Vítkovy noviny

Čas, teplota a počasí ve Wenatchee

únor 2012

Rubriky: Index novin | Plachtění | Práce | Veslování | Videa | Evan | Karla | Pošli mi email

Klikni na obrázek a otevře se zvětšenina, včetně počasí nahoře. U odkazu na "Více fotek..": jak se ti otevře prohlížeč, stiskni F11 pro promítání na celou obrazovku. A když je v textu něco podtrhnutého, tak je to odkaz na další podrobnosti nebo video.

Středa 29. února

Jaký byl únor tvůj?

Pomyšlení. Povzpomínal jsem na tebe...

Práce. Nabízel jsem použitý kluzák z Litvy zájemci v Georgii.

Běžkaření. Ráno jsem po odklizení sněhu od domu (viz fotky..) vyrazil na nedaleká školní hřiště.

Úterý 28. února  
Narozeniny. Popřál jsem Milanovi vše nejlepší k jeho výročí.

Film. Promítli jsme si večer s přáteli Monte a Judy dramatický film Klíč Sáry.

Práce. Domlouval jsem se s litevskou továrnou, dealerem v Anglii a majitelem kluzáku v USA o zaslání výstavních panelů. Také jsem si popovídal s Luďkem o jeho výzvách a o možnostech rozproudění prodejí zástaveb elektrického pohonu do kluzáků.

Přátelé. Potěšili mi nezávisle na sobě Zdenál a Ivan podělením se o své zajímavé zprávy.

Knihy. Dočetl jsem knížku Kolíbka od Kurta Vonneguta, a začal číst knížku vydanou v 1909 literátem Sherwin Cody, obsahující nejslavnější krátké povídky od Boccacia, Balzaca, Dickense, atd.

Pondělí 27. února  
Doktor. Emily šla k ortopedovi na kontrolu a pro povolení začít dávat váhu na levé chodidlo. Byla zklamaná, že má ještě další dva týdny nechat nohu hojit bez zatížení.

Veslování. Bylo -6°C a foukalo to od severu. Po Kolumbii se hnaly vlny. Vzal jsem to deltou a na od větru chráněné Wena jsem vyvesloval třikrát k peřejím, pak zas deltou zpět. Až poslední 1 km jsem se musel prodrat po Kolumbii vlnami s bílými hřebeny, které mě pravidelně zaplavovaly, ale neohrozily.

Víc fotek..

Neděle 26. února  
  Zůstal jsem doma a utvářel videa z včerejška.
Sobota 25. února Zúčastnili jsme se s Emilí Kruhové večeře v domě Dona a Carol. Sešly se asi dva tucty unitářů.
Náhradní Hog Loppet. Přestože oficiální putování bylo ráno zrušeno, nenechal jsem si ujít příležitost projet si aspoň tu nejzajímavější část putování. Viz Mapa a video.
Potěšil mě Zdenek svým poukázáním na stav planet a podělením se o svůj nejnovější nápad na jaro.
Hog Loppet. Oficiální putování po hřebenech z vrcholu hřebenu Mission do průsmyku Blewett bylo zrušeno pro silný vítr, nefungující lanovku a možná i jiné důvody. Přes čtyřista lyžařů se to ke svému zklamání dozvědělo těsně před nastoupením na první lanovku. Přehraj si video.
Pátek 24. února  
  Strávil jsem den v práci rozesíláním zásilek zákazníkům. Potěšil mě Milan svým dopisem. Odpoledne jsem běžkařil za deště u líhně a potom se byl podívat na pietním obřadu ve středisku Spící Paní pro jednoho (John Brenen) z tří lyžařů, které zabila v neděli lavina v průsmyku Stevens. Byly tam stovky lidí.
Čtvrtek 23. února  
Projížďka. Bylo nádherné počasí, perfektní na šlapání. To ale Em nemohla se svou nohou, tak jsem jí vzal na projížďku na východní stranu kaňonu Kolumbie nad městem. Pak jsme museli natankovat. Od rána vyskočila cena benzínu o 4%, u nejlevnější pumpy na $0,93/l.

Veslování. Vyrazil jsem na úplně klidnou hladinu, deltou a k peřejím, pak k haldě a zpět. Viděl kormorány, bobra, fotil volavku, ne moc povedeně.

Víc fotek...

Neboj! Žádné kanony, jenom moje vesla, zatím neusazená v závěsech...

Středa 22. února  
  Práce. Vzdělával jsem se o elektrických bateriích pro letecké pohony.
Úterý 21. února  
Práce. Přišly mi vítané zásilky.

Veslování. Nad hřebenem Jumpoff se vlnily lentikuláry, ale na vodě byl naprostý klid. Vesloval jsem k peřejím a haldě. Past na bobry zmizela. Pocítil jsem pauzu ve cvičení, ztuhlé svaly se mi uvolnily a bylo mi skvěle.

