VN duben 2024




Čas a počasí ve Wenatchee

ČAS  |  POČASÍ  |

 Jiné měsíce Eseje | Poutě | Plachtění | Práce | Veslování | Videa | Evan | Karla | Karma |Jídla | Pošli mi email

Klikni na obrázek a otevře se zvětšenina. A když je v textu něco podtrhnutého, tak je to odkaz na něco dalšího.

Nazpět do domovské stránky VN 

Z letiště na západ

Živý přenos VIDEO z Missie

Z hřebenu

Podmínky

                        DNES   úterý 30. dubna Křivoklát 12/26°C vých 0540 záp 2022. Jasno. ČARODĚJNICE.
úterý 30. dubna 2024

Čarodějnice na Křivoklátě

Letos se konaly na dětském hřišti pod kostelem.

... víc fotek a videjek
úterý 30. dubna 2024

Veslování Zbečno - Račice - Děče - Zbečno

Byl bych odvesloval víc, nebýt pro technickou závadu na havlince. Matice se uvolnily a hrozily odpadnutím do vody. To jsem si rozhodně nemohl dovolit. Tak poslední úsek, z Děčů do Zbečna, jsem vesloval velmi pozvolna a navíc jen kupředu (ne pozadu). Na vodě bylo zas báječně, navíc při zakončení vystoupala teplota vzduchu do 28°C.
... víc fotek
pondělí 29. dubna 2024

"Dámská jízda" v Sunriver

Holkám se moc líbil společný týden být jen spolu, dělat si legraci, chodit okolo řeky na procházky, užívat si ve vířivce, večeřet v místní pivnici. Odleva: DianeG, KathyJ, Emily a Nancy.
pondělí 29. dubna 2024

Pracovní pondělí

Dnes, v pondělí, jsem celý den věnoval jen dvěma věcem. Skládání papírů. Můj bratr Milan byl pokladníkem místní pobočky Českého svazu ochranářů přírody. Když odešel, po snad dvacetileté službě, svaz potřeboval pro další fungování všechny peněžní podklady. V poledne jsem byl připraven předat je předsedovi svazu. Štos souborů výkazů byl deset centimetrů tlustý. Poté jsem se pustil na žádost notáře o dodání dokumentů souvisejících s Milanovými osobními účty. S odesláním jsem byl hotov před osmou večer, při západu slunce. S radostí jsem pak šel vařit tofu.
neděle 28. dubna 2024

Od Libštejnského ke Kaceřovskému jezu a nazpět

Vyhledal jsem na řece Berounce počáteční stanoviště mezi jezy, u Žikovského mlýna. Začal jsem portážováním po proudu. Obvesloval jsem nakonec trasu asi 12 km dlouhou. Touto plavbou jsem kumulativně vyvesloval 111,4 km nad ústí Berounky do Vltavy. A od doposud nejzažšího místa po proudu vůbec, jezu Štvanice v Praze, 124 km. Vlastně 248 km, protože vždy musím veslovat proti a pak po proudu nazpět k autu. Od Štvanického jezu k soutoku Vltavy s Labem v Mělníku je to 50 km. Na nich se musí přenést skif přes šest jezů či stavidel. A kdybych měl ještě ctižádost na další veslování, z Mělníka do Severního Moře je to dalších 838 km. Ha ha ...
Na vodě bylo báječně.
... víc fotek a videjko
sobota 27. dubna 2024

Radovánky v peřejích pod Liblínem

Pepa ve svém člunu.


Krmil jsem Frantíka

Jehně 7 dní staré. Klikni SEM pro videjko.
sobota 27. dubna 2024

Nový den

Osmnáct minut po východu slunce.
pátek 26. dubna 2024

Let nad Křivoklátem
pátek 26. dubna 2024

Pracovna vestoje

Po týdnu lenošení vsedě jsem si uspořádal kancelář tak, jak jsem už dlouho navyklý: pracovat u počítače vestoje. 
pátek 26. dubna 2024

Doručení kluzáku LAK-17Cfes konečným zákazníkům

Úsměv i hovor svědčil o tom, že doručení samostartujícího plachťáku s výrobním číslem 312 proběhlo úspěšně. Ještě pár dotazů, co s červenou vlaječkou a kde je trubice celkové energie.
pátek 26. dubna 2024

Červánky

Slunce se snažilo prodrat škvírou pod vrstevnatými mraky při svém pátečním východu.
čtvrtek 25. dubna 2024

