VN září 2023


Čas a počasí ve Wenatchee

ČAS  |  POČASÍ  |

 Jiné měsíce | Eseje | Poutě | Plachtění | Práce | Veslování | Videa | Evan | Karla | Karma Jídla |
 | Pošli mi email |

Klikni na obrázek a otevře se zvětšenina. A když je v textu něco podtrhnutého, tak je to odkaz na něco dalšího.

Nazpět do domovské stránky VN 

Z letiště na západ

Z Missie na východ

Jaké bylo tvoje září ? DNES  sobota 30. září 2023
Min 9°C / max 20°C. Zataženo. Administrativa.
sobota 30. září 2023

Křivoklání

S Milanem jsme se zúčastnili velkolepé akce pořádané na hradě Křivoklátě. Poté jsme se pěkně prošli lesem po přilehlém okolí.
... víc fotek a videjka
pátek 29. září 2023

Sraz spolužáků VŠD v Praze

Sešlo se nás devět a povídali jsme po pět hodin; bylo prima se zas vidět.
... víc fotek a videjko
pátek 29. září 2023

Veslování - přiblížení Vltavě

Byl úchvatný den s ideálními podmínkami - zrána čerstvo, bezvětří a postupně sluníčko. Za hodinu jsem byl na startu - v Dolních Černošicích; oklikou přes Lány, po dálnici do Radotína, a pak k vyhledanému fotbalovému hřišti kousek po proudu do Kadečkova mlýnu v Mokropsech. Otočkou byl poslední jez na Berounce, Blukský mlýn. Od něho k soutoku s Vltavou zbývá už jen 8,3 km.
... víc fotek
čtvrtek 28. září 2023

Jídla a záře

Udělal jsem si k snídani verzi holandského uitsmijteru, ne však smaženou, ale ozářenou drobnovlnou. Venku zas jiný pavouk vytvořil krásnou pavučinu. Večer v RnHr jsme s Milanem sledovali západ slunce. Dal jsem si údajně (jak podle koho) ohromně nezdravou večeři. Husí játra v husím sádle, s plno cibulemi a okurkami. Chutnala báječně. Cestou domů nás pozdravil u rybníka vycházející Měsíc, téměř v úplňku.
... víc fotek
čtvrtek 28. září 2023

Chříčské pivo

Z Liblína jsme zprvu vyjeli k hradu Krašov, na prohlídku. Když se ukázalo, že k němu to bylo od parkoviště dva kilometry, plán jsme změnili a jeli jsme na exkurzi do nově obnoveného dávného pivovaru ve vesničce Chříče. I když byl zavírací den, stavělo se v pivovaru plno turistů, hlavně cyklistů. Po okoštování jejich velmi chutného piva jsme pokračovali na objevné cestě do vesničky Čilá. Tam jsme sjeli k Berounce při hledání chaty kamaráda JirkyP. Poté pak nazpět na Křivoklát, přes Leontýn. Okruh autem byl stokilometrový.
... víc fotek
čtvrtek 28. září 2023

Veslování z Liblína k Libštejnskému hradu

Vyjeli jsme s Milanem a skifem na střeše auta na výlet. Tentokrát do Liblína. Při sundavání skifu jsme měli společnost. 85tiletý pán se ženou sbírali kopřivy. Paní vysvětlila, jak se pozná, které kopřivy jsou samičí a tudíž mají semínka, na které se soustředila. Také jsme si přes telefon popovídali s PepouU. Milan se pak šel projít dvě hodiny po Liblínu, zatímco já jsem vyrazil na skifu proti proudu na otočku k Libštejnskému jezu, 105,5 km vzdálenému od Vltavy. U soutoku Střely s Berounkou byla cedule s velmi zajímavým povídáním. Můj odhad - kdy budu nazpět - vyšel kupodivu nachlup a Milan nemusel déle čekat, až bude vše naloženo a mohli jsme vyrazit dál na projížďku tímto krásným krajem.
... víc fotek
čtvrtek 28. září 2023

