VN únor 2024



Wenatchee ČAS  |  POČASÍ  |

 Jiné měsíce Eseje | Poutě | Plachtění | Práce | Veslování | Videa | Evan | Karla | Karma |Jídla | Pošli mi email |

Klikni na obrázek a otevře se zvětšenina. A když je v textu něco podtrhnutého, tak je to odkaz na něco dalšího.

Nazpět do domovské stránky VN 

Pohled z letiště na západ

Živý přenos VIDEO z Missie

Z hřebenu

Podmínky

PRODLOUŽENÝ ÚNOR  .. Kdo má dnes narozeniny, má je jen jednou za čtyři roky.. DNES   čtvrtek  29. února vých 06:42 záp 17:45 min 0°C max 8°C. Oblačno a větrno. Práce.

čtvrtek 29. února

Obřadné veslování

Po šesti hodinách v práci jsem v devět ráno usedl na skif. Potřeboval jsem nutně terapii na řece. Na námořní problémy jsem pozapomněl. Uzřel jsem jiné - proč se ta divoká kanadská husa před mnou nehýbala? Takto jsem žádnou doposud neviděl - a viděl jsem jich desetitisíce.. Možná ani druhý vodák/čka ... Uspořádal jsem pietní obřad pro utonulou husu, u kmenu kterému říkám, "Zářivá koupel". Pak jsem zamířil z nehybné hladiny Kolumbie na živou, přitékající od severozápadu. Cestou jsem míjel další husy, již nyní spárkované s úmyslem zakládat další rodinky. U doku jsem si popovídal s kamarádem LT. I naše skify jakoby spolu tiše hovořily, možná i ony vzpomenuly na Lynna.
... víc fotek
čtvrtek 29. února

Přepravní technologie

Vruty použité na přišroubování stojanů kluzáků k podlaze kontejneru. Aha, tak takové šroubováky si musíme nachystat pro vykládku ... Soňa poslala vyžádanou odpověď... Přípravky jsou upevněné vruty  5x50 a 5x80 mm. Je to taková hvězdička.

středa 28. února

Jídla v poslední době

Včera Emily ugrilovala kobaby na špejlích, místo jehněčího krevety. Dnes na obměnu jsem upekl musaku, také bez jehněčího, maso jsem zaměnil na krůtí.
... víc fotek
středa 28. února

Žádost o vydání amerického letového osvědčení

Konečně jsem obdržel od náčelníka aeroklubu ze sousedního státu oprávnění vystupovat jejich jménem při zažádání o vydání letového osvědčení pro jejich kluzák.
... víc fotek

Lynn v 2022
úterý 27. února

Pro Lynna

Běžkařili jsme na jeho paměť, to co by nejraději dělal ... Naposledy vydechl včera odpoledne ... jeden z našich nejbližších přítelů. Ještě koncem ledna jsme spolu běžkařili.
úterý 27. února

Běžkaření a létání v Plain, WA

Nabídl jsem Emily po své perné práci ráno, zajet do Plain na běžky. Od domu 60 km. Hned jsme vyrazili. Obkroužili jsme 10 km trasu. Na závěr jsem sledoval, jak Sylvaine pilotoval svůj elektrický kluzák. Jeho pes, hnědý Hugo, se přátelil. Stavěli jsme se ještě v železářství v Plain pro latté. Já si sedl u svého oblíbeného stolu, vytvořeného ze špalku místního stromu. Počítal jsem jeho věk. (Zkus to také a řekni mi, kolik ty myslíš, že měl).
... víc fotek a video

úterý 27. února

Hnědík

Snažíme se přiblížit jeden ke druhému. Takto jsem ho dnes zachytil oknem ze své kanceláře.
úterý 27. února

Pracoval jsem od tří rána

Snažil jsem se pohnout s na mělčině v přístavu v New Yorku uvízlou zásilkou dvou kluzáků. Pro představu, jak to tam vypadalo. Snad se ještě podělím o detajly své záchranné akce.

pondělí 26. února

Veslování

Kumuly explodovaly nad horami zatímco hladina řeky lenivěla. Sluníčko zářilo. Na Wenatchee jsem otočil u železničních peřejí a zamířil k hornímu mostu přes Kolumbii. Nazpět u doku jsem zkoumal neskutečnou změť přepravního prostředku výstředního malíře či bezdomovce.
... víc fotek



Školení

Karly povídala se zákaznickou podporou z Maersk, BNSF, FTN aj. Bylo to únavné.
neděle 25. února

Připravil jsem k večeři tuňáka

Přidal jsem i zrníčka quinoa, pečené mrkve a pastináky, zlatavou cibuli.

