S

VN  březen 2019

Čas a počasí
ve Wenatchee


Rubriky: Dříve | Poutě | Plachtění | Práce | Veslování | Videa | Evan | Karla | KarmaAutumn Gurmánství | Pošli mi email

Klikni na obrázek a otevře se zvětšenina. A když je v textu něco podtrhnutého, tak je to odkaz na něco dalšího.


Z letiště na západ

Z hřebenu na východ


Hezký den! Zítra v pondělí se snad dostanu na vodu a pak pracovat. A co ty?

Těším se, až od tebe uslyším, jaký byl březen tvůj.
neděle 31.  března

Výšlap s přáteli na vrch zvaný Kohoutí hřebínek

Téměř v kompletní sestavě naší party šlapačů (Drew chyběl) jsme se sešli na prima výšlap. Cathy šla napůl cesty s Em, ostatní vylezli až na vrchol. Bylo nádherné počasí. Snažil jsem se koukat pod úhlem 45°C k zemi, abych tolik netrpěl z pohledu na fantastické kumuly a ušlé příležitosti k dalšímu skvělému plachtění. Díky pozdnímu odchodu zimy kvetlo zatím jen pár zdatných kvítků. Pochod jsme oslavili na pivě v McGlinn´s.

neděle 31.  března

Přehršel možností

Tuto neděli jsem měl na vybranou: církev duchovní, církev lyžařskou, církev na vodě, církev ve vzduchu. Pro vše byly výborné podmínky. Vše se ale najednou stihnout nedalo. Tak jsem se rozhodl pro brzy ráno církev pracovní, po snídani pak lyžařskou a odpoledne pěší. 

Sjezdování na Missii

Bylo již jarní lyžařské počasí. Sněhu však plno a dalo se krásně sjezdovat. Užíval jsem za každého, který/á miluje lyžování.
Koukni se také na  VIDEO 1   a  na VIDEO 2
sobota 30. března

Do výšin

Údržba a sestavení mého větroně. První letošní let; DaveG v L33 a já v CD. Podmínky byly skvělé. Vznášeli jsme se ve výšinách. Dělím se na fotkách a videjích.


Historie poutě
  • Dvaadvacátá kapitolka. Založení a věhlas "Termitů" - bigbít

sobota 30. března

S aeroklubáky

Věnoval jsem celý den věcem okolo létání. Snídaně s aeroklubáky. Sestavení našeho dvoumístného kluzáku. 
pátek 29. března

Práce a legrace

Od půl šesté ráno jsem pracoval. Pomáhal jsem zákazníkovi s řešením dodávky přístrojů do Litvy, přejímal jsem zboží, hovořil jsem s domobranou, přijímal jsem informující zprávy. Mimo sloužení zákazníkům jsem v průběhu dne opravil prosakující záchod a připravil večeři.

Historie poutě
  • Jednadvacátá kapitolka. Na Pionýru na letiště za státní krize
Zajímavosti - Foto 19
Neobvyklé nedávné letecké pohledy na Prahu. Pohled proti proudu Vltavy ku soutoku s Berounkou.

Večeře

Společnými silami jsme si jí připravili. Já začal s hlavním jídlem ve tři odpoledne, po šesté Em upekla přílohu (květák). Pro recept v češtině viz Gurmánství č. 46.

čtvrtek 28. března

Zase na vodě

Cestou k řece měl vzduch už vlažných +7°C, ale jak jsem začal veslovat, chlad byl znatelný. Voda pode mnou a okolo mě měla jen 4°C. Ptáků bylo málo. Zvolna jsem obvesloval svá oblíbená místa. Tentokrát jsem přesměroval svou kancelář na vodu a když bylo potřeba, pracoval. Jeden z mých kupců kluzáku si rve vlasy z hlavy, už druhý den.
Litevští celníci ho chtějí orabovat. Byl jsem nadále nápomocný. Snad. 
středa 27. března

Rozloučení v Ashlandu, Roseburgu a přejezd do Wenatchee

Mňoukí vyciťovala, že se bude něco dít. Připravovali jsme se na desetihodinový přejezd do Wena. Vzdělával jsem se o Čapkových. Zas jsem se poučil. Venku bylo +6°C a pršelo. Myslel jsem, že možná budeme přejíždět průsmyky zasněžené. V Ashlandu jsme se rozloučili. Viz foto. V průsmycích bylo +4°C a žádný sníh. Stavěli jsme se v Roseburgu v domě Larryho a Nancy. Nancy byla po operaci pravého ramene. Trubičkou jí samočinně na operované místo proudila kapalina s utišujícím účinkem. A jinou trubicí z velké krabice na podlaze mrazicí prostředek do podušky objímající rameno. Jak jsme vjeli do kaňonu Kolumbie, kde se prodírá Kaskádami,
jeli jsme několik hodin nepřetržitým lijákem. Fotky lijáků udělala Emily. Mezitím Mňoukí v autě cestovala v obdivuhodné pohodě. Do Wena jsme dorazili v deset večer. Čekali jsme, že ještě uvidíme nějaký, ale všechen sníh okolo domu mezitím zmizel. Bylo +11°C. Mňoukí dům rozpoznala bezchybně. Kufr auta se zasekl. Vykládal jsem věci jak zloděj ležíc na zádech škvírou za zadním sedadlem.

