VN únor 2021




Čas a počasí ve Wenatchee

ČAS  |  POČASÍ  |

 Index | Poutě | Plachtění | Práce | Veslování | Videa | Evan | Karla | KarmaPodzimka |Právníček | Jídla | Pošli mi email

Klikni na obrázek a otevře se zvětšenina. A když je v textu něco podtrhnutého, tak je to odkaz na něco dalšího.

Nazpět do domovské stránky VN 

Z letiště na západ

Z Missie na východ

Hezký den! V pondělí se rozkoukáme s rodinou Evana v Sunriver. Co ty?

JAKÝ BYL ÚNOR TVŮJ ?
neděle 28. února 2021

Přejezdy z Ashlandu a ze Scotts Valley do Sunriver


Naložil jsem vše do Mazdy, byla přecpaná. Od z přes ulici přišla sousedka Jamie, příjemná, starostlivá. Povídala s Sheilou, jaký bude mít program. Předal jsem jí pozdrav pro Jacka; že kytaru mám připravenou (on také hraje, mnohem lépe, než já). Odjeli jsme z Ashlandu - prozatím Emily, Mňoukí a já do Sunriver. Současně ze Scotts Valley v Kalifornii se přibližoval Evan se svou rodinou (dále ELAL .. Evan, Laurel, Autumn a Lawson). Ti to měli podstatně dál, než my: oni 850 km, my jen 280 km. Jeli jsme zas za nádherného počasí a kochali se výhledy na zasněžené sopky. Před Sunriver jsme nakoupili ve velkém obchodě potraviny pro všechny na příštích několik dní. Z nich jsme si (zatímco ELAL byli ještě hodně daleko na jih)
s Emily připravili chutnou večeři s krevety. Ubytovali jsme se v prostorném domě s adresou #3 Wolf Lane, Sunriver, OR. Dům má velkou společnou obývačku a na každé straně odděleně tři ložnice s příslušenstvím. O půl desáté večer ELAL dorazili - znavení, ale rozradostnění. I kočka Mňoukí se radovala z nové společnosti.
neděle 28. února 2021

Vše nejlepší k tvým narozeninám, Milane !


Jsem šťastný, slyšeli jsme se! Vítek


Speciál pro čtenáře, nejspíš hlavně čtenářky VN zajímající se o mrňata:

Nejmladší generace

Nové fotky a videa  Podzimky  a  Právníčka

Nejnovější vývoj je, že Právníček začal chodit !


Přesun do Sunriver (viz mapa)

Odpoledne se rozloučíme se Sheilou. Emily, Mňoukí a já odjedeme za rodinou Evana do Sunriver. Sheila do zítřka bude samotná. V pondělí k ní přijedou do Ashlandu Larry a Nancy, naloží jí do svého auta a také pojedou do Sunriver. Pronajali jsme tam dva domy, aby byla zachována striktní karanténa, kterou Evan vyžádal.

sobota 27. února 2021

Vše nejlepší k tvým nacházejícím narozeninám, Milane !



Posíláme ti aspoň takto gratulace, když telefon nebereš. Snad jsi v pořádku ?  Sheila, Emily a Vítek
neděle 28. února 2021

sobota 27. února 2021

Světlo v rohu

Emily napadlo prosvětlit jinak tmavý roh v kuchyni Sheily. Zakoupil jsem vhodná svítidla a nainstaloval jsem je. Pak jsem dal Sheile instruktáž, jak je zapnout a vypnout.
pátek 26. února 2021

Film  Černý kůň

Promítli jsme si dojemný film, u kterého se rozpláče i ten největší cynik. Skupina dělníků z Walesu se složí dohromady a koupí si dostihového koně, absolutního outsidera. Podporují jej na jeho cestě za snem a zároveň si plní sny svoje. Po určité době zjistí, že zázraky se občas dějí...

Film z lyžování

Spojil jsem všech 14 střihů, které jsem natočil ve čtvrtek při lyžování na hoře Ashlandu. Vznikl 16-ti minutový nový zážitek. Potěš se! Klikni sem pro VIDEO.
pátek 26. února 2021

Práce a zábava

Přidával jsem do VN fotky a videa. Díky archívnímu výzkumu Emily jsem přidal dalších asi deset fotek do fotoalba

Několik milníků z Edova života

Pak jsem se věnoval zákazníkům. Navečer jsem připravil pečené kuře na květáku s quinoou.
čtvrtek 25. února 2021

Ledové sjezdování na hoře Ashland

Byl poslední den se sluníčkem, než mělo přijít zasmušilé období. Získal jsem podporu pro můj úmysl nenechat možnost lyžování ležet ladem. Předpokládám, že tato reportáž zvláště zaujme Pavla. Ve fotoalbu je 10 fotek a 14 videoklipů. Z těch posledních čtyř klipů jsem udělal ozvučené video a dal ho na YouTube. VIDEO můžeš shlédnout ZDE. Pusť si zvuk, zobraz na plnou obrazovku a pokud ti tvé spojení umožňuje, přehraj si v grafickém zobrazení vysoké kvality. To se dá nastavit ozubeným kolečkem. Lyžař na obrázku je nějaký RonG, s českými či slovenskými předky. Toto byl jeho první sjezd sezony na hoře Ashland. Zaníceně se pochlubil, že loni lyžoval v Dolomitách.
čtvrtek 25. února 2021

Nostalgická projížďka

Vyjeli jsme pod původní dům E+S, kde bydleli asi 40 let, do roku 2006. Noví majitelé dům k nerozeznání přestavěli. Přidal jsem do alba dvě historické fotky, jak dům původně vypadal (jsou to ty s modrou oblohou).
čtvrtek 25. února 2021

Procházka v parku Lithia se Sheilou a Carol

Připojil jsem se ke dvěma dámám na procházku v parku ve středu města Ashlandu. Dámám je dohromady asi 175 let. Pěkně jsme se prošli a popovídali si.
středa 24. února 2021

Zas 850 km na jih

Jeli jsme do Ashlandu vystřídat L+N v pečování o Sheilu. Z Wenatchee jsme vyjeli o půl osmé. Celou cestou nebyl ani mráček. Viděli jsme plno sopek. Z vyhlídky západně od Shaniko jsme jich najednou napočítali čtrnáct. Jižně od Bendu jsme tentokrát pokračovali východně od Kráterového jezera, napříč a podél západního břehu jezera Klamath, okolo sopky McLaughlin, zasněženým lesem do Ashlandu. Kočka Mňoukí, kterou jsme tentokrát vzali s sebou, sopky a hlavně vysoké jedle douglasky se zájmem vyhodnocovala. O půl šesté jsme se radostně shledali se Sheilou. L+N se chvíli před naším příjezdem navrátili do svého domova v Roseburgu. Povečeřeli jsme ve třech (grilované vepřové se smaženými cibulkami, brambůrky, houbičkami, zeleninovým salátem a nakládanou červenou řepou). Vzpomínali jsme na Eda, který minulou středu odešel navěky. Dnešní noviny zveřejnily úmrtní oznámení s fotkou.


