Vítkovy noviny

ÚNOR 2016

Teplota
a počasí ve Wenatchee

Rubriky: Jiné měsíce | Plachtění | Práce | Veslování | Videa | Evan | Karla | Pošli mi email

Klikni na obrázek a otevře se zvětšenina. A když je v textu něco podtrhnutého, tak je to odkaz na něco dalšího.


Z letiště na západ

Z hřebenu na východ


Hezký den!
28. neděle a 29. pondělí

850 km do Oregonu

Během dvou dní jsme se přesunuli, s přenocováním v Bendu, na jih Oregonu do Ashlandu za rodiči Em, abychom se spolu potěšili. Navečer jsme se viděli s Karlou, na letišti v Medfordu, než odletěla na týden do San Franciska za prací a navštívit svého bratra.
27. sobota

Koncert symphonie a sboru

Zimní koncert šedesátičlenného orchestru Wenatchee Valley Symphony a osmdesátičleného chóru Columbia Chorale byl úchvatný. Zde jsou pro tvůj poslech nahrávky, které jsem udělal:

Mendelssohn - 6 lieder in freien zu singen

Brahms - Schicksalslied op 54

Beethoven - Devátá symfonie, část 1, Alegro

Beethoven - Devátá symfonie, část 2, Scherzo

Beethoven - Devátá symfonie, část 3, Adagio

Beethoven - Devátá symfonie, část 4, Presto

(Ta poslední část je na svou dobu ohromně revoluční a převratné hudební dílo. I když tě možná vážná hudba moc nepřitahuje, melodii nejspíš rozpoznáš.)







27. sobota


MOOSE DEWLAP CITIZEN TREK

28 km přespolní běh na lyžích . Přehraj si video >> 
26. pátek

Veslování

Byl klid, 1°C a na focení málo vzrušivých motivů. Cestou k soutoku jsem zachytil osamělou husu. U peřejí jsem si dal výzvu, prodrat se jimi. Nejen že se mi to nepovedlo, ale pěkně jsem si nabral, ponožky i zadek měl promočené. U koupaliště jsem nastavil obličej sluníčku... a pak u horního mostu si povídal s volavkou. Po náhodném hovoru na doku s jedním starším panem, Limem, z Malajsie, jsem hupsnul do Kolumbie a krásně osvěžený odjel na poštu a do vany. (1/4).

Zbytek dne jsem strávil v kanceláři a domácími pracemi ..


25. čtvrtek

Práce

Jestlipak měl čtenář někdy tu radost odpočítat sedm set nýtů?
Strávil jsem celý den v práci a i pak večer s přípravou federálních daní.
24. středa

Veslování

Na vodě byla dnes všehochuť - bažant, dokončený dům na ostrohu nad řekou Wenatchee  poblíž silničního mostu, květy stromů v rozpuku a melancholické odrazy oblohy v severní deltě, scenérie u roury a haldy. Byl nádherný klid na rozjímání. A osvěžení u doku. (1/4)

Práce

Na veletrhu jsem měl nápor, ale nyní následuje období skutečného zápolení. Plno zákazníků se chová jak ostýchavé husy na vodě - chtěli by rádi koupit kluzák, ale nacházejí rozličné důvody, které jim v tom brání. Úsměvně a trpělivě jim vracím vysvětlení, která jim snad umožní překonat svou
zdrženlivost (a jejich partnerů-rek). 
23. úterý

Jak se den probouzí

... před mou kanceláří. Sedm obrázků vyfocených v rozmezí dvaceti pěti minut. 
22. pondělí

Veslování

Bylo na nule, klid a jasno. Všichni živočiši mě přišli přivítat po mé odmlce - ledňáček (obr.), bělohlavý orel, kanadské husy, kachny, zlatoočky, volavky, vrány, srnky, racci i holubi do huby. Po vzduté Wena jsem se prodral k prvním velkým peřejím, pak deltou nahoru po Kolumbii, zahalekal jsem do roury a u doku se zas báječně vykoupal. (1/3,8)
Doma mě toužebně očekávala kočka Mňoukí. Při jedné mé měkké chvíli jsem jí nechal okusit jogurt z mé míchanice zrníček s banánem, a kávu, a od té doby se na obojí horečnatě třese a kvílivě mňouká, až dostane několikrát olíznout z mého prstu, zatímco sedí na okraji vany.
Odpoledne jsem balil zásilky náhradních dílů, rozesílal odpovědi na dotazy, a posílal zásobovatelům další poptávky.

