VN leden 2024



Wenatchee ČAS  |  POČASÍ  |

 Jiné měsíce Eseje | Poutě | Plachtění | Práce | Veslování | Videa | Evan | Karla | Karma |Jídla | Pošli mi email |

Klikni na obrázek a otevře se zvětšenina. A když je v textu něco podtrhnutého, tak je to odkaz na něco dalšího.

Nazpět do domovské stránky VN 

Pohled z letiště na západ

Živý přenos VIDEO z Missie

Z hřebenu

Podmínky

DNES  středa 31. ledna vých 07:30 záp 16:59 min +3°C max +7°C. Déšť. Práce.
středa 31. ledna 2023

Práce

Věnoval jsem se administrativě spojené s přepravou námořního kontejneru do USA (bezpečnostní avizo ISF), zápisu kluzáků v leteckém rejstříku USA, žádosti posouzení stavu hydraulických tlumičů pro repasi a jiným pracovním radovánkám.
... víc fotek 

úterý 30. ledna 2023

Příspěvek od čtenářky VN

Státy USA překryté na oblasti Evropy se stejným počtem obyvatel.
úterý 30. ledna 2023

Ledoborec Lenin

Půjčuji si tuto frázi od jiného Pepy, PK. Před lety mě tak překřtil, po shlédnutí mé plavby mezi "ledovci" na řece Wenatchee. Tentokrát jsem to při přiblížení pro jistotu vzal proti proudu prostředkem Kolumbie, zamezit tvrdým kolizím s velkými krami. Od soutoku jsem namířil zádí skifu proti proudu, abych viděl, kam jedu, bez neustálého otáčení hlavy. A také abych mohl lépe sledovat fotogenické scenérie, o které se v fotoalbu s tebou dělím. Nahoře u peřejí, kde kry byly největší, jsem se jimi snažil prodrat, proud byl vyšší. Povedlo se mi dostat se do dvou třetin, kde mě však vlny zalily kajutu i zadek a tak jsem to vzdal. Nicméně, veslování v dešti bylo skvělé, korunované pak doma báječným vyluhování v horké vaně.
... víc fotek

úterý 30. ledna 2023

Nakládka dvou kluzáků L-13 Blaník do námořního kontejneru

V osm ráno v Letňanech v Praze: "Začínáme".
O půl druhé odpoledne: "Naloženo". (Jak budu moci, přidám další fotky.)
... víc fotek

pondělí 29. ledna 2023

Řeka Methow

Řeka Methow se koncem ledna 2024 zbavovala svého ledového krunýře..
... ozvučené VIDEO
pondělí 29. ledna 2023

Čtvrtý den běžkaření v Methow

Jediný už jen jsem hned po snídani vyrazil na starých lyžích na okruh kolem Solbakken, chaty, kde jsme byli ubytovaní. Našel jsem, kde byla studna (úplně na vrcholu kopce), lano zip line, a po sbalení ještě stačil zachytit tři z naší party jak váleli ping pong v přízemí chaty. Jako poslední jsme s Emilí, po domytí nádobí a uzamčení všeho dle návodu majitelů, po jedné odpoledne opustili chatu Solbakken a zamířili do Twispu. V obchodě s "přírodními potravinami" jsme poobědvali.
... víc fotek

pondělí 29. ledna 2023

Zkušební lety LAK17Cfes v.č. 312 v různých konfiguracích rozpětí křídel

Tento konkrétní kluzák bude zákazníkům dodán ve třech různých závodních konfiguracích, které umožní soutěžit v rozpětí křídel 15 metrů, 18 metrů a 21 metrů. Tato videa byla pořízena během dnešních letových zkoušek na továrním letišti v Litvě, ve dvou z těchto rozpětí křídel.
... víc videjí

pondělí 29. ledna 2023

Práce - Dva kluzáky L-13 Blaník před odesláním z Prahy do Ameriky

Dělal jsem poslední opatření ke zdárnému zítřejšímu odeslání dvou kluzáků L-13 Blaník z Prahy do USA. Ještě jsem kontroloval, zda bylo provedeno přeštítkování v kabinách z metrických na americké míry. Bez toho by úřední šimlové zde nepovolili vydání letových osvědčení pro provoz v USA.
... víc fotek
neděle 28. ledna 2023

Třetí den v Methow

Před lyžováním jsme povídali o knížkách, které nyní čteme. Rozdělili jsme se pak na dvě party. Jedna jela až na horní konec údolí Mazama, druhá asi doprostřed. Přidal jsem se k té první skupině. Nejvíc fotek ukazuje jak to vypadalo v tom horním konci. Je poblíž horského letiště Lost River. Krásně jsme si všichni užili darů přírody. Večer jsme si pak prohlédli fotky a videa, která jsme pořídili v průběhu předešlých dvou dní.
... víc fotek

neděle 28. ledna 2023

Ubytování v Methow

Dům patřící jedné rodině z Wenatchee se Skandinávskými předky, plně zabydlený a vybavený je postaven na vrcholu strmého kopce 3,7 km na severovýchod vzdušnou čarou od středu přistávací dráhy letiště Methow State.
... víc fotek

