VN únor 2020


Čas a počasí ve Wenatchee
ČAS  |  POČASÍ   |

Menu:  Index | Poutě | Plachtění | Práce | Veslování | Videa | Evan | Karla | KarmaPodzimka Jídla | Pošli mi email

Klikni na obrázek a otevře se zvětšenina. A když je v textu něco podtrhnutého, tak je to odkaz na něco dalšího. 

Nazpět do domovské stránky VN



Z letiště na západ

Z hřebenu na východ

                                      Jaký byl únor tvůj? Hezký den! Zítra v neděli mám na vybranou - práci či duchovní povzbuzení nebo protáhnutí se na vodě či na sněhu nebo cokoli jiného. Ohromně si cením těchto možností podělit se s tebou o radost z nich. Co ty?


zleva José Iniquez, Nicolas Caoile
sobota 29. února 2020

Zimní koncert Symfonie - Fiesta < fotky

Emily se zasloužila o to, aby přes padesát hudebníků neumřelo hlady po dopolední zkoušce. Už od pátku večera pro ně navařila kotel čile, já ho rozpálený přenesl do auta (vážil asi třicet kilo) a s Kathy jídla podávala. Dnešní koncert byl zaměřený na skladby se španělskou tematikou. Zazpíval jsem si i "Toreadore smělý, pozor si dej!" z Karmen a zavzpomínal. Předvedená díla byla od Bizeta, Puciniho, Verdiho, Leoncavallo, Donizetti, Moncayo, Revueltas a Marquez. Zpíval tenor José Iniquez. Spolu s mnoha ostatními jsem vděčný dirigentovi Caoilemu za inspirování a vedení místních hudebníků dokázat předvést i zcela nezvyklé, obtížné a neotřelé skladby.
sobota 29. února 2020

Začátek letošní plachtařské sezóny ve Wenatchee < fotky

Sešlo se nás okolo deseti aeroklubáků, probudili jsme v hangáru ze zimního spánku tam přezimující motorové čluny, antická auta a složené kluzáky, povytahali jsme je ven a sestavili prozatím dva jednomístné plachťáky. Můžeme začít.
pátek 28. února 2020



Blahopřeji ti Milane k narozeninám!
Po více pokusech se povedlo spojit se telefonem s Milanem a s dvěma přerušeními jsme si mohli popovídat a popřát mu. Dozvěděli jsme se, že dnes ráno napadl na Křivoklátě sníh! V poledne však už zase roztál. Bylo moc prima se zas slyšet a podělit se o své zážitky z nedávné doby i o ty zamýšlené nadcházející.


Společenský večírek místních ochranářů přírody
< fotky

Tato paní se podělila o pět nejvhodnějších výšlapů pro mladé rodinky s dětmi. Vystoupil i specialista na netopýry. Na závěr současný vedoucí ochranářů shrnul jaké současné akce organizace ochranářů Chelan-Douglas Land Trust má.
pátek 28. února 2020

Práce

Celé dopoledne jsem
na dálku organizoval doručení velké letecké zásilky ve Vancouveru v Kanadě. Poslal jsem dokumenty, mapy, návody, telefonem jsem vše prověřil a vysvětlil. Když jsem uznal, že víc už pomoci nemohu, vyrazil jsem na ...

Veslování na bílé vodě < fotky

Zas se mi povedlo dostat se až do půli čtvrtých peřejí.  A zde je ozvučené VIDEO.
čtvrtek 27. února 2020

Přednáška o lavinách v pivnici u Jezevčí Hory < fotky

S Judy, Monte a Drewem jsme se poučili od velmi fundovaného odborníka, co jsou vzdušné řeky a jak působí na tvorbu lavin.

čtvrtek 27. února 2020

Sjezdování na Missii s Emily, Kathy a Lindou < fotky

Od šesti do půl jedenácté jsem se věnoval zákazníkům a pak jsem vyrazil s Emilí sjezdovat. Zde je VIDEO.


středa 26. února 2020

Práce
úterý 25. února 2020

Práce a pak konečně - veslování < fotky

Vyšíval jsem od rána v práci (proclívání letecké zásilky do Kanady, atd.).