Edward Hungerford     24. září 1921 - 17. února 2021

Edward Arthur Hungerford zemřel přirozenou smrtí 17. února 2021 ve věku 99 let ve svém domě v Ashlandu v Oregonu. Narodil se 24. září 1921 rodičům Arthurovi S. a Mamie Fredlund Hungerfordové v Bremertonu ve státě Washington. Pozůstalí jsou jeho manželka po 70 let Sheila a dvě dcery Emily Siroky [Vitek] z Wenatchee ve státě WA a Nancy Brown [Larry] z Roseburgu v OR a jeho sestra Mary Jane Clarke z Olympie ve státě WA. Bude scházet také čtyřem vnoučatům: Evanovi (Laurel) a Karle Siroky a Erik a Antony Brown, nevlastní vnučce Lauře Brown a dvěma pravnoučatům: Autumn a Lawson Siroky.

Ed a jeho rodina se v jeho dvou letech přestěhovali do Tacomy ve státě Washington, kde navštěvoval Washington Grade School, Mason Intermediate a Stadium High School, kde byl redaktorem týdeníku Stadium World. Navštěvoval College of Puget Sound (nyní UPS) po dobu tří let, redigoval jejich týdeník až do vypuknutí druhé světové války a nastoupil do signálního sboru americké armády. Sloužil od roku 1942 do 1945 v Kansas City, v severní Africe, na Sicílii a v Itálii.
Po válce pracoval jako reportér pro Vancouver Columbian a poté se vrátil do Tacomy, kde dokončil bakalářský titul na CPS. Následně navštěvoval Cornell University v Ithace v New Yorku a získal magisterský titul.

Poté pracoval jeden rok v oddělení anglistiky na University of Idaho v Moskvě, ID. Titul PhD získal na New York University, diplomovou prací o literární kritice Virginie Woolfové. Jeho studia byla zaměřena hlavně na skupinu Bloomsbury, zejména v publikovaných článcích o Virginii Woolfové a Lawrencovi Durrellovi. Jeho pedagogická kariéra v oboru kompozice a literatury pokračovala krátkými stážemi na CPS a Univ. Delaware, delší léta v Central Washington Univ. v Ellensburgu, WA. Své nejdelší funkční období strávil na Universitě jižního Oregonu v Ashlandu, než odešel do důchodu v roce 1986.

Ed se v důchodu dlouho vyžíval zdravými a pestrými činnostmi; v létě hrál tenis, v zimě při sjezdovém lyžování na Mt. Ashland, čtením a sbíráním knih po celý život. Bylo mu téměř 80, když zavěsil své sjezdové lyže. Zvláště miloval cestování do zahraničí se svou ženou Sheilou; podnikli řadu výletů do západní Evropy a často se vraceli do míst jeho válečného nasazení v Itálii. Byl členem Ashland Congregational United Church of Christ, navštěvoval hodiny Elderhostel a učil kurzy na OLLI (Osher Lifelong Learning Institute).

Oslava Edova života se bude konat později v roce 2021.
úterý 23. února 2021

Veslování na Kolumbii

Byl předpovězený déšť, ale rosničkáři to přehnali. Místo toho bylo krásné sluníčko. Trochu foukalo a pak se zklidnilo. Obvesloval jsem svůj obvyklý okruh. Zpíval jsem a halekal. Povídal jsem si s ptáky a se zvířaty. Pod horním mostem jsem se na závěr setkal s několika vodáky z úterní party: z mužů LarrymS a HughO. Pěkně jsme si popovídali. Bylo mi báječně.
úterý 23. února 2021

Od čtenářů VN

Vyjádření soustrasti s úmrtím Eda

Projev upřímné soustrasti celé rodině. Dožil se krásných 99 let prožitých plnohodnotným životem. Cítím s vámi .

Milá Emily, přijmi moji upřímnou soustrast nad odchodem Tvého tatínka. Měli jste v rodině krásné vztahy, takže určitě stále budeš mít na tatínka milé vzpomínky. Taktéž soucítím s Tvojí maminkou.

Ahoj,je mi luto,primite uprimnu sustrast,dozil sa krasneho veku.

Vítku, Je mi to velice líto, že tvůj tchán Ed není už mezi námi. Předej prosím Emily a celé vaší rodině mou upřímnou soustrast.

Emily, Vítku, přijměte naši soustrast. Nikdy nevím co v této chvíli říct. Smrt milovaného člověka každého zaskočí a je to konečné! Jistě měl tatínek hezký život a z posledních vánočních fotografií je cítit slavnostní klid a spokojenost. Dožil se pěkného věku a zdá se že i ve fyzické i psychické kondici. Myslíme na vás, a soucítíme s vámi. Hodně síly.

E-mailem není zrovna nejlepší kondolovat, ale v současnosti to jinak nejde - omluva!

Milý Vítku, je nám moc líto, že se Ed nedožil té krásné stovky. Útěchou může být, že až do posledních chvil byl aktivní a zemřel klidně. A chudák Sheila, bude teď sama? Prosím, vyřiď Sheile, Emily i Nancy upřímnou soustrast.

Vitku.Prosím.Celé rodině.Upřímnou soustrast.Od naší rodiny.Je to bolest,kterou si prožívãme,v rodině,každý.

Ahoj Vítku předem přijmi naší upřimnou soustrast Vám všem. Tak moc se opatrujte a brzo pa .

Ahoj, cítíme zármutek s Emily. Škoda, že to nezaokrouhlil na 100. Dožil se však úctyhodného věku.