neděle 25. února

Ve svatostánku unitářů

Podělil jsem se s přítomnými o vzpomínku na Milana, zapálil jsem pro něj svíčku. Za tři dny by slavil své osmdesátéprvní narozeniny.
sobota 24. února

Večírek se společenskými hrami

V osmi lidech jsme u Thomase a Amy hráli stolní hry.
... víc fotek

sobota 24. února

Dlouhá vlna nad Wenatchee

Vytvořila se asi 20 km dlouhá vzdušná dálnice (pro plachtaře pohádková).
... víc fotek
sobota 24. února

Zásilka z Litvy

Dlouho očekávaný balík dorazil. Objednal jsem ho už v listopadu 2023. Je s díly pro přední aerovlekový závěs a instalaci ventilace, pro kluzák LAK-17A vč. 114.
... víc fotek

sobota 24. února

Krmili jsme hudebníky symfonického orchestru

Čtyřikrát za rok Emily dobrovolně připravuje jídlo pro asi padesát lidí. Hodně z členů Symfonie údolí Wenatchee je přespolních. Po dopolední zkoušce na scéně v zákulisí na ně čeká pohoštění. Já pomáhal s nošením těžších věcí, aranžováním, mytím a úklidem.
... víc fotek
sobota 24. února

Veslování, deset srn

Měsíc v úplňku zapadal za Dva Štíty. Na doku jsem odklízel lopatou hromady trusu od divokých hus. Na vodě se zvedly hrozivé vlny. Vyšší stav vody na Kolumbii umožnit uchýlit se do jižního ramene delty řeky Wenatchee. U voru rybozpytatelů se na mě dobývala bóje. Nad hlavou přeletěl bělohlavý orel. Obdivoval jsem jeho letecké umění. Nad akvaduktem jsem pozdravil šumějící peřeje. Před ústím řeky jsem žasl. Málem jsem si nevšiml s pozadím splývajích srn. Zprvu jsem napočítal tři, pak se z houští přidávaly další. Nakonec jich bylo DESET! Nechaly mě přiblížit se k nim docela blízko. Pusť si videjko. Při návratu k doku se vítr zase zvedl a tvořil docela divoké vlny. Na vodě mi bylo báječně.
... víc fotek a videjko

pátek 23. února

Práce a UI

Pracovníků, se kterými se dá mluvit přímo, ubývá. Jejich klonů vytvořených umělou inteligencí (UI) přibývá. Musel jsem založit účet u FAA, přinucen tímto vývojem, abych přes tu UI zažádal o vystavení letového osvědčení pro první ze dvou kluzáků. Po dvou a půl hodinách snah mě UI obšťastnila vydáním umělé žádosti s mým umělým podpisem.
... víc fotek

Obdobným způsobem jsem pokračoval při zařizování dovozního proclení a žádosti o kontaktní informace pro železnici a nákladní autopřepravce, se snahou moci domluvit den a hodinu doručení kontejneru s kluzáky do Wenatchee. Pracovníci, kterým jsem volal, telefonáty nevraceli. Až ke konci pracovního dne při ověřování, zda přepravní pojištění na kluzáky bylo skutečně vystaveno, jsem s první živou osobou mluvil. Vynahradili jsme si naši nostalgii vzpomínáním, jak se dříve výše uvedené záležitosti osobně vybavovaly.  ( Oba  pracujeme v přepravě přes půl století ... ) 
čtvrtek 22. února

Večerní a noční sjezdování na Misii

Emily si usmyslila shlédnout západ slunce z vrcholu hřebene, z nadmořské výšky 2060 m. Přizvala kamarádku Kathy, připojila se Karla s Lunou. Načasovali jsme výpravu na půl čtvrté odpoledne. Západ slunce měl být v 17:35. Vlek č. 2 nás vyklopil na hřeben čtrnáct minut před ním. Poslední fotka ze serie, ta v záhlaví, je jednu minutu před úředním západem. Chtěli jsme se podívat do sněžné jeskyně Igloo, ale ta byla zavřená. Rádi jsme se však uchýlili ohřát se v restauraci u začátku vleků. Čočka foťáku byla dlouho zamžená a tak jsem tvořil psychedelické záběry interiéru. K večeři jsme měli sladké brambory, polívku, kuřecí v bagetě a dobrá piva. Vedle byla parta mladých nočních lyžařů, ti se střídali v opatrování své nové generace.
... víc fotek

čtvrtek 22. února

Veslování

Sklouzl jsem se po namrzlém mostíku jak po skluzavce - byl pokrytý ledem. Dobře, že jsem teprve nesl vesla. Až napodruhé jsem nesl na hlavě skif. To už jsem věděl, co očekávat. Okolo doku proplul bobr. Volavka se probouzela. Křivka hřebene Jump Off se zrcadlila ve hladině, vlny s ní ladily. Postupně začlo vycházet slunce. Vyvesloval jsem k prvním peřejím, kde byly poslední zbytky ker. Nazpět u doku jsem sledoval bělohlavého orla, za burácení helikoptéry směřující do nemocnice. S kým asi?
... víc fotek
čtvrtek 22. února

Práce

Pokračoval jsem na souhrnu formulářů pro druhý kluzák.

středa 21. února

Práce

Tvořil jsem grafický souhrn formulářů potřebných k vydání letového osvědčení jednomu z dvou kluzáků. Ty jsou mezitím mezi New Yorkem a Seattle.