Autumn

Ráno vyskakovala na nemocniční posteli jako na trampolíně, s trubičkami okolo sebe jako třásně. Nejspíš již s rodiči dnes dorazila domů.

úterý 26. března

Lyžování na hoře Ashlandu

Kde jinde můžeš ráno jít veslovat, pak strávit den v práci a ještě stihnout pár skvělých sjezdů! Zeptal jsem se Eda, jaká sjezdovka byla jeho nejoblíbenější (Dream) a tu se mi povedlo pro něj šusem sjet, než vleky vypli. Byl nádherný den.

Historie poutě
  • Dvacátá kapitolka. Vodovod a zamindrákovanost
Zajímavosti - Foto 18
Neobvyklé nedávné letecké pohledy na Prahu. Krulišova vila.
úterý 26. března

Procházka do kavárny Noble v Ashlandu

Přes koleje od domu Eda a Sheily je pěkně renovovaná část Ashlandu s galeriemi, kavárnou, trhem a úřady specialistů. Zašli jsme tam na latté. Ed tam dojel autem. V kavárně Noble praží svou vlastní kávu. Je to také středisko, kde plno lidí soukromně pracuje přes své počítače (viz poslední fotka v albumu).

úterý 26. března

Veslařský klub v Ashlandu

Myslel jsem, že když se dostavím před východem slunce, budu včas a předtím, než veslaři začnou. Ha ha ! Akorát končili !  Tentokrát jsem si nezavesloval. Zato jsem mohl udělat fotoreportáž a promluvit si s přítomnými vodáky. Potěšilo mě, kolik jich mě rozpoznalo a oslovilo mým křestním jménem. Bylo to, jako bych přišel do obdoby domova.
pondělí 25. března

Cestování z Kalifornie do Ashlandu

Po rozloučení s Johnem a Donnou jsme přejeli přes pobřežní hory do nemocnice v Los Gatos. Autumn spala a její rodiče při ní oba pracovali přes svá sdělovadla. A. je v dobré péči a zotavuje se z prudce infekční virusové nákazy dýchacích orgánů. 
Na každou prohlídku si lékařský personál navlékl žlutý hábit a přes ústa masku, které před opuštěním pokoje ze sebe stáhli a nechali je v něm v odpadkovém koši, než vyšli zas na chodbu. Zíral jsem, kolik jich spotřebovali. Po hodinové návštěvě jsme se rozloučili a započali svou pouti na sever, dešťovými a sněhovými přeháňkami. Do Ashlandu jsme dorazili po sedmihodinové jízdě příhodně včas pro společnou večeři s Edem, Sheilou a Karlou v restauraci Smithfields. Obě zvířata, Luna i Mňoukí, nás radostně přivítala.

pondělí 25. března

Historie poutě
  • Devatenáctá kapitolka. Černá Kniha a stavařina
Zajímavosti - Foto 17
neděle 24. března

Procházka s Johnem a Donnou

Snad že jsme povídali o přírodě s našimi hostiteli, ti nás pozvali na nově vybudované stezky poblíž střední školy v Scotts Valley. Obešli jsme modrou trasu.

Autumn

Autumn spala Evanovi na klíně. Byla připojená čidly do počítačů. Trubičkami do ní vtékaly chemikálie a výživa. Radostný vývoj - její životní znaky se obrátily do kladného směru. Lékaři také již povolili klasické krmení. Na výslovné přání Evana jsem nedělal žádné fotky. Strávili jsme zbytek odpoledne v Los Gatos v nemocnici Dobrých Samaritánů.


Letecký fanda

Po návratu do Scotts Valley, poblíž Tichého Oceánu, jsem mluvil dlouho s Johnem, který letos začne létat v letadle, které si nechává stavět. Možná mě navštíví ve Wena.


sobota 23. března

Úzkost

Autum se těžce roznemocněla. Evan a Laurel jí v průběhu dopoledne museli převézt do nemocnice na záchranku. Odpoledne byli helikoptérou přepraveni přes pobřežní hory do dětské nemocnice Stanfordu. Jeli jsme jim doručit potřebné věci.