sobota 27. ledna 2023

Druhý den v Methow

Dlouho předtím, než ostatní vstali, jsem doháněl ve své improvizované pracovně. Když se rozednívalo, uzřel jsem dvě slunce. Vedle horké kádě venku byl čerstvě opuštěný pelíšek od vysoké zvěře. Voda v kádi měla 38°C (100F). Po snídani jeden pár odjel být přítomen při utkání v košíkové, kde hrál jejich desetiletý vnuk. V domě zústala Rana. Zbytek nás, pět, odjel dvěma auty do části údolí Methow zvané Mazama. Z 200+ km upravených běžkařských tratí jsme si projeli jednu 10 km dlouhou. Její trasu zachytila Judy na svém mobilu. V lese nás dlouho provázela bystrá veveřčička se šiškou v tlamičce. U jednoho z mostů mě zaujala umělecká plastika na opěrné zdi. Začínali jsme být dehydrovaní. K odpočívadlu pro běžkaře jsme dorazili akorát včas. Hlídala ho hravá Loona. Ráda vyskakovala a chytala padající koule sněhu do tlamy. V odpočívadle, poskytovaného soukromníky, měli krásné vybavení. Tam jsme poobědvali. Po návratu do naší chaty zamířili čtyři z nás do horké kádě. Byli jsme v mracích a padal mrznoucí déšť. To nám však vůbec nevadilo. Přihlížel na nás drak ze štítu budovy, postavené a vybavené ve skandinávském stylu, vysoko na samotě na vrcholu jednoho z kopců. Po večeři všichni četli okolo krbu. Prožili jsme nádherný den.
... víc fotek
sobota 27. ledna 2023

Vycházejí tady dvě slunce

ha ha (odraz světel v kuchyni na skle). Takový jsem měl výhled při práci. Objekt v popředí je horká káď. V ní se doufáme vyluhovat po běžkaření.

sobota 27. ledna 2023

Moje pracovna v Methow

Při práci obvykle stojím ... Kruh pod červenou chladicí bednou je kuchyňský stůl.

pátek 26. ledna 2023

První večeře v Methow

Larry zatopil v krbu. Emily nachystala doma předvařenou rajčatovou polívku a přidala krevety všem až na Larryho, který je netoleruje. Pro toho měla kuřecí.
... víc fotek

pátek 26. ledna 2023

Běžkaření v Methow, první den

V počtu osmi lidí jsme se postupně shromáždili poblíž městečka Winthrop, nedaleko hranic USA s Kanadou. Po prvním běžkaření jsme se ubytovali v soukromém domě známých, od kterých jsme si ho celý pronajali. Dalo se k němu vyjet jen s vozidly s náhonem na všechna kola. Zde je první reportáž. Krmil jsem plameňáka .. ha ha.
... víc fotek
čtvrtek 25. ledna 2023

Úplně navrch východní hrany kaňonu...

Celý den jsem byl zalezlý v kanceláři. Venku bylo depkavo. Jen jednou jsem se dostal ven, při doručení tří zásilek na poštu. Po přejetí Kolumbie cestou nazpět se mi volant stočil vlevo; z naděje, že uzřím slunce. Doufal jsem, že než vyjedu úplně navrch východní hrany kaňonu, do výšky jako je Boží Dar v Krušných horách, vynořím se nad mraky. Má víra byla na poslední chvíli vyslyšena.
... víc fotek



Práce

Radil jsem zákazníkům se samostartujícími elektrickými kluzáky, jak na to, aby mohli dát do nich silnější baterie.
... víc fotek

Úspěch s FAA ... Karle se povedlo prolomit jejich krunýř. Vzápětí přišlo od nich potvrzení o zarezervování dvou poznávacích značek .. N253BA a N254BA. Nyní můžeme pokračovat v provedení registrace.

V mysli jsem vrtal studnu

Kam bych se dostal, kdybych ve Wenatchee vyvrtal studnu a pokračoval bych ve vrtání až na opačnou stranu zeměkoule?
A kam až bych prorazil, kdybych hloubil studnu doma na Křivoklátě? 

středa 24. ledna 2023

Kterým směrem je co?

Během přejezdu přes řeku Kolumbii ve Wenatchee mě náhle napadlo - kterým směrem a pod kterým úhlem dolů se z okna auta dívat, kde se na světě nacházejí mí přátelé? Doma jsem pak strávil několik hodin oprašováním svých mozkových závitů a přidáváním do nich nové látky - matematických vzorců pro výpočty odpovědí. Například pro otázku, kam se dívat směrem na Křivoklát, mi vyšlo, že se mám koukat na pravou stranu této fotky. A kdybych si představoval "tunel", kterým bych se tam dostal přímo, ne delší trasou po zaobleném povrchu zeměkoule, vstoupil bych pod hladinu Kolumbie pod úhlem téměř čtyřiceti stupňů vzhledem k jejímu vodorovnému povrchu. (Přesné hodnoty výpočtů jsou: Vzdálenost po povrchu zeměkoule z mostu ve Wenatchee na Křivoklát je 8,317.51 km. A přímo „tunelem“ 7730 km, vodorovným kurzem 32°, skloněným na začátku 37° pod hladinu Kolumbie.) Dělal jsem pak další výpočty pro jiná místa na Zemi. Čím vzdálenější, tím strmější by byl vstup do "tunelu". Pro místo na opačné straně zeměkoule by to bylo kolmo dolů.
... víc fotek

