S

VN  březen 2020



Čas a počasí ve Wenatchee

ČAS  |  POČASÍ   |

Rubriky: Index | Poutě | Plachtění | Práce | Veslování | Videa | Evan | Karla | KarmaPodzimka | Jídla | Pošli mi email

Klikni na obrázek a otevře se zvětšenina. A když je v textu něco podtrhnutého, tak je to odkaz na něco dalšího.

Nazpět do domovské stránky VN

Z letiště na západ

Z Missie na východ


Hezký den! Zítra ve středu má být aprílové počasí, budu asi zas sloužit zákazníkům. Co ty?

pondělí 30. března 2020

Občerstvil jsem pro 30. března tabulku obětí koronaviru a roztřídil ji podle sestupného sledu, od největší možnosti úmrtí po menší.
Pro porovnání jsem uvedl údaje i z 24.
a 18. března. Hvězdička * znamená údaj pro tu zemi jsem předtím zahrnul mezi "ostatní".

Počet ÚMRTÍ na jeden milion obyvatel.  §1)


30.3. 24.3. 18.3.
San Marino 737 * *
Itálie 192 113 49
Španělsko 157 64 14
Andorra 78 * *
Nizozemsko 50 16 3
Belgie 44 11 1
Francie 40 16 4
Švýcarsko 38 14 4
Lucembursko 35 13 *
Írán 33 24 14
Saint Martin 26 * *
Monaco 25 * *
Británie 21 6 2
Cayman ostr. 15 * *
Portugalsko 14 3 *
Švédsko 14 4 1
Dánsko 13 6 *
Rakousko 12 3 *
Channel ostr. 12 * *
Guadeloupe 10 * *
Irsko 9 2 *
USA 8 2 1
Německo 7 2 1
Norsko 6 2 1
Island 6 5 *
Panama 6 * *
Kypr 6 * *
Curaçao 6 * *
Slovinsko 5 * *
Česko (43.) 2 (33.) *
Čína (36.) 2 2 2
Celý svět 4,6


Zdroje: Vítek, Worldometers a Google, ke dnešnímu dni.
§1) Počty jsou kumulativní stav k uvedenému dni od začátku roku 2020.
úterý 31. března 2020


Poslední březnový den - JAKÝ BYL BŘEZEN TVŮJ?

Poslední březnový den mi zde začínal hvězdami, zprávami o aktualitách, přípravou na veslování, následně pak brigádu na nájemním domě s Emily, Karlou a Erikem.

Jaké nádherné shledání !  Podívej se na toto VIDEO.

Veslování

Vůbec jsem netušil při svém dnešním veslování, že se uvidím s losicí Matyldou. Bylo zataženo, 2°C, klid. Až na atmosféru. Tam energie! Všimni si na třetí fotce v albumu, jak vlevo jsou mraky a vpravo modré nebe. Proč? VLNA !!! (Ivan a ostatní plachtaři a snad i Evan porozumí.) V dolní deltě .. hledám návrhy pojmenování pro tuto nymfu .. má dvě díry na levém kyčli. Peřeje bublaly. A pak ! MATYLDA !!! Už jsem pomalu začal pochybovat, zda ještě žije. Jaká radost a nadšení...
Zpět na Kolumbii. Missie zářila. Koukni se, kolik je tam ještě sněhu. Bývali bychom mohli ještě dva týdny sjezdovat .. Ach jo, ano, chápu, vir, je to nutné, ale proč jsme pro lyžaře takoví poseroutkové, že vleky musely být vypnuté ?????
No nic. K důležitěším věcem. Udržení nových generací. Kanadské husy se o to pilně starají. I bobři.
Co vodáci?
 

Mech

Odpoledne jsme strávili
v nájemním domě s Emily, Karlou a Erikem. S těmi dvěma posledními jsme zaútočili na nechtěnou přírodu na střeše. Nespadli jsme. Karla a následně Eric mě zarazili od útoku na mech na vyšší střeše, bez zajištění. I tak jsme všichni tři lezli po levé části střechy, kde jsme se mohli zabít, ale ne tak moc, jako kdybychom lezli po té horní střeše. Mech se nám tam, kde jsme dělali, povedlo úspěšně odstranit. Chudák ... trvalo mu to dvacet pět let vyrůst do takové krásy, jako na obrázku a v albumu...

Rmut

Dnes bych býval mohl být v letadle na cestě do Evropy ...