Historie poutě
  • Osmnáctá kapitolka. Vzdělávání na střední škole
Zajímavosti - Foto 15
  • Neobvyklé nedávné letecké pohledy na Prahu. Pohled na Pražský hrad.
pátek 22. března

Očekávání a skutečnost

V devět ráno nás Nancy a Larry vyklopili na útulném letišti Palm Springs a započali svou devět a půl hodin trvající jízdu svým autem do Reddingu v severní Kalifornii. Em a já jsme měli doletět do San Franciska krátce po poledni. Provázela nás a plno jiných cestujících smůla. Pro počasí a narušení leteckého provozu v okolí San Franciska jsme se tam nedostali až do sedmi večer, a k Evanovi, jeho rodině a je navštěvující Karle až dvě hodiny před půlnocí. Karla ráno zas odjížděla. Autumn byla nemocná. S Em jsme se po návštěvě rodiny ubytovali v domě v Scotts Valley u dvou členů klubu
ATC, Johna a Donny, u kterých jsme již dříve pobývali.
Pro fotky z letadla (které odletělo s pětihodinovým zpožděním) z okolí Palm Springs a z přistání v San Francisku klikni sem

čtvrtek 21. března

Čtvrteční večerní trhy na hlavní ulici Palm Springs

Všechen automobilový provoz byl odkloněn, aby v úseku asi půl kilometru ve středu města byla vytořena pěší zóna. Trhovci se svými stánky lemovali ulici po obou stranách. Na trh i nazpět jsme jeli zdarma autobusem. Jel každých dvacet minut. Navečeřeli jsme se v historické restauraci Grand Central, postavené v 1936. Její tvořivá majitelka vytvořila vánoční strom z 1500 knih a také "ježka" na zapichování účtenek. Zaujaly nás stylové příbory. Rovněž rozliční hudebníci včetně jedné mládežnické kapely. Pod hvězdami jsme dorazili nazpět do apartmánu a trochu posmutnělí začali balit. 
čtvrtek 21. března

Architektura v Palm Springs

Za východu slunce bylo jen 11°C. Začal první plný jarní den ! Dopoledne jsem pracoval, zatímco L+N šli na výšlap do kopců na úpatí San Jacinto a Em do skanzenu. Odpoledne jsem se sešel s Em v muzeu architektury. Palm Springs je známý pro tzv. mid-mod styl. (Střed století - dvacátého, moderní.) Zrovna se v muzeu konala výstava zaměřená na tvorbu architekta Hugha Kaptura. Udělal jsem plno fotek jeho výtvorů včetně výkresů. Tři z domů ukazovaných na výstavě dokonce stojí přímo vedle, kde jsme ubytovaní. Na ně jsem se po návratu v albumu zaměřil. Všechny fotky jsem udělal z veřejně přístupných míst, až na tu s bazénem, kdy jsem kameru vystrčil přes plot. Fantazíroval jsem o tom, nechat postavit takový dům dole na zahradě kde jsem vyrůstal.

Historie poutě
  • Sedmnáctá kapitolka. První kontakt s podnikáním
Zajímavosti - Foto 14
  • Neobvyklé nedávné letecké pohledy na Prahu. Pohled přes Pražský hrad na část Prahy.

středa 20. března

Procházka v kaňonu, kde rostly původní palmy

Jeli jsme do indiánské rezervace asi 10 km na jih od Palm Springs. Po zaplacení vstupu pro důchodce (každý 7d) jsme se prošli asi 2 km trasou v jednom z tamních kaňonů, kde přímo podél potoka ve velmi skalnatém terénu rostly původní palmy. Podívej se na obrázky.
středa 20. března

Příchod jara v Palm Springs

Na jarní rovnodennost vyrazili před východem slunce Druidi ve Wenatchee na Sedlovou Skálu obětovat neviňátko a přivítat za východu slunce letošní jaro. Zde v Palm Springs oblohu zahalily husté mraky, značně se ochladilo (na 17°C ráno) a zachytit zdejší východ slunce se nezdařilo. Aspoň se povedlo udělat fotku vrcholu nad námi se tyčícího štítu San Jacinto, převyšující okolní krajinu o 2500 m, než ho zahalily mraky.

Historie poutě
  • Šestnáctá kapitolka. Dobrovolné nucené práce
Zajímavosti - Foto 13
  • Neobvyklé nedávné letecké pohledy na Prahu. Letohrádek Hvězda.


Zde je VIDEO z návštěvy parku Joshua s vysvětlením kapek krve.