úterý 23. ledna 2023

Osvěta továrně

Co v době, kdy se Blaníky posílaly běžně do světa byla rutina - jejich nakládání do námořních kontejnerů - se současnému výrobci stalo vzácnou a řídkou událostí. Pomáhal jsem jim, jak jsem mohl, aby se jim povedla bez poškození nejen nakládka, ale i devět tisíc kilometrů dlouhá poutě drkotáním po železnici, moři a na korbě náklaďáku až sem do Wenatchee.
... zde jsou šestistránkové instrukce
úterý 23. ledna 2023

Běžkaření opačným směrem, v Peshastinu

Bylo asi čtyři nad nulou. Nastala obleva. Mé obavy, že sníh nebude sjízdý se nepotvrdily. Běžkaření bylo prima. Nejvíc si užívala fenka Luna, o kterou byl mezi pejsky, kteří na tratě směli, velký zájem.
... víc fotek

úterý 23. ledna 2023

Ken Wallis

Dělím se o příspěvek od čtenáře VN, Jinouše, který mě upozornil na tohoto legendárního člověka. Ještě když mu bylo skoro sto let dokázal létat. Pusť si tato videa -

Let v 90 letech

Historická perspektiva
(v angličtině, zapni si podtitulky CC, 10 minut)

V dokumentárním filmu z 2011 Into the Wind od Steve Huttona

a přečti si o něm
... ve Wikipedii.
pondělí 22. ledna 2023

Oběd a večeře

Dělím se o dnešní výživu - oběd v modré míse (salát skládající se ze strouhané kapusty, mrkve, avokáda, sardinek, tvarohového sýru cottage, listů špenátu, jahod, mandlí, semínek tykve, lískových,  vlašských a brazilských oříšků, buráků, brusinek a polevy "tisíc ostrovů" majonézy s kečupem) - a večeře (smažené tofu, stonky celeru, zelené cibulky, zázvoru, česneku, špenátu a oříšků kešu, s přílohou divokou rýží).
... víc fotek

pondělí 22. ledna 2023

Ziggy a její kurník

Slepice Ziggy sestupuje ze své ložnice. Dnes naposledy tento týden bylo na mě pustit jí na zahradu.
... víc fotek
pondělí 22. ledna 2023

Práce

Udělal jsem experiment. Do práce jsem šel o půlnoci z neděle na pondělí. Zatím se na mě pracovně nikdo nedobýval. Jen paní starostka byla tak hodná a odpověděla na mou otázku ohledně hřbitova. Po třech hodinách práce jsem zas ulehl. Osvěžen dvěma hodinami spánku jsem v práci pokračoval. Hlavními obsahy práce bylo objednání námořní přepravy dvou kluzáků z Prahy do USA a přihlášení se na kurz leteckých instruktorů v půli února 2024.


neděle 21. ledna 2023

Repríza vepřoknedlozelo

Emily přihřála zbytky z prvního nácviku. Byl jsem rebel. Vepřové jsem potřel dižonskou hořčicí.

neděle 21. ledna 2023

"Zářivá koupel" mě chtěla stáhnout pod vodu

Vypravil jsem se na Kolumbii, kouknout se, jak to dnes vypadalo s krami. Nejprve jsem zmeškal u pláže koupel Divokých Plavkyň z Wenatchee.. tři ženy akorát končily. Uvítaly, když jsem nabídl je vyfotit. Samy od sebe pózovaly. Pak jsem se věnoval 100% krám. Pusť si ... VIDEO
sobota 20. ledna 2023

Běžkaření v bývalé pile

Velký pozemek zaniklé pily skoupili před lety místní ochranáři. Nyní se tam volně mohou procházet pejskaři se svými miláčky. Nyní v zimě tam dokonce protáhli běžkařské trasy. Bohatě jsme toho dnes s Lunou využili.
... víc fotek

sobota 20. ledna 2023

Ziggy se nechává pohladit

Další ráno, kdy jsem pouštěl slepici z kurníku, sousedům...
... víc fotek
pátek 19. ledna 2023

Veslování ke krám

Byl jsem zvědavý co uvidím u soutoku. Podívej se také...
... víc fotek

pátek 19. ledna 2023

Slepice Ziggy

Měl jsem za úkol pustit jí za ranního kurpění z kurníku. Nechala se hladit, krmila se sněhem a pak svými granulemi. Patří sousedům.
... víc fotek
čtvrtek 18. ledna 2023

Večeře

Od poledne jsem marinoval kuřecí prsíčka. Ty jsem k večeři ugriloval venku v -6°C, potom co jsem gril přivedl k životu dlouhou hořící špejlí. Mezitím jsem uvařil quinoa a udusil brokolici. Ochutil koriandrem a plátky citronu. Chutnalo výborně.
... víc fotek