Pondělí 20. února  
Práce. Em měla volno (svátek prezidentů), já dělal v kanceláři. Laviny. Přes víkend napadlo v Kaskádách skoro 70 cm sněhu. Poblíž nedalekého lyžařského střediska Stevens zabila lavina tři zkušené lyžaře z Leavenworthu. V průsmyku Snoqualmie v tu samou neděli přišla o život další osoba. Video. Novinová zpráva.
Neděle 19. února Večer jsme se vraceli s Emily přes průsmyk Snoqualmie zpět do Wenatchee.
Školení leteckých instruktorů. Od osmi rána do sedmi večera jsem řešil scenária na téma rozhodování v rizikových situacích při startech a přistáních, počasí a o pedagogice. Výuka dávala důraz na předávání nejen mechanických zručností studentům, ale zvlášť na osvojení si dovedností v letovém rozhodování a schopností úspěšně se vypořádávat s rizikovými situacemi. Letos poprvé po dlouhé době nám prodloužení vydali na místě. Tudíž odpadlo otravné následné vandrování po úřadech, aby mi obnovený průkaz konečně vydali. I tak jeho vydání trvalo neúměrně dlouho, přes použití webových stránek letového úřadu USA na to speciálně vyvinutých (IACRA).
Sobota 18. února  
Koncert. V nádherné hale univerzity PLU jsme vyslechli hru kytaristů Elizabeth Brown & Stephen Howland, nejprve klasickou a pak jazz se zpěvačkou - skladatelkou Courtney Fortune.
Rodina. Na večeři v mexické restauraci a následný koncert jsme se sešli s Adamem a Karlou.
Školení plachtařských instruktorů. Od osmi rána do šesti večera jsem spolu s třiceti dalšími piloty a instruktory řešil scenária na téma bezpečnosti létání, provozu letišť, vzdušného prostoru, předpisů, aerodynamiky a pilotáže. Bylo prima si osvěžit vědomosti a sejít se se známými.
Pátek 17. února  
Cesta do Seattlu. Přes víkend jsem měl školení. Vyrazili jsme s Emilí z Wenatchee odpoledne a večer dorazili do deštivého Seattlu. V restauraci Argentina jsme se sešli na popovídání se Zorou. Povídali jsme o zážitcích z minulosti, zaměstnáních a o dětech.

Práce. Em měla volno a já dělal půl dne.

Čtvrtek 16. února  
Bylo mi skvěle.

Veslování. Na Kolumbii byla vysoká voda jak zrcadlo. Vzal jsem to jiným ramenem deltou, a u peřejí jsem se rozhodl se jimi prodrat nad ně. Povedlo se! A dokonce pak i za velký balvan k tišině pod třetími peřejemi (fotky odtamtud). Sjel jsem pak po proudu tentokrát špičkou skifu proti proudu. Tak jsem viděl kudy jsem plul (nebyl jsem zády v protisměru). Vůbec jsem si nenacákal. Na Wena i Kolumbii byl naprostý klid. Viděl jsem zas několik orlů. Otočil jsem okolo skály kormoránů.

Více fotek..

Středa 15. února  
Viry. Emily nešla do práce.i Práce. Dokumentoval jsem kyslíkové láhve a podal zprávu Luďkovi.
Úterý 14. února  
Veslování. O orlech, bobrech a kormoránech.
Viz fotky...
Komentář: Neobvyklé, že dva druhy orlů by seděli tak blízko vedle sebe (no, perspektiva klame.. ve skutečnosti byli od sebe asi tři metry, ale stejně). Povídal jsem si s nimi, ale konverzace nikam nevedla. Po chvíli se zdvihl bílý, odletěl na západ, a pak zlatý, ten na východ. Později jsem natrefil na co se mi zdálo jako vyhozená matrace z postele. Někdo u ohryzaného topolu narafičil past. Nahoře k ní přivázal pár klacíků, jako lákadlo. Náhodou se objevila motorová loď. Nevím, zdali to tam dali oni, či kdo.   Poslední zajímavost je ze skály kormoránů. Tam se rozrůstá jejich kolonie, napočítal jsem jich dnes dvanáct.
Pondělí 13. února  
Pajdání. Už druhý týden se Emily pohybuje jen po jedné noze, a podpírá druhou buď berlemi nebo na malém skútru. Mezitím se jí hojí zlomenina na levém chodidle, znehybnělém v upínací orto-botě. A já se zotavoval z mírné horečky.

Proklamace. Guvernérka tohoto státu uzákonila dnes právnost manželství mezi homosexuály.

Výročí. Dnes před šedesáti sedmi léty zahynulo při náletu amerických bombardérů svrhujících zápalné bomby skoro dvakrát tolik lidí co v Hirošimě. O život přišlo v Drážďanech přes 130.000 lidí.

