VN prosinec 2021




Čas a počasí ve Wenatchee

ČAS  |  POČASÍ  |

 Index | Poutě | Plachtění | Práce | Veslování | Videa | Evan | Karla | KarmaPodzimka |Právníček | Jídla | Pošli mi email

Klikni na obrázek a otevře se zvětšenina. A když je v textu něco podtrhnutého, tak je to odkaz na něco dalšího.

Nazpět do domovské stránky VN 

Z letiště na západ

Z Missie na východ

Veselé vánoce a Šťastný nový rok 2022 PF 2022
pátek 31. prosince 2021

Silvestr

Vítali jsme příchod Nového roku s kamarády z klubu FART. Bylo nás jen šest; Monte, Judy, Lynn, Rana, Emily a já. Cathy a Drew byli u Tichého Oceánu. Vyráběl jsem chlebíčky, pro některé příliš pomalu a tak se musela výroba urychlit. Podle toho dopadlo estetické provedení. Chutnaly však výborně. Díky Raně za dodatečné fotky a všem za toleranci mé pomalé výroby. PF 2022 !!!

... víc fotek
pátek 31. prosince 2021

Běžkaření u líhně lososů, PF 2022

Odpoledne na Silvestra jsme si s Emilí zaběžkařili v -7°C na čerstvém sněhu. Slunce se schovalo za hřebeny, jak plynul poslední den roku 2021. Během obíhání celého okruhu jsem vzpomínal na všechna setkání během tohoto roku.

... víc fotek
středa 29. prosince 2021

Běžkaření v parku Walla Walla

Vyrazil jsem podél stoky řeky Wenatchee do parku Walla Walla až k loďárně veslařů, a nazpět. Bylo -7°C a pěkně mě zábly ruce. Sníh byl tuhý a rychlý. Zátoka byla plná ker. Kamera se mi zdálo, že také zamrzla. Musel jsem několikrát sundavat rukavice, když jsem to nevydržel a nutkání udělat fotku překonala můj selský rozum nechávat prsty schované. Příště si asi budu muset do takovýchto podmínek opatřit kameru ovládanou hlasem.

... víc fotek
úterý 28. prosince 2021

Holky na běžkách v Peshastinu

Luna a Karla se vyběhaly.

... víc fotek
pondělí 27. prosince 2021

Přejezd Rsbg-Wena

Cestou jsem udělal fotky jen v jedné oblasti, v průrvě řeky Kolumbie, kde ta se prodírá sopečnou částí pohoří Kaskády.

... víc fotek
neděle 26. prosince 2021

Snížek v Růžohradu

Po rozhodnutí odložit odjezd o den jsme vyhlásili "Sněžný Den" k všeobecné radosti mládeže. Vylezl jsem na střechu karavanu L+N,  kde byli během vánoc i s Laurou ubytovaní. Sesházel jsem nyní asi 15cm silnou vrstvu sněhu, aby jim tam okolo ventilačních příklopů nezatékalo.

... víc fotek
neděle 26. prosince 2021

Sněhuláci a sáňkování

Sníh byl ideální na tvorby sněhuláka. Ne jednoho, před domem L+N, ale i druhého, před okny pečovatelského domu, odkud Sheila mohla sledovat výstavbu. A také sáňkování po ulici okolo. Myslím, že se všichni moc dobře pobavili.

... víc fotek
sobota 25. prosince 2021

Nadělování dárků na Boží Hod

Tradičně dle místního zvyku jsme vytahovali překvapení ze svých ponožek, a dle našeho rodinného zvyku pojídali vánočku s máslem a džemem. Pak následovalo dělení se o dárky zpod vánočního stromku. Tyto radovánky probíhaly od osmi rána do jedné odpoledne, za všeobecného veselí a bujaré nálady; Hlavně děcek a fenky Luny. Mezitím Larry pekl na rožni velkého krocana a za pomoci Nancy a Laury připravoval pozdní oběd pro všechny.. Venku byly přeháňky a okolo +4°C. Později se mělo ochladit a začít sněžit.