Den vybitých baterií

   Neujel jsem ani krok - auto nenastartovalo. 
Naštěstí po hodině rezignování vyplněného telefonováním do Kanady se vrátila Emily v druhém autě, kterým jsem se přepravil až ve čtyři odpoledne na veslování.
   Dnes byl zřejmě den vybitých baterií: nejen v autě, ale postupně i v
mobilu a dokonce i ve foťáku baterie umřely.
   Byla vysoká voda. Matyldu jsem nezahlédl. Povedlo se mi obveslovat okruh deltou k peřejím a hornímu mostu. Veslovalo se mi báječně.
   Na závěr veslování jsem si neměl čím posvítit na kombinační zámek loďárny. Až mě po delším čekání náhodní kolemjdoucí posvítili. 


pondělí 24. února 2020

Se psí smečkou pod vysokým napětím < fotky

Karla nás pozvala na trasu poblíž domu, o který se momentálně v Plain stará. Nejen o dům, ale i o tři psy a dvanáct slepic. Za krásného počasí jsme se prošli ve voňavém lese. Psi byli celí bez sebe, a honili se za házenými klacky. Popovídali jsme si také s kamarádem K., E.
pondělí 24. února 2020

Běžkaření v Plain < fotky

S Emilí jsme se projeli po trasách, které doposud vzdorovaly žáru slunce. Pak jsme pojedli polívky v obchodě, kde Emily bojovala s impulsem koupit pro sestry náušnice.  o vše v teď se podrž, v jakém obchodě jsme obědvali: v železářství.
neděle 23. února 2020

Cestování z Arkansasu přes Denver do Seattlu a nakonec do Wena < fotky

Cestoval jsem celý den a dlouho do noci. 
neděle 23. února 2020

Mladí výtvarníci v Arkansasu < fotky

V blízkosti čekacího prostoru na bezpečnostní kontrolu na letišti v Malé Skále byla umístěna výstava děl mladých tvůrců. Zaujalo mě jich několik.
neděle 23. února 2020

Infarkt a předávání vlečného vozu s Mini, pes Bourbon < fotky

Vyzvednutí kluzáku miniLAKu, které mělo proběhnout již včera, před banketem, bylo odloženo na neurčito. Vyzvedávajícího odvozce totiž musela záchranka zavézt do nemocnice, kde měl operaci na srdeční infarkt. Jeho manželka se dostavila pozdě dopoledne v neděli s náhradním pomocníkem, udělali jsme zevrubnou společnou kontrolu a Nichole podepsala mnou sepsaný improvizovaný předávací protokol. Až vše dozní v pořádku, kluzák miniLAKfes bude doručený ženichovi do severní Kalifornie. Ten už mezitím odcestoval, i otec nevěsty. Zbylo na mě tuto statisícovou hračku formálně a legálně předat.
neděle 23. února 2020

Jihoafrické novinky (JS3) < fotky

Byl jsem nucen čekat na pozdní příjezd vyzvedávací party kluzáku miniLAKu. Využil jsem toho k pomáhání v pakování jiným skupinám vystavujících, a při té příležitosti si prohlídl současný nejvíc žádaný kuzák
JS3, vyráběný v Jižní Africe. Má dokonce i zatahovací řiditelné ostruhové kolečko.
sobota 22. února 2020

Závěrečný banket veletrhu < fotky

Od šesti večer do devíti byl banket, kde byly předávany trofeje. Zde na obrázku jsou současní hrdinové výškových plachtařských letů, z leva Morgan Sandercock a manželé Paynoví, Jackie a Jim. Závěrečný program přednesly členky reprezentačního družstva USA, o jejich úspěchu na mistrovství světa v Austrálii.
sobota 22. února 2020

Rozebírání miniLAKu a ukládání do vlečného vozu < fotky

Po skončení výstavy jsme za přihlížení vážných zájemců o koupi kluzáku rozebrali kluzák a uložili ho do vlečného vozu. V plánu bylo, že ho ihned po uzávěrce vyzvedne přepravní parta.
sobota 22. února 2020

Lidi okolo kluzáků  < fotky

U našeho exponátu se zastavovali lidé od naprostých plachtařských negramotů po historické legendy (jako zde bratří Striedickové).
pátek 21. února 2020

Svatba Matta s Mini < fotky

Dnes byl ze strany kupujících větší zájem o kluzáky. Do kabiny miniLaka jsem umístil postupně snad třicet lidí. Zatím mi nikdo nevtiskl do ruky šek. To neočekávám tak rychle, zvlášť, když kupce nutím do toho, aby ten počáteční zálohový šek byl na dvacet tisíc místních korun. Zábava se svatbou začala v poledne. Měla velký úspěch.