Přiblížení na přistání v Seattlu
2!. neděle

Putování na západ

Po pouhých třech hodinách spánku jsem ve čtyři ráno odjel z Greenvillu do Atanty, vrátil jsem tam vypůjčené auto, letěl do Seattlu a pak jel malým autobusem do Wenatchee. Putování trvalo sedmnáct hodin.
20. sobota

Třetí den výstavy

Pokračoval jsem s Vaškem opět od rána do večera, já jsem ukazoval kluzák, pomáhal zájemcům vyzkoušet
si sezení v něm, zodpovídal jejich otázky. Vašek povídal o programu obnovy kluzáků L-13, znovurozběhnutí výroby L23 a vývinu kluzáku nové generace L23NG. Jedinou prodej, kterou jsem na výstavě dokončil a zákazník zaplatil, byl jeden model kluzáku. V pět hodin navečer jsme pomohli majiteli kluzáku složit ho do přepravního vozu, srdečně se s ním a jeho ženou rozloučili, a s Vaškem vyrazili na závěrečný banket sympozia. Tam jsme mluvili s legendami plachtění, mimo jiné s Karlem Striedickem, Jimem Paynem a ostatními. Před půlnocí jsem se rozloučil s Vaškem a připravil se na návrat do Washingtonu.
19. pátek

Druhý den výstavy

Zas od rána do večera na nohou a nápor zájemců. Tentokrát si řada jich zkoušela, zda pasují do kluzáku a při odchodu si vzali s sebou můj ceník (aby se asi večer pokusili získat svolení od manželek k nákupu). S Vaškem jsme prohovořili s plno zástupci aeroklubů a několika opraváři možnost renovace starých Blaníků dle právě v Evropě schváleného bulletinu. A se všemi zájemci jsme povídali o nastartování výroby Blaníků L23 a i L23NG. Majitelé kluzáku, který vystavuji, přidali ke svým nárokům na odškodnění jejich nákladů za vystavování i nejnovější oděrky z přepravy sem na výstavu, způsobené nevhodným továrním obložením podpěrek křídel v přepravním vozu. Tak mám o další veselost postaráno. Večer jsme s Vaškem vyrazili na společnou večeři. Cestou do restaurace jsme si všímali příprav na státní primární volby na prezidenta USA, které se tu mají zítra konat, pro stát jižní Karolinu.
18. čtvrtek

První den výstavy

Od rána do večera jsem byl na nohou a ani jediný okamžik volného času. Hned od začátku se na mě srojili zájemci o kluzáky a jejich údržbu, či možný nákup. Významně pomáhal Vašek z nové továrny na Blaníky odpovídáním na ožehavé dotazy. Zklamalo nás FAA, které sice přijalo žádost o přijmutí nové modifikace L13, ale s tím, že na to budou mít nejdřív čas v květnu a přijet na kontrolu do ČR do továrny. Nicméně den byl velmi nabitý. Večer jsem strávil s zvlášť nažhavenými zákazníky o koupi nového LAKu se zkrácenými křídly, který může sám odstartovat.

Karla

Je nadšená, že po sedmi měsících studia a praxe uspěla při závěrečné zkoušce celostátní horské služby a získala oprávnění techničky první pomoci.
17. středa

Příprava na výstavu

Kluzák LAK17Bfes, který letos na výročním celoamerickém plachtařském veletrhu budu vystavovat, mezitím doručili a sestavili mí dva zákazníci, Steve a Mike. Během polední přestávky školení jsem se setkal na oběd s Vaškem, vedoucím nové výrobny Blaníků v Přerově. Přijel na veletrh, a po skončení školení mi pomohl s pověšením transparentů. Povečeřeli jsme spolu ve středu města Greenville v jeho historické části.