... víc fotek
pátek 24. prosince 2021

Štědrý večer v Růžohradu

Společnými silami jsme připravili hodování.Emily ústřicovou polévku a grilovaného lososa, já s pomocí od Laurel bramborový salát. Z příspěvků všech pak cukroví. Ti co uměli se střídali za piánem a zpívali jsme koledy.Otevřeli jsme některé dárky zpod stromečku. Koukali se na české kalendáře. Když byly děcka uloženy ke spaní, "Santa" sestoupil komínem a nacpal ponožky drobnými dárky.

... víc fotek
pátek 24. prosince 2021

Expedice do chumelenice

Karla nás vyhecovala jet na běžky a sáňky do hor Kaskád, 120 km jedním směrem. Do chumelenice. Evan byl odhodlaný aspoň chvíli s děcky sáňkovat. Karla s Laurel otočily před cílem. V děsných podmínkách jsme s Evanem dětem umožnili sněžnou radost. Málem jsme uvízli, ale Evan odhodlaně jízdu zvládnul. Cestou nazpět jsme zastavili u lesního kempu podél řeky severní Umpqua, jít na záchod a já fotit šťavnatou zeleň. Expedice byla pořádné dobrodružství. Kolik z něho utkví děckům v paměti? Mě nejspíš nadlouho.

... víc fotek
středa 22. prosince 2021

Výroba cukroví - tři generace holek

.

... víc fotek
úterý 21. prosince 2021

Přejezd do Růžohradu

770 km přejezd na jih na vánoční setkání v Růžohradu.

... víc fotek
pondělí 20. prosince 2021

Příběh doručení spěšného balíčku na Floridu

Velká obchodní letecká škola z Floridy objednala pro svůj Blaník nutné součásti. Přišli by o příjmy v době Vánoc, kdy zájemců o vyhlídkové lety v kluzácích je habaděj. Před útokem na dvojčata v NY bylo běžné, že jsem zásilku ofrankoval známkami a pošťák jí jednoduše vyzvedl z mé schránky před domem, když jsem u ní zvedl vlajčičku. Nyní se ale kvůli strachu z terorismu musí s takovými zásilkami na poštu. No nic, je to z mé kanceláře jen osm kilometrů a autem jsem tam za čtvrt hodiny. Ne však v období vánice. Co udělat? Snadné! Obětovat se zákazníkům. Navlékl jsem lyže a vyrazil přes řeku. Koukni se do alba na další průběh toho doručení.

... víc fotek
pondělí 20. prosince 2021

Vynucené veselí

Holky se brzy přizpůsobily vynucené změně plánů a pustily se do pečení brusinkového cukroví s pomerančovou kůrou. Pak nechaly psici Lunu vyřádit se ve sněhu. Mezitím jsem sloužil zákazníkům, v provizorní kanceláři.

pondělí 20. prosince 2021

Vánice

Podívej se na mapu, kde jsem červenými tečkami vyznačil naši 770 km dlouhou plánovanou trasu. Barvy v mapě představují: modrá sníh, fialová mrznoucí déšť. 
pondělí 20. prosince 2021

Zasněžení

   S Emilí, Karlou a Lunou jsme byli zrána ještě za tmy nachystaní v koloně dvou aut vyrazit na jih na vánoční setkání v Růžohradu. Mezitím přes celý americký severozápad přecházela studená fronta s dlouhotrvající vydatnou chumelenicí a mrznoucím deštěm. Motoristi byli varováni a všem řidičům bylo přikázáno, aby na svá auta navlékli řetězy pro přejezdy průsmyků. Těch nás čekalo pět.
   O půl osmé padlo rozhodnutí: Vyhlašujeme SNĚŽNÝ DEN ! Odjezd na jih jsme odložili na příští den.