Túje žere Měsíc

úterý 20. února

Práce a terapie

Mé ráno začlo radostně: Náš celní makléř poslal doklad, že hlášení bylo přes noc písemně americké celní správě podáno. Ještě jsem zavolal doladit detajly a zdá se, že pravděpodobnost penálí se snížila. Stále ještě celní správa může nařídit kontejner s kluzáky předčasně otevřít na plnou "intenzívní" prohlídku (čímž by došlo ke zpoždění a vícenákladům), ale to mě už neodradilo od mé tužby jít si zase po odmlce zaveslovat na řece Kolumbii.

Železniční peřeje  

Díky nízké vodě na Kolumbii se pod železničním mostem na řece Wenatchee vytvořily docela divoké peřeje. Koukni se, jak se mi vedlo při jejich sjetí na veslařském skifu ... VIDEO
... víc fotek

pondělí 19. února

Práce

Mé pondělí bylo napěchované prací, i když byl státní svátek. Vydatně mi pomohla Karla telefonováním na FAA, FedEx, do Německa... Také jsme zavolali do Litvy. Udělali jsme průlom i v napětí působující povinnosti předem americké celní správě poslat hlášení o nákladní zásilce z Evropy do USA. V tom hlášení nastalo zpoždění a hrozilo vysoké penále.


neděle 18.
února

Příjemná nostalgie

Na školení jsem si pěkně  popovídal s instruktorem RonemB, se kterým jsem spolupracoval od roku 1977. Byl na školení asi tím nejstarším kandidátem - letos je mu 81 let.
... víc fotek

neděle 18. února

Druhý den přezkoušení leteckých instruktorů

Šestnáct kandidátů na prodloužení platnosti jejich pravomoci leteckých instruktorů (o dva roky) se dnes po dalších osm hodin podrobovalo intenzívní výuce a závěrečné zkoužce. Všichni uspěli, včetně mě. Pověřenci FAA pak ověřili totožnost kandidátů (nás) a přidali přes internet svůj souhlas s prodloužením průkazů. Vzápětí letecká správa USA také elektronicky vydala souhlas ihned vytisknout dočasné průkazy. Permanentí kartičky správa do tří měsíců zašle poštou kandidátům. Pilotní výcvik cizinců a instruktoři jsou stále velmi pečlivě sledováni. To od osudné události, kdy jedna americká obchodní letecká škola na Floridě v roce 2001 vyškolila piloty ze Saudské Arábie, pozdější samovrahy. Ti po únosu čtyř dopravních letadel i s cestujími srazili k zemi ikony Ameriky - mrakodrapy v New Yorku, vojenské ústředí USA Pentagon a nebýt sestřeleni (zas s cestujícími) by se jim bývalo povedlo srovnat se zemí Bílý Dům ve Washingtonu DC i s americkým prezidentem.

sobota 17. února

První den přezkoušení leteckých instruktorů

Konalo se poblíž letiště SeaTac v Seattlu. Dva pověřenci FAA vyučovali a pak přezkoušeli šestnáct účastníků školení. Celé bude trvat dva dny. Po celých šestnáct hodin se nikdo nesmí vzdálit, jinak bude diskvalifikovaný. Nechtělo se mi věřit: Po prvním dni jsem prospěl na jedničku. Pak se většina účastníků sešla na večeři v restauraci Toscany v Des Moines Creek. Přenocoval jsem přímo na letišti, v Roadway Inn, který provozovali Indové.
... víc fotek

sobota 17. února

Východ slunce nad Kaskádami

Pohled od letiště SeaTac.
... víc fotek
pátek 16. února

Lyžařská terapie

Na hoře vše klapalo dobře, na rozdíl od vývoje v mé kanceláři. Sníh byl jiskřivý prašan, teplota -7°C, jasná obloha. Pro nejen mě nejhezčí den v zimě. Dělím se o vizuální prožitky.
... víc fotek



Práce

Při zaučování v kanceláři jsme měli skvělý materiál, jak se ne vše daří zařídit podle příprav a očekávání. Tentokrát
jsme probírali právě se konající konkrétní příklad nevčasného nahlášení americké celní správě, které se musí podat před odplutím námořního kontejneru s kluzáky z Evropy do Ameriky. Pokuta může být až deset tisíc v místní měně.