Zde je to samé VIDEO ve velkém grafickém rozlišení.
úterý 19. března

Potěšila mě odezva na Historii poutě. Od čtenářky, která hájila Křivoklát jako významné místo, ne jak jsem ho uvedl v Pouti coby nějakou zapadlou vesničku někde v hlubině lesů.

Historie poutě
  • Patnáctá kapitolka. Málem odřeknutý letecký výcvik
Zajímavosti - Foto 12
  • Neobvyklé nedávné letecké pohledy na Prahu. Staré Ruzyňské letiště.
Do národního parku stromů Joshua

Asi padesát kilometrů severovýchodně od Palm Springs je od roku 1994 jeden z novějších národních parků USA (naštěstí již od roku 1935 to byla chráněná oblast). Park má velikost zhruba 40 x 90 kilometrů, oblast přibližně jako obdélník vymezený rohy Křivoklát - Slaný - Mladá Boleslav - Kolín. Vyrazili jsme tam na celý den. Dělím se s tebou o neskutečnou exotiku, která je tam k shlédnutí. Snímky by měly hovořit samy za sebe. Až budu mít rychlejší spojení, připojím i videa. Po výletu jsme se skvěle navečeřeli nazpět v Palm Springs. Při večeři na nás shlížel Měsíc v Úplňku .....
pondělí 18. března

Po stopách architektonických klenotů

Palm Springs je místo, kde se uplatnilo plno výborných architektů. Správa města tomu přeje. Vydali jsme se po trase vyznačené  ZDE (a kde je mimochodem i plno úchvatných fotek - i z uvnitř domů, jinak z ulice neviditelných). 

neděle 17. března

Broadway muzikál Spamalot

Coby velcí fanoušci ohromně humorně satirické britské skupiny Monty Python jsme si nemohli nechat ujít celovečerní divadelní představení. Bránice mě bolely. Na obrázku je Emily s jedním z původních členů
 skupiny Monty Python (hm, na fotce). Tato skupina se dovedla koncem šedesátých let minulého století prosadit u BBC přesto, že si ze všeho, ale opravdu ze všeho dokázala dělat legraci, včetně z BBC. I tento muzikál v tomto duchu pokračoval. Více o nich v angličtině je zde . A zde je celé dvě hodiny dlouhé VIDEO z představení Spamalot od někoho, kdo ho již přede mnou natočil, s anglickými titulky, se všemi dialogy, hudbou a zpěvem.
neděle 17. března

V pobočce muzea umění Palm Springs, v Palm Desert

Přejeli jsme asi půl hodiny jízdy na východ. Důvod byl ten, že Nancy (veliký fanoušek tenisu) a Larry se chtěli podívat na finále utkání světových špičkových hráčů na turnaji Paribas Open. Tam chtěli strávit celý den. Vysadili nás u trhu. Po trhu jsme s Em zamířili do muzea umění. Natrefili jsme tam na prodejní výstavu děl, z nichž některé mě docela zaujaly. V albumu uvádím i nápisky a tak se i ty můžeš dozvědět více. Které tebe zaujaly?

neděle 17. března

Na trhu v Palm Desert 

Pro recesi jsem si nandal na hlavu hučku pro dámy při procházení trhu. Až nyní jsem si všiml, že na obrázku je i Emily, v zrcadle. Na trhu bylo moře lidí. Nakupovali všechno možné od šperků přes oblečení, jídla, domácí potřeby. Trh byl překrytý střechami pokrytými solárními panely. K pojídání vyhrával hudebník z Bolivie na dvoukrkovou kytaru.
neděle 17. března

Pozdravy z apartmánu v Palm Springs 

Em spolu s Nancy zdědily od rodičů možnost pobýt někde jednou ročně jeden týden s velkou slevou. Obyčejně se ob rok střídají, ale letos se rozhodly ten týden strávit společně. Nancy vybrala Palm Springs a Em se připojila, v rámci jiných našich návštěv v Kalifornii. Apartmán byl kompletně vybavený s obývačkou, kuchyní s nádobím i hrnci, dvěma koupelnami a ložnicemi. Bydleli jsme v prvním patře docela malého střediska Desert Vacation Villas

neděle 17. března

Východ slunce v neděli v Palm Springs

Z balkonu našeho apartmánu se ráno naskytl tento výhled.
sobota 16. března

Let ze San Franciska do Palm Springs 

Po rozloučení se s rodinou Evana jsme s Em přejeli na letiště v San Francisku a přeletěli asi hodinu do Palm Springs, 180 km východně od Los Angeles, setkat se tam na týden se sestrou Em, Nancy a jejím manželem Larrym.

