VN září 2021




Čas a počasí ve Wenatchee

ČAS  |  POČASÍ  |

 Index | Poutě | Plachtění | Práce | Veslování | Videa | Evan | Karla | KarmaPodzimka |Právníček | Jídla | Pošli mi email

Klikni na obrázek a otevře se zvětšenina. A když je v textu něco podtrhnutého, tak je to odkaz na něco dalšího.

Nazpět do domovské stránky VN 

Z letiště na západ

Z Missie na východ

středa 1. 9. Hezký den! V úterý se možná dostanu na vodu. Co ty?
pondělí 27. září 2021

Uhodni, kde to je

Nápověda příště.
sobota 25. září 2021

Přivstal jsem si

Začal jsem u vody. Pak jsem vyrazil na západ.

pátek 24. září 2021

Uložil jsem mini spát

Neobvyklá úvodní fotka, co? Tak to vypadalo v pátek večer při západu slunce. Odpoledne jsem rozmontoval kluzák a vložil ho do přepravního vlečňáku.

... víc fotek
pátek 24. září 2021

100

Dnes by se Ed dožil sto let. Navečer byla nachystaná vzpomínková oslava. Za Sheilou do Ashlandu přijeli její dcera Nancy s manželem Larrym a vnučka Karla. Přivezli Edovo oblíbené jídlo z italské restaurace Cucina Biazzi. Rodina doufala, že rehabilitační ústav povolí povečeřet spolu na patiu. 
Sheila se tam zotavuje po zlomenině kyčle.

Foto kredit Nancy
čtvrtek 23. září 2021

Povečeření s Davidem a Tami

Už čtvrť století jsme sousedy a přesto jsme si nikdy nevyšli nikam společně na posezení. Udělali jsme tomu přítrž. Dvě hodiny jsme hodovali a pili na venkovní terase pivnice McGlinns. Moc pěkně jsme se pobavili.

... víc fotek
čtvrtek 23. září 2021

Plachtění s chřestýšem

Vyzkoušel jsem, zda se dá udržet ve vzduchu za vyloženě stabilních podmínek. Dá. Když trochu fouká vítr ze správné strany. A když svítí sluníčko. A máš pod sebou čedičové skály. Mezitím - dole v hangáru prožívali Mark a Bill vzrůšo, když objevili návštěvníka mezi kluzáky: chřestýše. Zřejmě se mu plachtění líbilo. Byl tam i po mém přistání, jen o kus dál, vedle dveří do mého auta. Koukni se na fotky a videjka.

čtvrtek 23. září 2021

Veslování se zvířaty a rybářkou

Bobr, volavky, racci, morčáci, srnky, smečka psů. Rybářka plně vyzbrojená na kajaku. Nymfa, Roura a Halda. Báječné plavání.

... víc fotek


středa 22. září 2021

Práce

Bylo pošmourno a tak se to hodilo na dohonění v práci.
úterý 21. září 2021

Úterníci a úternice *)

Fotil jsem skupinu kajakářů, která se pravidelně v úterky schází na pádlování.
______
*)
Anebo - úderníci a údernice ?? (ha ha).

úterý 21. září 2021

Návrat vlečňáku

Emily potřebovala auto. Nejprve jsem s ním potřeboval vrátit na letiště vlečňák a tam do něj nazpět namontovat držák trupu kluzáku a rezervní pneumatiku.

... víc fotek
pondělí 20. září 2021

Doručení bedny na letiště v Seattlu, s Karlou

Dnes jsem strávil s Karlou přes osm hodin. Jeli jsme na otočku p
řes 500 km. Bylo neskutečné, jak rychle vytažení bedny z vlečňáku trvalo: Pouhé dvě minuty. Zatímco naložení včera dvě hodiny. Pak jsme jeli s prázdným vlečňákem středem Seattlu k jezeru Union, kde měla Karla pracovní schůzku. Cestou nazpět jsme obdivovali krásné výhledy. Podzimní barvy kopců začaly zářit. Dnešek se zdařil.

neděle 19. září 2021

Nakládka

Připravoval jsem vlečný vůz, aby se do něj vešla bedna.