Upřímnou soustrast celé rodině.

Nazdar V+E. Upřímnou soustrast nad úmrtím Eda. Měl za sebou šťastný a spokojený život, bylo mu dopřáno se dožít požahnaného věku.

Accept my deepest sympathy and peace in passing of your beloved father. 🙏 


Ahoj Vítku a Emily, upřímnou soustrast k úmrtí pana Edwarda. Viděl jsem několikrát jeho fotku. Naposled, když si dával baterii do sluchátka. Na fotkách je vidět, že jste ho měli moc rádi.

Vítku přijměte ode mne upřímnou soustrast k úmrtí Eda. Je stejně obdivuhodné, že se dožil takového věku bez nějakých větších zdravotních problémů. I co se týká jeho bezbolestného odchodu z tohoto světa.

Vážení přátelé, Cítíme s Vámi, vzpomínáme na jiskrné střípky setkání a je nám moc smutno.

Upřimnou soustrast, opravdu požehnaný věk.

Upřímnou soustrast. Dožil se krásného věku, ale to vůbec neznamená, že nebude chybět.

Ano, Vítku , dobře jste udělali, že jste se sešli v Ashlandu a společný večer prožili ve vzpomínkách na Eda. A Sheila pak ukončila vzpomínání tím, že už je čas obrátit list - ano život musí jít dál .

Milá Emily a Vítku, Víme jak život běží, co k němu patří a s čím vším se člověk musí vyrovnat. Myslíme na vás a jsme v duchu s vámi. Přijměte prosím upřímnou soustrast. Život jde dál, nezastaví se a tak vám přejeme hodně sil a dobrou mysl. Těšte se s vašimi dětmi i vnoučaty, tak jak by si to jistě přál i tatínek Ed.

Ahoj Vítku a Emily, je mi moc líto vaší ztráty. Přijměte, prosím, moji hlubokou soustrast. Myslíme na vás.

Úprimnú sústrasť Emily a celej rodine, vám všetkým, poznala som Eda iba z fotiek ale pôsobil na mňa veľmi charizmaticky...pekný človek po každej stránke. Prežil isto dlhý, plodný život a dožil sa aj pravnúčat a do vysokého veku bol v dobrej kondícii. Čo si človek môže viac priať......  R.I.P.

Už jste nestihli, se s tatínkem rozloučit. Je mi to líto, ale Ed dosáhl v plné duševní síle vysokého věku. Už je mu dobře... Hodně sil!

Ahoj Emily a Vitku! Chci jen vyjadrit uprimnou soustrast k umrti taty Emily. Velice dobre se na nej pamatuji, kdyz jsme oba rodice navstivili.

Všem truchlícím vyjadřuji upřímnou soustrast.  
Tady jsou snad povzbuzující verše k překonání smutku od Pepy Fouska. .

Nevzdávej boj a dál jdi – dál, odejde smutek zmizí žal, jen v tísni poznáš člověka, co pomáhá a nečeká.
Hlavní je žít a dál se rvát, neztrácet víru a dál mít rád svět,
který často zraní nás a vzápětí je plný krás.
Pomáhej těm, co v nouzi jsou, pomáhej těm co nemohou, jednou tou cestou půjdeš sám na věčné cestě ke hvězdám.  
pondělí 22. února 2021

Emily 2. dávka Covid vakcíny, Pfizer

V pondělí odpoledne jsem jel společně s Emilí na místo hromadného očkování. Emily na svůj předem datem určený termín, já s ní v naději, že můj termín stanovený na den později správci očkování sloučí s jejím. Byli svolní.
Jsme oba velmi vděční, že nám bylo umožněno nechat se naočkovat. Emily hlavně proto, aby se mohla zase po dlouhé době osobně setkat s vnoučaty Podzimkou a Právníčkem. Já také proto, abych mohl v případě nutnosti cestovat, prokázat, že jsem byl očkovaný.
Je nám velmi líto, jak tolik lidí, včetně našich příbuzných, přátel a čtenářů VN ještě na možnost očkování čekají. Snad na tebe přijde řada co nejdříve. V to velmi doufáme a přejeme.
pondělí 22. února 2021

Rostlinstvo a útvary okolo řeky

Podél západního břehu Kolumbie je dlouhá pláž, oblíbená kanadskými husami a také chodci se psy. Kus proti proudu nad ní je laguna oddělená hrází od hlavního toku řeky. Na té hrázi je řada zajímavých stromů, kmenů a kamenů. A také je tam velké sousoší boha původního obyvatelstva - kojota, chránícího lososy. Připojil jsem se k němu.
pondělí 22. února 2021

Polární plavkyně

Zase jsem natrefil tentokrát jen na dvě plavkyně z klubu Wild Wenatchee Swimmers. Dnes si daly dávku 12 minut ve vodě, která měla 3°C, zatímco vzduch 9°C. Viz také má dřívější reportáž z 5. února 2021.
pondělí 22. února 2021

Vodní ptáci

U doku se schovávala ve větvích volavka. Podél pláže a na ní byly divoké kanadské husy, kachny, hloholi a potápky. Zajímavé byly i skoro bílé husy s červenýma nohama. Vítr vál tak silně, že ptáci při letu téměř stáli na místě.
pondělí 22. února 2021

Fouká to !  (vlny na vodě i na obloze)

Jako obvykle při přejezdu mostu přes Kolumbii cestou na veslování se podívám na velikou vlajku připoutanou navrchu konstrukce mostu. Má první myšlenka - je vlajka splasklá, nebo vlaje? Dnes se zuřivě třepetala, vítr vál od severozápadu, přímo po proudu řeky. Na její hladině se tvořily velké vlny s bílými hřebeny. Tak tedy nic, žádné veslování. Zvolil jsem alternativní program: Půjdu se projít podél břehu a věnovat se při svižné chůzi také fotografování. Tato první část je věnovaná lidem, jako jsou třeba Ivan, kteří mají rádi vlny. Ten konkrétně ty atmosférické.
neděle 21. února 2021

Z Ashlandu do Wenatchee, zas 850 km

Museli jsme s Emilí cestovat do Wenatchee, kde jsme se měli dostavit na očkování proti kovidu, dlouho předem domluvené; na druhou dávku, která se musela podat v přesném termínu.
Vyjeli jsme v sedm ráno a domů jsme dorazili v pět odpoledne. Cestou jsme viděli stádo jelenů, bez sklouznutí jsme projeli zasněženou oblast hor poblíž Kráterového jezera a poháněni větrem v zádech jsme sledovali vlnové mraky. Za jízdy jsme se snažili potvrdit účast na očkování. Instrukce byly matoucí a k vzteku.
Po příjezdu
do Wenatchee jsme vyzvedli kočku Mňoukí od přátel, kteří jí vzorně opatrovali. Pak jsem uvařil večeři. Tofu v nové variantě - na chřestu a omáčce z buráků se špenátem.