Podzimka

Pro ty mezi vámi, kteří dychtí po nový zprávách o Podzimce, mám potěšení, že její nové fotky jsou ZDE !
neděle 29 - pondělí 30. března 2020

Mňoukí v mé dlani

Při zrodu pondělí jsem začal číst novelu Pražská Sonáta od autora Bradforda Morrow. Jsem na dvanácté stránce. Kniha možná ne náhodou zapadá velmi příhodně do současné obtížné doby.

neděle 29. března 2020

Veslování téměř na suchu

Byl naprostý klid a voda o ještě čtyřicet centimetrů níže, než za nízkého vodního stavu. To umožňovalo zachytit Zářivou koupel a Nymfu z jiných perspektiv. Mělčiny v okolí vtoku řeky Wenatchee do Kolumbie se táhly po stovky metrů dále na východ a bylo potřeba je obeplouvat. Dnešní hlavní fotka je bělohlavého orla, v póze zpupného vládce řeky. Vesloval jsem tentokrát s kamarády vodáky Tomem, Glennem a Larrym. Pěkně jsme si popovídali a odreagovali se od nepříjemností způsobených zavedenou karanténou a vyhýbání se možnostem nakazení se koronavirem. Ne vše se zastavilo. Dlouhý nákladní vlak s ropou z Aljašky pro východní USA projížděl okolo. Obtížné však je nadále zajišťovat pečovatelskou pomoc v domácnostech starších lidí, jako například Emilyných rodičů.
sobota 28. března 2020

Hrůzostrašný kočičí střet

Byl jsem zabraný do luštění sudoku, když jsem zvenku uslyšel příšerné kvílení. Otevřel jsem šoupací dveře na balkón a dovnitř vpádila kočka Mňoukí, s ocasem třikrát svého normálního vzezření, všechny chlupy nastojato. Příčinou byl střet s černou kočkou či kocourem.

sobota 28. března 2020

Nákup se seniory

Od sedmi do osmi ráno měla být v obchodě hodina pro Seniory.  Asi to bylo nerozumné tam jít; nicméně vyzbrojen rukavicemi na lakování, rouškou na broušení a dlouhým seznamem jsem se tam vypravil kouknout se, zda ještě nějací senioři zbyli.
Zprvu při příjezdu na parkoviště obchodu mě zarazilo, co že tam je víc policejních aut s blikačkami, než běžných. Že by Senioři přepadli obchod? Policistů tam bylo asi deset. Pak jsem uviděl, jak odváděli jednoho mladíka v poutech. Zeptal jsem se nevinně, co se tady děje? Zprvu se mnou policie ani nechtěla mluvit; až na můj zdvořilý dotaz, já se vás něco ptám, mi mladší policista sdělil, že jeden člověk musel být odveden do vazby.
U vchodu do obchodu měli dezinfekční ubrousky. Mezi postupně se shromažďujícími důchodci a všemi obsluhujícími jsem byl naprostá výjímka, v tom, že jsem měl překrytý obličej rouškou. Zboží měli všeho jako obyčejně. Jediná výjímka byl vyprodaný toaletní papír. Paní dozorčí u samoobslužných kas mi ochotně pomohla se skenováním či naťukáním
kódů. Musela také kasu odblokovat; sdělit jí, že vypadám starší, než nezletilý. To kvůli koupi piva a vín. Nákup mi trval v obchodě půl hodiny. Jak dlouho ty nakupuješ?

sobota 28. března 2020

Krásný východ slunce

Cestou do obchodu jsem zachytil kouzlo světla okolo sebe, i zvídavou vránu.
pátek 27. března 2020

Odpolední veslování

Za větru od jihozápadu jsem pozdravil Zářivou koupel. Na obloze se pod vrstevnatou oblačností tvořilo plno přitažlivých kumulů. Pod akvaduktem jsem z ní zachytil trochu modři. V peřejích jsem otočil a za nízké vody u soutoku pozdravil Nymfu. Na výškové bytovce přibývalo páté podlaží. Při západu slunce se vytvořily nad Missií ladné čočkovité mraky.

Práce

Během dne bylo v kanceláři klidno. Využil jsem toho k účetnictví. Emily mezitím šila roušku s úmyslem poslat jí svému švagrovi.

čtvrtek 26. března 2020

Vycházka s Emily

Cestou na vycházkou jsme jeli za kolonou tří obrovských žlutých kartáčů, které vyssávaly vozovku, snad i koronaviry. Před nimi silnici zvlhčovala pojízdná cisterna s vodou; možná do ní nalila správa silnic i nějaký dezinfekční prostředek ? Stezka západně nad Wenatchee má jméno po nápadných žlutých květinách, pro které nenacházím v češtině jméno. Jen latinské: Balsamorhiza_sagittata. Odkaz |  1  |  2  |. Viděli jsme i jiné rozrůstající se horské květiny. Nad námi zašvitořil polní slavík. Nevím proč mu tu říkají slavík, v češtině jsem našel výraz vlhovec. Víš o něm? Asi že krásně zpívá. Na stezce jsme se museli vyhýbat s plno chodci a cyklisty. I oni nám, aby byl mezi námi dvoumetrový odstup. U otočného bodu jsme se koukli na nově postavené domy, na místě, kde jich shořelo dvacet pět v červnu roku 2015 při velikánském stepním požáru.

Večer jsme si promítli dokumentární film o začátku profesionální cyklistiky ve Rwandě, Rising from Ashes. Při sledování mi vyhrkly slzičky.