čtvrtek 18. ledna 2023

Osud vlků v Americe a ve Washingtonu

Jeden ze čtenářů VN se zajímal. Náhodně byla včera v místních novinách uveřejněna zpráva o vlcích ve státu Washingtonu. Dle údajů Správy ryb a zvěře státu Washingtonu (WDFW) žije v tomto státě 216 vlků v 37 smečkách. Za minulý rok bylo 22 střetů mezi vlky a hospodářskou zvěří. Státní správa zabila dva vlky. Ta samá Správa zabila v roce 2019  9 vlků. Za posledních 11 let zabila Správa celkem 53 vlků. To je, co? Upozorňuji, že se jedná o výskyt ve státních lesích. Kolik vlků pozabijí na soukromých polích soukromníci nikde není k nalezení. Asi se s tím věrohodně nevychloubají. Na internetu jsou kusé informace, že každý rok je ve Spojených státech amerických pozabíjeno mezi 500 až 1000 vlků povoleným lovem a pytláctvím. Pouze dva dokumentované případy se vyskytly, kde vlci zabili lidi.
středa 17. ledna 2023

Zkušební Vepřo-knedlo-zelo

Emily chystá pořádat u nás doma "Český večer", na který se přihlásilo osm zájemců. Ty přilákala vyhlídka kulinářských specialit. Dnes se Emily pustila do zkušebního vaření knedlíků, zelí a pečení velké hroudy vepřového. Mě v závěru požádala, abych knedlíky nití nařezal na plátky.
... víc fotek

středa 17. ledna 2023

Školení

Strávili jsme s Karlou na téma "Právní dokumenty" dvě hodiny jejich kopírováním a povídáním o účelu každého z nich, v Office Depot. Také jsme probrali kroky, jaké dokumenty je třeba získat cestou k vydání pilotního průkazu. A jaké pro získání licence leteckého instruktora.
... víc fotek

středa 17. ledna 2023

Běžkaření za chumelenice u EJHS

Protáhli jsme své stopy od včerejška. Pak začalo docela vážně sněžit.
... víc fotek
úterý 16. ledna 2023

Došly mi zrníčka

Bylo načase obnovit zásobu svých zrníček. Bez jejich pravidelného požívání si nyní ani nedovedu život představit. Jsou jedním ze základních článků řetězu mé životasprávy. V obchodě WinCo jsem nakoupil hromadu zásob a doma je smíchal, uložil do lahví a dal do mrazáku. Měly by vydržet po dalších několik měsíců.
... víc fotek

úterý 16. ledna 2023

Veslování mezi krami

Za -8°C jsem vesloval k soutoku řeky Wenatchee s Kolumbií. Ten byl od ústí úplně zatarasený krami, zatím dosahujícími výšky okolo jednoho metru nad hladinou. Vzhledem k tomu, že 90% ledu je pod hladinou, nebylo divu, že řeka byla zablokovaná. Voda z ní vyvěrala jak z nějakého podzemí úzkým výtokem asi deset metrů napříč, se svižným proudem. Využil jsem toho nechat se spláchnout až k opačné straně Kolumbie, kde už kry nebyly. Pak v pohodě jsem bez zdržování dovesloval nazpět k doku. Na vodě jsem byl něco přes hodinu. Naposledy jsem vesloval před šesti dny, rád jsem se zas potěšil a oslavil tu možnost.
... víc fotek
úterý 16. ledna 2023

Běžkaření u EJHS

Než se začlo zatahovat jsme se projeli po školních hřištích poblíž našeho domu. Sníh byl stále výborný, ale začala se ukazovat tráva. Teplota měla -10°C.
... víc fotek

Práce

Dokumentoval jsem příchozí zásilku a zaslal díly zákazníkovi. Obnovil jsem firemní webové stránky, kde jsem úplně přeorganizoval stránku Nové zprávy.
pondělí 15. ledna 2023

Schůze plachtařské asociace SGC

Zúčastnil jsem se virtuální výroční schůze SGC, oblastní asociace spojující aerokluby na severozápadě USA. Vedl ji Noel Wade, bylo 23 účastníků. Program na 2024, výzva k dobrovolné činnosti, předvedení nové platformy WeGlide, nové výrobky a použití. Upozornil jsem účastníky na možnost nákupu hospodárných výcvikových dvousedadlovek, ceny a termíny doručení.
... víc fotek

pondělí 15. ledna 2023

Kočka Joe programuje na počítači

... VIDEO
pondělí 15. ledna 2023

Večeře

Emily smíchala černé fazole s masem a zbytky kaše ze sladkých brambor. Přidala placky taco, kukuřičné i pšeničné, mletý sýr čedar, jogurt, koriandr a salsa z rajčat a ananasů.

pondělí 15. ledna 2023

Úchvatný západ slunce

Během školení mě učnice upozornila na ohromnou zář za oknem kanceláře. Vyběhli jsme ven a oba fotili. Současně i Emily, během návratu z druhé strany řeky Kolumbie. Nejen ona, ale i ostatní motoristi zastavovali a kochali se či se klaněli poselství oblohy.
... víc fotek
neděle 14. ledna 2023