Poděkování všem za účast a soucítění v této pohnuté době.
sobota 20. února 2021

Dopoledne jsme uspořádali v domě Sheily pietní setkání s krátkou prezentací (co se týče množství fotek, snad pětadvacet). O nich jsme povídali přes dvě hodiny. Zúčastnili se Sheila, Emily, Nancy, Larry, Erik a já.

Lyžování na hoře Ashland

Erik odjel nazpět do Roseburgu, L+N šli na procházku, Sh spisovala koncept textu oznámení o Edově úmrtí pro uveřejnění v novinách. Pak v odpoledne probírala s Emilí přišlou poštu, zatímco já jsem vyrazil na kopec (asi jako Chopok, snad o 300 m vyšší), nad Ashlandem. Byl pěkný prašan.

Večeře

Přes okno jsme si dopřáli večeři z Edovy oblíbené restaurace Cucina Biazzi v Ashlandu. Pokračovali jsme pak v pomáhání Sheile se sestavením
textu oznámení.
sobota 20. února 2021

Několik milníků z Edova života

Připravili jsme pro pietní setkání krátkou fotografickou prezentaci.
čtvrtek 18. února 2021

U stolu v Ashlandu

Vzpomínání, přemítání, pospolitost.
pátek 19. února 2021

Představitelka Eda na jeho místě u stolu

Celoživotní profesionální kariéra profesora anglistiky Eda se soustředila okolo studia autorky Virginie Woolfové. 
pátek 19. února 2021   -  Odpolední vydání VN Dnes

Fotka pro úmrtní oznámení v novinách

Probírali jsme spolu se Sheilou plno fotek Eda. Nakonec si Sheila vybrala tuto. Je ze sedmého dubna 2005 z jejich cesty po oblíbené Itálii, z Benátek. Sheila pak vytáhla svůj zápisník a předčítala podrobné zážitky z toho dne. V příštích dnech - jak se k tomu dostane, sepíše text a přidá k této fotce do místních novin.

Přechod do života vdovy

Pomáháme Sheile najít novou rovnováhu. Hodně tomu také přispívá skutečnost, že po dlouhá léta byla Sheila velmi organizovaná a vedla domácí administratívu. Rovněž společně s Edem už před skoro dvaceti lety ustavila svěřenství, ve kterém je podrobně definováno, co vše se má udát, když buď jeden či oba z nich zde už nebudou. Nyní spolu se svými dcerami shromažďuje všechny vyžadované doklady. Je jich spousta. Je dobře, že to mohou dělat společně.

Fungování VN

Zdá se, že vše z VN je zas dostupné, jako to bylo před nedávným výpadkem serveru.
pátek 19. února 2021   -  Odpolední vydání VN Dnes

Poslední večeře

Zde je poslední fotka, na které jsou Sheila a Ed spolu - v úterý večer 16. 2. 2021. Ed snědl trochu hovězího karbanátku. Pak požádal o sklenku a pil bílé víno. Na závěr si dal šálek máslové pekanové ořechové zmrzliny.

čtvrtek 18. února 2021   -  Ranní vydání VN Dnes

Loučení

Než najdu delší chvíli k přidání sem, chci se poděli o dojemné chvíle na téma Loučení.
S Edem jsme se viděli za posledních dvanáct měsíců při šesti návštěvách. Pokaždé, když jsme se loučili, objali jsme se, podívali se do očí a popřáli si vše nejlepší. Přitom v mysli i srdci jsme měli pocit, že toto možná bylo to poslední rozloučení.
Jak Ed v posledních dnech? Dojemné bylo, že před týdnem se otočil k Sheile a jemně se jí zeptal: Máme dostatek financí? (Možná, že už tehdy začal své definitivní loučení.) A potom, tuto uplynulou neděli, se zase Sheily s jemným úsměvem zeptal, Chceš být mou Valentýnou?

Odezva od čtenářů VN

Až najdu volnou chvíli přidám sem. Mezitím jsem předal všechna příchozí vyjádření soustrasti Sheile a členům rodiny. Děkujeme.

Jinde ve světě

Komu je kočka Mňoukí lojální? Tentokrát jsme jí nechali u přátel ve Wenatchee. Zde si libuje na klíně DougaT.
středa 17. února 2021

Edward Arthur Hungerford

Ve spánku před ránem 17.2.2021 pokojně zesnul Ed, Emilyn a Nancyn tatínek, ve věku 99 let a 146 dní. Když se připočítají měsíce od početí, byl zde přes 100 let.

Poděkování

Děkuji ti za všechna účastná a povzbudivá slova.


Podél sopek napříč Washingtonem a Oregonem do Ashlandu

V pět večer jsme s Emilí dorazili do Ashlandu. Setkali jsme se s Sheilou, Nancy a Larrym. Večeři uvařili a nám přinesli spřátelení sousedé z přes ulici, Jamie a Jack. Kvůli kovidu nezůstali. V pěti jsme pak prožívali  společný večer. Vzpomínali jsme na příhody z období dětství i později. Mysleli jsme na Eda. Než jsme šli spát, prohlásila Sheila, ano, nastal čas obrátit list.
úterý 16. února 2021

K ledovým třetím peřejím

Byla +1°C teplá vysoká voda, vzduch měl -8°C. Z Wenatchee zas pluly kry. Na zamrzlých tišinách postávaly a posedávaly veliké shluky kanadských hus. U akvaduktu zas rostly ledové útvary. Díky vysoké vodě od Kolumbie bylo celkem snadné se vydrat nad první peřeje a posléze až ke třetím. Cestou jsem dělal fotky a videjka toho, co bylo k vidění. Na vodě mi bylo nádherně, svátečně.