Setkání sestřenic s bratrancem a s neteří přes koleno

Sešli jsme se v Praze v Hospůdce Karolína, v Hostivaři. Pěkně jsme si popovídali. 

foto kredit Emily
čtvrtek 25. dubna 2024

Pokračování v opravě podlahy v kuchyni

Instalatér Eleazar odstranil pečlivě část plovoucí podlahy, očísloval díly a pak odstranil potopou zkompromitované vrstvy podlahy. Po týdnu dodatečného vysušení navrší nové vrstvy a složí plovoucí podlahu zas dohromady. Takový je plán.
... víc fotek
viz také předešlé fotoreportáže
23. března  |  9. března
středa 24. dubna 2024

Po obchodě s bylinkami a čaji

Na doporučení Jitky, po náhodné návštěvě v jejím obchůdku, jsme povečeřeli v Divadelní Restauraci v Rakovníku. Byl tam klid a dobrá kuchyně. Předtím jsme se s mou dcerou "vyluhovali" v +8°C "teplé" vodě Berounky v Děčích a následně se rozehřáli v Aquaparku v Rakovníku. Tam jsem se opovážil sjet oba tobogany. Pěkná akrobacie.
úterý 23. dubna 2024

Zas do Ameriky

Ha ha, dělám si legraci. Připojil jsem se k akci organizované JirkouB pro spolužáky a kamarády. Tentokrát výšlap od Lomu Amerika do Srbska. Bylo to senzační. Na závěr jsem se stavěl v Berouně, kde nažhavení veslařští junioři vyčkávali příchod trenérů.
... víc fotek
pondělí 22. dubna 2024

Procházka Křivoklátem

Prošli jsme se k parkovišti, vyhlídce na Hrad, později také k Zábradlíčku, k dětskému lesoparku, okolo mateřské školy, kostela, požární zbrojnice, rybníku, až zašlo slunce.
... víc fotek
pondělí 22. dubna 2024

Shledání s "Bobrem"

JarduH učila v první třídě základní školy moje máma, na vyšších stupních pro změnu můj otec. Vzpomínali jsme.
... víc fotek
pondělí 22. dubna 2024

Nová anténa

MartinP, soused a ajťák uschopnil haprující přípoj na internet. Lezl po komíně, protahoval se půdou, já za ním.  To že můžeš číst tyto řádky, vděčíme jemu.
... víc fotek
neděle 21. dubna 2024

Setkání s Enkou

Prošli jsme se po zahradě a domě, zavzpomínali. 
pátek 19. dubna 2024

S rodinou Spoecker

U této milé rodiny jsme byli ve Friedrichshafenu ubytovaní. Na závěr sezvali své přátele a děti na večírek, na který nás pozvali.
... víc fotek a videjko
pátek 19. dubna 2024

Dnešní pracovna

Než jsme vyrazili na výstavu, dohonil jsem v práci a ve VN
čtvrtek 18. dubna 2024

AERO 2024 Friedrichshafen

Naší vlajku zavěsil nad své exponáty výrobce HpH z Kutné Hory
   ... víc fotek a videjko
čtvrtek 18. dubna 2024

Na kolech přes Friedrichshafen

Naše kufry jsme táhli v přívesech za sebou   ... víc fotek a videjko
středa 17. a čtvrtek 18 dubna 2024

Cestování

Poutě na východ ... do Friedrichshafenu.   ... víc fotek


úterý 16. dubna 2024

Úprava upoutání směrovky

Vál silný poryvový vítr, přímo odzadu na směrovku kluzáku L-13 Blaník N254BA. Udělal jsem úpravu upoutání zadních pedálů směrovky tak, aby nebyly tahány kolmo na směr letu, ale tak, jako jsou namáhány nohami za letu. Toto aby se vyloučila možnost příčného vytažení pedálu z uložení, jak se ukázalo nedávno.
... víc fotek
úterý 16. dubna 2024

Veslování

Díky vysoké vodě na Kolumbii jsem mohl vyveslovat po vzduté Wenatchee až k běžným prvním peřejím. U železničního mostu jsem obdivoval javory, které vkládaly nejvíc energie do jejich dubnových vrtulníkových semen. Při návratu jsem přes Sedlovou skálu zachytil hřeben Misie, stále s plno sněhem.
... víc fotek
pondělí 15. dubna 2024

Školení v aeromechanice

Za přihlížení Marka, Haralda a Alexe jsem připevnil zábranu kmitání směrového kormidla ve větru na stojánce. Na závěr jsem udělal fotku, jak nám profesor Mark dává další ze svých trefných lekcí.
... víc fotek
neděle 14. dubna 2024

