Vítkovy noviny

září 2009

Rubriky: Index novin | Plachtění | Práce | Veslování | Videa | Evan | Pošli mi email

Nápověda: Klikni na obrázek a otevře se zvětšenina. Klikni na Index vydaných novin pro jiné měsíce. Klikni na podtrhnutý text pro spojku na další odkaz.

úterý 1.9. Dohonil jsem vše v práci i v osobní komunikaci.  
středa 2.9. Bylo nádherné ráno pro veslování.
čtvrtek 3.9. Byla zde před ránem bouřka se silnými hromy a deštěm. Nemohli jsme spát.Velmi neobvyklé ve zdejších končinách.  
Cestou z pošty na vých. straně Kolumbie jsem viděl nádherný úkaz.. orlovec letěl podél mě, stejnou rychlostí.. a v pařátech nesl rybu.. pak se snesl na sloup u cesty...  
Mluvil jsem s Milanem. Mrzelo mě slyšet, že se mu nedařilo odeslat emajly z domu, a že to vzdal. Zasekávala se mu myš. Poslal mi běžnou poštou dopis. Mluvili jsme tedy o jeho práci, vracení soc. pojišť., hodně práce, dělal výplaty. Zajímavé zprávy: 75% křivokl. obč. je proti nár. parku. Oldovi dal nechat sesbírat švestky. Sám si ponechal jablka (jich bylo málo, sucho), víno je ještě trpké, a pak hodlá sesbírat ořechy s vyvráceného stromu. Mluvili jsme o našich zdravotních stavech. Snad se Milanovi nebudou opakovat bolesti v zádech.  
pátek 4.9. Ráno jsem vesloval na Aero21.

Odpoledne jsem si vyšlápnul na horu Twin Peaks hned na západ od Wenatchee. Převýšení mezi vrcholem (1407 m) a dnem údolí v pozadí (řeka Kolumbie 207 m) je 1200 metrů, ale to jsem vše nešlapal, vyjel jsem autem na konec kaňonu poblíž, do výšky zhruba 700 m. Šlapání odtamtud na vrchol a zpět trvalo čtyři hodiny.

 
sobota 5.9. Připravoval jsem zprávu o cestě do Azie.  
neděle 6.9. Veslování. Duha zářila na severozápadě, a vypadalo to na déšť. U nové loděnice se scházely ženy a pár mužů, nevypadalo to na to, že na mě vybyde místo na osmiveslici, do které jsem se chtěl dostat.

Povedlo se.. bylo to moc prima. Jeli jsme s plno zastávkami a povídáním kormidelnice Alix, studentky z Western, ale když jsme veslovali, tak to bylo senzační.. a vyjeli jsme až nad horní most!

Klikni sem pro plno obrázků

>>> VESLOVÁNÍ NA OSMĚ

a pak klikni pak sem pro >>> VIDEO....

pondělí 7.9. Šli jsme šlapat s Monte a Judy na hřbitov starousedlíku, a od půl šesté u nich doma dlouho večeřeli, a pak si promítali fotky.. oni z Norska a Chorvatska, my z Koreje a Jap. Byl to velmi příjemný večer.  
8.9. Veslování bylo zas senza, po něm jsem si zaplaval v Kolumbii. Na poště byl velký balík s náhr. díly, tak jsem měl co dělat s rozesíláním.  
9.9. Koupil jsem dvě krabice po sedmi kilech - broskve a nektrarinky ve Van Doren, každou za 10 dol. Cestou domů jsem dostal pokutu za překročení povolené rychlosti.
10.9. Veslování nádherná voda, klidná, sluníčko bez mraků, k peřejím na Wena, pak nad horní most. Sháněl jsem náhr. nabíječku pro počítač.  
11.9. Vyrazil jsem s Larrym na 3-denní výšlap na Mt. Cashmere, s dvoudenním přenocováním ve stanech u jezera Caroline.

Zde je plno obrázků z tohoto úchvatného šlapání.. klikni na: >>> Výšlap na Mt. Cashmere