Pusť si VIDEO z této expedice.
pondělí 15. února 2021

Od čtenářů VN
  • Od jedné čtenářky VN přišel tento příspěvek (viz foto). Děkuji. Pomyslel jsem, ano, dobrý návod, jak to nepřehánět s institucionálními lékařskými prohlídkami .
  • Jiná čtenářka ze Slovenska mě překvapila, v odezvě na video ze zpívání slovenské písně: "Ahoj, pekna pesnicka, este som ju nepocula, odkial ju mas?"  Myslel jsem, že všichni Slováci ji znají.
  • A další čtenářka měla obavu, "mám dotaz - to se ten Tvůj skif nemůže poškodit mezi těmi krami?" Na to odpovídám: Za podmínek filmování videa, Ledoborec LENIN byly kry měkká tříšť, žádné tvrdé kusy ledu. Jinak bych si tak rychlé rozkrajování nemohl dovolit. 
  • Jiná čtenářka: "Také, Vítku, ukládáme "přebytky", ale není kam dávat, tak jen do sběrných kontejnerů. Je divné - že by v té velké Americe byli chudí ???"  Na to odpovídám, jsou jich miliony.
  • Další čtenářka: "Děkuji za tvoje noviny. Pro mě je skoro lepší, že posíláš denně maily, protože na VN se tak často nepodívám. :)
    Obě videa jsou super, písnička moc krásná, neznala jsem ji."
  • A v pátek napsal čtenář:" Ty, loď a kry mi připomínají ledoborec LENIN. Josef"  Díky, Pepo, za inspiraci.
pondělí 15. února 2021

Další den běžkaření od domu

Přes noc připadlo asi dalších deset centimetrů sněhu. Dopoledne jsme vyrazili na trasu, kterou jsme si vyběhali v sobotu. Od domu je necelý půl kilometru vzdálená. A kdybychom to mohli vzít přes zahrady sousedů, přímou čarou je pouhých 180 metrů. Ale to nevadilo, běžkařili jsme hned od, a zase až nazpátek k našeho domu. Počasí přálo, vysvitlo sluníčko a bylo pár stupňů pod nulou. Jsem moc vděčný, že taková příležitost nastala.
neděle 14. února 2021

Medajlonky Ahi tuňák

Tentokrát byla na mě řada vařit. Samotné vaření vskutku trvalo jen pět minut. Déle předtím trvala příprava na marinování tuňáka. Toto gurmánské jídlo rozhodně doporučuji. Chutná výborně. Pro zájemce
rád připravím návod v češtině. Zatím je ve fotoalbu v angličtině.
neděle 14. února 2021

Ledoborec LENIN

Nainspirován PepouK jsem dnes alegoricky vyrazil na Kolumbii coby Ledoborec LENIN. Kry jsem hravě krájel napůl atomy neatomy. Pusť si také video dole. Vzduch měl -8°C. Divoké husy se shlukovaly na zasněžených a zamrzlých zátokách. Ve stromech posedávali bělohlaví orli. Dva z nich se pustili za chumelenice do vzdušného tance. Kry jsem krájel až k prvním peřejím na řece Wenatchee. Vesla mi ztěžkla. Jak závaží na ně namrzaly trsy ledu. Ty se však rozpustily, jak jsem později projížděl horní deltou. Tou proudila od Kolumbie citelně teplejší voda, +3°C. Stavěl jsem se u Roury a tam zazpíval jednu truchlivou slovenskou píseň. Trochu nevhodnou na svátek svatého Valentýna.
Pusť si také video dole. Vyvesloval jsem nad Haldu a napůl cesty zpět k doku jsem sledoval veslařku LizD, která začínala. Po úklidu v loďárně se ukázala modř oblohy. Byl nádherný den.

Zde je moje VIDEO Ledoborec LENIN.

O tom skutečném ledoborci jsem v češtině moc nenašel. Ale zde je plno zajímavých skutečností, které vyčteš i v angličtině. Jako, že byl vůbec prvním s atomovým pohonem.

Zde je moje VIDEO ze zpívání slovenské písně.


sobota 13. února 2021

Běžkaření s Cathy a Emily na školních hřištích poblíž našeho domu

Přes noc napadlo asi deset centimetrů přechlazeného hustého sněhu který i když ho bylo málo umožnil běžkaření přímo od našeho domu. Na liduprázdném parkovišti u školy jsme se sešli s Cathy a vytvořili jsme si svou vlastní trasu. 
sobota 13. února 2021

Plnění skříně pro chudé potravinami a potřebami

Jako jiné dobročinné organizace i místní unitáři umístili vně budovy volně z ulice přístupnou velkou skříň. Stačí jen vzít za kliku a vzít co jedinec potřebuje. (Jako za Žižky?) (Či obdoba komunismu?) V tomto období mrazů vyndaváme ze skříně na noc potraviny, které by mohly explodovat, když by zmrzly (údajně plechovky to dovedou). Dnes ráno jsme zas skříň s Emilí naplnili ze skladu v budově unitářů. Při té příležitosti jsme také prohrabali sníh z přístupu.
pátek 12. února 2021

První letošní ledy

Postranní řeka Wenatchee pumpovala do Kolumbie první větší kry. Bylo potřeba se jim vyhýbat. Přesto jsem obvesloval svůj obvyklý okruh. Vzduch měl -5°C a voda +2°C. Tam, kde se keře skláněly k pulzující hladině se tvořily zase ledové skulptury. Na vodě bylo nebezpečno a báječně.
pátek 12. února 2021

Strašák

Zase po půl roce jsem si nechal prohlédnout a vydrhnout zuby. Měli tam tentokrát půlkruhový rentgen.
Ten vytvořil pěkně strašidelnou fotku.


čtvrtek 11. února 2021

Poskytovatel VN měl nějakou poruchu.
středa 10. února 2021

Veslování s LT na mrznoucí Kolumbii

Ráno bylo mínus devět Celsia. Vyčkal jsem až do půl dvanácté kdy už taková zima nebyla. Náhodně jsem se na řece setkal s kamarádem Larrym. Podívej se na minutu a půl dlouhé VIDEO.
středa 10. února 2021

Emily má poradkyni

Začátkem února začala kočka Mňoukí kibicovat při slovní hře Boggle.
úterý 9. února 2021

Běžkaření u líhně

V poledne jsme s Emilí odjeli na běžaření u líhně lososů. Nejen dle webkamery tam bylo sluníčko. Objeli jsme celý okruh. Bylo to prima zase být na běžkách.

foto kredit Emily
úterý 9. února 2021

Práce a zábava

Celé dopoledne mi zabralo formální daňové přiznání pro firmu za rok 2020.