Zasněžený "Havran" před domem v devět ráno
neděle 19. prosince 2021

Mrazivé odpolední veslování

Netušil jsem, že dnešní veslování bude tolik plné překvapení - skif k dispozici, veliká hejna hus, datel, mladý orel, sníh pokrývající celé okolí. A pak mé oblíbené ledové a jiné skulptury. Překvapivě, i přes dlouhodobé silné mrazy, špenátek v Rouře nadále kvetl (v prosinci !!!). I když bylo několik stupňů pod nulou a vál trochu vítr od severu, strávil jsem na vodě tři hodiny. To snad abych dohonil pauzu od minulého pondělí, a očekávanou další přes vánoce, v místě, kde možnost veslování není. Tedy - ještě jsem ji tam neobjevil. V Růžohradu.

... víc fotek a videjka
neděle 19. prosince 2021

Úplněk nad domem

Bylo pět pod nulou a zasněžená krajina rozzářená modravými odstíny, když jsem obdivoval Měsíc v úplňku.


sobota 18. prosince 2021

Oranžový míček

Vyrazili jsme s Emily na její první letošní běžkaření. Vzali jsme s sebou i Lunu. Aby se ta zabavovala, tak jsme přinesli také katapult a tuhý (docela drahý) oranžový gumový míček. Zatímco jsme obkroužovali na běžkách nejhornější hřiště školy EJHS, vrhal jsem míček Luně, aby se proběhala. Šlo to dobře, až na to, že už napadlo docela dost sněhu. Nakonec jsme všichni tři míček nenalezli, ale víme: Je v okolí asi pěti metrů tohoto místa: 47,419327 stupňů severní šířky a 120,271281 západní délky. Nyní musíme počkat, až přijde obleva a být tam dřív, než jiní zvědavci.

... víc fotek


pátek 17. prosince 2021

S Lunou na letišti

Potřeboval jsem vyzvednout tažný hák v hangáru a tak jsem spojil užitečné s příjemným. Luna byla nadšená, že nejen může běhat za míčkem, ale vyčichávat všechna možná místa úkrytu malých zajíčků.

... víc fotek
pátek 17. prosince 2021

Běžkaření na hřištích EJHS

Nevěda, jaký tam bude stav, jsem si nachystal lyže do tvrdých podmínek. Sníh, i když ho moc nebylo, byl dostatečně tuhý, že jsem se nepropadal na mokrou trávu pod ním a tudíž mi skluznice moc nenamrzaly. Obkroužil jsem všechna hřiště čtyřikrát a celý areál dvakrát. Odhaduji, že jsem si zalyžoval tak asi šest kilometrů.

... víc fotek
čtvrtek 16. prosince 2021

Lahůdka

Pro nás hráče na kytaru a zpěváky zvláště jakož i pro všechny ostatní čtenáře VN zamilované do jemné hudby se dělím o tento klenot: hodinu a půl hodinový koncert předvedený mým současným idolem, Davidem Gilmourem, na koncertu v Meltdownu. Můžeš si koncert pouštět po částech a vychutnávat, jako já. Přiznám se, rojím při něm slzy. Ne smutku, ale štěstí.

A v době vánoční se dělím prostřednictvím Emily o hudební pozdrav z blízkého městečka, Leavenworthu. Klikni sem.  
čtvrtek 16. prosince 2021

Jde se do finiše

V poslední dny pracuji jak se nyní říká 24/7. Zajišťuji v týmu mnoha jiných pracovníků bezproblémový porod ne jednoho, ale dvou kluzáků v Litvě, a jejich přesun na vyrůstání ve dvou vzdálených místech této planety. Zde jsou amatérské fotky ze zalétávacího letu prvního z nich, dnes v tento čtvrtek. Ten zanedlouho budu doručovat do jižní Ameriky do Bogoty, ve státu Kolombie.

... víc fotek
středa 15. prosince 2021

Zatoulané číslo

  Už delší dobu mě čtenáři VN ponoukají, abych pokračoval se svým spisováním Poutě. Než mě něco do pokračování Poutě tematicky nainspiruje, mezitím jsem začal s náhodným spisováním, které jsem nazval Vítkovy eseje.