Ranní idyla

Východ slunce z okna obývačky.
středa 27. září 2023

Vzpomínka na Karla 

Cestou domů jsem se stavěl v Hoští a zavzpomínal na spolužáka.
... víc fotek
středa 27. září 2023

Sraz třídy IIIbé  

V Bezděkově se nás sešlo asi patnáct spolužáků. Pěkně jsme si popovídali. Vzal jsem kytaru a někteří zpívali. V rohu sálu hrála folkroková skupina podle mě docela pěkně.
... víc fotek a videjek
středa 27. září 2023

Zpráva ze severozápadu 

Luna nad údolím Wenatchee

foto kredit Emily
středa 27. září 2023

Pavučina   

Dopoledne byla hustá mlha. Když se slunce konečně snažilo prodrat se k zemi, všiml si Milan z balkonu zajímavého útvaru a upozornil mě naň.
úterý 26. září 2023

Práce na vodě s Jinoušem   

Pracovali jsme na uschopnění stávajícího vodovodu. Jinouš sestavil svou speciální sestavu na připouštění vzduchu do tlakové nádrže. Po jejím zamontování jsme trávili dost času štelováním úrovně vody a nastavováním zapínacího a vypínacího tlaku čerpadla. Zatím vše funguje, jak má. Jsem Jinoušovi moc moc vděčný. Drž nám palce, ať to tak vydrží bez záplavy. Ve videích jsou slovní komentáře, abychom si příště zapamatovali, co jsme provedli.
Víc fotek a videjek ...
pondělí 25. září 2023

Milan byl u kadeřnice

Cestou potkal Jinouše. Poslal ho za mnou. Ten přijel a procházel místa svého ranného mládí. Spolu jsme zavzpomínali. Pak jsme vystoupili do skutečnosti a rozebírali možnosti, jak uschopnit stávající vodovod.
neděle 24. září 2023

Kostel, klacky a jídlo

Po nákupu kuřiva a nápojů v COOPu v Roztokách jsme byli přítomni na mši. Odpoledne jsme přešli do restaurace nad Hradem. Měli tam zajímavá jídla. Včetně polévky se syrovým žloutkem. Při návratu jsme spolu s Milanem osvobodili keř u vrat od uschlých větví.
Víc fotek...
neděle 24. září 2023

Zahradní směs

Dali jsme si střihač na olivovém oleji. Ha ha .. dělám si legraci. Ručně a strojně jsme s Milanem proklesťovali původní pěšinku k dolnímu altánku.
Víc fotek...
sobota 23. září 2023

Třetí den zájezdu

.
Víc fotek a videjek...
pátek 22. září 2023

Druhý den zájezdu

Na skupinové fotce schází Roman a Vendula (lezli v té době na kopec Ralsko).
Víc fotek a videjek...
čtvrtek 21. září 2023

První den zájezdu

.
Víc fotek ...
čtvrtek 21. září 2023

Východ slunce

Chystali jsme se s Milanem na zájezd s místními ochranáři přírody.
středa 20. září 2023

Zařizování a návštěva v Rakovníku

Milan si potřeboval obnovit občanku a já doplnit hotovost. Poobědvali jsme v indické restauraci v Poštovní ulici. Při procházce po náměstí Milan vyhledával Radniční sklípek. Povedlo se nám přitom setkat se se Zuzanou na jejím pracovišti. Při návratu na Křivoklát jsme z vyhlídky nad Městečkem sledovali, jak traktor vířil prach.
... víc fotek
úterý 19. září 2023

Veslování Černošice - Hlásná Třebáň a nazpět

Po doručení holek na autobus jsem zamířil k ústí Berounky do Vltavy. Zbývalo mi ještě asi 25 km k ústí. Vyhledal jsem vhodné místo v Dobřichovicích. Podívej se na ozvučené VIDEO z tohoto veslování.
úterý 19. září 2023