Zvážili jsme psici Lunu. Je samý sval, 18 a půl kila.
Rozloučili jsme se s Karlou a Lunou. Před polednem odjely na sever.

Zaradoval jsem se. Zas po čase jsme si déle promluvili s Milanem. Zněl v pořádku.



pondělí 8. února 2021

Vítek čte knížku se zvířaty

Tady je o té knížce.
pondělí 8. února 2021

Jak promítat fotoalba ve VN na PLNOU OBRAZOVKU

Všiml jsem si, že až příliš často čtenáři VN prohlížejí fotky ve VN fotoalbech příliš prťavě a uchází tak plný prožitek z nich.
Zde je jednoduchý návod, jak si spustit automaticky se posouvající diaserii fotek, promítnutých na plnou obrazovku, bez rušení jiným textem či okny.
Pro ukončení promítání stačí jednoduše stlačit na klávesnici tlačítko Esc, nebo kliknout na X na obrazovce.
VYZKOUŠEJ SI TO !


Poznámka: Fotoalba ve VN jsou nejčastěji přístupná kliknutím ve VN na tučně podtrhnutý text. Vyzkoušej si to třeba na textu "V aeroklubu živo nebylo".
neděle 7. února 2021

V aeroklubu živo nebylo

Jel jsem se kouknout, zda tam někdo byl. V klubovně i v dílně bylo krásné teplo, ale v hangáru bylo jak v mrazáku. Místo, kde normálně byla vlečná, bylo prázdné. Možná si jí někdo vzal? Ale také možná je v jiném hangáru, na výroční prohlídce - dle rozvrhu na nástěnce. Využil jsem klidu a tepla a prohlédl jsem si nakřečkované pps prezentace od známých, kteří je rozesílají.

Kuchtění

Nainspirován článkem od Pavla o českém kuchaři, který vařil pro Trumpovy, jsem se pustil do pečení kuřecího rellene (vrstvy předsmažených cibulí, pórku a mletého masa; posypané vrstvou mletého sýra, druhá půlka první vrstvy, zas sýr, pak napěněná vajíčka s moukou a nakonec zas sýr, do trouby na třičtvrtě hodiny). Chutnalo to dobře.

Karla

Vrátila se z týdenní služební cesty. Luna byla radostí bez sebe.
neděle 7. února 2021

Veslování s rybožravci

Na vodě jsem zachytil následující rybožravce: bělohlavého orla, ledňáčka, hlohola, volavku a sebe. Orel mě potěšil tím, že dnes mi na mé pípání odpověděl několika svými větami. Snažil jsem se to dát do překladače, ale ten si s tím nevěděl rady (ha ha). Obvesloval jsem svůj obvyklý okruh. Do Roury jsem zahalekal, počítal jsem a zpíval si. Bylo zpočátku zamračené a pak nádherné slunné ráno. U vchodu do loďárny někdo zanechal červenou růži. Často se tam skupinky fotografují. Poslední fotka v albu je jezírko vedle loďárny. 
sobota 6. února 2021

Kultura

Promítli jsme si film Královna z Katwe o děvčátku prodávajícím kukuřici v ulicích ugandského venkova, jehož život se od základů změní poté, co v sobě objeví úžasný talent na šachy a stane se jedním z nejlepších hráčů na světové šachové scéně.

neděle 7. února 2021

Episoda 16 - nový výtah na Mission Ridge

Buď první, kdo se sveze nahoru i dolů po novém výtahu! Tento týden budou poslední úpravy. V pátek 12. 2. má být zátěžová zkouška a státní certifikace. Koukni se a drž palce!

Mezitím se v neděli za svítání chystám na vodu.

foto kredit Michael Fitzmaurice

Kviz

Pro letecké fandy mezi čtenáři VN: Co je to za letadlo úplně vzadu na obrázku ve vzduchu, a v fotoalbu na zemi vpravo? Jaký model a kde bylo vyráběno?
 
sobota 6. února 2021

Z natáčení filmu ve Wenatchee

Před třemi dny jsem ve VN psal o leteckém dni nad mou kanceláří. Pak mi někdo řekl, že se natáčí 
film z období II. světové války. Dnes tu fámu poopravuji. Film má být z doby asi deset let po ní a líčit konflikt během "Korejské války". Soustřeďuje se na Jesse Browna, který překonal chudobu a rasovou segregaci na jihu, získal vysokoškolský titul, poté se stal ve svých 23 letech pilotem. Byl prvním černochem, který byl vycvičen americkým námořnictvem jako námořní pilot, a prvním černým pilotem, který viděl boj.
Proč ve Wenatchee? Filmaři si údajně mysleli, že krajina kolem Wenatchee značně přibližuje Koreji v té zimní době.

sobota 6. února 2021

Den začíná

(červánky za břízou sousedů)

Čtenářský kout

Před pár dny jsem začal číst knihu Kouzelná hodina. Je to novela odehrávající se v západní části Ameriky. Do nyní jsem neměl tušení, že autorka novely Kristin Hannah, narozená v roce 1960, je velmi úspěšnou spisovatelkou. Do češtiny má přeloženo 12 svých knížek. Magic Hour v překladu jsem však (zatím) nenalezl. Zde jsou odkazy.

Na barikády !!!
sobota 6. února 2021

Speciál pro čtenáře, nejpíš hlavně čtenářky VN zajímající se o mrňata:

Nejmladší generace

Nové fotky a videa  Podzimky  a  Právníčka

pátek 5. února 2021

Technická zpráva, která se začla objevovat na Flickru

Dostal jsem od jedné čtenářky VN zprávu:

Když si chci spustit fotky, tak mi tam naskočí taková stránka nadepsaná Flickr, která se týká Cookies. A já nevím, zda ten dotazník mám vyplnit a přijmout.Chtějí tam - YES nebo NO pro to jestli můžu využívat cookies jako required, functional nebo advertising.
Pak Store access information on a device
nebo Use precise delocation data
nebo Actively scan device characteristic for identification
Na výběr pak to dává Save nebo Reject  nebo Accept
I když různým těm slovům rozumím, tak nechci udělat něco špatně.
Můžeš mi poradit?