Neděle 12. února  
Unitáři. Pastorkyně Carmen mluvila o Bohu coby Neznámu..

Veslování. Začlo v husté mlze ale ku konci bylo krásné sluníčko. Viděl jsem několik orlů. Voda byla jak zrcadlo. K peřejím a haldě.

Film. Promítli jsme si Glory, film o nasazení první černošské vojenské jednotky během občanské války v USA.

Sobota 11. února  
Sjezdování. Zatímco Em šla na španělštinu a pak pomáhat s přípravou zákusků na večerní komorní koncert, já jsem se vypravil do nejistého počasí na sjezdovky nad městem. Ukázalo se, že na hřebenech bylo krásné sluníčko.

Víc fotek a videjko...

Pátek 10. února  
Počasí. Pršelo, všude tekl tající sníh.

Práce. V kanceláři a pak domácí úklid, luxování, praní.

Běžkaření. Vyjeli jsme v šesti na mokvavé tratě u líhně. Večer se připojili Monte a Emily, každý z nich s nějakým neduhem.

Víc fotek..

Čtvrtek 9. února  
Počasí. Bylo nad nulou a pošmurno. Práce. Zpracovával jsem všechny své poznámky z výstavy a rozesílal uchazečům lákavé nabídky ke koupi dalších kluzáků.

Pomoc. Organizoval jsem pro Luďka záchranu kyslíkových lahví uvízlých v SFO.

Středa 8. února  
Veslování.

Klid, vyšší voda. Viděl jsem dvě srny u delty, pak jsem zamířil k peřejím. Okolo jel dvoupatrový kontejnerový vlak. Pak jsem vesloval od soutoku na druhou stranu Kolumbie. Bylo mi skvěle.

Víc fotek...

Úterý 7. února  
Úplněk. Práce. Zařizoval jsem zápis vlečného vozu do matrik, zas něco pro úřední šimly.
Pondělí 6. února  
Veslování.

Trochu to foukalo, cítil jsem nezvyk ve svalech (šest dní jsem nevesloval), vzal to deltou k peřejím, a pak proti proudu, zpíval a počítal. Po proudu zas dost vlny. Krásně si pocvičil.

Víc fotek...

Práce. Vrhl jsem se do zpracování nakupených objednávek a odeslal je zákazníkům.

Neděle 5. února  
Let z Rena do Wenatchee.

Vracel jsem se z výstavy domů.

Víc fotek...

Čtvrtek až sobota 2. až 4. února  
Tým na výstavě. Zprava doleva: Vytas, ředitel litevské letecké továrny; Robert, letecký mechanik; Luka a Maja, výrobci elektrických pohonů; já; a Renny, nový majitel kluzáku LAK-17Bfes.
Rozkládání kluzáku, rozloučení.

Zatímco nejvíc zahleděný fanda přihlížel, rozebrali jsme kluzák a dali ho do vlečného vozu. Doufal jsem, že zájemce na fleku podá objednávku, leč nestalo se. Jediné, co jsem na výstavě prodal a i dostal zaplaceno, byly malé modely kluzáků. No nic, toto je začátek!

Více fotek...

Povídání, večeře.

Povídání o kluzácích pokračovalo dlouho do nocí. Dozvěděl jsem se plno zajímavých příběhů z Litvy, Slovinska, Čech, Kanady, Ruska, Států. Obsluhující zastupovali zbytek světa - byli z Iránu, Filipín, Mexika, Thajska, Austrálie a kdo ví kde odkud všude jinde. V jednom okamžiku jsem spočítal, že jsme u jednoho stolu mluvili šesti různými jazyky.

Více fotek...

Výstavování kluzáku.

Kluzák LAK L17-Bfes, nejnovější výrobek litevské továrny Sportine Aviacija, budil velký zájem mezi účastníky veletrhu. Jako jediný vystavovaný měl vrtuli s elektrickým pohonem. Konstruktér a výrobce motoru byl také přítomen, se svou ženou. Jsou ze Slovinska.

Více fotek...

Výstava SSA 2012.. kluzáky a stánky.

Ráno jsem obešel celou halu, než se dostavili zájemci, a udělal fotku všech exponátů i budek.

Více fotek...

Středa 1. února  
Sestavování kluzáku a poutačů.

Povedlo se! Kluzák dorazil na místo výstavy včas, a nepoškozený. Přijel s ním jeho zbrusu nový majitel s pomocníkem, a z Litvy ředitel továrny, která kluzák vyrobila. Tak jsme měli dost rukou na sestavování kluzáku. To nám šlo více od ruky, než sestavování poutačů.

Více fotek...

Ubytování v Reno. Více fotek...  
Úterý 31.1edna  
Let ze Seattlu do Rena. Víc fotek...