Do Českého Krumlova

Dobrodružné holky se vypravily na jih.
pondělí 18. září 2023

Okolo Tří Stolů na Amalín, rozloučení

Z Krušovic jsme se na Křivoklát vrátili přes lesy, kde před několika stoletími byly šlechtici pro podanné uspořádány velkohody. Pro ty jedna kníževna prý postřílela přes tři sta jelenů.
... víc fotek
pondělí 18. září 2023

Exkurze do Krušovického pivovaru

Strávili jsme s průvodcem Martinem hodinu a půl v útrobách krušovického nyní velkopivovaru. Na závěr jsme mohli donapita okoštovat jeho výtvory. Náhodně jsme se také při prohlídce seznámili s párem, z nichž jedna půle /Ndišu/ pochází z Namibie, z místa pět minut od kde se v jižní Africe pořádají mezinárodní plachtařské závody. Dokonce jsem si mohl pocvičit holandštinu a afrikáns. Obklopen Heinekenem. Jak je ten svět malý !!!
... víc fotek

Emily předváděla, jak se načechrával chmel při měření věrtelů ...
neděle 17. září 2023

Večeře s přáteli a procházka ve Skryjích

Oto se Zuzanou přijeli a společně jsme povečeřeli. Pak jsem se prošel s Otou a Thorinem při západu slunce. Pěkně jsme si popovídali.
... víc fotek
neděle 17. září 2023

Na řece Berounce s Pepou - veslování

Povedlo se nám setkání s PepouU a Tarou, rovněž Em a Kathy byly přítomny. Obvesloval jsem na otočku mezi hradem Týřovem a čilským jezem pouhých šest a půl kilometru. Na vodě však bylo nádherně. Jsem Pepovi moc vděčný za věnování svých čtyř knih, které přivezl. Později jsem udělal ze setkání a veslování ozvučené VIDEO a dal ho na You Tube.
... víc fotek a videjek
sobota 16. září 2023

Procházka okolo Skryjských jezírek

Za slunného počasí jsme se prošli oblíbenou trasou údolím Zbirožského potoka a okolními lesy.
... víc fotek
pátek 15. září 2023

K Zábradlíčku a do Skryjí

Na Amalíně jsme se prošli k vyhlídce na řeku a po obědě v Hospůdce na parkovišti jsme přejeli k přátelů ve Skryjích, kteří nám velmi ochotně poskytli ubytování. Večer jsme opékali buřty a zpívali písničky.
... víc fotek
čtvrtek 14. září 2023

Koncert Dvořákova Praha v zrcadlové síni Klementína

Vyslechli jsme interpretaci děl světových mistrů předvedenou talentovanými hudebníky v honosném barokním sálu s výbornou akustikou.
... víc fotek
čtvrtek 14. září 2023

Muzeum komunismu

Strávili jsme několik hodin v tomto obnoveném muzeu, které ve mě vyvolalo plno ponurých prožitků i radostných vzpomínek.
... víc fotek

foto kredit Emily
středa 13. září 2023

Skanzen

Zatímco holky a Milan jeli do Vysokého Chlumce podívat se do tamního skanzenu, věnoval jsem se celý den práci.
úterý 12. září 2023

Praha    Hradčany a Bořislavka

Po obědě u Em+K jsme ve čtyřech vyrazili do Prahy. Zaparkovali jsme v nákupním středisku Bořislavka a přesunuli se metrem na stanici Hradčanská. Obešli jsme Hradčany a vystoupali na vrchol věže svatého Víta, odkud byl úchvatný výhled na Prahu. Sestoupili jsme k metru Malostranská a nakoukli do Valdštejnské zahrady. Vrátili jsme se na Bořislavku, kde jsme vyslechli koncert kvinteta na duchové nástroje. Poté jsme přejeli na Břevnov povečeřet v Kláštěrním šenku. Cestou domů jsme viděli srnu a lišku.
... víc fotek
úterý 12. září 2023