VIDEO Let nad nočním San Franciskem. Oakland, Bay Bridge, Treasure Island, San Francisco.

sobota 16. března

S Evanem, Laurel, Autumn a Em na pláži u Santa Cruz 

Sluníčko zářilo, bylo přes 20°C, když jsme se v pohodě prošli po pláži Pacifiku ve státním parku New Brighton 8 km východně od středu města. Do vody jsem nevlezl (měl jsem), ale ochutnal jí. Byla dosti slaná.

VIDEO Autumn první kroky na pláži.

VIDEO Autumn se houpe na židli

VIDEO Na terase (kde nyní bydlí Evan, Laurel a Autumn)
sobota 16. března

Byl nádherný den

Sluníčko zářilo na obloze i v duši.


Historie poutě
  • Čtrnáctá kapitolka. Výcvik na lyžařského instruktora

Zajímavosti - 
Foto 11
  • Neobvyklé nedávné letecké pohledy na Prahu. Národní technické muzeum a Zemědělské muzeum.

U Alana a Suzane v Santa Cruz

Alan byl profesor počítačů a Suzane organizovala vzdělávací programy, oba na Univerzitě státu Kalifornie v Santa Cruz. Jemu je 81, Suzane 76 let.


Na zahradě domu členů ATC byl citrony obsypaný strom. Alan a Suzan nám z něj natrhali. Jejich dům je v pozadí. 

pátek 15. března

Jízda z Ashlandu do Santa Cruz v Kalifornii

Rozloučili jsme se s Edem, Sheilou a Mňoukí a o půl desáté jsme vyjeli okolo sopky Šasta (4321 m), kterou jsme pak viděli po dlouhé hodiny ve zpětném zrcátku auta. Po krátkém odpočinku poblíž San Franciska jsme pokračovali dál přes San José do Santa Cruz na pobřeží Tichého Oceánu, 660 km na jih od Ashlandu. Tam jsme se ubytovali v domě Alana a Suzany, členů "Dostupného cestovního klubu" ATC, kterého i my jsme členy. Členové si výměnou nabízí ubytování ve svých vlastních domech. Nás ubytování stálo čtyřikrát méně, než kdybychom spali někde v motelu (20d). Poblíž Santa Cruz v městečku Felton uprostřed sekvojových lesů bydlí syn Evan s Laurel a jejich dcerkou Autumn. Sešli jsme se na večeři v restauraci Cowboy poblíž jejich domu a po večeři jsme si ještě chvíli u nich doma popovídali. Vědomě jsem sám nedělal žádné fotky rodiny, tak promiň, očekáváš-li je. Možná příště. Anebo se koukni do rubriky Autumn na této webové stránce.
čtvrtek 14. března

Historie poutě
  • Třináctá kapitolka. Pionýrský tábor a ničivé tažení
Zajímavosti - Foto 10
  • Neobvyklé nedávné letecké pohledy na Prahu. Letenský zámeček.
Park Lithia a Brickroom

Včera jsme u Eda a Sheily povečeřeli pečené jehněčí s brokolicí a zeleninami. Dnes ráno jsme si s nimi vyšli na procházku parkem Lithia ve středu Ashlandu a na snídani v oblíbené restauraci Brickroom. Pak jsme projeli zvolna okolo pamětihodností včetně domu, kde od roku 1968 Ed a Sheila bydleli. Odpoledne jsme se rozdělili. Já jsem pracoval. Ed zajel k doktorovi. Emily jela na nákupy. Sheila šla do divadla shlédnout hru Rokenrolová skupina z Kambodže.

Lyžování na hoře Ashlandu.

Zase fantastický zážitek! Sněhu bylo ke třem metrům. Sluníčko svítilo. Žádný vítr. Sníh nebyl zmrzlý v neupravených pistách. Dalo se jezdit všude. Udělal jsem plno krátkých videjek. Zde jsou. Klikni na pořadové číslo :

01 . https://youtu.be/UJAtN8Pk5oM
02 . https://youtu.be/2FvSJVQQ6Ww
03 . https://youtu.be/RujLhuBuHQY
04 . https://youtu.be/KgRuAFw_QJY
05 . https://youtu.be/upeHiROsnI4
06 . https://youtu.be/rUWKYip4M3I
07 . https://youtu.be/rUWKYip4M3I
08 . https://youtu.be/r9NalCBsjrA
09 . https://youtu.be/pTkhlrTI8Js
10 . https://youtu.be/p1cyYWLXtTU
11 . https://youtu.be/6nhCcl6X6fI
12 . https://youtu.be/xcjGoAiZ9F8
13 . https://youtu.be/3_sH-yDd_XA
14 . https://youtu.be/WHBr8a0T-vM
15 . https://youtu.be/Vee2gLNEHbI


Posílám sluníčko do deštivého Česka!