Svatba Matta s Mini - videa
čtvrtek 20. února 2020

Začátek veletrhu v Malé Skále - čtvrtek
.
V červeném je MattH, majitel kluzáku miniLAKu (kterého s mini oddám v pátek), a v modrém je Vytas (majitel továrny na miniLAKy v Litvě (ten coby otec kluzáku ho v pátek ženichovi předá).

Video z procházky výstavním sálem plachtařského veletrhu předtím, než davy slinícíc příznivců snících o tom, zda by si kluzák, do kterého se zamilovali, mohli dovolit.
středa 19. února 2020

Příprava kluzáků k výstavě

středa 19. února 2020

Druhý den školení instruktorů

.
Uspěl jsem, jako i všichni ostatní instruktoři na obrázku. Na další dva roky zase můžeme legálně vyučovat.
úterý 18. února 2020

První den školení instruktorů

pondělí 17. února 2020

Cestování z Chicaga do Malé Skály

V Chicagu mě pilot B737 nechal "pokočírovat". Byl jsem překvapen a potěšen, že dosavadní nepřístupnost těchto prostorů se uvolňuje.

Noční vzlet z Chicaga - VIDEO
(s hudbou Sáša a Brutus, Deme na to)
pondělí  17. února 2020

Cestování přes Kaskády ze Seattlu nad Wenatchee

Vyrazil jsem na východ, na prvním rameni cesty do Chicaga.
pondělí 17. února 2020

Radůstky zimního cestování přes Kaskády do Seattlu


Za tmy tmoucí jsem vyrazil z Wenatchee s cílem mezinárodní letiště v Seattlu, coby jeden z devíti cestujích v autobusíku. Cesta byla docela napínavá, podívej se na fotky v albumu.

neděle 16. února 2020

Balení


Strávil jsem celý den přípravami na nadcházející cestu do Malé Skály v Arkansasu.
Večer jsme si promítali značně deprimující film, o nedávné občanské válce v Jugoslávii. Zde jsou ukázky z filmu.
sobota 15. února 2020

Za sobotního svítání


Nastal další nádherný den.
pátek 14. února 2020

Oslavy sv. Valentýna s přáteli


Strávili jsme velmi příjemný večer s Doug+PatT a Lynn+RanaW. Pro večeři Emily upekla naše oblíbené jídlo - zeleniny faz+růž.kap+rajč+cib+česn+olivy atd. a navrch kuřata. A k tomu chutné zákusky zdobené srdíčky. Ukázal jsem Nevěstu a lidi kroutili hlavami. Zasmáli jsme se. Povídali jsme o Aljašce. I psice Luna se připojila. Mňoukí také. Byla dobrá zábava. Stálé povídání.
pátek 14. února 2020

Do tohohle jdu


Příští pátek v Arkansasu budu oddávat ženicha s touto nevěstou.
čtvrtek 13. února 2020

Pozdravení s Matyldou a k pátým peřejím


Dobře, že jsem otočil sled svých činností. Dnes se zatáhlo na sjezdovkách. Ale na řekách bylo výborně. Nečekaně jsem objevil v roští blízko soutoku pohyb nějakého velkého zvířete. Při bližším zkoumání jsem zahlédl uši a oko. Matyldu jsem hlasitě pozdravil a rozloučil se s ní. Kdypak a zdali se ještě uvidíme?
Na Wena byla vysoká voda. Tentokrát jsem se nad první peřeje prodral a posléze vyvesloval dalšími až k pátým.
PUSŤ SI VIDEO  !
středa 12. února 2020

Návštěva u Yetiho


Měl jsem na vybranou: Pokračovat v práci v kanceláři; jít veslovat; či navštívit Yetiho. Neboli Saskvače, jak mu místní říkají. Zvolil jsem to poslední. Bylo absolutně fantastické počasí a sněhové podmínky. Připomněly mi proč jsem zvolil tuto část světa pro své převážné bydlení. Při lyžování jsem se také vyžíval filmováním. Klikni sem pro světovou premiéru videa LYŽOVÁNÍ NA MISSII. Vytvořilo ho studio CDVideoCreations. Lyžaři jsou: Chip a Vítek. Natočeno na místě v lyžařském středisku Mission Ridge, Wenatchee WA USA, 12. února 2020. Hudba: Brutus - Dolní Bělá - Sáša a Vítek: Hippy Hippy Shake, Pojď se mnou, Poslední tanec s Mary Jane, Chci tě držet za ruku, Měl bych vědět lépe. Nezapomeň si pustit zvuk, uslyšíš předtím nepublikované písničky!