Polívka s krevetami

Uvařil jsem polívku: krevety s rajčaty, bujonem a burským máslem. Pro mě navíc se smaženou cibulí a česnekem. Odvážil jsem se přidat i trochu kajenského pepře. Pro recept viz č. 29 v menu nahoře, Jídla. Chutnalo výborně a i zbylo pro příště.
... víc fotek

neděle 14. ledna 2023

Běžkaření u Líhně lososů

Bylo pod mrakem a celá oblast už ve stínu velehor, když jsme ve dvě odpoledne s Emilí začali. Náhodně jsme se setkali s kamarádem Drewem. Sníh byl křuplavý a pomalý. Teplota se pohybovala okolo -15°C. Spadané šišky, jehličí a hlína občas pokrývaly zatáčky. Emily si zpočátku postěžovala, jak je unavená. Jak se rozjezdila, bylo prima. Udělali jsme celý osmikilometrový okruh až na poslední smyčku.
... víc fotek

VIDEO na You Tube
neděle 14. ledna 2023

Dopoledne okolo EJHS

Všichni ostatní měli svůj nedělní program, tak jsem na trať půl km od domu vyrazil sám. Bylo křuplavě zářivo, -14°C. Sníh prašan. Báječně. Vzpomínal jsem na tátu, jak nás v obdobné teplotě bral na sjezdovky v Abertamech. To ale foukalo a sluníčko se schovávalo. Dnes by tátovi bylo 117 let.
... víc fotek

neděle 14. ledna 2023

Řeč koček

Příspěvek od čtenářky VN.
Vzhledem k tomu, že Pepa je mezi kočkami nováčkem, možná potřebuje tuto užitečnou tabulku řeči jejich těla!

neděle 14. ledna 2023

Joe v Džungli   

Joe vylezl vysoko do stromu a pak se klouzal po zamrzlém jezírku, prožíval svobodu..
Joe si užívá divočiny, kde se narodil. Vrhá se na létající lístečky, klouže se po ledě a šplhá do korun stromů, aby ulovil tu nejfantastičtější kořist, totiž dobrodružství…
... videjko


(Příspěvek od Pepy.)








Kdo byl ten veslař ? 

Brzy zrána jsem si zas přehrál to nové VIDEO. Zas mě tekly slzy po tvářích ... Pak jsem se pustil do výzkumu. Záhy se mi podařilo nalézt odpověď. Byl to Langley Iddins, veslující po řece Temži podél Grantchester Meadows.
sobota 13. ledna 2023

Stolní hra Řeky, cesty a koleje

Už dlouho jsme nehráli tuto hru, kterou jsme hrávali s dětmi od jejich ranného věku. Koukni se na průběh, který zabral dobře přes hodinu a půl...
... víc fotek

sobota 13. ledna 2023

Večeře na český styl

Emily už od odpoledne připravovala vývar z vepřových noh s žitným chlebem a ležákem. Pokrm chutnal výborně.
sobota 13. ledna 2023

Veslování a má nejoblíbenější hudba

Dělím o toto nové VIDEO.

Prožil jsem nádherný prožitek. Dopřál jsem svým očím, uším a hmatu předat svému mozku, tělu a srdci rozkoš ze shlédnutí a vyslechnutí tohoto nového videa. Bylo nedávno přetvořeno ze záznamu koncertu nahraného v roce 1988. Promítl jsem si ho na velkou obrazovku, přiblížil se k ní až její okraje zmizely, zvuk jsem zapnul naplno, vypnul jsem všechna světla a nechal jsem se unášet ... Možná obdobné prožiješ také.

sobota 13. ledna 2023

Půl hodiny v -17°C Luně i mě stačilo

Okolo jedenácté jsme spolu vyrazili. Na procházku okolo dvojitého Háčka. Na závěr začla
Luna trochu pajdat na pravou přední tlapku -  asi jí až moc zábla. Po ohřátí v domě se rychle zotavila. Hned zas chtěla ven, honit veverky.

sobota 13. ledna 2023

Graf počasí - průběh teploty dnes

Bylo -22°C. Vodorovná stupnice - denní čas. Svislá - teplota v 
°C.

pátek 12. ledna 2023

Večeře

Uvařil jsem pro dva ze zbytků masových bochníčků. Přidal jsem bak čoj s brambůrky a brokolicí. Pro sebe navíc cibulku, houbičky, česnek, zázvor. Ochutil neslazeným kečupem ...

pátek 12. ledna 2023

Běžkování na hřištích EJHS

Přes noc napadlo 15 cm prašanu, vyrazili jsme na hřiště zabalení jak mišelíni. Bylo -17°C avšak krásné sluníčko a skoro bezvětří. Vytvořili jsme své vlastní trasy. Okolo slunce se tvořilo halo s duhou. Venku bylo báječně.
... víc fotek
pátek 12. ledna 2023

Prohrabávání sněhu

První rozcvičku jsme si dali před domem, aby se dalo vyjet z garáže.
... víc fotek

pátek 12. ledna 2023

Nasněžilo

Stav před kanceláří v pátek ve 4 ráno. Bylo -15°C. Nadále sněžilo.
čtvrtek 11. ledna 2023

Svornost

Šéfuje tu Velkej Joe! (Ten vepředu). Příspěvek od čtenáře VN.