Zde je druhá esej, 
Zatoulané číslo.
úterý 14. prosince 2021

Byl nádherný jiskřivý den

Byl jsem uvrtaný v práci od brzkého rána po celý den i večer. Kamarádi vyrazili na běžky. Já jsem se dostal jen na hodinu ven, s Lunou. Ta byla v sedmém nebi. Radostně běhala za míčkem na parkovišti sedmých adventistů a vyvalovala se ve sněhu. Jo, nesloužil jsem jen zákazníkům. I Emily a sobě jsem byl prospěšný uvařením velké várky kuřete keri v kokosovém nálevu, v holandském hrnci.


pondělí 13. prosince 2021

Veslování v chumelenici

Po prohrabání sněhu v příjezdu a přemístění zasněženého vánočního stromku na balkon pro jeho úpravu se mi zdálo, že už pro dnešek dosněžilo.
Mraky se trochu zvedly. Vyrazil jsem na vodu. Od doku jsem slyšel v dáli proti proudu nějaké bujaré hlaholení. Aha! Skupina plavců otužilců. (Víc o nich je zde.) Po pozdravení s nimi jsem proplul dolní deltou a u soutoku natočil pro dokreslení krátké videjko. To zas začlo pršet. Vyvesloval jsem k peřejím a k Rouře. K dešti se přidalo vlhké chumelení. Když jsem dorazil nazpět k doku, byl jsem na kůži promočený.

... víc fotek a videjek
pondělí 13. prosince 2021

První pořádná chumelenice sezony 2021-2022

Chystal jsem se jít veslovat. Odložil jsem to. Padaly těžké vlhké nabobtnalé sněhové vločky; prakticky sněhový slejvák. Zanedloho napadlo okolo domu 8 cm sněhu. Zachytil jsem průběh. 

neděle 12. prosince 2021

Vánoční večeře a nadělování - klub FART

Tradičně jsme se setkali v plném počtu u Olsonů. Vysvětlili jsme si trpká nedorozumění způsobená kovidem. Radostně jsme si spolu popovídali, pojedli a nadělili si dárky.

... víc fotek
neděle 12. prosince 2021

Sjezdování na Missii

Ráno bylo na Missii bylo pod mrakem, nahoře -11°C a 65 km/h, přes noc 5 cm a za posledních 24 hodin 15 cm nového sněhu. Koukl jsem se zas dopoledne: Lyžovali. Neodolal jsem a v poledne jsem tam vyrazil. Sníh byl čerstvý, křuplavý a rychlý. Byla velká zima, ale díky bublině na horním vleku jsem nevymrzl. S dneškem to bylo moje už třetí letošní sjezdování. V údolí ještě nenasněžilo a byly vidět mraky rotory.


Foto kredit CammyDL
sobota 11. prosince 2021

Králíček na kopci

Navečer jsem vyjel na kopec severně od Wenatchee. Nechali mě držet králíčka.

... víc fotek
sobota 11. prosince 2021

Plzně a Dáma v černém

  Už delší dobu mě čtenáři VN ponoukají, abych pokračoval se svým spisováním Poutě. Rád bych. Jen mě ještě nenainspirovalo, jak. Chronologicky? Tematicky? Politicky? Vše mě odrazovalo. Mezitím se mi vnukávala různá temata, která však do formátu Poutě nepasovala.
   Dnes jsem objevil novou možnost. Dělit se s čtenáři VN o zápisky bez ohledu na čas a téma. Nápad se mi zalíbil. Tak začínám. Pro prostotu jsem jej nazval Vítkovy eseje.

Zde je první, Dáma v černém.
sobota 11. prosince 2021

Veslování za deště

Odhodlaně jsem vyrazil do nepohody, připraven k promoknutí. Pršelo vydatně, když jsem začínal. Kupodivu po čtvrt hodině slejvák polevil a za půl hodiny i vysvitlo slunko. Kameru jsem pro jistotu ponechal překrytou zeleným plastovým pytlem recyklovaným z odpadkového koše loďárny. Peřeje pod železničním mostem jsem oblafl jejich obeplutím klikatým severním ramenem delty. Pak jsem si smlsnul na peřejích pod akvaduktem. Začalo zas pršet a vytvořila se duha. Kamarádi vodáci teprve začínali. U doku jsem obdivoval vodopádek a od pošty nový sněhový poprašek na hoře Burch.