středa 13. března


Putování do Ashlandu s Mňoukí

Za rekordní dobu devíti a půl hodin jsme v pořádku
dorazili do devětsetpadesát kilometrů vzdáleného Ashlandu. Klikni na záhlaví pro fotoreportáž z cesty. Připrav se na lavinu fotek. Cestou jsme viděli plno nádherných zasněžených hor, sopek, smyslně tvarovanou krajinu, Mňoukí opatrně za jízdy vylézající z klícky a pak postupně si přivlastňující zas nové prostředí, pomoc při čepování benzínu, divoké koně hledající v hlubokém sněhu uprostřed pustiny nějakou stravu; nákup kávy latté v kláštěře řeckých ortodoxních sester (vstávají ve dvě ráno, v půl páté mají ranní bohoslužbu, druhou v šest večer a spí, když se jim to povede), projíždění podél řeky Kolumbie oddělující státy Washington a Oregon; slintání na kumuly umožňující v tento den plachtařský přelet přes celý stát Oregon od severu na jih až do Kalifornie; a nakonec radostné shledání s rodiči Em, kterým letos bude 98 a 93 let. Mňoukí si je přivlastnila. S nimi pobude příštích deset dní. 
úterý 12. března


Další video z lyžování

Tentokrát jsem kameru GoPro přivázal tkaničkou od bot k futrálu mé druhé kamery. Tady je  VIDEO. (Dej si kávu a uveleb se před obrazovku. Video je 26 minut dlouhé a tentokrát jsem nepřidal k němu žádnou hudbu.)


Historie poutě
  • dvanáctá kapitolka. Plavecký výcvik
Zajímavosti - Foto 9
  • Neobvyklé nedávné letecké pohledy na Prahu. Park Stromovka.

pondělí 11. března


Tajemné čáry

Při cestě do kanceláře jsem si včera všiml zprvu nevysvětlitelného útvaru na sněhu - jakéhosi úvalu, ale naprosto rovného. Dnes k němu přibyl další. To už jsem mezitím vydedukoval vysvětlení: Pruhy vytvářelo rozhraní mezi stínem a sluncem, kdy se sníh během dne odlišně ohříval a postupně sublimoval. Všimni si v albumu denní fotky. Útvar byl zřejmě vytvářen přes poledne promítnutou hranou střechy mé kanceláře.


Historie poutě
  • jedenáctá kapitolka. Puberta

Zajímavosti - Foto 8
  • Neobvyklé nedávné letecké pohledy na Prahu. Planetárium.
neděle 10. března


Historie poutě
  • desátá kapitolka. Ochotnictví a jak vyslovovat „R“
Lyžování
  • Dělím se o Pětihvězdičkové lyžování z včerejška - VIDEO.
Počasí
  • Dopoledne v 10:00 bylo -7°C a nad údolními mraky jasno. 
  • Změna na letní čas.
Zajímavosti - Foto 7
  • Neobvyklé nedávné letecké pohledy na Prahu. Výstaviště Praha se secesním Průmyslovým palácem.
Unitáři

Dnešní téma bylo "Pro dobro všech". Zaujala mě jedna z promítaných fotek >>.

sobota 9. března


Historie poutě
  • devátá kapitolka. Výuka cizích jazyků
Lyžování

Potěšil mě Pavel sdělením, ... "Já už jsem prolyžoval za svůj život jedno solidní nové auto ale nelituji toho."  Fotky z
Pětihvězdičkové lyžování.

Počasí
  • Ráno v 06:00 bylo -7°C a nad údolními mraky jasno. 
Zajímavosti - Foto 6
  • Neobvyklé nedávné letecké pohledy na Prahu. Holešovická teplárna.
pátek 8. března

Západ slunce ve Wenatchee, od domu

Pustili jsme si film Kód Enigmy

pátek 8. března

Nad údolím Wenatchee na MDŽ

Doufal jsem, že zachytím krystalovou nádheru, která vzniká, když je mrznoucí mlha. Místo toho bylo zářivé sluníčko a úchvatný výhled. Podívej se.

Jak se dá šikovně balit

Udělal jsem seriál.
Zíral jsem, jak geniálně německý výrobce vyřešil balení. Krabice se dá složit překládáním, potom, co je pytlík s přístrojem usazený napnutou plastovou folií tak, že je přístroj uprostřed krabice a nemůže se vysmyknout. Seriál ukazuje balení rychloměru do krabice velikosti 26 x 19 x 12.5 cm. Celá krabice i s rychloměrem vážila jen 370 gramů. Netto váha rychloměru: 85 gr . 4 šroubky  10 gr . plastové pytlíky pro oba 5 gr. Váha krabice  270 gr. Dávám za příklad, jak navrhnout a provést balení lehce a přitom odolně.
pátek 8. března

Historie poutě
  • osmá kapitolka. Záchrana země dětskou prací

Východ slunce na MDŽ

  • Ráno v 06:33, kdy bylo -7°C a jasno. Vzdělával jsem se.
Zajímavosti - Foto 5
  • Neobvyklé nedávné letecké pohledy na Prahu. Vzducholoď  DOXu.
Zprávy

Potěšily mě příchozí zprávy od přátel.