Hezký den! Omlouvám se za odmlku v posledních několika dnech. Můj zprostředkovatel připojení VN na internet mi zablokoval přístup a po mnoha dohadování mi sdělil, že ruší tu službu a abych si co nejdříve vyhledal nové přístupové místo. Tím mi vznikne spousta nové práce a výdajů. Snad ve VN budu nadále moci pokračovat.
středa 12. února 2020

Celosvětová konference dealerů LAKů


Měla začít v 13 hodin UCT, tak jsem si musel vzhledem k časovému posunu přivstat. Vzhůru jsem byl od půl páté ráno. Na konferenci přes Skype se přihlásilo čtrnáct účastníků. Mluvilo se o evropském letovém osvědčení nových modelů LAKů, pokroku se samostartujícím kluzákem LAK-17C s rozpětím 18 metrů, odlišnostech od B modelu, plánovala se předváděcí cesta s ním po Evropě v průběhu roku 2020. Bylo prima zase se slyšet a dozvědět se nějaké novinky. 
úterý 11. února 2020

Vyšíval jsem v práci


Začal jsem pracovat v šest ráno a v půl desáté večer jsem ještě v práci. Měli by za mnou poslat psychiatra. Nicméně, zanedlouho se zákazníkům (aspoň těm, pro které jsou ty zásilky na obrázku) rozzáří tváře. Byl krásný den, přes 11°C.  I se dokonce vyskytly nějaké kumuly. Ivane, už se na ně chystáš? Omlouvám se čtenářům VN.  U mého poskytovatele internetu
nastala porucha či nějaký bojkot VN. Pracuji na tom, abychom s techniky společnými silami zvítězili nad roboty a zase to šlo.
Nenechal jsem se zdeptat, dnes jsem se zas potěšil přípravou thajské večeře, tofu v burské omáčce, pro změnu místo špenátu s brokolicí.
Mňam!

Štít Kašmír, 2591 m
pondělí 10. února 2020

Veslování a práce

Jak jsem vstal, sloužil jsem zákazníkům. Po pár hodinách jsem se utrhl na vodu s velkými rozhledy. Skoro se mi povedlo vyveslovat nad první peřeje, než mě ty spláchly. Trochu jsem si při té radosti
natáhl sval na dolních zádech. Emily mezitím s CathyG vyrazily na Missii. Jsem rád, že aspoň ony využily nádherného počasí a sněhu. Já jsem se mezitím zavrtal do rozesílání spěšných zásilek.  Kluby i jednotlivci jsou nedočkaví, kdy jim dodám objednané díly! Nadchází jaro!
neděle 9.  února 2020

Běžkaření u líhně lososů

Ve svatostánku unitářů bylo dnes téma: Resilience  = odolnost, nezdolnost, přizpůsobivost, pružnost. Pak jsme s Em vyrazili na běžky. Cestou jsme nechali Lunu proběhnout se, zatímco jsme za ní jeli autem. Počasí bylo teplé, přes 11°C, přesto se dalo dobře běžkařit. I Luna se vydováděla honěním házených míčků potom, co jí Emily vysvobodila z vězení v autě. (Zvířata nejsou povolena na běžkařských tratích). Zpět ve Wena jsme dělali přebírací inspekci domu, ze kterého se po třech letech stěhují naši dobří nájemníci. Bohužel jim to nevychází, rozcházejí se.
sobota 8.  února 2020

Setkání s Matyldou

Už nejméně půl roku pobývá ve Wenatchee velmi neobvyklý obyvatel: LOS ! Podívej se na VIDEO, které jsem natočil 8. února 2020 během veslování na řece Kolumbii. Tentokrát již víme, jak místní vodáci losici pojmenovali: Matylda. V tomto videu jsem se snažil vyjádřit, jaký jedinečný prožitek zažili dva místní vodáci, Brendan a Amanda.
pátek 7.  února 2020

Setkání s Karlou, Lunou a večer galerií

Karla odjela a my jsme se šli podívat po večeři a nasycení dvou domácích zvířat (Mňoukí a Luny) do místních galerií. Byl první pátek v měsíci, den otevřených dveří galerií. Tentokrát nás zaujalo více tvoreb.
pátek 7.  února 2020