čtvrtek 11. ledna 2023

Rozvoj

Studentka pomáhá při vývoji firmy Blaník America.

čtvrtek 11. ledna 2023

Východ slunce

Dnes byl skutečně ohnivý .. požár žádný nebyl.

Na kajacích po Zambezi

Na rozcvičku před vrhnutím se do svých malicherných pracovních výzev jsem si pustil toto VIDEO. (Zapni si podtitulky!)

Úleva

Webmajly a kontakty, ztracené mým poskytovatelem LocalTel dne 20.12., byly po 22 dní trvajícím výpadku obnoveny.

středa 10. ledna 2023

Krůtí bochníčky

Jeho a její .. ha ha. Recept je na první fotce. Přidal jsem do své směsi cibuli a česnek. Pak pro oba také odminula z garáže na schodech vychlazené v pomalém hrnci připravené sladké brambory a dušené fazole.
... víc fotek
středa 10. ledna 2023

Modré veslování

Nastalo blankytně modré odpoledne. Byl by hřích zůstat v kanceláři. Na pláži byla Husky fenka Zool se svou paničkou Ady. Okolní čerstvým sněhem pocukrované hory zářily. Dral jsem se prvními peřejemi, dostal jsem se do dvou třetin, než mě spláchly. Navštívil jsem "Zářivou koupel". Tentokrát ji slunce ozařovalo zprava. Na vodě a doku jsem se setkal s kajakářem Johnem. Svůj dřevěný kajak vyrobil za jeden rok. Prima jsme si popovídali. Na vodě bylo dnes extra báječně.
... víc fotek

středa 10. ledna 2023

Parte

Dobrý den, pane Široký,
přeposílám vám mail z tatínkovy adresy, protože je možné, že ten můj spadl do spamu. Doufám, že aspoň touto cestou k vám dorazí.
Chtěla bych vás tímto poprosit, jestli byste mohl poslat na všechny spolužáky jeho parte. Některé, které jsme znaly s maminkou osobně, mamka obvolala. Ne na všechny máme kontakt.
Dívala jsem se do posledního mailu od vás, kde jste dával odkazy na fotky a všimla jsem si, že jste zprávu o tatínkově smrti uveřejnil i s jeho fotkou už v kronice.  Moc vám za to děkuji i když mi to vneslo do očí další slzy. Přeji vám klidný nový rok a hlavně hodně zdraví. Iveta Žabová, dcera.
úterý 9. ledna 2023

Kočka

Malá Joe nenechávala velkého Joea napokoji. Koukni se na ty drápky...

úterý 9. ledna 2023

Večeře

Emily připravila jehněčí lýtka na divoké rýži, rajčatech, cibulce, česneku a mrkvi.
úterý 9. ledna 2023

Veslování, fotky v novinách

Přidal jsem tři fotky na konec svého fotoalba z 10. prosince 2023.

... víc fotek a videjka

foto kredit Jacob Ford

úterý 9. ledna 2023

Veslování, fotky v novinách

Dne 10. prosince 2023 jsem se na doku seznámil s JacobemF a jeho fenkou Molly. Jsou nově příchozí do Wenatchee. Dorazili čtrnáct dní předtím z Texasu. J získal místo fotografa v oblastních novinách, Wenatchee World. Pěkně jsme si popovídali.
O pět dní později J zveřejnil článek v online verzi novin Wenatchee World, a ten vyšel v tištěné podobě na titulní straně novin dne 19.12.2023.
pondělí 8. ledna 2023

Tofu v troubě se sesamovou omáčkou

Z přísad a návrhu Emily jsem uvařil večeři. Odchýlil jsem se od receptu a vytvořil dvě varianty. Nesbíhají se ti sliny?
... víc fotek

pondělí 8. ledna 2023

Zapálili jsme svíčky "Milánkovi"

Před měsícem vydechl naposledy..


Přírodě poklonu.. led na kaluži 

Příspěvek od čtenářky VN (foto vlevo a text):
Smrt patří k životu tak jako zrození. Jedno oslavujeme, u druhého truchlíme. Vše je v rovnováze…
pondělí 8. ledna 2023

První let kluzáku LAK-17CFES v.č.312

Zde jsou fotky a dvě videjka z prvního letu, 14. prosince 2023 se samostartem z továrního letiště výrobce v Litvě. Kluzák v 18- až 21-metrové konfiguraci rozpětí je schopen odstartovat bez nutnosti použít vlečné letadlo. Zanedlouho započne svou pouť ke svým majitelům AlainD a BenV, s doručením v New Yorku.
... víc fotek a videjka

pondělí 8. ledna 2023

Veslování

Bylo bílo a jeden pod nulou. Vyrazil jsem na svůj 12 km okruh. Pozdravil jsem se s volavkou, příšerkou, peřejemi, nymfou a zamrzajícím špenátkem. Na závěr jsem spojil vše do pozdravného videjka.
... víc fotek a videjko
neděle 7. ledna 2023

Večeře

Emily připravila rybu tilapii se smaženými brambůrky a zeleninou bak čoj, zelenou cibulkou a pro mě i s česnekem. Chutnalo výborně.