Krvavá "Zářivá koupel"

Obvesloval jsem svůj obvyklý okruh. Jen na Wenatchee jsem se pro silný proud nedostal výše než pod železniční most. Na Kolumbii jsem sledoval bělohlavého orla vysoko na stromu. Pak jsem zachytil tratoliště krve na kmenu, kterému říkám, "Zářivá koupel". Nad horním mostem jsem pozoroval dva orlovce, budovali si hnízdo. Na vodě mi bylo báječně.
... víc fotek
sobota 13. dubna 2024

Sjezdování

Asi poslední naší jarní sezony 2024.
... víc fotek a videjko
pátek 12. dubna 2024

Co dělat, když jsme nemohli létat

Naše aeroklubové vlečné letadlo, používané nejen pro vlekání ale i pro motorový výcvik studentů i pro soukromé lety členů, začalo chrlit olej ze spodního spoje motorové skříně. Černý maz pokrýval výfuky, agregáty a vzrůstala možnost požáru. Předtím jsme doufali, že dnes i přes celý víkend budeme zaškolovat členy aeroklubu v používání nedávno dovezeného kluzáku L-13 Blaník. Nezbylo mi než se věnovat práci ve firmě, poskytovat školení, dělat účetnictví, provádět převod datového systému. V rámci školení jsme s Karlou probírali výzvy spojené se soukromým podnikáním. Jednu z nich si dokonce napsala na ruku.. v překladu do češtiny, ZVLÁDNUTELNÉ ÚTRAPY.
čtvrtek 11. dubna 2024

Oprava vypadlého pedálu řízení

Díky Markovi za jeho expertízu a nástroje, a mě za okamžité zásobení náhradními díly jsme byli schopni během dvou hodin po letu opravit závadu.  

... víc fotek a videjka
čtvrtek 11. dubna 2024

Vzájemné přezkoušení

Dva instruktoři, TimM a já jsme se prověřili během jednu hodinu trvajícího letu. Seděl jsem na zadním sedadle. Tak jsem objevil, že levý pedál zadního nožního směrového řízení vypadl za letu - to se mi ještě nestalo. Nicméně, podařilo se nám za úplně minimálních plachtařských podmínek vydržet ve vzduchu dostatečně dlouho, abychom uspokojili požadavky FAA na dvouroční přezkoušení pro nás oba.
... víc fotek
čtvrtek 11. dubna 2024

Veslování

Deltou.  

... víc fotek

čtyři kapičky
úterý 9. dubna 2024

Narozeniny

Právníčkovi jsou dnes čtyři roky.


Veslování

Na vodě byl báječný klid a spousta volného prostoru, nikým nerušeného. Díky vyšší vodě se mi povedlo vyveslovat železničními peřejemi a napůl i běžnými prvními. Vyhrával jsem si s kompozicemi kamenů. Pak jsem obdivoval orlovce, jak usilovně budoval nové hnízdo. Právě přitáhli z jižních krajů.
... víc fotek a videjko
pondělí 8. dubna 2024

Trasa úplného zatmění slunce v Americe

Naši kamarádi Drew a Cathy cestovali přes 3000 km odtud až do Texasu, aby tam zažili vzácnost úplného zatmění slunce. Má tam být dnes dest minut po tamním poledni. Šířka pásu, kde nastane úplná tma je 200 km. Zde
ve státu Washingtonu si zatmění asi sotva všimneme. Tady má být na 20%, nejvíc v 11:30 hodin zdejšího dnešního dopoledne. V Evropě letos vidět nebude.

neděle 7. dubna 2024

Olaf !

Impluzivně jsem mu zavolal cestou z letiště, kde nebyla ani noha v našem plachtařském aeroklubu. Měl jsem velkou radost, že jsem ho nejen zastihl, ale mohli jsme si i déle popovídat. Hovor o tom, jak na nás působí stárnutí, jsme s humorem překonali. Cítil jsem se výborně, promluvit si s kamarádem, se kterým se znám důvěrně od čtvrté třídy naší základní školy.

kredit skica Jonathan Corum | Eclipse data from NASA’s Scientific Visualization Studio
neděle 7. dubna 2024

Projekt lavička

Rád jsem přijal funkci nádeníka od vedoucí projektu, která dávala pokyny. Slitovali jsme se nad upevňovacími přípravky pro přepravu kluzáků z ČR do USA; aby neskončily všechny v krbu. Karla již déle plánovala umístit do své kuchyně jídelní kout. Zde je pár prvních záběrů z projektu. Večer jsem přidal další čtyři fotky - z odpoledního dokončení dřevěných dílů. Karla si dokonční lavičku v obchodě nakoupenými polštáři, z časového důvodu - místo vlastní výroby čalounění.
... víc fotek