... víc fotek

VIDEO Vodácká výprava ke skále Yoyo na Kolumbii

V pauzách mezi nakládkou jsem vytvořil ucelené video Vodácká výprava ke skále Yoyo na Kolumbii. Tato expedice se konala minulou sobotu, 11.9. Výročí bylo smutné, ale účastníci prožili nádherný zážitek. Promítni si toto sedmiminutové video, je na You Tube.

... klikni sem pro video Ke skále Yoyo
sobota 18. září 2021

Balil jsem zásilku

Upravil jsem vnitřek bedny, aby se do ní vše vešlo a snad se nepoškodilo.
Nákupy a zařizování 

Pracoval jsem v kanceláři od pěti rána. Po snídani s Emilí jsme sestavili dlouhý seznam nákupů. Ani jednomu z nás se nechtělo je jít nakoupit. Dopoledne jsem vyrazil s bodrým, "uvidíme se zítra - ha ha".

Film Otec

Promítli jsme si tento pro nás aktuální film, kde jsme nacházeli plno odrazů naší současné rodinné situace.
Film Otec je triezvy, realistický rodinný príbeh, ktorý bez sentimentu vykresľuje emočne intenzívny pohľad na svet očami človeka, ktorý trpí demenciou. Dramatická ilustrácia fyzických strát, ku ktorým dochádza spolu s duševnými stratami.  Anthony má 80 rokov, odmieta však akúkoľvek pomoc od svojej dcéry.

Foto kredit   Emily
pátek 17. září 2021

Veslování: žluťásek David,

morčáci, svatozář, orlovec, koupání a prknař.

... víc fotek
čtvrtek 16. září 2021

Plachtařské loučení s létem

Byl poslední slunný den, než začne podzim. Počasí bylo hezké a s modrými stoupáky. Obkroužil jsem údolí, vznášeli jsme se výšinách.

víc fotek ...
středa 15. září 2021

U pomníku na první let přes Tichý Oceán

Zastavili jsme se na místě, kde v roce 1931 přistála dvoučlenná posádka letadla po 40ti hodinovém letu bez mezipřistání od startu v Japonsku. 
středa 15. září 2021

Jaký kontrast, ráno za bezvětří, a odpoledne jak u rozbouřeného moře

Prošli jsme se podél východního břehu Kolumbie.
středa 15. září 2021

Úchvatný východ slunce a veslování za bezvětří

Podívej se na fotky, mluví samy za sebe. Na závěr jsem si zas zaplaval v Kolumbii.

víc fotek...
úterý 14. září 2021

Rob a Lois k nám přijeli na návštěvu

Za poslední rok a půl byla jejich cesta k nám teprve třetí, kterou podnikli někam dál mimo svůj domov (kvůli omezení kovidem). Zdrží se u nás dva dny. Pěkně jsme si popovídali.

víc fotek...
pondělí 13. září 2021

Co jsme nedávno kuchtili

Emily krevety s kukuřicí, rajčaty a pažitkou, Vítek musaku

víc fotek...
pondělí 13. září 2021

Co člověk neudělá, aby se mohl vidět s přáteli
(Covid-19 TEST)


V úterý k nám přijedou přátelé Rob a Lois z Portlandu - tedy, pokud jak oni, tak my podstoupíme test a ten bude negativní. Podívej se, co taková zkouška, kterou si člověk může udělat sám, obsahuje a jak se provádí. V obchodě, když test není vyprodaný, zde stojí jedna krabice s dvěma testy 24 dolarů... (zhruba 530 Kč).

víc fotek a videí...
pondělí 13. září 2021

Plachetnice (!) na Kolumbii

Velice zřídka se na Kolumbie vyskytne nějaký člun s plachtou. Byl jsem poučen kapitánem plavidla, TomemG, že se nejedná o kanoi ani ne o plachetnici, ale o v angličtině tzv. duck punt (klikni sem pro detajlní informace a fotky). Dosud jsem neměl ponětí, že něco takového existuje. Náhodně jsem se při té příležitosti setkal i s kamarádem vodákem LT, který je na fotkách v albu na skifu.

víc fotek a videí ...
pondělí 13. září 2021

Skif a Nymfa

víc fotek ...
pondělí 13. září 2021

Skotačení v horní deltě  (srnčata)

Podívej se na video, poslední v tomto albu.

víc fotek a video...
neděle 12. září 2021

Omotal jsem skif.

víc fotek ...