Voda

Podívali jsme se s Emilí, jak vypadá jímka. Tou městys Křivoklát vybavuje každou domácnost, aby se mohli obyvatelé připojit na obecní kanalizaci. S paní starostkou Libuší a panem Josefem z vodosprávy jsme pak vyhodnotili situaci na našem pozemku. Jejich návštěva byla prospěšná.
... víc fotek
pondělí 11. září 2023

Veslování do neznáma

Holky se chystaly na exkurzi do sklárny a pak na oběd v restauraci Na Zastávce v Nižboře. Dohodl jsem se s nimi a Milanem, že návštěvy skloubíme s mým veslováním. To znamenalo přeorganizování upevnění skifu a vesel na střeše auta, a otočení havlinek vzhůru nohama, aby se o ně nezachytávaly zadní dveře auta. Voilá! Vše se v pohodě dalo naložit včetně posádky čtyř cestujících. Milan se přišel kouknout k Nižborskému jezu a ošplouchnout se. Už začlo být pěkné vedro. Rozhodl jsem se pro trasu proti proudu, s výzvou překonat peřeje pod železničním mostem ve Žloukovicích. Ty mě minule přemohly, dál nad ně jsem se nedostal. Tudíž jsem měl jako bílé místo na své mapě, kde jsem vesloval po Berounce úsek od těch peřejí až k Račickému jezu. Tentokrát se mi zdařilo dostat až k Valentovu mlýnu v Račicích. Přidal jsem do alba i mapy a tabulku kilometráže.
... víc fotek

neděle 10. září 2023

Koupání s Milanem v Děčích

Po veslování ještě zbyl čas sjet i se skifem s Milanem do Děčů k Berounce a vyšplouchat se v ní. Bylo tam nádherně a liduprázdno.
... víc fotek

neděle 10. září 2023

Veslování s kamzíky z Hýskova k Tetínu a nazpět

Zatímco holky (Emily, Kathy a Zuzana) vyrazily do Berouna na trh, využil jsem té příležitosti, abych sestavilt skif a vyrazil na vodu tamtéž  poblíž. Fotky snad mluví samy za sebe. Největší zážitek bylo vidět vysoko na skále mezi Tetínem a Berounem tři kozy kamzíky. Na vodě bylo báječně.
... víc fotek


foto kredit Emily
sobota 9. září 2023

V Praze na trhu
Našli jsme parkování na ulici poblíž libanonské restaurace U Cedru a vyrazili jsme na trh na Kulaťáku. Tam byl ohromný výběr zelenin, ovoce a řemeslných piv. Vyhrávala tam i kapela. Pak jsme přešli k U Cedru a dali si chutná jídla, promluvili si s číšníky Libanonu, Egypta a Tuniska.
... víc fotek

Přes Hradčany a Karlův most
Svezli jsme se od Kulaťáku autobusem a pak pěšky přes Kanovnickou ulici dorazili na Hradčanské náměstí. Zámeckými schody pak na Malostranské náměstí a po nakouknutí do kostela sv. Mikuláše jsme zamířili na Karlův most. Cestou jsme se snažili jeden druhému se neztratit v davech turistů a možná i domácích. Na Starém městě jsme pak podél Dvořákova nábřeží dorazili k přístavišti č. 3., na setkání s příbuznými.
... víc fotek

Projížďka s příbuznými na menší lodi do Čertovky
Vybrali jsme si hodinovou plavbu do místa Prahy, kam se po vodě málokdo vypraví. Měli jsme štěstí na znalého kapitána. Nejen v navigaci ale i v zábavné historii. Zážitek byl nezapomenutelný.
... víc fotek

Procházka od Vltavy do České kuchyně
Cestou jsme si prohlíželi pamětihodnosti v Pařížské ulici, Staroměstském náměstí, Orloj a pak zamířili do nostalgické restaurace. Příbuzní i Milan oceňovali její provoz bufetovým stylem, jako "za starých zlatých časů..." Já jsem si dal čočku se šunkou a naloženými okurkami, s plzní a kozlem. Nasyceni jsme pak došli k Můstku, kde jsme se rozloučili. Kdy se asi zase někdy setkáme?
... víc fotek
pátek 7. září 2023