neděle 7. ledna 2023

Běžkaření na Hřebenu ozvěn

Ve výšce jako je Klínovec v Krušných horách je nad jezerem Chelan krásné lesní běžkařské středisko, s mnoha kilometry upravovaných tratí. Od našeho domu je po silnici 82 km vzdálené. Počasí bylo ideální: Jasno, žádný vítr a pár stupňů pod nulou. Sníh prašan. Za necelé dvě hodiny jsme s Emilí projeli mírně zvlněnou trasu něco přes osm kilometrů dlouhou (viz červeně označeno na mapě 2567_our_track). Poslední obrázek ukazuje polohu střediska vzhledem k našemu domu.
... víc fotek
neděle 7. ledna 2023

Fauna

Okolo domu se vyskytují dvě kočky, polodivoké. Jedna je úplně černá, té říkám Uhlík. Druhá je také černá, ale s hnědými skvrnami. Té říkám Hnědík. Ta je na tomto obrázku.
... víc fotek

neděle 7. ledna 2023

Pramen řeky Kolumbie

Na stěně mé kanceláře visí od devadesátých let minulého století letecká mapa Kanady. Na ní jsem vyznačil tučnou čárou, kde jsem tam plachtil
ve svém kluzáku "CD". Vznášel jsem se právě nad pramenem řeky Kolumbie. Ta vytéká z jezera Columbia. Klikni na obrázek a mapa se ti otevře hodně zvětšená. Hladina jezera je v nadmořské výšce 808 metrů. Jezero je 13 km dlouhé a 2 km široké. Nejhlubší je 5 metrů, dno je průměrně v 2,9 metrech. Jezero je obklopeno velehorskými štíty přesahujícími výšku tři a půl kilometru. Skalisté hory jsou tam zvrásněny do ledovci vyhlodaných rovnoběžně se táhnoucích údolí, kterým domácí plachtaři říkají "Skalisté Příkopy". Jejich okraje přesahují tři kilometry, dno je osm set metrů nad mořem. Plachtařský ráj pro horské létání.
sobota 6. ledna 2023

Tři králové

Příspěvek od čtenáře VN.

sobota 6. ledna 2023

Vodácký večírek s filmem

Byl jsem trochu zklamán prostředím VIP salonku, kde jsem byl poprvé. Očekával jsem větší pompu. Zato jsem měl radost z chování ostatních vodáků, kteří vyjadřovali ke mně respekt, díky článku který o mě vodákovi zveřejnily v prosinci na první straně místní noviny Wenatchee World. Cítil jsem se být přijatý mezi ně, stěžejní a zakládající členy zdejšího vodáckého klubu. Film "Kluci v člunu" jsem shlédl už podruhé, během jednoho týdne. Udělal na mě tentokrát ještě silnější dojem, často mi vyhrkly slzičky. Cestou domů jsem vyfotil noční panoráma údolí s městem a nahoře hřebenu světla umožňující noční sjezdování na Misii.
... víc fotek
sobota 6. ledna 2023

Kilometráž řeky Kolumbie

Čtenáře VN zajímalo, odkud, kudy a kam vlastně teče řeka Kolumbie, která protéká městem, kde bydlím (Wenatchee ve státě Washington). Kolumbie pramení v jezeru Columbia v Kanadě. Pak plyne 2000 km až do Tichého Oceánu. Zprvu teče na sever necelých 200 km, než svůj tok otočí na jih do USA. Z Wenatchee to má do oceánu ještě 754 kilometrů. Koukni se na mapu, kde je celé povodí vyznačeno žlutě, a řeka Kolumbie fialově.

sobota 6. ledna 2023

Vycházka po pláních nad domem

Abychom Lunu a sebe protáhli, vyšlápli jsme si na planinu poblíž našeho domu. Foukal svižný vítr ale vysvitlo sluníčko. Luna se dosyta naběhala za míčkem.

... víc fotek
pátek 5. ledna 2023

Abstraktní vaření

K večeři jsem upekl dýni nařezanou dle návrhu Emily, do srpečků. Pak přihřál zbytky kuřete keri od minula. Na závěr jsem zachytil odrazy bublin v omáčce - tuku?

... víc fotek


Práce a zábava

V práci zažiji při vší vážnosti a serioznosti také plno srandy. Jako například návštěvu mimozemšťanů v celosvětovém ústředí firmy BLANIK AMERICA.

pátek 5. ledna 2023

Lyžování

Byla velká zima. Sníh však dobrý. Vyrazili jsme ve trojici na Misii.

... víc fotek a dvě videjka

... VIDEO na You Tube, s hudbou
pátek 5. ledna 2023

Opět nás ubývá ..  odešel spolužák ze ZDŠ

(foto z třídního srazu v 2018)     Vašek Šulc

Čest tvé památce, Vašku !  
Děkuji za vše, kamarádství, zájem o letectví, vedení třídní kroniky když mohla být na "Spolužácích", všechno. Budeš mi chybět ...