17. středa

Druhý den plachtařského školení

Tentokrát jsem již neusínal a při závěrečných zkouškách jsem uspěl, instruktorské oprávění mám prodloužené o další dva roky. 
16. úterý

Koncert Yanni

Večer jsem se šel podívat na koncert hudebního fenoména Yanni, koncert, který jsem si nechtěl nechat ujít. Konal se ve stejných prostorách, kde se jen před dvěma dny producírovali kandidáti na prezidenta Ameriky za republikánskou stranu, mezi nimi i kontroverzní Trump. Koncert byl skvělý, zde pro ukázku.. Snad najdu čas a sestavím video z mých pár nahrávek. Zde je mnohem více o Yannim, z české Wikipedie.
16. úterý

První den plachtařského školení

Po jen čtyř hodinách spánku a s časovým posunem mínus tří hodin jsem našel místo konání šestnáctihodinového dvoudenního plachtařského školení za účelem obnovy svého instruktorského průkazu na další dva roky. Školení bylo velmi intenzívní. Nemohl jsem se vzdálit. (Absence se trestala diskvalifikací a celých 16 hodin kurzu by přišlo vniveč. I když by na konečném testu kandidát uspěl, obnovení průkazu by mu nedali.) Měli jsme pětiminutové přestávky vždy před plnou hodinou, s pauzou na oběd ve dvanáct hodin. Odpoledne jsem si do víček musel strkat šprejle. Při večerních zkouškách jsem uspěl jen na dvě třetiny, doufal jsem silně, aby se mi příští den vedlo lépe.

15. pondělí

Putování přes Ameriku

Vyrazil jsem do Jižní Karolíny na plachtařské školení a následný veletrh. Putoval jsem 4.860 km. Nejprve jsem se svezl v malém autobusu z Wenatchee do Seattlu. Vymožeností bylo, že uvnitř busu fungovalo pro cestující připojení na wifi. Následně jsem letěl Deltou non-stop do Atlanty, kde jsem si pronajmul auto, kterým jsem nad ránem dojel do města Greenville v
Jižní Karolíně.
15. pondělí

Rozfoukaná Kolumbie a tchoř
14. neděle


Svátek Valentýna

Na mši unitářů bylo téma, Láska.
Láska, která se dává, a nevyžaduje nic nazpět.
V pospolitosti bylo tentokrát plno lidí, skoro celá prostora byla zaplněna.
Večer jsme si upekli pizzu ve tvaru srdce.
13. sobota

Večírek s hudbou

Místní symfonie uspořádala společenský kulturní večírek s pohoštěním a hudbou v sálu muzea. Vystoupilo asi deset hudebníků.
Pomáhali jsme s Em s přípravou jídel, rozmístění na obslužné stoly a pak po skončení akce uklízeli nádobí, vázy, ubrusy, stoly, atd. Dobrovolníků bylo asi deset, platících hostů sto dvacet.

13. sobota

Veslování

Než jsem odrazil, namazal jsem drhnoucí ojničku pravého uchycení vesla. Mlha byla velmi hustá. Držel jsem se u břehu. Uviděl jsem zlatoočky, husy, vrány. U laguny prokouklo na chvíli v mlze světlo. Dovesloval jsem k peřejím, horní deltě a k rouře. Tam se trošinku rozjasnilo, ale od soutoku byla zas hustá mlha. Otáčel jsem se neustále; zdálo se mi, než jsem do mlhy zas vjel, že jsem uviděl uprostřed řeky někoho vykukovat. Pak jsem zahlédl v dálce Isaaka, jak pádloval podél západního břehu proti proudu. U doku jsem se zas vyšplouchal, v pohodě 60 temp. Od parkoviště na mě zevlovalo skrz stromy několik lidí, ale byl jsem nevtíravý. (1/4).
12. pátek