Než jsem začal zkoumat, jak poradit, musel jsem nejprve zkrotit svůj vztek na Flickr. Platím jim za skladování svých fotek, aby mě a čtenáře VN nechali napokoji. Dlouhá léta lákal
Flickr fotografy jako já vábivým tvrzením, že když za úplatu naše fotky budeme u nich skladovat, nebudou nás otravovat, či využívat pro sběr osobních údajů a preferencí. 


Hlavně, že nám nebudou dávat do našich fotoalb vytvořených na Flickru žádné nevyžádané reklamy. No a nyní mě pořádně namíchla žádost (pro čtenáře VN matoucí) zda by nám Flickr na našich počítačích mohl uložit šťouravé "cookies". (Pro čtenáře VN, kteří nerozumí, co jsou "cookies" a k čemu slouží si o tom v češtině přečti TADY. )

No a náhodou zrovna dnes se to oznámení i mě objevilo na mém počítači, když jsem na Flickr chtěl naládovat své dnešní fotky.
Pročetl jsem co by to znamenalo, a zvolil jsem volbu
Decline All (ze tří obdélníků, které se objevily na pravé straně oznámení)

 Accept All
Decline All
Manage Settings

Jak jsem to
Decline All = Nic nepřijmout, tedy nepovolit cookies stiskl, otravné vyzvání zmizelo a já jsem bez problému mohl naládovat své dnešní fotky.
pátek 5. února 2021

Psice Luna pádí za míčkem za přihlížení divokých hus

Vzal jsem Lunu na hřiště školy poblíž našeho domu. Tam bylo plno prostoru pro Lunu pádit za míčkem, který jsem pro ní vrhal do velké vzdálenosti pomocí ručního katapultu. Hřiště jsou v tuto roční dobu také oblíbená místa divokých kanadských hus, které se tam létají krmit uždibováním trávy. Mimochodem, také nad hřištěmi přelétla zas letka letadel. Mezitím jsem se dozvěděl, že jsou tu filmaři a natáčí nějaký film z období II. světové války.
pátek 5. února 2021

Zlatavý orel a později volavka

Po setkání s plavci jsem proplul dolní deltou řeky Wenatchee, kde mě u soutoku čekal orel, se kterým jsem si původně povídal jen kousek od plavců. Pak přeletěl na své obvyklé místo nad soutokem.
Mimochodem, pusť si ukázky, jakým jazykem orli mluví (zapni si zvuk). |  Ukázka 1.  |  Ukázka 2.  |  Ukázka 3.  | 
pátek 5. února 2021

Divocí plavci z Wenatchee

Začal jsem před východem slunce a byl jsem překvapen, když místo obvyklého ticha se odněkud rozléhal hlasitý hlahol. Když jsem vyvesloval asi 200 m severněji od doku, spatřil jsem zdroj hlaholu: čtyři členy/ky místního klubu otužilců Wild Wenatchee Swimmers. Když klikneš na podtrhnutý text, otevře se ti článek z místních novin s více informacemi a fotkami. Popovídal jsem si s nimi a skutečně oni vydrželi ve vodě, dnes 3°C teplé ( BRRR !! ), celých 12 minut, dle nich jejich dnešní dávka.
čtvrtek 4. února 2021

Poslal jsem čtenářům VN pozdrav.

Nazdar!
Zase tě po čase zdravím s nadějí, že jsi v pořádku. Dělím se o VN.

Od minulého oznámení o mých novinách se v nich dost změnilo. Hlavní změna je v tom, že úvodní stránkou VN se stala adresa
http://home.nwi.net/~blanikam/vn/vn-index.htm
nazvaná VN Dnes.
Doporučuji uložení té adresy v tvém prohlížeči do Oblíbených, aby ti pro příště odpadlo hledání v předešlých e-majlech.

VN Dnes se denně mění - jak už název naznačuje. Uvádí zprávy z dneška. Denně je obnovuji a protože co bylo včera a dříve je historie, převádím ty texty a fotky do měsíčních vydání VN, a ve VN Dnes to mažu. Ve VN Dnes je na ně odkaz v dolní části stránky VN Dnes. 

Proto když chceš vidět včerejší a starší vydání VN, jsou k vidění jinde:

Kde najdeš jiné fotky ??
Klikni v seznamu níže na odpovídající měsíce a roky -
- pro tento rok 2021 klikni na tučně uvedené měsíce.
Někteří čtenáři VN ještě neviděli prosinec 2020, ten najdeš
v Archívu níže, nebo kliknutím SEM.


Snad je tento systém odkazů srozumitelný. Možná pomůže, když se na spodní část VN Dnes budeš koukat jako na OBSAH knížky obdobně jako ve vytištěných knížkách, nic složitého.

Děkuji za přízeň těm čtenářům a čtenářkám, kteří VN pravidelně čtou a na ně mi komentují. Jsem rád, že pro mnohé jsou VN vzpruhou a povzbuzením, zvláště v tomto svízelném období spojeném s celosvětovou epidemií.

Budu rád a vděčný za e-majly také od jiných čtenářů, kteří nepíší či si myslí, že nemají o čem psát. Každou zmínku uvítám a věz, že povzbudí i mě. Tímto obtížným obdobím se probíjíme všichni.

Doufám a věřím, že se nám zas v dohledné době podaří uvidět se - ať už formou třídních setkání či jednotlivě. Držím ti palce s překonáváním překážek a těším se na tvou zprávu.

Zdravím,
Vítek

http://home.nwi.net/~blanikam/vn/vn-index.htm
VN Dnes.
středa 3. února 2021

Zářivé sjezdování na Missii

Emily si domluvila setkání s kamarádkami. Bozi oblohy spolupracovali. Udělalo se od rána senzační počasí. Sníh byl prašan a vše fungovalo. Dokonce i nový rychlovlek s novým jménem Wenatchee Express jel; zatím zkušebně. Příští týden má přijít státní schvalovací komise a když dají razítko, hned následující den bude uvedený do provozu pro nadržené lyžaře. Zas je bude dopravovat až na vrchol hřebenu Missie, chráněné od ledového větru tentokrát v luxusním teplíčku uvnitř skleněné kukly. Těš se na video z dnešního sjezdování, až ho vytvořím. 