čtvrtek 15. února

Mannie Hekkelman

Tato paní hrála velmi významnou roli v životech mnohých. Pro mě už od roku 1970, kdy při studiu v Holandsku na Nijenrode byl můj spolubydlící její syn. Emily se s ní znala od roku 1974. V neděli 11. února 2024 odešla paní Hekkelmanová pokojně ve spánku, ve věku 97 let. Moc na ní vděčně vzpomínáme.
čtvrtek 15. února

Sněžilo

Snímek dvě a půl hodiny před východem slunce (zesvětleno).

středa 14. února

Desert

Karla upekla a věnovala Em a mě dortíky ke svátku Valentýna.


Film

Pustili jsme si půli filmu o matematickém geniovi z Indie, který se snažil prokázat světu nekonečno. O filmu Muž, který poznal nekonečno.
středa 14. února

Práce

Zákazníci podávali objednávky na náhradní díly. Jednal jsem s FedExem. Zapomněli odeslat mou včerejší spěšnou zásilku na letecký rejstřík FAA. Jednal jsem s bankou, nastavit příjmy plateb přes Zelle, zablokovat podvodné převody z firemního účtu BA firmou PayCargo, jednání s přepravními zprostředkovateli.

Večeře 

Emily ugrilovala jehněčí a chřest, upekla sladkou bramboru.

středa 14. února

Veslování na Valentýna

Docela to foukalo. Snad poslední kry lemovaly břeh u akvaduktu. Být na vodě byla báječná výzva.
... víc fotek
úterý 13. února

Český večer

Pořádali jsme s Emily českou večeři pro devět lidí. Ti si ji koupili v rámci aukce unitářů. Emily připravila vepřo-knedlo-zelo a upekla dort.
Také jsme pořádali kviz na česká temata. Pěkně jsme se zasmáli a pobavili se. Mezi účastníky byla i jedna spisovatelka. Její vizitka je na konci alba.
... víc fotek

úterý 13. února

Pro ptáčky

Srdíčka pro ptáčky, na vánočním stromku venku
úterý 13. února

Pohled na západ

za východu slunce, fotka z našeho balkonu. V popředí je kopec Chopper (vrchol v 740 m), v pozadí mezi mraky je vidět Dvojí štít (vrchol v 1415 metrech nad mořem, 1200 m nad hladinou Kolumbie ve Wenatchee). 

úterý 13. února

Pohled k Sedlové skále

za východu slunce, fotka z našeho balkonu.
úterý 13. února

Kde jsou kteří Američani ?

Woodard navrhuje rámec pro zkoumání americké historie a současných událostí založený na pohledu na Ameriku jako na federaci jedenácti národů, z nichž každý je definován sdílenou kulturou původního obydlení každého národa.
S vědomím, že původních třináct kolonií bylo založeno v různých dobách a různými skupinami s různými cíli a hodnotami, Woodard ukazuje, jak tyto kolonie od svého založení spolupracovaly a soutěžily. Zásady, které byly každé kolonii drahé, byly často v rozporu se zásadami jiných kolonií a tyto protichůdné agendy formovaly založení a růst Spojených států. Jak se země rozšiřovala, obyvatelstvo, které se přestěhovalo na nové území, s sebou přineslo kulturu společnosti, ze které přišli, což vedlo k národům – skupině, která sdílí společnou kulturu a původ – odtrženým od právních státních a mezinárodních hranic. Kniha Americké národy tvrdí, že kontrasty mezi regionálními kulturami, na rozdíl od státních nebo národních hranic, poskytují užitečnější a přesnější vysvětlení událostí a hnutí. Klikni na mapu a zvětš si ji, tak můžeš přečíst v angličtině, co je napsáno v obdélnících.
Anebo si přečti text níže, který je můj překlad do češtiny. Sleduje obdélníky na mapě odshora po směru hodinových ručiček.

Západní pobřeží (The Left Coast)
Národ zaklíněný mezi pobřežím Tichého oceánu a horskými pohořími. Hodnoty sdílí více s utopickými Yankee než se svými sousedy za pohořími, "Dalekým západem".

(Španělský) Sever (El Norte)
Nejstarší, nejvíc kulturně význačný národ zakořeněný v španělsko-americké impérii. Oceňuje nezávislost, soběstačnost a tvrdou práci. D
ostatečně daleko od Mexico City a Madridu, aby si rozvinul vlastní charakteristiky.

Velká Appalachia

Osadníci z válkou zničeného Irska, severní Anglie, Skotské nížiny. Přinesli s sebou kulturu ukovanou téměř neustálým nebezpečím a otřesy. Hluboce oceňují osobní suverenitu a svobodu; mají podezření vůči aristokratům a společenským inženýrům.