První plavba kanoe vydlabané z kmenu borovice ponderosy

Prasyn legendárního cestovatele Clarka, který spolu s Lewisem v roce 1804 putovali od řeky Mississippi až k Tichému oceánu a zpět, se rozhodl kráčet ve šlépějích svého slavného předka. Vyrábí nyní kanoe vydlabané z kmenů, stejně, jako kdysi oni. Zapojuje přitom mladou generaci a inspiruje jí k následování a k budování kladných povahových vlastností.  Řezbář Churchill byl v dlabání podporován studenty z Wenatchee Westside High School, školy, kam jsou umísťovány darebné děti. Řezbářská práce byla provedena v dílně muzea ve Wenatchee. Spouštění nové lodě se zúčastnilo mnoho účastníků projektu a někteří dostali příležitost svézt se v kánoi na své první plavbě. I mě se poštěstilo. Dobrovolníci z místního vodáckého klubu pomáhali s hladkým průběhem obřadu.
11. čtvrtek

Veslování

Byl klid, 1°C a obloha vysoká kobaltová. Provázen orly, ledňáčky, volavkami jsem sledoval husy jak táhly ve velkých V letkách a ty, které byly na zemi, jak se párkovaly. Deltou k peřejím a pak horní deltou k rouře, haldě a zpět k doku, šedesát temp. (1/4). Cestou domů mě potěšila zásilka na poště s objednanými díly - transit byl tři týdny - a pak jsem nakoupil zásobu zrníček na příští období. Kočka Mňoukí pak měla jogurtové a kávové orgie. Zbytek dne jsem pracoval.

10. středa

Strávil jsem až do devíti večer v práci, věnoval jsem se zákazníkům a pak připravoval výroční daňové přiznání.
9. úterý

Veslování

Abych mohl zachytit kouzlo barev způsobené vycházejícím sluncem na horách západně od Wenatchee, rozhodl jsem se otočit svůj obvyklý okruh a vesloval jsem podél východního břehu řeky Kolumbie. Tak jsem mohl zachytit i zrcadlení hor ve vodě. Trochu zas jiná scenérie. Na závěr jsem připojil zas pár roztoužených hus. Krásně jsem se pak vyšplouchal v Kolumbii, nachlup před invází kajakářek. (-2/+4)


Politika

Po měsících retorického vytrubování svých předností desítkami kandidátů na příštího prezidenta USA dnes poprvé začlo jít, "do tuhého", s prvními počátečními volbami ve státu New Hamphsire. Nejvíc hlasů tam dostali za demokraty kandidát Sanders a za republikány kandidát Trump. Poslouchat přenosy bylo jak pustit si rádio z utkání mezi Spartou a Slávií.. Tak to bude nyní s největší pravděpodobností pokračovat až do druhého listopadu, dne konečných voleb.

8. pondělí

Sjezdování na Missii

Po rušném a dobře výdělečném ránu v práci jsem odpoledne vyrazil s Em na téměř jarní lyžování na Missii. Na videu je vidět plno stromů, které vypadají jako soušky, ale nejsou. To jsou modříny, na podzim vždy stráně nádherně rozzáří do zlatava, a pak své šperky - opadající jehličky - na zimu ztratí.
7. neděle

Veslování

Pár tryskáčů vytvořilo zářivé pruhy před východem slunce. Probouzející se příroda mě obklopila, hned kus proti proudu od doku pojímal kačer kachnu, chvíli jsem se obával, že se kachna utopí, ale pak si oba radostně protřepávali křídla, šlapali vodu, až z ní vysoko vykukovali, obkružovali se.  Kouzelný zážitek na začátek mé dnešní duchovní i tělesné poutě po vodě. Vesloval jsem se sluncem svítícím mi přímo do očí, z oblohy i vody, vytvářejícím oslepující stopu. Nazval jsem jí třpytivou autostrádou, kterou jsem sledoval pozpátku. Málem jsem vjel do mladého rybáře, p
od mostem pro pěší přes řeku Wena. Ptal se mě, kde jsou lososi... jako kdybych věděl, kde ti nejvíc se schovávající tvorové jsou. Požádal jsem ho o foto a udělal jeho siluetu. Obvesloval jsem peřeje, nymfu, rouru a haldu, a na závěr se vyrochnil v Kolumbii. (-2/+3)
Na mši unitářů jsem tentokrát nešel, s úsměvem jsem se Em omluvil, že v kostele jsem již byl, na bohoslužbě "Přírody".
6. sobota