Zprávy

Měl jsem radost z příchozích zpráv.
neděle 12. září 2021

Vyjížďka s Betty

Betty vyštvali z letiště. Musela jinam.

... víc fotek
sobota 11. září 2021

K petroglyfům

V počtu dvanácti vodáků a jednoho psa, s devíti plavidly jsme se vypravili na velmi povedenou výpravu. LT ji zorganizoval. Nakonec ode mě dostal plzeň. Od Ninkasi. Pracuji na videu. Mezitím - podívej se na plno fotek a videoklipů. Děkuji, Larry, za organizování !!

pátek 10. září 2021

Procházka s Karlou a Lunou

Karla mě pozvala na rychlou (40 minut) procházku po stezce nad naší čtvrtí.

... víc fotek

foto kredit Mark Adams
čtvrtek 9. září 2021

Západ slunce z Missie

Kamarád Mark se vypravil na svém horském kole s elektrickým přídavným tahem na vrchol hřebenu a udělal tuto úchvatnou fotku.
čtvrtek 9. září 2021

Návštěvnice ve světovém ústředí Blaníku America

Nechal jsem dveře do zahrady tentokrát otevřené a hle - kdo mě nepřišla pozdravit? Kočička Mňoučička! Po chvíli uznala, že zákazníkům asi sloužím dobře a tudíž dozor nepotřebuji. Vzápětí pokojně usnula v mém pracovním křesle. Po chvíli se jí zdály nějaké sny (uvidíš na videjku).

čtvrtek 9. září 2021

Počasí

Měl být poslední horký den. Od pátku předpověděli
výrazné ochlazení. Chystal jsem se na vodu.

Hledal jsem losa, našel volavku, pak se vykoupal

Slunce ještě nevyšlo a členové čtyřveslice ji již zas odnášeli do loďárny. JoeM začal přede mnou. Tak jsem usedl do jiného skifu. Zlatoočky přihlížely, když jsem u soutoku Wenatchee s Kolumbií vytáhl skif na pláž. Bosý jsem vyrazil na procházku po štěrkové cestě parkem Horan. Údajně tam se nyní los vyskytuje. Zas jsem ho nenašel. Usedl jsem nazpět do skifu, vesloval proti proudu Wenatchee. Ta byla však tak extrémně mělká, že ani k mostu pro pěší jsem se nedostal, bez rizika uražení kýlu. Zajel jsem do severní delty. Tam jsem v naprostém tichu sledoval, jak volavka vstupovala do vody a zobala rybky ke své snídani. Vycouval jsem do Kolumbie k Nymfě. Pak jsem přejel napříč řekou k mejdanové pláži. Zas jsem jí měl jen sám pro sebe. Báječně jsem se tam vykoupal. Voda v Kolumbii měla 20°C (dle měření správy přehrady proti proudu).

... víc fotek

středa 8. září 2021

Přibližuji se finiši

Od dvanácti až do devíti večer jsem průběžně pracoval na estetickém dokončení opravy skifu. Postupně stále jemnějšími smirkovými papíry jsem zprvu nasucho a pak na mokro uhlazoval pět vrstev nyní vytvrzeného gelu. Ještě mě čeká leštění. K tomu jsem se nikdy při předešlých opravách nedopracoval. Vždy jsem spěchal buď jít veslovat nebo dělat něco jiného. Tak to bude pro mě objevná činnost.


středa 8. září 2021

O Médiích

Dnes brzy ráno, když jsem zapnul rádio, vyplivlo:
"Nezlepší se to, bude to spíš horší."
Zamyslel jsem se nad podstatou. Dostávám opakovaně osobní dojem, že úspěšná media (noviny, TV, atd., hlavně ta komerční) přežívají díky neustálému úmyslnému zastrašování lidí.
Kdopak by rád slyšel o něčem radostném? Kdepak.