Hluboký jih

Založen po vzoru kastovního systému starověkého světa – demokracie pro výsadní menšinu a otrokářství pro většinu. Nadále bojuje proti rozšíření federální moci, proti zdanění bohatých a proti nařízením za účelem ochrany životního prostředí, pracujících a spotřebitelů.


Tidewater
(Přílivové oblasti)
Šlechta ze 17. století znovu vytvořila polofeudální panskou společnost anglického venkova. Konzervativní; respekt k autoritě a tradici, nikoli rovnost nebo politická participace. V osmnáctém století byla nejmocnější z Amerických národů, ale dnes je v úpadku.
Daleký západ (The Far West)
Vysoce položený, vzdálený a suchý národ utvářený víc prostředím než etnicitou. Oblast se stala obyvatelnou prostřednictvím rozmístění železnic, přehrad, zavlažování, dolů. Z velké části je kontrolovaná korporacemi nebo vládou; využívána jako vnitřní kolonie za trvalého odporu tam žijících lidí.

Středozemí (The Midlands)
Kulturně pluralitní, založený anglickými kvakery. Etnická a náboženská čistota nikdy nebyla prioritou; komunitně orientovaný a nedůvěřivý vůči vládním zásahům.

První Národ
Indiánské skupiny napříč Severní Amerikou, včetně Kanady, které se obecně nevzdaly své země a zachovaly si kulturní praktiky. Nyní znovu získává svou suverenitu se značnou autonomií na Aljašce a samosprávným Grónskem.

Nová Francie
Lidové zvyky francouzského rolnictva se mísí s tradicemi lidí mluvících algonkinem z dnešní východní Kanady. Přízemní, rovnostářské, řízené konsensem.

Yankeedom
Puritánští zakladatelé cenící společenské dobro, vzdělávání, všeobecné podílení se jednotlivých občanů na politice a ve vládě. Snadněji přijímají vládní nařízení a 
sociální inženýrství než jiné národy; asimilují nově příchozí, vítají ráznou vládu, která by zmařila nástup případných tyranů.

Nové Nizozemí
Založené Holanďany, má globální obchodní kulturu; materialistickou s multikulturní tolerancí vůči etnickým skupinám a náboženstvím. Střed vydavatelství, obchodu a finance. Magnet pro přistěhovalce. Hájí veřejné instituce, svobodu bádání a svědomí.


úterý 13. února

Jací jsou Američani ??

Emily s přáteli ve svém knižním klubu diskutuje o knize non-fikce Americké národy, od autora Colina Woodarda. Kniha vyšla v roce 2011. Zde je víc o autorovi a jeho zaměření. A tady je víc o té knize.
úterý 13. února

Joe v krabici

Dojemné...

foto kredit Pepáč

pondělí 12. února

Upekl jsem

brambůrky, mrkve a klobásky...
pondělí 12. února

Výšlap

Na přání Karly jsem s ní a Lunou vyrazil podívat se na východ slunce. Zvolili jsme trasu označenou na fotkách. Na leteckém snímku jsem místo výšlapu označil fialovým kruhem. Karla navlékla Luně světelný obojek, s měnícími se barvami. Záhy mi Karla upozornila na skupinu snad dvaceti srn (Odocoileus hemionus), vyskytujích se coby původní zvěř, v severozápadní Americe. Říkají jim zde  "mule deer" podle svých uší, které jsou velké jako uši muly. Východ slunce jsme nezahlédli, rozpršelo se. Dobře jsme si popovídali.
... víc fotek


neděle 11. února

Domácí práce

Výzkum zatékání u vany, čištění prahu venku, atd.

Letiště

Setkání s Alexem a Markem.

Vaření

Připravil jsem krevety na omáčce keri, Emily uvařila divokou rýži a vyhubovala mi, že jsem zafušoval do jídla cibuli, která jí nedělá dobře.

Vánoční stromek pro ptáčky

Společnými silami jsme připravili ozdoby srdíčka, Emily na ně namazala burské máslo a já ho obtiskl do zrníček pro ptáčky. Pověsíme na vánoční stromek, který jsem včera přemístil z obývačky ven na terasu.

sobota 10. února

Západ slunce nad Wenatchee

Takový pohled se nám naskytl při návratu domů z běžkaření (z auta).

sobota 10. února

Běžkaření v Plain

Měl jsem pochyby, že si ještě zajezdíme, když níže v údolí sníh již zmizel. Byli jsme mile překvapeni, že se dalo ještě docela dobře běžkařit. Nečekaně jsme se také náhodně sešli s šesti známými z Wenatchee. Jeden z nich je pilot, Jamie, který přislíbil pomoc při nadcházející vykládce kluzáků z kontejneru, začátkem března. Je na fotce s ohništěm.
... víc fotek
sobota 10. února