Šestý díl Historie poutě Vítka na Západ

středa 25. března 2020

Ještě že je mi dopřáno veslování

Zatímco hladina Kolumbie byla jak zrcadlo, v prostoru nad ní se odehrávaly vzdušné orgie, kterým plachtaři mezi námi nejlépe rozumí. Stoupavé proudy síly 5 m/s až do základen mraků v dvou a půl kilometrech na všechny strany. Doufal jsem, že se v nich budu moci
oddávat vzdušným bohům. Lidstvo a má liknavost mě v tom zabránily. Nicméně, nikdo mi nezamezil vyznávat přírodu zblízka z hladiny řek Kolumbie a Wenatchee. Ve fotoalbumu si všimni nastávajícího cyklu znovuzrození ve spárkování divokých kanadských hus. Na závěr také zrodu čtyřpatrového činžáku z překližek a trámků, jak třísek.
Občerstvil jsem pro 24. března tabulku obětí koronaviru podle
počtu
ÚMRTÍ na jeden milion obyvatel.

Porovnej se stejnou tabulkou z 18. března, zde níže.

Itálie 112.7
Španělsko 64.0
Írán 23.8
Francie 16.4
Nizozemsko 16.1
Švýcarsko 14.2
Lucembursko 13.3
Belgie 10.7
Velká Británie 6.4
Dánsko 5.7
Island 5.0
Švédsko 4.0
Portugalsko 3.2
Rakousko 3.2
Jižní Korea 2.3
Čína 2.3
Norsko 2.2
USA 2.1
Německo 1.9
Řecko 1.9
Ecuador 1.6
Irsko 1.5
Irák 0.7
Kanada 0.7
Rumunsko 0.6
Turecko 0.5
Malajsko 0.5
Alžír 0.5
Singapúr 0.4
Israel 0.3
Japonsko 0.3
Filipíny 0.3
Austrálie 0.3
Česko 0.3
Polsko 0.3
Brazílie 0.2
Indonézie 0.2
Egypt 0.2
Finsko 0.2
Všechny ostatní země nevyjmenované výše 0.1

středa 25. března 2020

Počasí

Ráno v šest okolo mě pršelo a od hladiny 400 metrů nad mořem sněžilo. Zavrtal jsem se do práce v kanceláři. Odpoledne se mělo vyjasnit. Ale modř oblohy se ukázala již o osmé a o deváté se naskytl výhled. (Viz foto, pohled na západ na horu Dvojí štít, 1.408 m, o dvě stě metrů vyšší než Klínovec. 
Dvojí štít  je vzdušnou čarou 12 a čtvrt km vzdálený z balkonu domu. Stejně vzdálený na Křivoklátsku je Plešivec od Zbečna.)

Jednoduše řečeno co dělá koronavir

Dr. Michael Gale, výzkumný pracovník z Univerzity státu Washington shrnul: Co víme je, že vir fyzicky ničí tkáně v plicích a rozmnožuje se v buňkách.

úterý 24. března 2020

Návštěva

Potěšil mě PavelB, který díky tomu, že má chytrý telefon značky Apple a americké telefonní číslo, jsme si mohli obsážně podebatit zatímco jsme se viděli. Apple má pro své I-Phony sdělovací videoslužbu zvanou FaceTime. Popsal mi zevrubně, jaká je nyní situace v Praze a jak se ho dotýká osobně. Je velký tenista a nemá kde trénovat a hrát - kurty byly jako jiná sportoviště kvůli viru zavřené.


Koronavir pobíjí plachtění

Další obětí koronaviru je možnost jít plachtit ve Wenatchee. Zatímco létání není vůbec zakázané, letecká technika je k dispozici, plachtařské podmínky mají být tuto středu i ve čtvrtek fenomenální, nenacházím žádného vlekaře, který by nepociťoval problém zaplést se do možné šlamastiky - jaktože on si poletuje, zatímco všichni ostatní musí sedět zavření doma - kvůli nařízené všeobecné karantýně. Připomíná mi to v Česku známý fenomén, "Být svatější než Papež".
Vládní nařízení, byť dobře míněná, nechtěně
způsobují negatívní nárůst sociálního napětí.

Soukromá poznámka pro Ivana: Nyní mě moc štve, že jsem doposud nezlegalizoval přípustnost dovezeného miniLAKu do amerického letového prostoru a sám sebe také přes pověřence FAA nevybavil oprávněním provozovat motorizované kluzáky. Nyní by se to moc hodilo. Jaká škoda nyní, že nežiji v naprosté divočině s jednou placatou loukou. A s miniLAKem s nabitými bateriemi. A s úředními šimly či donašeči stovky kilometrů vzdálenými.


Omluva

Omlouvám se každému, které popuzuji svým individualistickým přístupem k životu.
Paradox. Měl bych za současných podmínek být chválený za dodržování tzv. "sociálního vzdalování se" nařízeného vládou.
No jo, ale přesvědčit vlekaře i všechny ostatní se zdá být tak obtížné, jako nalézt lék úspěšně hubící koronavir.
úterý 24. března 2020

Budka pro ptáčky

V rámci vyplňování nově vzniklého času díky zavedené karanténě jsem zrenovoval rozpadající se budku pro ptáčky, na kterou jsem se už nevydržel koukat z okna své kanceláře.

pondělí 23. března 2020

Domácí vězení

Toto období epochálních změn mě a mé blízké ode dneška postihly: Guvernér státu Washingtonu, ve kterém bydlím, přikázal s malými výjimkami všem lidem zůstat uvnitř svých obydlí po příštích čtrnáct dní.