čtvrtek 7. března

Historie poutě
  • Sedmá kapitolka. Kytara a Radio Luxembourg
Počasí

Ráno ve tři bylo -3°C a přízemní deka. V pohodě jsem organizoval svou práci a přidal sem další kapitolku Poutě.

Zajímavosti - 
Foto 4

Přidávám novou rubriku. Neobvyklé nedávné letecké pohledy na Prahu. Mám v úmyslu dělit se každý den o jeden záběr. Slovní komentáře jsou ve fotce, včetně kreditu fotografovi. Děkuji za upozornění od čtenářů VN
.

Veslování, první předjarní koupel

Bylo na nule a nádherně. Slunce se zrcadlilo. Zvířata zanechala stopy. Ve stromu byla židle. Peřeje bublaly. Pod železničním mostem jsem musel portážovat. Tak – noha na dno 1°C teplé vody. 
Volavka se slunila. Orel uletěl. Kormoráni také. Zvedl se velký vítr od jihu, tak vysokými vlnami na Kolumbii jsem ještě nevesloval. Sice mokrý, ale v pohodě jsem se vrátil k doku. Bylo mi báječně.
středa 6. března

Běžkaření u školy EJHS

Celý den v údolí sněžilo.
Odpoledne jsme si vytvořili běžeckou stopu na školních hřištích kus od našeho domu.

Práce

Pak jsem pracoval v kanceláři.

Gurmánství

K večeři jsem připravil Ahi tuňáka s pečeným květákem.

středa 6. března

Historie poutě
  • Šestá kapitolka. Rozpoznávání letadel
Počasí

Bylo -4°C. Už od noci sněžilo. Ráno byl poprašek, ale k jedenácté ho připadlo okolo domu celkem nových asi 5 cm. Šel jsem prohazovat, neradi necháváme sněžné koleje v příjezdu od ulice do garáže. Em odjela na oběd se ženami kamarádkami.

Čtení


Zaujal mě a inspiroval memoár o historii Letiště v Hrabůvce. Studoval jsem plno zaslaných fotek a odkazů.
úterý 5. března

Výtvarná výstava středoškoláků, a film o plýtvání s potravinami

Jeli jsme se kouknout do muzea na celovečerní film o plýtvání. Ne že by to byl můj oblíbený žánr. Ale i tak mě šokovalo dozvědět se, že v USA se z vytvořených potravin celá třetina vyhodí nesnězená a z ní 90% skončí ve skládkách odpadků. Osvícené programy v jižní Korei a v Japonsku začínají fungovat. Daří se jim snižovat promaření použití nedojezené stravy krmením chudých, dobytka, do kompostu, do výroby elektřiny přes mezičlánek tvorby plynu metanu, který by jinak přispíval k oteplování atmosféry.
Hned vedle kina byla v muzeu výstava výtvarných děl středoškoláků z regionálních škol. Některá jejich díla mě docela zaujala.
Doma jsem se poučoval i jinými.
Nabitý, vděčný den.

úterý 5. března

Rampouchy

Zajímavé, jak se dá poznat, který dům má pořádnou izolaci a který ne. A také kde více topí. Ti s málo izolací ve střeše a navíc víc topením mají rampouchy delší. Jako u našich sousedů.
úterý 5. března

Historie poutě
  • Pátá kapitolka. Balóny

Východ slunce a daňové orgie

Pět minut před půlnocí ze čtvrtého na pátého března
porazil Žižka poslední husitské nepřátele. Všechny daňové formuláře měl vytištěné.
Po společné kontrole jsme s Em výkazy podepsali a s tučným šekem odeslali bernímu úřadu.

pondělí 4. března

Historie poutě
  • Čtvrtá kapitolka. Hudba

Začly přicházet odezvy na Pouť. Děkuji! Tak pokračuji.

Počasí

O půl páté, kdy jsem vstal, bylo venku rekordních -14°C. Od pěti jsem jako Žižka naposledy zaútočil na ty daně. Drž mi palce, ať svá vojska dnes zdárně
dovedu do konečného vítězství!
neděle 3. března

Historie poutě
  • Třetí kapitolka. Dvojky z mravů

Veslování. Zářící koupel se pootočila.