Rybičky

Během koncertu jsem si všiml, že poblíž sedící kamarád JohnR měl nějak hodně nafouklé břicho. Ukázalo se, že pod zapnutou bundou zahříval na své hrudi nové rybičky z obchodu, pro své akvarium doma. Řehtali jsme se..

foto kredit Pepáč
sobota 10. února

Kočka či kocour Joe

Možná zálusk na rybičky?
... víc fotek a videjko
pátek 9. února

Koncert

Manželka dirigenta místní symfonie Caoile zazpívala plno árií za doprovodu kytaristky. Vyučuje zpěv na univerzitě CWU v Ellensburgu. Koncert se konal v luteránském kostelu. Popovídali jsme si tam s plno známými.
... víc fotek a videjko

pátek 9. února 2024

Práce

V práci mi začlo být tak velmi napilno, jako jsem míval začátkem tohoto tisíciletí. Dva kluzáky z Česka plují teď po Atlantiku a další mi zanedlouho půjde do Ameriky také, z Litvy. Navíc jsem vyhodnocoval průběh šestitýdenního školení pomocnice. Na závěr jsme si odsouhlasili, že se bude podílet na provozu firmy.


Tilapia


K večeři jsem upekl rybu. Viz Recept č. 52.
... víc fotek
čtvrtek 8. února 2024

První sólo

Příspěvek od čtenáře VN. Jeho vnuk na své 17té narozeniny odlétal první sólo v motorovém letadle. Díky tradici, kdy instruktor s letci sólistovi rozstříhají po letu jeho tričko, se dochoval tento dokument. Na něm jsou zajímavé údaje, také kód letiště, (KFRG). Zavzpomínal jsem, jak jsem tam koncem devadesátých let taky poletoval, 75 kilometrů na severovýchod od KFRG, z letiště KFOK, při doručování nového Blaníku L23 tamní obchodní plachtařské škole. Mám stále dobrou představu, jak to na Long Islandu, vedle New Yorku, vypadá.

čtvrtek 8. února 2024

Sjezdování na Misii

Emily se domluvila se dvěma Katkami. Připojil jsem se. Zrána na Misii krásně svítilo slunce, pak se zatáhlo. Sjezdování bylo OK. Vypověděla mi avšak záznamová karta na mém Canonu. Musel jsem jí později úplně vymazat a znovu naformátovat. Tak všechny fotky zde jsou focené mobilem.
... víc fotek a videjka
čtvrtek 8. února 2024

Jazz koncert školních kapel s LA6

Jako každý rok přijelo šest profi hudebníků z Los Angeles, aby předávali svůj um hráčům místních školních kapel. Na tomto koncertu se do jejich středu přimíchali a hráli společně. Koncert byl v auditoriu střední školy ve Wenatchee, kde jsme už hodně dlouho nebyli. Líbilo se nám tam opět, koncert byl prima, až na to, že mi bylo špatně od žaludku.
... víc fotek a videjka

čtvrtek 8. února 2024

V českých lesích

Příspěvek od čtenáře VN.
... videjko
středa 7. února 2024

Grilované vepřové

Upekl jsem yamy pastin mrkv gril vepř ramena.

středa 7. února 2024

Pohodové veslování

Slunce ozářilo nový sníh na Dvojích štítech. Kus od doku jsem navštívil vandaly odhozené jízdní kolo. Na písečné kose jsem povídal s Ady a její fenou husky Zool. Ostatní ženy využívaly toho, že tam jejich miláčci nemuseli být na vodítku. Až na střet se Zool. Na Kolumbii pořádali morčáci závody v rychlostních letech. Zamířil jsem do delty Wena. Okouknout kolik zbylo z ker. Povedlo se mi vydrat se peřejemi pod železničním mostem až k běžným "prvním". Tam ledu bylo ještě dost. Nazpět u soutoku jsem v úžasu uzřel v neobvyklé skupině tři slunící se volavky najednou. Byl přenádherný den být na vodě.
... víc fotek a videjko


středa 7. února 2024

Služba zákazníkům

Jak utěsnit kabinu kluzáku okolo jejího obvodu? Gumou MIKROPOR.
... víc fotek



Školení

S Karlou jsme se dobývali na federální rejstřík letadel, promluvit tam s živou osobou. Prozatím byli nedobytní. Pak jsme vyhledávali alternatívní pověřence na vydávání letových osvědčení. Do toho volali mechanici z opraven a připravovali jsme nabídky. Atd. - Dnes toho bylo hodně.
úterý 6. února 2024

Film Zimní prázdniny


Promítli jsme si v originálu tento víc jak dvouhodinový film. Je kandidátem na Oscara 2024.