Co udělat s vánočním stromkem, když už nejsou vánoce? Vyhodit ho do kontejneru? přes plot? spálit? Tady je jeho jiné použití, které ocení ptáčkové z okolí. Podívej se.
5. pátek

První pátek v měsíci - den otevřených dveří galerií

Šli jsme si prohlédnout nová díla místních umělců. Líbily se mi nejvíc ty od Jen Evenhus, Roberta Wilsona, Susan Steinhaus Kimmel a Jan Cook Mack. Galerie U Dvou Řek má pěkně udělaný archiv. Také jsme se šli poučit o historii vývoje Wenatchee na zbrusu nové výstavě v místním muzeu.
5. pátek

Veslování

Na vodě bylo zprvu vzrůšo a pak báječný klid.
Hned na začátku jsem měl málem ve vodě společnost - auto! Někdo s ním  jel nad řekou po stezce jen pro pěší a cyklisty, na okraji strže se zarazil o kmen, zdemoloval předek vozu. Nebýt stromu, stalo by se auto ponorkou. Jaký byl asi motiv řidiče/čky? (V neděli noviny uvedly, že to byla 43ti letá řidička, Shaunna Baird. Když se k ní dostala pomoc v pátek 06:23 ráno, byla v bezvědomí a nedýchala. Záchranáři jí přivedli k životu a je nyní v kritické péči v nemocnici. Já se ptám.. kde raději chtěla skončit?)
Obvesloval jsem svůj obvyklý okruh, halekal, zpíval, počítal a na závěr jsem se zas báječně vykoupal v Kolumbii. (-1/+3,5)
4. čtvrtek

Putování z Apex do Wenatchee

Z Apex jsme vyrazili v deset dopoledne a do Wenatchee přijeli ve tři, s krátkou pauzou na oběd v Pateros.


Práce

Výlet za skvělým lyžováním byl bohužel u konce a začalo období pracovních příprav. Až do noci jsem upravoval koncept textu brožůry pro nový litevský kluzák a balil dvě dodávky náhradních dílů.
3. středa

Další den běžkaření v Nickel Plate

Bylo trochu tepleji, -4°C a zpočátku sluníčko. Jeli jsme na přes tratě zvané Koule z kanonu a Orlí hnízdo k louce a vyhlídce do krajiny, hory na obzoru však překryla přicházející chumelenice. Po lyžování jsme se zas uvolnili v kádi a před večeří hráli společenské hry.
2. úterý

Běžkaření v Nickel Plate

Bylo -6°C a sluníčko, když jsme vyrazili na upravené tratě. Jeli jsme na vyhlídku Panorama, a po obědě na další tratě. Po běžkaření jsme se vyčmáněli v horké kádi na balkoně apartmánu. 
1. pondělí

Cesta do Kanady

Vyrazili jsme s přáteli na čtyři dny do střediska Apex, kde v nadmořské výšce 1800 m. n. m. je skvělé běžkařské středisko. Po mnoha hodinách jízdy (pěti) jsme v pohodě dorazili a chtěli se ubytovat v pronajmutém apartmánu, ale nemohli jsme se dostat dovnitř. Po několika telefonátech se objevila Daisy, zaměstnankyně správy "Stay at Apex", která nám nejen otevřela, ale i pomohla s přenášením našich zavazadel. Pozvali jsme jí na večeři, kde nám pověděla plno zajímavých věcí o Kanadě z perspektivy mladých lidí a o vyrůstání na farmě uprostřed prérií provincie Alberta.