15.9. Šel jsem spolu s Emilí, Monte a Judy do Woodshed na koncert violisty a pianistky, bylo to moc prima.  
16.9. Udělal jsem spoustu práce doma.. posekal trávu, zarovnal okraje švihačem, spravil řetězovou pilu, vyměnil filtr vzduchu v Sentře, zanesl mince na třídič, dostal poukaz na zboží v Lowe. Oslavoval krásný den.  
17.9. Zúčastnil jsem se telekonference delaerů litevské továrny s kluzáky, hovořilo se o reorganizaci, zvýšení kvality, a oživení prodeje. Vesloval jsem na závodním skifu. Viděl plovoucí láhev a myslel o zprávě v ní. Uschopnil jsem stávkující domácí tiskárnu. Dnes po přelíčení u soudu, které dopadlo příznivě, vyrazil Evan na svou dovolenou do Oregonu. Nejprve vlakem do Eugene, tam přenocovat v motelu.
18:9.Vyzvedi jsme Karlu v Cle Elum a šli společně šlapat v průsmyku Blewett , viděli lesní veverky a srnu. Evan dnes šlapal z Eugene do Roseburgu na kole, po 115 km dlouhé trase. Dojel tam za sedm hodin.  
19:9: Byl nádherný východ slunce při veslování k soutoku s Wena.. byla duha.. k peřejím, jak jsem se vracel, začlo pršet.. mírně.. viděl mývala, bílé volavky, bobra, orlovce, husy v neuspořádaných formacích.. nacvičují.. Karla a Emily nakupovaly, večeřeli jsme v kostele unitariánů, pak byli v letním kině na břehu Kolumbie, dívali se na Wall.e.
20.9. Karla odjela brzy dopoledne s naším osobním autem, dlouho se rozhodovala, zda si ho má vzít, či ne. Chce dávat příklad, jak se dá žít bez auta. Potřebuje ho ale na příštích několik týdnů pro převozy objemných věcí. V kostele unitariánů byla poprvé nová pastorkyně. Místní pospolitost ji jednomyslně přijala za nástupkyni předešlé, která odešla v červnu do Michiganu. S Emilí jsme odpoledne šlapali na stráních západně od Wenatchee, které byly nově zpřístupnělé díky koupi ochranáři od soukromých vlastníků.
21.9. Poslední den léta jsem ještě oslavil plaváním v Kolumbii po veslování. Dnes pokračoval Evan ve svém putování Oregonem na kole, 185 km z Roseburgu do Ashlandu. Dorazil dvě hodiny po setmění, v devět večer. Měl cestou dvě prasklé duše, ale jinak neměl problémy. Večer jsem se díval s Emilí na film Protikráličí plot. (klikni pro ukázku z filmu.)  
22.9. Den podzimní rovnodennosti.. Dělal jsem na statistikách platů inženýrských profesí, a zpracoval všechny doposud došlé dotazníky.. bylo jich zatím okolo sedmdesáti složek. Mluvil jsem s Evanem o jeho putování na kole a plánu koupit si byt nebo dům, v Takomě. Chystá se zůstat u prarodičů v Ashlandu do pátku, pak šlapat zpět do Roseburgu a v pondělí pokračovat do Salemu v severním Oregonu, a zpět pak do Tacomy vlakem.  
23.9. Vstal jsem velmi brzy a ještě za tmy vyrazil na veslování, s hvězdami nad hlavou. Zpíval jsem a když dorazil zpět k doku po hodině a půl na vodě, slunce se právě vyhouplo nad horizont. Na osvěžení jsem zas hupnul do Kolumbie. Šel jsem na výroční prohlídku a doktor shledal mé zdraví v naprostém pořádku. Zbytek dne jsem strávil v práci a nikam dál nešel, přestože bylo nádherné počasí, bez mraku a skoro rekordní teplo, 31°C.  
24.9 Posekal trávu, smíchal na kompost, šel k holiči, na poštu, do banky. Najmuli jsme syna spolupr. Emily na vypletí zahrady nájemního domu. teplo, v šest večer ještě 31°C.  
25.9. Vyrazil jsem na vodu.. dost vlny, jel deltou.. minim. voda pro projezd, na Wena nádherný klid, vyjel k peřejím, pak po proudu.. vyšlo slunce.. udělal u koupaliště fotku kůlů a plováků, zpíval, silovka. Moc pěkné veslování. Pak vklouzl do Kolumbie, voda ještě prima, nešokující. V práci platil dodavatelům, balil objednávky. Navečer s Emily do Leavenworthu, proch. okolo řeky, a na oslavu příjezdu prvního osobního vlaku po 40ti letech.
26.9. Vodácký klub slavil výročí a nejen ten. Byl den otevřených dveří, vyndali jsme osmu a hovořili se zájemci. Odpoledne jsem vyhledával v zeměpisném časopisu poutavá místa, a dal si dlouhou siestu. Cítil jsem se prima.  
27.9. Zúčastnil jsem se vodácké regaty na přehradě Entiat na řece Kolumbii. Účastníků bylo deset posádek, na veslicích i kajacích, některé dvojmístné s vyvažovacím plovákem.

Umístil jsem se na pěkném čtvrtém místě, za Larrym a Seanem (otcem olympijského atleta) a dvojicí otec-syn na závodním dvojskifu.

Počasí bylo už potolikráté za sebou bezmračné, a odpoledne zas hodně teplé. To jsem plel na zahradě nájemního domu, dělal údržbu, než se nám povede sehnat nového nájemníka. Trh se dosti zpomalil.

Večer jsme s Emilí shlédli francouzký film z 2004 Les Choristes, dost mě dojmul. Byl o vychovateli v nápravné škole, který nalezl cestu do srdcí rebelů hudbou, kdy s nimi vytvořil sbor.

Klikni pro >>> DIASERII Z REGATY (přes třicet fotek)

28.9. Zase pondělí, pracovní den jako obvykle. Potěšil mě hovor z Azie. Počasí se zde mírně ochladilo, rtuť dosáhla už jen 23°C, bylo stále slunečno a jen pár cirů na obloze. Evan dnes vyrazil na další velkou etapu svého putování, skoro 120 km, z Eugene do Salemu.  
29.9. Evanova firma má v Portlandu pobočku. Ubytoval se ve středu města. Bude tam - místo v Takomě - pracovat zbytek týdne.

Vyrazil jsem zas ráno na vodu, bylo větrno, chladno. Velký rozdíl od neděle. Potkal jsem partu na osmě.

Na řece Wenatchee mě překvapily nové zábrany - houf rybářů stojících po pás uprostřed řeky. Právě byla otevřena sezona pro lov lososů. Bylo mi jich líto.. sedm let se ryby snažily vyrůst aby se pak vrátily z moře do horních peřejí řeky a tam vyplodily novou generaci. Snad se jich většina hákům vyhla.

 

 

 

Možná mě lososi viděli, když jsem snad naposledy letos vklouzl pod hladinu Kolumbie, a vynořil se omlazen.

Byl nádherný den naplněný krásnými vůněmi.

30.9. V poslední zářijový den bylo čerstvě jasno a chladno. Strávil jsem ho celý v kanc., Bylo hodně práce, uzávěrka pro přijímání dotazníků platů. V prvním říjnovém týdnu z nich budu vypracovávat statistický přehled pro asociaci inženýrských firem tohoto státu. Díval jsem se na Hálu a hodnotil pečení dortu. Byl zas krásný den.

A jaké bylo tvoje září?