Profesor Hunham (Paul Giamatti) je člověk, kterého by žádný normální student nechtěl za učitele. Je to postarší osamělý mrzout, který se lépe než v současnosti orientuje ve světě antické literatury, a každým, kdo nemá podobné vidění světa, hluboce pohrdá. Mladík Angus (Dominic Sessa) je student, kterého by ve své třídě nechtěl žádný normální profesor. Magnet na průšvihy, rebel bez příčiny, ničitel a narušitel školních řádů. Ti dva na sebe zbyli v univerzitním kampusu o vánočních prázdninách, protože ani jeden nemá kam jet. Učitel je sám a student se rodičům nevešel do dovolenkových plánů. Na „svatou“ trojici je doplňuje školní kuchařka Mary, která nemá na Vánoce náladu, protože se právě dozvěděla, že její syn padl ve válce ve Vietnamu. Naděje na to, že k sobě tyhle tři osamělé duše najdou cestu, je od počátku zcela mizivá, jenže zázraky se dějí a někdy stačí jen projevit trochu dobré vůle k tomu, abyste poznali, že lidé můžou být ve skutečnosti jiní, než jací se zdají na první pohled být.

)... ukázky

úterý 6. února 2024

Údržba brzdy na Blaníku

Co se stane, když se čeká moc dlouho s výměnou obložení brzd. Nýty začnou drhnout o vnitřek bubnu a tvoří rýhy, a obložení ztrácí svou funkci.
... víc fotek
úterý 6. února 2024

Náhled do litevské továrny

Po včerejší videokonferenci, kterou jsem uspořádal mezi vedením litevské továrny a čtyřmi svými zákazníky poslal ředitel továrny řadu fotek.
... víc fotek

pondělí 5. února 2024

Norský losos

K večeři jsem připravil smažené brambůrky, dušenou brokolici a květíl. osmažil norský losos, přidal petržel a citronovou šťávu. Chutnalo výborně.
... víc fotek
pondělí 5. února 2024

Mživé veslování

Přes noc i dopoledne pršelo. Odpoledne už jen mžilo. Na vodu jsem se přece jen dostal. Kry se smrskávaly. Keře rudly. Husy se párovaly. Myšlenek na práci jsem se zbavil jen zčásti. Do mysli se mi vtíralo neuzavřené námořní pojištění na kontejner s kluzáky z Česka (dnes už dorazily do Bremerhavenu). Veslování bylo báječné. Dokonce jsem se setkal na vodě i s jiným živáčkem - vodákem Peterem, na mořském kajaku.
... víc fotek


Práce

Od páté ráno do osmi jsem měl dvě telekonference s litevským výrobcem tří kluzáků a jejich čtyřmi kupci. Schyluje se k expedici jednoho z těch plachťáků.

neděle 4. února 2024

Nedělní projížďka ... "Divoký Západ"

Jako paďour jsem autem vyrazil do přírody. Za světlem. Vitamínem D. Zprvu jsem zamýšlel vyjet na hřeben kaňonu, tam se slunit a pak zas sjet domů - 27 km nahoru a dolů. Nakonec jsem si trasu protáhl, na 50 km. Koukni se do fotoalba, čeho jsem si povšiml cestou ...
... víc fotek



Film Oppenheimer   

Promítli jsme si druhou půli tohoto tříhodinového filmu. 
... ukázky
neděle 4. února 2024

Luna pomáhá stavět polikliniku

K obvyklé procházce po okolí našeho domu s Lunou jsem připojil odbočku ke stavbě. Už od střední školy mě zajímají stavební technologie. Zde uvidíš zajímavou symbiozu. Luna dozírala. Na závěr jsme si prošli japonskou zahradu poblíž stavby. Ta připomíná první non-stop let přes Tichý oceán v historii, z Misawy v Japonsku s přistáním právě zde ve Wenatchee, v roce 1931.
... víc fotek

neděle 4. února 2024

Víc o vodě

Co jsem dnes objevil, byly pro mě ohromně zajímavé webové stránky zvané Národní informační systém mapování vody. Tam každá černá tečka je místo, kde se sbírají o vodě data po celých USA, včetně Aljašky.
neděle 4. února 2024

Víc o vodě

Objevil jsem další mapu. Ta podává nejnovější situaci barevnými tečkami. Čím je tečka modřejší, tím je voda víc nad normál (to je dobré vědět pro vodáky i jiné zájemce). A opačně, čím je úroveň vody pod normál, tím je tečka červenější. Žasl jsem nakonec, když jsem posouval myš nad mapou, vyskakovaly z každé tečky nejnověší údaje kolik je průtok kubíků vody za vteřinu, před kolika minutami, a jaká je tendence. Ohromující co se nyní dá zjistit velmi rychle. Klikni SEM pro tu mapu

neděle 4. února 2024

Víc o vodě - průtok Kolumbie od roku 1960

Tady jsou statistiky odkud se dají stáhnout do formátu csv měsíční statistiky, od roku 1995. Tohle je fantastická studnice dat o vodě.