Cestování - letecká společnost Delta zrušila mou letenku do Evropy.


Veslování

Mraky, kde je Matylda, ShaunK, na otočku k horním peřejím, okolo svištíků, špenátek.
neděle 22. března 2020

Procházka po hrázi

Celý den jsme byli uvnitř (až na můj velký nákup brzy ráno v obchodě s potravinami). K večeru Emily cítila potřebu jít se projít. Připojil jsem se s kamerou.
Kus pod naším domem směrem k řece (o 33 výškových metrů níže a 750 metrů vzdálený po ulici) je zavlažovací kanál, nyní přes zimu vypuštěný. Je patnáct kilometrů dlouhý. Chodit či běžkařit po jeho hrázi je jedna z našich oblíbených činností. 

neděle 22. března 2020

Mše unitářů přes internet

Vzhledem k zákazu shromažďování více než deseti osob se duchovní pospolistosti rozhodla pořádat mše "na dálku". Rozeslala všem členům směrnice, jak si stáhnout potřebný komunikační program (Zoom) na své mobily, tablety či PC. Mše měla velkou odezvu: Přes šedesát lidí se postupně objevovalo na obrazovce každému; i sbor zněl a každý si mohl při tom ve svém domě, či kde se na mši koukal, také zazpívat (včetně mě). Obdivoval jsem jaká to byla vymoženost moci i tímto způsobem mši pořádat. Na druhé straně jsem si musel trochu zvyknout, jak se do naší domácnosti přenášely zvuky a obrazy lidí, známých i neznámých, kteří by
jinak při tradičním pořádání mše byli k vidění jen v budově pospolitosti.
Chtěl jsem se k bohům dostat přímo, ale nyní v půli odpoledne to vypadá na to, že se nejspíš
v kluzáku do vzduchu znovu nedostanu. Vzduch se dostatečně neohřál a navíc oblohu zakrývaly ciry.
sobota 21. března 2020

První plachtění sezóny 2020

Dlouhé čekání bylo následováno odměnou - po ránu vyplněném prací v kanceláři, odpadem v nájemním domě, pak na letišti zevrubnou údržbou křídel kluzáku a nakonec jeho konečného sestavení. Během něho mě překvapil PavelB, zavoláním z Prahy. Podivoval se, že nejsem v roušce. Informoval jsem ho, že tu vymoženost jsme zde ještě nezavedli.
Odstartoval jsem až o půl čtvrté. Byla čistá termika. Během dvou a půl hodinového letu se mi povedlo vystoupat čtyřikrát převýšení v úrovni jako z parkoviště Missie na její vrchol. Mimo ojedinělé stoupáky byl vzduch hedvábný. Po hebkém přistání jsem lopotil vystrkáváním kluzáku dokopce k našemu hangáru a děláním místa tam pro CD; to zabralo skoro hodinu. Po zavření těžkých vrat hangáru jsem byl vskutku vyčerpaný, ale cítil jsem se báječně. Dělím se o fotky.

pátek 20. března 2020

Roční prohlídka Charlie Delta

Využil jsem zbytku slunného odpoledne, abych v předstihu na zítřek udělal údržbu a kontrolu kluzáku. Doufám, že budu mít zítra dopoledne kluzák sestavený a připravený na okamžik, kdy dorazí vlekař a současně se na obloze začne vyskytovat první termika.
pátek 20. března 2020

Na vodě se psem II

Když jsem začínal okolo jedné odpoledne, přistávající kajakář Dave mi nadšeně povídal, že ve východním rameni uviděl losici! Prokřižoval jsem celou deltu, ale Matyldu jsem nikde nezahlédl. Zato krásné kumuly nad Missií, husy a racka, noční volavku a bělohlavého orla. Dva kajakáři po něčem pátrali. Na mejdanové pláži se opakovaně fotografovaly dvě živé nymfy. Okolo projeli dva vodáci na prknech. Ukázalo se, že to byli Keith a jeho bratr Gary. Keith, člen našeho plachtařského aeroklubu, mi sdělil, že na zítřek máme zajištěného vlekaře!
Podél řeky se vyskytovalo nezvykle plno lidí. Většina jich byly páry. Jeden pár si zavěsil visutá lůžka v nezvyklé konstrukci vysoko nad mrazivými vodami Kolumbie (stále jen 4°C). Vzduch měl přes 20°C.

čtvrtek 19. března 2020

Pospolitost Druidů z Wenatchee vítá příchod jara 2020

Místní Druidi přivítali příchod jara na vrcholu Sedlové skály a obětovali tam dvě nevinná dítka bohům.