Vytvořil jsem VIDEO ze sjezdování na MISSII. Koukni se!
středa 3. února 2021

Letecký den nad světovým ústředím Blaníku Amerika

Pilně jsem pracoval v kanceláři, občas jsem vyhlédnul oknem na západ a kochal se výhledem na zasněžené hory. Pak mou pozornost přitáhlo velké hřmění nad hlavou. Udělal jsem tři kroky z kanceláře, s kamerou v ruce. Při mnohonásobných přeletech jsem zaznamenal těchto pět letadel v různých formacích. Možná se zítra dočtu v novinách, jaká to byla letka. Koukni se na fotky.
středa 3. února 2021

Slunce a orel

Při dnešním veslování jsem si povídal s bělohlavým orlem. Ten se mi stal ústředním motivem dnešní reportáže z vody. Posuď kouknutím se na fotky.



úterý 2. února 2021

Práce

Věnoval jsem se zákazníkům a dělal účetnictví.

Rodina

Přijela zas Karla s Lunou, nezůstaly na noc.

Zdraví

Zopakoval jsem na sobě co včera prožila Emily.
pondělí 1. února 2021

Vzpomínka na Juraja

Ze zpráv ve slovenských médiích a přes psaní od kamarádů jsem se dozvěděl, že tento víkend nečekaně zemřel můj dlouhodobý kamarád
Juraj Šebo. Znali jsme se víc jak pětapadesát let. Potkali jsme se v Žilině na podzim roku 1965 (více o tom je zde) a od té doby jsme udržovali kontakt. Novodoběji jsme společně vystupovali v Bratislavě v roce 2007 na věhlasném koncertu LEGENDY 60 a pravidelně jsme se navštěvovali. Juraj se dokonce dostal i sem do Wenatchee v USA, kde jsme společně pluli po řece Kolumbii (klikni sem pro fotky a líčení z 10. září 2008). Nechce se mi věřit, že už není mezi námi. Ještě jen před dvěma týdny se Juraj dělil se svými kamarády a i se mnou o fotky z běžkaření poblíž své chaty v Malých Karpatech. V mé mysli Juraj zůstává jedinečnou osobností a zdrojem spousty radostných vzpomínek a inspirací. A to se ani nezmiňuji o všech knížkách, které za posledních patnáct let napsal, účastí na gramiádách, koncertech, pohovorech ve slovenské i české TV. Je mi velmi líto všech jeho blízkých přátel, kteří se s ním vídali mnohem častěji, než já. Pro ně je Jurajův odchod asi velmi těžko stravitelný a přizpůsobení otížné. Mé srdce pro ně i členy jeho rodiny. Jsi se mnou, Sačmo!

foto kredit  Peter Procházka
pondělí 1. února

Očkování ve Wenatchee

Včera jsem se rozepisoval o komplikacích provázejích distribuci vakcín v tomto státu. Dnes si to na vlastní kůži vyzkoušela Emily. Moc se zaradovala, že se jí podařilo dostat se mezi ty šťastné, kterým vakcínu dobrovolníci naočkovali. Nyní se těší, že snad příští týden jí dostanou i oba její rodiče. Na fotkách jsem zachytil provoz v jedné ze čtyř očkovacích stanic. Tato byla na velkém parkovišti vedle zimního stadionu. Dobrovolníci dirigovali proud připuštěných řidičů aut a jejich kličkování trojí kontrolou až k bílým stanům, kde bez toho, aby ti očkovaní vylezli z auta jim zdravotníci vakcinu vstříkli do paže levé ruky. Pak ještě řidiči museli setrvávat ve vyčkávací zóně čtvrt hodiny než směli odjet; kdyby náhodou dostali alergickou reakci. Lékaři byli hned po ruce. 
pondělí 1. února

Veslování ke čtvrtým peřejím

Byl pošmourný šedý den. Neúmyslně jsem s sebou nevzal svou větší kameru a tak jsem byl odkázaný na pevnou čočku v mobilu. U soutoku jsem sledoval námluvy dvou bělohlavých orlů. Přes řeku pajdala na levou zadní nohu srna. A pak velká radost! Poprvé snad po půl roce se mi zase zdařilo vydrat se asi jeden a půl kilometru dále proti proudu řeky Wenatchee, třemi peřejemi. Na závěr nazpět u doku jsem si popovídal s volavkou, která nehodlala opustit molo, kde jsem potřeboval přistát.
ZPRÁVA O OČKOVÁNÍ VE STÁTU WASHINGTON

Očkování postoupilo i do Wenatchee, kde jsou nyní čtyři stanice. Přístup na ně je ovládaný ministerstvem zdravotnictví státu Washingtonu přes webovou stránku. Na té webstránce je i mapa (dá se zvětšovat myší) s vyznačenými místy očkování. To probíhá podle pořadníku. Zda je žadatel zařazený na pořadník mezi ty, kteří se na očkování nyní mohou přihlásit, záleží na odpovědích na dotazníku, který je na této následující webové stránce. Musí se přitom dodat řada voleb. Asi po dvaceti stránkách systém uvede, zda žadateli v této fázi vydávání vakcín bude umožněno na očkování přijít anebo ne. Když ano, musí žadatel ještě najít nějaké místo, kde očkování probíhá, nahlásit se tam zase přes další webovou stránku a potom, co vyplní další dlouhý webový dotazník, se konečně dostane na stránku, kde jsou uvedena okénka, kolik volných termínů ještě je, než jsou zamluvené jinými žadateli o očkování. Tato poslední stránka se mění tak rychle, že volná políčka rychle mizí a žadatel často musí začít úplně znovu. Toto je značně frustrující a lidi jsou z toho vystresovaní. Všiml jsem si jak se mezi lidmi, kteří jsou jinak skamarádění vytváří napětí a žárlivost, když se některým povede a jiným ne, kolují domněnky, že se do pořadí někteří dostali podfukem, atd.
neděle 31. ledna

Přípravy

Prakticky celý den jsme s Emilí shromažďovali podklady pro plánované schůzky s daňovými poradci a poskytovateli lékařské péče.

Při této příležitosti jsme se blíže obeznámili s okolnostmi ohledně podávání vakcín proti koronaviru.