sobota 3. února 2024



Film Oppenheimer   

Emily využila možnosti vypůjčit si zdarma na týden z místní knihovny dvě dvdéčka docela nedávných filmů. Shlédnutí jsme začli s 
Oppenheimerem. Promítli jsme si první půli tohoto tříhodinového filmu. Měl rychlý a fantastický  sled. Je kandidátem na Oscara 2024. V době, kdy Druhá světová válka ještě vypadala nerozhodně, probíhal na dálku dramatický souboj mezi Spojenými státy a Německem o to, komu se dřív podaří zkonstruovat atomovou bombu ...
... ukázky


Tofu pro dva

Vzhledem k tomu, že ne vše co jím dělá Emily dobře, musím dělat když vařím dvě verze. Jednu bez (česneku, hub a bílých cibulí) a druhou s.
... víc fotek
sobota 3. února 2024

Kolik vody a teploty v řece, 2024 až do dnes

Co se dá očekávat ... Všimni si, že svislá stupnice průtoku vody (nalevo) je logaritmická, ne lineární. Tudíž když přijdou návaly vody, jsou pořádné. Největší hodnoty byly
loni v květnu: Pátého teklo řekou Wenatchee 538 kubických metrů za vteřinu, a od šestnáctého do jednadvacátého května soustavně 504 m3 za vteřinu. Dnes 118. A co se teplot týče (svislá stupnice napravo), dobře informativní je, kdy Wenatchee zamrzá .. (letos od 11. do 20. ledna), a kdy je nejteplejší (16. srpna měla 26°C). To na rozdíl od Kolumbie, která v ten den měla pouhých 20°C.

klikni na obrázek a uvidíš tu jemnou nádheru ... 
sobota 3. února 2024

Peříčkové veslování

Hladina Kolumbie byla jak zrcadlo. Slunce prosvítalo zkrz přízemní mraky a šimralo ještě spící volavku. Rybář zvolna projel proti proudu a zvedl velké vlny. Zamířil jsem do delty. Řeka Wenatchee pumpovala do Kolumbie čím dál tím víc kubíků, dnes 118 cbm za vteřinu. Našel jsem interaktivní graf, z neustálého měření stavu vody ve Wenatchee, v Monitoru, 7 km před ústím do Kolumbie. Dnes byl proud tak silný, že přes mou odhodlanou snahu vydrat se nad železniční most mě řeka spláchla. Normálně se mi to stává až o 700 m dál proti proudu. Při návratu k doku nade mnou přeletěl nezletilý orel. Po luhování ve vaně jsem vytvořil z dnešního dne na vodě ozvučené VIDEO.
... víc fotek
sobota 3. února 2024

Ranní idyla na letišti ve Wenatchee

Cestující do Seattlu nastupují ...

sobota 3. února 2024

Kamarád Pepáč pádloval po Berounce

"Pádlování dnes bylo hvězdně!"

Vše nejlepší k narozeninám, Pepo !

pátek 2. února 2024

Večer galerií

Byl první pátek v měsíci a s ním nyní již tradiční procházka po místních galeriích. Zaujaly mě malby interiérů od umělkyně Sue Edick, technikou gauche, v galerii juniorské školy. Tamtéž jsem zachytil několik zajímavých výtvorů v chodbě před kancelářemi učitelů umění. Dále v kavárně Mella jsem srovnával své vjemy místních krajin s těmi tam vystavovanými. V galerii Dvě Řeky se mi líbili dva ptáci tukani, malba umělkyně Adelly, se kterou jsme před lety docházeli na hodiny španělštiny. Skončili jsme v tržnici Pybus.
... víc fotek 
čtvrtek 1. února 2024

Večeře Veganů

I když vegani nejsme, sešli jsme se s partou asi třiceti lidí v jídelně v suterénu budovy YWCA ve Wenatchee. Tentokrát jsem přizval i MarkaA, přišel a zdá se, že se i on dobře pobavil. Téma jídel byla pizza. Pěkně jsme si popovídali s Rufusem a několika ostatními známými.
... víc fotek 

čtvrtek 1. února 2024

Veslování s Shaunem a Liz

Jemně pršelo a bylo +5°C. Na Kolumbii byla nízká voda, na Wena vyšší. Kry se odlamovaly a tvořily plovoucí minové pole. Nedospělý orel přihlížel. Na vodě jsem se tentokrát náhodně setkal s kamarády vodáky.
... víc fotek