<<<  Spusť si video a jak se ti rozběhne, klikni do pravého rohu pro promítání na celou obrazovku.
středa 18. března 2020

Na vodě se psem

Díky extrémnímu teleobjektivu na mé kameře jsem rozpoznal v dálce člena našeho aeroklubu, se svým psem: Keitha a Stuarta. Otočil jsem a dohonil je u "Mejdanové pláže". Během povídání s Keithem se připojil Mike, také na vodním prkně. Udělal jsem spoustu fotek a krátkých videí.

Nenech se ošálit sluníčkem a jaké by to bylo príma skočit do vody. Ta měla jen 4°C.

Bude souhrnné video.
Zatím zde jsou jednotlivé klipy.

Jak hustě kde lidi chytnou koronavir?

Statistiky uvádějí počty případů, ale neberou většinou v úvahu počet obyvatelstva, kde se vyskytují. O tom jsme se bavili při snídani. Emily to nainspirovalo k vyhledání těchto údajů.
Prozatím nashromáždila tyto náhledy:

Země / počet nakažených lidí na jeden milion obyvatel
USA / 28
Velká Británie / 39
Česko / 49
Čína / 56
Holandsko / 120
Německo / 147
Jižní Korea / 164
Španělsko / 316
Švýcarsko / 360
Itálie / 591
Island / 733
San Marino / 4126


Zdroje: Emily a
Worldometers
Udělal jsem tabulku podle počtu ÚMRTÍ na jeden milion obyvatel
První řádka nemá moc význam, ale budiž (v San Marinu žije jen 33 tisíc obyvatel), ale ostatní mají význam. Šokující je hustota úmrtí v Itálii, Íránu a Španělsku. Čím to asi je? Zaběhlou hygienou tam?
Země milionů obyvatel úmrtí úmrtí na jeden milion obyvatel
San Marino 0.003 14 4666.7
Itálie 60.5 2978 49.2
Írán 81.1 1135 14.0
Španělsko 46.7 638 13.7
Francie 67 264 3.9
Švýcarsko 8.6 33 3.8
Holandsko 17.1 58 3.4
Čína 1408.5 3245 2.3
Již. Korea 51.3 91 1.8
Británie 66.4 104 1.6
Belgie 11.4 14 1.2
Norsko 5.4 6 1.1
Švédsko 10.1 10 1.0
USA 327.2 154 0.5
Německo 82.8 28 0.3
Irák 38.3 12 0.3
Japonsko 126.8 32 0.3
Austrálie 24.6 6 0.2
Kanada 37.6 9 0.2
Alžír 41.3 7 0.2
Filipíny 104.9 17 0.2
Indonésie 273.5 19 0.1
Egypt 97.6 6 0.1
Česko 10.65 0 0.0

Zdroje: Vítek, Worldometers a Google, k dnešnímu dni.

středa 18. března 2020

Další kmeny a zas trochu víc vykotlaná nymfa

Bylo absolutně fantastické počasí. Na vodě jsem byl tentokrát čtyři hodiny.

středa 18. března 2020

Jak koronavirus působí na americkou poštu

Má zásilka 9114901496451799246762 s leteckými náhradními díly na druhou stranu pohoří Kaskád je REKORDMAN! Překročila hory PĚTKRÁT! (Zásilka byla odeslaná 9. března, dnes
18. března má být konečně doručena. Při svém putování urazila minimálně 5 x 252 km mezi poštou ve Wenatchee a Distribuční třídírnou pošty v Seattlu plus dalších 110 km ze Seattlu adresátovi, letecké opravny v Arlingtonu. Tedy celkem putovala 1.370 km a devět dní. Pro srovnání: Nejkratším směrem po silnici je to ode mě do té opravny 224 km, zhruba dvě hodiny padesát minut autem. ) KLIKNI SEM a pak klikni uprostřed nového okna na "Tracking History" v Menu se šipkami dolů pro podrobný výčet putování zásilky.



úterý 17. března 2020

Kleštičky na klíšťáky

Na přání Karly jsem jí věnoval v české lékárně zakoupené speciální kleštičky. Chudák Luna v poslední době schytala šest klíšťáků. Dva se jí usadily hned vedle levého oka. Mňoukí (v pozadí) byla na nástroj ohromně zvědavá. Víc o kleštičkách je ZDE.
úterý 17. března 2020

Procházka poblíž Fancher

Vyšli jsme si na procházku po polích na náhorní plošině nad naším domem. Cestou jsme sledovali kolik lidí bylo postiženo virem. Na nikom to nebylo znát. Promluvili jsme jen s jedním tatíkem dvou kluků. Řekl, že pracuje v nemocnici, ale dále se nešířil. Jen na zakončení jízdy se zmínil klukům, že je čas jít domů, aby stihli vyučování online (=přes internet). Ode dneška jsou všechny školy zavřené.

pondělí 16. března 2020

Prosluněné veslování

Na vodě jsem dnes zažil nádherné chvíle, v deltě, s bělohlavým orlem (či orlicí??) v soutoku, sledování spárkování hus. 
pondělí 16. března 2020

Konec světa je tu

Za nádherných sněhových i povětrnostních podmínek místní lyžařské středisko Missie zavřelo své dveře na zbytek 2019/20 sezony kvůli koronavirusu.
Oznámení sice pochopitelné, ale citově nestravitelné.