Rakovník

Využili jsme pračky na vyprání prádla. Zatímco ta pracovala, zašli jsme na oběd v Hospůdce na parkovišti. Doma jsme prádlo pověsili sušit a dívali se na staré fotografie. Pak jsme jeli do Rakovníka vyměnit peníze a nakoupit simkarty do mobilů. Milan měl úspěch s řemínkem do svých hodinek. Prošli jsme se okolo náměstí, k Boudě a nakoukli do kostela sv. Bartoloměje. V Poštovní ulici kde býval Mušketýr se nyní podává indické jídlo. Vyjel jsem s naší skupinou na rakovnické letiště. Tam bylo jen pár motorářů, zato mě překvapilo uzřít osmnáct vlečných vozů pro kluzáky. Po návratu na Křivoklát si holky připravily svou večeři. Já se připojil k Milanovi v Restauraci Nad hradem. Měli tam dobrého lososa. U rybníka jsme si povídali s třemi kachnami (jedna z nich je úplně černá). Kus nad rybníkem bylo zaparkované auto tak dlouho, že ho příroda už napůl spolkla.
... víc fotek
čtvrtek 7. září 2023

Služební návštěva v továrně na Blaníky

Přivedl jsem do továrny nového zákazníka, MikeF a spolu s ředitelem továrny VaškemK jsme probrali možnosti nákupů. Vašek nás pak podrobně provedl všemi provozy továrny, která se nachází hned vedle letiště v Letňanech v Praze. Po obědě se Vašek ještě s Mikem šli podívat do leteckého muzea ve Kbelích.
... víc fotek
středa 6. září 2023

Vyhlídkový let okolo Křivoklátu - z Frankobrodu do Prahy

Ve FRA zavezl řidič letištního autobusu cestující na stojánku letadla daleko od terminálu. Po vzletu jsme uviděli střed města. V letadle jsme byli poměrně namačkaní. Po půl hodině letu jsme proletěli jižně od Karlových Varů, další místa byla 8809 Toužim, 8814 Kozojedy, 8816 Chříč, 8817 Rakovník, 8818 Rakovník, Pavlíkov, Všetaty; 8819 Nový Dům, 8820 Nezabudice, 8821 V Buková, Višňová a Roztoky, 8822 Hrad Křivoklát, 8823 Amalín, 8824 A detajl, 8825 Děče a Pohořelec, 8826 Zbečno, 8827 Chaty nad Račicemi, 8828 Zbečno a Sýkořice, 8829 Klíčava jezero, 8830 Běleč, 8831 seshora - Lhota, Bratronice a bývalá raketová základna, 8832 Kyšice, 8832 Unhošť, 8834 Pavlov, 8835 a 8836 Hostouň, 7 a 8 betonárna Kněževes a nakonec u Terminálu 2 v Praze.
... víc fotek
úterý 5. září 2023

Cestování

Jeli jsme z Wena jedním autem do Seattlu, odkud jsme navečer odletěli do Frankobrodu v Německu. Naše výprava se skládala ze tří lidí.
... víc fotek
pondělí 4. září 2023

Čokoládový pudink

Vylízávali jsme čokoládový pudink, který si Karla udělala k snídani.

foto kredit Karly
pondělí 4. září 2023

Větrné veslování

Byla velmi nízká voda a dost to foukalo. Viděl jsem zdálky rodinku pěti vyder či bobrů. Zahalekal jsem do Roury a pod mostem. Těšilo mě, že orlovci ještě neodtáhli. Od otočky u Haldy zdvihly poryvy větru hladinu Kolumbie. Začaly se tvořit vlny s bílými hřebeny. Ještě jsem stačil zachytit dva vedoucí týmu místního veslařů, na dvouskifu, Malcolma a Davida. Na vodě bylo prima.
... víc fotek a videjek 
pondělí 4. září 2023

VÍTĚZNÁ KŘÍDLA  

Díky za příspěvek od čtenáře VN IvoH. Celovečerní film z roku 1950 - kdy mě byly pouhé tři roky. Nejen o plachtění. Klikni sem pro FILM
neděle 3. září 2023

Radost: Kamery na Missii zas fungují !