Výtvarné vaření

Společnými silami jsme s Emilí připravili večeři. Ona ugrilovala jehněčí s kostmi, já upekl tmavě zelené tykve s bílou cibulí. Ty jsem přeřízl napříč do asi půl centimetrových plátků. Do vydlabané kruhové dutiny jsem vložil napříč krájené plátky cibulí. Pili jsme s merlotem. Chutnalo výborně. Zde je ukázka té tykve v zahradě. Ta, co dostala Emily od CathyJ z její zahrady, měla od stonku dolů oblé hřebeny. Proto mají ty tykve na obrázku takový tvar.
úterý 7. září 2021

Čáry na obloze / Veslování

Tryskáče psaly zprávy do nebe. Pes Charlie na doku se zprvu zděsil skifu na hlavě příchozího. Peřeje delta nymfa a špenátek.

víc fotek ...


Schůzka s FedExem

Neskutečná sága zdržení zásilky z Prahy byla dovršena i ve Wenatchee, kdy David, řidič
doručovacího auta FedExu omylem naložil i bednu pro mě, označenou Nechat pro zákazníka k osobnímu vyzvednutí. Po třech telefonátech jsem si s řidičem dal rande u jednoho kostela uprostřed města. David se omluvil a s úsměvem mi krabici předal. Zpoždění? Dvanáct dní.
pondělí 6. září 2021

Večírek FART

Zas po dlouhé době jsme se sešli s našimi přáteli šlapači. Lynn a Rana hostovali. Mimo mě a Emily přišli také Judy a Monte. Drew a Cathy zrovna lezli na štít Cashmere. Udržovali jsme distancování. Mimo popíjení a jezení jsme i na trávníku hráli hru kroket.

víc fotek ...
pondělí 6. září 2021

Procházka nad domem

Mezi broušením skifu a natíráním gelem jsem se zúčastnil vycházky na pláních nad naším domem s Emilí, Karlou, Nicole a jejich psy Lunou a Bunkerem. Pak jsem luxoval v domě. V kanceláři pak jsem připravoval balení a fakturaci pro nadcházejí úterní rozeslání spěšných zásilek leteckých náhradních dílů zákazníkům.

víc fotek ...
neděle 5. září 2021

Dlouhá vlna

Zdali jí někdo z místních plachtařů dnes využil ještě nevím.  (Pro čtenáře neplachtaře mluvím o těch bílých šmouhách vlevo na obr.)

... víc fotek
neděle 5. září 2021

První nátěr

V opravě skifu jsem dospěl do stádia piplavého estetického dokončování již dokončeného přeplátování prasklých či rozklížených vrstev skelného laminátu novými. Hodiny jsem ty nové vrstvy ručně pilníkem a pak smirkovým papírem obrušoval do roviny. Pak jsem na ně nanesl polystyrénový bílý gel. Ideálně těch vrstev nátěru je dát pět, aby při následném jemném obrušování neprohlédly tmavé fleky laminátu. A pak - když člověk má čas, trpělivost a um, nastane konečné leštění tak, že je povrch jak zrcadlo. S mou povahou jsem doposud nikdy do takového stádia nedospěl.

neděle 5. září 2021

Ptáci u řeky

Orlovec (vlevo), dále v albu volavka, kachny, morčáci. Ten orlovec si udělal hnízdo hned vedle parkoviště velkého obchodu s potravinami, Fred Meyer.

... víc fotek
neděle 5. září 2021

Vodáci na Kolumbii a Wenatchee

Při návratu nazpět k doku jsem se setkal se skupinou vodáků. Někteří z nich jsou zapsaní v rejstříku v albu. Jako LauraR s dcerami Elví a Sofií.

... víc fotek
neděle 5. září 2021

Řeka se nehnula

Byl naprostý klid. Dokonce i proud na Kolumbii byl zanedbatelný. Po fotkách za východu slunce jsem zamířil na postranní řeku, Wenatchee. Tam díky extrémně nízké vodě na Kolumbii se vytvořily další dvě peřeje pod běžnými "prvními". Byla to velká výzva dostat se k nim. Jednak neurazit kýl. A pak vydrat se těmi novými peřejemi. Zpět u soutoku jsem udělal videopanorama. Báječně jsem se i vykoupal. Pro změnu tentokrát v řece Wenatchee.

sobota 4. září 2021

Opravoval jsem skif

Kočka Mňoukí na mě dozírala. Asi jí bavilo koukat se na někoho, kdo pracoval.