Lyžování

Emily vyrazila sama na Misii, kde byly stále ještě zimní podmínky.


neděle 7. dubna 2024

Konečně zase veslování

Po desetidenní pauze se mi zas poštěstilo dostat se na vodu. Byly dva stupně nad nulou a vánek. Voda v Kolumbii byla tak nízká, že se v ní vytvořily u soutoku s přítokem malé peřeje. Na postranní řece jsem se dostal jen kousek nad vor rybozpytatelů, kde peřeje byly tak prudké, že nad ně jsem nevyvesloval. Na vodě bylo báječně.
... víc fotek
sobota 6. dubna 2024

Západ slunce za Kaskádami
sobota 6. dubna 2024

Kolik váží cestovní počítač?

Vyšlo to na 720 gramů včetně šňůr na nabíjení, které vážily 250 gramů. Tedy, třičtvrtě kila. Po prvotním zapnutí to trvalo minutu a půl, než počítač přišel k životu. Obrazovka se promítla na velikost zhruba 28 x 19 cm. Snad tě ještě na ní uvidím.
... víc fotek
sobota 6. dubna 2024

Instalace dvou variometrů

Na dnešek jsem měl s jiným leteckým instruktorem dohodnuto, že si dáme vzájemné dvouvýroční letové přezkoušení. Šlo mimo jiné o to, vydržet přitom ve vzduchu nejméně hodinu. V kluzáku ale nebyly nápomocné přístroje. Tak jsem se nejdřív pustil do opětné montáže dvou variometů (kvůli úředním šimlům v Praze a v USA vymontovaných pro získání amerického letového osvědčení). V deset dopoledne jsem začal po zkoumání, jak je do stísněného prostoru umístit. (V životě jsem žádné přístroje do kluzáků typu L-13 Blaník nemontoval). Za 50 minut jsem byl hotov se zadní přístrojovou deskou. Mezitím přišel kamarád Mark. S jeho pomocí jsme za další hodinu a půl docílili umístění variometru i do přední palubní desky. Krve mi teklo jen málo. Zato můj kamarád instruktor onemocněl a z přezkoušení dnes nic nebylo.
... víc fotek
pátek 5. dubna 2024

Let z San Jose, CA do Portlandu, OR

Vavřinka s Právníčkem nás zavezli přes pobřežní hory na letiště v San José, v Křemíkovém údolí. Po radostném rozloučení jsme s Emilí nastoupili do letadla. Odbavovala nás čirou náhodou Denisa z Častolovic, v USA od 1998. Letěli jsme okolo sopek do Portlandu v Oregonu. Tam poblíž jsme vyzvedli naše auto, já objednaný cestovní počítač a před desátou večer jsme dorazili v pořádku domů.
... víc fotek
čtvrtek 4. dubna 2024

Právníčkovi budou za pár dní čtyři roky

Oslavili jsme trochu s předstihem. Omlouvám se čtenářům a čtenářkám VN, kteří by rádi viděli víc fotek a videí dětí. Těch byla vytvořena kupa. Bohužel ne pro širší zveřejňování, na výslovné přání rodičů, jež respektuji.
čtvrtek 4. dubna 2024

Výlet do lesního parku

Podívali jsme se Podzimkou a Právníčkem do nedalekého lesního parku, kde rostou obrovské stromy, sekvoje.
... víc fotek (výběr)
úterý až čtvrtek 4. dubna 2024

Na co jsou babičky a dědečkové

Podzimka a Právníček měli velikonoční prázdniny, týden, ale jejich rodiče ne. S Emilí jsme Evanovi a Vavřince ulehčovali bytí a možnost soustředit se na svá zaměstnání. Oba pracují z domu. Zaměstnávali jsme jejich děti a přitom jsme spoluprožívali náhled na život z jejich intenzívní perspektivy. K večerům jsme byli vyčerpaní, děcka jen trochu unavená.


úterý 2. dubna 2024

S děcky na prolézačky
pondělí 1. dubna 2024

Mapa 
pondělí 1. dubna 2024

Prvoaprílová vycházka

V severní části městečka Scotts Valley v Kalifornii jsme si s mrňaty, Evanem a Donou vyšli na pěknou vycházku v přírodním parku.
... víc fotek