít lyžovat? Den 3. Opravdu musíme zas lyžovat? Den 4. Myslíte to vážně, že... ?

Hráli jsme malovací a psací hru, všichni se ohromně nasmáli. Největší úspěch měl Monte.. který interpretoval obrázek s lidskou hlavu na talíři mezi ostatní zeleninou takto: "Číšníku, vy jste to spletl, já chtěl hlávku zelí!"

Kontrola na hranicích zpět do USA: Máte maso, z ovce nebo kozy? (Ti celníci se musí příšerně nudit.)

22.2. Práce. Zabalil velkou zásilku s přístroji. Vzpomínal.  
23.2. Veslování. Bylo 3 pod nulou. Vyrazil jsem na úplně klidnou hladinu, vyšší voda, jel deltou a k peřejím.Obloha byla zatažená, trošku prosvítalo slunce. Pak začlo sněžit a u soutoku s Kolumbií se zvedl vítr od severu. Měl jsem dvojí práci, veslovat proti proudu a proti silnému větru, a zvedajícím se vlnám. Ty při návratu byly již s bílými hřbety, jedna mě zalila prostor pro nohy. Návrat po proudu byl bleskový. Zpíval si a počítal.

Více fotek..

24.2. Hudba. Hrál jsem na kytaru a nechal se inspirovat múzou. Počasí. Napadlo asi 5 cm sněhu, tak bylo zas všude okolo bílo.
Film. Pustili jsme si velmi emotivní skotský film Milý Frankie o devítiletém hluchém klukovi a jeho matce utíkající před násilnictvím bývalého manžele, matce snažící se vytvořit v mysli syna představu o tom, jaký je jeho otec báječný, s mnoha neočekávanými vývoji. Ukázka z filmu Milý Frankie..
25.2. Veslování. Bylo -14°C, krásný východ slunce, po řece pluly ledy. Vyvesloval k haldě a zpět. Zpíval si a počítal.

Práce. Přišla zásilka, tak jsem rozesílal.

Běžkaření. Byl pěkný povrch, dost ještě zima, jezdili jsme u líhně lososů (obr.).

Po běžkaření jsme šli s přáteli z našeho šlapacího - běžkařského klubu tradičně na pivo a večeři U Gustava.

Přátelé. Na noc k nám dorazili naši dobří přátelé ze Seattlu, Debbie a Mike. Známe se již přes třicet let. Ti přijeli zúčastnit se v sobotu Hog Loppet a další den jít na sjezdovky.

26.2. Hög Loppet. Davové běžkařské putování z vrcholu hory nad Wenatchee 35 km po hřebenech do průsmyku Blewett. Zúčastnil jsem se s přáteli Debbie a Mike, a dalšími skoro pět sty lyžaři.

Má videa z předešlých ročníků Hog Loppet:
2010 - 2009 - 2008

Když klikneš na obdélníček napravo, promítne se video na celou obrazovku. Zapni si zvuk!

Hög Loppet 2011 VIDEO

Koncert. Emily připravila dobré jídlo musaka a pak jsme všichni čtyři šli na koncert Symfonie Wenatchee. Zahráli díla Mozarta (předehru k Figarovi), Prokofjeva (houslový koncert č. 1 v D), a Dvořáka (osmá symfonie v G). Nádherné.
27.2. Běžkaření. Původně jsme chtěli jít na sjezdovky nad městem, ale tam byla vánice. Zatímco Em šla do kostela unitářů, já vzal Debbie a Mika do střediska Hřeben Ozvěn poblíž fjordového jezera Chelan. Tam kupodivu bylo bezvětří a i prosvítalo sluníčko, skvělé. Na závěr jsme obdivovali kruhouvou klubovou chatu, jurtu, kterou si klub postavil před třemi roky. Viz více fotek...
28.2. Blahopřání. Popřál jsem vše nejlepší bratrovi k narozeninám.


Jaký byl únor tvůj?