... víc fotek a videjko
pátek 10. prosince 2021

Ranní vlny

O půl osmé jsem spěšil jsem na hřiště zachytit oblohu. Při východu slunce se tvořily zajímavé čočkovité mraky. Hodinu a půl později vlny nabobtnaly.
čtvrtek 9. prosince 2021

Veslování k pátým peřejím

Jak rozmanité zjevy může člověk prožít během tří hodin v přírodě! Nejprve krvavé svítání. Pak modré proplutí za velké vody. Povídání s chodcem. Sledování vývoje čočkovité oblačnosti. Vyveslování pod mosty, pak rozhodnutí pustit se do toho: vyveslovat velmi silnými "prvními" peřejemi. Pak technická přestávka (nutnost jít vyvenčit se). Pak další draní se proti silnému proudu a peřejím. Až k otočce, ve stínu. Následně okolo haciendy velkopodnikatele, a schutnout si na sérii peřejí při sešupu nazpět na Kolumbii. Tam v horní laguně, hodně vzduté, prožívat tvořivý klid. Zas pohled na lentikuláry - zdali Eric dnes až sem dorazil? Mezitím - vzlety volavek a čtyřky záhadných ptáků. Na závěr, poslední fotka ukazuje součásti mého nezbytného vybavení při veslování. Od prvního listopadu i plovací vesta, ta není na fotce.

... víc fotek a videjko
čtvrtek 9. prosince 2021

Rudá záře

Spěšil jsem, abych stihnul odrazy východu slunce na řece. Nestihl. Odbočil jsem na nouzové parkoviště při vjezdu na hlavní most přes řeku Kolumbii. Z okna auta jsem vstřebával rudou záři na jihovýchodním obzoru, s popředím nevědomých řidičů. Vzduch měl jednu pod nulou Celsia. Pak jsem přejel na západní břeh mostu a rychle zabočil, vylezl na haldu přepravních palet vedle kolejí a fotil záběry, ve kterých přece jen byla voda, řeky Kolumbie.
čtvrtek 9. prosince 2021

Práce a zábava

Začal jsem o půl páté. Zkusil jsem zavolat Milanovi. Povedlo se, hezky jsme si promluvili a tak máme o sobě čerstvé zprávy. Mám radost.


středa 8. prosince 2021

Ranní duha nad domem

Byl jsem zabraný do práce a málem jsem duhu zmeškal, nebýt upozornění od Emily. Celý den jsem strávil službou zákazníkům a doháněním korespondence.

... víc fotek
úterý 7. prosince 2021

Osobní vlak měl (jen) třiapůl hodiny zpoždění

Pastelová údolní deka mraků poskytovala skulinami výhledy na okolní přírodu. Transkontinentální osobní vlak projel pod akvaduktem. Dnes měl zpoždění. Je to jediný osobní vlak za den z Wenatchee do Seattlu. Zpoždění měl proto, že vyráží z Chicaga, 3.150 km vzdáleného východně od Wenatchee a cestou musí překročit prérie a Skalisté Hory. Mezitím na postranní trati, která vede z Wenatchee na sever, utahovali opraváři šrouby na mostu přes řeku, pod kterým často vesluji. Žádný mi naštěstí na hlavu neshodili. Pak jsem se kochal dary přírody - Hoholy severní (Bucephala clangula), říkám jim tryskáči pro svištivý zvuk jejich letek; dále nezletilým orlem a volavkou. Pak škvírou mezi mraky jsem sledoval, jak se na severní svahy kopců ve Wenatchee šplhá zabydlení. Nakonec jsem zachytil partu kamarádů vodáků kajakářů. Na vodě byl krásný klid a pohoda. Bylo mi i přes mráz báječně.
pondělí 6. prosince 2021