Let ze Seattlu do Wenatchee

Očekával jsem, že nic neuvidíme. Ale v době, kdy letadlo odstartovalo, se u letiště protrhala oblačnost, a po vystoupání nad druhou vrstvu mraků byly vidět okolní sopky a hory. Na přistání do Wena jsme museli nadvakrát. Naštěstí pod posledními základnami mraků zbyl ještě nějaký prostor, aby pilot včas uviděl dráhu. Na letišti nás přivítala Karla a s Lunou nás zavezla domů. Věnovala nám večeři tofu s krevetami a špagetovými dýněmi s keri omáčkou (výborné), sama pak odjela na večeři s přítelem. Zítra odletí zas sama, za přítelkyní do Arizony.
pátek 7.  února 2020

Let z San José do Seattlu

Na cestování virovým pralesem jsem se vyzbrojil, pamětliv poučení od Pavla, že "kdekdo si bere roušku na obličej, ale nikdo si nechrání oči (až na nepatrné výjimky). Oči je otevřená sliznice podobně jako plíce." Lidi před mnou odskakovali (ha ha .. dělám si legraci.. dělali, jako by takové vzezření viděli každý den). Byli jsme s Em naprostá výjímka. Prakticky všichni ostatní koronavir ignorovali. Do dneška na něj zemřelo celosvětově 638 lidí. Po startu jsme obletěli San José, město na jižním konci zátoky San Franciska a podél sopek v severní Kalifornii a Oregonu jsme doletěli v pořádku do Seattlu. Ještě je před námi druhé rameno letu, do Wenatchee. Asi moc vidět nebude, prší a sněží.
čtvrtek 6 února 2020

Zas do Kalifornie

Rozloučili jsme se s S+E po přípravě na výměnu koberce a možného dočasného přemístění S+E někam na ? dní a vyrazili jsme podél sopky Shasta 600 km na jih do Haywardu, 38 km vzdušnou čarou od středu San Franciska, ke členům dostupného cestovního klubu, Davidovi a Marie Eleně. S nimi jsme povečeřeli v afghánské restauraci, strávili příjemný večer a přenocovali u nich.
středa 5. února 2020

Pro knížku

Věnoval jsem se zákazníkům, podal jsem spěšnou objednávku do Česka na náhradní díly do kluzáků, pomáhal jsem opatrovatelce Patty s péčí o Eda, mluvil jsem s přivolaným opravářem instalatérem o zamezení další potopy v domě, volal jsem do knihovny a jeli jsme pro knihu Hospodaření Vikingů *) do 50 km od Ashlandu vzdáleného Jacksonvillu. V tamní knihovně knížku měli. Jacksonville má nyní 2.680 obyvatel a plno historických budov z devatenáctého století (velmi starých na zvláště tuto část USA). Po obědě jsme zkoumali v okolí Ashlandu, který vinohrad by měl vhodnou terasu pro chystané oslavy 70 let od svatby Eda a Sheily. Měli tam rybníček s dvěma krásnými labutěmi. Nakonec přímo ve středu Ashlandu jsme se pokochali pohledem na rodinku osmi srn, které nerušeně procházeli mezi obytnými domy (koukni se v albumu na konci na krátké hezké videjko, zachycující srny i nás).
_______
*) Autor George Lakey, Američan, Viking Economics
(Jak si to Skandinávci správně zařídili  - a jak my můžeme, také)
Pro čtenáře VN, kterým nevadí číst anglický text a kteří rádi polemizují, je zde potrava ke strávení a inspiraci. A koukni se také na zajímavé  grafy na a od strany 20 této publikace.
úterý 4. února 2020

Lordi na návštěvě

Potomci dlouhodobých přátel E+S přišli na návštěvu. Zajímaví lidé, vyrostli v Ashlandu, někteří tu ještě bydlí, ale jinak se toulají po celém světě. Ta paní uprostřed, Tracy, bydlí například už pětadvacet let v Istanbulu a mluví plynně turecky. I její neteř, Hannah (v černé bundě). S tou jsem si pocvičil dnes konverzaci v perštině. A proč Lordi? To je jejich příjmení. K nim si chodíme v teplejších obdobích v Ashlandu zaplavat ve venkovním bazénu uprostřed jejich velké ranče obklopené letitými duby. Alan, vinař, ten muž za Hannou, nám ukázal nedávné fotky medvěda, který se jim tam potuloval podél příjezdové cesty. Vyfotila ho Hannah na infračervenou kameru v noci. Strávili jsme spolu příjemný večer.
Pak jsme s E+S zajeli na večeři v pivnici Stojící Kámen ve středu Ashlandu.
úterý 4. února 2020