Odpoledne jsem sledoval děti z místních škol, jak se šouraly do svých domovů, po dnešním vyprázdnění svých šuplíků do baťohů, s hlavami sklopenými. Kdy uvidí zase své kamarády a kamarádky?

neděle 15. března 2020

Sjezdování na Missii

Po včerejších prašanových orgiích zbylo na kopci plno mogulů a tak jsem si zapracoval. Byl jsem nabalený jako Mišelín.
Na vrcholu bylo -16°C a vítr 70 km/h. Nezvyklý byl vítr od východu. Sníh byl pohádkový. Strávil jsem nádherné odpoledne jednou z činností, pro kterou jsme se sem přistěhovali.
neděle 15. března 2020

VÁLKA  -  Mikrobů proti Lidstvu

Zdálo se mi o válce. Mikrobů proti Lidstvu. V jedné pasáži jsem měl doručit na nějaké seřadiště svého nyní zesnulého kamaráda, Holanďana Joopa. Měl tam vyzvednout obrněný transportér. Byl před padesáti lety vojákem.


Počasí  neděle 15. března 2020

Na Missii je v pět ráno na vrcholu -16°C a vítr 70 km/h, na parkovišti -14°C a 13 km/h. Zde v údolí je jasno, svítí hvězdy, je
-5°C a 13 km/h.



sobota 14. března 2020

Běžkaření na atletické dráze a hřištích EJHS

Před polednem jsem to v kanceláři už nevydržel a vyrazil jsem za sněhem.
Vzhledem k tomu, že jsem neměl k dispozici dostatek aktérů, jsem použil sám sebe na oživení záběrů. Snad mi to promineš a nezatratíš mě coby nenapravitelného narcisistu. V této pohnuté době, kdy značné množství lidstva je postižena masovou psychózou okolo koronaviru snad moje fotoalbum bude vítaným odvedením od záplavy strašidelných zpráv a vyhlídek.

Sněhu zde v údolí přes noc moc nepřibylo, zato mrazivého nárazového větru od východu ano. V mé sobotní ráno bylo několik stupňů pod nulou a postupně měla teplota klesat. V noci na neděli má být pořádná kosa. Po běžkaření jsem vyplňoval daňové dotazníky a dokončil výroční daňové přiznání pro svou firmu.

Aktuality

Guvernér
státu Washingtonu pan Inslee nařídil uzavření všech veřejných a soukromých škol od úterý 17. března do pátku 24. dubna kvůli Coronavirus COVID-19. Škola, kde jsem běžkařil, bude mít (ještě) normální rozvrh v pondělí 16. března. To, aby žáci měli možnost vyprázdnit své kastlíky a odnesli si své věci domů. Jak to dál bude dopadat se vzděláváním moc jasné není.

pátek 13. března 2020

Předání Luny Karle 

Sněhová plískavice nás neodradila od procházky v Peshastinu. Nejprve se Luna proběhla půl kilometru před autem, když jsem jí vysadil, než jsem s ní dorazil do cíle: do areálu původní velké pily, nyní vyklizené a věnované pejskařům, chodcům a běžkařům. Při navlékání oblečení do nepohody objevila
Karla v jedné své rukavici oželený prsten z Arizony. Byla nadšená. Pověděla mi o jeho historii a i o plno jiných svých prožitcích motivujících její druh bytí. Luna měla plno společnosti a byla v sedmém nebi ve volné přírodě.

Emily pociťovala po návratu z Chelanu potíže s hlasivkami a tak radši do Peshastinu neputovala. Večer mi pověděla o svých zážitcích s přítelkyněmi. 
pátek 13. března 2020

Luna a její zamilovaný veverkový javor 

V osm ráno začal
padat sníh, čím dál tím hustěji. Luna byla u vytržení: Návrat do domoviny! YUKON !! Několikrát podnikla útok na kmen. Veverky se poschovávaly ve vedlejších tújích. 

čtvrtek 12. března 2020

Zářivé veslování (ve společnosti ostatních vodáků)

Navštívil jsem Zářivou koupel a následně i Nymfu. Husy se spárkovaly. Pozdravil jsem peřeje. Při návratu na mostu pro pěší stály dvě postavy. Jedna z nich by vodák Brendan. Ten udělal dvě fotky, které mi poslal s komentářem: Udělal jsi tolik dobrých fotek mě na vodě, takže jsem si myslel, že ti vrátím laskavost! Tady jsou dvě fotky, když jsi dnes vesloval pod mostem. O kus dál, v severní deltě jsem se náhodně setkal s dalším vodákem, ten byl tentokrát v kajaku, WolfM. Pěkně jsme si popovídali o zvířatech a našich prožitcích. Když se pustil po proudu, všiml jsem si přes řeku dalších vodáků, tentokrát veslařů ? a LT.  Zahalekal jsem pak do roury a pod mostem, a zpíval si své oblíbené písničky, počítal. Byl nádherný den.