Pro nás dopraváky

Poštou mi přišel leták ze správy podniku provozujího hromadnou přepravu obyvatel v naší oblasti. Zaujal mě. Začal jsem počítat a vyhledávat. A také srovnávat v porovnání s pražskou metropolitní oblastí (viz obr. vlevo). Říkal jsem si: Kdyby všichni obyvatelé používali hromadnou dopravu rovnoměrně (ne někteří víc a jiní míň, ale každý stejnou měrou), kolikrát za rok by se asi každý obyvatel svezl? Závěr mé ministudie byl ohromně překvapující: Zatímco obyvatelé v Praze a okolí se průměrně svezou každý 325 krát za rok; zde ve Wenatchee a okolí 8 (osm) krát. Jak je to možné? Zde jsou odkazy na statistiky. Pro Prahu. Pro Wenatchee. A zde je další zajímavost. Jaká je ve které oblasti hustota obyvatel na čtvereční kilometr? Po troše vyhledávání jsem zjistil, že pro pražskou oblast je hustota 562 lidí na km2. Zde v metropolitní oblasti Wenatchee je odpovídají hustota 10 (deset) lidí na km2.
...víc fotek
sobota 2. září 2023

Veslování

Pozdravil jsem se s kamarádem vodákem LT (v modrých šortkách). Ten zaučoval nováčka. Sledoval jsem, jak ten se málem hned u doku převrhnul. Mezitím žluťásek David na závodním skifu odrazil na svou jízdu. Dnes bylo na vodě živo. Celkem v průběhu dvou hodin třináct vodáků. A jaký luxus - jinak na celé Kolumbii žádná jiná plavidla! Vzpomínal jsem na situaci v Praze na Vltavě. U soutoku Kolumbie s Wena mě nechaly srny přiblížit se k nim. Vyvesloval jsem k peřejím a pak napříč přes Kolumbii k mému oblíbenému koupališti. Na vodě bylo báječně.

...víc fotek a videjek
sobota 2. září 2023

Kontrola, balení a odesílání zásilek

Konečně jsem vybalil přišlou krabici z Prahy. Ta byla na rozích propíchaná a měl jsem obavy, že obsah byl poškozený. Po rozbalení jsem si oddychl. Použil jsem prázdnou krabici ze svého skladu na odeslání větších dílů (koncové oblouky křídel kluzáku L23 Super Blaník). Ty šly do státu Idaho, kde je zabudují na jeden z flotily Blaníků americké domobrany. Menší díly pak jsem odeslal na sever do Kanady, pro kluzák L33 Solo. Jedné paní, která má náhodnou shodou skoro stejné příjmení, jako já. Snad vše v pořádku dorazí konečným zákazníkům.

...víc fotek
pátek 1. září 2023

Umění - první pátek v měsíci

Podívali jsme se na malby Kimbres v Pybusu a setkali jsme se tam s plno unitáři. V muzeu neměli ještě nachystáno, tak jsme přejeli do nového místa na okruhu galerií - venkovní kovové plastiky. Hrál tam na kytaru a zpíval můj známý úspěšný hudebník MikeB, kamarád. S ním se znám od počátků mého veslování. Je povoláním psycholog na střední škole. Příští rok prý půjde do důchodu a pak se zas bude věnovat vodáctví. Dále jsme se šli kouknout na nové úpravy architektury na místní vysoké škole (obr. schodiští) a do tamní galerie. Tentokrát tam měli zajímavou výstavy o skloubení racionálního s emocionálním prožíváním přírody. K tomu plno příhodných básní. Přečti si nějaké, až si uděláš čas.

...víc fotek a videjek