Opraváři čalounění

Opatrovnice E+S, PattyA, má mnoho zručností. Potom, co se nedávno do čalounění na jedné židli pustil hlodavec a zničil ho, koupila textil. Společnými silami jsme připevnili látku a židle je zas jak nová. Další projekt čeká na specialistu, aby objevil zdroj a zamezil další záplavě koberce v zadní obývačce (na fotce v albumu jsou na podlaze ručníky). O povyražení není nouze.
pondělí 3. února 2020

Do Ashlandu tentokrát od jihu

Rozloučili jsme se s našimi hostiteli Donnou a Jackem a v deset dopoledne jsme vyrazili 650 km na sever (viz mapa v fotoalbumu). Cestou jsme viděli spoustu sadů stromů mandlovníků a úchvatné pohledy na sopky Lassen a Shasta. K Edovi a Sheile jsme dorazili před šestou večer. Přivítali nás radostně v dobrém rozpoložení. Sheila se s námi podělila o znepokojivý její dnešní prožitek. Přes telefon jí chtěl dnes nějaký člověk orabovat o tisice d. Až v bance, kam zajela, aby poslala převod, jí zastavila její bankéřka. To je Divoký Západ, co?
Emily a Sheila připravily velmi chutnou večeři. Po ní jsme si promítli fotky a video z návštěvy v Kalifornii. Dnešní den byl skvělý.

<< Na obrázku sopka Shastina (Černý kopec, 1928 m).
neděle 2. února 2020

Na nedělní mši

Zúčastnili jsme se mše v církvi, kam Ev+L o nedělích docházejí. Překvapilo mě, že i když zrovna tuto formu náboženství nevyznávám, bylo mě tam hezky. Proč? Potěšilo mě, že jsem si mohl spolu s přítomnými zazpívat plno pěkných žalmů. I Podzimka se po mši přidala svou formou.

Odpoledne jsme v domě přátel Ev+L sledovali finále amerického fotbalu.
sobota 1. února 2020

Kocour Tygr

Seznam se s koucourem našich domácích, Donny a Jacka, v Scotts Valley. Pro své procvičení má skvělou prolézačku.
sobota 1. února 2020

V řecké restauraci v Santa Cruz

Po pláži jsme zajeli kus směrem ke středu Santa Cruz do řecké restaurace, Vasiliho. Mimo výborného jídla tam měli i řecké balalajky, buzuki. Vyzkoušel jsem si je.
sobota 1. února 2020

Západ slunce nad Pacifikem

Odpoledne jsme vyrazili konečně na mořskou pláž do státního parku Přírodní mosty. Sledovali jsme spolu se stovkami jinými fascinující západ slunce, vyskakující delfíny, surfaře jezdící na velikých vlnách, Evana s Podzimkou jak probíhali jazyky příboje, až se pozapomněli (i já) a vlny je pěkně zmočily. Podzimce na rozdíl od nás zima vůbec nebyla, nakonec ještě když už slunce zapadlo se s radostí nechala zahrabat pod písek a radovala se z jednoduchých věcí, jako když se objevily z písku její prsty na nohou, atd. Koukni se do albumu nebo na video pro představu.

Čtyři a půl minutové ozvučené VIDEO. 
Klikni SEM.
sobota 1. února 2020

S Podzimkou na prolézačkách v SkyParku

Zatímco Evan a Laurel nakupovali v San José bednu na střechu auta, Emily a já jsme skotačili s Podzimkou v parku s pískovišti a prolézačkami v SkyParku. Proč se ten park tak jmenuje? Je na původní vzletové dráze bývalého soukromého  letiště Sky Park ve Scotts Valley. Když už jsme u létání, ráno jsem si popovídal s naším domácím, Jackem, o motorových letadlech. On byl zvědavý na elektrického miniLAKa a já na jeho Vashon Ranger , vyráběného ve státu Washington zakladatelem firmy Dynon. (Mezi čtenáři VN aspoň Ivan bude znát.) Jack si letadlo Vashon Ranger koupil loni a nyní se v něm snaží zase se po delší pauze nelétání
dostat do vzduchu. Jackovi je sedmdesátosm let.