Úvaha

Dostávám dojem, že pro celé lidstvo nastává další etapa, jakým způsobem se starat o své živobytí. Před dvaatřiceti lety jsem opustil tradiční způsob chození do zaměstnání do vzdáleného pracoviště a začal jsem pracovat z domova. O dvaadvacet let později mě v tom přístupu následovaly mé děti. Nyní je postupně celosvětově nakazováno lidem, aby do zaměstnání nedojížděli a také nějak pracovali z domova. Jsem zvědavý, jak toto nové období pojmenují antropologové, sociologové, historici či běžní lidi. A nakolik bude tato změna nakonec trvalá.

Foto kredit: Brendan Morrison

středa 11. března 2020

Trojí proběhnutí Luny

Vzal jsem Lunu na okružní jízdu. Po naložení jídel pro chudé jsem jí vzal na velkou louku severně od kostela unitářů. Pak po doručení jídel do školy jsem Luně házel míčky na tamním golfovém hřišti. A do třetice se dosyta vyběhala na trávě na letišti u našeho plachtařského hangáru, kde jsem jí umožnil seznámit se s naší leteckou technikou.

Odpoledne jsem se zavrtal do přípravy výročních daní a souběžně se věnoval zákazníkům s leteckými díly.
středa 11. března 2020

Jídla chudým dětem

Ve svatostánku unitářů jsem vyzvednul nachystaných dvanáct sad  jídel a zavezl jsem je do základní školy v osadě Skalnatý Ostrov. Tam jsem je přeložil do fochů. S těmi od unitářů čekalo pro chudé děti sedmadvacet sad jídel. 

Foto kredit: Emily. Pohled z okna jejich apartmánu, v 07:38 11.3.2020
středa 11. března 2020

Dámská jízda

Emily se svými čtyřmi kamarádkami od uplynulé neděle večer pobývá na jeden týden na rekreaci u jezera Chelan. Chodí na procházky, za kulturou a povídají. Možná se ale předčasně vrátí domů kvůli ohlášenému sněhu.

středa 11. března 2020

Aktuality

"Hovor seniórů", setkání a povídání v pospolitosti unitářů (obyčejně se sejde asi patnáct lidí jednou za měsíc) bylo zrušeno.

Jak jsou moji zákazníci a přes ně i moje firma ovlivněni koronavirem: Dnes jako první vůbec ohlásila jedna letecká opravna, že zavírají své dveře vzhledem k probíhajícímu chaosu (použili slovo pandemonium) a že mají starší příbuzné. Té firmě mám doručit objednaný můstek řízení kluzáku.


Počasí

Dnes má být poměrně teplo, 13°C, ale pak se postupně ochlazovat. V pátek a sobotu okolo domu má dokonce zase napadnout sníh.

úterý 10. března 2020

Podzimka umělkyně

úterý 10. března 2020

Aktuality

Igor, díky za příspěvek! Velmi aktuální.
úterý 10. března 2020

Vlnové pochoutky

Ivan snad ocení tyto tři fotky coby inspiraci k diamantovým výškám.

úterý 10. března 2020

Výšlap na Sauerův kopec s Karlou, Erikem a Lunou

Eric nám ukázal alternatívní stezky poblíž Leavenworthu. Po výšlapu jsem převzal Lunu na opatrování do příštího úterý. K+E budou mezitím v Kalifornii vypomáhat Evanovi a Laurel. Karla jim chce napéct a navařit do zásoby. 
úterý 10. března 2020

Vodácké úterý

Bylo pošmourno, ale to neodradilo přes deset vodáků (většina jich vodaček) vyrazit na vodu. Tato parta se schází každé úterý v devět hodin dopoledne.

pondělí 9. března 2020

Lyžařské závody

Z práce jsem se utrhnul až ve třičtvrtě na tři odpoledne. Lyže jsem připnul ve tři patnáct. Vleky na Missii zavíraly ve čtyři hodiny. Zbývalo 45 minut na sjezdování. Stanovil jsem si výzvu - kolikrát za tu dobu sjedu Missii ??
Povedlo se mi jí sjet pětkrát.


   S pomocí topografické mapy (poslední obrázek v albumu) jsem vypočítal, že za tu třičtvrtěhodinu jsem se propadnul o více, než je vrchol Gerlachovky nad mořem. (O 2.720 m). 

   Pro matematiky mezi námi: Vzdálenost přímou čarou z vrcholu Missie ke spodku horního výtahu je 1,960 metrů a dolního 2,930 metrů. Přímou čarou jsem samozřejmě nesjezdoval, sjezdovky se klikatí. Dejme tomu, že koeficient klikatosti je 1,25. Tedy horní trasy odhaduji na 2.450 metrů a celkovou (horní plus  dolní) 3.660 metrů. Celkem 4 x horní plus 1 x celkovou = dohromady 13.460 metrů. Sedíc na vlecích jsem strávil 38 minut. Na vlastní sjezdování zbývá 7 minut. Jak rychle jsem se tedy průměrně pohyboval na lyžích? Odpověď zní: 13,460 kilometrů děleno 7 minutami x 60 = 115 km/hod.
Takhle rychle jsem v životě soustavně nesjezdoval: 115 km/hod. To je rychleji, než v plachťáku na mých přeletech !!