.

pátek 5. ledna 2023

Práce

Při povídání o námořní dopravě a řešení zácp v přístavech jsem si vzpomněl na perské pivo, které jsem si mohl dopřát po práci v Bandar Abbasu v Iránu, v roce 1976. Tehdy ho měli v hotelu v neoznačených tmavozelených lahvích, nepěnilo a mělo asi jen 2% alkoholu. Nebylo v plechovkách jako je vlevo na obrázku, ale Shams se jmenovalo. Všimni si perského písma nahoře na plechovce a obrázku hor Zagros. To je fantastické pohoří táhnoucí se po stovky kilometrů Iránem. Při letech nad ním v linkovém letadle jsem si představoval, jaké by to bylo udělat tam dálkové plachtařské přelety.
čtvrtek 4. ledna 2023

Práce

Letecké továrně v Praze jsem poslal konečnou platbu za dva kluzáky L-13 Blaník.

Údržba

Energetickému podniku ČEZ jsem zaplatil zálohu za elektřinu za leden 2024 na Křivoklátě.

Letecké náhradní díly

Zabalili jsme další zásilku dílů.

Večeře veganů

S Emilí jsme jeli na veganskou večeři ve společenské místnosti místní YWCA. Tam jsme se připojili k těm, které jsme viděli před měsícem. Tentokrát tam byl i RufusW, známý novinář. Pěkně jsme si popovídali, popili a pojedli. (To je hodně "PP" ! ha ha.) Dal jsem si ne jeden, ale dva talíře co je zde vpravo na obrázku. Emily přispěla kaší ze sladkých brambor (uprostřed). Chutnalo moc dobře.
... víc fotek

středa 3. ledna 2023

Kuře keri s jogurtovou polevou

Smíchal jsem do jogurtu mleté kurkumu, keri a papriku v prášku, vymačkal čtvrt citronu. Emily již nachystala alobalem vyloženou bílou mísu. Tam jsem veskládal šest kousků kuřecího v kosti s kůží navrch. Každý jsem obalil jogurtovou směsí a pekl 45 minut na 425°F (220°C), pak 20 minut před ukončením pečení dusil brokolici a vařil quinoa. Chutnalo báječně.
středa 3. ledna 2023

Práce

Zpracovával jsem došlé zprávy. Práce bylo tolik, že k veslování jsem se nedostal až po poledni.

Bleskové veslování

Po napěchované práci v kanceláři mi vybylo jen krátké okno pro veslování, než jsem se do kanceláře bleskově musel navrátit. Okno jsem vyplnil silovkou. Podle toho na fotce vypadám. I tak bylo na vodě nádherně.
... víc fotek

Pro letecké fandy ..

Svez se v neviditelném bombardéru B-2. Dvacetiminutové video. Zapni si podtitulky kliknutím na CC.  ... klikni sem pro VIDEO

úterý 2. ledna 2023

Thajská večeře

V restauraci Spice Thai Kitchen ve východním Wenatchee jsme s Emilí povečeřeli. Dal jsem si papriku na zázvoru s hnědou rýží a hovězím. Číšník byl původem z Číny, číšnice z Guam.
úterý 2. ledna 2023

Film Kluci ve člunu

Shlédli jsme v kině nejnovější film
Kluci ve člunu, založený na stejnojmenné kultovní knize. Příběh se odehrává ve 30. letech 20. století a zaměřuje se na veslařský tým Washingtonské univerzity od jeho začátků v době hospodářské krize až po zisk zlata na olympijských hrách v Berlíně v roce 1936.
... ukázky z filmu

úterý 2. ledna 2023

Práce

Volal zákazník, který potřebovat náhradní díly pro výroční prohlídku kluzáku L23 Super Blaník. Až na dva speciální šrouby jsme zákazníka mohli uspokojit z místně skladovaných zásob.
pondělí 1. ledna 2023

Kuchtění

Uvařil jsem filé z ryby tilapia s kořenovými zeleninami, pro sebe také s cibulkou a houbičkami. Pro oba přebytky z vánočního bramborového salátu.  Poučil jsem se při vaření o tom, že tilápia je původem z Afriky. A že tilapia je plná vitamínů a minerálů, jako je cholin, niacin, vitamín B12, vitamín D, selen a fosfor. A také dobrým zdrojem omega-3 mastných kyselin, což jsou zdravé tuky, které naše tělo potřebuje, aby fungovalo dobře.

pondělí 1. ledna 2023

Novoroční veslování

Vyrazil jsem na vodu v očekávání připojit se do houfu vodáků tvořící Novoroční Regatu (jako třeba loni). Vyčkával jsem v okolí doku hodinu a půl, pak vesloval mimo dosah. Po dvou hodinách jsem se vrátil z jinak liduprázdné Kolumbie. Ze zvířectva jsem viděl divoké husy, volavky a i vzácného ledňáčka. Na závěr jsem zahalekal do Roury a obdivoval modré kvítky v ní rostoucího "špenátku", který dokáže přežít i kruté mrazy díky vláze a vzduchu přicházejících z hloubi trouby.
... víc fotek


neděle 31. prosince 2023

Silvestrovské lyžování

Vyměnil jsem veslování, které bylo potopené pod mraky za sluníčko na Misii. Užíval jsem za všechny, kteří mi v posledních dvou týdnech pomáhali a vzpomínal. Milan byl s námi. Vše nejlepší v Novém Roce 2024 !
... víc fotek