Skutečně, nebo se mi jen tak zdálo? Možná mě ošálil úhel osvětlení. Tentokrát jsem začal veslovat v poledne. Z doku mě pozorovala hispánská rodinka. Foukal svižný vítr od jihovýchodu. Bylo pět pod nulou. Nabalený jsem byl jak Mišelín. Nad peřejemi přeletěla letka kanadských hus. V hodní deltě jsem se pozdravil s novou Nymfou. U haldy jsem zachytil geologicky nejstarší horniny, gneiss.

S Karlou jsem se už neuviděl. V pondělí odjede do Seattlu, říkala.


Vzdělával jsem se.
Neměl jsem tušení o existenci českého slova Psáry. Tolik toho ještě neznám !



sobota 2. března


Film o prvním výstupu na El Capitan bez jakéhokoli zajištění

Měl jsem na vybranou. Buď jít na chorální koncert Columbia Chorale, na který jsme měli lístky, nebo přijmout návrh Karly jet 45 km do kina střediska Spící Dámy podívat se na film. Přijal jsem její návrh. O předmětu filmu jsem nedávno četl v nejnovějším čísle Národního zeměpisného časopisu. V kině jsme se setkali s několika známými. Jak kino začlo, seděli jsme na hraně sedadel a hodinu a půl nedýchali.
sobota 2. března


Karla připravuje Havrana na další dobrodružství

Pomáhal jsem Karle s přemísťováním jejích věcí. Některé nechala v mém skladu. Jiné umístila do krabic přístupných z pod postele v Havranovi. Podívej se do albumu, kliknutím na záhlaví. Fotky hovoří samy za sebe.

sobota 2. března


Historie poutě
  • Druhá kapitolka. Rozřešení

Zase sněží, ale je mi nádherně

Bylo -7°C když jsem šel o šesté do kanceláře potýkat se zase s daněmi. Zaradoval jsem se z odezvy na Pouť. Po snídani hodlám jet na druhou stranu údolí pomáhat Karle s balením. Čeká jí dalších šest týdnů nomadického života. 
pátek 1. března

Historie poutě
  • První kapitolka. Divný zvuk letadla
Napadlo mě, že by možná čtenáře VN mohlo zajímat, jak se Vítek vlastně dostal na Západ. Už více lidí mi navrhovalo, abych z toho sepsal jakousi reportáž, která by je zajímala číst . Tak jsem se do ní dnes pustil. Dal jsem jí pracovní název,
HISTORIE POUTĚ VÍTKA NA ZÁPAD.

Snad obden nebo jak mi to vyjde sem budu přidávat krátké kapitolky. Sled na stránce bude odshora dolů. Přístup do Historie bude kliknutím na podtrhnuté záhlaví tohoto paragrafu. Snad přitom neusneš? Když tě něco rozesměje či budeš-li pociťovat nutkání se se mnou podělit, rád uvítám, když mi o tom pošleš majlík. Kontakt e-mailem
pátek 1. března

V únoru se lámaly rekordy

Dnešní noviny přinesly zprávu, že za měsíc únor 2019 zde ve městě napadlo celkem 22,1 palců sněhu (neboli 56 cm). Poslední rekord byl v roce 1938 s 55 cm. Průměrně za celou zimu zde v údolí napadá 40 cm sněhu. Kolik to bude asi letos? Prý nás zima hned tak brzy ještě neopustí, říkají rosničkáři.
pátek 1. března

První pátek galerií, setkání Ochranářů, hudba v Pybusu

Zašli jsme do dvou galerií. V Mella bylo plno požárů. U Dvou řek všehochuť. Nic moc. No, některá díla mě zaujala. Viděli jsme se s řadou známých. Pak jsme se přemístili do tržnice Pybus, přebudované z bývalé slévárny. Tam bylo setkání místních ochranářů. Tato organizace se za léta ohromně rozrostla natolik, že si může dovolit stálý placený štáb a rozpočet přes dvacet milionů. Pohoštění bylo jídlo zdarma, pití za peníze. Mimo povídání o fungování organizace byla i krátká přednáška o chytání bobrů, kde lidem tropí neplechu (jako zde ve městě podél Kolumbie) a přemísťování jich do horních toků přítokových řek. Mezitím v tržnici vyhrávali a zpívali dva kytaristi.

pátek 1. března

Dnešní východ slunce

Byl jsem potopený pod dekou mraků v kanceláři, když se sluníčko vyhouplo nad obzor. To jsem stejně mohl uzřít, díky dvoum webkamerám na hřebenu Missie.
Dnes po práci možná zas vyrazím na vodu, navečer pak půjdeme do galerií a zakončíme nakouknutím na program místních ochranářů v Pybusu.