Práce

Celý den jsem sloužil zákazníkům a dělal administrativu.
 


neděle 5. prosince
2021

Sobi ve Wenatchee

Nechtěl jsem si nechat ujít příležitost zblízka vidět, jak vypadají sobi. Podle místní tradice jsou zde zapřáhnutí do saní, které vezou Santa Klause a horu dárků. Toho Klause jsem neuviděl, zato na ty soby jsem si mohl šáhnout, jako i mohlo plno dětí i dospělých před zdejším velkoobchodem s vybavením pro zemědělce.

... víc fotek a video
neděle 5. prosince 2021

Veslování na Mikuláše

Bylo -1°C. Krvavá obloha se záhy přeměnila v oranžový východ slunce. Řeky byly klidné a vysoké. Nad most pro pěší jsem se dál nevydral. Na závěr jsem se uviděl s kamarádem vodákem JoeM. Na vodě bylo báječně.

... víc fotek
sobota 4. prosince 2021

Příběh jednoho vánočního stromečku

Naše dcera zprostředkovala, že jsme si směli uříznout vánoční stromek na soukromém pozemku asi 40 km vzdušnou čarou na severozápad od našeho domu. Protože dnes zas nasněžilo, vydali jsme se tam, byť tentokrát ještě bez lyží. Bonus: Kviz - spočítáš, kolik let je tomu stromku? Podívej se a napiš mi, kolik.


foto kredit Emily
pátek 3. prosince 2021

Vysoká voda, setkání s orlem

Škvírou v mracích se za svítání dobývalo slunce a jak se vyhouplo, rozzářilo řeku a břehy Kolumbie oranžovou nadílkou. U soutoku s Wenatchee se orel krmil svou snídaní (koukni se na video). Díky vysoké vodě se mi povedlo dostat se zas až nad pět mostů. Bylo mi báječně.

... víc fotek a video
středa 1. prosince 2021

Děláme díru

V přípravě na zprovoznění kamínek jsme museli na dlouho předem vyměřovaném místě vyřezat velkou díry do střechy karavanu, kterou prostrčíme komín.


foto kredit Karly
středa 1. prosince 2021

Vítej do celosvětového oteplování !!!

Jak se vyjasnilo, skutečně se rychle oteplilo. Odpoledne bylo na šortky, teplota vystoupala na 22°C.

... víc fotek
středa 1. prosince 2021

Jeden vlnové droze propadlý plachtař neodolal ...

Byl to EricG, z Richlandu. Ten se odtamtud vypravil na 300 km přespolní let ve vlně, sem do Wenatchee a nazpět. Fotku vpravo vyfotil, když dorazil nad Wenatchee. Pohled je směrem na jih. Podívej se také na jeho trasu, dosažené výšky a rychlosti.
Klikni SEM.
Pusť si tam i animaci letu, kliknutím na "Replay". Velmi zajímavé!

foto kredit Eric Greenwell
středa 1. prosince 2021

Veslování - vydání "Vlny na obloze"

Od červánek o půl osmé ráno až do poledne jsem sledoval vývoj čočkovitých mraků na obloze. Opium pro plachtaře mezi námi. Koukni se na ...

středa 1. prosince 2021

Radost

Mám radost. Povedlo se nám spojení a s Milanem jsme si déle promluvili.

Veslování

Ráno začlo chmurně s vrstevnatou oblačností. Mělo být teplo. Nebylo. Zato vycházející slunce tvořilo strašidelné odrazy. Skupina rádoby ptakoznalců  přihlížela. Byla vysoká voda. Zas jsem si zapracoval, s otočkou na řece Wena okolo pilíře mostu pro pěší. Špenátek přetékal z Roury a bohatě kvetl. Volavka letěla přes řeku. Vzácná labuť byla tentokrát u soutoku Kolumbie s Wena. U pomníku utonulé dívky přibyly malůvky.

... víc fotek