... víc fotek


Cestování

Pozdě večer jsem vyzvednul Emily, která dorazila z Kalifornie.
sobota 4. září 2021

Vypučely houby

Já vím, že takový výraz se asi nepoužívá, ale pro legraci mě napadl při pohledu na zahradu. V albu uvidíš i včerejší západ slunce, a po houbách i dnešní západ, s UFO na obloze.

pátek 3. září 2021

Něco mě šimralo

Labužil jsem si v horní deltě, kde voda byla sluncem pěkně vyhřátá. Zakotvil jsem s chodidly na dně mělké stoky zatímco jsem volal s Fedexem. Po chvíli jsem měl pocit, jako by mě něco oždibovalo.

... víc fotek a videjka
pátek 3. září 2021

Práce

Už od páté zrána jsem se věnoval zákazníkům. Doufal jsem přitom, že dnes je uspokojím. Měla dorazit velká zásilka z Prahy s náhradními díly. Leč - zasekla se kvůli proclení do Ameriky. S celními referenty jsem trávil bujaré prozatím bezúspěšné chvíle až do deváté dopoledne. To už bylo příliš pozdě na dnešní doručení. Zásilka stále trčela v Memphisu.

Pěšci, pes Oreo a vodáci

Až o půl desáté jsem se dostal na vodu. Povídal jsem s bezdomovcem. Vybíral na břehu z vody nějakou stravu. Sdělil jsem mu, že přesně na tom místě, kde dřepěl, byla před týdnem rodinka bobrů a vchod do jejich doupěte byl za jeho zády. Dále proti proudu Kolumbie jsem se náhodně uviděl se známým MarkemS a jeho psem Oreo, a seznámil se s jeho sousedem RobemG. Na řece Wenatchee jsem si promluvil s vodáky z našeho klubu - HughO, TJ a ?. Přes nízký stav vody se mi povedlo vydrat se až k peřejím a udělal jsem tam videjko.

čtvrtek 2. září 2021

Zas se povedl úchvatný let

Už o deváté dopoledne začaly naskakovat kumuly. Koukal jsem se do země, až jsem dokončil vytyčené pracovní úkoly. Až o půl jedné jsem vyrazil na letiště. Během pár minut dorazil i Mark, také se chystal plachtit. Tentokrát podmínky byly fantastické. Start jen pět minut a od snad pěti set metrů už jsem v pohodě mohl vypnout motor. Bylo zajímavé vystoupat přímo nad letištěm do výšky 2 km nad ním. Pak jsem vyrazil do hor. Viditelnost byla zpočátku bídná kvůli kouři z lesních požárů. Jak jsem se však dostal na jejich návětrnou stranu, vzduch byl průzračný. Podívej se .....

... víc fotek
čtvrtek 2. září 2021

Práce

Stále jsem měl dost frmol v práci. Pustil jsem se do likvidace nakupených projektů, abych s čistým svědomím mohl zas pro potěchu vyrazit jak na vodu, tak do vzduchu. Zatrhlé jsem měl nabídky zákazníkům: obnovené L-13 Blaníky; samostartující 18-metrové Laky; výměny tlumičů podvozku; příchozí velkou dodávku náhradních dílů; peněžní vyrovnání. A v neposlední řadě dokončení stavby bedny a doručení nákladu v ní. Tak jsem se od pěti rána pustil do práce.
středa 1. září 2021

Pokračující sága výroby bedny

Skoro se mi dnes povedlo dokončit výrobu čel bedny. Usmyslil jsem si vytvořit vnitřní madla pro zdvihání bedny dvěma osobami.

... víc fotek
středa 1. září 2021

Proměna

Historie. Na konci každého měsíce jsem obyčejně rozesílal čtenářům VN emajl s otázkou, "jaký byl měsíc tvůj".

Tentokrát tak učinit nemohu. Můj poskytovatel spojení mi nedávno nejen vymazal archív všech mých emajlů, ale s nimi i můj kompletní adresář.

Rád uvítám když mi napíšeš, co tebe zajímá a o čem by bylo zajímavé si ve VN přečíst. Snad tak i získám opět tvou emajlovou adresu a budu ti moci odepsat osobně.