  Jsem ohromně vděčný za to, že mi je umožněno žít v prostředí, kde něco takového je možné: pracovat plodně v oboru, který mě nadále baví, kde jsem prospěšný jiným a přitom i mohu svému duchu a tělu dopřát tak báječné prožitky, jako ty dnešní.
pondělí 9. března 2020

Úplněk

Sledoval jsem Měsíc a jeho pouť, až zapadl za hřeben Dvojích štítů.

neděle 8. března 2020

Unitáři na MDŽ

MDŽ nepadlo ani slovo. Hlavní program mše bylo vyjadřování pocitů psaním. Novotou při ukončení mše bylo držet se za srdce místo za ruce (obrana proti koronaviru). 
neděle 8. března 2020

Ranní veslování

Pohled do útrob poskytly paprsky slunce odrážející se o hladinu Kolumbie, které jako pátrací světlomet ozářily vnitřek Roury. Ozvěnou se neslo hluboko .. Ahoóóój. Vše nejlepší k MDŽ!

sobota 7. března 2020

Putování z Kanady do Států

Sněží. Před 11 hod musíme mít vše v ubytovně douklizeno a vystěhovat se. Pak vyrazíme zas asi 6 až 7 hodin jízdy na jih, hustými kanadskými hvozdy první půli a pak podél řek Okanagan a Kolumbie do Wenatchee. Rozhodli jsme se neriskovat a radši si - byť zajet - přes Kelownu a Penticton - ale brzy být na mokrých a pak suchých vozovkách. Vyrazili jsme dříve, o půl desáté a do Wena jsme dorazili ve čtyři odpoledne. Podívej se.
pátek 6. března 2020

Další běžkaření v Kanadě

V pět ráno ještě nesněžilo.  Když jsme byli nejdále od aut, začlo hustě sněžit až jsme se skoro neviděli. Bylo nám ale nádherně. Večer jsem udělal video pro přítomné a při vínku, pivu, čaji a jiných pochutinách jsme si díky jeho prostřednictví vše znovu prožili. Těš se až budu mít rychlejší signál a s tebou se zde o něj podělím.

Tady je VIDEO z našeho běžkaření v KANADĚ.

čtvrtek 5. března 2020

Běžkaření na trasách klubu Kelowna

Spojili jsme se s dvěma přáteli, kteří přijeli dříve a v počtu osmi jsme si projeli řadu tratí. Klub z blízkého města Kelowna trasy upravuje, použivatelé dobrovolně  přispívají. Denní poplatek byl patnáct kanadských dolarů na den. Potkali jsme se s několika zajímavými lyžaři, až z Quebecku. Po lyžování jsme se vyluhovali v kádi na balkoně a užívali si předvečerní pohody. Večer jsem se snažil připojit se na internet, bylo to možné za úhradu pěti dolarů za den.
středa 4. března 2020

Putování do Kanady

Vstal jsem v pět ráno a snažil jsem se do zásoby uspokojit co nejvíc zákazníků v práci, protože o půl desáté jsme v koloně dvou aut vyrazili s přáteli na běžkaření v Kanadě. Po ubytování jsem si dopřál koupele v kádi na balkoně při západu slunce. Pak jsme pro ostatní s Emilí uvařili osvědčenou večeři. Než jsme všichni šli spát, hráli jsme společenskou hru. 

úterý 3.  března 2020

Trojúhelníkové veslování

Užil jsem si klidu na Kolumbii, serenity v deltě, vln v peřejích Wenatchee, horní deltou a napříč Kolumbií a pak na sever podél jejího východního břehu. Mé fotky měly společný jmenovatel, trojúhelníky. Bylo mi báječně. Pak jsem se vrhl do práce, zasílal náhradní díly, koordinoval doručení plexiskla v Kanadě, atd.



pondělí 2. března 2020

Práce a údržba

Nechal jsem do svého IPhonu mobilu nainstalovat novou baterii, volal jsem s Kanadou, doháněl jsem nakupené pracovní případy.


neděle 1.  března 2020

Prvobřeznové veslování

Ráno bylo na nule ale pak sluníčko začalo zářit. Svišťové vylézali z nor. Javory začly kvést. Špenátek se nadále zelenal v Rouře, kterou zněla ozvěna. Bělohlavý orel odlétal. Isak, Olympik z Bosny pádloval. Brendan vesloval s partou jiných vodáků. Bylo báječně.

Později jsem objevoval více o životě mnou v poslední době nejvíc obdivovaného zpěváka Toma Pettyho. Koukni se na a poslechni si tuto ukázku.